2021-12-26 884 瀏覽
尋日lunch同朋友book左呢間,食完有一個朋友下晝肚痾,但我同另外一位無事,以為係佢自己問題。點知當晚12點前後,我開始想嘔,前後嘔左兩次,折騰到朝早9點幾實在難忍去左急症室,判斷為腸胃炎。原本以為係我自己有問題,點知第2日朋友講佢半夜3點前去左3次廁所,而我同佢下晝已經番左各自屋企。宜家,已經過左36個鐘頭,我打完止痛針食藥都未見好轉。 可見食材有幾大問題?!一個人400幾蚊呢個質素?不會再黎!
2021-12-25
聖誕節
2021-12-26 605 瀏覽
放題有3 款套餐,牛鬼$268、牛海姬套餐 $368 百鬼夜行 $588 一位落單好方便,只需用QR Code 就可以啦~店舖送上一盤鹿兒島A4 和牛, 每位客人各有一件,牛脂雪花均勻,入口香濃而不油,好味おいしい。燒鬼主要都是食牛肉為主, 雞和豬都比較缺缺 。主打都是頂級美國牛,封門柳, 牛小排同牛板腱既然是日本餐廳, 當然魚生刺身和壽都同樣出色啦,三文魚、帶子、北寄貝、甜蝦好新鮮啊~食完仲可以燒菠蘿來解油膩 和 吃一個和牛煮大根,清清地的和牛蘿白來平衡下太多肉食仲有小食- 章魚燒, 青口, 帆立貝可以一嘗, 尤其是芝士年糕, 口感軟滑Q彈, 非常易入口呢~
放題有3 款套餐,
牛鬼$268、
牛海姬套餐 $368
百鬼夜行 $588 一位

落單好方便,只需用QR Code 就可以啦~

難得今年聖誕🎄恢復夜間堂食, 早早在網上預約7:30pm時段. 結果餐廳在前兩天才致電告知聖誕新時段為7pm-9pm, 並需加價. 雖此對之前的行程有所阻礙, 但如此晚通知也改不了地方,還是接受並期待. 訂座日前兩天和當天, 餐廳還致電叮囑準時入席. 為了守時, 提早離開前一節目,無奈仍要等差不多15分鐘才入座. 我們叫的是$398套餐,不便宜呢~ 結果等快一小時,不見一塊”🐂”, 於是向職員反應. 答案是令人😡😡😡第一次(職員): “師傅已在忙了…”第二次(職員): “我幫你們看看”, 便走開了…第三次(職員): “今晚比較多單”, 又走開了…第四次(職員): “有客叫的是”和牛”餐,部分的肉是跟你們的套餐一樣,所以會先安排給他們.”What⁉️此是階級歧視嗎? 叫”和牛”的就顧客至上,叫其他價格的就夠時間叫人走嗎? 等一小時也吃不到一塊牛,還要求客人付同樣價錢和服務費, 能接受嗎? 因此寫了人生第一次食評.
第一次(職員): “師傅已在忙了…”
第二次(職員): “我幫你們看看”, 便走開了…
第三次(職員): “今晚比較多單”, 又走開了…

