2022-12-31 674 瀏覽
田中日本料理~住喺元朗嘅我由細食到大!次次都要排隊,今日見到冇乜人,要45分鐘內食哂,不過依排人唔太多都可以慢慢食!佢最出名嘅就係三文魚刺身大大塊!你見到三塊三文魚等於平時六塊超級抵食!而且唔貴! CP值勁高!另外叫左幾件大大件壽司同埋最愛食軟殼蟹!
2022-12-22 465 瀏覽
相信係元朗好多人都會聽過同食過呢間壽司今日食完都忍唔住影相share俾大家三文魚壽司🍣大大件,仲長過我手掌雖然魚鮮味唔太足夠但勝在夠大件😋入口勁有滿足感軟殼蟹加州卷🦀蟹炸到脆卜卜,加上爽口既三文魚子正呀😝刺身飯🍚維持左佢既特色呀,都係大大碗🥳刺身都幾厚切70零蚊仲有麵豉湯送🍲雖然而家壽司店開到周街,但呢間都係我平時想過下壽司癮既首選😋雖然鋪頭唔算闊落又限時食45分鐘但真心大件夾抵食
相信係元朗好多人都會聽過同食過呢間壽司
今日食完都忍唔住影相share俾大家

三文魚壽司🍣大大件,仲長過我手掌
雖然魚鮮味唔太足夠但勝在夠大件😋入口勁有滿足感

軟殼蟹加州卷🦀
蟹炸到脆卜卜,加上爽口既三文魚子正呀😝

刺身飯🍚
維持左佢既特色呀,都係大大碗🥳刺身都幾厚切
70零蚊仲有麵豉湯送🍲

雖然鋪頭唔算闊落又限時食45分鐘但真心大件夾抵食
又要唸今晚食乜!😅唸咗幾種選擇,最後揀咗日本菜,食烏冬!間餐廳之前去過,覺得食物質量唔錯,今次再試,點咗三文魚壽司和豚地獄烏冬。三文魚壽司三文魚長長一片,外觀鮮嫩,令人食慾大增,點埋鼓油和wasabi,唔錯。豚地獄烏冬湯底選咗火紅紅的激辛味道,因為想提昇味蕾刺激,湯底有海藻、芽菜、粟米粒及肉碎,口感豐富,豚肉薄切,非常爽嫩,烏冬夠滑又彈牙,配埋惹味湯底立刻胃口大增。店員服務有善,間中不忘為顧客加茶,非常貼心。下次再來!
又要唸今晚食乜!😅
唸咗幾種選擇,最後揀咗日本菜,食烏冬!

豚地獄烏冬

店員服務有善,間中不忘為顧客加茶,非常貼心。下次再來!

2022-10-25
2022-10-23 728 瀏覽
Friend話介紹佢私人飯堂帶我地黎田中,開頭見門面咁普通估唔到有驚喜,早啲黎排咗三四個號到我地。啲壽司上到黎真係嚇親🤣🤣🤣今時今日仲會有呢啲大件夾抵食既壽司,我最愛嘅鰻魚同埋三文魚腩壽司有手掌咁長360度包住舊壽司飯應該都仲有凸;軟殼蟹卷料足,外層包啲魚子爆滿;天婦羅拼盤有蝦、香菇、茄子、紅薯同蕃薯,全部脆卜卜😋;花之戀頂頭有粒帶子,成舊入口勁滿足啊!!我捻呢間係食過絕對翻兜,全部大大件又好食!!忍唔住想介紹朋友黎既餐廳lor🥰🥰🥰~
天婦羅拼盤
軟殼蟹卷
花之戀
天婦羅拼盤
軟殼蟹卷
花之戀
2022-09-21 665 瀏覽
中學回憶既一餐太夜黎到所以牡丹蝦已經冇晒,求其叫左個炙燒三文魚腩頂肚。好耐冇食,其實呢間日本料理唔係特別好食,某啲食材唔算好新鮮,不過佢就係有種回憶既味道lol質素冇以前咁好嚕,不過個蟹子沙律好大碟,想過日本野癮都可以食下既
中學回憶既一餐
太夜黎到所以牡丹蝦已經冇晒,求其叫左個炙燒三文魚腩頂肚。

