2023-07-15 62 瀏覽
同阿妹去咗將軍澳探朋友,之後去咗將軍澳中心食嘢,阿妹話想食台灣菜,呢度有間老媽伴麵好好食,叫我一齊去試吓。台式滷水雞中翼湯麵,湯底有辣有唔辣,揀咗川味紅燒,味道帶少少辣比較惹味,雞翼完全係入味,色澤深,皮滑肉嫩,,滷水味夠濃夠香,幼麵彈牙。包免費指定飲品,檸檬紅茶帶清新檸檬酸味,甜度適中。巧克力醬雪糕,DREYER'S 皇牌雲呢拿味雪糕,幼滑細膩的口感帶來天然的雲呢拿香味,加上巧克力醬味道更佳。用優惠價可叫多款一人小食,炸地瓜條,剛炸好的地瓜口感香脆帶香甜味,再由梅粉帶出的甜酸味。烤台灣香腸有厚實的口感,可以吃到肉汁。酥炸雞扒肉燥飯:雞扒炸到皮脆肉嫩,肉燥飯味道適中。配搭埋半隻滷蛋和酸菜更豐富。澎湖花枝丸:花枝丸裡面包著飽滿結實的塊狀花枝肉,保留了花枝的原汁原味,紮實又香口。

包免費指定飲品,檸檬紅茶帶清新檸檬酸味,甜度適中。

烤台灣香腸有厚實的口感,可以吃到肉汁。

一直都好鍾意食台式拌麵,屋企總會有幾包看門口,老媽拌麵係其中一個我最喜歡嘅拌麵品牌。實體堂食店就係第一次食,估唔到餐牌選擇咁多。只係拌麵同湯麵選擇都有廿款。堂食店主打台南日曬關廟麵,除咗有乾拌麵同湯麵,更有台式小菜同飯類,仲可以加配小食同台式茶飲。想食得豐富啲可以嗌1人餐/2人餐。✨地獄麻辣肥牛拌麵 $72✨拌麵可以揀粗麵或幼麵,粗麵煮得啱啱好口感煙韌有嚼勁。肥牛嘅肥膏比例唔多,份量都幾多。麻辣醬香料味突出同肥牛好夾,而且無一般麻辣咁多紅油,感覺一啲都唔肥膩唔好畀個名嚇到,其實辣度無去到地獄咁勁大概係譚仔4小辣,係大部分人接受到嘅辣度✨台式柚子骨 配珍珠米飯 $98 (晚市套餐連飲品)✨用上金沙骨食落多肉份量多,煮得夠入味,味道酸酸甜甜好適合夏天食✨豆乳香香雞/澎湖花枝丸 (套餐+$22)✨套餐加配小食一共有十款選擇咁多豆乳香香雞係香港店先有,雞塊新鮮炸起非常酥脆唔太油膩,台灣叫做豆乳即係腐乳,蘸炸雞一齊食夠晒惹味花枝丸炸得金黃,入面有花枝粒口感彈牙飲品揀咗晚市套餐附送嘅檸檬紅茶,另外散嗌咗仙草奶茶。總括嚟講食物質素唔錯,而且選擇多。侍應有禮會主動幫忙。餐廳面積雖然唔大,但唔迫坐得舒服

✨地獄麻辣肥牛拌麵 $72✨
地獄麻辣肥牛拌麵

唔好畀個名嚇到,其實辣度無去到地獄咁勁
大概係譚仔4小辣,係大部分人接受到嘅辣度

台式柚子骨
✨台式柚子骨 配珍珠米飯 $98 (晚市套餐連飲品)✨

澎湖花枝丸
✨豆乳香香雞/澎湖花枝丸 (套餐+$22)✨
套餐加配小食一共有十款選擇咁多
花枝丸炸得金黃,入面有花枝粒口感彈牙

飲品揀咗晚市套餐附送嘅檸檬紅茶,另外散嗌咗仙草奶茶。

總括嚟講食物質素唔錯,而且選擇多。侍應有禮會主動幫忙。餐廳面積雖然唔大,但唔迫坐得舒服。
台式柚子骨
澎湖花枝丸
將軍澳嘅🌟老媽拌麵🌟,除咗主打🇹🇼台式拌麵外,飯Set都一樣價廉物美👍🏻!晚市嘅套餐,$100左右就有埋前菜、飲品同埋甜品!🍓鮮果甜酸脆肉排配珍珠米飯 $98賣相漂亮,加入🍍菠蘿、🍎蘋果、🍓士多啤梨等鮮果嘅甜酸脆肉排,果酸比醋酸更見天然可口,仲多咗一份果甜🥰,唔錯!🐖酥炸豬扒肉燥飯 $110經典嘅🇹🇼台式飯組合,豬扒🥩酥脆美味,肉燥飯濃香可口,正!🔥烤台灣香腸 +$22晚市套餐加多少少就有大大份🇹🇼台式小食,真係必點!🥭芒果沙冰 +$20🧋老媽黑糖珍珠鮮奶 +$20加錢可轉台式特飲!🥭芒果沙冰幼滑兼充滿芒果嘅甜,仲有大量邪惡嘅Cream!🧋老媽黑糖珍珠鮮奶甜得嚟又夠奶味!

