2020-03-01 872 瀏覽
呢間台灣小店個名好得意,叫炸老闆,究竟係炸嘢叻嘅老闆定真係想炸晒啲老闆呢😝?見到佢張poster好吸引,就叫咗個鎮店招牌 肉鬆鹹蛋黃炸蛋蔥油餅 $38 跟養生回春茶,支茶個樽都幾靚💕-蔥油餅外邊個皮嘅口感好鬆脆😋(點都有啲油有啲肥架啦🙃),而中間真係會有爆漿嘅效果,食嘅時候小心啲,差啲又滴到💥 肉鬆同鹹蛋黃嘅味再加蛋真係冇死錯人嘅配搭🥰 好好味,係唔錯嘅小食,價錢正正常常啦,話晒包埋茶一支,試吓無妨嘅心態😆

下午茶
2020-02-21 376 瀏覽
If this isn't one of the oiliest fried scallion pancakes then I really dont' know what is. It's just fried in so so much oil that I felt my cholesterol levels go up just looking at it. That being said, the pancake was so so so so good. The garlic was so pungent and fresh, and with the taiwanese sausages, it was just a perfect combination of guilty comfort food. It's not entirely cheap, $25 for 1, but it was worth every penny of pleasure whilst feeling my arteries slowly get clogged.
Garlic Sausage Egg
Garlic Sausage Egg
2020-01-02 405 瀏覽
止台癮之朝聖太子新開邪惡新勢力,舖頭logo係煎蛋河童超搞鬼,主力賣炸蛋蔥油餅,口味有七至八款,連埋嘢飲四十蚊以內搞掂,雖然比起台灣係貴好多,但始終要幫下手交租啦,揀咗最邪惡嘅大蒜香腸(然後好易口誤講成蒜香大腸哈哈)個餅炸得夠哂香,同埋最緊要隻蛋係一咬個心即刻爆啲蛋漿出嚟,至於大蒜同香腸份量都多,比特別蒜頭怪應該會食得好開心,當然再多啲都無任歡迎啦,反而個醬油可以再多啲,其實蔥油餅呢家嘢係真係要夠重口先好食der~
2019-12-23 355 瀏覽
今日中午經過moko 天橋底發覺好香,原來係由依間小店-炸老闆傳出黎 唔洗講太多馬上去試食一下雖然我前面都有幾位客人買完等緊,但係老闆都非常熱情招呼我同我女友,一路下廚一路推介菜式比我地,非常好客。最後叫左波霸滷肉飯同肉鬆咸蛋黃炸蛋蔥油餅。滷肉飯份量岩岩好,而且好多滷肉,每一啖都有滷肉餸飯,配合埋煎得好好既荷包蛋,十分好食。肉鬆咸蛋黃炸蛋蔥油餅方面,味道同口感都相當特別 個皮煙韌有口感同入面既配料好夾,而且蛋汁好多,每食一啖都有蛋汁流出黎,味道好好最後埋單兩人加埋70蚊左右,有兩支大大枝冬瓜茶同兩份野食,我自己覺得十分抵下次經過口痕會再翻食!特別推介係炸蛋蔥油餅,十分特別,想試埋佢其餘既味
唔洗講太多馬上去試食一下

肉鬆咸蛋黃炸蛋蔥油餅方面,味道同口感都相當特別

波霸滷肉飯
肉鬆咸蛋黃炸蛋蔥油餅
2019-12-23
波霸滷肉飯
肉鬆咸蛋黃炸蛋蔥油餅
  • 肉鬆咸蛋黃
2019-12-17 272 瀏覽
炸老闆!一睇舖名就知係打工仔減壓小食啦!作為打工仔嘅我覺得呢個名字好治癒💯放工唔番屋企,係街遊蕩就見到發光嘅炸老闆招牌。🙏佛系食家表示:緣份一到自然有得食。其實呢間小食店係賣台式炸蛋蔥油餅。我叫左份有九層塔嘅,跟套餐有支茶。揀左冬瓜茶。即叫即做,大約十分鐘有得食。新鮮熱辣辣🤤蛋係痴埋蔥油餅一齊炸。之後加埋九層塔同燒汁。蔥油餅少少脆,夾住流心蛋!炸左嘅九層塔香。鬆。脆!邪惡蛋黃mix燒汁味道更豐富。Delicious!飲埋支冬瓜茶滿足晒

