2024-04-26 0 瀏覽
餐廳無論套餐🍱定散叫🧆食物一樣勁吸引💕又多款式,緊係入去試下佢啦😋 座位舒適,坐得舒服, 服務員態度好好👍🏻👍🏻食物唔錯必點🙌🏼孜然手抓排骨 🍖夠香口,正爆紫淮山素小炒🥗岀奇地好食, 清甜可口稻成小龍包🫓👍🏻小籠包最緊要係皮要厚薄適中,湯夠熱 肉嫩多湯汁熱辣辣上枱黑松露素菇包🥯比我想像中好味,餡料勁多,一咬啖啖菇菌係口😆前菜齋燒鵝,份量多,夠入味最後點小得甜品🍮高力豆沙,便宜不漏
餐廳無論套餐🍱定散叫🧆食物一樣勁吸引💕
又多款式,緊係入去試下佢啦😋

座位舒適,坐得舒服, 服務員態度好好👍🏻👍🏻
食物唔錯

必點🙌🏼孜然手抓排骨 🍖
夠香口,正爆

紫淮山素小炒🥗
岀奇地好食, 清甜可口

稻成小龍包🫓👍🏻
小籠包最緊要係皮要厚薄適中,湯夠熱 肉嫩多湯汁熱辣辣上枱

黑松露素菇包🥯
比我想像中好味,餡料勁多,一咬啖啖菇菌係口😆

前菜齋燒鵝,份量多,夠入味

最後點小得甜品🍮高力豆沙,便宜不漏

2024-02-16 1024 瀏覽
同家人晚餐,座位尚算舒適,服務員態度好好👍🏻👍🏻食物唔錯,特別鐘意呢度既酸菜魚唔油膩,屋企人唔食辣,㨂咗唔辣,但都好惹味😋連媽咪都不停話好味1. 酸菜大龍躉 + 加配油條 💰$498 + 💰$34份量大,6人食都好夠,魚夠新鮮,酸度恰到好處,個人推介必定要加配油條👑2.北京填鴨(半隻) 💰$288最緊要係塊餅皮夠熱,包住d 京蔥同青瓜,仲有靈魂醬汁,相當美味既配搭😍3. 孜然手抓排骨 💰$158夠香口,但家人怕熱氣,所以食剩4.茨實浸菜心苗 💰$102菜心苗好幼嫩,上湯好夠味👍🏻同場有叫以下菜色,但食到中段已掛住食唔記得影相5. 砂鍋華亭餛飩雞(半隻) 💰$258中規中矩, 一鍋已夠6個人分6. 熗炒麻辣花菜 💰$102成枱人得我一個食辣,所以一個人食晒食碟😝麻辣同福花菜係絕配,如果再辣d 就更好7. 瑤柱蛋白炒飯 💰$148夠乾身,大人小朋友都岩食👍🏻
同家人晚餐,座位尚算舒適,服務員態度好好👍🏻👍🏻

