2天前 0 瀏覽
新城市廣場除了高樓層有傳統酒樓外,這間算是比較中式得來有點創意。🍽️砂鍋華亭餛飩雞(半隻) 🐓大大鍋餛飩雞,應該可以分四人份。湯底雞湯味濃,餛飩餡鮮。飲完一碗,渾身都感覺到溫暖。🍽️黑毛豬蜜汁叉燒🐖黑毛豬做出來的叉燒,原來真的很黑,哈,叉燒豬味濃郁,有燶邊。🍽️金華火腿奶油津白🥬金華火腿有鹹鮮,津白順滑,配搭奶油非常美味。🍽️川揚鮮肉煎鍋貼煎鍋貼煎得非常香口。🍽️金絲南瓜餅第一次吃南瓜餅,味道也不錯。

🍽️砂鍋華亭餛飩雞(半隻) 🐓

🍽️黑毛豬蜜汁叉燒🐖

🍽️金華火腿奶油津白🥬
金華火腿有鹹鮮,津白順滑,配搭奶油非常美味。

🍽️川揚鮮肉煎鍋貼
煎鍋貼煎得非常香口。

🍽️金絲南瓜餅
第一次吃南瓜餅,味道也不錯。
2024-05-03 0 瀏覽
今日同朋友慶祝生日就過咗嚟稻成,因為佢鍾意食酸菜魚同埋中式嘢食,我哋叫咗酸菜魚同埋片皮鴨,酸菜魚唔算太辣味道好入味魚片很滑。片皮鴨加埋塊皮一齊食好味!最尾仲叫咗高力豆沙好食!😋服務態度都不錯,侍應會幫忙加茶!
片皮鴨加埋塊皮一齊食好味!
最尾仲叫咗高力豆沙好食!😋服務態度都不錯,侍應會幫忙加茶!
2024-04-19 153 瀏覽
之前聽朋友講稻成酸菜魚好好食,最近生日就過黎試下,我好少覺得食物難食,但呢間餐廳真係幾令我失望。我地叫左個$688嘅2人餐,涼菜揀左老上海燻比目魚,肉質鬆散,個汁甜甜地,唔係好夾。湯default左鮑魚羊肚菌燉雞湯,你可以話佢好清、冇味精、唔油,但就淡而無味,好似飲水咁。主菜揀左呢度嘅招牌酸菜魚,員工仲貼心咁提我地辣汁可以另上,自由揀辣度。魚係好多,而且厚肉,但又係唔入味,唔滑。落單時仲加左錢要油炸鬼,但油炸鬼都唔脆嘅。菜同小籠包都一般般,食到無心機影相。唯一好食嘅就係個甜品香蕉豆沙鍋餅,好脆,甜度適中。總括黎講,黎呢度食甜品就夠,另外見食評話員工態度唔好,但我嘅經驗係員工有禮貌,仲好樂意幫客人影大合照添。不過咁嘅價錢配咁嘅食物質素,唔會再幫襯lu!

菜同小籠包都一般般,食到無心機影相。

唯一好食嘅就係個甜品香蕉豆沙鍋餅,好脆,甜度適中。

2024-04-19 122 瀏覽
同男朋友係度食佐幾次,每次都會點酸菜魚,例牌份量幾足,兩個人絕對夠食,例牌是一條細魚,魚肉嫩滑厚身無刺,鋪底嘅是大量金針菇,藕尖,酸菜蘿蔔,湯底酸味夠,稍鹹佐啲,送飯唔錯。
2024-01-13 1417 瀏覽
舒服好坐,環境浪漫嘅餐廳,稍為等位就可以入座。.節日期間,同朋友兩人叫咗二人餐,係非常豐富嘅菜單:🍴中湯 - 鮑魚雞湯一人一盅湯,飲得出好足料,每人碗湯都有一隻鮑魚,同埋雞件,湯味濃,湯料亦都唔老🥣.🍴點心 - 小籠包皮薄餡靚,湯充足嘅小籠包(朋友一夾已經穿咗,浪費晒😝).🍴涼菜 - 口水雞好惹味,但冇白飯嘅情況下,食多一兩啖,就覺得辣同偏鹹,雞件亦唔算好滑嫩。.🍴主菜 - 招牌酸菜魚非常好食的酸菜魚,魚肉滑口入味,份量亦十分充足,有火㷫住碟餸,令溫度keep得好好👍🏻.🍴蔬菜 - 火腿奶油津白非常足料的菜,眾多濃味餸中的清淡調和~.🍴甜品 - 香蕉豆沙鍋餅香蕉味充足,唔太甜,好食👍🏻價錢唔算便宜,二人餐連加一要每人$400+,不過食物質素係好好嘅,餐廳環境亦都好,所以值唔值就見仁見智
舒服好坐,環境浪漫嘅餐廳,稍為等位就可以入座。
節日期間,同朋友兩人叫咗二人餐,係非常豐富嘅菜單:

