2022-08-30 713 瀏覽
遠赴屯門 跟朋友快吃了晚餐 意猶未盡〰️ 便在搜尋了一下糖水舖🐽 延續未完的愛平日晚上的852 Homie 大概10點左右便是人龍不絕 店外都擠滿輪候入座的客人🔹店家提供很多類型的甜品 有中式、西式 又凍熱又熱✨ 非常欣賞餐牌的設計 很可愛 像我們小時候上課時無聊畫筆記本的感覺🥰一下子將客人的童心全勾出來了 椰椰樂 $34 🥥 熱的✨ 配料包括有椰汁、西米、雪燕、桃膠、芋圓🥰 非常豐富每項配料的份量也很充足💓 味道正常 最驚喜的是除了基本的紫薯、芋頭、地瓜味道的芋圓 還有綠茶味的🍵 每一棵芋圓都很煙靭和絕對能吃得出其味道🫶🏻 大愛啦🐽🐽 女生不舒服的時候吃到這個 絕對會開心吧🤣🤣焦糖脆皮香蕉疏乎厘Pancake 🍌 $68賣相非常吸引 黃金黃金的✨✨ 配了玄米茶雪糕 非常清香 甜度剛好🍨香蕉新鮮 焦糖脆皮的厚度剛好 非常好吃💓份量很不錯 非常有雞蛋香 Pancake空氣感十足 同時又帶濕潤感 🥰 面頭鋪滿了焦糖脆脆 增加口感 👅👅配上朱古力醬 欲罷不能!點了疏乎厘pancake的客人可以獲贈茶一杯🍵 當天的是白桃烏龍茶 冰冰的 又清香 非常解膩☺️ -雖然店內非常繁忙 但是職員的服務態度還

椰椰樂 $34 🥥
熱的✨ 配料包括有椰汁、西米、雪燕、桃膠、芋圓🥰 非常豐富

焦糖脆皮香蕉疏乎厘Pancake 🍌 $68
賣相非常吸引 黃金黃金的✨✨
配了玄米茶雪糕 非常清香 甜度剛好🍨
香蕉新鮮 焦糖脆皮的厚度剛好 非常好吃💓

雖然店內非常繁忙 但是職員的服務態度還是非常有禮和勤快 值得欣賞🫡

$50 (宵夜)
  • 焦糖脆皮香蕉梳乎厘班戟
  • 椰椰樂
2022-08-06 352 瀏覽
朋友專誠入嚟屯門搵我食嘢,就帶佢嚟哩間我食過幾次,味道唔錯又抵食嘅甜品店我哋嚟之前仲食咗另一間嘅嘅班戟,不過一認為哩間好食啲同抵啲,由於我哋晏就嚟,所以唔駛排隊同點等今次我地叫咗2款甜品,分別係泰國珍珠奶茶梳乎厘班戟($68)同嘉義綠豆冰沙($50)首先介紹下班戟先,蛋味好重,食落軟綿綿,原本應該配軟雪榚,但無貨,改咗豆腐味雪糕球,味道清清地唔錯而綠豆冰沙我喺第一次食,可以揀4種配料,我哋分別揀咗綠茶麻糬、紅豆、小丸子同雪燕,唔會好甜,又有多種口感,冰冰涼涼,夏天食一流

泰國珍珠奶茶梳乎厘班戟
嘉義綠豆冰沙
泰國珍珠奶茶梳乎厘班戟
嘉義綠豆冰沙
叫咗個雜果窩夫杯同埋楊枝甘露。雜果窩夫杯認真麻麻,最高個一層係雪糕同窩夫,下一層係水果,然後係奶油忌廉加粟米片,食落去覺得好膩,最低嗰層係牛奶凍,但係完全冇牛奶味。啲水果唔好食都預咗㗎啦,加埋啲奶油忌廉真係覺得好膩。窩夫真係10分難食,無咩口感。個重點係一舊咁難食嘅窩夫,竟然要我等接近35分鐘。等咁耐最後竟然俾啲咁嘅食物質素我,十分失望。楊枝甘露就味道正常,不過不失咁啦。食物價錢都比較進取,亦都反映唔到食物嘅質素。失望!