🍓鮮果甜酸脆肉排配珍珠米飯 $98

🐖酥炸豬扒肉燥飯 $110

經典嘅🇹🇼台式飯組合,豬扒🥩酥脆美味,肉燥飯濃香可口,正!

🔥烤台灣香腸 +$22

晚市套餐加多少少就有大大份🇹🇼台式小食,真係必點!

🥭芒果沙冰 +$20

🧋老媽黑糖珍珠鮮奶 +$20

2023-07-04 74 瀏覽
這家台灣菜除有拌麵外還有多款自家台灣小菜,簡單但味道不錯。小食點左炸地瓜條:鮮6地瓜切條即炸,香脆可口😋😋豆乳香香雞外層脆脆,熱烘烘,沾上豆乳,肉質更香滑。台式三杯雞(配珍珠米飯)材料有滑雞配蒜頭及其他香菜配料,小煱上香氣撲鼻,色甜美皆有,好味😋😋川味紅燒三寶牛肉湯麵(選刀削麵)通常台灣菜都會叫,牛肉大大塊,肉質嫩香。Dreyers雪糕配巧克力醬 沒想到會有雪糕食,套餐包埋,美味滿足。柚子蜜綠茶和金羅漢果海底椰套餐送野飲,夏天消暑解渴之選。整體而言,以台式餐廳來講,食物選擇多,環境舒適,空間足,食物滋味。
這家台灣菜除有拌麵外還有多款自家台灣小菜,簡單但味道不錯。

小食點左炸地瓜條:鮮

6地瓜切條即炸,香脆可口😋😋

豆乳香香雞
外層脆脆,熱烘烘,沾上豆乳,肉質更香滑。

川味紅燒三寶牛肉湯麵(選刀削麵)
通常台灣菜都會叫,牛肉大大塊,肉質嫩香。

Dreyers雪糕配巧克力醬
沒想到會有雪糕食,套餐包埋,美味滿足。

柚子蜜綠茶和金羅漢果海底椰
套餐送野飲,夏天消暑解渴之選。
2023-06-23 90 瀏覽
最近勁想食台灣菜,所以晏晝去咗食老媽拌麵,環境好舒適,午餐選擇都幾多,雖然價位唔平,但係味道唔錯!🍴川味紅燒半筋半肉湯麵 揀咗刀削麵,刀削麵口感好適中,連埋啲湯食好豐富,有兩大嚿牛筋,好入味同埋濃味,肉唔會好光,仲有好索湯嘅蘿蔔!加埋啲酸菜一啖食真係好正。午市仲有兩款配菜,有熱情果車厘茄同埋焗菇,熱情果車厘茄呢個配搭幾新鮮,不過幾好食!下次再去試吓其他先。🍹柚子蜜綠茶加珍珠珍珠好彈牙,果然係台灣菜餐廳。

🍴川味紅燒半筋半肉湯麵

🍹柚子蜜綠茶加珍珠
珍珠好彈牙,果然係台灣菜餐廳。
2023-06-22 89 瀏覽
屋企樓下來來去去都係食嗰幾間餐廳,咁啱經過見到老媽拌麵原來出左小菜,價錢都係幾十蚊同茶餐廳差唔多,一於試吓。套餐加$22可以點多個小食,先來小食點左碟台灣腸,同埋麻辣豬耳,麻辣豬耳切到幼幼的,配埋青瓜一齊食,辣辣地特別開胃。黎到呢度始終都要食一碗拌麵,味道依舊唔錯,重點係份量非常足,好大碗。水果咕嚕肉食得出啖啖肉,新鮮炸起,脆卜卜熱辣辣,味道酸酸甜甜特別開胃,配埋白飯食一流,份量依然都係好多,咕嚕肉好大碟,連碗飯都特別滿。另外,除咗可以飲到珍珠奶茶,同埋水果茶,仲可以加多少少錢可以食到台式甜品,小朋友食得最滿足,不過又真係幾好味。

