2023-07-19 689 瀏覽
雞絲伴粉皮 有青瓜絲配上手撕雞肉來伴粉皮,再淋上花生醬,花生醬味道濃郁,好香,面頭再灑上白芝麻,好好食!每次食必點!小籠包一籠4粒,皮薄多汁,肉又入味,大小適中,一啖食落口就岩岩好!絕對唔似其他出面食到嘅小籠包咁,一係皮厚,一係入面無曬湯汁。酸菜魚以前食過既酸菜魚,都會辣味蓋過左酸味,味道不平衡。但今次既酸菜魚,酸辣做到平衡,湯底相當好飲。而且魚亦都肉質嫰滑,保持到魚味。整體黎講,酸菜魚會係我必點既菜式!
雞絲伴粉皮

2023-06-24 1063 瀏覽
晚市訂位來吃,冇限時👍🏻不過地方很迫又唔夠冷氣,食到出汗。試八人豐盛宴,十一款食物,甜品可以轉高力豆沙👍🏻,勁飽,$2888不是全包宴,要另加茶錢和前菜錢。特別喜歡每人一盅燉羊肚菌螺頭燉雞湯,每盅也有一件羊肚菌,螺頭和雞件,超正超熱。慢煮牛和酸菜龍躉也好味👍🏻~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~上菜超快,有種被催促感覺,最不滿是上第三味菜時就上埋甜品😨,要打發了侍應遲啲先上。之後上第八味菜時,侍應又再次上甜品,真係費解🤨很明顯她們沒有留意食客需要😠,於是又再次打發侍應遲啲先上甜品。(落單寫明甜品叫起的)最掃興是,我們十一味菜食完,叫侍應起甜品,我們足足等了二十至二十五分鐘(即整絕對接受),但上枱竟是又凍又實又縮細哂的高力豆沙,擺明係之前一早已經想上枱嘅甜品,留到現在,而且用保鮮紙蓋面咁上枱😡只覺得好失望!完!
晚市訂位來吃,冇限時👍🏻不過地方很迫又唔夠冷氣,食到出汗。
慢煮牛和酸菜龍躉也好味👍🏻
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
最掃興是,我們十一味菜食完,叫侍應甜品,我們足足等了二十至二十五分鐘(即整絕對接受),但上枱竟是又凍又實又縮細哂的高力豆沙,擺明係之前一早已經想上枱嘅甜品,留到現在,而且用保鮮紙蓋面咁上枱😡
只覺得好失望!完!
2023-06-22
2023-06-02 1096 瀏覽
稻城-好食不只酸菜魚{食材有驚喜的上海餐廳}嫩雞煨麵 ($88)重重豬骨湯味的湯底 又帶有淡淡的慢煮白切雞肉味 有小棠菜 冬菇 煮得一絲絲的雞肉 看來燉了很久 所以有層很薄的腐皮在湯面 上海麵煮得剛好 質感不會太硬身也不會糊掉 份量足夠供兩人吃呢 🍲雞絲伴粉皮 ($62)特別喜歡在上海餐廳點雞絲粉皮!青瓜絲、手撕雞肉比例平均 灑上白芝麻調味 花生醬味道濃郁 並不是劣質多油的花生醬 比較像以真材實料的花生打磨出來 每一條粉皮都掛滿花生醬汁 雞絲剛好吸收到花生醬 只有少量雞皮 粉皮亦不會敷衍 吃下去挺爽口的 顯得出餐廳的心思 吃的時候 記得要攪拌一下☺️五彩芋圓冰粉 ($52)有山楂粒 三色芋圓 晶瑩剔透的冰粉 杞子 提子乾 花生碎 芝麻碎 用料豐富 混上黑糖糖水 味道酸酸甜甜 值得一題是 芋圓能吃出番薯和芋頭的味道 真的有在用心製作 單吃每種材料都很滿足 冰粉口感涼快 芋圓煙靭彈牙 夏天很推薦吃🍧😋味道 4.5 / 5💰價錢:$80-100 /人📌位置:稻成京川滬 (新都會廣場) (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場4樓413-416號舖🌿舒適度:5 / 5 (三人以
稻城-好食不只酸菜魚

{食材有驚喜的上海餐廳}

嫩雞煨麵 ($88)

雞絲伴粉皮 ($62)

五彩芋圓冰粉 ($52)