1. 酸菜大龍躉 + 加配油條 💰$498 + 💰$34

2.北京填鴨(半隻) 💰$288

3. 孜然手抓排骨 💰$158
夠香口,但家人怕熱氣,所以食剩

4.茨實浸菜心苗 💰$102
菜心苗好幼嫩,上湯好夠味👍🏻

同場有叫以下菜色,但食到中段已掛住食唔記得影相

5. 砂鍋華亭餛飩雞(半隻) 💰$258
中規中矩, 一鍋已夠6個人分

6. 熗炒麻辣花菜 💰$102
成枱人得我一個食辣,所以一個人食晒食碟😝
麻辣同福花菜係絕配,如果再辣d 就更好

7. 瑤柱蛋白炒飯 💰$148
夠乾身,大人小朋友都岩食👍🏻

酸菜大龍躉
孜然手抓排骨
茨實浸菜心苗
  • 酸菜魚
2024-01-15 1240 瀏覽
雖然今日星期六晚飯時間,但門外都冇人等位。餐牌上不論套餐/散叫啲食物都好吸引。有諗過兩人食既野唔多,叫既食物🥘會相對少。最後我哋決定叫二人餐,涼菜(三選一)-酒糟醉雞/雞絲伴粉皮/水晶肴肉酒糟醉雞-本身我都好中意食醉雞,當然佢雞脾位浸得好滑,但相對雞胸肉就差啲比較老。味道方面,酒味適中,唔會太濃。如果係初嘗試醉雞既你哋定會愛上湯羹- 薺菜豆腐鮮魚羮2盅只供一款選擇,如果想食比較足料既羹你可以考慮下😏👍裏面有豆腐,魚肉,芫茜🌿由其頭先食完頭盤既冷盤小食,飲翻碗湯䁔翻個胃先😆主菜(二選一)-招牌稻成酸菜鱸魚(可選辣度:小/中/大辣)(例) -鮑魚黑毛豬紅燒肉我今次選擇咗食小辣,因為試過其他辣到食唔到。另外,呢個酸菜魚本身冇包薯粉。要的另加$28坦白講2人餐既魚份量的確冇花冇假,而且冇魚骨可以放心食啦蔬菜紫淮山素小炒只得一款選擇😆但岀奇地好食。可能我近來開始注重飲食🍽️想每一餐都有蔬菜🥬而且又炒得好食。成碟都比我清哂點心稻成小龍包(4件)亦係一款選擇,新鮮蒸起小龍包。但因為掛住食其他。去到凍咗先醒起要食,已經冇咁好食了甜品椰汁燉蛋白湯原本我會諗會唔會好濟,因為好多地方食過兩三啖後會濟之後成碗都
雖然今日星期六晚飯時間,但門外都冇人等位。

最後我哋決定叫二人餐,

涼菜(三選一)-酒糟醉雞/雞絲伴粉皮/水晶肴肉

酒糟醉雞

湯羹- 薺菜豆腐鮮魚羮2盅

由其頭先食完頭盤既冷盤小食,飲翻碗湯䁔翻個胃先😆

薺菜豆腐鮮魚羮

主菜(二選一)

-招牌稻成酸菜鱸魚(可選辣度:小/中/大辣)(例)
-鮑魚黑毛豬紅燒肉

坦白講2人餐既魚份量的確冇花冇假,而且冇魚骨可以放心食啦

招牌稻成酸菜鱸魚

蔬菜

紫淮山素小炒

紫淮山素小炒

點心

稻成小龍包(4件)

甜品

椰汁燉蛋白湯

原本我會諗會唔會好濟,因為好多地方食過兩三啖後會濟之後成碗都食唔到。

裏面有芝麻湯圓❤️係我中意既涵

總結

員工: 有禮,勤力。佢哋都係有正面既心情翻工。

食物方面: 味道不會偏咸/偏甜,味道適中

上菜 : 有啲急,不似西餐一樣食完再上。

呢三點係我以上嘅總結

薺菜豆腐鮮魚羮
2024-01-06
2024-01-12 864 瀏覽
兩人平日去食晚餐。間餐廳唔full 仲有好多吉枱唔係多客,又唔係唔夠員工,但d員工唔理人架囉!勁多waitress 行行企企,明明望到我地揮手扮睇唔到,揮左勁耐先有人過黎….叫左個waitress 幫手加水,拎走左壺茶但勁耐都唔攞返黎。原來條友加完擺左埋一邊唔記得拎過黎,我又要揮好耐手先有人拎返壺茶過黎野食就不過不失啦,四季豆算最好味。小籠包一般。半隻片皮鴨都一般,包嗰層皮係夠薄既都,但放入去既料無山楂,青瓜條又唔算好新鮮,個醬又一般,個賣相都有d簾價,半隻都$268唔算貴但又唔係勁平囉食完仲兩個都有d肚痛,blacklist左呢間了