等咁耐最後竟然俾啲咁嘅食物質素我,十分失望。

外賣自取
2022-07-29 203 瀏覽
呢間喺屯門嘅甜品小店都幾抵食🍮嗌左個綠柚子 真係勁正!係用左綠茶奶做底🍵配料有煙韌嘅綠茶麻糬、小丸子、西米 仲有軟滑嘅奶凍 同清甜嘅紅豆🫘賣相好色彩繽紛 口感都非常之豐富呀✨
2022-07-21 192 瀏覽
#chuchu食在屯門📍 甜 852Homie嗰日係新墟睇完戲就好想食甜品,行左過嚟紅橋食!紅橋美食天堂好多野食不意外吧,以前食嘆甜多,宜家有多個💛高質選擇🫶🏻仲要抵食!#chuchu推介 —————————————————————❣️ 焦糖脆脆香蕉吉士窩夫 $58超級大份既窩夫,賣相💯加埋焦糖脆脆!好好食雖然🐷唔鐘意佢會痴牙,格格都有香蕉吉士!熱辣辣食嘅時候好香好脆!好好味!🐷揀左培茶雪糕,好大球,好香培茶味,仲有其他幾種味揀!$58真係好抵食!.❣️椰汁仙草凍 $25🐷仔鐘意食啲普通野,所以都係普通仙草,普通椰汁,冇乜特別,但抵食!—————————————————————不專業評分👅好味指數:8/10💰性價比:9/10👍🏻推薦:9/10—————————————————————🏡地址: 甜 (屯門)屯門井財街21號協邦大廈地下2號舖🕑營業時間:16:00-00:30—————————————————————#chuchu食甜品————————————————————#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #h
#chuchu食在屯門

👅好味指數:8/10
💰性價比:9/10
👍🏻推薦:9/10
—————————————————————
🏡地址: 甜 (屯門)
屯門井財街21號協邦大廈地下2號舖
🕑營業時間:16:00-00:30
#chuchu食甜品
————————————————————

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-07-10
宵夜
2022-07-20 187 瀏覽
已經叫過幾次外賣,叫過4次pancake ,得頭一次係意大利軟雪糕,另外三次都係就咁比普通豆腐雪糕,魚目混珠以為個客唔知,假設員工忙,已經忍左三次冇出聲,今次第4次叫,嚟嘅仲係豆腐雪糕!仲要次次都唔比餐具……今次唔忍,打過去同員工反映,男店員話:部雪糕機壞咗。部雪糕機壞足兩個月? 冇軟雪糕唔打俾個客同個客講聲? 軟雪糕冇,餐具冇,食沙冰,仲要有幾舊大嘅冰喺度,一入口,牙都痛埋。大佬,沙冰呀!知唔知咩叫做沙冰? 我要食冰塊,點解唔打開自己屋企個冰箱拎?要叫外賣甜品沙冰食? 就算黃色 都真係撐唔落手🙂
已經叫過幾次外賣,
叫過4次pancake ,
得頭一次係意大利軟雪糕,
另外三次都係就咁比普通豆腐雪糕,
魚目混珠以為個客唔知,
假設員工忙,已經忍左三次冇出聲,
今次第4次叫,嚟嘅仲係豆腐雪糕!
仲要次次都唔比餐具……
今次唔忍,打過去同員工反映,
男店員話:部雪糕機壞咗。

部雪糕機壞足兩個月?
冇軟雪糕唔打俾個客同個客講聲?

軟雪糕冇,餐具冇,
食沙冰,仲要有幾舊大嘅冰喺度,
一入口,牙都痛埋。

大佬,沙冰呀!知唔知咩叫做沙冰?
我要食冰塊,點解唔打開自己屋企個冰箱拎?
要叫外賣甜品沙冰食?