2021-12-17 245 瀏覽
今日試新野,突然想食燒肉,無乜心水餐廳係附近,所以就看食評決定,最後揀左呢間係銅鑼灣的日式燒肉!因為見食評勁多好評,而差評比例少,而且幾個都無相,所以膽粗粗都係一試,仲怕無位,一早叫朋友訂定位。一上去就安排了4人卡位比我2個!勁開心,坐得好鬆動,我地因為1730左右到,見到人少也不為意,仲諗係因為訂座關係,覺得勁好彩。好啦佢有幾個餐,分別係和牛餐500幾,有海鮮有刺身的300幾,仲有個得肉的200幾,因為諗住和牛油膩食唔到幾多,所以我地揀中位數300幾個個餐,再加98蚊要個和牛拼盤,過下口癮就算。呢個就係98蚊的和牛,98蚊黎講不過不失,但和牛黎講就….不過算,呢個已經真係唯一可以按捺住唔抱怨的食物。講到呢到,開始煙霧彌漫…原來入多左幾枱客,只係幾枱,全滿的話真係不得了,到最後好彩都唔滿,我地食到一半已經由對食物不滿變成擔心,不斷睇緊急出口同消防設備位置…食個燒肉都咁勁煙,有事起上黎真係睇唔到路都似。個抽風已經勁接近個爐都咁。(當天有其他客人覺得擋住想調高,立即被職員阻止,你知個抽風乜料啦)之後刺身到啦,普通仼食刺身質數,加上輕微雪味,我地都叫左2轉,睇埋落去就知因為實在無乜好食和牛蘿

今日試新野,突然想食燒肉,
無乜心水餐廳係附近,所以就看食評決定,
最後揀左呢間係銅鑼灣的日式燒肉!
因為見食評勁多好評,
而差評比例少,而且幾個都無相,
所以膽粗粗都係一試,仲怕無位,
一早叫朋友訂定位。
一上去就安排了4人卡位比我2個!
勁開心,坐得好鬆動,
我地因為1730左右到,見到人少也不為意,
仲諗係因為訂座關係,覺得勁好彩。

好啦佢有幾個餐,分別係和牛餐500幾,
有海鮮有刺身的300幾,仲有個得肉的200幾,
因為諗住和牛油膩食唔到幾多,
所以我地揀中位數300幾個個餐,
再加98蚊要個和牛拼盤,過下口癮就算。

呢個就係98蚊的和牛,98蚊黎講不過不失,
但和牛黎講就….
不過算,
呢個已經真係唯一可以按捺住唔抱怨的食物。

講到呢到,開始煙霧彌漫…
原來入多左幾枱客,只係幾枱,
全滿的話真係不得了,到最後好彩都唔滿,
我地食到一半已經由對食物不滿變成擔心,
不斷睇緊急出口同消防設備位置…
食個燒肉都咁勁煙,
有事起上黎真係睇唔到路都似。
個抽風已經勁接近個爐都咁。

之後刺身到啦,普通仼食刺身質數,
加上輕微雪味,我地都叫左2轉,
睇埋落去就知因為實在無乜好食

和牛蘿蔔,和牛柴口,蘿蔔還好。

牛肉除左蔥花個個款之外,
其餘都有成6-8款肉,每樣2塊,
不過如圖,其中有一款比較好,
邊款?你自己再慢慢試分開叫先知了。
我當天試最好就係封門柳,
其餘又柴又無味,揀有調味仲衰,
只得調味的味,同勁平韓燒一樣味。

牛舌還好,有陣蘇味,還可接受…
(不斷刷新下限…低處未算低)

三文魚麵豉湯,因為見過食評讚而叫,
好啦,都岩…因為算正常…

重頭戲,蝦!係臭蝦!
話說黎的時候見佢頭甩都知唔新鮮,
叫4隻有2隻係咁!我哋仲博一博,
燒左試下,諗住唔梅都可以接受,
點知一放落口咬一啖,唔知梅唔梅,
因為全口都充斥住臭腥味,直頭係臭左!
當然立即吐掉,職員收碟問要唔要,
我地話唔要啦,d蝦臭,佢收左轉頭離開,
就這樣,不過也意料中事,看開了,
有乜出奇,咁樣質素都吹捧到咁多好評

