近年特色火鍋店於香港越開越多,於將軍澳 Popcorn 的「炊二哥」為其中一間,以成都火鍋為主題,用上較矮身具中國風的座位,能讓食客體驗成都傳統習俗:圍爐煮茶的感覺火鍋最重要是鍋底,「炊二哥」的鍋底有多款選擇,如鵝腸火鍋、番茄牛腩鍋、鰻魚滑酸菜鰻骨金湯鍋等,更提供冷吃、小食、燒烤及糕點等正宗成都美食----------✨輕量版圍爐煮茶圍爐煮茶配有幾款小吃,栗子、紅棗花生及南瓜,烤至乾身便可進食老鷹茶葉質優良,煮茶後有濃郁的花香和果香,口感醇厚,消滯解膩----------🔹番茄牛腩鍋 (小鍋) $2982位用,材料有:牛腩、玉米、蝦滑、午餐肉、香菜豬肉丸、藕片、火腿腸、番茄湯、番茄、白糖、薑蔥小鍋份量絕不可看輕,牛腩數量足夠四人享用;牛腩厚切大件,肉質軟嫩細緻,帶有腩衣及筋膜,牛香不俗;玉米新鮮香甜,午餐肉同樣厚切肥美,其他配料皆新鮮美味,番茄湯酸甜平衡又開胃提供自助醬料供客人「混醬」,當中芝麻醬濃稠鮮香,更有提鮮作用----------🔹鰻魚滑 $48份量豐富,魚滑細滑輕彈帶啖啖魚香🔹鵝腸 $78粗長的鵝腸輕灼便可享用,口感爽脆🔹金針菇 $15

✨輕量版圍爐煮茶

🔹番茄牛腩鍋 (小鍋) $298

🔹鰻魚滑 $48
份量豐富,魚滑細滑輕彈帶啖啖魚香

🔹鵝腸 $78
粗長的鵝腸輕灼便可享用,口感爽脆

🔹金針菇 $15
2024-04-11
2024-04-02 340 瀏覽
呢一間餐廳要喺將軍澳Pop轉一架升降機上一樓,可能因為上左一層,所以都幾靜環境都幾舒服,唔會好嘈,幾啱同朋友傾偈,本身係朋友想試吓圍爐煮菜又唔想返大陸咁遠而揀呢一間餐廳,主打成都嘅菜式,入到去地方幾寬敞,啲凳係特別矮嘅,有種圍爐煮茶嘅道地感!一入到去首先會有圍爐主茶嘅餐前小菜,如果係午市嘅話就會有唔同嘅茶底同埋配料,好似好特別!晚市嘅話呢就會簡單啲~ 店員首先會喺爐中間放咗一壺茶,然之後就會有四種小菜,全部食材都已經熟咗,只需要加熱3-4分鐘就得,同朋友夾下夾下好過癮!有栗子、紅棗、花生同埋南瓜,份量唔多,每樣幾件,但係都好新奇嘅體驗,同埋整體十分之乾淨衛生,傾下計燒下幾過癮。同朋友揀咗一個鰻魚滑酸菜金湯鍋$288,因為我同朋友都唔食得太辣,呢個金湯香得來就唔會太辣,啱啱好!佢另外有一個蕃茄牛腩,我都係唔辣嘅選擇,當然食得成都菜嘅話辣嘅話都會好香口!我同朋友喺度揀緊小菜配料嘅時候,店員好貼心咁行過嚟同我哋講其實一個鍋入面已經有咗好多材料,可以到時個鍋上咗睇睇份量先,唔夠再加,果不其然個鍋已經有咗好多材料🤣 多到嚇親,材料方面真係好大方!基本上餐牌入邊嘅配料入邊都有,包括鰻魚滑、鵪鶉蛋、

我同朋友喺度揀緊小菜配料嘅時候,店員好貼心咁行過嚟同我哋講其實一個鍋入面已經有咗好多材料,可以到時個鍋上咗睇睇份量先,唔夠再加,果不其然個鍋已經有咗好多材料🤣 多到嚇親,材料方面真係好大方!基本上餐牌入邊嘅配料入邊都有,包括鰻魚滑、鵪鶉蛋、豬肝、巴沙魚、午餐肉、豆皮、香腸、蝦滑、滑牛肉、筍片等等,鰻魚話我係第一次食,香嫩唔會腥,質感係香糯軟滑,同平時嘅蝦滑墨魚滑質感都幾唔同,好新鮮特別!我同朋友想食多啲肉,就加左碟滑牛肉,好好食,$58嚟講份量非常之多夠兩個人食!同埋因為個湯好香,所以就加咗一個冬瓜,吸湯入邊嗰啲精華,煮完又軟熟又好味!出邊有個調料區可以自己加減口味~

