2024-02-26 400 瀏覽
好多年前慕名而去嘅田中壽司, 經歷完疫情仲開緊, 黎到元朗就揀佢啦~ 星期六晚上要排隊,俾左張4人枱我地都唔需要搭枱。壽司都係2件起, 嚿舊飯超大嚿,尚厭壽司飯落太多醋, 比較酸, 壽司豉油亦同出面唔同, 比較深色似老抽。♡三文魚 $32特長16cm, 長到包住嚿飯食, 三文魚好味♡劍魚腩 $35壽司好大嚿, 但劍魚腩咬唔開,無乜味道。♡火炙三文魚腩 $36有對比覺得魚生好食好多, 火炙上黎已經凍左, 有點heavy~♡海膽 $58份量足夠, 抵食, 但少少苦, 應該唔夠新鮮。♡鰻魚 $45肥亦無骨, 但燒得唔夠香♡清酒煮蜆 $58食太多壽司飯, 揀個一品料理中和下。 但個湯係壽喜燒, 好甜無乜酒味, 蜆肉乾淨無沙。

♡三文魚 $32
特長16cm, 長到包住嚿飯食, 三文魚好味

♡劍魚腩 $35
壽司好大嚿, 但劍魚腩咬唔開,無乜味道。
♡火炙三文魚腩 $36
♡海膽 $58
份量足夠, 抵食, 但少少苦, 應該唔夠新鮮。
♡鰻魚 $45
肥亦無骨, 但燒得唔夠香
♡清酒煮蜆 $58
海膽
火灸三文魚
清酒煮覬
經魚(特長 16cm)
三文魚(特長16cm)
2024-02-24
經魚(特長 16cm)
三文魚(特長16cm)
2024-02-02 372 瀏覽
2024年2月1日星期四中午,元朗區市中心大馬路往新元中方向的中銀旁邊。一間在元朗20多年的老字號日本料理。環境不錯,而且食材夠鮮味。選菜下單時,使用QR Code 。當天選了一個鐵板三文魚🐟飯,而且是套餐☺️。前菜紅蝦🦐三文魚🐟及青瓜🥒八爪魚🐙刺身,還有味噌湯,麵豉湯是用上蜆肉和昆布製作。😊青瓜八爪魚可算是Fusion的始祖,口感少許麻辣。鐵板三文魚🐟飯,三件三文魚伴隨雜菜夠入味。而且還可以選擇少飯。
一間在元朗20多年的老字號日本料理。
環境不錯,而且食材夠鮮味。
紅蝦🦐三文魚🐟及青瓜🥒八爪魚🐙刺身

選菜下單時,使用QR Code 。
青瓜八爪魚可算是Fusion的始祖,口感少許麻辣。
鐵板三文魚飯

鐵板三文魚🐟飯,三件三文魚伴隨雜菜夠入味。
而且還可以選擇少飯。
2024-02-01
  • 蟹籽壽司
  • 花之戀
  • 鰻魚炒飯
  • 三文魚火山卷
🔵😜我很鍾意食日本嘢🍙🍣🦐🍣,基本上 一星期有兩三日都係食日本嘢, 我試過全香港 ,九龍,新界 很多不同的 日本餐廳( 例如: 大型連鎖品牌日料/ 人氣日料/ 家庭式日料🍣🍣.. 等)👬今天我和1個朋友終於嚟到 這間傳說中多年來, 被譽為神級的元朗新界區的超人氣, 打卡潮點之日本料理朝聖。📸😅其實,今天我是懷著期待的心情之外, 也準備嚟做一個測試(Test✍️), 睇下佢各方面係咪真係傳聞中咁正, 咁大件抵食, 是否真的性價比高?🤔👬👬雖然門口有人排隊等入,但我等了大概21分鐘便能夠進入, 可能我早到 ,Anyway, 好彩唔使等好耐!!Because I hate waiting😅😒( 門口有如傳聞中,多人排隊進入)人汽:軟殼蟹反卷, 黐孖筋😬,Shocking 好似(🍣拳頭咁大嚿👊), 之前食過好多其他日本料理, 未見過咁大舊, 食完這碟都飽咗三成😅.. 味道幾好!! 價錢算平!Only$52超人氣打卡: 三文魚壽司, 勁誇張😱,Suprising ( 長得恐怖🐬), 我食過香港, 九龍, 和新界好多壽司店, 但從來冇見過咁長的三文魚壽司, 一嚿等於人哋兩舊,hahaha... 味