就算黃色 都真係撐唔落手🙂
2022-07-20
90 分鐘 (外賣送餐)
宵夜
2022-07-19 87 瀏覽
同舊同事坐低食下野傾吓計,所以就搵左間甜品店( ´▽` )ノ烤雞腿🍗好惹味,少少辣辣地,食得好過癮。🤤🤤甜品店當然要食甜品🍮!叫左個芭菲同pancakes (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)芭菲個分量都幾大😂😂正正常常,係幾足料!個pancakes 好好食,勁鬆軟,加埋有焦糖係面,啱會太多搞到好甜🤤🤤啱啱好勁好食
2022-06-04 136 瀏覽
屯門虹橋真系美食天堂,只食甜品都有幾間選擇!✨Homie大大份窩夫-雜果味+玄米茶雪糕球-窩夫即整即出,脆口有微溫食個陣加埋忌廉同吉士雜果放上面,咬落外脆內軟!玄米茶味雪糕茶味足夠,有驚喜!✨852梳乎厘班戟-泰國珍珠奶茶味-梳乎厘鬆軟,入口軟綿綿,蛋味夠香但奶茶味唔算好出。旁邊牛奶雪糕軟滑,不會過甜。不過只評論梳乎厘的話,呢間好食既但個人喜愛另一間多d😝梳乎厘和窩夫都會奉送一杯熱茶~✨牛佬即牛奶底,配料有奶凍、芒果、珍珠、西米和黑糖條。牛奶湯底甜味適中,不會過膩,熱天飲完後覺清爽。
屯門虹橋真系美食天堂,只食甜品都有幾間選擇!

✨Homie大大份窩夫
-雜果味+玄米茶雪糕球-
窩夫即整即出,脆口有微溫
食個陣加埋忌廉同吉士雜果放上面,咬落外脆內軟!
玄米茶味雪糕茶味足夠,有驚喜!

✨852梳乎厘班戟
-泰國珍珠奶茶味-

梳乎厘和窩夫都會奉送一杯熱茶~

✨牛佬
即牛奶底,配料有奶凍、芒果、珍珠、西米和黑糖條。
牛奶湯底甜味適中,不會過膩,熱天飲完後覺清爽。
2022-05-24 100 瀏覽
其實已經第三次食嫁喇,都係咁好味!第一次係外賣,買左焦糖香蕉梳乎厘,買上車食,都係熱辣辣,好味!唔太甜,空氣感重,最好味係雪糕!好濃牛奶味🤤第二次係堂食芒果窩夫,上次試完梳乎厘,今次就食窩夫!揀左芒果窩夫配豆腐雪糕,豆腐雪糕唔太甜,清清地幾好味。窩夫餅底好鬆軟,少少脆邊,蛋糕味好香,跟餅有dd 煉奶,同cream, 不過唔係好夠😂😂第三次去食返焦糖香蕉梳乎厘!堂食真係正好多嫁!梳乎厘熱辣辣,充滿空氣感,唔會太膩。配合焦糖香蕉岩岩好!一定會再食🤤🤤
其實已經第三次食嫁喇,都係咁好味!

第二次係堂食芒果窩夫,上次試完梳乎厘,今次就食窩夫!

第三次去食返焦糖香蕉梳乎厘!

