2022-07-22 185 瀏覽
雖然嚟到呢度應該係食拌麵 但係我都係揀返我最愛嘅紅燒三寶牛肉麵😎三寶有金錢肚、牛展同牛筋 全部都好入味🐮牛筋充滿骨膠原嘅感覺 正🤤湯底好濃郁 夠清甜 加埋自家製刀削麵 真係冇得輸‼️
2022-07-20 183 瀏覽
發覺自己都幾鍾意台灣野呢間係將軍澳數一數二好味嘅台灣菜 而家價錢唔貴🤚🏻美中不足無最愛嘅蛋餅✨百頁豆腐 $30簡單好味嘅菜式豆腐爽口滑溜溜 💕✨川味紅燒半斤半肉牛肉麵 $78呢個有少少辣味 牛展好厚好足料牛筋亦大大舊 側邊配搭多塊紅蘿蔔同白蘿蔔❤️唯獨湯底無特別 刀削麵唔太彈牙✨酥炸甜不辣$32每次都會叫嘅小食🫶🏻呢個價錢絕對抵食 炸得岩岩好 煙韌彈牙 唔好睇小幾舊仔絕對餵飽你個肚❤️✨香煎蔥油餅 $30又係煙韌嘅食物😋煎得唔會太油膩 對得住呢個價錢 每次都會叫🙌🏻

發覺自己都幾鍾意台灣野

✨香煎蔥油餅 $30
又係煙韌嘅食物😋
煎得唔會太油膩 對得住呢個價錢 每次都會叫🙌🏻
2022-07-19 173 瀏覽
《台式手工拌麵🤤》———————————————#老媽拌麵 👵-老媽拌麵作為人氣台式麵品牌,大家都一定有食過🇹🇼 我食佢嘅袋裝麵就食得多,但唔想煮就落去將軍澳中心嘅分店度堂食,而且款式選擇更多元,仲有新口味添😍-🐣 酸辣手撕雞拌麵手撕雞肉份量十足,都幾抵食😙 酸辣嘅辣度都唔可以睇少,而且粗麵十分掛汁,夠哂惹味🌶 果醋同老媽香辣油嘅混合令味親帶點酸香,層次豐富,都幾開胃🥳-🔥 椒麻半筋半肉拌麵呢款新口味入口有明顯嘅花椒味,而且愈食愈麻,夠哂衝擊,超過癮😚牛筋超級軟腍,炆到入哂味,啖啖肉好鬼正🤤 牛肉亦大大塊,十分足料,仲有半隻溏心蛋正👍🏻 呢款揀咗幼身嘅麵底,口感煙韌😋-⭐價錢參考:(另收加一)酸辣手撕雞拌麵:$78椒麻半筋半肉拌麵:$82冬瓜檸檬:$24🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$100
《台式手工拌麵🤤》
———————————————
#老媽拌麵 👵
🐣 酸辣手撕雞拌麵
🔥 椒麻半筋半肉拌麵
⭐價錢參考:(另收加一)
酸辣手撕雞拌麵:$78
椒麻半筋半肉拌麵:$82
冬瓜檸檬:$24
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$100
2022-07-16
2022-07-13 155 瀏覽
經過將軍澳中心,食肆林立,老友見到呢間#老媽拌麵,就提議進入,見門口餐牌款式都多啱胃口的,於是便進入開餐囉🤓。我就叫左椒麻半筋半肉拌幼麵,有半隻蛋,醬汁個人認為點為咸了點,半筋肉煮得夠淋入味,椒麻拌麵辣麻味都唔錯,麵質爽口。台灣仙草茶🥤, 不過於甜仙草份量多,很冰凍解渴。老友叫了川味紅燒半筋半肉湯麵,同樣認為半筋肉煮得很好味,配料有紅、白蘿蔔,麵是粗身的,老友說煙韌而且有咬口。熱的老媽黑糖珍珠鮮奶茶☕️,試了一口味道都唔錯。再點埋小食甜不辣,咬落煙韌,調味適中,點埋附上的甜醬,好似食緊薯條咁😚。
經過將軍澳中心,食肆林立,老友

