冬天總想吃辣食及澱粉質,飽腹之餘,可以帶來溫暖和舒適感,所以在不知不覺下, Iby 就被元朗這家「爆辣冷麪」所深深吸引着。對許多人來說,冷麪是他們成長過程中的美食之一,在冬天,我們或許會回憶起童年時在街頭小攤上,跟家人、朋友一起品嚐這道美食的回憶,當辣辣的湯汁和辣椒調味品與冷麪結合時,口腔中的辣感和涼爽感交錯,讓人感受到一種獨特的刺激和享受,啖啖的溫暖和親切感⋯⋯一想到這裏,孝順的 Iby 當然馬上就點了一大堆回家,跟家人慢慢品嘗(*≧ω≦)⸜♡⸝ 以下全部點了小辣:😋 爆多蟹籽冷麪 🌕🌕🌕🌕🌕 40ʜᴋᴅ😋 爆多蟹籽沙律 🌕🌕🌕🌕🌑 48ʜᴋᴅ😋 爆炒烏冬 🌕🌕🌕🌑🌑 48ʜᴋᴅ😋 賽磅蟹杯麵 🌕🌕🌕🌑🌑 38ʜᴋᴅ😋 透明袋裝撈麪 🌕🌕🌕🌕🌕 18ʜᴋᴅ😋 爆辣炒飯 🌕🌕🌕🌕🌕 48ʜᴋᴅ😋 爆辣雞軟骨 🌕🌕🌕🌕🌕 40ʜᴋᴅ✩‧₊ 💬先吃的沙律跟蟹籽的鮮美與沙律配料的搭配相得益彰,味道鮮甜且完全沒「阿嬤」味!是一道清爽且美味的開胃菜,值得一試!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)爆炒烏冬口感彈牙又不會過硬/過腍,自家製的辣味調料亦帶有甜辣的香氣和層次感,令人回味無窮,連本來不喜歡烏冬的 Iby 也覺

⸜♡⸝

😋 透明袋裝撈麪 🌕🌕🌕🌕🌕 18ʜᴋᴅ

😋 爆辣炒飯 🌕🌕🌕🌕🌕 48ʜᴋᴅ

😋 爆辣雞軟骨 🌕🌕🌕🌕🌕 40ʜᴋᴅ

✩‧₊ 💬

爆炒烏冬口感彈牙又不會過硬/過腍,自家製的辣味調料亦帶有甜辣的香氣和層次感,令人回味無窮,連本來不喜歡烏冬的 Iby 也覺得可以接受!

杯麪的外形討喜,稍軟的麪質搭配香滑賽磅蟹及軟淋的配菜,整體挺不錯,只是略嫌配料有點太少。

透明袋裝撈麪的香辣醬汁跟煮得剛好的麪條及配料味道配搭一流,彈牙的口感加上惹味的調料風味相得益彰,使人回味無窮,而且沒怪味,不過這道菜算是全部食物中最辣的,家人覺得稍辣,Iby 則覺得剛好。╮(╯▽╰)╭

炒飯配料豐富且炒得夠乾身,辣味較淡但味道香濃,超級高質!是炒飯愛好者的不二之選!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

