今日咁啱攞完回鄉證,口淡淡想食酸辣嘢,即刻諗起稻成,搭車過嚟!今日冇朋友冇屋企人自己一個單拖落嚟,諗住叫個酸菜魚,點知佢哋終於出咗一人餐,睇落都幾多嘢食,好豐富!等佢哋出一人餐等咗幾耐🥹🥹好感動!冇呢一排好多新面孔,但衛生,食物,服務,都可以keep到值得一讚!
嫩雞煨麵
雞絲粉皮
嫩雞煨麵
2023-07-04 657 瀏覽
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂🏷稻成 @沙田這家沙田稻成餐廳已經開業有一段時間了,但每天都座無虛席。其中最受歡迎的菜式當然是招牌酸菜鮮鱸魚,這道清新開胃的魚肉搭配酸菜,讓人一試難忘。另外還有水煮鱸魚,這道魚肉煮至鮮嫩,搭配麻辣的湯汁,非常開胃。今日終於有空一試了。💁🏻茗茶 $10@1💁🏻前菜(每份) $28這道前菜看起來非常開胃,簡單卻美味。裡面有花生和炸黃豆,這兩種豆類搭配在一起,口感酥脆且香氣四溢。花生和黃豆都是豐富的植物蛋白質來源,非常營養。而且這道前菜的份量適中,不會太飽,正好可以開胃,讓人期待接下來的美食佳餚。💁🏻老上海燻比目魚 $88超正,口感很豐富。外皮酥脆,內部鮮嫩多汁,雖然我對比目魚都有少少要求,但是它完全突破想像,想不到比目魚可以有這種煮法。不過凍了的話會變得硬,口感可能會變得不太好。💁🏻招牌酸菜鮮鱸魚 加酸菜薯粉 $268+$28叫了少少辣,酸菜烹調鱸魚的酸味和好煙韌有啫喱質感軟嫩的紫薯粉搭配,非常好吃。💁🏻高力豆沙 $58口感柔軟綿密,而豆沙餡則是甜甜的,滑順可口。質感好有趣,好像空氣包一樣,紅豆沙多一點的話,味道會更豐富。💁🏻稻成小籠包 $52外皮薄
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂
🏷稻成 @沙田

💁🏻茗茶 $10@1

💁🏻前菜(每份) $28

💁🏻老上海燻比目魚 $88

💁🏻招牌酸菜鮮鱸魚 加酸菜薯粉 $268+$28

💁🏻高力豆沙 $58

💁🏻稻成小籠包 $52
外皮薄而富有彈性,每個小籠包都有著鮮美的湯汁。當你一口咬下去的時候,湯汁會在嘴裡迸發出來,讓你的味蕾瞬間感受到滿滿的鮮美滋味。而且,這個湯汁非常飽滿,讓小籠包看起來小巧玲瓏,但實際上卻十分飽滿。當你咬爆小籠包的時候,湯汁會四射而出,讓你感受到豐富的汁力,讓人一口接一口、回味無窮。除了味道之外,外觀也非常精美,每個小籠包都精心製作,顏色澤潔白,形狀完整,讓人一看就有食慾。

💁🏻瓦屋山龍抄手 $58
餡料味道鮮美,而且包裹得非常實淨,不會散開。雖然餛飩皮做得非常薄,但實際上包裏的餡料卻非常豐富,口感又實又多汁。吃到嘴裡時,皮和餡料的口感完美結合,讓人一口接一口。除此之外,瓦屋山龍抄手的醬汁也是很關鍵的一部分,它們的鮮美口感和獨特風味可以提升整道菜式的味道,讓人一試難忘。

💁🏻香蕉豆沙鍋餅 $58
香蕉和豆沙的組合非常美味,好像脆版的香蕉薄餅,香蕉的甜味和豆沙的濃郁口感完美結合,讓人一吃難忘。而餅皮則是外脆內軟,口感十分綿密,更能讓整道甜點的味道更加豐富。

是否推薦↩?
✅是,好好食,同價錢成正比,服務周到。Pet-Friendly
2023-07-03 412 瀏覽
烤鴨很一般冷氣太足了,麵皮一拿出來就冷掉擔擔麵還不錯水煮魚好吃看隔壁桌的砂鍋雲吞雞也很美味的樣子服務還不錯,但是冷氣實在太大了!也不能坐太久份量挺大適合4人吃!
烤鴨很一般
冷氣太足了,麵皮一拿出來就冷掉