😋味道 4.5 / 5

💰價錢:$80-100 /人

📌位置:稻成京川滬 (新都會廣場) (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場4樓413-416號舖

🌿舒適度:5 / 5 (三人以上有包廂式卡位坐)

🍽️用餐時間:整整拍照+坐了3小時 視乎當天預約情況
2023-04-23 2691 瀏覽
呢間餐廳喺新都會都開咗一段時間一直未有機會試,今日終於嚟試試佢下午茶時間嚟到,都有幾款可以揀一人、二人、四至六人嘅餐都有坐低之後,職員比咗茶同小食我哋啲茶又幾好飲,小食係炸黄豆亦都有青瓜可以揀,不過我哋要返呢啲脆口嘢叫咗兩個一人嘅下午茶餐有一個點心+一款麵點心我哋揀咗小籠包同抄手麵揀咗嫩雞煨麵同上海粗炒-—————————小籠包——————————下午茶餐有兩粒,皮唔算話好薄不過都可接受,湯汁夠多,大細啱啱好一啖如果10分滿分都有7分👍🏻———————🥟瓦屋山龍抄手🥟———————有三粒,啲辣油唔算太辣,有啲蒜同蔥夾埋抄手皮薄,餡料份量足,夠實淨🥢🥢🥢🥢🥢上海粗炒🥢🥢🥢🥢🥢🥢雖然係下午茶,但都好大碟色水好夠,不過唔駛驚會好咸,佢唔會太重口味肉絲,菜絲同冬菇絲都有,正常發揮🍜🍜🍜🍜🍜🍜嫩雞煨麵🍜🍜🍜🍜🍜🍜遲咗少少影相,見到啲豆皮已經開始「成形」證明個湯底都幾足料呢碗嘅份量都係好足,食完好飽肚雞肉唔鞋,除咗菜粒外,仲有啲菇粒麵條吸晒啲湯底,好好味😋總結💭💭下午茶份量大,當午餐食絕對夠雖然要收茶錢,但茶嘅質素都唔錯得閒可以再encore 👍🏻
呢間餐廳喺新都會都開咗一段時間
一直未有機會試,今日終於嚟試試佢
下午茶時間嚟到,都有幾款可以揀
一人、二人、四至六人嘅餐都有
坐低之後,職員比咗茶同小食我哋
啲茶又幾好飲,小食係炸黄豆

亦都有青瓜可以揀,不過我哋要返呢啲脆口嘢

叫咗兩個一人嘅下午茶餐
有一個點心+一款麵
點心我哋揀咗小籠包同抄手
麵揀咗嫩雞煨麵同上海粗炒

-—————————小籠包——————————
下午茶餐有兩粒,皮唔算話好薄
不過都可接受,湯汁夠多,大細啱啱好一啖
如果10分滿分都有7分👍🏻

———————🥟瓦屋山龍抄手🥟———————
有三粒,啲辣油唔算太辣,有啲蒜同蔥夾埋
抄手皮薄,餡料份量足,夠實淨

🥢🥢🥢🥢🥢上海粗炒🥢🥢🥢🥢🥢🥢
雖然係下午茶,但都好大碟
色水好夠,不過唔駛驚會好咸,佢唔會太重口味
肉絲,菜絲同冬菇絲都有,正常發揮

🍜🍜🍜🍜🍜🍜嫩雞煨麵🍜🍜🍜🍜🍜🍜
遲咗少少影相,見到啲豆皮已經開始「成形」
證明個湯底都幾足料
呢碗嘅份量都係好足,食完好飽肚
雞肉唔鞋,除咗菜粒外,仲有啲菇粒
麵條吸晒啲湯底,好好味😋