另外都叫咗10串串燒嘅雞腎,佢其實每一串都好似半隻手指咁大寸,係小串串,但係$18.10寸呢個價錢嚟講十分之公道,我建議大家唔好走辣,因為上面嘅辣粉同香料加埋雞腎先夠香脆惹味,雞腎爽口好好食,下面仲有一個小火微微保溫加熱啲串串,所以唔會急住食,可以一路食火鍋一路得閒食兩串,唔會話越食越凍都幾貼心!

另外叫咗一個$28嘅拇指小籠包,好鍾意佢細細粒,咁樣嘅話唔會太滯太飽食唔到其他嘢,大概有10粒到,出邊煎得幾香脆,仲有芝麻喺上面好香口,入邊嘅話肉汁都幾多,外脆內軟唔會好厚皮☺️

下次再食下完整版嘅圍爐煮茶先!
  • 圍爐煮茶
2024-03-13 360 瀏覽
天氣涼涼,就想打邊爐,不過唔想咁單調可以試下內地新興嘅圍爐煮茶,pop corn 就開左一間。餐廳還原內地成都嘅感覺,啲小板凳,矮矮的。原來晚市就送一份圍爐煮茶,嘆完茶就可以食火鍋。圍爐煮茶除左一壺茶之外仲有一份粗糧,包括花生,粟子,南瓜同紅棗。中間有個爐熱住,大家一齊嘆個茶,食小小粗糧。鵝腸火鍋小份火鍋入面已包括左大量火鍋食材,蝦滑,沙巴魚,鴨血,萵筍,鵪鶉蛋,蟹柳,丸,午餐肉。。勁多,基本上一鍋夠哂飽!哇,個鍋睇落勁辣,好多花椒辣子紅油!我地已經係嗌左特小辣,其實都好辣!唔夠可以再加火鍋配料,我地一路食,就唔會覺得超辣,越食越想食㗎!啲火鍋料超入味!另外我地仲點左串燒,18蚊10串,係細細串,我地點左魷魚同雞腎,燒得好香口。野菜糍粑第一次食,外面係類似炸米咁,入口好脆!糍粑入面無料,紅糖醬係淋外面。好煙un qq,正!拇指小籠包一份有10料,細細粒一口一個,入口有小小爆汁juicy好食!個底煎得好香口。呢度真係打卡一流🤣🤣坐得舒服,職員又友善。想試吓四川成都風味就過嚟感受下。

鵝腸火鍋小份

野菜糍粑

2024-03-12
2024-02-10 736 瀏覽
將軍澳Popcorn新開張「炊二哥」成都人氣火鍋🍲,座位設計得意較矮身,有種圍爐取暖的感覺,圍爐煮茶是成都的一種傳統習俗,餐廳特色圍爐煮茶烤煮一些配料,互相交流品茶🫖🍵晚市光顧有推廣優惠輕量版圍爐煮茶感受一下😎💫輕量版圍爐煮茶圍爐煮茶配有幾款小吃,栗子🌰紅棗花生🥜番薯🍠烤一烤熱辣辣不同口味,紅棗外脆內軟暖入心🩷番薯鮮甜,煮茶有多款茶種選擇🤤老鷹茶葉質優良,煮茶後有濃郁的花香和果香,口感醇厚,回甘悠長👍🏿而且泡製出數次,每次泡製都能品嚐到不同的層次和風味🥰享受茶香和口感💫鰻魚滑酸菜金湯鍋鰻魚滑酸菜金湯鍋好多材料,其中搭配了豐富的食材,如午餐肉、巴沙魚、肥腸、鴨血、鵪鶉蛋等等,鰻魚滑作為主要食材,鮮嫩多汁,與滑酸菜的搭配營造出獨特的口感😎金湯底豐富濃郁,為湯鍋增添了一層深厚的味道👅每一啖都能品味到不同食材的風味融合,滿足度十足😋💫雞腎串雞腎烤製出金黃酥脆的外皮,內部則保持著鮮嫩的口感☺️本身帶有濃郁的肉香味,經過烤製後更加突出。每一啖咬下去,口感豐富,肉質軟嫩,帶來獨特味覺的享受🩷💫魷魚鬚串🦑每一串魷魚鬚都帶有海鮮鮮甜味道搭配上脆嫩彈牙的質感,加上辣粉調味料好香口,有獨特風味,一串一條好精緻