爆辣雞軟骨亦是超級高質!酥脆彈滑的口感與誘人調味的搭配相當完美,保持了嚼勁之餘又不失軟淋,同樣大推!~\(≧▽≦)/~
  • 爆辣雞軟骨
  • 爆辣炒飯
爆辣冷麵今次要介紹元朗一間爆紅嘅外賣小店,呢間小店勁多名星幫襯過推介過,之前夜晚睇空肚講消夜節目都睇到我勁想食,佢哋最出名係爆多蟹籽冷麵,蟹籽個量係多到溝瀉咁,價錢又好平,經開元朗一定要試下啦!1.爆多蟹籽冷麵$40(10/10)呢盒爆多蟹籽冷麵份量超多,真係無講錯,蟹籽爆多,食每一啖冷麵都「啪啪」聲,仲有紫菜絲!2.蟹籽沙律$48(10/10)呢盒蟹籽沙律份量勁多,入面超多青瓜絲、蟹柳絲、粟米粒、蟹籽、紫菜絲同帶子裙邊!3.爆炒烏冬$48(7/10)呢盒爆炒烏冬有少少失準,咸咗少少,不過勝在辣辣地好惹味,仲有蟹籽同紫菜絲!4.賽磅蟹杯麵$38(9/10)呢個賽磅蟹杯麵影出嚟好靚,面頭有蟹籽、蛋白粒、西蘭花同紫菜絲!5.透明袋裝撈麵$18/4包(9/10)呢個透明袋裝撈麵諗返起以前放學掃街,好有兒時回憶,撈麵有香濃蒜味,配料有蟹柳、粟米粒同香腸!6.爆辣炒飯$58(7/10)呢盒爆辣炒飯有少少失準,咸咗少少,不過勝在辣辣地好惹味,炒飯粒粒分明,仲有蟹籽同紫菜絲!7.爆辣雞軟骨$40(10/10)呢盒爆辣雞軟骨份量算多,咬落好香口,炸到脆卜卜,辣辣地好惹味,送酒一流!4人總共價錢$290
爆辣冷麵

1.爆多蟹籽冷麵$40(10/10)

2.蟹籽沙律$48(10/10)

3.爆炒烏冬$48(7/10)

4.賽磅蟹杯麵$38(9/10)

5.透明袋裝撈麵$18/4包(9/10)

6.爆辣炒飯$58(7/10)

7.爆辣雞軟骨$40(10/10)

4人總共價錢$290

個人口味總評分:8.857/10

@very_spicy_cold_noodles2.0

地址:元朗西菁街9號富盛大廈地下89號舖

#爆辣冷麵 #元朗美食 #元朗 #元朗好去處 #相機食先 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 爆多蟹籽冷麵
  • 蟹籽沙律
  • 爆辣雞軟骨
  • 透明袋裝撈麵
  • 賽磅蟹杯麵
2023-11-13 418 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 28/10/2023(Sat), 外賣自取🥡💁A先生之前睇過ViuTV嘅空肚講消夜節目,入面主持人曾經提到元朗有間爆荽蟹籽冷麵好好食咁😋😋😋,不過可惜我哋都比較少去開嗰頭,所以一直都未有機會去食。今晚A先生要去屯門辦點事,回程時經過元朗醒起呢間冷麵,於是兜一兜過去買份外賣返屋企食先🤩!而今晚我地買咗:🔆 爆荽蟹籽冷麵 - 小辣🌶🔥 ($45)本身見佢有咁多辣度可以選擇,打算叫個中辣去試試先嘅。點知落單時靚姐話好辣㗎喎🤔,好,信你一次轉個小辣試試先😋。由元朗返到大埔屋企大約15-20分鐘車程🚙,冷麵都仲保持到有微微凍嘅感覺。打開見到大量嘅芫荽🌿同蟹籽鋪咗喺冷面上面,撈一撈勻冷麵同埋醬汁配料,入口的確唔係一般嘅辣🔥,小辣都真係唔可以睇少,為食妙妙同A先生都算係比較食得辣嘅人,但都覺得幾辣🥵🥵🥵,相信再辣一級即係中辣🔥都係佢哋嘅上限。講返個冷麵麵質唔錯😋,入口彈牙,配合香辣嘅醬汁同埋大量蟹籽,芫荽🌿控就可以加埋大量香口嘅生芫荽🌿,食落又辣又香,十分過癮。🔆 爆辣哥斯拉雞翼 ($12/2隻)又係辣度唔簡單嘅雞翼🥵🥵🥵,原本以為係炸嘅雞翼,打開原來係用辣醬汁煮嘅雞翼,上面鋪咗啲蟹籽

