幫襯勁買💛熾工房🛞@wowlab.hk講起食炸雞同蘑菇飯,除左連鎖嘅K乜乜同J乜乜,之前喺西營盤搵到更好嘅替代品⭐️ 但係原來半年前已經結業,所以專程嚟到長洲本店重溫一下💭兩間舖頭裝修風格相似,都係啲冷色系為主調,室內外都有座位,而牆身同樣畫左塗鴉壁畫🎨同樣係自助形式,落完單之後自己攞餐同還餐盤🍽️Menu印象中大致上相同,見餐廳最近推出咗號稱全港首創嘅脆雞甜筒🍦黑色嘅竹炭甜筒中有爆谷雞粒同薯蓉🍿外賣同堂食唔同價🏷️餐廳標榜食材新鮮,炸雞烤雞都係即叫即做,保證新鮮🐣 烤雞大概要等20分鐘,而炸嘅就15分鐘左右⏰滋味脆雞套餐🍗原味滋味脆雞|蘑菇飯(細)|Soda Water原味烤雞套餐🎛️原味烤雞|薯條|Soda Water炸雞外皮炸得鹹香,又保持到中間嘅肉汁💦 烤雞調味均勻,配上香草同檸檬清新香味,食落冇咩油膩嘅感覺🍋相比連鎖店用粉開嘅蘑菇汁,呢就係出色好多!顏色呈奶白色,味道非常creamy,加上足料嘅蘑菇片🤤 下次真係唔睇小自己,嗌返個regular size🕳️望到啡色嘅薯皮就知道係用真薯仔做嘅🥔 茄汁可以任點🍅 亦可以以$5加燒烤醬或者蜜糖芥茉呢啲特色醬汁🍯支持良心小店💛
幫襯勁買💛

熾工房🛞
@wowlab.hk

同樣係自助形式,落完單之後自己攞餐同還餐盤🍽️

滋味脆雞套餐🍗

滋味脆雞套餐
蘑菇飯(細)
薯條
2024-03-19 66 瀏覽
繼上次帶Gavin去坪洲,今次我地搵埋朋友一齊去長洲😍一到埗梗係要食個正餐填包個肚喇~出發前Gavin媽已經做足功課,搵左一間食炸雞既餐廳 – 熾工房🍗平時食開大型連鎖店既炸雞,今次試下黎到長洲,一於就幫襯下小店喇~♡滋味脆雞套餐$58有2件熱辣辣既脆雞(雞胸同雞鎚),雞肉肉質嫩滑多汁,仲包埋薯條(可以轉牛油粟米)同埋一罐汽水。薯條係有啡色既薯皮🥔就知道係用真薯仔做架🍟茄汁可以任點🥫亦可以加$5轉燒烤醬或蜜糖芥茉醬~呢個價錢可以食到咁飽,好抵!♡招牌蘑菇飯套餐$58呢個係餐廳自家製既大蘑菇飯,口感好豐富,仲有好香牛油味同埋濃忌廉蘑菇醬汁🤤相比某連鎖店既蘑菇汁,呢個真係好出色,非常creamy🫶🏻另外仲有大約5隻既單骨雞翼,一咬又係好鮮嫩既肉質,套餐仲包一罐汽水,勁爽呀!♡牛油粟米$22呢個係order比小朋友既,粟米係佢地既至愛之一🌽又健康又好味,見到Gavin食得咁滿足,就知道好好味喇~餐廳既食物都係即叫即做,而且非常新鮮,Gavin同朋友仔都食到lamlam脷😋Gavin仲食左好多蘑菇飯!餐廳以自助形式,落完單之後會比一個感應器,一聽到響就可以出去攞餐,食完記得要還餐盤啊💓如果大家

