2019-11-12 188 瀏覽
平時食開一鍋堂,不過突然想食壽喜燒湯就試下呢間相馬。見到佢除咗火鍋放題之外,仲有串燒任食,所以佢比起成幢大鴻輝中心嘅其他火鍋放題嚟講係貴啲啲咁多,但佢最令我深刻印象嘅就係佢啲牛肉,佢啲牛肉肥到熟咗之後縮埋得返舊肥。一入場都覺得感覺唔錯,企企理理,服務正常。自取區有種食物叫花生苗,其他地方比較少見。壽喜燒湯底味道偏淡,但肥牛肥到食唔到,再叫下一碟都係圖中咁樣。四眼阿姐見到我掉哂啲白色肥肉,仲同同事指住我竊竊私語,總結唔會再去

美式進口牛肉
2019-11-09
2019-11-11 182 瀏覽
大鴻輝多野食就大家都知,假日排隊搭𨋢排到打蛇餅,今次揀左平日黎食,唔使排長龍!香港日式火鍋放題有好多間,但唔係間間都好食。相馬算係質素中高等,揀左四個價錢入而嘅第三貴嗰個餐,海鮮好一般,個人唔推薦,但牛肉好好食,美國牛小排,雪花均衡,有牛味而且一啲都唔柴,任食有呢個質素真係唔錯,每位都係三百幾,去逐碟叫嘅打邊爐餐廳都超過呢個價錢,仲有炸物同串燒任食,款唔多質素都一般,但叫做唔使成晚淨係食打邊爐,有多啲其他嘢揀,而且兩個鐘任食,無客等佢又無趕人,夠晒時間食。另外,佢近期做緊大閘蟹優惠,$48一隻,但係無乜膏,真係唔多似大閘蟹,唔推介。
美國牛小排
大閘蟹
美國牛小排
2019-11-06 113 瀏覽
今日同朋友去左打邊爐簡左個牛小排放題,就係鐘意牛小排既油花分布均勻又豐富,口感有肉汁而鮮嫩,牛味濃郁。雞肉就比較肥左少少,豚肉質素都好唔錯。夾丸既雪櫃有層膠隔住,客人要夾個閎自行拉開,感覺幾衛生,丸子既種類都幾豐富。串燒比較欣賞雞肉串同薄燒牛舌串,十分惹味,串燒得黎肉質都好嫩滑,燒汁味道濃郁,牛舌又爽口。蠔好大隻新鮮又無腥味。甜品方面有個相當吸引既朱古力噴泉,仲有雪條同其他甜品,雪條竟然有D 小時候食過既彩色水果雪條,有點懷舊風。飲品任飲,汽水同茶類飲品都一應俱全,仲可以加$58任飲啤酒。
蠔好大隻新鮮又無腥味。
2019-11-06 17 瀏覽
在香港真的是一個美食天堂,有好多不同餐廳,我看到最多的是日本餐廳,韓國菜,泰國菜,食火鍋的,食韓燒的.今天經過朋友之前介紹,就來食一家日本式的火鍋.聽說這裡叫做大鴻輝,好有名!全部每一層都是餐廳,以前好像沒有這麼多人來,現在換成這樣的方式去經營,帶旺了不少.我現在來這家相馬就是其中一家~位於最高最高的一層,比起下面幾層,位置好像小一點.因為快到萬聖節,所以裝潢都有好多鬼怪的風格,好有味道.它們其實款式都滿多的,有關牛的套餐有5款,豚肉的都有5款,只要選擇2百多至3百多的套餐,都會包括有炸物,串燒,海鮮等等.今天我們選擇了中等價錢的3百多款套餐,先選擇湯底,今天萬聖節多出了一款南瓜湯,不用加錢就可以有兩邊鍋.我們選擇了甜豉油跟牛乳湯,牛乳湯是要加錢的,只是一個價錢,不是每人計算.牛肉,雞肉,豚肉跟海鮮都是店員給的,其他菜,瓜,丸,麵,甜品,飲料,醬油都是自己出去拿的,其實款式真的好多,真的分兩三次出去都拿不到全部!!!價錢分別最主要的是牛肉的等級,我們選擇三百多塊是牛小排的等級,肥瘦非常均勻,煮一下下就可以食,又嫩又濃味,超級好食!!另外之前說過的炸物,我叫了雞翼,天婦羅蝦,一口芝士丸等
在香港真的是一個美食天堂,有好多不同餐廳,
今天經過朋友之前介紹,就來食一家日本式的火鍋.
聽說這裡叫做大鴻輝,好有名!全部每一層都是餐廳,
我現在來這家相馬就是其中一家~
位於最高最高的一層,比起下面幾層,位置好像小一點.
因為快到萬聖節,所以裝潢都有好多鬼怪的風格,好有味道.
它們其實款式都滿多的,有關牛的套餐有5款,豚肉的都有5款,
今天我們選擇了中等價錢的3百多款套餐,
其實款式真的好多,真的分兩三次出去都拿不到全部!!!
肥瘦非常均勻,煮一下下就可以食,又嫩又濃味,超級好食!!
另外之前說過的炸物,我叫了雞翼,天婦羅蝦,一口芝士丸等等,
全部都是即叫即做的,好新鮮,咬下去非常脆口,還有串燒,
款式都算多的,我叫了翠肉瓜,雞肉,菠蘿,雞皮等等,不會燒過火,沒有一點黑的,太專業了.
這家真的非常推薦,下次在帶朋友來食!!!
2019-10-30
2019-11-05 64 瀏覽
荃灣大鴻輝出左多美食,今次又俾我搵到間一個價錢可以食到炸物、串燒同火鍋既餐廳✌一黎到餐廳俾我既印象已經好好,店員好有禮貌又友善😉仲有萬勝節裝飾美國特選牛肉放題 $258(美味指數: 😋😋😋😋)今次我地揀左中價位既美國特選牛肉放題,仲有豚肉同雞肉,飲品任飲,外面仲有火鍋配料、沙律同甜品。而湯底可以揀鴛鴦鍋,我地揀左豚骨同中華辣湯。如果加錢仲有其他選擇,好似黑松露牛乳鍋+$98同埋山盛香菜鍋+$18,都好似好吸引!牛肉切到好薄,肥瘦均勻;雞肉嫩滑另外炸物同串燒既款類都唔少,而串燒仲可以揀鹽燒或者醬燒!鹽燒串燒燒得好乾身,少少既鹽已經可以帶出味道;而個醬燒汁味道甜甜幾好配搭😍(5分為最高)整體食物質素:性價比:推薦指數:

美國特選牛肉放題 $258
(美味指數: 😋😋😋😋)

😍(5分為最高)
整體食物質素:

性價比:

推薦指數:
2019-11-04 1917 瀏覽
每次黎相馬都必定request窗邊位,開揚流通無咁大味又有樓景睇呢次揀左$258美國特選牛肉,套餐包牛雞豬任食,另外仲可以點串燒炸物。甜醬油鹹香惹味,涮肉類特別鮮甜;泡菜湯底辣中帶甜,估唔到同粟米出奇地夾$258屬第二級數,質素已經好好,牛肉偏瘦帶筋,越嚼越帶勁、有肉味豬肉厚身大塊,食起黎好爽口。蔬菜吧選擇繁多,第一次見原條蘿蔔,好新鮮香甜;響鈴卷好香脆,唔會擺到淋哂。仲有啲特式丸子例如呢款豬肉丸,裡面包左好似雞包仔裡面既肉餡,一咬有爆汁效果,餡料鮮嫩,口感好豐富。炸物裏上炸粉,無麵包糠咁厚,爽脆不油,唐揚炸雞選用雞柳部位,比較結實有咬口,好似食梗和式既麥樂雞咁串燒必點必點必點!!!!!無諗過燒到外脆又唔燶,偏愛醬燒,照燒汁份量恰到好處,調味唔會過重。牛肉豚肉肥瘦各半,使串燒入口嫩實不乾又帶油香金菇肥牛燒到外層焦脆金菇爽口,有層次又唔覺油膩。甜品款式亦多左唔少,大推芝士蛋糕,好cheeseeeeee,忍唔住食左兩件

美國特選牛肉

豬肉厚身大塊,食起黎好爽口。

仲有啲特式丸子

串燒必點必點必點!!!!!

