2024-05-07 0 瀏覽
成日去屯門虹橋嗰邊食飯但竟然仲有間咁好食嘅甜品小店未去過!?📍焦糖脆皮香蕉梳乎厘班戟 配意大利軟雪糕($75)必食疏乎厘班戟,面層灑滿焦糖脆脆,Pancake口感軟熟鬆軟 #動l ,偏濃蛋香味;脆皮香蕉超好食,黐住厚厚嘅焦糖,唔太甜口感好正;雪糕都好香滑📍女仕恩物 · 暖笠笠 #麥麥樂 ($32)麥精、西米、紅豆、桃膠、珍珠 - 味道唔太甜,感覺好滿足⚡️見到隔籬枱個waffle成塊面咁大,下次要晚餐只食三成飽再去試
成日去屯門虹橋嗰邊食飯
但竟然仲有間咁好食嘅甜品小店未去過!?

📍焦糖脆皮香蕉梳乎厘班戟 配意大利軟雪糕($75)

📍女仕恩物 · 暖笠笠 #麥麥樂 ($32)
麥精、西米、紅豆、桃膠、珍珠 - 味道唔太甜,感覺好滿足

2024-04-27
💫榛子朱古力棉花糖疏乎厘班戟以為會係成個疏乎厘都係榛子朱古力味🤔 或者有啲真嘅榛子朱古力喺上面😹 不過點知得醬🥲 食嘅第一啖已經覺得唔得🤢 入面好似未煮熟咁樣… 都仲係比較液體嘅狀態😖 牛奶味雪糕一啲奶味都冇😵‍💫 好水💦 食咗幾啖真係覺得頂唔順…-💫宇治抹茶麻糬窩夫窩夫系列絕對推介!抹茶味好重~ 而且入面仲有麻糬🤤 個口感即刻豐富咗🤩 加埋個醬成個抹茶味更加濃🫶🏻 身為抹茶控嘅我超級鍾意❤️ 而且窩夫外脆內軟😽 配埋紅豆同蕨餅配料簡直係超級豐富👍🏻-💫 Tiramisu窩夫呢個都係外脆內軟~ 呢個係朱古力味窩夫加Tiramisu醬🙈 Tiramisu醬好濃但唔會話太苦👍🏻 朱古力味配上Tiramisu真係超級夾🥹 兩個窩夫都係嗌咗豆腐味雪糕🍦 淡淡嘅豆腐味可以幫手解膩🎉 推薦!-總括而言疏乎厘系列我係唔推介嘅😖 但亦有可能只係咁啱我個份係咁或者唔啱我口味🥹 不過我之後都唔敢再嗌啦😢 窩夫就絕對推薦嘅👍🏻 下次去都會再嗌窩夫🤤-整體評價:🌟🌟🌟(疏乎厘真係大大影響🥹)
💫榛子朱古力棉花糖疏乎厘班戟
💫宇治抹茶麻糬窩夫
💫 Tiramisu窩夫
整體評價:🌟🌟🌟(疏乎厘真係大大影響🥹)
2024-02-22 192 瀏覽
依家周圍窩夫賣到成100$up一份,講緊其實係夾餅質素。呢間甜品舖大約$70有一份份量好大份,味道不錯。平日經過都會食encore左幾次。 個個Bailey sauce幾正,窩夫鬆軟。,
依家周圍窩夫賣到成100$up一份,講緊其實係夾餅質素。

• 焦糖脆皮香蕉梳乎厘班戟
俾朋友介紹咗嚟食,喺門口已經見到店內坐滿晒人,好熱鬧,生意唔錯。嗌咗梳乎里班戟__泰國珍珠奶茶 ($68)梳乎里搖一搖,DuangDuang咁樣嘅,一匙羹不落去,就可以感受到梳乎里充滿泡沫感嘅texture,略帶濕潤,一啖食落去,梳乎里會喺口入邊慢慢溶化,口感細膩,好似雲一樣咁輕盈。一啖班戟一啖奶茶味cream,一啖珍珠,珍珠qq地,煙韌,幾有趙口,三種不同口感同時在舌尖上遊走,口感豐富。不過自己就略嫌有啲蛋腥味,食到後面會有少少膩、滯。

