2022-05-10 984 瀏覽
話說友人生日就決定稻城京川菜,4個人食左900幾蚊,平均人頭消費250蚊左右,首先一讚,上菜速度非常非常之快,
酒糟醉雞,個酒味非常之濃味同香,雞味都有,
雞絲拌粉皮,好滑生,正常水準,京蔥爆牛肉,個味道都惹味,題外話,我地叫左片皮鴨包個塊皮去包住啲京蔥爆牛肉係非常之好味,好建議一試。皇牌酸菜魚,啲魚就好滑,好香煎鍋貼和 小籠包都係好多肉汁主打 鮮蝦炸春卷,出奇地裏面係除左係包蝦仁之外,重有啲小炒左既蛋白,令到個口感更好。唔知係唔係太忙?其實大部分既食物上到枱都只係一個和暖既情況,對於小編黎講熱的食物的確可以令到食物有個昇華作用,但係和暖就絕對係會令到菜大打折扣,味道係好既,不過個熱度就個人覺得真係希望下次可以食到熱辣辣既菜。

酒糟醉雞,個酒味非常之濃味同香,雞味都有,
雞絲拌粉皮,好滑生,正常水準,
皇牌酸菜魚,啲魚就好滑,好香
煎鍋貼和 小籠包都係好多肉汁

唔知係唔係太忙?
2022-05-05 758 瀏覽
次次都食酸菜魚,酸菜魚好食就大家都知㗎啦,今次見到出咗片皮鴨,就諗住試吓新野~賣相都幾精緻,食落都唔錯,個皮稍為煙靭~水晶牛肉幾好食,入口即化又有牛味~個炒飯都好食😋不過我覺得最好食都係酸菜魚~酸菜魚真係必叫!今次冇食到都心思思~

賣相都幾精緻,食落都唔錯,個皮稍為煙靭~

水晶牛肉幾好食,入口即化又有牛味~

個炒飯都好食😋

不過我覺得最好食都係酸菜魚~酸菜魚真係必叫!
今次冇食到都心思思~
2022-04-25 934 瀏覽
酸菜酸鱸魚買滿$200就可半價($119)買到已經吸引到我…點會放過唔買返屋企食而叫外賣自取都有85折,諗咗一陣先決定買咩食(最後平咗$34.5),六點幾落單都可以講八點來取幾方便,最後結帳($315)酸菜魚都幾大份又重手,一打開沒有失望,辣度小辣,酸菜都不少,鱸魚份量比心目中多幾滑,完全沒有失望好味道雞絲粉皮好味道雞絲不少花生醬十足,粉皮又幾滑乾煸四季豆&上海粗炒都幾大份,咸度都可以,不過講真2款我都覺得太油,如少油我會覺得仲好食

雞絲粉皮好味道雞絲不少花生醬十足,粉皮又幾滑

外賣自取
2022-02-26 1065 瀏覽
次次嚟親新都會廣場食正餐,都會食呢間😋 因為個人好鍾意京滬菜。平時嚟到都係要拎飛等位,但係而家周圍都好似空城咁無咩人,第一次可以坐到房位😆😆有好多set餐揀,但係想食我最愛嘅嫩雞煨麵,所以就決定咗散叫😂佢個嫩雞煨麵都係一如既往嘅香濃😋 好重奶油香味,湯底濃郁,好多雞肉同菜碎,感覺又有菜又有肉,啲雞肉無骨可以大啖食,仲有啲香菇碎更加香甜。菜就叫咗香辣花菜,有辣椒同肉一齊炒,啲五花腩炒到乾身,幾香口。但唯獨重點嘅花菜炒得太淋… 如果係爽口會好食好多孜然寸骨都幾大碟,有5、6舊左右,好大舊。本來驚會好靭,但原來啲肉燒到啱啱好,仲有少少肥肉一齊,唔會太柴唔會太膩😋孜然味好重,再加埋啲紅椒黃椒碎燒,好香,呢個有驚喜。👍🏻因為次次都食小籠包,諗住今次試啲新嘢,點咗呢個炸銀絲卷。食到一半先醒起唔記得影相😂 其實就係個好似炸饅頭,不過無饅頭咁實的的。味道不過不失啦,脆脆地,點煉奶食,都唔錯。兩個人食到好飽又滿足。🤣