牛肉豚肉肥瘦各半,使串燒入口嫩實不乾又帶油香

金菇肥牛燒到外層焦脆金菇爽口,有層次又唔覺油膩。
2019-11-04
美國特選牛肉
  • 豚肉
  • 串燒
又黎荃灣同朋友打邊爐,打邊爐之外有串燒同炸物,岩哂咩都中意食既朋友,一次過滿足哂。120分鐘既放題,百幾蚊至三百幾蚊,算係中價既火鍋餐廳牛肉、豚肉同雞肉任點,仲可以加錢叫埋海鮮,簡左牛小排肉質鮮美滑嫩。入黎就係到呢到提供既蔬菜好多元化,見到一大碟原條蘿蔔仔係到,仲有十幾款不同既蔬菜香菇咁。湯底方面我地叫左個雙拼湯底,豬骨湯底加中華辣湯,豬骨湯都幾濃味,唔洗再另加調味料都好夠,中華辣湯見到就好紅咁,食開辣既朋友食落覺得都可以接受既辣度,但當個滴沾染左豬骨湯既時侯,係食得出個少少湯既辣味都幾出。串燒同炸物都係即叫整做,夠哂熱辣辣,炸物又香脆。蔥段豚肉卷,外層有肉汁,內層夾住既蔥好爽脆,金菇肥牛卷都好出色,燒汁既調味剛好,金菇又夠軟腍又入味,好正。丸都有好多少見既款式。

串燒同炸物都係即叫整做,夠哂熱辣辣,炸物又香脆。

丸都有好多少見既款式。
2019-10-30 66 瀏覽
店舖可能仲新,感覺乾淨員工態度非常好,途中睇到有客人不段發問同留難都好有耐性解答,唔至一個員工咁有態度,值得表揚食物方面,湯底試左豬骨同牛奶,牛奶好出色一直加湯都有濃濃味道,豬骨就稍為似出前一丁既味道,但價錢相當合理,包含既牛肉都唔錯,醬料選擇都齊備日式火鍋應有既選擇。配菜都幾多選擇,唔會怕太少野食串燒好有心機,其中炸午餐肉及雞皮好高質,雞皮應該係成塊雞翼皮,因為雞肉會用作火鍋,但絕對有質素,好脆唔會太油仲有甜品雖然簡單但不錯值得一試!
店舖可能仲新,感覺乾淨
仲有甜品雖然簡單但不錯
值得一試!
  • 炸物
2019-10-23 123 瀏覽
相馬日式火鍋打邊爐 + 串燒 + 天歸羅習於一身,🥰岩哂多心既朋友。比起其他火鍋店安靜,🎼播住柔和既歌都幾舒服。揀左$258套餐湯底揀左蕃茄湯同甜醬油湯底。🍅蕃茄湯幾天然。甜醬油都岩岩好,🤨不過會越滾越咸。套餐已經有哂美國特選牛肉、🤩雞肉同豚肉任食,對於我地就好足夠啦。豚肉就正常發揮啦。😋雞肉就算淥耐左都仲好滑,有驚喜。🐮美國特選牛肉竟然係有筋位既牛肉。我好鍾意咬筋,🥳有咬口又香牛肉味。出去拎野食都有好多選擇。有啲仲係出面少見,例如:花生苗。🤩我之前都未食過架,一試都幾鍾意喎。食物擺設整潔,🙆🏻‍♀️凍櫃既食物有用膠膜封起,好注重衛生,加分! 👍🏼配料都好新鮮,尤其係蔬菜。食食下火鍋又可以叫下串燒同炸物。串燒都絕無兒戲,燒得幾有水準。😝細細串又唔會食到好飽。🍢串燒可能係即燒嘅關係所以要等得比較耐,建議可以早啲叫定。炸物方面雞翼同唐楊炸雞🍗都好好食,入面嫩得黎又有肉汁。🤔但調味粉落得有啲唔平均,有時會食到調味粉落得過多。最後我已經飽到食唔落甜品,🤗但值得一提除咗普通甜品之外仲有朱古力噴泉架。
相馬日式火鍋