總結💭💭
下午茶份量大,當午餐食絕對夠
雖然要收茶錢,但茶嘅質素都唔錯
得閒可以再encore 👍🏻
2023-04-22
2023-04-21 1115 瀏覽
之前到此餐廳食過午餐,今次想上下晚餐,不過今日又想再食麻婆豆腐,所以再點多一份我期望的「咕嚕肉」。可能由於人客不多,好快便已經有食物上台,差不多是同時。我點餐時,因為本身怕食辣,所以先叫職員點少辣,但,我想講,我食過呢間餐飯不同分店及此店幾次。今次我麻婆豆腐比較辣,但可豆腐依然滑,可是,放多了榨菜,口感便不大平衡了,有點失望。但講到失望,個咕嚕肉,真係叫我十分之失望!首先,肉的數目好少,而且可能因為想令菜色看似來比較好看,所以每一舊都好似一粒粒波的形狀。形狀是什麼樣,我都覺得沒所謂,但,今晚這碟餸,有大半碟肉,都是肥豬肉。仲有一舊,一咬下去,成舊都是白色肥論,我都沒再食。我覺得好不抵!再食個菠蘿,不似是新鮮菠蘿,好淡,沒味。而且,通常咕嚕肉我青椒🫑本應是不辣吧!但我食了一件,咬了兩下,超辣,飲了幾杯水,再食左一舊番茄先好少少。我想說,這一件青椒比麻婆豆腐仲要辣。。。。。由於我們放棄了好多舊肉,所以,再點了一客小籠包。一上台,見到有啲白色(似未熟透),所以都擔心,所以叫職員再蒸多一陣比較穩陣。今晚,我們食得不太愉快。。總之一句「失望」。😔

今晚,我們食得不太愉快。。總之一句「失望」。😔
2023-03-14 1189 瀏覽
不早也不遲,11點多便到達餐廳,不用排隊,good good!我和友人坐近窗旁位置,點了一個「小籠包」,「芝麻蔥餅」,「糯米燒賣」,「紅油抄手」,以上便是我們的brunch.先上小籠包,不過好傷心,我夾了兩件都穿低,漏出湯汁😔,不過肉餡都是好食的。 之後到糯米燒賣,糯米都軟身,味道幾好,加埋燒賣上放了我喜歡的青蔥,我覺得效果更佳!一心以為蔥餅是外面小店薄薄的那一種,原來我們都錯晒。沒想到會是厚厚的,圓圓的,內裡有蔥及肉鬆,還有鋪滿表面的芝麻。雖然「蔥餅」不似小預期,但味道,包的質感都不錯,表面脆脆的,內裡鬆軟,不過,我自己略嫌蔥的比例太少,如果多放一點會更好(我個人覺得)。最後食埋個紅油抄手,其實都係一粒雲吞,但食落,皮頂(封口位),我便覺得有點太厚,所以食落好似好多粉的感覺,不太好!除此之外,紅油抄手的餡料其實都是好食,配以「紅油」(紅紅的辣椒油)唔算好辣,都惹味,還好。不過,好可惜是,之有一些午市套餐,現在已經沒有再提供,職員告知原來因為之前疫情關係先推出,現在已經再沒有了。但我們都會繼續支持!😃

2023-03-05 1366 瀏覽
以往食開的食物,因menu 變左(轉變了)不見了,找伙記問問,態度如機器般回應因menu變左冇啦!茶淡而無味,食物冷冰冰(香菇素鵝腐皮卷),令人非常失望。有什麼可以令人再來?
茶淡而無味,食物冷冰冰(香菇素鵝腐皮卷),令人非常失望。
有什麼可以令人再來?