而今晚我地買咗:

🔆 爆荽蟹籽冷麵 - 小辣🌶🔥 ($45)

🔆 爆辣哥斯拉雞翼 ($12/2隻)
又係辣度唔簡單嘅雞翼🥵🥵🥵,原本以為係炸嘅雞翼,打開原來係用辣醬汁煮嘅雞翼,上面鋪咗啲蟹籽、洋蔥🧅、紫菜絲等。

雞翼入口都幾嫩滑👍👍👍,辣🔥度可能因為係熱嘅關係,感覺好似仲辣一啲。邊食辣雞翼邊送冰凍嘅啤酒🍺都係一個唔錯嘅選擇。

🔆 爆辣雞軟骨 - 唔辣($40)
叫咗兩款辣嘅食物,都問問店員有冇其他推介,呢款雞軟骨就係佢嘅介紹,話都好受歡迎好好食。因為都想俾家中兩位小朋友試吓,所以雞軟骨就選擇咗要唔辣✖🌶🔥。

雞軟骨佢唔係用炸嘅方式去煮,而係用醬汁去煮,而家都煮得爽脆入味,家中嘅小朋友都好鍾意食仲食唔停口㖭😋😋😋!
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8/🔟
👉🏻 辣得過癮,但第一次幫襯建議比平時食開嘅辣度減一度
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 行返出大馬路都有唔少巴士🚌、小巴同輕鐵去各區
👉🏻 泊車可以考慮附近錶位,或者樓上都有個時租停車場🅿️
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-10-28
3天前 0 瀏覽
爆辣冷麵喺元朗出名係人都知😙👍🏻估唔到佢哋仲有咁多其他嘢食🫶🏻除咗買咗🔥爆辣冷麵🧡仲買咗沙律🥗🍜烏冬啦雞🐥軟骨同埋佢哋自家製咖喱系列嘅小食🤤雖然係小店但係有好多種唔同嘅嘢食俾大家任君選擇, 除咗爆辣冷麵🍜之外大家都要試吓佢哋自家製咖喱系列添, 有魷魚啦魚蛋啦牛柏葉🙌🏻✌🏻✨✨✨呢度嘅老闆超級親民好多街坊都識佢㗎喇🤣✌🏻希望大家都可以支持下小店啦😙🫶🏻✨你元朗嘅朋友仔不妨一試☺️🫶🏻
爆辣冷麵喺元朗出名係人都知😙👍🏻