嗌咗梳乎里班戟__泰國珍珠奶茶 ($68)

不過自己就略嫌有啲蛋腥味,食到後面會有少少膩、滯。

2024-01-31 165 瀏覽
黎到紅橋,唔試下新鮮味就等於白行啦!今次我黎到一間特色店試咗幾款甜品,真系令人驚喜連連!🍰👀首先,佢哋嘅泰式珍珠奶茶梳乎里賣相啱晒打卡,質感輕盈得嚟蛋香味十足,下面嗰層泰奶茶奶蓋簡直係滑到不得了,珠珠仲硬挺得嚟好有咬勁,冧爆!💥🥤香蕉朱古力吉士窩夫杯就更加負責,窩夫既鬆軟又帶小小酥香,仲有特別嘅豆腐底,好match咁食落足夠層次感。852梳乎厘班戟方面,泰國珍珠奶茶味或者唔算太突出,但梳乎厘自己嘅質地就已經值得一讚,香滑過癮。側邊個牛奶雪糕真系cream creamy,一啖落肚就覺得天氣都涼快咗。😋🍨至於牛佬湯底,呢個組合清新得嚟又唔會太甜膩,芒果、珍珠同西米成個完美夏日解暑良伴。呢個店,無論係視覺定味蕾都給足驚喜,食完之後滿足感爆棚,真系港式「正」!預咗要再黎幾轉,下次仲要叫埋friend一齊享受!🍓👫

2023-12-28 185 瀏覽
再訪屯門宵夜甜品小店😋必食小店名物梳乎厘班戟🥞一共有11款口味如tiramisu、阿華田朱古力、泰國珍珠奶茶上次食左泰奶唔錯🤤今次試吓焦糖脆皮香蕉🍌面頭有焦糖脆脆 香蕉焦糖面整得好靚😍梳乎厘班戟好動L🤤有蛋香👍🏻空氣感十足👍🏻可配雪糕食 個意大利軟雪糕奶味幾出😋另外自選配料嘉義綠豆沙冰CP值幾高🔥揀左芋圓、珍珠、奶凍、桃膠 比想像中大碗足料咸食方面除左一系列炸物仲有咸食窩夫🧇今次食豬柳強 係芝士漢堡扒+煎蛋窩夫 想像得到味道🤣雖然唔差但私心更喜歡炸雞窩夫🤤勁邪惡仲有其他小食如雞皮餃子、炸燒賣、薯格、雞翼等等質素正正常常 至在食甜品可以食下咸食🤣整體甜品幾高質 下次再去食😋
再訪屯門宵夜甜品小店😋

必食小店名物梳乎厘班戟🥞一共有11款口味
如tiramisu、阿華田朱古力、泰國珍珠奶茶

上次食左泰奶唔錯🤤今次試吓焦糖脆皮香蕉🍌

面頭有焦糖脆脆 香蕉焦糖面整得好靚😍

梳乎厘班戟好動L🤤有蛋香👍🏻空氣感十足👍🏻

可配雪糕食 個意大利軟雪糕奶味幾出😋

另外自選配料嘉義綠豆沙冰CP值幾高🔥

揀左芋圓、珍珠、奶凍、桃膠 比想像中大碗足料
咸食方面除左一系列炸物仲有咸食窩夫🧇

今次食豬柳強 係芝士漢堡扒+煎蛋窩夫 想像得到味道🤣
雖然唔差但私心更喜歡炸雞窩夫🤤勁邪惡

仲有其他小食如雞皮餃子、炸燒賣、薯格、雞翼等等

質素正正常常 至在食甜品可以食下咸食🤣
整體甜品幾高質 下次再去食😋
今日同屋企人食宵夜~要同大家介紹兩款我最中意嘅甜品:榴蓮梳乎厘班㦸同芒果河!「一加再加 只想追加杯碟果裡芒果榴槤原來多麼的貴 減價是真正目標」榴蓮梳乎厘班㦸班㦸外層微微焦香,一咬落去就有種空氣嘅口感,真係好過癮。榴蓮方面更係絕對唔馬虎,濃郁嘅榴蓮味道瀰漫口腔,相當足料。不過要留意啊,呢款梳乎厘嘅榴蓮味道堅堅地,如果你或你朋友唔係榴蓮控嘅話,可能會頂唔順芒果河呢杯芒果河都巧巧食,令人一睇就流口水~河粉嘅口感好滑好順,同芒果漿完美結合,帶出一種滑嫩又甜蜜嘅味道。而且,芒果肉同小丸子都巧巧味~味道唔會太甜膩,而且有淡淡嘅芒果香氣~