♡滋味脆雞套餐$58

♡招牌蘑菇飯套餐$58

♡牛油粟米$22

如果大家黎到長洲又口痕想食下炸野,呢度都係一個幾好既選擇!
2024-02-25
  • 招牌蘑菇飯套餐
  • 滋味脆雞套餐
幾年前食完之後 一直對佢磨菇飯念念不忘~今次再去長洲 一於再去食個快餐( ᎔˘꒳˘᎔)🍗 原味烤雞套餐 $60 烤雞有陣檸檬香 味道唔會太鹹 比以前更好食!雞肉咬入去都好juicy唔會太乾~再加錢將薯條轉做細嘅蘑菇飯 完返自己心願!依舊好creamy又好多菇~好重忌廉好正( ᐛ )🍟 Shake Shake薯條 $30已經冇食shake shake一段時間~見到呢到有 就即刻試試佢 有燒烤同咖哩味粉 最後揀燒烤味~建議唔好一次過落曬啲粉 今次一次過落曬之後覺得鹹咗啲( ꈨຶ ˙̫̮ ꈨຶ )叫埋杯啤酒就fit!🥗 精選沙律 $32食咁多肉要叫返嗰菜balance返🤣🥤 檸檬薑特飲 $28好少飲汽水 又撞正嗰排天氣凍 叫返杯熱嘅檸檬薑特飲 酸酸地又辣辣地 暖胃啱曬🤪總結!烤雞juicy唔鞋口 蘑菇飯依舊係咁creamy好食~去到長洲又想食炸雞嘅話 去試吓就啱了ദ്ദി(៸៸›ᴗ‹៸៸ )
幾年前食完之後 一直對佢磨菇飯念念不忘~
今次再去長洲 一於再去食個快餐( ᎔˘꒳˘᎔)

🍗 原味烤雞套餐 $60 [蘑菇飯 +$5]
烤雞有陣檸檬香 味道唔會太鹹 比以前更好食!
雞肉咬入去都好juicy唔會太乾~
再加錢將薯條轉做細嘅蘑菇飯 完返自己心願!
依舊好creamy又好多菇~好重忌廉好正( ᐛ )

🍟 Shake Shake薯條 $30
已經冇食shake shake一段時間~
見到呢到有 就即刻試試佢
有燒烤同咖哩味粉 最後揀燒烤味~
叫埋杯啤酒就fit!

🥗 精選沙律 $32
食咁多肉要叫返嗰菜balance返🤣

🥤 檸檬薑特飲 $28
好少飲汽水 又撞正嗰排天氣凍
叫返杯熱嘅檸檬薑特飲 酸酸地又辣辣地 暖胃啱曬🤪

今日同🐯👩🏻‍🦰入長洲玩返日但係長洲都係食 食同埋食沙律🥗佢嘅新鮮蔬菜混合得好好,每樣都好新鮮脆口,佢哋嘅沙律醬汁亦都好開胃,酸酸甜甜嘅味道好配合沙律嘅清新感覺。薯條🍟金黃酥脆,入口即化。加上佢哋嘅蜜糖芥末醬,味道酸甜辣香,好開胃。薯條蘸住呢個醬汁真係一絕。原味燒雞🍗係呢度嘅招牌菜式之一。個皮燒得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,好入味。食落去,啖啖都係滋味。佢哋嘅燒雞配上啲自家製嘅秘密醬汁,真係一絕!單骨雞翼係我嘅最愛!佢哋炸得香脆,每隻雞翼都好多汁。鮮味十足,肉質鮮嫩。佢哋嘅調味料獨特,好適合喜歡辣味嘅人。真係一啖難忘!總括而言,長洲熾工房真係一個值得一試嘅食肆。佢哋嘅沙律新鮮美味,薯條配蜜糖芥末醬味道獨特,原味燒雞同單骨雞翼更是招牌菜式,每一樣都值得推薦。如果你喺長洲行街嘅話,記得嚟熾工房試下佢哋嘅美食啦!
今日同🐯👩🏻‍🦰入長洲玩返日
但係長洲都係食 食同埋食