估唔到佢哋仲有咁多其他嘢食🫶🏻除咗買咗🔥爆辣冷麵🧡

仲買咗沙律🥗🍜烏冬啦雞🐥軟骨同埋佢哋自家製咖喱系列嘅小食🤤

✨✨✨

呢度嘅老闆超級親民好多街坊都識佢㗎喇🤣✌🏻
希望大家都可以支持下小店啦😙🫶🏻✨

你元朗嘅朋友仔不妨一試☺️🫶🏻
2024-05-02 0 瀏覽
記得之前去元朗食過呢閒爆辣冷麵,中意食辣冷麵既真係可以試試,辣度一定要謹慎,我净係選左蚊仔辣,都要食到勁係甘飲水,自問我平時都幾食得辣,蟹子好多,一盒402蚊都幾大盒,辣得黎好新奇既味道,好食。
外賣自取
元朗美食聖地 今次終於實試 爆多蟹子冷麵.果然名符其實 係勁多蟹子🔥冷麵同味道無咩特別 同平時小包撈撈冷麵無分別 有生蒜 醬料 拌勻 擔擔蟹子一齊食好正雖然賣相有d 亂葬崗 但唔錯的 -辣度任你叫 今次叫左小辣 個辣幾野味 食完個頭feel到俾層辣 困住左咁👹$35 不過不失 宵夜都不錯選擇
元朗美食聖地 今次終於實試 爆多蟹子冷麵
果然名符其實 係勁多蟹子🔥
雖然賣相有d 亂葬崗 但唔錯的 -
$35 不過不失 宵夜都不錯選擇
2024-04-21
【爆辣冷麵】元朗不嬲出名多平平又好味嘅小店😋@very_spicy_cold_noodles2.0 出曬名蟹籽份量爆多🧡款式唔少之餘,每款都勁辣勁惹味🌶啱曬d鍾意挑戰辣度嘅港人街坊🇭🇰.👑爆多蟹籽冷麵 - 💰40招牌爆多蟹籽冷麵真係名不虛傳❕面頭蟹籽鋪到瀉曬出嚟咁濟,餐具放入去想喐都喐唔到😱一咬落去成口細細粒爽口蟹籽🦀冷麵口感彈牙得嚟,配上秘製辣醬麻麻辣辣咁,真係好鬼過癮~🍴爆辣炒烏冬 - 💰48呢款係我另一個心水食物🍜烏冬炒得啱啱好,唔會太硬或太爛,蟹籽同腸仔粒更係炒烏冬嘅完美搭檔,而且辣椒醬入面嘅辣椒碎辣中帶點香,食落有啲小驚喜,每一啖都感受到唔同嘅口感,真係好想一食再食🤤🍴爆辣炒飯 - 💰58呢個真係辣度自選嘅天堂,一共有6️⃣種辣度可以揀😮雖然淨係揀咗小辣,但都已經夠曬嗆🥵不過炒飯依然炒得好香,飯粒鬆鬆散散唔會好黏口,加埋蟹柳絲呢個組合簡直無得輸!🍴杯麵 - 💰30味道基本上同冷麵差唔多... 雖然係因爲太足料太滿嘅原因搞到食起上嚟會有小小麻煩,但呢個創意包裝真係我要大大稱讚嘅設計嚟,真係啱曬好似我呢d成日想邊行邊食嘅朋友,方便又乾淨,唔會成日食食下都會high到膠袋邊嘅醬汁😈~🍴
【爆辣冷麵】
元朗不嬲出名多平平又好味嘅小店😋
款式唔少之餘,每款都勁辣勁惹味🌶
啱曬d鍾意挑戰辣度嘅港人街坊🇭🇰
👑爆多蟹籽冷麵 - 💰40

🍴爆辣炒烏冬 - 💰48

🍴爆辣炒飯 - 💰58

🍴杯麵 - 💰30

🍴招牌蟹籽沙律 - 💰48
本店清新代表非佢莫屬🌿超多爽口青瓜絲、蟹籽、帶子裙邊、粟米、紫菜、沙律醬等等,唔膩有層次又解辣👍🏻

🍴香港經典袋裝撈撈 - 💰18/4包
係抵到爆嘅童年回憶😍估唔到呢到唔洗$20就可以食到大大包嘅袋裝冷麵,醬汁仲要mix得好均匀𠻹!
呢個辣味樂園每款食物都有自己嘅特色
價錢相宜得嚟,醬汁仲係以真材實料嘅
辣椒、指天椒、燈籠椒等多款椒製作而成
下次想挑戰下辣度就記得要去呢間小店試吓啦🥳
味道:❤️❤️❤️❤️
價錢:❤️❤️
環境:❤️❤️

📍地址:元朗西菁街9號富盛大廈地下89號舖
☎電話:55414896/90451091 (WhatsApp)/26989997
💸人均消費:$50以下

香港經典袋裝撈撈
爆辣炒烏冬
杯麵
香港經典袋裝撈撈
中大伏!早知睇吓其他食評先買嚟食,原來咁多人食到肚痾!俾人吹捧到好好食咁,但其實一般般,蟹籽又少,蒜味蓋過晒所有味,可能本身有酸叔味,但俾浸蒜味蓋過咗,聞唔到食完第二日開始唔舒服,胃痛超過48小時,半夜痛到飆冷汗,然後肚痾又屙水🤢 咁唔衛生就唔好拎出嚟俾人食啦!味道一般都算,仲要食完搞壞自己身體🫠 未食過又想食嘅就諗清楚啦,今次食完真係買個教訓,以後唔會再幫襯嗰d foodie、飲食page講嘅野真係信一、兩成就好🙄🙄🙄
中大伏!早知睇吓其他食評先買嚟食,原來咁多人食到肚痾!