食完仲兩個都有d肚痛,blacklist左呢間了
2023-12-13 1047 瀏覽
尋晚同屋企人出街食晚飯,阿媽鐘意片皮鴨,就出去葵芳食,之前都食過呢間餐廳。叫左四樣野加三樣甜品,另外餐廳滿300元送小龍包,樣樣都中規中矩。唯獨係嗰個稻成松子魚,真係難食到爆,賣相ok的,但一食落去就知炸定左好耐,唔熱,食落去d炸粉係唔脆又韌,又’銀’牙,食煎釀三寶都無咁嬲。下次都唔會去呢間餐廳。
2023-12-12
2023-10-28 1241 瀏覽
片皮鴨有少少肥肉,汁有d鹹,唔建議加太多黃金蝦球偏乾,反而炸南瓜比較好吃,中和乾度酸菜大龍躉肉質鮮滑,鮮甜,滿滿一大碗既肉,配搭酸菜同紅薯粉底食一流,但叫左小辣,略嫌不足😅手抓排骨有滿滿既孜然味,肉質唔會硬,唔錯金絲南瓜餅食唔出南瓜味,反而食到吉士,但都炸得酥脆。6:30pm去既時候冇咩人,差唔多8點左右先滿座,建議可以book位,唔使等樓面服務態度良好,上菜速度都快(有d食食下先記得影相,有d唔記得左影🥲)
片皮鴨有少少肥肉,汁有d鹹,唔建議加太多
黃金蝦球偏乾,反而炸南瓜比較好吃,中和乾度
手抓排骨有滿滿既孜然味,肉質唔會硬,唔錯
金絲南瓜餅食唔出南瓜味,反而食到吉士,但都炸得酥脆。
樓面服務態度良好,上菜速度都快
(有d食食下先記得影相,有d唔記得左影🥲)
  • 酸菜魚
融合了北京及四川兩大菜系風格及特色的現代中餐餐廳 - 稻成一家大小來葵芳購物,走到餓不知吃什麼好? 要在一間坐得舒服又環境乾淨企理既餐廳我會選擇去稻成!稻成這裡出名的不止是吃酸菜魚,午飯都是好選擇!稻成午市供應多款套餐,食品種類繁多,例如最受歡迎的稻成小籠包、肉嫩多湯汁的川揚鮮肉煎鍋貼、酥香的上海排骨菜飯、味道完美平衡的酸辣湯麵、滑嫩可口的雞絲粉皮、口感彈牙的上海粗炒等等,多不勝數。正值夏日炎炎,多點一杯清涼特飲解下暑就正合時宜,蜂蜜檸檬蝶豆花特飲或青檸檬話梅梳打特飲,一口喝下立即涼透心。在稻成舒適的環境下用餐,稱得上是賞心樂事!說回這次的體驗吧!大堂光亮,我們坐低之後,職員立即沖茶和送上小食,小食是其他餐廳少見的炸黄豆。我們選了午市精選套餐的四人餐外加一碟稻成炒飯~涼菜:四喜烤麩﹑雞絲拌粉皮點心:稻成小籠包﹑川楊鮮肉煎鍋貼主菜:鳳梨咕嚕肉﹑稻成黑毛豬紅燒肉時蔬:清炒時蔬甜品:金絲南瓜餅食物質數全部是中上水平,坐得舒服,侍應有禮貌又服務好,朋友聚餐會再來的!稻成京川滬 (新都會廣場) (葵芳)地址:葵芳興芳路223號新都會廣場4樓413-416號舖訂座電話:23308322營業時間:星
融合了北京及四川兩大菜系風格及特色的現代中餐餐廳 - 稻成

我們選了午市精選套餐的四人餐外加一碟稻成炒飯~
涼菜:四喜烤麩﹑雞絲拌粉皮
點心:稻成小籠包﹑川楊鮮肉煎鍋貼
主菜:鳳梨咕嚕肉﹑稻成黑毛豬紅燒肉
時蔬:清炒時蔬
甜品:金絲南瓜餅