2022-07-23 1675 瀏覽
元朗大大件壽司邊個食?🌸壽司定食$79⭐️⭐️⭐️☆☆有10件壽司:三文魚、帶子、腐皮、北寄貝、八爪魚、玉子、加州卷,每件壽司都算新鮮,正常出品,壽司飯有點微暖,每件壽司都好大件好多飯,傻婆R食到後面好盡力都要放棄左1舊飯,因為真係好飽!🌸魚生飯定食$69 ⭐️⭐️⭐️⭐️☆大大碗魚生飯,三文魚超新鮮,帶子夠鮮甜,甜蝦超大隻鮮甜同有膏,北寄貝爽口,八爪魚有咬口,三文魚腩碎好味,拌飯一流。傻婆T都差少少才食得晒,堅大碗!🌸鰻魚壽司$38⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️非常長又大大條鰻魚,十分邪惡,鰻魚冇乜骨唔錯🌸三文魚壽司$28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️非常長又大大條三文魚,食落十分滿足🌸日本生蠔$28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️十分新鮮,唔會腥,超鮮甜🌸鹽燒三文魚邊 跟餐送⭐️⭐️⭐️⭐️☆一人有2件,煎得十分香脆,夠晒入味,有些有骨,但明顯見得到🌸菊花茶 跟餐送夠凍👍夏天黎講好重要午餐黎講甘既價錢同份量,性價比十分高,每個午餐set都足夠令人飽肚,開放式壽司吧可以見到師傅努力切刺身整壽司飯,雖然係小店,但座位都算可以,環境衞生尚可,不過當日坐正下欄隔離真心差d,其他位會好好多!======詳情======田中日本料理元朗青山公路12號恆發樓地下========
元朗大大件壽司邊個食?

🌸壽司定食$79⭐️⭐️⭐️☆☆
壽司定食

🌸魚生飯定食$69 ⭐️⭐️⭐️⭐️☆
魚生飯定食

🌸鰻魚壽司$38⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
非常長又大大條鰻魚,十分邪惡,鰻魚冇乜骨唔錯

🌸三文魚壽司$28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
非常長又大大條三文魚,食落十分滿足

🌸日本生蠔$28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
十分新鮮,唔會腥,超鮮甜
日本生蠔

🌸鹽燒三文魚邊 跟餐送⭐️⭐️⭐️⭐️☆
一人有2件,煎得十分香脆,夠晒入味,有些有骨,但明顯見得到
鹽燒三文魚邊

🌸菊花茶 跟餐送
夠凍👍夏天黎講好重要
菊花茶

午餐黎講甘既價錢同份量,性價比十分高,每個午餐set都足夠令人飽肚,開放式壽司吧可以見到師傅努力切刺身壽司飯,雖然係小店,但座位都算可以,環境衞生尚可,不過當日坐正下欄隔離真心差d,其他位會好好多!

======詳情======
田中日本料理
元朗青山公路12號恆發樓地下
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #元朗好去處 #元朗美食 #RnT元朗 #RnT日本菜 #日本菜 #壽司 #三文魚壽司 #鹽燒三文魚邊 #鰻魚壽司 #三文魚 #鰻魚 #生蠔 #魚生飯 #田中日本料理 #日本料理 #帶子 #玉子 #三文魚腩 #定食
2022-07-14
日本生蠔
  • 鰻魚壽司
  • 三文魚壽司
2022-06-28 1054 瀏覽
田中在元朗一向都是吃巨型壽司的好地方,每件壽司都是超巨型,而且非常足料,最出名的是壽司上的三文魚或者鰻魚有一隻碟長。而刺身方面就每塊都是厚厚一片,魚味濃郁,油香豐富。除了魚生類的食物,卷物的份量都非常多,尤其是軟殼蟹反卷,餐廳將軟殼蟹炸至金黃酥脆,與壽司飯一軟一脆的口感特別美味。🔺三文魚腩刺身($85/6片)🔺火灸三文魚腩壽司($32)🔺甜蝦壽司($32)🔺帶子壽司($32)🔺玉子壽司 ($18)🔺蟹籽壽司($20)🔺軟殼蟹反卷($48/4件)