蟹籽冷麵
2024-03-24 38 瀏覽
話說幾日前中午去舖頭買左個蟹籽冷麵外賣返屋企食,講真呢段日子天氣都不是太熱,返屋企路程大概十五分鐘。味道無乜特別好味唔好味,之後就無再食其他野。過左幾個鐘之後個肚突然好痛,入廁所柯左一轉水,十幾分鐘之後個肚又痛,因為今次有屋企人用緊廁所諗住可以忍一忍先,但係個肚越黎越痛,痛到我標冷汗,要叫屋企人即刻出黎比我解決左先,結果又係柯水,好彩係柯完兩次之後就無再痛。今次係我open rice第一次寫食評,因為個體驗實在真係太差!
2024-03-17 39 瀏覽
<讚👍🏻>.🥣爆多蟹籽冷麵🥣:💰$40呢個鎮店之寶,冷麵面鋪滿爆多燈色蟹籽,多到好似唔洗錢咁!冷麵份量又多,每條都撈晒秘製醬汁,又辣又惹味。🥣爆辣炒飯🥣:💰$58自選辣度,有六種辣度🌶️一大盒好重手,啲飯塞到滿滿,有蟹柳絲配料,覺得小辣都好夠,飯炒到粒粒分明,調味岩岩好,小編一盒可以分三餐添🤣🥣爆辣炒烏冬🥣:💰$48炒烏冬炒得夠均勻,質感唔易碎,配有蟹籽、腸仔粒,呢個秘製辣椒醬可以見到有唔少辣椒碎,會越食越上癮。🥣杯麵🥣:💰$30外形幾特別,真係用杯裝既杯麵🤭雖然食既方法有點困難,只可以由頂食到底,但一杯份量都唔少架。🥣冷麵🥣:💰 $18/4包係香港人童年回憶🇭🇰$20都唔洗可以簡4包,抵到喊…仲要有咁上下重量,唔似旺角某啲冷麵店咁少🤫蒜味同辣味都掛住係每條冷麵度,好滿足呀!🥣招牌蟹籽沙律🥣:💰$48沙律有沾滿沙律醬既勁多青瓜絲,配料有蟹柳、裙邊、蟹籽、粟米、紫菜等,食落好清新,仲可以解下辣添。
<讚👍🏻>
🥣爆多蟹籽冷麵🥣:💰$40

🥣爆辣炒飯🥣:💰$58

🥣爆辣炒烏冬🥣:💰$48

🥣杯麵🥣:💰$30

🥣冷麵🥣:💰 $18/4包

🥣招牌蟹籽沙律🥣:💰$48

今日去挑戰成就解鎖🔓,錄歌拍mv 🎤,最後都mission complete,😳點知導師有開小食店,而且都係喺元朗🤯!咁老闆就請我過去試食🥳一下佢嘅舖頭嘅嘢,💥佢舖頭係叫做“爆辣冷面”💥。如是者💨老闆請咗我食好多嘢咁呀💸,開心子🤏🏻,咁我😉都做返少少功課啦🤘🏻。【💥爆多蟹子🦀冷麵🍜 $40一盒】,可以自由加食餸🤲🏻,呢款冷麵主推辣爆兼塞爆🤯嘅100g蟹子✨,一見到嘅時候我都驚嘆😲咗一下!好足料呀!【爆炒🍥烏冬$48一盒】裡面有少量紫菜同🦀蟹子,個烏冬都幾有鑊氣🍳咁,推介。【🦀爆辣“賽螃蟹”杯麵 $38 一杯】有蟹肉、蟹柳、紫菜、蟹子、粟米🌽、仲有一朵西蘭花🥦,覺得幾得意,真係「杯」麵嚟🥤,印象好深刻。【招牌蟹籽沙律🥙 $48】 有帶子裙邊、沙律醬、蟹子、蟹柳、粟米🌽、青瓜🥒,呢款係唔辣嘅,又有青瓜可以食下,食下蔬菜🍉。【香港經典透明袋裝撈撈麵 $15/3包 $18/4包】 揀咗一包麵、蟹柳💗、腸仔、粟米🌽,仲有多款食餸選擇👀,好似仲有牛肚、魚片、墨魚丸等…真係應有盡有呀。【爆辣炒飯 $58一盒】裏面已經有多種助料🧑🏻‍🍳,有紫菜、蟹子、腸仔、蟹柳等等,🌹我自己最鐘意食佢呢一味,真係幾好