稻成京川滬 (新都會廣場) (葵芳)
地址:葵芳興芳路223號新都會廣場4樓413-416號舖
訂座電話:23308322
營業時間:星期一至日11:30-22:00
2023-10-15
  • 稻成黑毛豬紅燒肉
2023-10-09 958 瀏覽
格格今天突然說很想吃片皮鴨,這家Openrice挺高分啲喔!但這個“片皮鴨”,半隻鴨只剝下12塊皮,那㕑師不是沒學過凌遲處死,就是這還是一只BB鴨(可憐😔),甚至偷工減料!唉,連麵皮也只有十塊,又不熱,又不夠軟熟,醬料又單調, 在競爭激烈的飲食界怎生存呀!我們本來想點片皮鴨二食,但侍應姨姨說沒有,唉,幸好沒有 ...“酸菜魚”,沒啥特別,湯頭還算可以,夠香濃,但跟鴨一樣,配料單調,除了酸菜,只有金菇和幾片酸蘿蔔,其它一般餐廳是標配的雜菜如蓮藕、萵筍等,通通欠奉,而且撩下撩下還發現沒了我們也點過的薯粉,侍應阿姨也幫忙撩埋一份,確認後馬上幫忙從廚房裡端回一鍋薯粉和湯,態度與反應正面,但廚房的連番失誤,這餐廳要掉進黑名單了!很後悔跟著它門口那個廣告牌來點菜,兩個重點推介的酸菜魚和片皮鴨都不合格。

2023-09-25
2023-09-13 979 瀏覽
表弟升職請食飯,一家人8位打十號風球之一晚來食飯慶祝。叫左個6人餐,再另加小籠包及鍋貼。6人餐份量足,隻片皮鴨唔肥,食極都仲有。服務員服務好,枱與枱之間距離寬敞,室內環境裝修靚,坐得舒服。好難得。
表弟升職請食飯,一家人8位打十號風球之一晚來食飯慶祝。

叫左個6人餐,再另加小籠包及鍋貼。

6人餐份量足,隻片皮鴨唔肥,食極都仲有。

2023-08-31
👨🏻‍🍳稻成京川滬 (新都會廣場) (葵芳)📍葵芳興芳路223號新都會廣場4樓413-416號舖 「舊同事生日慶祝🍾️好好服務😝👍🏻」 🫖茗茶 $96/12位🥗前菜 $56/3份 🍽️「十二人盛宴」🍽️ $3988 👍🏻🍽️稻成五小碟巴蜀口水雞好惹味🤤上面有花生碎粒!!水晶肴肉,煙韌爽口🤤雞絲拌粉皮,想像到的味道🤤👍🏻陳醋拌老海蜇頭,好爽口😝開胃👍🏻老成都夫妻肺片,無試到🙈🤣 🍽️砂鍋花膠雲吞雞 (全隻)一人一碗,正常🤤 🍽️酸菜大龍躠酸菜湯好惹味,微辣不會太酸🤤魚都鮮甜👍🏻有罕見的紫薯粗粉做底😻👍🏻 🍽️稻成片皮鴨(隻)鴨皮、鴨肉比例剛好🤤鴨皮吾會太乾太脆,配有去皮青瓜、京蔥,醬🤤👍🏻略嫌皮有D痴紙🙈 🍽️黃金蝦球配南瓜露筍無食到蝦球🙈但系南瓜好香口,露筍都好鮮甜,鹹蛋比重吾會太咸👍🏻 🍽️紅燒大元蹄肉質好腍🤤小棠菜好爽脆‼️👍🏻 🍽️蔥燒日本關西海參海參幾煙韌🤤冬菇燴汁好惹味,不會咸👍🏻 🍽️稻成牛肉炒飯香口🤤👍🏻 🍽️瑤柱扒翡翠苗瑤柱汁好夾翡翠苗,偏爽脆🤤👍🏻 🍽️稻成小籠包(12件)正常👍🏻 👍🏻🍽️金絲南瓜餅(12件)超好味😻外酥內煙韌‼️吾會好甜,吾會膩🥹🫶🏻 整體中上🤤最欣賞員工超好服務🥹🫶🏻當晚個場都
👨🏻‍🍳稻成京川滬 (新都會廣場) (葵芳)
📍葵芳興芳路223號新都會廣場4樓413-416號舖