2023-06-21 64 瀏覽
老媽拌麵 (將軍澳中心)將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓133號舖台式料理一向都係我鐘情既食物,早排行過將軍澳中心過見到呢間<老媽伴麵>好似幾吸引,今日下晝又過黎呢邊做嘢,即刻唸起一定要黎試下。。坐低左見到meun , 午市套餐都幾多選擇台式半筋半肥牛拌麵午市套餐會隨機附送2款前菜,今日分別係有一碟菇類同埋蕃茄仔,感覺非常開胃。。牛肉係採用肥牛,而牛筋食落既軟硬程度啱啱好,因為好怕有d餐廳煮嘅時間唔夠會太韌,呢到絕對無呢個問題,感覺恰到好處,而且份量都幾多,少少微辣非常惹味椒麻手撕雞拌麵手撕雞既份量都幾多,鋪滿晒成個碗,仲有半隻溏心蛋,睇見都流晒口水啦。。手撕雞應該加入左秘制既醬汁好好味,而且食落都幾嫩滑,唔會覺得鞋口,建議配合埋麵底攪拌一齊食,味道會更加出色台式小食除左主食,仲可以追加各款台式小食,我地就揀左香脆嫩滑既豆乳香香雞,同埋炸地瓜條,我自己就比較鐘意炸地瓜條啦,好粗身非常有口感
老媽拌麵 (將軍澳中心)
將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓133號舖

台式半筋半肥牛拌麵

椒麻手撕雞拌麵

台式小食

2023-05-06 194 瀏覽
要自己QR code落單,埋單仲要出收銀自己比,都仲夠膽死要加一服務費;佢個麵底加底,比左錢但個份量少到好似冇加過咁懷疑廚房睇漏單,好心佢加底就分開第二個碗上,唔好咁撈埋一堆,比人睇得出真係加左麵,而唔係口同鼻拗

佢個麵底加底,比左錢但個份量少到好似冇加過咁
2023-04-25 178 瀏覽
有時候我都比較喜歡吃台灣菜,喜歡他簡單的麵條、簡單的小吃,但又富有特色!上次到老媽拌麵,餐牌上都有很多元化的食物,我和朋友分別多點了不同的麵,例如台式蔥油拌麵、酸辣手撕雞拌麵等,蔥油拌麵就會有很香的蔥油味,非常吸引,而酸辣拌麵就會比較辣,吃落更加開胃!至於飲品方面,他也有很多冷熱飲品提供,吃完拌麵後喝一杯特色飲品,更加滿足呢!至於環境方面,最近老媽拌麵進行了少許裝修,令到環境更加舒適,是吃飯的好地方!

2022-11-04 642 瀏覽
餐牌有單嗌或者二人/四人餐比你揀不過計完數,單嗌仲抵又可以無限制咁揀野食散嗌嗰個set其實都有湯&沙律一個人食好夠飽好味呀不過冷氣好大,野食好快就吹到凍左.見到有啲人嗌火鍋,好似都幾正下次去可能試
餐牌有單嗌或者二人/四人餐比你揀
不過計完數,單嗌仲抵又可以無限制咁揀野食
散嗌嗰個set其實都有湯&沙律

一個人食好夠飽

好味呀
不過冷氣好大,野食好快就吹到凍左
見到有啲人嗌火鍋,好似都幾正
下次去可能試
2022-09-14 594 瀏覽
好餓咁行入去,勁肚餓咁走返出嚟入去嘅時候一個都冇已經覺得有啲唔對路,🤔但諗諗吓可能過咗午市冇乜人姐😌同埋好小去呢個商場,見到有鴨血咪快快⋯衝咗入去囉,點知就出事牛肉麵湯頭好緊要,一試我就⋯🍎🍌🍊🍒我只係覺得好似開水豉油麻辣鴨血鍋仲搞笑,得三舊鴨血一啲都食唔到麻辣味,仲要唔好食其實唔係小朋友想食牛肉麵,咁啱我又想食麻辣鴨血😌諗住兩樣嘢都有齊,咪入去試吓囉我冇要求好好好食,但都唔係咁Q難食㗎⋯⋯唉真係難食到2啖都比多佢
好餓咁行入去,勁肚餓咁走返出嚟