【爆辣炒飯 $58一盒】裏面已經有多種助料🧑🏻‍🍳,有紫菜、蟹子、腸仔、蟹柳等等,🌹我自己最鐘意食佢呢一味,真係幾好味,🌝而且又多料,都幾抵食,雖然小店主推冷麵的說,但都可以話有🌪️多款菜式選擇嘛~哈~☃️

💗總括嚟講,都幾推薦🎉鐘意食辣嘅朋友仔嚟👀,不防一試嘅選擇💯,我自己就本身唔咪食得好辣🥲,全部叫蚊仔辣都竟然真係食到流眼水😿,可能食到少少辣椒籽?真係爆辣🌋㗎,🔥最辣仲可以去到🌡️爆爆爆嘅辣度。

小店寫住目前只收現金💰,有外賣電話📱同神奇的投訴🤬電話,又有FB, IG,🍬都覺得好有諗頭🍭,佢仲有其他小食💫,都係主打辣嘅🥵,好似吉魚蛋🧆,爆辣雞軟骨🍗咁,鐘意掃街嘅朋友🧒🏻,又可以感受一下掃街特有嘅風味🕴🏻,可能夾埋男朋友過嚟🕺🏻,都可以餵飽飽佢🐻,又夠辣,就食得過癮🔥。

咁佢仲有到會添🧑🏻‍🎤,預返8-10人嘅份量🍻,都係$200-300一盤🍱,咁都真係幾抵呀🤠,小店本身嘅食物份量都好足😎,考慮完掃街,👣可以諗埋開party一齊食到會👥,咁就夠晒盡興❣️~

2024-03-11
下午茶
用餐優惠
試食活動
2024-03-06 30 瀏覽
今次嚟到元朗呢間已經聽咗好耐嘅爆辣冷麵🍜 其實我本身唔係好食得辣,所以專門叫咗姐姐幫我俾最少最少嘅辣度😅呢度係外賣形式,好似以前細個讀中學喺學校附近食小食嘅感覺~ ✨爆多蟹籽冷麵超多蟹籽,食嘅時候充滿咬破一粒粒蟹籽嘅口感~✨蟹籽沙律我最鍾意嘅應該係呢個,有咗沙律青瓜絲嘅中和,清清涼涼咁樣對我嚟講冇咁辣,少許嘅螺肉亦令整體口感同味道 更惹味✨爆炒烏冬呢個係我就算唔食得辣都好推薦嘅,因為佢真係辣得好好食,我最後一邊飲牛奶一邊都要食😅✨有賽磅蟹杯麵呢款比較香,有淡淡嘅油香味開頭唔係好有辣味,但係後勁好強✨透明袋裝撈麵呢個袋裝撈麵,簡直係中學時代嘅懷舊小食,情懷滿分❣️✨爆辣炒飯我自己好鍾意食炒飯嘅,所以呢個我當然都係好鍾意🙌🏻推薦大家試試喔~✨雞軟骨雞軟骨炸得好香口,唯一就係有少少太鹹,唔小心重手咗🤣所以我係配埋蟹籽沙律一齊食就啱啱好