一定會再食🤤🤤
2022-05-24
$62 (宵夜)
2022-05-13 98 瀏覽
📍「852 Homie甜」- 屯門今次食食食之旅黎到屯門😌紅橋呢頭出名多野食,仲有好多甜品鋪😍好耐之前已經想試呢間嘅甜品架啦😌咁岩去開呢頭就試試佢🤩📷甜品店嘅佈置比較簡約舒服,座位唔算多,但係都幾闊落🤗雖然門面只得一人,但佢嘅服務態度好好🥰🍴梳乎厘班戟-焦糖脆皮香蕉💰HK$68✨推薦指數:7/10呢份梳乎厘班戟賣相好靚🤩💯兩大件梳乎厘pancake上面淋上朱古力醬同滿滿嘅焦糖脆脆,邪惡得嚟又好吸引😈隔離放咗燒咗面嘅焦糖香蕉同意大利雪糕,昇華咗成份甜品嘅賣相📸✨佢嘅梳乎厘pancake都幾軟熟,夠空氣感唔會太實,但係裡面比較濕,蛋味唔算重,可能被焦糖嘅甜味遮蓋咗😕如果乾身返少少🤏🏻會好啲😝焦糖香蕉反而有驚喜‼️焦糖燒得好脆,連埋香蕉食好夾🤤雪糕係雲尼拿味,食落奶味都重😛整體來講性價比幾好😗🍴 特色層層疊窩夫杯-芒果吉士💰HK$68✨推薦指數:7/10餐廳嘅Signature 之一 ⭐️點可以唔嗌🥰呢個窩夫杯最頂係窩夫,中間有豐富嘅芒果肉、吉士醬,下面個層有意大利雪糕、脆脆同奶凍,層次非常豐富🥰👧🏻覺得呢份咩都有啲,食得好開心🤣芒果肉香甜,混合埋吉士醬好creamy好夾,又唔會太甜;連埋脆脆一
📍「852 Homie甜」- 屯門

今次食食食之旅黎到屯門😌
紅橋呢頭出名多野食,仲有好多甜品鋪😍
好耐之前已經想試呢間嘅甜品架啦😌咁岩去開呢頭就試試佢🤩

📷甜品店嘅佈置比較簡約舒服,座位唔算多,但係都幾闊落🤗
雖然門面只得一人,但佢嘅服務態度好好🥰

🍴梳乎厘班戟-焦糖脆皮香蕉
💰HK$68
✨推薦指數:7/10
呢份梳乎厘班戟賣相好靚🤩💯
焦糖香蕉反而有驚喜‼️焦糖燒得好脆,連埋香蕉食好夾🤤
雪糕係雲尼拿味,食落奶味都重😛
整體來講性價比幾好😗

🍴 特色層層疊窩夫杯-芒果吉士
💰HK$68
✨推薦指數:7/10
餐廳嘅Signature 之一 ⭐️點可以唔嗌🥰
👧🏻覺得呢份咩都有啲,食得好開心🤣
芒果肉香甜,混合埋吉士醬好creamy好夾,又唔會太甜;連埋脆脆一齊食,口感好豐富🤩👍🏻奶凍口感相對較實,但唔會太甜,好夾🤤
美中不足嘅係放頂嘅窩夫做唔到外脆內軟,食落太淋,好似食緊淋咗嘅雞蛋仔咁🥲
下午茶
2022-05-05 76 瀏覽
焦糖脆皮香蕉梳乎里班戟  $68🍽甜品~ 梳乎里班戟質感超鬆軟!!!!🤩蛋香味不算太香濃,因為被焦糖的香味蓋過了~~焦糖脆脆非常邪惡😈而且香蕉表面亦有着一層薄薄的焦糖,兩者配搭起來非常惹味😚 雪糕是意大利軟雪糕,很快溶化🙈不過以前吃的時候是搭配乳酪雪糕吃的,個人覺得乳酪雪糕更好吃 😛 Homie 特色層層疊窩夫杯(雜果) $70🍽甜品~窩夫杯份量很足,上面有意大利軟雪糕,底部有牛奶布甸,還有各種時令水果,有西瓜🍉,芒果🥭,藍莓,葡萄🍇和木瓜😋而窩夫外脆內軟,口感並非是很紮實的那種,而是偏向蛋糕的鬆軟感,因此吃完不會感到太飽,炸雞皮串 $20🍽小食~有4串炸雞皮串,雖然炸得很香脆,但小妹覺得調味不是很足夠,所以感覺一般 🤣 總結: 我覺得Homie的甜品非常出色,還有芒果涼粉也是我常吃的,非常推薦!!!🤩