兩個人食到好飽又滿足。🤣
2022-02-26
2022-02-07 720 瀏覽
第一次試呢間,打電話過去問外賣,態度同服務都唔錯。叫佐一個填鴨同一碟口水雞,分量多,鴨皮都算好味,食落口腔有鴨油香,不過就略嫌唔夠熱。話嗮係片皮鴨,但啲鴨肉切到好大舊同埋有鴨騷味,少少失望🙍‍♂️口水雞黎講,算唔錯,雞皮滑嫩,醬汁夠味,送飯一流
同埋有鴨騷味,少少失望🙍‍♂️

口水雞黎講,算唔錯,雞皮滑嫩,醬汁夠味,送飯一流
2022-01-28
30 分鐘 (外賣自取)
  • 口水雞
「返工都要食好西」系列之甜蜜蜜京川滬話咁快開工既日子又黎啦,新年開工就去食好啲同飽啲,皆因食飽開工好意頭呀。叫左set 套餐,涼菜我地就㨂左四喜烤麩、鷄絲粉皮,小炒就咕嚕雞球、糖醋魚塊,再加個蒜蓉小棠菜、人頭白飯,同紅油炒手。涼菜好有水準,烤麩好入味、調味做到剛剛好、軟得黎有咬感。鷄絲粉皮我覺得好食到可以再加一碟。估唔到咕嚕鷄球同糖醋魚塊既做法係一樣,只係鷄同魚既分別⋯⋯所以是日主菜大家都食到好甜蜜蜜呀⋯⋯雖然煮法差唔多,但都係堅好食!炸到香、鬆、脆,兼入味紅油炒手個汁要讚下,花椒味香到可以撈飯食好啦,祝各位打工仔開工大吉!餐餐食好西!
「返工都要食好西」系列之甜蜜蜜京川滬

叫左set 套餐,涼菜我地就㨂左四喜烤麩、鷄絲粉皮,
小炒就咕嚕雞球、糖醋魚塊,
再加個蒜蓉小棠菜、人頭白飯,同紅油炒手。

涼菜好有水準,烤麩好入味、調味做到剛剛好、軟得黎有咬感。

鷄絲粉皮我覺得好食到可以再加一碟。

估唔到咕嚕鷄球同糖醋魚塊既做法係一樣,
只係鷄同魚既分別⋯⋯所以是日主菜大家都食到好甜蜜蜜呀⋯⋯
雖然煮法差唔多,但都係堅好食!炸到香、鬆、脆,兼入味

紅油炒手個汁要讚下,花椒味香到可以撈飯食

好啦,祝各位打工仔開工大吉!餐餐食好西!

2022-01-03
2021-12-20 696 瀏覽
第一次食松鼠魚🐟番茄汁油炸魚,經多重工序:去骨、雕花,再炸,好考工架,所以一般都唔平💰💰汁似糖醋排骨既汁咁,有菠蘿、豆同松子,好香濃🌬撈飯係一流。魚身無骨,外脆肉嫩,不過魚唔算新鮮,有酸甜汁遮蓋。魚肉只算中等,不算大隻🌝片皮鴨放左落個首飾箱咁,打開有手套🙌🏻同濕紙巾,今日呢隻鴨好肥,咬落滿口鴨油,油香炸滿嘴腔,正呀😋