最後唯有叫飽肚野,食下烏冬,
一陣麵粉味,半生熟

野飲飲過蘋果汁,感覺應該係1比1溝水?
另外係有氣水,值得一讚!係正常嫁

大推有氣水

總結:
不推薦。
向好方面諗,我興幸自己無揀500幾個餐,
如果唔係真係喊出黎
直升機起飛…
…伏伏伏伏伏…

睇到留言決定唔去: 恭喜你。
睇到留言決定去 : 係勇者。
2021-12-13 242 瀏覽
最近好忙好忙,難得有時間約閨蜜午餐,一於食好d!.今次去了銅鑼灣「燒鬼」,嘆一份「鹿兒島和牛之午市盛宴」:。黑松露鹿兒島和牛溫泉玉子野菜沙律。味噌湯。炙燒鹿兒島和牛生牛肉簿片。鹿兒島和牛壽司。鹿兒島和牛煮大根。魔鬼牛丸。鹿兒島和牛小排。鹿兒島和牛三角。鹿兒島和牛溫泉玉子丼.這份九宮格真的不得了,可以一次過品嘗幾款不同口味的鹿兒島和牛!.我最愛兩款自己烤的鹿兒島和牛小排和三角,原汁原味地品嘗高質的和牛,牛味香濃、入口即溶,很想encore,哈哈!.另外,鹿兒島和牛煮大根都很不錯,美味得連湯都被我喝完了!.一餐大滿足的和牛午餐!9.5分⭐️
最近好忙好忙,難得有時間約閨蜜午餐,一於食好d!
今次去了銅鑼灣「燒鬼」,嘆一份「鹿兒島和牛之午市盛宴」:
。黑松露鹿兒島和牛溫泉玉子野菜沙律
。味噌湯
。炙燒鹿兒島和牛生牛肉簿片
。鹿兒島和牛壽司
。鹿兒島和牛煮大根
。魔鬼牛丸
。鹿兒島和牛小排
。鹿兒島和牛三角
。鹿兒島和牛溫泉玉子丼
另外,鹿兒島和牛煮大根都很不錯,美味得連湯都被我喝完了!
一餐大滿足的和牛午餐!9.5分⭐️
2021-11-30
2021-12-09 281 瀏覽
天氣寒冷,週末想和朋友一起大口吃肉。看到這家店提前訂位第二位有68折,馬上定了位子。第二天非常準時到店,但竟然還沒開門。坐下後不久店員似乎踩點也剛來上班。全程整間店只有兩桌客人,大概是大家不習慣午餐吃肉。食物整體新鮮,肉質來說肩胛肉最值得多點!雪花最多,口感軟滑,味道香濃。刺身整體新鮮,壽司醬油及芥末也恰到好處。美中不足的是其他食品種類選擇較有限,不像大部分日式放題那樣有甜品有多種飲料任選。主要以吃肉為主吧!最終兩位消費依然有$700+,因為店家要加原價的10%服務費以及週末要每位加$20。總體來說,節省了大約$120, 依然不算便宜,但如果剛好在銅鑼灣又不想排隊,可以一試!記得openrice提前訂位,才有優惠!

刺身整體新鮮,壽司醬油及芥末也恰到好處。

• 肩胛肉
2021-12-02 278 瀏覽
銅鑼灣就不嬲都多美食,今次就嚟到呢一個位於樓上鋪嘅燒肉放題店,之前同朋友食過一次都覺得質素唔錯,所以就再嚟多一次作為燒肉放題店,食物款式種類都算多,除咗有肉類,仲有好多嘅前菜、蔬菜類、熟食,而且仲有刺身食!放題套餐有3款,如果唔食刺身嘅可以揀最平嘅套餐,但我就非常之鍾意食刺身,所以揀咗中間價位嘅牛海姬套餐,抵食之餘仲好多菜式!🔶頂級美國牛共8款部位,當中我最鍾意嘅係牛舌,厚薄適中而且又大大塊,啖啖肉好滋味!🔶刺身極推薦魷魚、甜蝦,雖然每件都係細細塊,但兩者都十分鮮甜,非常驚喜!🔶前菜共7款,枝豆、帶子裙邊都值得一試👍🔶其他推薦天婦羅和牛關東煮、海蝦、牛油金菇