💫輕量版圍爐煮茶

💫鰻魚滑酸菜金湯鍋

黑柏葉

💫雞腎串

💫魷魚鬚串🦑
每一串魷魚鬚都帶有海鮮鮮甜味道搭配上脆嫩彈牙的質感,加上辣粉調味料好香口,有獨特風味,一串一條好精緻👍🏿🙂

雞腎及魷魚鬚

2024-01-27
雞腎及魷魚鬚
2024-01-29 748 瀏覽
依個星期天寒地凍🧊真係唔講得笑😅約個好兄弟,原本想打邊爐🍲但係打得邊爐多,經常都係肥牛火鍋🥩唔係講笑,真係有少少悶🥱兄弟見多識廣🧮話說將軍澳開咗間飲茶🫖唔係普通茶樓,而係圍爐煮茶🍵嘩!不得了,我身為飲食界翹楚🤡點可以唔知唔試?7:00準時到達😃睇吓個餐牌📋話說係重慶菜🌶️個心有少少怯💗因為天寒地凍再加上爆谷花的話🌼個廁板好凍🥶睇清楚餐牌,擔心係多餘嘅🤪菜式選擇多,辣唔辣自己控制😌輕量版圍爐煮茶🫖坐低先上一個圍爐煮茶輕量版🍵而家推廣期內免費贈送🤭其實有一半以上都係為咗依個煮茶而來,坐得Cafe、茶餐廳多🍞同朋友或者帶另一半嚟飲下茶🫖真係好有風味,最緊要唔使咁悶又係嗰D🧋🥤雖說係免費輕量版🍵但係一D都唔hea🥰四款小食🌰輕輕淺嘗,再飲啖茶,喚醒一下味蕾😋唔係吹水🗣️真係好過去happy hour飲啤酒 🍻拇指小籠包🥟$28價錢大眾化,餐前小食、一啖一粒,外脆內軟👍🏻五花肉🍖燒到脆卜卜、油脂已經完全分解,微辣,雖然我唔鍾意”微辣”但係都好好食😋牛肉串🥩燒得唔乾,內裏充滿肉汁🤤鰻魚滑酸菜金湯鍋🍲雖說係二人份量👬🏻裏面超級足料🈵兩個男人都應該真係好難食得晒🤤裏面有鰻魚滑、蝦滑、午餐肉、巴鯊魚、豆乾、
依個星期天寒地凍🧊真係唔講得笑😅
約個好兄弟,原本想打邊爐🍲
但係打得邊爐多,經常都係肥牛火鍋🥩唔係講笑,真係有少少悶🥱
嘩!不得了,我身為飲食界翹楚🤡點可以唔知唔試?

輕量版圍爐煮茶🫖

拇指小籠包🥟
$28價錢大眾化,餐前小食、一啖一粒,外脆內軟👍🏻

五花肉🍖

牛肉

牛肉串🥩
燒得唔乾,內裏充滿肉汁🤤

鰻魚滑酸菜金湯鍋🍲
雖說係二人份量👬🏻裏面超級足料🈵兩個男人都應該真係好難食得晒🤤裏面有鰻魚滑、蝦滑、午餐肉、巴鯊魚、豆乾、水滑肉、冬瓜、藕片、火腿腸…超過20種食材,不能盡錄,每一樣都超好味😋特別係寒冷嘅日子❄️絕對冇揀錯