沙律🥗

薯條🍟

原味燒雞🍗

🍗熾工房 📍長洲建新里9號地舖🍄招牌蘑菇飯套餐 hkd 58勁大碟嘅磨菇飯 味道係忌廉蘑菇汁口味偏濃稠嘅質感 重點超多磨菇同飯!!當食埋晚餐個份量都仲得❤️‍🔥配埋單骨雞翼 無太多調味 咸咸地再加看選汽水 呢個價錢有咁多野無得輸😽🍗原味烤雞套餐 hkd 60原味烤雞+薯條🍟/粟米+汽水烤雞有啲偏咸 有啲重口味🫢不過雞肉超嫩滑 係咬落好juicy個隻~可以揀薯條或者粟米🌽 唔想成日食m記又想試新野嘅可以去試下🤓🕰️營業時間星期一至三 12:00-21:00星期四 全日休息星期五至日 12:00-21:00#長洲#熾工房 #熾工房炸雞🍗💛 #少鹽少糖食店大搜查 #西式#小食店#平民小吃 #平民小食 #糧尾恩物 尾之選 #糧尾系列 #雞翼#單骨雞翼#烤雞 #平價小吃😋
🍗熾工房
📍長洲建新里9號地舖

🍄招牌蘑菇飯套餐 hkd 58
勁大碟嘅磨菇飯 味道係忌廉蘑菇汁口味
偏濃稠嘅質感 重點超多磨菇同飯!!
當食埋晚餐個份量都仲得❤️‍🔥
配埋單骨雞翼 無太多調味 咸咸地
再加看選汽水 呢個價錢有咁多野無得輸😽

🍗原味烤雞套餐 hkd 60
原味烤雞+薯條🍟/粟米+汽水
烤雞有啲偏咸 有啲重口味🫢
不過雞肉超嫩滑 係咬落好juicy個隻~

🕰️營業時間
星期一至三 12:00-21:00
星期四 全日休息
星期五至日 12:00-21:00

2024-03-06 15 瀏覽
長洲碼頭一落船 就見到炸雞甜筒牌 好有趣⛵️諗住去買 去到先發現原來幾年前 已經同小朋友👶🏻一齊去已經食過!因為小朋友最鍾意食啲咁邪惡嘅嘢😈炸雞薯條蘑菇飯呢啲先係佢嘅至愛!清爽沙律套餐$60原味烤雞 ~雞皮勁勁勁脆 脆到似薯片🥔肉嫩多汁 完全唔柴🪵沙律🥗比較清新 好少可炸雞🍗店會有沙律比客選擇!沙律好大兜 ~滋味雞翼套餐$60單骨雞翼 有足足10隻!!!連我呢個雞翼怪 獨食難肥 本身都唔捨得分俾人 但真係太多太滿足😹配士拉差醬 點下點下 一條友都啪左8隻😼薯條🍟係粗薯!啖啖薯蓉🥔轉左suntory啤酒🍻

清爽沙律套餐$60
原味烤雞 ~雞皮勁勁勁脆 脆到似薯片🥔肉嫩多汁 完全唔柴🪵

沙律🥗
比較清新 好少可炸雞🍗店會有沙律比客選擇!沙律好大兜 ~

滋味雞翼套餐$60
😹配士拉差醬 點下點下 一條友都啪左8隻😼

薯條🍟係粗薯!啖啖薯蓉🥔

轉左suntory啤酒🍻

2024-03-04 15 瀏覽
假日來到長洲走走,遠離鬧市的繁忙生活,來個小島半日遊。走在長洲的大街小巷,感受小島居民的悠閒生活。在小巷裏看到這家餐廳,微微的陽光照射在室外的桌上,想着在這裡午餐一定非常寫意。秘製雞肉丸:雞肉丸灑上蕃茄醬汁成了一道開胃菜,肉味香濃不油膩。原味烤雞:雞胸肉新鮮嫩滑,烤出陣陣香草味,多汁不油膩。招牌磨菇飯:自家製蘑菇飯,大大粒蘑菇口感豐富,香濃牛油忌廉味,濃郁的忌廉蘑菇醬汁配上單骨雞翼,吃着別有一番風味。脆雞甜筒:外層是竹炭脆筒,內裏是蕃薯蓉,頂層是炸雞丸。是這裡獨有的,醬汁與脆筒、薯蓉、炸雞丸非常搭。唯獨醬料控化身,若醬汁的份量可以多一點更好!青擰菠蘿梳打:酸甜順滑,開胃解渴。