台灣仙草茶🥤, 不過於甜仙草份量多,很冰凍解渴。

熱的老媽黑糖珍珠鮮奶茶☕️,試了一口味道都唔錯。

2022-07-13
2022-07-06 135 瀏覽
之前食開老媽拌麵,都係去買獨立包裝返屋企自己煮,今次終於係去店舖堂食喇😆-🍜和牛炸醬拌麵 $78依個係可以揀刀削麵或者幼麵嫁💁🏻‍♀️如果鐘意食辣嘅話,佢依家仲新出咗三款唔同嘅辣拌麵添🌶-🍜清燉三寶牛肉麵 $82三寶係包括有牛腱、牛筋、牛肚,食落係有花椒八角味🐂而湯麵嘅麵底都係可以揀刀削麵或者幼麵嫁💁🏻‍♀️-🦆麻辣鴨血 $68以為只係小食份量,但其實一碗裡面係有好多嚿鴨血嫁😍而且仲有菜同蒸蛋添🍳-🧋老媽黑糖珍珠豆漿 $33依杯係用咗自家製豆漿,飲落會感覺健康啲,冇奶茶咁大罪惡感🥰
🍜和牛炸醬拌麵 $78

🍜清燉三寶牛肉麵 $82

🦆麻辣鴨血 $68

🧋老媽黑糖珍珠豆漿 $33
依杯係用咗自家製豆漿,飲落會感覺健康啲,冇奶茶咁大罪惡感🥰
2022-07-05 112 瀏覽
近近地將軍澳中心飯堂,餐廳乾淨企理,仲有地道嘅台灣拌麵做主打,拌麵有粗同幼麵選擇添,特別喜歡佢嘅台灣小食。清燉牛肉湯鍋(火鍋)$108一人一鍋好健康,鍋裏面有紅蘿蔔、白蘿蔔、椰菜、蕃茄、生菜、芝心丸、玉子豆腐等,一天嘅蔬菜所需已經有齊,另外仲有一份牛肉同粗伴麵,既飽肚又健康。香煎蔥抓餅$30推介,香口,口感十足,淡淡蔥油味。澎湖花枝丸$32台灣直送嘅花枝丸,爽口彈牙,仲有埋台灣醬汁。椒麻半筋半肉拌麵$82上次食都唔見有,今次新出,牛筋超級冧同入味,麻辣唔會好辣,醬汁係底部,唔好一次過撈晒,味道會比較重,所以輕輕根據自己嘅口味調校。菊花金銀花茶$26總括而言唔錯,有台灣本土風味,小食同台灣嘅味道好相似,而且一人一鍋蔬菜為主夠健康。

清燉牛肉湯鍋(火鍋)$108

香煎蔥抓餅$30
推介,香口,口感十足,淡淡蔥油味。

澎湖花枝丸$32
台灣直送嘅花枝丸,爽口彈牙,仲有埋台灣醬汁。

椒麻半筋半肉拌麵$82

菊花金銀花茶$26

Mom's Dry Noodles🍜 taste of home💕..生活的美好,就該回歸對原味的感動;人的味,麵的味🍜,生活的味。知道嗎。。「老媽」是「家」🏠 的延伸概念,無論你長多大,吃過多少豐餐美食,但記憶中能夠讓人回味無窮的滋味,是一種家的味道❤️。老媽拌麵🍜 來自台南日曬關廟麵,無添加、無防腐劑,配搭老媽自家熬製醬料,帶來美味又健康美食。台灣特色品牌,有華人地方就有老媽拌麵😚。🔸老成都擔擔麵 (粗麵) $52.🔸川味紅燒半筋半肉牛肉麵 (幼麵) $78🔸燙青菜 (西生菜)$22🔸老媽黑糖珍珠巧克力 (凍 少冰) $33麵條煙韌有咬勁係我一直喜歡既口感🥢,簡單平實的味道,就是長久滋味的幸福! 對。。就是一種恆久家的味道🍜。..×××××ש將軍澳唐德街9號將軍澳中心L1樓133號舖..

