餐廳: 熊拉麵 (蘇杭街)
資訊:

2023-02-11 1383 瀏覽
經常排隊的拉麵小店,趁著要滿足拉麵癮既時候來,等左2-3枱,都算快啦🤭魚介熊拉麵 $97💮湯底充滿濃厚魚介味,一啲都唔腥💮叉燒可以自選肥瘦,仲有特別既角切叉燒💮我揀左梅頭瘦叉燒,唔會覺得柴皮,肉質仲好軟嫰入味💮溏心蛋火喉恰到好處,真・流心😁仲滲出濃濃蛋黃味💮麵條選左 1.5mm中幼麵,軟硬度剛好☺️都係正正常常#foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hk #hkfoodblogger #hkfoodblog #foodlover #hkfoodlover #hkfoodpic #hkrestaurant #食好西 #香港好西 #sheungwan #sheungwanfood #上環 #上環美食 #ramen #拉麵 #拉麵控 #叉燒 #溏心蛋 #魚湯

魚介熊拉麵 $97
💮湯底充滿濃厚魚介味,一啲都唔腥
💮叉燒可以自選肥瘦,仲有特別既角切叉燒
💮我揀左梅頭瘦叉燒,唔會覺得柴皮,肉質仲好軟嫰入味
💮溏心蛋火喉恰到好處,真・流心😁仲滲出濃濃蛋黃味
💮麵條選左 1.5mm中幼麵,軟硬度剛好☺️都係正正常常
魚介熊拉麵

魚介熊拉麵
2023-01-30 1042 瀏覽
最近天氣實在寒冷,所以很想吃熱辣辣的麵食,上網找到一間不錯評價的拉麵小店。📍位置:由蘇杭街一直往前走,過了一個街口就到了。🏠環境:門口以紅色為主題,掛紅燈籠,室內面積不大,大約可容納二十位客人,前方是四人木枱,後方是大吧枱,可見師父在煮麵,整體是舒適不擠迫,是比健康食品拉麵店更寬鬆。🤵🏻服務:不收加一。🍽️午市:提供幾款的拉麵,可以自選叉燒肥瘦、麵粗幼和配料。🍜招牌熊拉麵 $95🐷豬骨湯底呈奶白色,喝起來味道濃郁但不鹹;🥚原隻溏心蛋呈上,有流心效果;🥩梅頭瘦叉燒真是少肥膏,肉質依然細嫩可口;麵條軟硬適中,掛汁好,整體質素是滿意👍🏻,難怪未到十二點半已經滿座了。所以提醒大家想吃就早一點到,不用排隊

📍位置:由蘇杭街一直往前走,過了一個街口就到了。

🤵🏻服務:不收加一。

🍽️午市:提供幾款的拉麵,可以自選叉燒肥瘦、麵粗幼和配料。

🍜招牌熊拉麵 $95
🐷豬骨湯底呈奶白色,喝起來味道濃郁但不鹹;
2023-01-30
<熊拉麵> 📍上環🔸糖心半熟蛋有驚喜🔸餃子才是重點 🥟熊拉麵($95) — 湯底濃郁,可以形容為湯汁多於湯底。拉麵可以揀軟硬度,普通硬度仍然偏硬。拉麵一般,勝在性價比高,食得飽 🤣 全個拉麵嘅重點係隻糖心半熟蛋度 🤤 蛋白入味不在話下,連蛋黃都有醬油味,以致到一個蛋黃醬到達半流心狀態,好耐無食過咁濃郁嘅半熟蛋 😍😍😍熊自家製餃子($48) — 必食推介!!!真正嘅皮薄餡靚,不過真係要趁熱食,一口咬落去熱辣辣嘅餃子豚肉汁「Bi」晒出黎,豬油嘅馥香真係非同凡響 🥴拉麵餐廳當然走日本風設計,吧枱可以望到廚師煮拉麵 🍜 就算自己一個去食,都唔洗怕同其他食客你眼望我眼咁尷尬。
<熊拉麵> 📍上環
🔸糖心半熟蛋有驚喜
🔸餃子才是重點 🥟