( 門口有如傳聞中,多人排隊進入)

人汽:軟殼蟹反卷, 黐孖筋😬,Shocking

超人氣打卡: 三文魚壽司, 勁誇張😱,Suprising ( 長得恐怖🐬), 我食過香港, 九龍, 和新界好多壽司店, 但從來冇見過咁長的三文魚壽司, 一嚿等於人哋兩舊,hahaha... 味道唔錯! 價錢超級平!Only $28.

人汽: 炸軟殼蟹, 好鬼誇張 🤣,Amazing
份量超大( 🦀兩隻蟹加埋,大過塊面🙊), 過去我在香港,九龍,新界食過好多不同品牌的壽司店,都未見過咁大份, 一份等於人哋一份半, 食完都飽咗三成... 剛剛炸起來, 非常香, 脆口, 好味, 這個真係有料到.... 價錢合理only $62... Hahaha..

超人汽打卡: 燒鰻魚壽司, 又係勁誇張,😬 Suprising Me Again, ( 又係長得恐怖🐬), 我食過全港很多日本餐廳, 但係從來冇見過咁長的 鰻魚壽司, 一嚿等於人哋兩舊,
...... 😂另外最恐怖係, 鰻魚係貴嘢, 壽司飯係平嘢, 但係佢上面嚿鰻魚 ,竟然長過下面嚿壽司飯1倍有多, 完全違反成本效益, 簡直係 以成本傷人, 但我食得很過癮😜, 超級大件抵食, 相對來講價錢超級平!Only $40.

打卡: 三文魚刺身,So crazy, 好癲🙀,
( 超級厚🥩), 大到好似一嚿午餐肉咁, 我食過咁多日本料理, 真係未見過咁厚, 一嚿等於人哋兩舊咁厚,咁大....!
前所未有啲厚質感, 絕對滿足口感😋, so rich!so heavy !I like the feeling much in deep!
真係大件抵食, 價錢平!Only $40.

🔵測試評語及總結(Test Results & Comment) :

1) 店內環境🏡
~ 裝修有日本風味 及擺設整齊.

2) 店內衛生
~ 非常乾淨衛生, 十分整潔.

3) 店員服務👩‍🍳
服務員殷勤細心, 經常為我們斟茶, 同時有禮貌地解答我們的大小問題.

4) 上餐時間
~快.
5) 食品種類🍣🐬
~ 超多, 以我目測估計, 超過100種,( 例如: 刺身/ 壽司/ 炸嘢/ 焗嘢/ 燒物/ 蒸嘢/ 熟食/ 生食嘢/ 不同飲品/ 甜品.. 等等!) 實在太多嘢, 每次最多食五樣, 起碼要再來8~10次, 才能試到 大概一半,

6) 食品價錢💰💵💷
~ 價錢平
7) 食物品份量
~ 大,超大.

8) 食品味道😋
~ 整體ok唔錯, 幾好味, 尤其是我食過一些網上 客人寫的食評推介的人氣食品, 真係超好味, (例如;炸軟殼蟹 / 超長鰻魚壽司), 真係有料到!

9) 食品質素🍣
~ 合格, 算新鮮,

10) 食品,特別及驚喜度🤯🤓🙀
~ 那些人氣食品 ,真的給我非常大驚喜, 從來冇見過咁長的鰻魚壽司及三文魚壽司/ 軟殼蟹超大碟, 肯定大個塊面/ 三文魚刺身 厚過嚿午餐肉。

🔵總 結;
我覺得田中那麼出名的人氣食店, 能夠做到大件抵食, 品種超多, 衛生環境服務各樣也唔錯幾好。
另外,最罕有係, 很多食物能夠給予客人超級驚喜, 開心, 講笑打卡, 有娛樂性, 但價錢咁平 ,絕對係性價比高, 在其他日料店暫時仲未找到這種感覺feeling offer.
綜合以上優點, 我覺得田中係全港排第一性價比高的日本料理. It is a value added japanese foods restaurant.