🍴中湯 - 鮑魚雞湯

🍴點心 - 小籠包
皮薄餡靚,湯充足嘅小籠包(朋友一夾已經穿咗,浪費晒😝)

🍴涼菜 - 口水雞

🍴主菜 - 招牌酸菜魚

🍴蔬菜 - 火腿奶油津白
非常足料的菜,眾多濃味餸中的清淡調和~

🍴甜品 - 香蕉豆沙鍋餅
香蕉味充足,唔太甜,好食👍🏻

• 酸菜魚
本來我食酸菜魚通常都北上,但係聽個朋友講話呢間嘅酸菜魚又抵食又好食,咁就同我媽咪嚟試下啦。真係有驚喜碟酸菜魚又新鮮又滑又大碟,仲有個熱鍋暖住,慢慢食慢慢傾,好滿足🥰仲要其實係同深圳價錢差不多,咁以後我就隨時想食就有得食喇😃尤其呢間舖喺新城市廣場,非常之方便店員嘅服務都非常好,好親切,好殷勤👍佢哋時常都留意我哋有冇需要添水,也會問啲餸菜啱唔啱口味👍經理仲有介紹佢哋原來有VIP計劃。佢哋有好多分店,入咗會之後喺佢各個分店食野可以儲分會有優惠同折扣👍
酸菜魚
酸菜魚
  • 稻成小籠包
  • 高力豆沙
2023-11-09 1030 瀏覽
整體味道還好但已經收茶位,冇理由上埋d花生要收56真係癡線,同埋完全冇講就上服務員態度差,落單講她好忙,收野講,得埋單唔講。一直sell套餐, 諗唔到食飯都被人hard sell冇下次真係不如北上
整體味道還好
冇下次
真係不如北上
  • 稻成小籠包
2023-11-05 1123 瀏覽
稻成 (新城市廣場一期) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓112號舖稻成酸菜鱸魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我地平時都好少食魚因為怕有魚骨😖但餐廳完美好起哂啲骨出嚟而且魚肉非常嫩滑😝酸菜、魚、另加嘅紫薯粉同其他配菜都煮得非常入味,值5分!稻成小籠包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻小籠包最緊要係皮要厚薄適中,夾起唔會穿皮漏湯,亦唔會太厚。今次呢個小籠包做到之餘,湯夠熱、肉夠鮮,比個4分佢啦!蓮藕蝦膠香煎餅👍🏻👍🏻👍🏻蝦膠餅外表煎得脆脆,蓮藕口感好爽唔粉,配搭埋一齊好食到嗦嗦聲😋四川擔擔麵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻碗麵一上到枱嘅時候熱辣辣香氣撲鼻即刻清左碗入面嘅野來一碗擔擔麵😍擔擔麵有辣味得嚟唔會太嗆,食得出花生醬味濃,肉醬嘅鹹味同擔擔麵好夾。#稻成 #DabPa #sichuan #asianfood #cusine #chinesedish #restaurant #foodie #hongkongfoodie
稻成 (新城市廣場一期) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓112號舖