打邊爐 + 串燒 + 天歸羅習於一身,🥰岩哂多心既朋友。

比起其他火鍋店安靜,🎼播住柔和既歌都幾舒服。

揀左$258套餐

食食下火鍋又可以叫下串燒同炸物。

2019-10-21 77 瀏覽
第一次嘗試光顧荃灣相馬日式火鍋,整體用餐感覺很好。是次點了美國頂級牛肉,肉質不錯甚少脂肪,肉味也足夠,對於注重健康的顧客是很好的選擇。不過就是甜品不吸引,餐牌上寫雪糕是milktop但由於不是個別杯裝而是大筒裝,取的時候較為吃力。還有個別單點的串燒及炸物提供,醬燒的串燒味道不錯,不過要預留一段時間等候製作,至於炸物味道就一般般。另外需要特別一提的是昨天遇到一位態度相當之好的女職員阿珊,入座前她很主動解釋餐牌內各肉類的分別及價錢,同時她的服務有效率又貼心,對各顧客照顧很周到,值得讚賞👍🏻!

2019-10-19 2137 瀏覽
食過觀塘間相馬日式火鍋 知佢荃灣有一間分店 今晚就再試吓先😛 我哋揀咗中價位 $258美國特選牛肉(包括雞肉豚肉)仲有埋炸物 串燒放題 唔使齋食火鍋咁悶🤣串燒其實都算OK 尤其係醬燒金菇肥牛卷同鹽燒多春魚😋 多春魚燒得夠乾身又新鮮 金菇肥牛卷香而不膩 幾難得🥳 因為出邊嗰啲成日都好多油🤔火鍋嘅美國特選牛肉都好有牛味 脂肪唔算太多 輕輕灼兩下就食得 肉質幾嫩😋 最重要係encore嘅第二第三round 牛肉都keep到水準 唔會話變差 hea顧客👍雞肉都唔錯 一啲雪藏味都冇 啖啖肉 點少少辣醬豉油食仲好👍蔬菜🥬都值得一讚 因為每款都好新鮮 款式又多 油麥菜 萵筍 翠玉瓜😍 連秋葵 花生苗都有 絕對揼本👍 記得一定要食嘅係粟米 超鮮甜多汁 粟米粒粒都脹卜卜 一咬落去爆汁勁juicy😍😍鍾意食麵既記得食埋拉麵 拉麵正過烏冬 煙韌有口感😛最後食埋個朱古力噴泉⛲️ 最得意具創意嘅係有龍眼 真係夠晒驚喜😝最後要讚嘅係服務員嘅態度 後生仔但係好有禮貌 又會主動幫客人影相👍

金菇肥牛卷香而不膩 幾難得🥳 因為出邊嗰啲成日都好多油🤔

粟米
朱古力噴泉
  • 栗米
2019-10-19 94 瀏覽
荃灣區一講起打邊爐,就會諗起係大鴻輝中心,一個火鍋放題集中地。今天係朋友推介下黎到大鴻輝21樓高層嘅的相馬火鍋店。日式放題,我哋選擇咗第二級嘅牛肉,價錢唔算特別平,但係價錢都差唔多係呢啲價。至於湯底方面,佢嘅選擇都比較多,但係我哋始終係選擇咗日式嘅甜豉油,一人一鍋份外滋味。佢哋嘅牛肉,雞肉,豬肉,都係任食嘅,但係我就最欣賞係佢嘅牛肉,真係超超超超超級好食呀,切得唔算好簿身,但係牛味超重,一啲都唔鞋口,一上枱鮮紅色,肥瘦均勻,入口柔軟又滑,以放題嘅質素,呢啲牛肉真係算高質啦。雞肉方面,大大件,而且好滑身,又唔會有骨,果然真係啖啖肉啊。豚肉,唔會好薄,又唔會太肥,入口爽滑,質素果然唔錯。至於菜類,選擇唔算好多,但係質素就一啲都唔差。菜果方面竟然有我最鍾意食嘅羽衣甘藍,真係唔係間間放題都可以搵到,人哋話羽衣甘藍最適合女人食嫁。當我地以為就快食完嘅時候,發現竟然仲可以有炸物,同埋有燒物食,我哋選擇咗炸蝦,蝦唔算好大隻,但係勝在新鮮炸起,又唔會好厚粉,脆卜卜,都不失為一個選擇
今天係朋友推介下黎到大鴻輝21樓高層嘅的相馬火鍋店。