2021-12-14 820 瀏覽
嘢食係OK嘅,間唔時會黎晚飯今晚坐個位成晚俾侍應揚來揚去,好騷擾,感覺飛咗好多塵過黎,出聲講佢仲好似特登揚多兩下,頂!佢哋又企喺旁邊大聲講嘢,間唔時又俾佢哋客親🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
嘢食係OK嘅,間唔時會黎晚飯
酸菜魚
蟹粉豆苗
片皮鴨半隻
今晚坐個位成晚俾侍應揚來揚去
2021-12-08 678 瀏覽
同老人家食飯,食中菜就一定無得輸🤪稻成在新都會開左好耐都未有機會試,一於今晚trytry佢@@我地今次三個人食,都叫左好多野,亦都順便試下佢地唔地道!!叫左六樣菜式,分別有半隻片皮鴨,酸菜魚例牌一定要叫架啦,西蘭花炒帶子,涼菜三食,小籠包,高力豆沙4件🍲🍜🍝🥟整體都唔錯,係酸菜魚有d令我失望,佢d魚肉係新鮮既,但味道好似到喉唔到肺感,完全同正中既酸菜魚好大出入。。而其他都不過不失,唔係話食落去會令味蕾跳舞既感覺。最近稻成成日有coupon送,所以成餐埋單都好抵既👍

我地今次三個人食,都叫左好多野,亦都順便試下佢地唔地道!!

而其他都不過不失,唔係話食落去會令味蕾跳舞既感覺。

最近稻成成日有coupon送,所以成餐埋單都好抵既👍
2021-12-05
2021-11-29 462 瀏覽
首先,負責樓面的姐姐全程黑面,一副不願做的樣子。另外,入座時說要90分鐘還檯離座,有單有紀錄證明我張檯還有20分鐘先夠鐘,負責埋單的黑衫有口音阿嬸已過黎幾次要求我哋立即埋單離座,仲不停講啲好難聽嘅說話罵我哋,跟她理論,她還大大聲指住我們黎罵,經理全程扮睇唔到唔理,完全冇視,不知所謂。食物質素又差,所有野食都係唔熱,只有微溫,上菜速度極快,好明顯係整定曬啲食物,想你食完快啲趕你走,份量少,性價比極低,呢間餐廳由經理到樓面都完全冇心去做好的食物及服務客人。簡直係貼錢買難受,以後不會幫襯此集團旗下的餐廳,試過一次已怕怕!

2021-11-27
2021-11-23 510 瀏覽
之前友人比左張新都會廣場既餐飲券比我返工突然心血來潮睇下幾時到期 唔睇都唔知原來得返幾日就過期即刻call人收工一齊食晚飯😂因為coupon有限咩餐廳使用 最後係幾間裡面揀左呢間收工時段適逢星期五晚 間間餐廳門外都大排長龍我地都等左成個鐘先入到一入座先收茶位每位$16同前菜花生一碟$15 有啲套餐可以揀 但我地怕食唔哂 就單點左幾耐野食招牌稻成酸菜魚 加$28加咗薯粉薯粉會直接煮埋入盤酸菜魚入面 唔洗自己加 可以更入味酸菜魚份量都幾多 唔會食兩啖就得返啲湯個湯超多酸菜 好濃味 加碗白飯應該一流🤤🤤荷塘月色好多蔬菜類炒埋一碟 唔洗食死同一款菜 唔錯既選擇高力豆沙可能我對高力豆沙既期望太高....有點失望唔係唔好食既 好多豆沙餡 但豆沙餡太甜 搶哂個皮既光環變左做一舊好甜好甜既豆沙餡....
之前友人比左張新都會廣場既餐飲券比我