招牌稻城酸菜鱸魚
稻城小籠包
蓮藕蝦膠香煎餅
四川擔擔麵
📌沙田新城市廣場 新式裝修酸菜魚🐟呢間專食酸菜魚同片皮鴨嘅餐廳位於新城市一期 最側面嘅餐廳 如果唔係朋友介紹 平時都唔係咁留意到😿佢地餐廳雖然食中菜 但係裝修非常新穎 唔係行餐廳中式餐廳風格 裝修風格設計輕鬆得黎又幾打卡🤣🍴雞絲粉皮醬汁食落去比較重芝麻味 食落去比較重口味 可以淡味返少少~🍴陳醋拌老海蜇頭海蜇頭食落去非常爽口 陳醋汁酸酸地唔錯👍🏻 另外都有青瓜做拌菜底 食落佢都清新😉🍴鮑魚羊肚菌燉雞湯飲落去完全無味精之餘好足料🤩每碗都會有鮑魚 羊肚菌 同埋 雞嘅湯料呢個好值得一飲😋🍴招牌酸菜鮮鱸魚餐廳除咗鱸魚 加錢仲有龍躉揀佢地嘅酸菜魚酸味辣味適中 食落去好惹味之餘唔會過鹹😙魚肉食落去都滑身 就咁飲個酸菜湯底都幾正😍🍴小籠包呢個比較普通 略嫌小籠包包皮少少太厚另外可以加錢要個薯粉 佢地嘅薯粉係紫薯做嘅🍠紫色開薯粉第一次食 幾得意😆幾推薦佢地嘅酸菜魚🤓餐廳服務都好好 啲侍應周不時會主動加茶🙌🏻大家可以同屋企人一齊黎試下😎🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑🥂 飲品:🌕🌕🌕🌑🌑👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌕🌑💯CP值:🌕🌕🌕🌗🌑✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑💰人均 $250-300Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out o
📌沙田新城市廣場 新式裝修酸菜魚🐟

🍴雞絲粉皮
醬汁食落去比較重芝麻味 食落去比較重口味 可以淡味返少少~

🍴陳醋拌老海蜇頭

💯CP值:🌕🌕🌕🌗🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

💰
人均 $250-300

Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

📍 稻成
地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓112號舖
@dabpa.mcc

Hashtags🔎
#eatgoodwestsin_shatin
#eatgoodwestsin_chinese
#eatgoodwestsin_shanghaifood
#eatgoodwestsin_newterritories
2023-09-29 775 瀏覽
星期六中午12:30,訂咗枱,見到餐廳內得一半有人坐,室內裝修精緻💖, 服務員畀咗一個獨立半開放房間畀我哋 ,又很熱情招待,主動替我們拍照。 因臨近中秋節做節時段,經理話單嗌的菜色餐牌係會加咗價💰,套餐就維持之前嘅價錢 , 平時冇嚟開食,所以係咪真 就無從稽考喇 ~我們點咗一個八人套餐,七個大人一個小朋友, 食到超飽,份量真係好足,如果八個都係大人(正常食量)都夠哂飽。個餐有夫妻肺片,雞絲粉皮,上海燻比目魚 ,酒糟醉雞,雞煲金勾翅,黃金蝦球配南瓜蘆筍鍋巴,酸菜大龍躉,片皮鴨一隻, 金華火腿絲奶油津白, 八件小籠包, 鮮肉煎鍋貼, 香蕉豆沙鍋餅,😋 最出色應該係個黃金蝦球同埋個夫妻肺片, 蝦球彈牙同埋外層嘅鹹蛋黃都好好味,夫妻肺片辣得嚟都好香和入味,唔係得個死辣, 其他菜色質素ok👍, 侍應生中途會主動幫你加茶加水換碟等等, 埋單總共食咗$ 4500多, 人均消費大約570蚊, 去食 lunch buffet 也可以了。🤔 其實如果唔係做節,應該唔會揀套餐,可能cp值會高D😳。
,如果八個都係大人(正常食量)都夠哂飽。