🔶頂級美國牛

🔶刺身

🔶前菜

共7款,枝豆、帶子裙邊都值得一試👍

🔶其他推薦
天婦羅
和牛關東煮、海蝦、牛油金菇
2021-12-02 225 瀏覽
早幾日早收工同同事嚟到位於銅鑼灣嘅燒鬼食放題~估唔到5點半入到去已經有幾枱客人!餐廳都有十幾枱坐位,而且座位都算幾闊落,坐得都舒服。烤爐係用日式網燒爐,每個爐頭上面都有個抽油煙機,咁就無咁焗放題套餐我就揀咗牛海姬,除咗有8款頂級美國牛肉外,仲有多款雞肉、黑豚、海鮮、蔬菜、前菜、壽司、和食、麵飯湯同8款刺身!上菜速度都幾快,而且望落同食落牛肉肉質都唔差,刺身以燒肉放題嚟講都出奇地新鮮好味!牛肉方面,最推薦嘅係牛舌、牛胸腹、牛板鍵香蔥薄燒!刺身極度推薦:魷魚、甜蝦、帶子,超級鮮甜!其他食物都好有驚喜同質素,尤其係天婦羅,新鮮即炸好脆口~前菜嘅辣味貢菜帶子裙邊都好開胃,一定要食!

牛肉方面,最推薦嘅係牛舌、牛胸腹、牛板鍵香蔥薄燒!

刺身極度推薦:魷魚、甜蝦、帶子,超級鮮甜!

2021-11-27 266 瀏覽
同朋友生日慶生,一行四日嚟到《燒鬼》,一出lift煙霧離漫,0係等待入座之際睇吓餐牌有咩食,今晚選咗$588套餐,A4和牛好油膩,基本上只係食咗一轉,其他嘢食同出面放題差不多,但以$588放題呢個價錢唔包酒精飲品有啲貴!
2021-11-26 168 瀏覽
🔸午餐時間來到這兒吃燒肉,主要是任食的套餐🔸我記得過來的時候應該是開張不夠,所以人流不是太多。侍應俾咗張卡位我哋座,都好闊落舒服🔸任食除了燒肉之外,還有刺身和熟食等等。午餐的價錢大概是1xx,這個價錢性價比可算是非常好🔸肉質中規中矩,午餐這個價錢可接受。而且每一次送上來的份量都非常慷慨🔸肉類部位選擇都幾多,仲有雞翼牛舌之類都唔錯🔸值得一讚這兒的服務非常好,服務有禮而且貼心🔸以午餐呢個價錢來講我覺得性價比真係幾高,大家都可以一試🔸呢度嘅環境都幾乾淨,侍應收碟都好迅速。
🔸午餐時間來到這兒吃燒肉,主要是任食的套餐
🔸肉類部位選擇都幾多,仲有雞翼牛舌之類都唔錯
🔸值得一讚這兒的服務非常好,服務有禮而且貼心
🔸以午餐呢個價錢來講我覺得性價比真係幾高,大家都可以一試
🔸呢度嘅環境都幾乾淨,侍應收碟都好迅速。
餐廳名字叫做燒鬼,估唔到係食和牛嘅燒肉,見到佢個午餐盛宴咁特別,有九個格仔,全部都係由和牛造成。嗰九格分別有和牛生牛肉薄片,一客有4片。 另外有兩件和牛壽司,個人認為呢兩舊壽司個味道十分好吃,醬汁配上和牛肉,再加埋舊白飯,簡直就覺得自己係食緊和牛丼,好飽滿同滿足。 還有和牛煮大根、牛丸和和牛小排、和牛三角(要自己燒嘅後面呢兩樣) 不過餐廳都有人教點燒,咁樣就唔怕會over cook 而浪費左。 最後還有一碗和牛溫泉玉子丼,成個套餐食得好滿足,價錢又實惠。