今次我只食了五樣人氣食品, 還有很多正嘢冇食 , 下次帶埋女朋友, 食多幾次 ,食多幾款。

🔵需要改善的地方:
~ 由於門口經常有人排隊,( 例如: 長者/ 孕婦 /小孩子), 但門口給客人 排隊等候時坐的櫈仔只有大概4張櫈仔, 實在非常 不足夠 ,所以我建議田中需要在門口最少 加多6張凳, 總共 起碼有 10張櫈仔才足夠。
2023-12-30
  • 軟殼蟹反卷
  • 蟹籽沙律
2023-11-15 478 瀏覽
前排呢間元朗舊店做晚市串燒優惠,走咗去食。刺身全部都又大件又厚身,啖啖肉又鮮甜,真係無得輸💯💯燒生蠔🦪都夠入味幾好食燒茄子🍆呢款味道燒法第一次食,料份量好夠,味道都夾,不過就偏漏,可以出份份量少啲比人揀下。燒肉燒得比較鞋身,味道一般。總體而然,始終係刺身比較吸引🤩。
前排呢間元朗舊店做晚市串燒優惠,走咗去食。
刺身全部都又大件又厚身,啖啖肉又鮮甜,真係無得輸💯💯

燒生蠔🦪
都夠入味幾好食

燒茄子🍆

燒肉
燒得比較鞋身,味道一般。

總體而然,始終係刺身比較吸引🤩。
2023-09-28 588 瀏覽
元朗街坊都有眼見呢間田中喺晚飯時間總係有人龍排隊/等外賣,食過幾次佢地嘅烏冬、魚生同鍋物,味道都唔錯👍今次收工唔想煮飯,經過田中又好自然咁行埋去啦😆今日令我想寫下食評嘅,就係第一次食嘅呢個超抵食魚生飯:(售完即止)三文魚碎魚生飯 $72一見到個賣相,已經覺得好有誠意啦!有三文魚碎、紅蝦、帶子、赤貝,擺滿整個碗面,竟然係呢個價錢?!我最like赤蝦,好鮮甜又厚肉~推介大家去到仲有嘅話一定要嗌!另外仲叫左個咖哩豬扒飯(圖為已食左一啖),味道就強差人意,豬扒超薄&乾,咖喱汁太少,最後只食左三分一,不推介~

(售完即止)三文魚碎魚生飯 $72

2023-08-27 550 瀏覽
去朋友新居聚會,決定叫田中外賣,一個女仔拎叫左$2100,原來超級多,多謝靚仔侍應哥哥幫忙拎上的士,服務非常加分👍田中既刺身類新鮮,抵食又大件,我地10大5細,都食唔晒但熱食都係堂食會好食d,下次外賣,主打壽司已經足夠吃飽飽1.三文魚刺身大家都一致認為夠厚,又大件,口感滿足2.帶子壽司,刺身蝦壽司,三文魚壽司,三文魚蓉軍艦水準之上,但舊飯真心好大舊3.劍魚腩壽司有幾舊好多筋,比較難咬,可以不叫整體刺身壽司就水準以上,熟食就較為一般,堂食限時,中意食刺身就買返屋企慢慢嘆
去朋友新居聚會,
決定叫田中外賣,
一個女仔拎叫左$2100,
原來超級多,
多謝靚仔侍應哥哥幫忙拎上的士,
服務非常加分👍