即叫即做,大約十分鐘有得食。新鮮熱辣辣🤤

飲埋支冬瓜茶滿足晒

2019-12-06 98 瀏覽
今日下午係旺角上堂, 正值午飯時間, 但我又唔太肚餓, 所以打算買少少輕食番課室食就岩岩好啦。其實我係太子站B1出口附近既幾條街都行左一圈, 餐廳係幾多既, 不過無乜邊間特別吸引到我, 唯獨係呢間細細地既鋪頭最特別。大大隻字寫住台式蔥油餅, 即刻令我諗起之前係台灣夜市掃街既感覺!鮪魚玉米蔥油餅 ($34)一共有8款套餐, 因為我中意食粟米我就揀左呢個鮪魚玉米蔥油餅。拎上手既時候雖然隔左個紙袋, 但都仲好熱, 所以要等一陣先放到落口。個外皮炸得好酥脆, 一咬落去會有好多細碎飛哂出黎, 同時我覺得有點油膩。最誇張係中間既流心蛋, 我咬開左少少, 一個唔流神用力少少, 黃色的蛋漿就流哂黎, 食到我成手都係, 仲滴埋落條褲度… 有少少狼狽, 好彩有帶紙巾, 如果唔係都唔知點算。另外因為我拎到番課室先食, 所以中間既吞拿魚同粟米都sir哂落底, 最後食哂個蔥油餅, 仲有好多餡留左係袋底。古早味冬瓜茶味道幾好, 綠茶加左冬瓜糖去調味, 唔會太甜。食熱辣辣的蔥油餅, 配呢個涼涼地既冬瓜茶, 唔錯。

鮪魚玉米蔥油餅 ($34)
鮪魚玉米蔥油餅

鮪魚玉米蔥油餅

2019-12-01
古早味冬瓜茶
是日咁啱經過始創中心附近,見到開左間台式蔥油餅,一於買黎試下~有8款食物可以揀,亦可以揀套餐配枝台灣冷泡茶,但因為愛麗絲啱啱買左野飲了,所以只係單點左蔥油餅😛點餐後,店員即叫即炸餅皮,炸到金黃色!肉鬆咸蛋黃 ($28) 🌕🌕🌕🌕🌑第一次食當然要食鎮店招牌!size比想像中細,比愛麗絲隻手(約18cm)仲細🤔餅皮炸完非常香口鬆脆,咸蛋黃撈左喺肉鬆入面,惹味之餘亦唔會好咸😋仲夾左一隻流心蛋添!雖然唔知佢正唔正宗,但覺得有興趣又經過開嘅朋友仔可以一試~

點餐後,店員即叫即炸餅皮,炸到金黃色!

肉鬆咸蛋黃 ($28) 🌕🌕🌕🌕🌑

雖然唔知佢正唔正宗,但覺得有興趣又經過開嘅朋友仔可以一試~
2019-12-01
  • 肉鬆咸蛋黃
2019-12-03 61 瀏覽
-位於花園街的《炸老闆》🎇之前見到佢有炸饅頭賣即刻入list😆食親海底撈臨尾都要食半打炸饅頭先會覺得圓滿既人就會有同感😏知道炸饅頭喺心目中嘅份量(我又打廢話喇)🍞古早味花生煉乳 ($25)套餐跟 ($15)混入煉乳和花生粉,這花生粉跟黃豆粉幾乎傻傻分不清🤭我超愛黃豆粉好嗎🙋🏻‍♀️新鮮炸起好好味呀!😚但比平常的炸饅頭還要油膩,應該係逐片逐片炸既關係,油份吸收勁左好多🤣我都濟左3個鐘!🍳大蒜香腸炸蛋 ($37)人手搓的麵糰,新鮮炸到金黃色🤤要求了蛋要全熟🤭個人喜好問題平常應該是流心的🤗佢係雞蛋,台灣腸同勁多大蒜夾埋一齊🤔都幾重口味😂另外佢每個套餐會送冷泡茶🥰我就簡左黑烏龍😋比較清新你食咗佢啲嘢就會發現係絕對有需要配茶消濟😅😂😂😂因為真係幾油膩!
位於花園街的《炸老闆》🎇
之前見到佢有炸饅頭賣即刻入list😆
食親海底撈臨尾都要食半打炸饅頭
先會覺得圓滿既人就會有同感😏
知道炸饅頭喺心目中嘅份量(我又打廢話喇)

🍞古早味花生煉乳 ($25)套餐跟 ($15)
混入煉乳和花生粉,這花生粉跟黃豆粉
幾乎傻傻分不清🤭我超愛黃豆粉好嗎🙋🏻‍♀️
新鮮炸起好好味呀!😚但比平常的炸饅頭
還要油膩,應該係逐片逐片炸既關係,
油份吸收勁左好多🤣我都濟左3個鐘!