2021-11-26 187 瀏覽
成餐飯食得勁辛苦 雖然知道燒肉係會比較大煙 但呢間大煙既程度係我同朋友都煙到標哂眼水咁食而且成個格局好悶焗 基本上係係個煙房度食飯咁肉唔係特別高質 點燒都係好韌天婦羅更加離譜 d粉漿厚到有成層係度
成餐飯食得勁辛苦
而且成個格局好悶焗 基本上係係個煙房度食飯咁
肉唔係特別高質 點燒都係好韌
天婦羅更加離譜 d粉漿厚到有成層係度
2021-11-17 229 瀏覽
慶祝生日又唔想咁單調咁岩見到有尼間餐廳,專食燒牛肉,而且款式好多有牛翼板、牛胸腹、牛小排、牛板腱、封門柳、牛舌等,好多都未聽過😂而且所簡既套餐包埋刺身、海鮮、壽司等。
慶祝生日又唔想咁單調
咁岩見到有尼間餐廳,專食燒牛肉,而且款式好多

而且所簡既套餐包埋刺身、海鮮、壽司等。
2021-10-25
生日
2021-11-12 274 瀏覽
餐廳環境一般,抽風系統廢,我地4 個人食368 個餐,食物種類夠多,刺身普通,不過,最離普係汽水竟然不是罐裝,是要叫的,普通汽水機出品。牛肉不是最頂尖,同牛X 沒得比,店舖油煙味太重,影響食慾,另外,最神奇係牛肉和所有食物要逐片叫,真神奇
2021-11-10
2021-11-11 196 瀏覽
N年未食過韓燒了,我都唔知咩原因。今日心血來潮想食肉,自然諗起食韓燒。呢間燒鬼,有幾個任食plan俾顧客選擇。當然愈多種類,愈長時間,要飲野既,價錢自然貴D。我地係午市去的,最終揀左基本既任食plan,即是一小時,不包飲品,D肉類最基本的,價錢係$158一位,再收加一服務費。點解我地揀最基本,唔加任何升級,因為我地覺得反正我地都係主要食肉,基本個個plan已經有齊我地想食既肉。而午市我地覺得一小時都夠食,即使俾多D時間我地,都係食多少少,唔係咁化算。不如地食快D,而唔飲野又可以食多D。呢個就係我地既策略XD侍應哥哥(我地覺得係老闆)係我地一入黎己經好詳細咁解釋有咩plan同有咩野食,亦都提我地一小時大約食到5轉野食左右,俾我地參考,又提我地叫一份即是一件肉,唔係一碟肉,相當好人同細心,值得加許。而且即使我地無叫野飲,侍應們都會俾茶我地飲,太好了。之後我地點野食,呢間餐廳係用手機點,我成日覺得手機點餐係好好既科技,手機點餐,可以環保,又唔洗口同鼻拗嘈交話漏單。侍應又可以做小收單呢一項工作,專心上菜同收碟。我地點完十幾樣野食,原本都預係黎唔齊。大家都明啦,食放題,任食既野,點左既數量,款式

我地點完十幾樣野食,原本都預係黎唔齊。大家都明啦,食放題,任食既野,點左既數量,款式永遠都黎唔齊,但呢一間餐廳竟然真係黎足我點既野食同數量,抵讚。

肉質係屬於高質既牛肉,絕對唔對擺左好耐既肉,燒出黎滑身,口味當然十分嫩,配上白飯,一流。我以為自己去左高級既韓國菜食緊既肉。

牛舌係我俾最高分,入口爽身,咬落唔黏口,亦唔會好硬。

海鮮類就相對失色。唔記得講,每人會交一份刺身或海鮮,刺身無影相。送既野食就相當無肉食咁滋味了,不過,都合格既!

我地食左大概5轉野食,侍應哥哥又講得好準。

食完一小時,唔知係咪無新客入座,無人趕我地走,我地坐多左十分鍾,先叫埋單。