2023-09-18 534 瀏覽
今晚再一次幫襯這間餐廳,本人都幾喜歡這裡的「麻婆豆腐」,豆腐香滑,而且辣度適中,醬汁中有一些辣椒🌶️,又有少少榨菜粒,增加口感和有少少脆口的感覺,令這道菜錦上添花,好食😋!每次沒咩胃口時,食呢一道菜,都能夠大口大口的食飯,不錯👍🏻!另外,今晚又試了一道「魚」,叫做「蔥烤雅片魚」,由於不太清楚什麼是雅片魚,所以抱著一種試新口味心態去點了這味菜式.食落,口感都好似比目魚,味道一般。反而,這烤魚的配菜,我又覺得好香好食田,不過,略嫌油膩咗少少!如果可以放少啲油可能更加好!

食落,口感都好似比目魚,味道一般。

2023-08-24 950 瀏覽
每次喺沙田想食清淡啲嘅中菜🇨🇳, 都會諗起稻成💭😙😌光顧咗3次, 食物質素同服務都唔錯👍🏻😤唯獨今次, 門口位reception 小姐服務欠佳, 態度晦氣👎🏻👨‍👩‍👦同屋企人一行3人, 唔想諗食咩, 直接叫個二人套餐🤪前菜 (四選一)+湯品+主菜(四選一)+蔬菜(三選一)+點心(三選一)+甜點。。二人豐盛宴($688)。。🔸老上海燻比目魚🐟 6/10用比目魚整上海燻魚, 比較少見🤯略為多骨, 唔夠酸, 醬汁偏咸啲🙈🔸鮑魚羊肚菌燉雞湯🥣 6/10燉湯好足料,真材實料🤩✔️原粒鮑魚, 雞肉, 螺肉, 羊肚菌味道清甜😋🔸鮑魚紅燒黑毛豬肉🐷 6/10🟤醬汁較杰身,色澤深啡色, 成煲都黑蚊蚊🤣🔦喺黑暗中被忽略嘅茶樹菇🫣索哂啲汁, 好味🤭鮑魚有4粒, 紅燒肉肥瘦相隔🐷🔸金銀蛋小菠菜🥬 6/10菜嘅份量不多, 味道正正常常🔸稻成小籠包(4件) 6.5/10小籠包皮薄多汁湯汁鮮甜🥰🔸香蕉豆沙鍋餅🍌🫘 5.5/10窩餅外皮似春卷皮豆沙唔會好甜👍🏻香蕉份量唔多外脆內軟, 也是個不錯的甜點😗。。。。。。。加單。。。。。。。🔸陳醋伴老海蜇頭 $98 6/10涼拌海蜇頭口感爽脆, 底部墊有青瓜塊🥒
每次喺沙田想食清淡啲嘅中菜🇨🇳,
都會諗起稻成💭😙
😌光顧咗3次, 食物質素同服務都唔錯👍🏻