🍳大蒜香腸炸蛋 ($37)
人手搓的麵糰,新鮮炸到金黃色🤤
要求了蛋要全熟🤭個人喜好問題
平常應該是流心的🤗佢係雞蛋,台灣腸
同勁多大蒜夾埋一齊🤔都幾重口味😂

另外佢每個套餐會送冷泡茶🥰
我就簡左黑烏龍😋比較清新
你食咗佢啲嘢就會發現係絕對有需要
配茶消濟😅😂😂😂因為真係幾油膩!

古早味花生煉乳饅頭
大蒜香腸炸蛋
冷泡黑烏龍茶
10 分鐘 (外賣自取)
阿叔👨🏻每次去台灣,掃街👅係必定嘅動作之一,特別係台灣夜市街邊嘅炸物,夠晒邪惡,又有風味,而且好好食,叫人點忍呢!😛😛.今日經過太子,發現一間店名好抵死嘅台式蔥油餅店,店內所有蔥油餅可以包唔同餡料,有大蒜香腸🌭、肉鬆鹹蛋黃🥚、台式九層塔等🥦,全部即叫即炸🔥。阿叔今次先幫襯原味炸蛋🍳套餐($31),每件蔥油餅師傅👨🏼‍🍳都會喺你面前炸,新鮮熱辣辣,而且又酥又脆,好好食,可惜做唔到流心蛋嘅效果,如果係就完美喇!😅套餐包一杯冷泡茶🥤,如果怕太熱氣,建議好似阿叔叫杯古早味冬瓜茶,味道清甜又可以幫你下下火,消消熱氣!😚😚😚
點了$31的套餐,有原味炸蛋蔥油餅和一樽黑金紅茶。蔥油餅新鮮炸起熱辣辣,都算酥脆,不過隻蛋太熟,不流心,敗筆也。不過醬汁的味道就跟台灣很接近,如果可以加點辣味就perfect。茶是冷泡茶,個樽就幾靚,但茶味普通。服務方面,午市時間只有一人開工,一腳踢出貨較慢,排我前面只有三四個order, 但都等了起碼15分鐘。
炸蛋蔥油餅+黑金紅茶
原味炸蛋蔥油餅
2019-11-21
炸蛋蔥油餅+黑金紅茶
原味炸蛋蔥油餅
2019-11-21 62 瀏覽
諗住去睇下金魚~ 見到一間新開既台灣野上次己經想試下架啦 但食得太飽了係台灣都無食過蔥油餅 因為好天真地以為真係蔥+油+餅 拎去炸真係眼尾都無望過蔥油餅鋪今次餓住行過~ 見到其實有好多味同配料真係覺得自己好低能既然係咁就試下個台式炸蛋葱油餅~我食野偏向小朋友口味緊係要一個大蒜香腸味  即叫即製 超級熱辣辣 勁多蒜容 勁重料所以係勁濃味台灣腸 炸過下 邊邊都炸得好脆 但真係好咸個皮就幾重蛋味 上網睇返 原來老闆係用竹絲蛋
諗住去睇下金魚~ 見到一間新開既台灣野
上次己經想試下架啦 但食得太飽了