豚肉,唔會好薄,又唔會太肥,入口爽滑,質素果然唔錯。

中了抽獎放題和妹妹去食,呢個餐廳係21樓,都幾高下,我地入到去得好少人,侍應好nice同我地帶位,佢一黎問我地要咩酒,有桃味同提子味,桃味少D酒既成份,我地選左桃味。有幾隻湯底比我地選,我地選左2隻湯底,清湯同豚骨味,佢比左個好大既煲我地,一上個煲就好陣出前一丁味,味道好香濃。牛肉有2碟,頂級黑豚有一碟,一上檯頂級黑豚D色澤勁令,果然不出我所料,勁好食,反而牛肉麻麻地,我地最後encore左一碟頂級黑豚飲品櫃既選擇唔算好多,冇我想飲既蘆薈汁,SO我轉左飲芒果汁,蜜糖西柚汁,味道都唔錯,特別係蜜糖西柚汁,我第一次飲,味道幾清新我地叫左一盤炸物,有炸蝦,炸墨魚丸炸多春魚,炸雞翼,炸蝦同炸墨魚丸幾好食,炸多春魚多春,正,炸雞翼就麻麻,本身以為好似其他放題店咁係芝麻雞翼,但原來用左辣粉黎炸,隻辣麻麻地好食,我個陣仲叫左2隻,總之試下叫一隻算。佢既烏冬好好食,好味過噹噹日式烏冬,唔知呢隻烏冬係邊度入貨呢,正~佢既丸試左好少,長形魚蛋好食,另外個D普通,留肚專食其他野。到甜品時間,芒果杯杯好食,有芒果味,綠茶cake難食,不要拎。我見之前既食評有榴槤雪條拎,我拎左黎食,好凍,勁重榴槤味,好似食緊榴

甜品時間,芒果杯杯好食,有芒果味,綠茶cake難食,不要拎。我見之前既食評有榴槤雪條拎,我拎左黎食,好凍,勁重榴槤味,好似食緊榴槤咁,HEE~

最後我同妹差唔多食左2個鍾,食到頂住個肚好辛苦,哈~

總括黎講.侍應服務態度好,會好快幫我地執碟,走時會有禮貌say bye,
呢餐本身要300零蚊,價錢偏貴,不過放題中獎食另計,如果佢200零蚊既話,我會再幫襯~
2019-10-14
  • 日本鹿兒島頂級黑豚
  • 烏冬
  • 榴槤雪條
2019-10-10 409 瀏覽
今次係第三次幫襯相馬日式火鍋,全因呢間火鍋放題食材又新鮮,種類又多(尤其是係蔬菜類)串燒又有炸物又有,環境闊落,坐得舒服之餘又有靚景,最緊要係夠靜,可以同朋友坐低慢慢食慢慢傾,確實好值得返轉頭繼續幫襯!上次試過團肉湯底,個人覺得好正,不過朋友話想試吓蕃茄湯底,只需加番$18就可以有鴛鴦湯底!唔洗就來就去!豚肉湯底依舊奶白色香濃豬骨味而不油膩,蕃茄湯底就酸中帶甜,粒粒新鮮蕃茄以及芫荽豬骨熬製,開胃又刺激味蕾,今次馺肥牛就用蕃茄湯底,牛味更突出更有層次感!唔錯唔錯心心眼,我最喜愛的蔬菜區,女人就係咁㗎啦打邊爐又怕肥,所以都多菜少肉為主,呢間餐廳最好就係好多蔬菜類俾你揀,想個番茄湯再濃d可以再去拎多啲番茄同粟米放落去,個湯更甜更好味!不過前提係唔好浪費食物啊!其他蔬菜都好新鮮翠綠,放出嚟嘅份量唔多,夾晒再加,所以絕對唔會怕放得耐冇晒水份唔新鮮。今次都係嗌左美國特選牛肉,豚肉,雞肉放題,拎完食物坐低店員已經為你準備好紅卜卜嘅肉肉係你枱面😍可以開始動工喇!牛肉豚肉都係薄切,冇咁快飽之餘可以試多啲其他嘢,又要肉質鮮嫩,冇咁多油花,相對脂肪都比較少,豚肉爽口彈牙,薄切易熟又易入口,脂肪比例都係較少,