👨‍👩‍👦同屋企人一行3人,
唔想諗食咩, 直接叫個二人套餐🤪
前菜 (四選一)+湯品+主菜(四選一)+
蔬菜(三選一)+點心(三選一)+甜點

。。二人豐盛宴($688)。。
🔸老上海燻比目魚🐟 6/10
用比目魚整上海燻魚, 比較少見🤯
略為多骨, 唔夠酸, 醬汁偏咸啲🙈

🔸鮑魚羊肚菌燉雞湯🥣 6/10
燉湯好足料,真材實料🤩
✔️原粒鮑魚, 雞肉, 螺肉, 羊肚菌
味道清甜😋

🔸鮑魚紅燒黑毛豬肉🐷 6/10
🟤醬汁較杰身,色澤深啡色, 成煲都黑蚊蚊🤣
🔦喺黑暗中被忽略嘅茶樹菇🫣
索哂啲汁, 好味🤭
鮑魚有4粒, 紅燒肉肥瘦相隔🐷

🔸金銀蛋小菠菜🥬 6/10
菜嘅份量不多, 味道正正常常

🔸稻成小籠包(4件) 6.5/10
小籠包皮薄多汁
湯汁鮮甜🥰

🔸香蕉豆沙鍋餅🍌🫘 5.5/10
窩餅外皮似春卷皮
豆沙唔會好甜👍🏻
香蕉份量唔多
外脆內軟, 也是個不錯的甜點😗

。。。。。。。加單。。。。。。。
🔸陳醋伴老海蜇頭 $98 6/10
涼拌海蜇頭口感爽脆, 底部墊有青瓜塊🥒
🤔略嫌陳醋味欠奉, 唔夠酸

🔍海蜇頭=水母的觸須部位
肉質較厚, 口感及營養比海蜇更優🆙
☑️降低血壓、清理腸胃、美容養顏

🔸嫩雞煨麵🥢 $88 5.5/10
😥上枱個樣好雜亂, 不美觀,
好似係屋企淥完麵是旦倒出嚟🤣
🥢麵條很碎, 湯頭唔夠濃稠同奶白色🤔
🐔雞肉同🥬菜量很少
相較之下, 紅磡的嫩雞煨麵出色更多,
價錢也較合理

🔸Asahi (大) $48
2023-08-12 836 瀏覽
前排夜晚去咗沙田新城市食飯門口見到一間餐牌幾吸引就諗住試吓佢哋嘅招牌酸菜鱸魚Walk in大概等左三四個字門口果位姐姐好有禮貌關於套餐同等位嘅問題好有耐性解答我哋仲介紹咗出名嘅片皮鴨同小籠包入到去見到餐廳整體算乾淨整潔而且坐咗一陣就已經坐無虛席雖然人多但勝在上菜速度夠快幾乎全部食物都係出住煙咁上枱今次試咗個二人豐盛宴份量非常之足夠特別推薦招牌酸菜鮮鱸魚同稻成小籠包酸菜魚辣度啱啱好唔食得辣嘅仲可以揀完全走辣而小籠包皮薄餡靚、湯汁鮮滑兩道菜都回味無窮特別一讚嘅係樓面姐姐一路幫我哋收拾桌面食完嘅碟同埋垃圾好快幫我哋收曬而且每次舉手都好快回應留意到壺茶凍咗亦會主動幫我哋換熱茶實在款曲周至總括黎講 餐廳服務水準同食物質素都滿意值得再試😋
前排夜晚去咗沙田新城市食飯

份量非常之足夠
特別推薦招牌酸菜鮮鱸魚同稻成小籠包
酸菜魚辣度啱啱好
唔食得辣嘅仲可以揀完全走辣
而小籠包皮薄餡靚、湯汁鮮滑
兩道菜都回味無窮

總括黎講
餐廳服務水準同食物質素都滿意
值得再試😋
2023-08-02 671 瀏覽
這餐廳的正常服務完全無!門口帶位態度差不只,我們入到去想又6人轉7人,同啲侍應講,佢哋無反應,唔理,唔轉,但入面仲有好多枱是無人坐的!佢哋無覆過嗰啲枱有冇人訂咗完全係唔理佢答!對人一啲尊重都冇!
2023-07-17 888 瀏覽
內部通過裝飾,每個角落瀰漫田園的氣息,呈現一種樸實而不華,貼近自然的風格。在喧鬧的城市,靠在商場外的光線折射進來,予人自在又放鬆的感覺。 (1)稻成酸菜鱸魚將鱸魚起肉,魚頭及魚尾則香煎到金黃色,加上高湯燉煮,魚湯呈奶白色。切成絲絲酸菜,加上金菇菜,口感劃一而沒有違和感。另外加了一份紫薯粉,較外間的較為煙韌。鱸魚的份量真的有感吃下整條魚,火喉亦控制得宜,保留應有的質感。(有用小蠟燭保留溫度,令湯汁的油份不會凝固。) (2)稻成小籠包 (3)薺菜豆腐鮮魚羹薺菜本帶有青草清香的苦澀,味道甘醇,後勁亦會散發淡淡的甜味。然而,整個羹湯都被薺菜的香味淹沒,整體單調,亦沒有嚐到魚肉的鮮甜而相得益彰。

(1)稻成酸菜鱸魚
稻成酸菜鱸魚