熊自家製餃子

熊自家製餃子
🍜招牌熊拉麵-特別濃郁的豬骨湯底 不會太咸 溏心蛋煮的剛剛好不會太生太熟 好吃🧄黑熊拉麵- 是黑蒜味的 味道比招牌熊拉麵味道濃郁很多 火炙肥叉燒 很多油脂 搭配黑蒜拉麵很不錯🥟大阪風味餃子-像是章魚小丸子的餃子 挺特別的還不錯
2022-09-09 1409 瀏覽
食咗幾年水準都搵定係我嘅comfort food 之suen平時食開招牌熊拉麵叉燒會揀角切, 最鐘意食嗰個辣漬牙菜不過今日去到原來做緊夏之海鮮拉麵際所以冇得嗌平時menu我叫咗蜆肉叉燒拉麵好大碗有叉燒蜆肉仲有隻流心蛋蜆肉有成十幾隻, 有少少沙但係都幾有鮮味雖然比平時貴但係感覺俾足料
食咗幾年水準都搵定
係我嘅comfort food 之suen

平時食開招牌熊拉麵
叉燒會揀角切, 最鐘意食嗰個辣漬牙菜
不過今日去到原來做緊夏之海鮮拉麵際
所以冇得嗌平時menu
我叫咗蜆肉叉燒拉麵
好大碗有叉燒蜆肉仲有隻流心蛋
期間限定  蜆肉叉燒拉麵

蜆肉有成十幾隻, 有少少沙但係都幾有鮮味
雖然比平時貴但係感覺俾足料
期間限定  蜆肉叉燒拉麵
  • 招牌熊拉麵
2022-09-07 857 瀏覽
平日中午時間都見有人排隊咁啱今日經過見冇人龍入去試吓一入店面日式拉麵店氣氛好濃見餐牌上面有魚介湯底,就試一試喇☺️拉麵粗幼適中,湯底味濃枱上仲有兩款小菜可以任添如果下次經過冇人的話都會再試!
平日中午時間都見有人排隊
咁啱今日經過見冇人龍入去試吓
一入店面日式拉麵店氣氛好濃
見餐牌上面有魚介湯底,就試一試喇☺️
拉麵粗幼適中,湯底味濃
枱上仲有兩款小菜可以任添
如果下次經過冇人的話都會再試!
2022-09-06 682 瀏覽
同身邊人一路繼續覓食,有時總會想食拉麵!見到呢間拉麵好似同平時嘅拉麵有啲啲唔一樣!所以走來試下!拉麵質素都OK,印象中啲麵不太淋或硬,日式叉燒幾肥幾好味,個魚油拌麵印象中係可取ok!個亦熊拉麵的蛋好味,湯都ok。反而個辣汁香葱餃子令我好深印象,佢加了大堆葱同有些辣汁,令到個餃子有點惹味但又同時感覺清新咁!我個人非常喜歡!店員服務正正常常,都是我們早到無乜人就會nice些,有嘢問佢會較耐心講解!總括ok,可以再去嘅!

總括ok,可以再去嘅!
2022-07-19
  • 自家製辣蔥餃子
2022-08-17 762 瀏覽
佐敦分店吾使點排有時諗吾到食乜 都會黎食翻碗舖頭幾大下 坐得好舒服有至愛芽菜小菜坐陣招牌熊拉麵以豚湯頭作為主湯底 濃濃地味道湯面都見到奶白色 可想言知有幾濃郁飲翻啖 吾會太鹹麵條揀翻有蒟蒻系入面既 會彈牙啲出面好少有 所以可以試下溏心蛋偏有少少熟既 所以有啲失望不過我呢啲蛋控先太執著黑熊拉麵有黑蒜油就會再濃少少 鍾意食肥叉燒可以揀火灸肥叉燒肥嘟嘟既肉 有啲肥膏湧啲油脂出黎不過襯翻肥叉真系好夾
佐敦分店吾使點排

鍾意食肥叉燒可以揀火灸肥叉燒
肥嘟嘟既肉 有啲肥膏湧啲油脂出黎
不過襯翻肥叉真系好夾
2022-08-14 486 瀏覽
第一次寫comment,希望比到啲中肯既意見大家。試咗豬骨同魚介湯。成碗麵幾香,湯頭尚可,但食完幾口渴。湯頭:3.5/5 (都有飲晒嘅)叉燒有燒過,油脂夠,食落香口,但係好薄。叉燒:2.5/5Topping好少,只有蔥花同木耳。要加五十蚊先有齊Topping。仲試埋餃子,有五隻加醋,算係皮薄,餡料較碎,肉量較少,味道正常。餃子: 3.5/5服務正堂服務:3.5/5整體性價比略低 2.5/5(未必會再翻兜)
第一次寫comment,希望比到啲中肯既意見大家。
試咗豬骨同魚介湯。
成碗麵幾香,湯頭尚可,但食完幾口渴。
湯頭:3.5/5 (都有飲晒嘅)
叉燒有燒過,油脂夠,食落香口,但係好薄。
叉燒:2.5/5
餃子: 3.5/5
服務正堂
服務:3.5/5
整體性價比略低 2.5/5(未必會再翻兜)