焦糖脆皮香蕉梳乎里班戟  $68
🍽甜品~

Homie 特色層層疊窩夫杯(雜果) $70
🍽甜品~

炸雞皮串 $20
🍽小食~

平靚正小店🍨極幼滑芒果河粉🍗香脆爆汁雞皮餃!-晚市開返,除咗代表大家有飯食、飲食業朋友有工開,亦代表田中同大家又再肥返。屯門好多甜品店,但呢間真係數一數二好食,食極唔厭。-🥞泰式奶茶梳乎厘班戟 ($68)濃厚蛋香嘅梳乎厘,淋滿邪惡泰式奶茶漿,配上香甜珍珠,真係難以抗拒。🍨芒果河 ($45)田中最愛,真係超幼滑嘅自家河粉,浸入鮮芒果汁中,加上煙韌控必食嘅小丸子,食兩碗都冇問題。🍗雞皮餃子 (6隻 $32)雞皮金黃香脆,已經夠邪惡,再包住Juicy餃子餡,一咬真係爆汁,必食。👍🏻9/10
平靚正小店🍨極幼滑芒果河粉🍗香脆爆汁雞皮餃!

屯門好多甜品店,但呢間真係數一數二好食,食極唔厭。
🥞泰式奶茶梳乎厘班戟 ($68)

🍨芒果河 ($45)

🍗雞皮餃子 (6隻 $32)

👍🏻9/10
852Homie 屬於屯門人的甜品第一次見到人外賣盒上面手繪今次是第二次叫他們的外賣都仍然有手繪 Feel到他們對甜品的熱誠同誠意比較凍的雪糕同熱食紙盒是分開膠袋裝的非常要大贊香蕉焦糖窩夫我認為大家值得一試食物的擺位非常體貼 香蕉一排整齊地放格離窩夫的脆脆口感仍在 份量都比較大少少焦糖脆脆的口感非常特別 配埋豆腐雪糕還不錯外賣都仍然保持到堂食水準珍珠奶茶疏乎厘配雪糕 雲呢拿雪糕的外賣是溶了少少不意外炸燒賣薯格雞翼雞粒 這種拼盤配搭一流雞翼大家要留意是微辣的 雖然等待的時間比較長但是食物質素非常好
852Homie 屬於屯門人的甜品

小食拼盤
珍珠奶茶味疏乎厘
大大份焦糖窩夫
2022-04-01 62 瀏覽
紅橋又多左一間甜品舖,之前行過已經想試好耐🤤,見到呢間個 menu 好似好多野食咁,又有窩夫杯,又有疏乎厘😳。但係次次行過都好多人等位,眼見冇半個鐘應該都走唔甩🤯,今次就突登早啲去食。兩個人一共叫左三樣野食,有泰式珍珠奶茶疏乎厘🧋、炸燒賣配泰式辣醬同唐揚一口雞。泰式珍珠奶茶疏乎厘 $68哇🤯!疏乎厘一落枱就已經覺得佢好「動 L」,疏乎厘上面有好似奶蓋質地既泰式奶茶🧋,面頭再加有珍珠,完全係將成杯泰式珍珠奶茶還完左🤩,另外仲配有 cream 同意大利軟雪糕🍦。意大利雪糕係好香既牛奶味🥛,疏乎厘都未食就已經差唔多食曬個雪糕😋。到試食主角疏乎厘喇,面頭既泰式珍珠奶茶完全係泰國既味道‼️而疏乎厘就比其他我食過既較為有口感😍,唔會真係好似食緊空氣咁,質地亦都好綿滑💕,而且好香蛋香味。炸燒賣配泰式辣醬 $20個人黎講次次食甜品都好鍾意叫份炸燒賣過下口癮🤪,呢間既炸燒賣就炸得比較硬同乾身,原粒放入口好易一路咬一路摑損口入面既上顎🤨,如果你試過咁既,應該會明我講緊咩🤣🤣🤣。燒賣就咁食就冇咩特別,所以要靠泰式辣醬調下味。唐揚一口雞 $32唐揚炸雞睇落去份量都唔少,呢種炸雞係我好鍾意個種炸皮🥺,偏向軟淋淋啲