好多蔬菜類炒埋一碟 唔洗食死同一款菜 唔錯既選擇

高力豆沙
可能我對高力豆沙既期望太高....有點失望
唔係唔好食既 好多豆沙餡 但豆沙餡太甜 搶哂個皮既光環
變左做一舊好甜好甜既豆沙餡....
2021-11-13 618 瀏覽
一行11人有老有嫩訂咗套餐慶生,以往一向都係食粵菜,食到好悶,於是今年轉咗去呢間餐廳食京菜。因為都驚屋企人會怕辣,梁副理介紹將原本嘅天府水煮牛肉改為招牌菜孜然寸骨,再將個乾爆重慶辣子雞轉薑葱炒肉蟹。屋企人個個話D餸菜好食,包括北京填鴨,乾燒原隻大明蝦,松子鮮鱸魚,孜然骨,紅燒大元蹄,砂鍋雲吞雞,炒翡翠菜苗等等,全部都超出我哋嘅預期,而肉蚧就Ok。服務亦都好好。今次所有屋企人都讚好。雖然同一個商場8樓嘅北xx可能會坐得鬆動D,但係若果以食物質素,服務同價錢,呢間嘅性價比一定高D。值得推介。
2021-11-11
生日
  • 稻成小籠包
  • 鍋貼
  • 北京填鴨
2021-11-01 730 瀏覽
成日有人抱怨葵芳掃街就多,餐廳就好少選擇,其實識搵一樣有啲坐得舒服又唔太天價嘅餐廳!呢間主打集北京、四川,上海菜一身嘅中菜廳就係例子🍲.1️⃣稻成酸菜鮮鱸魚(例)($198)想大魚大肉仲有大size($368)揀!我哋叫咗小辣,正好係啱晒想食魚鮮又想有少少酸辣同時又唔會搶晒魚味/食到好辛苦🐟佢都有十幾件,同朋友share份量正好。.2️⃣黑松露鴨肉炒飯($108)畀嘅黑松露完全唔吝嗇!夠撈晒每一啖飯,而啲鴨香都有鹹鹹哋嘅油香,為個炒飯添咗唔少鹹香,都幾滋味!🍛不過食完要飲返好多茶解膩….3️⃣稻成小籠包($42)食小籠包重點係湯汁,而呢間嘅湯汁量都合格,咬咗一啖,個嘴要即刻再貼住個破口啜湯汁💦肥水不流自己碗~而豬肉都蒸得剛剛好唔會實的的🐷.性價比:🌕🌕🌕🌕🌘美味度:🌕🌕🌕🌕🌑獨特性:🌕🌕🌑🌑🌑
1️⃣稻成酸菜鮮鱸魚(例)($198)
2️⃣黑松露鴨肉炒飯($108)
3️⃣稻成小籠包($42)
性價比:🌕🌕🌕🌕🌘
美味度:🌕🌕🌕🌕🌑
獨特性:🌕🌕🌑🌑🌑
2021-10-15 764 瀏覽
帶仔仔去新都會廣場玩完。路經此餐廳見到餐牌很吸引,就攞飛排隊,最後等咗半個鐘。因為紅日關係所以沒有set lunch。入到去侍應安排咗我地坐闊落卡位。看了Menu原來餐廳不只供應上海菜。仲有中式酒樓點心。我們點了嫩雞煨麵、鮮肉煎鍋貼、醬汁鳳爪、鹹水角、銀絲圈、香炸蝦膠蓮藕餅。鍋貼一咬落去勁多湯汁,嫩雞煨麵,超足料。蝦膠蓮藕餅勁脆,咬落去有粒粒蓮藕讓在蝦膠裏面。其餘點心都10分新鮮。四位埋單$375。值得一試
香煎鍋貼
香煎鍋貼
  • 川揚鮮肉煎鍋貼
2021-10-14 522 瀏覽
非常失望。等了半小時,7:45分坐低,等了35分鐘還未上第一碟菜,有隔離枱食客等到忟叫埋單,催了幾次才上到。店員落單勁混亂,又要我們講菜單上的食物號碼又要講食物名稱,好低能。然後發現落錯枱號,不止我一張枱啲食物送左去第二張枱,幾枱客都遇到同樣問題。叫了嫩雞煨麵上到來啲湯已放涼,湯底好大浸牛奶味,唔好食。。。小籠包ok,菜苗和擂沙湯丸也可接受。其他無咩特別,味道一般。呢餐浪費了我很多時間,我以後一定不會再來!
非常失望。
呢餐浪費了我很多時間,我以後一定不會再來!
2021-10-14