擔擔麵還不錯

水煮魚好吃
看隔壁桌的砂鍋雲吞雞也很美味的樣子

服務還不錯,
但是冷氣實在太大了!
也不能坐太久
份量挺大適合4人吃!
二人豐盛宴 ($688)🐓 涼菜 - 巴蜀口水雞口水雞份量都幾多,食落啖啖肉且唔會算好辣,麻辣味夠香之餘食落去又夠開胃,就算唔係幾食得辣嘅朋友仔都可以試下阿。☺️🍲 湯羹 - 鮑魚羊肚菌燉雞一個盅盅燉湯夠足料,有濃郁既羊肚菌香味,材料仲有原隻鮑魚、雞及螺頭,燉湯能夠將所有精華嘅味道釋出,湯頭味清甜,夠滋潤,飲完仲唔會口渴,絕對係真材實料!👍🏻🐟 主菜 - 招牌酸菜鮮鱸魚(例)香港要食到好味既酸菜魚真係絕對唔容易, 除左果幾間內地開過嚟好出名嘅舖頭... 今次食完真係覺得唔錯, 叫左小酸及適中辣度,相比起口水雞呢款就無咁辣。魚肉鮮甜口感嫩滑又無骨, 食落方便夠哂開心阿。😋🥗 蔬菜 - 金華火腿奶油津白 食完咁多辣味嘅嘢,梗係要食啲清淡啲嘅蔬菜啦~ 落足料嘅奶油津白加上金華火腿既調味, 夠creamy且每條津白都掛滿奶油醬汁,感覺好滿足。😉🥟 點心 - 稻成小籠包(4件)小籠包要煮得好食,真係好考功夫既。 皮薄餡靚當然係基本啦,一上枱襯佢熱辣辣, 梗係即刻一啖放落口,咬開湯汁爆哂出黎,肉汁鮮味夠豐富,真係估唔到咁好食阿!推介阿👍🏻👍🏻🧁 甜品 - 香蕉豆沙鍋餅食左咁多嘢, 其實已經好飽,但對
二人豐盛宴 ($688)

🐓 涼菜 - 巴蜀口水雞

🍲 湯羹 - 鮑魚羊肚菌燉雞

🐟 主菜 - 招牌酸菜鮮鱸魚(例)

🥗 蔬菜 - 金華火腿奶油津白

🥟 點心 - 稻成小籠包(4件)

🧁 甜品 - 香蕉豆沙鍋餅
食左咁多嘢, 其實已經好飽,但對女仔嚟講甜品絕對係第二個胃黎。 香蕉豆沙窩餅煎得好香, 搞到大家都係咁食, 為呢餐飯畫上圓滿既ending。😍
2023-06-19
  • 金華火腿奶油津白
  • 巴蜀口水雞
  • 酸菜魚
  • 稻成小籠包
  • 豆沙鍋餅
  • 金華火腿絲奶油津白
2023-06-20 565 瀏覽
新城市廣場底層行到最入都有酸菜魚食😍Lunch同朋友諗住食好啲見到有二人套餐諗咗好耐食酸菜魚好定係食片皮鴨最後都揀咗酸菜魚🫢二人套餐好豐富好多嘢食 -巴蜀口水雞口水雞啖啖肉 辣度適中 唔會話好辣 就算食唔到辣嘅朋友都可以試吓-薺菜豆腐鮮魚羹湯比較先填清清地食完啲濃味嘢再飲返兩啖湯就可以解膩-招牌酸菜鮮鱸魚魚肉肥厚 比較有口感份量都好多 酸酸地少少辣 唔使擔心辣都食唔到-金華火腿奶油津白奶油津白簡直係健康之選金華火腿鹹鹹地吊味 奶油令到菜好滑身 👍🏻-稻成小籠包最鍾意就係食小籠包稻成原來小籠包都唔錯皮薄 包住晒啲湯 一啖一個食嗰陣時真係要小心啲熱湯焫親🤭總括嚟講呢個二人餐真係幾抵食因為佢份量都好多👍🏻👍🏻下次可以試埋個片皮鴨先