田中既刺身類新鮮,抵食又大件,
我地10大5細,都食唔晒
但熱食都係堂食會好食d,
下次外賣,主打壽司已經足夠吃飽飽

1.三文魚刺身
大家都一致認為夠厚,
又大件,口感滿足

2.帶子壽司刺身壽司,三文魚壽司,三文魚蓉軍艦
水準之上,但舊飯真心好大舊

3.劍魚腩壽司
有幾舊好多筋,比較難咬,可以不叫

整體刺身壽司就水準以上,
熟食就較為一般,
堂食限時,
中意食刺身就買返屋企慢慢嘆

2023-08-26 314 瀏覽
元朗老店 野食好味新鮮抵食👍🏻刺身大件又夠厚 熟食多款又好味 感謝多謝靚仔大隻仔員工幫忙拎外賣 👍🏻老闆又好人👍🏻入元朗必食 我地開party 開餐拉🙏🙏🙏🙏
外賣自取
2023-07-19 636 瀏覽
前幾日放工好想食日本野,但已經好攰,就買外賣返屋企食,諗起好耐無食嘅田中,平時佢好多人嘅,所以我會早咗打去叫咗先💎三文魚腩刺身必食,勁肥美💎三文魚壽司、魷魚壽司、炸蝦卷田中出名大大件,啲蟹子多到流出來💎燒油甘魚鮫肉質好滑,唔會鞋口💎燒羊架無咩要求嘅佢算燒幾好,唔會燒到乾哂其實佢都出哂名好食夾大件,雖然勁好味就唔能夠講,但最重要係抵食,2個人食咁多都係300蚊有找推薦度🌟🌟🌟🌟(5星最高)

💎三文魚腩刺身
必食,勁肥美
💎三文魚壽司、魷魚壽司、炸蝦卷
田中出名大大件,啲蟹子多到流出來
💎燒油甘魚鮫
肉質好滑,唔會鞋口
💎燒羊架
無咩要求嘅佢算燒幾好,唔會燒到乾哂

推薦度🌟🌟🌟🌟(5星最高)
2023-07-14
外賣自取
所有壽司都大大件,元朗嘅出名老店,但如果想早啲入到去食嘅話,就要早少少,大約6點鐘去排隊,就會冇咁多人😉【三文魚刺身$75/6片】師傅切三文魚刺身嘅厚度有一隻手指咁厚,一旦咬落去,超級肥美嘅感覺,非常之鮮美,食完之後好有滿足感~哈哈👍👍👍【三文魚壽司$28/2件】三文魚好似一條人魚尾巴咁長,外觀好靚之餘,仲好好味,抵食之選!【芝士鰻魚卷6件$55】濃厚的芝士覆蓋著卷物表面,芝士係燒過的,十分香濃,雖然鰻魚比較細粒,但有芝士彌補。如果你想食鰻魚,可以直接鰻魚壽司。因為這個鰻魚比較細粒,可能放入口中未必食到鰻魚嘅香味。【三文魚頭煲$55】三文魚頭好滋味~最後我連湯都飲埋添!好味!【肥牛拉面$45】肥牛數量都足夠,有粟米,魚蛋,海帶等等配料了,質素還好,可以一試。【軟殼蟹天婦羅$65】軟殼蟹炸得好香脆,加上沙律醬,十分滋味~【天婦羅炸蝦$68/6件】天婦羅炸蝦係即點即炸,上台嘅時候仲係熱辣辣。總括而言,幾好食,好脆口,粉漿又唔會太厚。除此之外,仲會附上一碗天婦羅沾汁,給你解熱氣!【鹽燒鯖魚$42】鹽燒鯖魚稍為有點乾身,但配上檸檬汁,有一種清新的感覺。【芝士年糕$28】芝士年糕外脆內軟,有好濃

【三文魚頭煲$55】
三文魚頭好滋味~最後我連湯都飲埋添!好味!
【肥牛拉面$45】
【肥牛拉面$45】
【軟殼蟹天婦羅$65】
軟殼蟹炸得好香脆,加上沙律醬,十分滋味~

【鹽燒鯖魚$42】

【鹽燒鯖魚$42】
鹽燒鯖魚稍為有點乾身,但配上檸檬汁,有一種清新的感覺。

【芝士年糕$28】
芝士年糕外脆內軟,有好濃郁嘅芝士味,中間嘅芝士喺流心嘅,年糕煙韌的口感更係令人一試難忘~

【特長鰻魚壽司$40/2件】
鰻魚有我一只手掌咁長,冇腥味,軟綿綿之餘,仲滲透住炭燒香氣,值得一試!
題外話/補充資料: 滿意程度: 🌕🌕🌕🌕🌕🌗
2023-05-21
2023-04-10 938 瀏覽
我最近了元朗出名的日本餐廳,這是區域中的一間老店,我認識這間餐廳或應有20多年歷史,每天晚上排隊等候他們美味的食物也是司空見慣。在一個繁忙的夜晚,我等了約30分鐘,但它絕對是值得的。這家餐廳最吸引人的特色是在魚生下的大舊壽司飯。🍙 如果你問我要推薦哪一道菜好吃,但真的很難推薦,因為好像每樣都非常美味,價格也合理。我嘗試了三文魚壽司、鰻魚壽司、三文魚籽壽司、卷物、希靈魚和豆腐皮壽司,所有壽司都很棒。需要注意的一點是,他們沒有英文菜單。服務是可以接受的,但不是特別好的。當我和朋友聊天時,服務員多次打斷我們,讓我們加水收碟。總括來說,我推薦這家餐廳給所有喜愛港式壽司的人。餐廳在社區中的悠久歷史和食物的質量使它成為所有尋找抵食美味壽司體驗的人必訪之地。