刺身方面就每塊都是厚厚一片,魚味濃郁,油香豐富。

🔺三文魚腩刺身($85/6片)

🔺火灸三文魚腩壽司($32)

🔺甜蝦壽司($32)

🔺帶子壽司($32)

🔺玉子壽司 ($18)

🔺蟹籽壽司($20)

🔺軟殼蟹反卷($48/4件)

2022-06-08 840 瀏覽
開心開心 🥳有人請食壽司~正啊🫣d壽司好新鮮 同埋服務都還好 可以再黎但 d凳就唔係好好 因為移動就會好向 好刺耳呢個真係要考慮下有小朋友訓緊教就…#皮奴s #蕎寶寶#陳皮の點滴 #小皮蛋出巡#小皮蛋#小食貨#為食皮 #hkmom#hkig#hkbabygirl#📍田中壽司#田中壽司#美食推介#小皮蛋出巡#小皮蛋#小食貨#為食皮 #hkmom#hkig#hkbabygirl#育兒#好育兒日記#母乳媽媽#加油#漸入佳境#初為人母#元朗
開心開心 🥳
有人請食壽司~正啊🫣
d壽司好新鮮
同埋服務都還好
可以再黎

但 d凳就唔係好好
因為移動就會好向
好刺耳
呢個真係要考慮下有小朋友訓緊教就…

📍田中壽司

#田中壽司

#元朗
因為太遠既關係,為食貓好少入元朗🤣但前幾日因為約左朋友,所以就入左去而朋友亦推介一齊去呢間十幾年都屹立不倒既抵食壽司鋪~❤️❤️❤️❤️必叫:鰻魚壽司嘩,佢d壽司真係超長形😂而且價錢又平食落都好好食,個汁連埋d鰻魚一d都唔腥,一定要叫呀其他壽司餐廳既其他壽司都整得相當有水準,我地叫左軟殼蟹反卷、玉子壽司、北寄貝壽司、芝士鰻魚卷同埋蔥吞拿魚碎手卷d配料全部都好新鮮,亦好足料,紫菜都好脆👍🏽咁既價錢比到咁足料既壽司真係非常唔錯為食貓有機會都會推介呢間壽司鋪比其他朋友
而朋友亦推介一齊去呢間十幾年都屹立不倒既抵食壽司鋪~