「一加再加 只想追加杯碟果裡芒果榴槤
原來多麼的貴 減價是真正目標」

榴蓮梳乎厘班㦸

班㦸外層微微焦香,一咬落去就有種空氣嘅口感,真係好過癮。
榴蓮方面更係絕對唔馬虎,濃郁嘅榴蓮味道瀰漫口腔,相當足料。

芒果河
呢杯芒果河都巧巧食,令人一睇就流口水~
而且,芒果肉同小丸子都巧巧味~
味道唔會太甜膩,而且有淡淡嘅芒果香氣~
2023-12-03
$50 (宵夜)
2023-11-26 86 瀏覽
今日咁啱去到,直入勁好彩,平時都要等好耐食次試咗2款窩夫1.tiramisu 佢個醬就係tiramisu 嘅醬,咖啡味濃,不過朱古力酒味唔算好重,窩夫外脆內軟,啱啱上枱都熱辣辣,唔錯2.宇治抺茶另一個名就試咗綠茶,窩夫一樣都係脆邊,但係今次多咗啲麻糬,不過就唔係好覺,個醬比tiramisu個個傑身,宜家綠茶味唔濃,唔淋醬食仲好,大過呢個嘅配料好多啲,都ok整體嚟講份量大份,唔洗排咁耐都可以嚟食
今日咁啱去到,直入勁好彩,平時都要等好耐

食次試咗2款窩夫
1.tiramisu

2.宇治抺茶

整體嚟講份量大份,唔洗排咁耐都可以嚟食
Tiramisu  窩夫
宇治抺茶窩夫
Tiramisu  窩夫
2023-10-23 174 瀏覽
叫個外賣等左我7-8個字我叫嘅係鰻魚窩夫睇住d人一堆堆咁入晒去仲要野食佢地遲過我叫都已經到仲有人食飽走,都係遲過我叫嘅時間等得耐都仲不特止到我返到屋企打開個外賣仲要比錯比左牛油果三文魚窩夫嚿三文魚仲要腥嘅仲收貴左我8$唉…返到去唔係食到自己想食嘅野真係好唔開心仲要等左咁耐….🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
叫個外賣等左我7-8個字
我叫嘅係鰻魚窩夫
睇住d人一堆堆咁入晒去
仲要野食佢地遲過我叫都已經到
仲有人食飽走,都係遲過我叫嘅時間
等得耐都仲不特止
到我返到屋企打開個外賣仲要比錯
比左牛油果三文魚窩夫
嚿三文魚仲要腥嘅
仲收貴左我8$
唉…返到去唔係食到自己想食嘅野真係好唔開心
仲要等左咁耐….

2023-10-23
40 分鐘 (外賣自取)
$50 (宵夜)
2023-09-30 132 瀏覽
叫左呢間糖水外賣平台成個鐘..結果突然之間cut左我既訂單..連個外賣平台外賣送遞員都係貴店足足等左半個鐘😫貴店搞到我地等左咁耐..我以後都唔會光顧你地😡
叫左呢間糖水外賣平台成個鐘..
結果突然之間cut左我既訂單..
連個外賣平台外賣送遞員都係貴店足足等左半個鐘😫
貴店搞到我地等左咁耐..
我以後都唔會光顧你地😡
2023-09-30
60 分鐘 (外賣送餐)
$130 (宵夜)
2023-09-10 152 瀏覽
近虹橋 當日夜晚7點幾去都等左陣先開門主打梳芙厘、窩夫等 都有其他款式😋榴連梳芙厘班戟 ($78)兩塊鬆軟嘅梳芙厘 一球雪糕仲有1 pat混有榴連蓉嘅cream🤤梳芙厘香蛋味 入面唔會勁唔熟咁雪糕有少少榴連味 冰火交融🤣配埋d cream先最正 榴連控至愛😍泰國珍珠奶茶窩夫 ($60)4大塊窩夫 脆得黎又有點煙韌面有好多粒珍珠 增加口感另外個泰式奶茶醬勁濃郁好似真係飲緊個奶茶咁👍🏼雪糕揀左豆腐味 食落唔太覺本身個窩夫加醬已經好好味😋呢間甜品舖絕對會回頭😆
近虹橋 當日夜晚7點幾去都等左陣先開門
主打梳芙厘、窩夫等 都有其他款式😋
榴槤梳乎厘班戟