原味烤雞:雞胸肉新鮮嫩滑,烤出陣陣香草味,多汁不油膩。

青擰菠蘿梳打:酸甜順滑,開胃解渴。
2024-02-24
  • 招牌磨菇飯
  • 脆雞甜筒
  • 青擰菠蘿梳打
2024-02-25 16 瀏覽
趁住星期日放假同friend去咗長洲周圍行吓!呢間小店主打烤雞、炸雞🍗, 所有食品都係即叫即整, 大約$50-$60就有一個套餐, 價錢都幾親民, 門口仲見到有個牌寫住佢哋推出咗全港首創脆雞甜筒, 非常特別!🍗原味烤雞套餐 WoW Roast Chicken Set呢個餐有原味烤雞兩件、牛油粟米🌽/薯條🍟、汽水🥤。烤雞大大件, 用香草醃製過, 肉嫩又juicy!炸薯條新鮮炸起, 熱辣辣, 脆卜卜~ 牛油粟米好香甜, 粒粒飽滿~

🍗原味烤雞套餐 WoW Roast Chicken Set
2024-02-25
2024-02-20 16 瀏覽
店內外都有座位,室外位置可以帶寵物。我哋平日去成個長洲都好靜,我哋坐喺外面睇住居民踩單車代步,感覺好寫意,但同時亦想像到假日會有幾多人🤣 滋味脆雞套餐 $58有原味脆雞兩件,一件雞胸一件雞髀,兩款都超好食,雞皮脆卜卜,但雞胸比我想像中更爆汁,又大大件,醃味唔會過鹹,啱啱好突出雞肉鮮味套餐中包括薯條或牛油粟米同罐裝汽水,揀咗薯條,可以去自助餐具及醬汁區唧茄汁招牌蘑菇飯套餐 $58包一個大蘑菇飯,四隻單骨雞翼同罐裝汽水。個蘑菇飯果然係招牌,一大pat醬汁本身以為會太多,但佢好好食又唔太鹹,撈飯食好快清晒,剩咗少少點薯條都唔錯😋 單骨雞翼,當然都同脆雞養金黃酥脆😍

滋味脆雞套餐 $58

招牌蘑菇飯套餐 $58

長洲---熾工房,香港唯一的炸雞甜筒一來到長洲就俾佢個廣告牌吸引了Wow Lab💋💋可能係我食過最好味的熱辣辣嘅炸雞🍗套餐價錢抵食Wow Roast Chicken Set $60,原味燒雞套餐,嘗一口原味烤雞,鮮嫩多汁,熱辣辣。Signature Wings Set $58,滋味雞翼套餐,單骨雞翼美味,😋咬下一口,香噴噴。搭配香濃的牛油粟米,🌽口感香甜,倍添風味。🧈再來一杯清涼飲品,🥤享受美食,心情愉快。
長洲---熾工房,
套餐價錢抵食

Wow Roast Chicken Set $60,
原味燒雞套餐,
嘗一口原味烤雞,
鮮嫩多汁,熱辣辣。

Signature Wings Set $58,
滋味雞翼套餐,
單骨雞翼美味,😋
咬下一口,香噴噴。

搭配香濃的牛油粟米,🌽
口感香甜,倍添風味。🧈
再來一杯清涼飲品,🥤
享受美食,心情愉快。
2024-01-29 25 瀏覽
帶香噴噴入長洲玩,除咗小食之外,要食個正餐填包個肚,經過見到呢間熾工房有即整烤雞,天地禁凍啱哂原味烤雞套餐燒雞新鮮熱辣,烤雞嫩滑多汁,而且仲有出陣陣香草味🌿仲包薯條🍟同一杯飲品,好抵食蘑菇飯套餐自家製作嘅蘑菇飯,大大粒蘑菇口感豐富,仲好香牛油味同忌廉味,濃忌廉蘑菇醬汁加上單骨雞翼,雞翼脆身幾好味,同個汁意外地夾 食厭左大集團嘅一式一樣,不妨試吓呢間小店,保證有驚喜 原來佢仲有一間分店係西營盤,下次可以去