❤️❤️❤️❤️必叫:
鰻魚壽司
嘩,佢d壽司真係超長形😂而且價錢又平
食落都好好食,個汁連埋d鰻魚
一d都唔腥,一定要叫呀

其他壽司
壽司、芝士鰻魚卷同埋蔥吞拿魚碎手卷

非常唔錯

為食貓有機會都會推介呢間壽司鋪比其他朋友

鰻魚壽司
呢幾日好忙 一直都唔記得曝光佢我4月17號去田中買外賣,買咗七百幾蚊野其中 嗌咗一份極品刺身個店員就同我講 海膽冇貨,但係會俾返同等價值嘅魚片俾我,仲話係師傅發辦🙂後面好多人排隊我都費事再揀過 就話好啦嗰日勁多人買外賣,淨係等呢個外賣都等咗一個半鐘個外賣一出就即刻拎走 搭的士返屋企返到屋企打開見到佢所謂同等價值嘅魚,就係俾咗幾條希靈魚我希靈魚真係平時送都唔會食點解好意思講話同等價值田中我由細食到大,轉左手之後睇住佢越做越差今次呢單真係離譜
呢幾日好忙 一直都唔記得曝光佢
我4月17號去田中買外賣,買咗七百幾蚊野
其中 嗌咗一份極品刺身
後面好多人排隊我都費事再揀過 就話好啦
嗰日勁多人買外賣,淨係等呢個外賣都等咗一個半鐘
個外賣一出就即刻拎走 搭的士返屋企
返到屋企打開見到佢所謂同等價值嘅魚,就係俾咗幾條希靈魚我
希靈魚真係平時送都唔會食
點解好意思講話同等價值
田中我由細食到大,轉左手之後睇住佢越做越差
今次呢單真係離譜

極上刺身
極上刺身
2022-04-04 1037 瀏覽
今日同朋友黎到元朗數一數二出名嘅日本餐廳,呢間係好多人都推薦話大件夾抵食嘅✨我地叫左呢個必點嘅三文魚刺身,佢呢間嘅三文魚係厚切,油脂分佈得好平均,咬落啖啖肉😋口感十足✨而且都幾新鮮另外叫左呢個鰻魚壽司,又係必點嘅!因為呢度嘅鰻魚係好長都厚肉😍,而且鰻魚汁都分佈得平均🤤同埋唔腥之後叫左呢個帶子壽司,就冇咩特別,同其他餐廳差唔多,但係都鮮甜同埋新鮮🤤叫左呢個關西牛肉蛋飯🍱首先份量好大,女仔應該會食唔晒🙈男仔就應該會好滿足🤣牛肉份量多,佈滿全個飯面,🥚蛋嘅份量都唔少,而且會做到有d蛋汁咁,味道甜甜地,似壽喜燒嘅味😋另外飯餐會送面豉湯,有d海帶同峴肉之後如果想食日本餐都會回訪🤤✨溫馨提示,餐廳限時食45分鐘,不過上菜速度好快所以一定夠⏰

之後如果想食日本餐都會回訪🤤✨
溫馨提示,餐廳限時食45分鐘,不過上菜速度好快所以一定夠⏰
細細個就聽過田中呢個名, 中學黎食過之後就好耐冇黎講~ 今日同朋友行完街想早D食晚飯 5 點左右黎碰下運氣, 點知又唔洗等位可以即入去, 因為平時經過開佢鋪頭都會見到出面勁多人~2 個人點左3樣野食1. 特色刺身 (三文魚, 北寄貝, 八爪魚, 海膽)2. 蝦天婦羅3. 肥牛拉麵特色刺身 (三文魚, 北寄貝, 八爪魚, 海膽)一上菜就覺得有驚喜, 因為原來係跟左個飯團, 同埋海膽跟左青瓜絲 仲有紫菜! 紫菜包海膽食味道緊係好過齌食海膽啦, 海膽新鮮好咪, 紫菜照脆, shot shot 聲! 抵讚喎! 三文魚就大大件, 但唔知點解得3 件, 2個人食又要爭… 北寄貝同八爪魚就每款有4件~好食!蝦天婦羅又要讚, 新鮮炸出黎, 溫度岩岩好, 重點係蝦表面既炸粉係脆得有層次, 又係shot shot聲! 肥牛拉麵原本冇咩期待, 因為呢個拉麵$45, 但又估唔到都OK喎, 肥牛應該係輕輕煎過, 煎過既肥牛味道更加出, 湯底雖然唔係人地正宗拉麵煲十幾廿個鐘果種湯底, 但配合埋大量既海帶, 粟米, 同煎過既肥牛, 又幾好味!唔知係咪因為我地5點幾食飯既關係, 餐廳冇咩客, 師傅整野特別好味! 我同

2 個人點左3樣野食
1. 特色刺身 (三文魚, 北寄貝, 八爪魚, 海膽)
2. 蝦天婦羅
3. 肥牛拉麵

特色刺身

特色刺身 (三文魚, 北寄貝, 八爪魚, 海膽)

肥牛拉麵

唔知係咪因為我地5點幾食飯既關係, 餐廳冇咩客, 師傅整野特別好味! 我同我既foodie朋友會食多幾間試下呢個”越早食晚飯品質越好既theory “!

