餐廳: 熊拉麵 (蘇杭街)
資訊:

2022-05-29 565 瀏覽
一向喜歡熊拉麵嘅各種限定款式✨(熊拉麵嘅湯麵我係覺得一般嘅🙈)魚油撈麵係重口人士必試嘅誠意之作🤩.今次試試佢地新出嘅期間限定:"三蝦極濃醬汁冷沾麵"🦐🦐🦐當中三蝦指嘅係甜蝦、赤蝦、櫻花蝦.除咗沾麵常見嘅凍麵,仲配上咗凍嘅沾汁。麵上嘅配料有4隻赤蝦同櫻花蝦碎、溏心蛋、荀及日本蔥。而沾汁據店員所講,係由甜蝦、蝦膏、及蝦味噌調製而成。比起叫"汁",其實個濃稠度叫"醬"會比較合適🧐凍沾汁充滿濃濃嘅蝦味而唔死咸,咸香中食到絲絲嘅鮮甜味,應該就係甜蝦嘅甜啦🦐!凍沾麵配上凍沾麵,夏天食的確非常清新舒服✨蝦係新鮮爽彈嘅,有4隻都幾有誠意,溏心蛋同荀依舊不過不失啦。整體個balance算唔錯。.唯一要批評嘅係,粗麵加咁濃厚嘅沾汁,稍有不慎真係會覺得有點太重口🙈自己食時要控制下每啖汁同麵嘅比例啦🤣 同埋都係重口食物嘅通病,食到最後會有點漏同有點寡,呢個時候可能考慮配上佢地嘅辣芽菜或者加入昆布醋,咁就味道上更多變化,冇咁易寡啦✨
一向喜歡熊拉麵嘅各種限定款式✨
(熊拉麵嘅湯麵我係覺得一般嘅🙈)
魚油撈麵係重口人士必試嘅誠意之作🤩

今次試試佢地新出嘅期間限定:
"三蝦極濃醬汁冷沾麵"🦐🦐🦐
當中三蝦指嘅係甜蝦、赤蝦、櫻花蝦
三蝦極濃醬汁冷沾麵

除咗沾麵常見嘅凍麵,仲配上咗凍嘅沾汁。

2022-05-29
三蝦極濃醬汁冷沾麵