「舊同事生日慶祝🍾️好好服務😝👍🏻」

🫖茗茶 $96/12位
🥗前菜 $56/3份

🍽️「十二人盛宴」🍽️ $3988

👍🏻🍽️稻成五小碟
巴蜀口水雞好惹味🤤上面有花生碎粒!!
水晶肴肉,煙韌爽口🤤
雞絲拌粉皮,想像到的味道🤤👍🏻
陳醋拌老海蜇頭,好爽口😝開胃👍🏻
老成都夫妻肺片,無試到🙈🤣

🍽️砂鍋花膠雲吞雞 (全隻)
一人一碗,正常🤤

🍽️酸菜大龍躠
酸菜湯好惹味,微辣不會太酸🤤
魚都鮮甜👍🏻
有罕見的紫薯粗粉做底😻👍🏻

🍽️稻成片皮鴨(隻)
鴨皮、鴨肉比例剛好🤤
鴨皮吾會太乾太脆,
配有去皮青瓜、京蔥,醬🤤👍🏻
略嫌皮有D痴紙🙈

🍽️黃金蝦球配南瓜露筍
無食到蝦球🙈
但系南瓜好香口,露筍都好鮮甜,
鹹蛋比重吾會太咸👍🏻

🍽️紅燒大元蹄
肉質好腍🤤
小棠菜好爽脆‼️👍🏻

🍽️蔥燒日本關西海參
海參幾煙韌🤤
冬菇燴汁好惹味,不會咸👍🏻

🍽️稻成牛肉炒飯
香口🤤👍🏻

🍽️瑤柱扒翡翠苗
瑤柱汁好夾翡翠苗,
偏爽脆🤤👍🏻

🍽️稻成小籠包(12件)
正常👍🏻

👍🏻🍽️金絲南瓜餅(12件)
超好味😻外酥內煙韌‼️
吾會好甜,吾會膩🥹🫶🏻

整體中上🤤
最欣賞員工超好服務🥹🫶🏻
當晚個場都好忙🥲我地仲系咁要求多多🙈
又加水,又要較大冷氣、仲搵佢地幫手影相,
佢地都系笑笑口吾會托手踭🙈🫶🏻🫶🏻
仲要同我地夾埋隱藏蛋糕,
又幫我地清好枱先上🥹🫶🏻

不過佢地激推自家公司既鐵觀音🤣👍🏻
得一款茶🤣
另外豆漿都幾好飲🤤壹品的‼️
餐廳設計好貼心,
酒樓式餐桌、私隱度高的卡位、有間隔的房間,迎合不同人士🤤
呢晚安排左間房仔比我地🤤🫶🏻

生日
金絲南瓜餅
瑤柱扒翡翠苗
2023-08-10 710 瀏覽
一月一度嘅公司gathering,今次叫左呢間位於葵芳嘅川菜,招牌水煮牛肉-牛肉比較碎,偏鹹,麻辣度都適中。酸菜鮮鱸魚選配嘅紫薯粉,出到來嘅觀感真心唔太開胃。口水雞不過不失,唔算啖啖肉,所以對於肉質都無咩記憶點。小籠包皮厚,味道普通
2023-08-06 937 瀏覽
間唔中會食去既中菜館次次都會叫酸菜魚(例牌)同埋片皮鴨仲有高力豆沙酸菜魚:會有點蠟燭係暖住個碟 一路食都唔會凍曬魚夠滑 煮得啱啱好 啲料份量正常 湯夠酸 花椒味夠曬 唔會好油 今次加左薯粉 唔係平時食嗰種 係紫紅色 闊粉 有啲厚 幾好咬口 片皮鴨: 餐廳會有手套提供 皮會放蒸籠入面keep住暖 唔會太腍 味道正常 鴨肉同皮都好平均 今次有少少柴左同無咁脆皮 配料有青瓜絲京蔥絲醬汁高力豆沙:建議主菜食到差唔多就可以叫定 製作需時 一碟有4個 好鬆軟 暖笠笠 通常食一粒就啱啱好飽哂
間唔中會食去既中菜館
次次都會叫酸菜魚(例牌)同埋片皮鴨仲有高力豆沙