榴連梳芙厘班戟 ($78)
兩塊鬆軟嘅梳芙厘 一球雪糕
仲有1 pat混有榴連蓉嘅cream🤤
梳芙厘香蛋味 入面唔會勁唔熟咁
雪糕有少少榴連味 冰火交融🤣
配埋d cream先最正 榴連控至愛😍
泰國珍珠奶茶窩夫

泰國珍珠奶茶窩夫 ($60)
4大塊窩夫 脆得黎又有點煙韌
本身個窩夫加醬已經好好味😋

呢間甜品舖絕對會回頭😆
榴槤梳乎厘班戟
泰國珍珠奶茶窩夫
👍🏻脆辣蜜糖芥末炸雞窩夫 $70 比較少食鹹窩夫,甜甜鹹鹹,感覺有啲似食緊burger咁窩夫鬆軟邊位唔硬,炸雞味道類似老麥脆辣雞腿包個塊雞,外脆內嫩,幾啱個人口味🤪配搭蜜糖芥末醬又幾夾,唔夠醬可以問店員俾多兜仔,不過點少少就夠,本身塊脆辣雞調味都幾好食😙!滑蛋就正常發揮,大大份夠2-4人用,多啲人share會好啲,留肚食下其他甜品味道:8/10性價比:8/10-👍🏻滑蛋蒲燒鰻魚窩夫 $78鰻魚輕輕火炙燒香逼出魚油,油香好重味道正常冇太大驚喜,唔算厚肉不過都幾大條底下同樣墊咗滑蛋,份量比起炸雞窩夫更加飽肚味道:7/10性價比:7/10-👍🏻焦糖脆皮香蕉梳乎厘班戟 $70 招牌item✨見網上介紹好多人講呢度嘅梳乎厘班戟梳乎厘蛋香明顯,不過個人覺得空氣感可以做得更好更濕潤香蕉焦糖皮薄脆,配搭意大利軟雪糕表面鋪滿大量焦糖脆脆,加埋朱古力醬,整體偏甜啲味道:7/10性價比:7/10-👍🏻芒果河 $48河粉闊條扁身,口感滑溜,介乎仙草同涼粉之間,好有咬口,幾得意😆食落有輕微椰汁味,浸係滿滿嘅芒果汁之中芒果肉夠熟夠腍唔酸,仲有小丸子煙煙韌韌咬下整體甜度適中微微酸,天氣熱做飯後甜品幾適合,冇咁膩😌味
👍🏻脆辣蜜糖芥末炸雞窩夫 $70
比較少食鹹窩夫,甜甜鹹鹹,感覺有啲似食緊burger咁
味道:8/10
性價比:8/10
👍🏻滑蛋蒲燒鰻魚窩夫 $78
鰻魚輕輕火炙燒香逼出魚油,油香好重
味道正常冇太大驚喜,唔算厚肉不過都幾大條
底下同樣墊咗滑蛋,份量比起炸雞窩夫更加飽肚
味道:7/10
性價比:7/10
👍🏻焦糖脆皮香蕉梳乎厘班戟 $70
招牌item✨見網上介紹好多人講呢度嘅梳乎厘班戟
梳乎厘蛋香明顯,不過個人覺得空氣感可以做得更好更濕潤
香蕉焦糖皮薄脆,配搭意大利軟雪糕
表面鋪滿大量焦糖脆脆,加埋朱古力醬,整體偏甜啲
味道:7/10
性價比:7/10
👍🏻芒果河 $48
食落有輕微椰汁味,浸係滿滿嘅芒果汁之中
芒果肉夠熟夠腍唔酸,仲有小丸子煙煙韌韌咬下
整體甜度適中微微酸,天氣熱做飯後甜品幾適合,冇咁膩😌
味道:8/10
性價比:8/10
📍#852Homie @852_homie
屯門井財街21號協邦大廈地下2號舖
2023-08-16 714 瀏覽
說到紅橋甜品,不期然會想到梳乎厘,大家都知道的那兩家不用多作介給,其實還有一家在默默耕耘着,店名單字一個「甜」。這家的甜品走多元化路線,又滲入不少fusion元素,會找到中、日/、台式的影子,其中又以台味元素最多,感覺不會像大路甜品店般千篇一律。泰式珍珠奶茶梳乎里($68)主角疏乎里空氣感重,造型靚仔,蛋香亦濃。泰奶茶奶蓋茶味濃,泰蓋打得香滑如瀑布傾瀉,視覺效果震撼,最欣賞珍珠夠煙靱,這Fusion組合創新又美味。至牛奶軟雪糕冰感較重,但配軟雪糕少有,配搭很特別。香蕉朱古力吉士窩夫杯($60) 窩夫杯比梳乎厘口感更加豐富, 窩夫又比梳乎厘好食, 外脆內軟的滿有蛋香,底層加入豆腐,同樣幾特別。未有太多的宣傳,故在大眾媒體少有聽到它的名字,又或是名字不夠吸引,少了「引流」的元素,但「甜」絕對是紅橋的低調高手,加油吧!