生活的美好,就該回歸對原味的感動;
人的味,麵的味🍜,生活的味。

台灣特色品牌,有華人地方就有老媽拌麵😚。

🔸老成都擔擔麵 (粗麵) $52

🔸川味紅燒半筋半肉牛肉麵 (幼麵) $78

🔸燙青菜 (西生菜)$22
🔸老媽黑糖珍珠巧克力 (凍 少冰) $33

對。。就是一種恆久家的味道🍜。
×××[老媽拌麵 Mom's Dry Noodles]×××
©將軍澳唐德街9號將軍澳中心L1樓133號舖
2022-07-01 92 瀏覽
平時從來都唔會寫評論 但今次都係太離譜第一次食呢間野 叫左外賣自取五樣野 其中有兩碗係手撕雞椒麻拌麵 一碗粗麵一碗幼麵 個樣正正常常(一般食外賣好少影相所以冇影相)但係一食就超中伏 先唔講啲雞絲又乾又柴又冇味 個麵啲醬感覺係落左成枝花椒粉 麻到好難入口 除左麻 基本上係冇其他味 平時好鐘意食麻味重嘅野 但呢碗野真係唔正常 唔知堂食係點樣 但絕對唔會再食呢間野
平時從來都唔會寫評論 但今次都係太離譜
外賣自取
2022-06-30 89 瀏覽
不少來自台灣的拌麵都來香港開實體店了,這次來訪的是老媽拌麵,除了食物之外,裝潢和服務都充滿台灣的風味🇹🇼 餐廳採用的是手工日曬關廟麵,無添加防腐劑,是這裡賣點之一!🔸麻辣鴨血小食點了一份麻辣鴨血😋 鴨血滿滿一碗的份量十足,而且咬開又滑又Q彈,不錯吃。伴菜有豆腐和菜,吸滿了麻辣醬汁🌶🔹椒麻半筋半肉拌麵一碗可品嚐到牛筋和牛肉兩款滋味~ 牛筋煮得軟淋,牛肉肥瘦適中又入味。這碗選了粗麵,即關廟刀削麵,非常掛汁又有咬口🔸椒麻手撕雞拌麵另外這碗就選了幼麵,是傳統的關廟麵,試試看不同的口感。椒麻口味鹹香十足,而且吃完嘴巴也會麻麻的,非常過癮🔹鳳梨茉莉茶🍍看到介紹説這裡用自家製鳳梨醬,所以點了杯鳳梨茉莉茶試試看,的確很清香,和茉莉的味道很配搭,也蠻解辣的🔖 外賣自取有九折優惠

🔸麻辣鴨血

🔹椒麻半筋半肉拌麵

🔸椒麻手撕雞拌麵

🔹鳳梨茉莉茶🍍

🔖 外賣自取有九折優惠

2022-06-27 61 瀏覽
*💭老媽拌麵經常在各大超市看到老媽拌麵這個牌子,今天終於可以一訪餐廳品嘗正宗拌麵😆地獄麻辣牛伴麵🐂醬汁還好不會太辣,麻味也特出,點了關廟刀削麵,很掛汁🤤牛肉份量挺多,而且炆得軟稔,另外還配有一隻溏心蛋,很豐盛😍川味紅燒三寶牛肉麵🐂同行友人點了湯麵,湯底很有台式味道,但不會死鹹,食完又不會有口渴感☺️牛三寶有牛展、牛筋同牛肚,非常入味,又稔又大件🤤麵條有嚼勁,又可以掛湯,想不到湯麵同樣出色👍🏻澎湖花枝丸✨香脆彈牙的炸物,點上醬汁更惹味🤤豆乳香香雞🐓即點即炸,雞肉多汁肉厚,外層炸得非常酥脆,但粉槳不多😍點上腐乳醬有鹹香味更好食😋另外還點了兩杯清新的飲品,荔枝綠茶和鳳梨苿莉花茶,味道清香☺️
💭老媽拌麵

地獄麻辣牛伴麵🐂

川味紅燒三寶牛肉麵🐂

澎湖花枝丸✨
香脆彈牙的炸物,點上醬汁更惹味🤤

豆乳香香雞🐓

2022-06-27 46 瀏覽
老媽拌麵 (將軍澳中心) (將軍澳)喺將軍澳都開咗一段時間有粉麵、飯、台式小菜、一人鍋同飲品食物選擇都算多,份量都足夠但假日係冇套餐,全部食品都係單點🌟香煎蔥抓餅 $30.00有唔少台式風味小食,叫咗一款試下同平時食開嘅差唔多表面係煎脆咗 一份都有八 九塊🌟川味紅燒三寶牛肉麵 $82.00面類都有得揀幼麵同粗麵呢款揀咗幼麵三寶有牛腩、牛肚、牛展全部都整得幾淋仲有啲蘿蔔同蔬菜🥬湯底有少少辣🌟 和牛炸醬拌麵 $78.00聽講拌麵最出名所以都叫咗一款上面有紅蘿蔔、青瓜、木耳絲、煎雞蛋和牛炸醬唔算特別多但撈埋都夠味 呢款揀咗粗麵,食落幾有咬口📍老媽拌麵 (將軍澳中心) (將軍澳)將軍澳唐德街9號將軍澳中心L1樓133號舖
老媽拌麵 (將軍澳中心) (將軍澳)