新城市廣場底層行到最入都有酸菜魚食😍

2023-06-15
薺菜豆腐鮮魚羹
招牌酸菜鮮鱸魚
2023-06-19 399 瀏覽
之前好多次行過都好多人等位, 今日終於食到喇~🤭餐廳環境都幾舒服, 雖然全場爆滿,仍有足夠空間感~👍正當諗緊食咩時, 店員推薦我地食2人餐,仲話份量同散叫一樣~ 🌸二人餐💰688前菜 (四選一)+主菜(四選一)+湯品+蔬菜(三選一)+點心(三選一)+甜點🔸巴蜀口水雞目測都有成1/4隻雞. 口水雞香蒜味唔算濃, 唔麻但好夠辣. 辣味集中於舌尖, 🔸鮑魚羊肚菌燉雞湯 (2 位)個湯都幾足料, 有濃郁羊肚菌味, 又有原隻鮑魚同細細粒響螺, 整體好清好甜. 飲完我無口渴, 所以應該不是味精湯 🔸招牌酸菜鮮鱸魚 (例)一定要試下出名的酸菜魚啦~唔夠飽仲可+HK$28 薯粉,亦可自行選辣度~第一次食先叫一個小辣, 起初有擔心辣到食唔到~ 點知好ok 喎~酸菜好多好濃,辣度好微食落好舒服 . 魚塊唔腥,而且好滑好入味~ 連我唔特別喜歡食魚的人都好中意~ 配菜有金菇好完全吸收晒酸菜汁嘅精華 🔸火腿奶油津白奶油味香但不油膩, 適合中和辣味 🔸稻成小籠包 (4 隻)外皮好薄, 包住滿滿湯汁的餡, 沾下鎮江醋味道更加突 🔸香蕉豆沙窩餅夠晒脆卜卜, 唔會太甜, 我一個人食左大半化份

🌸二人餐💰688

🔸巴蜀口水雞

🔸鮑魚羊肚菌燉雞湯 (2 位)

🔸招牌酸菜鮮鱸魚 (例)

🔸火腿奶油津白
奶油味香但不油膩, 適合中和辣味

🔸稻成小籠包 (4 隻)
外皮好薄, 包住滿滿湯汁的餡, 沾下鎮江醋味道更加突

🔸香蕉豆沙窩餅
夠晒脆卜卜, 唔會太甜, 我一個人食左大半化份
2023-06-15 310 瀏覽
同男朋友去沙田成日都唔知食咩,突然諗起之前同朋友食既酸菜魚,跟住就去左食lu~酸菜魚:😸😸😸😸/5 $248再食多次係因為啲魚肉好嫩又唔腥,同埋啲酸菜同辣椒嘅味道真係好夠味。男朋友唔係食得好辣既關係,所以叫左bb辣。佢哋嘅湯汁都好好飲,清澈透明又微微酸辣,真係好開胃。份量黎講亦都好足,我同男朋友share一個,加$29 紫薯粉,岩岩好夠飽。值得一讚既係因為人多既關係,職員叫我地調位,但勁好人請我地飲一人一杯凍豆漿😂😂不過我男朋友可能食得口味偏濃,覺得唔夠酸,同埋男仔會覺得太少薯粉。 個酸菜魚可能因為我影得耐?所以唔夠熱😂總括嚟講,行過沙田唔知食咩就可以一戰🤣

酸菜魚:😸😸😸😸/5 $248

凍豆漿

總括嚟講,行過沙田唔知食咩就可以一戰🤣
2023-05-07
2023-06-07 562 瀏覽
今日就同朋友去咗稻成食飯, 餐廳主打京滬菜我哋就叫咗稻成酸菜鱸魚, 店員用蠟燭微微熱住底部, 成件事幾有情調😂鱸魚份量好多, 每塊魚片仲好大塊, 肉質滑溜, 😋湯底都好惹味, 入面有大量酸菜, 味道偏酸另加配紫薯寬粉, 口感會比紅薯粉更加煙韌😋好食嘅唔止酸菜魚, 乾爆重慶辣子雞都整得幾出色雞塊炸得好乾身, 面頭佈滿辣椒花生同芝麻, 香脆得來唔會太油膩, 而且麻辣香味平均分佈喺雞塊度, 香口過癮😋另外我都叫咗稻成小籠包, 皮身偏薄但唔易穿, 肉餡索滿湯汁👍香炸蝦膠藕餅 , 外層炸得香脆, 入面超多蝦膠,配埋爽脆蓮藕粒, 口感豐富最後仲叫埋高力豆沙, 空氣感滿滿, 同時又幾有彈勁🤣
今日就同朋友去咗稻成食飯, 餐廳主打京滬菜