2023-02-26 1512 瀏覽
朋友生日,訂左8位6:30 pm,因為是星期日,比較嘈。叫左個 $1888/6人餐,加左小籠包及鍋貼各一客(4件)高力豆沙(2件)和上海粗炒。前菜口水雞、付皮卷及熏魚都吾錯。花膠雲吞雞,份量大足料。酸菜魚,魚肉細細片,配料豐富但不夠酸辣。片皮鴨(半隻),正正常常,吾太差亦都吾系好出色。奶油津白,真係好奶油,膩左啲。鴨肉炒飯,好有獲氣好香口。上海粗炒,炒得好糊口同埋碎濕濕,麻麻地。鍋貼,夠熱,個底好脆,入面肉汁豐富,好食。小竉包,冇試。高力豆沙,個旦白皮吾夠鬆化,好一般。埋單$2500/8 位,都可以啦。食物可以但味濃,回家後要飲好多水而且座位比較廹。
朋友生日,訂左8位6:30 pm,因為是星期日,比較嘈。
前菜口水雞、付皮卷及熏魚都吾錯。
花膠雲吞雞,份量大足料。
酸菜魚,魚肉細細片,配料豐富但不夠酸辣。
片皮鴨(半隻),正正常常,吾太差亦都吾系好出色。
奶油津白,真係好奶油,膩左啲。
鴨肉炒飯,好有獲氣好香口。
上海粗炒,炒得好糊口同埋碎濕濕,麻麻地。
鍋貼,夠熱,個底好脆,入面肉汁豐富,好食。
小竉包,冇試。
高力豆沙,個旦白皮吾夠鬆化,好一般。
埋單$2500/8 位,都可以啦。
食物可以但味濃,回家後要飲好多水而且座位比較廹。
2023-02-26
生日
2023-02-15 1078 瀏覽
Lunch黎飲菜既時候見到有酸菜魚就決定要叫好少lunch time時食得咁豐富😍可以慢慢嘆茶邊傾計條魚好滑無骨😍佢仲有火爐仔助熱辣味方面就唔算好誇 一般唔食辣既都食到原來呢到酸菜魚好多人叫另外小籠包同奶油津白都好食🤤🤤黎開呢邊可以黎飲下茶.有個小插曲係個餐跟白飯既催左好多次都無用埋單時話俾返白飯我地😅😅都決定走人要堆單先有人理好無奈😅😅.稻成京川滬葵芳興芳路223號新都會廣場4樓413-416號舖
Lunch黎飲菜既時候見到有酸菜魚就決定要叫
都決定走人要堆單先有人理好無奈😅😅
稻成京川滬
葵芳興芳路223號新都會廣場4樓413-416號舖

2023-02-12 821 瀏覽
自從疫情之後 一家人都已經很少出外食團年飯而家政府終於都開放翻 冇打針嘅人都可以入食市一於食番餐好嘢一家人 有老有嫩 最好都係食返個中餐葵芳嚟講都冇乜上海菜比較出色朋友就介紹 食呢間稻成預早幾日訂位 好彩都book到新年真係度度都full店內環境唔錯 枱與枱之間都唔 唔會話太迫侍應嘅服務態度都幾好 一對手都好快會回應你菜色上面 感覺到師父其實都好畀心機因為每一碟餸 著裝飾都好靚當然味道上面亦都唔錯 襯得起個價錢比較推薦佢個片皮鴨 夠趣同埋新鮮另外個花生雞絲涼拌都唔錯
自從疫情之後 一家人都已經很少出外食團年飯

當然味道上面亦都唔錯 襯得起個價錢
比較推薦佢個片皮鴨 夠趣同埋新鮮
另外個花生雞絲涼拌都唔錯

2023-01-31 763 瀏覽
屋企人鍾意食中菜,依家係全家都覺得滿意🤣,而且仲有卡位(類似房間),私隱度高👍🏾,Book位是要先講定。紅燒乳鴿🦆,炸到外表脆卜卜,肉質有肉汁,係真乳鴿🤤,好多事出面嘅乳鴿都係老鴿👴🦆(食開嘅相信你明我講乜嘢,haha~)野菌🐷東坡肉,每一嚿肉都炆到好腍,好入味,啲肥膏一啲都唔覺得油👍🏾👍🏾。酸菜魚+油炸鬼,油炸先係主角🤩,係即炸熱辣辣,燙手既,勁鬆脆,咬落去空氣咁十足,可以點吓酸菜魚嘅湯食,好夾🤤🤤🤤。酸菜魚正常發揮,魚肉好滑,份量都好夠,最緊要叫一碗白飯🤭🤭(大家明啦)

2023-01-08 800 瀏覽
嗜辣的我,已經第二次食呢間上海菜上次試咗酸菜魚幾好食,今次encore食物賣相一如既往的好,味道亦保持到好穩定,難怪次次都出現人龍主角係酸菜魚🐟(加辣),魚肉一貫地厚肉啖啖肉有魚味,食到人好滿足!!唯一缺點係略嫌唔夠辣,下次要同侍應嬸嬸講加重手d!!素腐方上次都有叫,都係keep到水準一樣咁酥脆,特別要讚嘅係唔算油膩,事關出面好多上海嘢都一大層油鋪係面🫠,好heavy小籠包內裡多湯,一啖juicy擔擔麵微辣,作為主食唔洗太辣恰如其分👌今餐有85分
嗜辣的我,已經第二次食呢間上海菜
上次試咗酸菜魚幾好食,今次encore
酸菜魚 素腐方 擔擔面 小籠包