片皮鴨
片皮鴨
2023-08-05 545 瀏覽
環境寬敞坐得舒服,有得訂位,真係好適合一家大細嚟食飯。侍應好有禮貌,食物中上。覺得最好味係黑蒜牛肋條,雲吞雞,鮑魚小棠菜。小籠包都皮薄餡靚,唔容易穿。冷盤整得非常出色。反而酸菜魚比想像中冇咁好食,雖然係餐廳嘅主打?The expansive and comfortable surroundings of this restaurant, coupled with its reservation availability, make it a prime destination for families big and small. The staff is incredibly courteous, and the quality of the food is above average, making the dining experience even more enjoyable. The standout dishes for me include the Black Garlic Beef Ribs, Wanton Chicken, and Abalone with Baby

The standout dishes for me include the Black Garlic Beef Ribs, Wanton Chicken, and Abalone with Baby Bok Choy - each offering a unique palate of flavors. Their Xiao Long Bao also deserves a special mention, with its thin yet firm skin housing a delicious stuffing, it's an art to craft these without them falling apart.

The cold dishes are also remarkably well made, bound to leave a lasting impression. On the downside, the Pickled Vegetable Fish, despite being one of the restaurant's signature dishes, didn't quite meet my expectations. However, this does little to tarnish the overall high-quality dining experience.

This restaurant is definitely worth a visit for anyone keen on good food and a relaxing atmosphere.
2023-08-03
生日
  • 小籠包
  • 糖醋魚塊
  • 雞絲拌粉皮
2023-07-19 676 瀏覽
雞絲伴粉皮 有青瓜絲配上手撕雞肉來伴粉皮,再淋上花生醬,花生醬味道濃郁,好香,面頭再灑上白芝麻,好好食!每次食必點!小籠包一籠4粒,皮薄多汁,肉又入味,大小適中,一啖食落口就岩岩好!絕對唔似其他出面食到嘅小籠包咁,一係皮厚,一係入面無曬湯汁。酸菜魚以前食過既酸菜魚,都會辣味蓋過左酸味,味道不平衡。但今次既酸菜魚,酸辣做到平衡,湯底相當好飲。而且魚亦都肉質嫰滑,保持到魚味。整體黎講,酸菜魚會係我必點既菜式!
雞絲伴粉皮

小籠包

2023-06-24 1045 瀏覽
晚市訂位來吃,冇限時👍🏻不過地方很迫又唔夠冷氣,食到出汗。試八人豐盛宴,十一款食物,甜品可以轉高力豆沙👍🏻,勁飽,$2888不是全包宴,要另加茶錢和前菜錢。特別喜歡每人一盅燉羊肚菌螺頭燉雞湯,每盅也有一件羊肚菌,螺頭和雞件,超正超熱。慢煮牛和酸菜龍躉也好味👍🏻~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~上菜超快,有種被催促感覺,最不滿是上第三味菜時就上埋甜品😨,要打發了侍應遲啲先上。之後上第八味菜時,侍應又再次上甜品,真係費解🤨很明顯她們沒有留意食客需要😠,於是又再次打發侍應遲啲先上甜品。(落單寫明甜品叫起的)最掃興是,我們十一味菜食完,叫侍應起甜品,我們足足等了二十至二十五分鐘(即整絕對接受),但上枱竟是又凍又實又縮細哂的高力豆沙,擺明係之前一早已經想上枱嘅甜品,留到現在,而且用保鮮紙蓋面咁上枱😡只覺得好失望!完!
晚市訂位來吃,冇限時👍🏻不過地方很迫又唔夠冷氣,食到出汗。
慢煮牛和酸菜龍躉也好味👍🏻
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
最掃興是,我們十一味菜食完,叫侍應甜品,我們足足等了二十至二十五分鐘(即整絕對接受),但上枱竟是又凍又實又縮細哂的高力豆沙,擺明係之前一早已經想上枱嘅甜品,留到現在,而且用保鮮紙蓋面咁上枱😡
只覺得好失望!完!
2023-06-22