肥牛

肥牛🥩
$98依個價錢,有咁嘅水準,好多火鍋店都做唔到🙆🏻‍♂️

豬肝

豬肝🐖
本身鍋裏面都有,但係煮得好滑,所以叫多一碟🤣

唔係講笑,兩個大男人都食唔晒,要打包🤭
最後提提大家,餐廳屬於酒店範圍,如果揸車嚟可以泊喺將軍澳中心,侍應哥哥話會有免費泊車🚗
2024-01-25
牛肉
肥牛
豬肝
今次已經係第3次嚟食首先講下同以前嚟食嘅分別🥸同以往一樣,呢度比起其他餐廳容易搵位,基本上每次都唔使等直接入座佢嘅座位係矮櫈仔嚟,感覺似大家喺街邊圍住圓枱一齊食嘢嘅感覺第一次嚟嘅時候係覺得幾特別幾有風味嘅,但坐得耐唔太舒服,隻腳唔知點擺好🤔同埋佢之前喺打邊爐前會準備花生、栗子同紅棗嗰啲俾你"圍爐煮茶"燒嚟食,但衣家冇咗雖然燒花生紅棗本身又唔係話勁好食非食不可,但始終少咗個gimmick今次夜晚一行4人叫咗以下嘅嘢:✨️麻辣滑牛肉鴛鴦鍋 4🧡/5鍋嘅中間係蕃茄湯外圍係麻辣湯蕃茄湯飲落味道尚算ok,但冇真蕃茄喺入面,茄膏未比較重麻辣湯好足料,落咗好多辣椒花椒入面嘅料係預先set好咗有腸仔、午餐肉、滑牛肉、魚、蝦滑、香菜豬肉丸、蓮藕片、豆腐乾等等,唔夠可以再散叫其他火鍋配料諗落其實有少少似韓式部隊鍋😝蝦滑同香菜豬肉丸都好味😋滑牛肉係有啲透明嘅漿包住,食落有啲潺潺哋嘅感覺,感小姐覺得口感ok,不過同行朋友覺得麻麻其他配料份量都唔少,不過四個人食就要散叫多少少嘢先夠✨️串燒 3🧡/5我哋叫咗佢啤酒個promotion,叫1set六支啤酒就送30支串燒送嘅串燒可以自己揀,我哋要咗玉米粒、五花肉同小香腸
今次已經係第3次嚟食
首先講下同以前嚟食嘅分別🥸

佢嘅座位係矮櫈仔嚟,感覺似大家喺街邊圍住圓枱一齊食嘢嘅感覺

今次夜晚一行4人叫咗以下嘅嘢:

✨️麻辣滑牛肉鴛鴦鍋 4🧡/5

鍋嘅中間係蕃茄湯
外圍係麻辣湯
蕃茄湯飲落味道尚算ok,但冇真蕃茄喺入面,茄膏未比較重
麻辣湯好足料,落咗好多辣椒花椒
入面嘅料係預先set好咗
諗落其實有少少似韓式部隊鍋😝
蝦滑同香菜豬肉丸都好味😋
其他配料份量都唔少,不過四個人食就要散叫多少少嘢先夠

✨️串燒 3🧡/5

送嘅串燒可以自己揀,我哋要咗玉米粒、五花肉同小香腸各10串,另外加咗10串魷魚鬚
雖然數量睇落好多,其實佢一串份量好少(比以前再縮咗水),所以點解價錢咁平
串燒上面有蒜辣粉
玉米粒係用糯米粟,粒粟米燒到個皮好脆,但係煙煙韌韌嗰種,我麻麻
五花肉同魷魚鬚都冇咩特別,只係非常佩服店員點樣將咁細嚿肉穿落條竹籤度🤔
反而係個腸仔,係好似臘腸咁,有驚喜👍🏻