2022-08-14
2022-07-16 857 瀏覽
面質選了硬,但感覺是發漲了的拉面,所以吃不下去了。唯一稱讚地方先提供冰水,天氣熱正好可以消暑。一蘭的價錢但比茶餐廳餐還要差的質素,希望可以以先改善拉面質素問題。
面質選了硬,但感覺是發漲了的拉面,
所以吃不下去了。
唯一稱讚地方先提供冰水,天氣熱正好可以消暑。

2022-07-07 693 瀏覽
係附近做完野有啲肚餓 咁啱行過見到呢到唔洗排隊於是入去試下啦 鋪頭環境唔錯 比起其他拉麵店算坐得幾闊落👍🏻👍🏻 今次叫咗個 <招牌熊拉麵> $95 首先值得一讚既係 碗拉麵上枱既時候好夠熱 拉麵既份量亦都好足夠 鋪頭有三款叉燒可以簡 今次簡咗個半肥瘦既叉燒 食落有好香燒過既味道 唔錯唔錯😋溏心蛋都做得好出色👍🏻👍🏻👍🏻 蛋黃半熟啱啱好 同時都有好香既醬油味 今次仲額外加咗一份筍 不過覺得筍煮得太淋 唔夠爽口 所以就唔係太推介啦~ 整體黎講 熊拉麵都係幾高質 值得再試👍🏻😋

鋪頭環境唔錯 比起其他拉麵店算坐得幾闊落👍🏻👍🏻

今次簡咗個半肥瘦既叉燒 食落有好香燒過既味道 唔錯唔錯😋

整體黎講 熊拉麵都係幾高質 值得再試👍🏻😋

2022-07-06
2022-06-15 1779 瀏覽
我家大小姐真係好鍾意食拉麵所以好多時我哋外出食飯都會揀拉麵店今日去開香港區所以就走咗去上環食熊拉麵網上食評都幾多人讚好㗎 難得我哋今日早咗到唔使等位 可以坐得舒服啲咁食我就揀咗招牌熊拉麵湯底好香濃朱骨味都好正 湯底又唔會太過杰隻糖心蛋煮得好靚因為我係同妹妹share所以另外再加多個面底咁兩個人食就啱啱好喇另外我哋仲點咗個餃子係大阪風味 好特別又好好味呢度揀拉麵嘅時候其實都會好有選擇困難症因為由麵底到叉燒都可以有好多唔同種類畀你揀淨係叉燒都已經有三款分別係梅頭瘦叉燒火炙半肥瘦叉燒同角切叉燒粒然後拉麵又有分幼麵中幼麵店家都好細心寫上呢幾種選擇有啲咩分別等大家可以清楚知道自己到底想食乜嘢最後仲要讚下嘅就係呢度嘅配菜係任你加㗎要知道有陣時我哋食拉麵都好想加埋配菜一齊食分別係辣芽菜,高麗菜 同埋紅薑絲 三樣我都加曬因為真係好好味可以幫碗面再加分唯一美中不足就係每碗麵本身只係配一片叉燒所以如果你係食肉獸就可能所以要再加錢要多啲叉燒喇不過總括黎講無論係湯底,麵質同埋叉燒仲有配菜全部都好高分下次可以encore再嚟食
我家大小姐真係好鍾意食拉麵