喺將軍澳都開咗一段時間
有粉麵、飯、台式小菜、一人鍋同飲品
食物選擇都算多,份量都足夠
但假日係冇套餐,全部食品都係單點

🌟香煎蔥抓餅 $30.00
有唔少台式風味小食,叫咗一款試下
同平時食開嘅差唔多
表面係煎脆咗
一份都有八 九塊

🌟川味紅燒三寶牛肉麵 $82.00
面類都有得揀幼麵同粗麵
呢款揀咗幼麵
三寶有牛腩、牛肚、牛展
全部都整得幾淋
仲有啲蘿蔔同蔬菜🥬
湯底有少少辣

🌟 和牛炸醬拌麵 $78.00
聽講拌麵最出名
所以都叫咗一款
上面有紅蘿蔔、青瓜、木耳絲、煎雞蛋
和牛炸醬唔算特別多
但撈埋都夠味
呢款揀咗粗麵,食落幾有咬口

📍老媽拌麵 (將軍澳中心) (將軍澳)
將軍澳唐德街9號將軍澳中心L1樓133號舖

久久沒去台灣,思鄉的話只能從美食中得到慰藉。今次就來到過江龍老媽拌麵試試,作為地道手工關廟麵專門店,主打古法手工精製,以日光自然曬乾的麵條,識食當然要點麵食🍜剛好我與朋友都不喜歡拌麵,今次就點了兩碗湯麵當主菜~——————————🔹麻辣老鍋麵 $84最愛吃辣的我,看到這款就即點!材料有肥牛片、響鈴、台式麻辣鴨血及台灣直送墨魚汁豬肉丸,相當豐富,不得不說麻辣鴨血滷得入味,質感軟滑如果凍,完全不腥,值得一讚。湯底香辣中帶微微藥材味,略為偏鹹,但就與粗身不掛湯的刀削麵是完美搭配,加上麵條香Q不易爛,吃到最後依然保有口感,推薦。🔸川味紅燒三寶牛肉麵 $82朋友同樣喜歡濃味的湯麵,於是點了這款料多豐富的紅燒三寶牛肉麵,牛腱稔身入味,牛肚充分吸收滷汁精華,沒有怪味,可惜牛筋滷得過久,軟爛得來偏鹹。選配幼身掛湯的關廟麵,與濃香的紅燒湯底同吃,不錯。🔹炸大雞排 $46炸雞排簡單調味即裹粉炸,外皮香脆不厚,雞肉嫩滑,肉汁豐富,好食😋🔸澎湖花枝丸 $32花枝丸是台灣直送,新鮮即炸,彈牙得來亦有花枝鮮香,蘸點台式甜辣醬,感覺就像在台灣吃到一樣🇹🇼🔹酥炸甜不辣 $32甜不辣不過不失,口感煙煙韌韌,相當過癮~
——————————