原味烤雞套餐
燒雞新鮮熱辣,烤雞嫩滑多汁,而且仲有出陣陣香草味🌿
仲包薯條🍟同一杯飲品,好抵食

蘑菇飯套餐

食厭左大集團嘅一式一樣,不妨試吓呢間小店,保證有驚喜
原來佢仲有一間分店係西營盤,下次可以去

2024-01-08 46 瀏覽
熾工房🍖趁住星期日放假過嚟長洲行吓叉吓電,行到咁上下覺得肚餓,經過見到呢一間好似好出名食烤雞、炸雞嘅舖頭🐔,價錢都幾相宜,最平五十幾蚊就有一個套餐,咁抵食梗係要試吓!✅原味烤雞套餐🐔 $60呢個餐包括有原味烤雞兩件🐔、牛油粟米或者薯條一份🍟、汽水🥤,烤雞大大件非常Juicy,因為想健康啲,所以今次揀咗牛油粟米🌽!招牌蘑菇飯套餐🍄$58佢哋嘅蘑菇飯同某大牌子唔同,佢哋係忌廉蘑菇飯,唔係黑椒蘑菇飯,佢哋嘅忌廉蘑菇飯仲有好香既西餐香料味,都幾特別同埋有誠意㗎!👍🏻單骨雞翼🐔就特別方便我呢啲唔識咬骨嘅朋友,所有嘢都係即叫即整,呢個價錢非常有誠意!✅✅
熾工房🍖

原味烤雞套餐🐔 $60

招牌蘑菇飯套餐🍄$58
🫶🏻最近入長洲,發覺有好多好嘢食。行行吓小路經過呢一間餐廳「熾工房」。店舖細細但都有洗手間方便顧客需要。側邊有張小型吧枱,享單人顧客享用,上邊放咗長洲特色嘅模型。🥄葡汁焗雞飯(連罐裝飲品)即叫即高,葡汁金黃色鋪滿飯賣相都幾靚。識落熱熱地,葡汁又甜甜地,送飯一流呀。雞肉軟身好滑啊。🍴熱狗配炸薯條(連罐裝飲品)薯條即炸好邪惡👿,一上菜我哋就食晒!熱狗賣相好靚,蕃茄醬唧係包皮,芥末醬唧係熱狗腸,好有心思。通常週末去長洲就係周圍搵餐廳食吓嘢,下次去到長洲,不妨食依間「熾工房」啦,外面有個招牌賣廣告寫住:全港首創脆雞甜筒,經過都可以試吓呀!

🥄葡汁焗雞飯(連罐裝飲品)

🍴熱狗配炸薯條(連罐裝飲品)

啱啱喺呢家店食咗個飯,真係有份量又有味道!🍗 首先黎個烤雞,外皮嘅香脆夠晒口感,一啖咬落去聲音都係咁 nice,雞肉入邊嫩滑得嚟唔油膩,仲有淡淡嘅香草味,好似喺自己屋企廚房嘅味道咁,舒服呀!跟住試咗個脆雞漢堡,啲薯條係真心唔錯,外邊金黃酥脆,每條都係剛剛好。而啲肉汁係咁啖啖滲出嚟,同埋啲紫椰菜加千島醬真係爽口得黎!最後個墨西哥辣肉醬薯條就大大滿足咗我哋嘅味蕾,肉醬味十足,加上芝士嘅邪惡誘惑,一次過滿足到你口腔嘅每一吋。總之,食物質素同味道都幾夠水準,店內環境亦OK,跟朋友嚟嘆一轉,歎個懷舊午餐,正!飲飲食食,開心最緊要啦!👍🥳😋

2023-12-10 43 瀏覽
長洲行到累,見到呢間小食店食一食個tea 充一充飢,店面唔算大,店內只有幾張枱,有室外地方,見佢門口主打全港首創脆雞甜筒,賣相非常特別。我地點了原味烤雞套餐配牛油粟米$60+$16轉特飲:檸檬薑特飲。餐廳以自助形式下單,由於係即叫即烤,保持鮮味,等左一小陣就有了。雞胸同雞鎚各一隻,熱辣辣,肉質嫩滑,咬落去非常juicy! 呢個價錢冇得輸,性價比超高。Happy Hour 4-8pm Stella $40/500ml ,大大杯,非常抵飲。