我哋就叫咗稻成酸菜鱸魚,
店員用蠟燭微微熱住底部, 成件事幾有情調😂
鱸魚份量好多, 每塊魚片仲好大塊, 肉質滑溜, 😋

湯底都好惹味, 入面有大量酸菜, 味道偏酸
另加配紫薯寬粉, 口感會比紅薯粉更加煙韌😋

好食嘅唔止酸菜魚, 乾爆重慶辣子雞都整得幾出色

另外我都叫咗
稻成小籠包, 皮身偏薄但唔易穿, 肉餡索滿湯汁👍

最後仲叫埋高力豆沙, 空氣感滿滿, 同時又幾有彈勁🤣
2023-06-01 565 瀏覽
首先,酸菜魚,只有湯底因加了味料是還可以的,其他的,就不敢恭維。那些魚,只有大塊,但雪味十足,死死實實,完全攞到急凍食物的質素。收咁嘅價錢,㕑房地方細,無本事處理新鮮魚就不要賣吧,以免影響酸菜魚的聲譽。雖然知道限時飲食,但員工為了跟從工司嘅服務要求,令你感到有壓迫感,不想再坐一會聊聊天。期實,既然想客人一食完就立即走,不如定下1小時離座吧。食品已不似預期,坐耐一些也令人不安。那麼這店還有什麼可取的地方?
2023-05-31 396 瀏覽
搬來新界後很少有機會吃酸菜魚 今天來沙田新城市剛好看到而且也不需要排很久的隊所以就來吃了 他的酸菜魚很好吃 很正宗 但是另外我很推薦的是他的蘿蔔酥餅 外皮非常酥脆裡面又有很軟爛的蘿蔔絲超讚 但忘記拍照了😂
2023-05-27 420 瀏覽
今次係第一次過黎食,一入黎個餐廳環境都好整潔好舒服,今日人比較少,經理就比張大台我地坐,非常nice。我地叫左個淮山小炒,小籠包同埋蜜汁叉燒,仲有個腐皮卷,淮山小炒係用紫淮山炒,個人過往對淮山既印象都係白色既,紫淮山真係第一次見,本以為味道會有差距,不過一食落去非常好味,完全唔輸比平時見到既淮山。小籠包非常好味!夾起黎個皮唔容易破,而且可以見到D湯係入面long下long下,呢個包小籠包既功夫真係非常犀利,味道亦比外面既酒樓好味好多。叉燒雖然出面好多地方都有賣,但係我食過咁多叉燒,呢個係我目前為止覺得最好味既一個,肉質緊緻又唔韌一咬就開,蜜糖味都非常入味,整體黎講非常之好。腐皮卷我就第一次食,味道都ok,好好味。成間餐廳既服務都好好,服務生既態度都好有禮貌,用餐環境都好整潔非常舒服,下次會再黎!!
2023-05-27
2023-05-27 402 瀏覽
今日放假經過沙田,又黎幫襯稻成酸菜魚🐟,入到去照樣叫左個酸菜魚,今次試下個黃金蝦球同紅燒肉。酸菜魚食落比之前好味好多,味道有所提升,非常之好。黃金蝦球配南瓜露筍個搭配都唔錯,蝦球同南瓜露筍既表面有一層蛋黃覆蓋,炒出黎有少少金光閃閃既感覺,蝦球🦐咬落去,肉質飽滿,鹹淡適中非常好味,一邊食一邊散發著蛋黃香味非常nice🦐。紅燒肉🥩分量十足,粒粒飽滿,有肥有瘦,一啖咬落去啖啖都係肉🥩,肥而不膩,搭配著茶樹菇🍄,慢慢散發既香味令人流曬口水😋😛🥰。服務方面一向都好好,今次感覺又好似提升左,服務生雖然好忙但係都無甩漏,呢樣野要比個like👍🏼,環境都非常舒服👍🏼,下次再黎過!!👍🏼💪🏼👏🏼
2023-05-27
  • 酸菜魚
2023-05-22 375 瀏覽
朋友即興約晚餐,適逢晚市高峰期,呢間叫做少啲人排,但最後都等咗半個鐘。免費小食:花生、炸黃豆由於朋友唔食魚,所以最後決定食黑毛豬。首先上枱係鮑魚羊肚菌燉雞湯,湯汁清澈,好濃郁羊肚菌味,雞骨燉至軟身,入口即化,鮑魚比較煙靭,濃淡適中。主菜黑毛豬肉望落去似東坡肉,醬汁非常傑身,有幾條茶樹菇,建議一啖湯/菜加一啖豬肉,好膩。啖啖肉口水雞,稍微有點兒辣,唔食辣的朋友留意吓。小籠包很一般,可一試。不建議大家選擇津白,大量麵粉煮成嘅湯汁,冇乜味道,性價比低。由於十分鍾意食豆沙,我覺得可以一試甜度不是太高,份量也適中。雖然價錢稍貴,但如果有毛孩的話選擇不多,因此佢算係一個不錯的去處,當然主人必須約束自家毛孩的行為
餐前小食