✨爆多蟹籽冷麵
超多蟹籽,食嘅時候充滿咬破一粒粒蟹籽嘅口感~

✨蟹籽沙律

✨爆炒烏冬

✨有賽磅蟹杯麵
呢款比較香,有淡淡嘅油香味
開頭唔係好有辣味,但係後勁好強

✨透明袋裝撈麵
呢個袋裝撈麵,簡直係中學時代嘅懷舊小食,情懷滿分❣️

✨爆辣炒飯
我自己好鍾意食炒飯嘅,所以呢個我當然都係好鍾意🙌🏻
推薦大家試試喔~

✨雞軟骨
  • 爆多蟹籽冷麵
  • 招牌蟹籽沙律
  • 透明袋裝撈麵
  • 爆辣炒飯
最近喺社交平台經常見到呢間小食店咁啱我今日要去元朗 就一於試試佢本住未必會再嚟嘅諗法我一次過叫左6️⃣款諗住試哂呢間店嘅名物(最後分左好多餐食。。)🔸️爆多蟹籽冷麵真係超多蟹籽滿滿嘅蟹籽將冷麵完全覆蓋一放入口就係一粒粒蟹籽被咬破喺口入面爆開爽爽嘅口感搭配冷麵軟冧冧嘅口感令人好滿足🔸️蟹籽沙律其實我好怕蟹籽沙律入面青瓜嘅草青味但呢間嘅青瓜並無果種草青味雪凍咁食 青瓜加上醬汁 清清涼涼 入口很清新少許嘅螺肉亦令整體口感 味道 再多加一個層次🔸️爆炒烏冬呢個我會用「必食」呢形容因為佢真係辣得好好食有啲似鼓油王炒烏冬但因為有辣味佢嘅味道並不單調咸 辣 兩種味道交織令呢份烏冬變得好好味🔸️有賽磅蟹杯麵如果唔係好食得辣呢款我真係唔推介(我都辣到唔係好食到)佢一入口 係淡淡嘅油香味完全無辣味但轉瞬間 佢嘅後勁便出現並且非常非常‼️辣如果你鍾意食爆辣🥵我會好推薦你食呢款🔸️透明袋裝撈麵食呢個嘅時候令我好似返返以前細個果陣成日食袋裝撈麵大個左就冇乜點食絕對係懷舊小食之一💓🔸️爆辣炒飯呢個味道辣得嚟同烏冬差唔多但我會比較欣賞烏冬因為烏冬比飯更入味更香但炒飯都唔差推薦大家試試喔~
最近喺社交平台經常見到呢間小食店
咁啱我今日要去元朗 就一於試試佢

本住未必會再嚟嘅諗法
我一次過叫左6️⃣款
諗住試哂呢間店嘅名物
(最後分左好多餐食。。)