係台灣都無食過蔥油餅
因為好天真地以為真係蔥+油+餅 拎去炸
真係眼尾都無望過蔥油餅鋪

今次餓住行過~ 見到其實有好多味同配料
真係覺得自己好低能

既然係咁就試下個台式炸蛋葱油餅~
我食野偏向小朋友口味

台灣腸 炸過下 邊邊都炸得好脆 但真係好咸
個皮就幾重蛋味
上網睇返 原來老闆係用竹絲蛋
2019-11-11 97 瀏覽
今年夏天去台灣玩食完花蓮有名既黃車炸蛋蔥油餅後一直念念不忘,點知尋日經過太子竟然發現香港都開咗間!點翻一個最平常既原味炸蛋,試之前都知無可能好味過原版,本身已經無乜期望,無諗到結果仍然低於預期!原版蔥油餅:又酥又脆。炸老闆蔥油餅:面厚,咬落無彈性,完全無酥脆。原版炸蛋:半熟流心雞蛋有爆漿。炸老闆炸蛋:一啖啖咬,到最尾都無爆漿……唯一可讚既大概只有醬料……批評一番,其實都係希望炸老闆可以再努力,畢竟想重溫台灣蔥油餅,嚟太子易過去台灣!包裝紙都有寫“祖傳三代目前第一代“喇,唔比心機我驚一代都做唔耐咋!
原版蔥油餅:又酥又脆。
炸老闆蔥油餅:面厚,咬落無彈性,完全無酥脆。
原版炸蛋:半熟流心雞蛋有爆漿。
2019-11-10
2019-11-06 86 瀏覽
旺角掃街有很多選擇。“台灣”二字吸引了我眼球,今天晚餐就此搞定。此店沒有地方堂食,只做外賣。選擇了招牌玉子肉燥飯餐,連高山烏龍冷泡茶。飯是一個合味道杯面的size本來以為不夠吃,原來也好足料。肉燥份量適中,夠juicy又不會弄得飽太濕。而且肉燥香料入味。飯也填得滿滿的。蛋是半熟蛋,挺香。吃完也飽了。小女生其實吃一個飯也夠了。冷泡茶,是台灣烏龍茶葉的清香。不是一般在街賣的淡而無味。另外也單點了九層塔炸餅。好味,吃完也不覺熱氣。唯一美中不足之處就是油膩了一點。
旺角掃街有很多選擇。
“台灣”二字吸引了我眼球,今天晚餐就此搞定。
此店沒有地方堂食,只做外賣。

選擇了招牌玉子肉燥飯餐,連高山烏龍冷泡茶。
飯是一個合味道杯面的size
本來以為不夠吃,原來也好足料。
肉燥份量適中,夠juicy又不會弄得飽太濕。
而且肉燥香料入味。
飯也填得滿滿的。
蛋是半熟蛋,挺香。
吃完也飽了。小女生其實吃一個飯也夠了。

冷泡茶,是台灣烏龍茶葉的清香。
不是一般在街賣的淡而無味。

另外也單點了九層塔炸餅。
好味,吃完也不覺熱氣。
唯一美中不足之處就是油膩了一點。
2019-10-25 135 瀏覽
係太子掃街掃到台灣風味既蔥油餅🤩💯好多款唔同口味既配搭😍蔥油餅即叫即炸 大概要等5分鐘左右 新鮮熱辣辣 餅皮脆卜卜😋蛋汁控表示好滿意 一食就有蛋汁流出來 有少少狼狽 不過好正🤪不過醬汁係比較重口味 好香蒜味 食完個口會好大陣味🤣套餐有得配茶飲 叫咗冬瓜茶同牛蒡茶 兩個都好飲又解渴😋👍🏻.stumbled upon this place when i was exploring the amazing food places in prince edward 😍 taiwanese scallion pancakes freshly made right in front you even my eyes were drooling as well 🤤.the egg was perfect 👌 the yolk was dripping and pancake was nice and crunchy! if you’re a garlic lover, you’d love the sauce 😉 i guarantee no one wants to talk to you for
the egg was perfect 👌 the yolk was dripping and pancake was nice and crunchy! if you’re a garlic lover, you’d love the sauce 😉 i guarantee no one wants to talk to you for the rest of the DAY!
what did i order:
冬瓜茶  牛蒡茶
起司熱狗炸蔥油餅
冬瓜茶  牛蒡茶
2019-10-17 148 瀏覽
試左有蒜頭同台灣腸嗰款炸蛋,同埋肉鬆炸蛋,仲有滷肉飯,食物夠特別,味道亦十分好,又有飲品,已經來了兩次👍🏼第一次和第二次去的時候包裝上有一點不同,第一次去的時候對於包裝上的「user-friendly」十分讚嘆,例如裝炸蛋的紙袋裡面有層膠讓油不會透出來弄污雙手;裝茶的膠樽裡有個小裝置可以隔著樽口和茶包,讓茶包不會防礙喝的過程,而且膠樽和小裝置都可以重覆使用;滷肉飯用杯裝及用機器即時封蓋,都可見小店的細心及用心,令客人完食後整個人都仍然保持十分乾淨。不過第二次去的時已轉成用普通紙袋裝著炸蛋,油便較容易弄到手,不肯定是否以後都會改回用普通紙袋。