三文魚壽司
希靈魚壽司
腐皮壽司
三文魚子壽司
2023-04-04 523 瀏覽
大食之選好鐘意食田中壽司外賣🥡外賣二人份量😂可以食一日真係好大份!刺身特長😂😂😂飯都大舊 中滿足真心抵食要飯有飯要餸有餸外賣吾洗等位慳返好多時間反正食吾哂都要打包
大食之選

外賣吾洗等位
慳返好多時間

反正食吾哂都要打包
2023-03-22 672 瀏覽
今日台灣朋友返來香港,和她去元朗好多年出名大粒既壽司鋪!但去到就見到由3月14日開始加價🥲🥲🥲就咁睇餐牌真係每樣野加左$10左右,可能我哋細食啦,兩個人食完之後先係每人$100!其實佢啲份量都算大嘅同埋好食✅
今日台灣朋友返來香港,和她去元朗好多年出名大粒既壽司鋪!
2023-03-18 450 瀏覽
田中嘅壽司🍣出名大大件仲有鮮味,三文魚同鰻魚都係長到手掌咁長 軟殼蟹反卷好巨型又抵食 一份有4件 所有刺身都係好新鮮同大塊 炸蝦天婦羅🍤一樣係大大件 食落都鬆脆薄炸粉 海鮮炒飯不過不失 但真心唔建議食朝鮮餃子鍋😅😅 留意返有限時用餐嘅~不過出面長期排緊咁多人 小編都唔好意思坐咁耐😂😂
2023-02-26 536 瀏覽
夜晚身在元朗,好耐無食田中,就去排隊今日星期日,唔算太多人,等左半個鐘左右就有位,但入到壽係有幾張吉枱,清哂野,唔明點解唔安排人入去。食物方面:壽司,超大舊飯,基本上叫幾件已經開始飽。刺身係超大塊既。拉面無食到,但見枱枱都叫左最少一碗。不過最想講既係「燒茄子」碟野一上枱,我同老婆對望……心諗唔係呀?又無粉又無調味,完全係「蒸」茄子,根本唔係燒!太令人失望!如果想食清淡既人可以一試。佢有天婦羅汁配埋,但個汁無味到一個點!最後野未食完啲職員已經想收,大佬我食左半個鐘都無,有無咁急?食到一半問佢有無水飲先斟俾我,簡直invisiable。今日叫回味完,唔會再食。
夜晚身在元朗,好耐無食田中,就去排隊

食物方面:
壽司,超大舊飯,基本上叫幾件已經開始飽。
刺身係超大塊既。
拉面無食到,但見枱枱都叫左最少一碗。

不過最想講既係「燒茄子」

今日叫回味完,唔會再食。
2023-02-26
  • 吞拿魚海膽卷
2023-02-21 343 瀏覽
田中日本料理位於元朗青山公路12號恆發樓地下, 由大棠路輕鐵站向恆香方向行兩個街口便到. 這間食店算是頗受歡迎, 如撞啱假日或午飯晚飯人流多時是要等位的. 用餐時間限制在45分鐘, 為了能充分利用用餐時間, 人們多數在輪侯時便已預先訂餐. 有時不想等位, 便會買外賣回家. 食店之所以大受歡迎, 很大程度上是因為魚生刺生新鮮及大塊. 這種珍寶大切法確實令人感滿滿, 與那些知名日本連鎖壽司店的一小塊一小塊入口的感覺不可同日而語. 值得推薦的是三文魚腩碎飯, 食完後感覺成肚都係三文魚, 性價比高!
2023-02-18
  • 雜綿魚生飯