入去嘅時候一個都冇已經覺得有啲唔對路,🤔
但諗諗吓可能過咗午市冇乜人姐😌
同埋好小去呢個商場,見到有鴨血
咪快快⋯衝咗入去囉,點知就出事
牛肉麵

湯頭好緊要,一試我就⋯🍎🍌🍊🍒
我只係覺得好似開水豉油
麻辣鴨血鍋

仲搞笑,得三舊鴨血一啲都食唔到麻辣味,
仲要唔好食

其實唔係小朋友想食牛肉麵,
咁啱我又想食麻辣鴨血😌
諗住兩樣嘢都有齊,咪入去試吓囉
我冇要求好好好食,
但都唔係咁Q難食㗎⋯⋯唉
真係難食到2啖都比多佢

牛肉麵、麻辣鴨血
8號風球中午冇咩野煮就foopanda嗌咗外賣老媽拌麵自取🥵🥵有折但兩個面都要200落樓 幾貴下去到扲 個餐已經準備好擺喺枱面同侍應講話我哋落咗單嚟拎外賣自取個侍應明明聽到但望咗一眼就繼續做自己嘢????勁奇怪好唔容易拎到餐之後有個湯但湯盖完全冇閂⋯一扲爭啲成碗倒瀉🥣一個蕃茄拌麵一個雞拌麵想講啲得啲餸有味 啲汁係冇咩味 導致個撈麵都冇咩味😰😰個雞麵我哋係自己拎咗啲醬汁嚟撈先好少少😅😅😅重點明明個係嗌粗麵 又唔知點解俾咗幼面服務又麻麻嘢食又麻麻又貴真係不了😮‍💨自己煮個麵都好食過佢
有折但兩個面都要200落樓 幾貴下

去到扲 個餐已經準備好擺喺枱面
侍應講話我哋落咗單嚟拎外賣自取
侍應明明聽到但望咗一眼就繼續做自己嘢????
勁奇怪

服務又麻麻嘢食又麻麻又貴
真係不了😮‍💨
自己煮個麵都好食過佢
2022-08-26
5 分鐘 (外賣自取)
2022-08-09 397 瀏覽
行開將軍澳廣場見未試過呢間老媽拌麵,就同朋友走咗入去試。朋友同我都點左佢哋嘅招牌拌麵。朋友點左個素拌麵,我就點咗佢哋嘅麻辣牛肉拌麵。其實我點嗰個麻辣牛肉拌麵味道唔錯,佢哋用嘅麻辣醬都唔錯。可惜牛肉就真係唔係咁出色,唔係靭但係都唔滑淋。專程試吓佢哋嘅刀削麵,打開佢哋嘅刀削麵外型幾靚,每條面都有波浪嘅裙邊。但係就比較硬咗啲,麵中央嘅位置有少少生骨嘅感覺,唔知係佢哋專登整到咁,定係真係煮唔夠時間。我同朋友都覺得佢哋個刀削麵硬咗啲,可以再煮多一陣。我哋仲點做個炸地瓜球,佢哋橙色嘅地瓜球入邊係會配朱古力夾心。但可惜地瓜球本身番薯味唔夠出,朱古力夾心又唔係太有朱古力味。炸地瓜球係好煙靭,好有趙口,但味道就一般。

2022-07-30
— @karlatsui @karlablings 🥘🍲蔥油嫩雞拌麵 $62蔥油醬料係一試難忘嘅味道 幼麵棉質質地彈牙 唯一少少失望嘅係雞嘅肉質冇乜特別 沒有很嫩滑的「嫩雞」😂🍢🍘酥炸甜不辣 $32炸皮好薄又炸得剛剛好!! 口感煙韌彈牙~同搭配嘅醬汁度好match😌🍗🍜私房花雕雞拌麵 $78酒味超淡 雞肉肉質都比較普通 配嘅係粗身薄扁麵 有彈性🤣🧋🥛老媽黑糖珍珠鮮奶茶/鮮奶 $33正常發揮!!不過珍珠比較少 唔係太抵🥲黑糖味中等 但鮮奶個杯黑糖滾杯效果一分鐘內唔見咗 好彩一上枱影到有少少黑糖紋🥴#將軍澳 #將軍澳美食 #黑糖珍珠鮮奶 #黑糖珍珠奶茶 #蔥油雞拌麵 #花雕雞拌麵 #酥炸甜不辣 #甜不辣 #karla_將軍澳
— @karlatsui @karlablings
🥘🍲蔥油嫩雞拌麵 $62
🍢🍘酥炸甜不辣 $32
🍗🍜私房花雕雞拌麵 $78
酒味超淡 雞肉肉質都比較普通 配嘅係粗身薄扁麵 有彈性🤣
🧋🥛老媽黑糖珍珠鮮奶茶/鮮奶 $33

2022-07-29 170 瀏覽
食台灣嘢 最鍾意️就係食牛肉麵同拌麵😍❤所以今次就揀咗個椒麻半筋半肉拌麵🍜湯底嘅椒麻味超香 勁惹味🌶️牛肉同牛筋都炆得好軟腍 又入味🐮刀削麵好煙銀彈牙又掛汁 唔錯😋