小籠包內裡多湯,一啖juicy
擔擔麵微辣,作為主食唔洗太辣恰如其分👌
今餐有85分
酸菜魚 素腐方 擔擔面 小籠包
  • 水煮鱸魚
  • 水煮鮮鱸魚素腐方擔擔面小籠包
  • 稻成小籠包
  • 青城山素腐方
2023-01-07 853 瀏覽
堂食三人原本點個大酸菜魚,侍應姐姐反推介 不如多幾十蚊食新鮮龍躉魚,話今日下晝返貨好新鮮,侍應姐姐話個湯底好靚配白飯好夾,咁即管一試! 果然!有驚喜,龍躉魚片厚切得來又嫩滑又冇骨,魚皮好彈,我唔食飯的都加湯食咗半碗飯。 同埋配料有金姑菜做底朔晒湯汁超正!真係推薦試呢個!出面冇嘜餐廳用龍躉魚片,最難得係咁厚身魚片可以熟得嚟唔鞋,好滑!真係廚師技巧見真章!我呀媽讚好好食😋(我媽平時只食蒸魚)仲點左 醉雞、菜膽雞、蟲草花炒菜苗、夫妻肺片。 夫妻肺片太乾身味道唔入味🙈
醉雞
夫妻肺片
2023-01-06
醉雞
2022-12-23 751 瀏覽
一直喺葵芳呢間稻城嘅常客,因為坐得幾舒服,嘢食食物質素唔錯,服務質素都幾好。唔不過今日就有一個非常之不愉快嘅用餐體驗:去食下午茶,坐低之後如常要求唔需要前菜(一直都係咁要求亦都無問題)但係獲告知唔可以,因為今日係聖誕假期前夕😠 10分不喜歡被迫要食一啲自己唔需要嘅嘢,而入座之前都冇告知呢件事,感覺十分被迫,影響用餐體驗,連本身想加嘅小食都決定唔加 食完就算。
2022-11-16 1168 瀏覽
是次當晚同老婆去稻成食晚飯,當晚點菜:半隻片皮鴨半隻蒜香燒雞水晶肴肉小籠包一隻乳鴿講到片皮鴨,我同老婆都好鐘意食,比較以前所食過的,稻成片皮鴨無咩特色,而且個荷葉皮都好奀下,食到牙絞都軟埋!個醬好淡,吊唔起整體嘅味。6/10而個燒雞,我本身係食雞愛好者,無雞不歡,但連我都話隻雞好鞋,個味都比較遜色,個雞本身無咩蒜香味,係靠果啲一粒粒嘅炸蒜夾埋一齊食先有味。5/10而肴肉,只能說不過不失。8/10小籠包,個湯汁幾好,湯汁不膩好香,但個皮未碰已經肉眼見到有兩粒小籠包本身有兩個小窿窿,一夾起已經噴汁,個皮可以整得再好啲!7/10招牌王乳鴿,沒有下次,我地食落口,第一感覺就係隻乳鴿完全無味,剛上檯就已凍左,感覺上完全係一隻沒有醃製過嘅乳鴿就拎去炸(或者已事先炸好,所以凍左)靠點佢配嘅醬汁先有番啲鹹味,襯不起招牌二字。3/10我地本身想早啲食晚飯,唔想咁多人,所以就17:05入座,個男店員有提醒我地限時90分鐘,我地食到18:20,有個女店員無啦啦走過黎比較不客氣對我地講「系咪無嘢要加啦?!就黎夠鐘啦!宜家同你地埋埋張單」呢句說話係女店員直接一句講到尾,我地完全沒有空隙去回應佢,直程係佢自說自話
是次當晚同老婆去稻成食晚飯,
當晚點菜:
半隻片皮鴨
半隻蒜香燒雞
水晶肴肉
一隻乳鴿

而肴肉,只能說不過不失。8/10

我地本身想早啲食晚飯,唔想咁多人,所以就17:05入座,個男店員有提醒我地限時90分鐘,我地食到18:20,有個女店員無啦啦走過黎比較不客氣對我地講「系咪無嘢要加啦?!就黎夠鐘啦!宜家同你地埋埋張單」呢句說話係女店員直接一句講到尾,我地完全沒有空隙去回應佢,直程係佢自說自話,仲話我地只剩低5分鐘,加上呢種趕客態度,呢間鋪頭真係無下次!!!
2022-11-12
生日