總括而言, 田中都係我真心推介!! CP值極高! 但留意番, 正餐時間一定多人等位, 仲要限左45mins 用餐! 星期1-4 有落場時間, 唔好摸門釘~
2021-12-18
2021-12-05 892 瀏覽
今早提早吃晚飯, 經過田中門口,竟然沒有人龍,實在難得,於是即刻入去開餐。雖然好耐冇去,不過一如以往,真係大件夾抵食。三文魚納粹飯(限量)$62上面鋪咗滿滿嘅三文魚碎,再有帶子、甜蝦、北寄貝,真係份量十足。壽司飯酸度剛好,而且刺身非常新鮮。限量供應,如果稍為晚一點就會售完。蟹子沙律$38每次必點。沙律上舖左滿滿蟹子、非常新鮮。滑蛋豬扒飯$48如預期一樣,味道適中。 吉列豬扒炸得剛剛好,口感一流。性價比高。再加上鮮甜嘅蜆肉麵豉湯,非常好之配搭。實在太飽,看見其他食客都有叫做不同的刺身,大大件又新鮮,十分吸引,下次必定才來品嚐。

雖然好耐冇去,不過一如以往,真係大件夾抵食。

三文魚納粹飯(限量)$62

蟹子沙律$38
每次必點。沙律上舖左滿滿蟹子、非常新鮮。

滑蛋豬扒飯$48

2021-10-09 1544 瀏覽
田中壽司每次行過元朗呢間店 都見到好多人排隊開初都唸緊 係咪真係咁好食啊次次都咁多人排隊本人本身係唔鍾意排隊嘅👫👭👭👭👭👫咁個星期終於 抽到時間黎排隊啦就要黎試下點解咁多人排隊🧍🏻🧍🏻‍♀️🧍‍♂️係咪真係咁好食?真係另我大開眼界d 壽司真係好新鮮同埋真係好大份🌯🌯壽司真係以平民價食到有d 水準嘅壽司🍣唔係講笑冇其他花巧嘅擺盤 同埋裝飾🏵🏵簡單一個普通ge碟🍱🍱放住一個令人流口水嘅壽司🍣另外d 沙律🥗就更加唔使講啦大大份最對係另你呢餐壽司🈶️個好嘅開始
田中壽司
每次行過元朗呢間店 都見到好多人排隊
開初都唸緊 係咪真係咁好食啊
次次都咁多人排隊

本人本身係唔鍾意排隊嘅👫👭👭👭👭👫
咁個星期終於 抽到時間黎排隊啦
就要黎試下點解咁多人排隊🧍🏻🧍🏻‍♀️🧍‍♂️
係咪真係咁好食?

真係另我大開眼界

大大份
最對係另你呢餐壽司🈶️個好嘅開始
2021-10-03
2021-10-03 802 瀏覽
元朗覓食#田中日本料理 (元朗) 平民價 ‼️份量超班‼️大件夾抵食 刺身厚切 食落新鮮 🗣今次叫左三碟🔸 特色刺身(三文魚三件|北寄貝|八爪魚各四件 加細板海膽)$148🔸 蟹柳蟹膏壽司 $22🔸特級火山卷 (六件)$78超級大舊飯 食到三件時已經好飽蟹籽都好多 鋪滿壽司🍣推介大家試試 👍🏻🌟評分:3/5一問朋友發現原來田中開左好耐 除左西灣河間#大壽司 之外我地又再搵到一間大件夾抵食既壽司👏🏻👏🏻👏🏻
元朗覓食#田中日本料理 (元朗)
平民價 ‼️份量超班‼️
大件夾抵食 刺身厚切 食落新鮮