泰式珍珠奶茶疏乎厘 $68

炸燒賣配泰式辣醬 $20

唐揚一口雞 $32
唐揚炸雞睇落去份量都唔少,呢種炸雞係我好鍾意個種炸皮🥺,偏向軟淋淋啲唔係好硬個種。對比起燒賣,呢隻炸皮真係軟好多😚。食入口雞肉好滑,再配埋唔可以少得既沙律醬真係正‼️
"𝑇𝑎𝑘𝑒 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑝𝑙𝑒𝑎𝑠𝑢𝑟𝑒 𝑠𝑒𝑟𝑖𝑜𝑢𝑠𝑙𝑦."屬於852🇭🇰嘅甜品小店💛紅橋有好多唔同類型嘅餐廳小店 食完正餐就緊係唔少得餵飽女人第二個胃啦🤭小店大概有30個座位 裝修行簡約路線當日得2位樓面 所以下午茶時間都比較忙 上菜都需要更多時間 趕時間嘅就可能要擇日再戰了 吾趕嘅就比啲耐性等下啦😘小店有好多款甜品 招牌有梳乎厘班戟 有唔同口味😍仲有窩夫🧇同各式各樣嘅甜品 包括西米露 仙草凍 芋圓等 仲有幾樣小食添😝==============================〖 士多啤梨梳乎厘班戟🧇 〗💰78即叫即做 製作都需時🥸梳乎厘班戟帶有香濃蛋香味 入口軟綿 不過略略過熟 可能太多人了!所以唔算好重空氣感配上意大利軟雪糕🍦口感好軟滑重奶味 同班戟絕配🤪一定要一啖雪糕一啖班戟 一熱一凍 口感豐富 好有層次 再加上新鮮香甜嘅士多啤梨🍓簡直係三重享受💕仲會送埋杯玄米茶 開胃消濟😝好貼心啊!下次要試焦糖脆脆香蕉味🍌〖 雪糕芋圓仙草凍加小丸子🍦🍡〗💰35煙韌控必叫芋圓再小丸子🍡仙草凍係佢地自製嘅椰汁底 濃郁椰子味🥥食落好濃厚 真材實料 仙草就唔太夠滑🤏芋圓份量十足!有芋圓 地瓜圓 綠

屬於852🇭🇰嘅甜品小店💛
小店大概有30個座位 裝修行簡約路線
當日得2位樓面 所以下午茶時間都比較忙

〖 士多啤梨梳乎厘班戟🧇 〗💰78
即叫即做 製作都需時🥸
仲會送埋杯玄米茶 開胃消濟😝好貼心啊!
下次要試焦糖脆脆香蕉味🍌

〖 雪糕芋圓仙草凍加小丸子🍦🍡〗💰35
煙韌控必叫芋圓再小丸子🍡
芋圓份量十足!有芋圓 地瓜圓 綠茶圓 紫薯圓😝充滿嚼勁 好煙韌 當中最煙韌係綠茶圓🍵
全部都好濃味😋
至於雪糕就中規中矩都好有曲奇味🥰

———————————————————————————

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 8.5/10

想搵同類型嘅餐廳🍴👇🏻
#eatwithnous_甜品
#eatwithnous_屯門
#eatwithnous_黃店

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #likesforlikes #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #hkdesserts #foodoftheday #pancake #strawberry #美食 #相機食先 #梳乎厘班戟 #甜品 #吃貨 #打卡 #手機食先 #屯門美食 #黃店 #芋圓 #黃色經濟圈
2022-01-27