牛肉豚肉都係薄切,冇咁快飽之餘可以試多啲其他嘢,又要肉質鮮嫩,冇咁多油花,相對脂肪都比較少,豚肉爽口彈牙,薄切易熟又易入口,脂肪比例都係較少,唔會食到好滯。

同上次有啲唔同嘅係多咗啲炸物同串燒,今次點左啲上次冇點嘅菜式,串燒點左金菇肥牛卷同雞腎串。好香燒汁味,雞腎好爽口,雖然淡左少少不過燒汁搭救,每啖都食到炭香味,燒汁亦唔會太咸,味道剛剛好。

今次仲叫咗雞牛豬肉串,上次無叫到今次要食返。雖然係燒嘅肉,但係一啲都唔乾身,仲有汁嫁,有圖有真相呀,啲肉啱啱熟仲紅紅地,唔會韌仲保留肉既原汁原味!

炸物就點左炸雞翼,炸雞唐楊同洋蔥圈,炸物都仲係我既至愛,從來沒有令我失望過,金黃香脆,新鮮炸起熱辣辣勁好味,雖然肥膩啲,最多食多啲蔬菜平衡返😅

甜品有朱古力噴泉同埋雪糕,多款水果選擇,鐘意可以加返棉花糖同醉朱古力😋

雪櫃依然都係有咁多唔同款嘅飲品任君選擇,連酸梅湯都有㗎!like !!!
2019-10-10
  • 蔬菜類
2019-10-10 1375 瀏覽
而家約朋友都會約早啲食,想食打邊爐就要過泥大鴻輝中心望下,因為全幢都係放題打邊爐,大把選擇。今次就試下呢間新既相馬,6點半前入座仲免加一添。我地6點左右就上去食,呢間位於最高位21樓,景觀開陽幾好,基本上全部都係窗邊卡位,環境坐得舒適又吾迫。我地揀左豬骨湯底,我覺得有點過咸,吾洗沾豉油啦🤣我地點左第二級別既特選牛。啲牛肥瘦適中,最中意佢每一片都有個根位,令到牛牛食落有牛味,個根位好正入口一啲都吾un,淥一淥食得啦!除左打邊爐🍲,仲有串燒同炸物食。全部即點即燒即炸,熱辣辣咖!種類吾係特別多,但質素都好高咖出面自助位有好多材料拎。。我覺得最值得讚係有好多蔬菜🥬,菇🍄。吾洗只係得肉同丸!成張枱都係菜類!加上餐廳吾會放好多係枱面,甘就吾怕封塵吾新鮮啦,員工都密密fill咖。。仲有啲丸,配料都放雪櫃入面,又有個網隔住,甘樣感覺好乾淨,讚!仲有甜品🍮,飲品都係任飲,汽水茶類一應俱全。。甜品雪糕味道就好一般,無乜特別。。值得一讚,員工好有禮貌,refill牛肉好快送上。落單又會介紹一下。坐位好舒適環境吾太嘈,傾計好舒服

我地揀左豬骨湯底,我覺得有點過咸,吾洗沾豉油啦🤣
入口一啲都吾un,淥一淥食得啦!

2019-10-10