最後仲要讚下嘅
就係呢度嘅配菜係任你加㗎
要知道有陣時我哋食拉麵
都好想加埋配菜一齊食
分別係辣芽菜,高麗菜
同埋紅薑絲

每碗麵本身只係配一片叉燒
所以如果你係食肉獸
就可能所以要再加錢要多啲叉燒喇

不過總括黎講
無論係湯底,麵質同埋叉燒
仲有配菜
全部都好高分
下次可以encore再嚟食

2022-06-08 630 瀏覽
之前經過見佢都多人排,所以想試試佢。星期六一點前排都好快有位,晏啲就見佢都開始多人排了。 兩人食叫左一湯麵&一沾麵 + 煎餃子⬇️ 三蝦極濃醬汁沾麵🍜 $122蝦好大粒,麵係粗既口感好好鍾意!沾麵醬係竭身,好濃鮮味蝦味,撈埋粗身拉麵,好滋味啊配上彈牙又大粒既蝦肉,邊食邊讚👏🏻每一啖口都感好好,配菜又夠👍🏻配得起「三蝦」呢個名,多重蝦味😛⬇️熊拉麵🍜 $95豬骨湯底鮮甜,好似有啲杞子味,麵係幼身啲,欣賞佢可以揀瘦啲既叉燒⬇️自家製熊餃子$48餃子皮薄,味道正常👌🏻😃🔆總結:高質拉麵店,絕對可以回頭😍👍🏻
之前經過見佢都多人排,所以想試試佢。
星期六一點前排都好快有位,晏啲就見佢都開始多人排了。

兩人食叫左一湯麵&一沾麵 + 煎餃子

⬇️ 三蝦極濃醬汁沾麵🍜 $122

蝦好大粒,麵係粗既口感好好
鍾意!
沾麵醬係竭身,好濃鮮味蝦味,撈埋粗身拉麵,好滋味啊
配得起「三蝦」呢個名,多重蝦味😛

⬇️熊拉麵🍜 $95

⬇️自家製熊餃子$48
餃子皮薄,味道正常👌🏻😃

🔆總結:高質拉麵店,絕對可以回頭😍👍🏻
2022-05-29 565 瀏覽
一向喜歡熊拉麵嘅各種限定款式✨(熊拉麵嘅湯麵我係覺得一般嘅🙈)魚油撈麵係重口人士必試嘅誠意之作🤩.今次試試佢地新出嘅期間限定:"三蝦極濃醬汁冷沾麵"🦐🦐🦐當中三蝦指嘅係甜蝦、赤蝦、櫻花蝦.除咗沾麵常見嘅凍麵,仲配上咗凍嘅沾汁。麵上嘅配料有4隻赤蝦同櫻花蝦碎、溏心蛋、荀及日本蔥。而沾汁據店員所講,係由甜蝦、蝦膏、及蝦味噌調製而成。比起叫"汁",其實個濃稠度叫"醬"會比較合適🧐凍沾汁充滿濃濃嘅蝦味而唔死咸,咸香中食到絲絲嘅鮮甜味,應該就係甜蝦嘅甜啦🦐!凍沾麵配上凍沾麵,夏天食的確非常清新舒服✨蝦係新鮮爽彈嘅,有4隻都幾有誠意,溏心蛋同荀依舊不過不失啦。整體個balance算唔錯。.唯一要批評嘅係,粗麵加咁濃厚嘅沾汁,稍有不慎真係會覺得有點太重口🙈自己食時要控制下每啖汁同麵嘅比例啦🤣 同埋都係重口食物嘅通病,食到最後會有點漏同有點寡,呢個時候可能考慮配上佢地嘅辣芽菜或者加入昆布醋,咁就味道上更多變化,冇咁易寡啦✨
一向喜歡熊拉麵嘅各種限定款式✨
(熊拉麵嘅湯麵我係覺得一般嘅🙈)
魚油撈麵係重口人士必試嘅誠意之作🤩

今次試試佢地新出嘅期間限定:
"三蝦極濃醬汁冷沾麵"🦐🦐🦐
當中三蝦指嘅係甜蝦、赤蝦、櫻花蝦
三蝦極濃醬汁冷沾麵

除咗沾麵常見嘅凍麵,仲配上咗凍嘅沾汁。

2022-05-29
三蝦極濃醬汁冷沾麵
2022-05-27 423 瀏覽
星期六帶左阿仔返航青,兩口子就去搵食。今次沿上環方向行,路過見到日式拉麵店,老公即刻心心眼,所以係勁攰又勁肚餓情況下陪佢排隊等位~單睇門前嘅介紹都覺得好吸引~排隊嘅時候店員會先俾我地填定order form,可以方便啲~等左20分鐘左右,終於有位啦~我同老公嘅湯麵,個湯底係好夠味嘅,麵線同叉燒種類都有得揀。整體上係好好食,叉燒夠味、麵又彈牙、湯底夠味又唔咸,係幾好食嘅。不過就略嫌配料太少,碗麵只係得一片叉燒,好似少左啲啲哦~或者可能係我太肚餓所以唔夠食啦

單睇門前嘅介紹都覺得好吸引~

等左20分鐘左右,終於有位啦~

或者可能係我太肚餓所以唔夠食啦
2022-05-14