2023-01-09
$100 (宵夜)
2023-08-09 176 瀏覽
虹橋好多好野食😍呢間小店主打甜品🥞最近推出左咸食窩夫系列🧇掙扎左陣食炸雞窩夫好定豬柳強窩夫好最後揀左炸雞窩夫 食後覺得無揀錯🫢先係賣相好得😍個炸雞微微辣 好脆口🤤雞係無骨啖啖肉juicy🤟🏻底下有炒蛋加埋個外脆內軟窩夫同蜜糖芥末醬汁咸咸甜甜咁係perfect match🤤無得輸疏乎厘班戟都係必食🤣大約有十款口味選擇我地揀左泰國珍奶梳乎厘班戟🥞梳乎厘班戟有蛋香👍🏻空氣感十足👍🏻可配忌廉或雪糕食 個意大利軟雪糕奶味幾出😋而珍奶唔會太稀同太甜 加埋煙韌珍珠相當不錯呢‼️榴槤控注意‼️ 叫左個榴槤河粉面頭有一大舊榴槤肉😍好濃郁🫢內有椰汁、黑糖條同椰果河粉質感好滑 有少少彈性幾得意🤣小食拼盤有脆脆薯格、香辣雞翼、單骨雞翼、炸燒賣質素正正常常 至在食甜品可以食下咸食🤣整體甜品幾高質 下次再去食😋
虹橋好多好野食😍呢間小店主打甜品🥞

可配忌廉或雪糕食 個意大利軟雪糕奶味幾出😋
而珍奶唔會太稀同太甜 加埋煙韌珍珠相當不錯呢

‼️榴槤控注意‼️ 叫左個榴槤河粉

面頭有一大舊榴槤肉😍好濃郁🫢
內有椰汁、黑糖條同椰果
河粉質感好滑 有少少彈性幾得意🤣

小食拼盤有脆脆薯格、香辣雞翼、單骨雞翼、炸燒賣

質素正正常常 至在食甜品可以食下咸食🤣

整體甜品幾高質 下次再去食😋
2023-07-24 216 瀏覽
叫咗疏乎厘同窩夫超好食 勁大份食到好滿足 仲有茶送 係有茶包嗰隻🤩除咗好食,都唔知講乜好勁少寫食評但真係好鍾意食呢間嘅甜品💕超級正!啲位都坐得好舒服,仲有呢個天氣咁熱冷氣都好足夠😆😆
叫咗疏乎厘同窩夫

超好食 勁大份

食到好滿足
仲有茶送 係有茶包嗰隻🤩
除咗好食,都唔知講乜好

勁少寫食評
但真係好鍾意食呢間嘅甜品💕超級正!

啲位都坐得好舒服,仲有呢個天氣咁熱冷氣都好足夠😆😆

Oreo麻薯窩夫配牛奶雪糕
焦糖脆脆香蕉窩夫配牛奶雪糕