免費小食:花生、炸黃豆

由於朋友唔食魚,所以最後決定食黑毛豬。
鮑魚羊肚菌燉雞湯

鮑魚紅燒黑毛豬肉

巴蜀口水雞

啖啖肉口水雞,稍微有點兒辣,唔食辣的朋友留意吓。
都成小籠包
小籠包很一般,可一試。
香蕉豆沙鍋餅

由於十分鍾意食豆沙,我覺得可以一試
甜度不是太高,份量也適中。

啤酒
香蕉豆沙鍋餅
啤酒
  • 豆沙鍋餅
2023-05-14 394 瀏覽
連綿雨天移動力低,隨便揀咗呢間餐廳,環境服務衛生通通過關,目測四人以上嘅枱都叫食酸菜魚,隔離翻咗兩次枱都一樣食呢個餸。我哋人數同時間有限,今次淨係叫咗揚州炒飯、稻成小籠包同埋川揚鮮肉鍋貼。佢哋嘅黃金豆—炸黃豆,搭配花生同樣脆口,黃金豆送茶又得,送炒飯都幾好食。今次雖然試唔到餐廳嘅名菜,不過可以簡單食餐飯已經好滿足,期待下次會有更好遇見。招牌揚州炒飯蝦鮮飯香,好味,不過叫咗少油唔覺少稻成小籠包皮薄川揚鮮肉鍋貼小小燶,餡料油多,味道唔錯黃金豆花生香茶餐牌

招牌揚州炒飯
蝦鮮飯香,好味,不過叫咗少油唔覺少

皮薄

川揚鮮肉鍋貼
小小燶,餡料油多,味道唔錯
川揚鮮肉鍋貼

香茶

餐牌

2023-05-07
2023-05-05 526 瀏覽
點解可以變到咁難食?係咪轉左老細定廚師??以往都食過幾次,都會推薦朋友食,但昨晚食過之後,我係失望到極!一碟比一碟失望,hea做定太忙所以是但煮出黎?呢個酸菜魚,好地地有冬陰公味,係咩玩法?以往食係好正宗嘅酸菜魚,加冬陰公味玩特別?好難食嘅口味,9吾搭8!醉雞,雞完全吾入味,純粹係有酒浸住雞肉,同埋好「鞋」素鵝,無咩特格,吾好食亦吾難食芋圓冰粉,我地成台人見到都講有無搞錯!勁hea!好似人地食靜再拎俾我地食咁,同以前嘅賣相都吾同曬!勁求其!同埋紅色果堆野我真心吾知咩黎,又梅又淋又吾知咩味,試左啖就算!賽螃蟹,正常吾明點解會變到咁難食!無可能再去食啦!今次由頭到尾都係難食。到食到咁上下,佢仲趕客咁,係咁叫你埋單,明明仲有位俾其他食客!毫無待客之道可言!
酸菜魚

醉雞,雞完全吾入味,純粹係有酒浸住雞肉,同埋好「鞋」
醉雞
素鵝,無咩特格,吾好食亦吾難食
素鵝

賽螃蟹,正常