炸大雞排

🔸澎湖花枝丸 $32

🔹酥炸甜不辣 $32
酥炸甜不辣

甜不辣不過不失,口感煙煙韌韌,相當過癮~

麻辣老鍋麵
川味紅燒三寶牛肉麵
炸大雞排
酥炸甜不辣
2022-06-06 67 瀏覽
終於可以一嘗老媽拌麵堂食🤤🤤 平時行開超級市場見就見得多啦不過一直都冇買佢,今次經過將軍澳呢間老媽拌麵見到唔洗排隊當然要試試佢啦🫶🏻 其實糾結咗好耐應該食湯麵好定食拌麵,但係叫得老媽拌麵好似點都要試試拌麵咁!於是我同朋友就各自叫咗一個拌麵(我哋都係揀咗刀削麵)再加左一份小食同一杯嘢飲share🤪🍴 私房花雕雞拌麵 $78花雕雞好入味有好濃嘅酒香,而且唔多肥肉🫶🏻 配上刀削麵都幾夾,我個人都好鍾意刀削麵果種彈牙口感!如果啲雞可以再嫩滑少少就好啦❣️🍴 和牛炸醬拌麵 (和牛肉碎) $78朋友同我嘅心態一樣都係覺得嚟到老媽拌麵一定要試試佢個拌麵😝 所以就揀咗和牛炸醬拌麵啦🍜 配料方面係和牛製成炸醬,拌麵嚟講非常夾!而且仲有一隻煎蛋同埋側邊有少少蘿蔔絲黑木耳同埋青瓜絲😋😋🍴 炸地瓜條 $32小食方面我哋就揀咗炸地瓜條,估唔到地瓜條係粗切😍 而且炸得好香脆!份量好多,女仔黎講食得多都有啲飽!🍹 冬瓜茶 飲品方面我哋就揀咗凍嘅冬瓜茶!好欣賞佢嘅地方就係因為佢哋話係用涼茶嚟煲唔會話好甜☺️ 店員亦都好好咁話如果我真係覺得甜可以再同佢哋講等佢哋再換過杯少甜嘅俾我📍 老媽拌麵 (將軍澳中心) (將軍澳)

🍴 私房花雕雞拌麵 $78

🍴 和牛炸醬拌麵 (和牛肉碎) $78

🍴 炸地瓜條 $32

🍹 冬瓜茶

📍 老媽拌麵 (將軍澳中心) (將軍澳) @laomanoodlehk
將軍澳唐德街9號將軍澳中心L1樓133號舖

#老媽拌麵 #香港美食 #將軍澳美食 #台灣美食 #hkfood #香港餐廳
2022-06-04
必試台灣直送麻辣鴨血!和牛炸醬拌麵 $78居然宜家拌麵麵開始用和牛真係勁🤣 食落的確重啲牛肉味~ 麵底揀左刀削麵 食落彈啲同埋掛汁啲👍🏻 配合埋其他材料好豐富~ 紅燒三寶牛肉麵 $82所有牛肉都剛剛好 滷得非常入味 又唔會過濃! 肉質又唔會太老 全部都好易咬 十分好!👍🏻 湯底都好出色🤪 好香濃嘅紅燒湯底味 微微辣 的確有像台灣!麵底係細圓麵 偏軟身~麻辣鴨血 $68好耐好耐冇食過好味嘅鴨血 三哥都比不上🥺 呢個真台灣直送! 食落唔會好散 有小小彈性~同韌性! 唔會腥 配合麻辣真係好正!底仲有啲娃娃菜 同埋 玉子豆腐 全部都好吸味~ 不過個湯有小小小小咸 偏濃味蘋果梳打 $18正常發揮Overall 價錢偏進擊 但一分錢一分貨 的確係有台灣的感覺~!味道都唔錯 有一定質素👍🏻
必試台灣直送麻辣鴨血!

和牛炸醬拌麵 $78

紅燒三寶牛肉麵 $82

麻辣鴨血 $68

蘋果梳打 $18
正常發揮

2022-05-28 76 瀏覽
食過好多間台灣拌麵 老媽始終都係我嘅心水之選放假嚟食lunch 未夠12點已經差唔多滿座喇私房花雕雞拌麵啖啖都係雞髀肉 煮得好入味醬汁咸咸甜甜又有酒香 杞子感覺都幾養生刀削麵夠闊身 兩邊波浪紋更掛汁麻辣鴨血呢個真係幾辣 平時食開bb辣嘅我食到標晒汗由台灣直送嘅鴨血嫩滑有彈性 中間微細嘅氣孔吸滿湯汁 真係好高質但比起鴨血 佢嘅豆腐更有特式同平時食開嘅唔一樣 佢係豆漿加蛋 食落仲多左陣蛋香 值得一試澎湖花枝丸同樣係台灣直送嘅 點埋個台式甜辣醬 好有台味百香國寶茶係百香果鳳梨醬再加南非國寶茶味道天然酸酸甜甜 茶味幾清香
食過好多間台灣拌麵 老媽始終都係我嘅心水之選
放假嚟食lunch 未夠12點已經差唔多滿座喇