🔸️爆多蟹籽冷麵

令呢份烏冬變得好好味

🔸️有賽磅蟹杯麵
如果唔係好食得辣
呢款我真係唔推介
(我都辣到唔係好食到)
佢一入口 係淡淡嘅油香味

呢個味道辣得嚟同烏冬差唔多
但我會比較欣賞烏冬
因為烏冬比飯更入味更香
但炒飯都唔差
推薦大家試試喔~
2024-02-23
今日同幾個朋友嚟元朗挑戰爆辣冷麵見佢社交平台好多靚女都有介紹 好似好出名咁咁就要過嚟睇吓到底有幾「爆辣」本人食開譚X10小辣 朋友食開小辣辣度可揀爆爆爆/爆/大/中/小/蚊仔辣怕辣都唔使擔心 仲有唔辣可揀叫咗以下幾樣嘢食 揀咗蚊仔辣都幾辣- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 爆多蟹籽冷麵上手真係蟹籽滿滿 就快想跌出嚟咁啊成個盒面充滿蟹籽橙色 真係吸睛蟹籽上面舖咗少量紫菜 下面就係冷麵冷麵用咗粗麵 唔會淥到淋晒食每啖麵都感覺到蟹籽嘅爆裂感為冷麵帶嚟咗豐富海鮮風味2. 招牌蟹籽沙律呢個沙律有好多食材喺裡面包括青瓜絲、蟹柳絲、粟米、蟹籽仲有海鮮帶子裙邊 咁多食材6種顏色同口感都好豐富食到好辣嗰陣 食啖清爽沙律即刻可以幫手緩解到個刻嘅辣勁3. 賽螃蟹杯麵賽螃蟹即係用咗蛋白模仿蟹肉好多時見中國菜式入面先有估唔到可以加入冷麵度仲要咁有創意用杯裝住杯頂裝有好多食材 除咗賽螃蟹仲有粟米、西蘭花、蟹籽、蟹柳、紫菜4. 透明袋裝撈麵記得以前中學放學會成日買嚟食18蚊4包 叫咗蟹柳、粟米、香腸本身已經有蟹籽同紫菜要蒜要辣 回憶即刻返返晒嚟呢個我
今日同幾個朋友嚟元朗挑戰爆辣冷麵
見佢社交平台好多靚女都有介紹 好似好出名咁
咁就要過嚟睇吓到底有幾「爆辣」
本人食開譚X10小辣 朋友食開小辣
食每啖麵都感覺到蟹籽嘅爆裂感
為冷麵帶嚟咗豐富海鮮風味
2. 招牌蟹籽沙律
呢個沙律有好多食材喺裡面
包括青瓜絲、蟹柳絲、粟米、蟹籽
仲有海鮮帶子裙邊 咁多食材
好多時見中國菜式入面先有
估唔到可以加入冷麵度
仲要咁有創意用杯裝住
杯頂裝有好多食材 除咗賽螃蟹
仲有粟米、西蘭花、蟹籽、蟹柳、紫菜
賽螃蟹杯麵
出嚟唔會太過濕潤 味道唔會好鹹
爆炒烏冬
6. 爆辣炒飯
炒飯入面有好多豐富嘅食材
包括帶子裙邊、火腿、粟米、腸仔
螺肉、芫茜、蟹籽、魷魚、蟹柳等等
啲料多到老闆都列唔晒出嚟XD
總之海鮮、肉類、蔬菜都有
夠晒多樣 飯粒都好粒粒分明
2024-02-25
10 分鐘 (外賣自取)
賽螃蟹杯麵
透明袋裝撈麵
爆炒烏冬
2024-02-04 47 瀏覽
跟住我個朋友嘅腳步,我哋入咗間餐廳試佢傳聞中嘅辣海鮮撈麵,一詞點都唔夸張,料真係足得滯!撈一撈,吓,鮑魚、帶子、蝦、螺肉都包埋嚟!重點係,佢嘅辣度勁過直上雲霄,即使我個朋友食辣得嚟又揼埋笑話話「哥吃得辣」啲嘴巴都要叫救命啦!🌶️招牌爆多蟹籽冷麵又點可以錯過呢?蟹籽俾得真係一啲唔哂牙,每一啖咬落去都腦海裡面「嗶嗶嗶」咁響,無辣味嘅香滑同海鮮嘅鮮味令我一試愛上,真係三秒鐘愛上一碗面噃!至於家陣嘅炒飯,嗰度就真係鬼淡啦,係之前夠勁嘅海鮮撈麵同冷麵面前,炒飯就顯得善良嘅好多。不過,佢嘅一般正常,又唔失勁香潔淨,算係來個平衡回歸。好啦,講完我心目中嘅兩個英雄菜,我想話俾大家知,係呢度食飯,其實幾似做咗場辣味探險,想試就快啲過嚟!食完喺度,話唔定連「阿媽都唔識」嘅感覺都會試到!😆👅🔥