✨️寬粉條 4🧡/5
驚唔夠飽,散叫咗一份寬粉
未煮嘅時候係白色嘅,煮完之後會變透明
煙煙靭靭又吸味,同個麻辣湯底好夾,好食🥰

✨️豆腐皮 4🧡/5
佢係粗豆腐絲,又係另一吸味配料,唔錯

✨️肥牛 1.5🧡/5

因為朋友覺得滑牛唔好食,我哋散叫咗個肥牛
但肥牛嘅肉質非常一般,薄薄一片但都好多筋,亦冇牛味,色澤都唔太新鮮
失望😵‍💫😵‍💫😵‍💫

總結 3.5🧡/5
之前覺得呢間餐廳幾好食,幾有特色
但可惜今次覺得好多嘢都退步咗
份量細咗之餘,之前會送嘅特色圍爐煮茶又冇咗
附近食肆咁多競爭大,睇嚟要加把勁先得💪🏻
2024-05-26 0 瀏覽
孩子說要吃火鍋,進去坐下點好,看到隔壁桌剩的多,就知道今天要踩雷了。量很多,各種半加工食品,選的300多的毛肚鍋,以為是黑色的毛肚,結果是白色的,那個味道就是街市買來的味道,切的很大塊,有點難咬。最後結帳將近400,就是一種花了400吃了幾塊午餐肉的感覺。不建議來啊
2024-05-05 18 瀏覽
朋友介紹一間富有特式的火鍋餐廳,一入店內,全是矮枱矮凳,桌面中間有個網,上面放壺茶,有些粗糧給你烤著吃。感覺真的似圍在一起談天、邊喝茶、一邊剥殼吃花生。餐廳亦設有混醬區,相當豐富,包括炸蒜、蔥花、辣椒、醋等等。我們二人點了毛肚火鍋小辣,內有毛肚、蝦滑、豬皮、午餐肉、蟹柳、肥腸、鴨血、豆腐等等...所有食材都很入味,雖然是小辣,但愈食愈上癮店長稱比平常餐廳辣了兩度,下次食要揀bb辣。揀毛肚火鍋主要是因為很喜歡吃毛肚!!夾起真係好多毛肚,好開心!蝦滑、豬皮都好入味!!!鴨血爽彈,索哂D汁,辣得過癮。依度有生啤提供,即刻嗌返杯爽爽先~
朋友介紹一間富有特式的火鍋餐廳,
一入店內,全是矮枱矮凳,
桌面中間有個網,上面放壺茶,有些粗糧給你烤著吃。
感覺真的似圍在一起談天、邊喝茶、一邊剥殼吃花生。
餐廳亦設有混醬區,相當豐富,
包括炸蒜、蔥花、辣椒、醋等等。
我們二人點了毛肚火鍋小辣,
所有食材都很入味,雖然是小辣,但愈食愈上癮
店長稱比平常餐廳辣了兩度,下次食要揀bb辣。
揀毛肚火鍋主要是因為很喜歡吃毛肚!!
夾起真係好多毛肚,好開心!
蝦滑、豬皮都好入味!!!鴨血爽彈,索哂D汁,辣得過癮。
依度有生啤提供,即刻嗌返杯爽爽先~
2024-04-02
  • 毛肚火鍋
2024-04-12 31 瀏覽
平時打邊爐就打得多啦,又真係未試過呢個圍爐煮茶,之前聽朋友介紹呢一間圍爐,今日終於有機會試到啦,入到去個環境好舒服唔會太嘈,成間餐廳都以紅色為主題好有食辣嘅氣氛。我哋一坐低侍應就拎咗圍爐煮茶嘅餐前小食,包括紅棗花生栗子南瓜同埋一壺茶,叫我哋放喺個網上邊輕輕整返熱佢,非常之有特色。最重要梗係唔少得個火鍋啦,我哋嗌咗個小辣滑牛肉火鍋,唔係講笑,小辣都已經非常辣,而且麻度十足,好適合平時鍾意食辣嘅朋友,但如果唔係好食得辣嘅朋友,建議都係試吓小小辣先。同出邊食開嘅火鍋唔同,呢度你揀一個湯底佢就會預設晒好多唔同嘅食材,而且份量非常之多,兩個人真係唔係好食得晒,咁多嘢食材之中,我最鍾意食嘅就係滑牛肉同埋巴沙魚,佢哋都係入口即溶,非常之滑,而且非常夾個湯底。除咗個火鍋,我亦都非常之推介試吓佢哋嘅串燒。我哋嗌咗個牛肉、五花肉同埋小香腸串燒,啲肉嘅調味啱啱好,你會見到有好多嘅辣椒粉同埋醃料喺啲肉嘅上面,而且佢哋都會放喺一個爐上邊唔怕啲肉會凍。仲有最後一樣就係佢哋嘅拇指小籠包,細細個一啖一個,真係好特別好有特色,喺出邊應該冇咩機會試到,建議喺度就試一試啦。
2024-04-12
  • 拇指小籠包
近年好興圍爐煮茶,奈何香港好少地方可以試,一系就太遠,最近發現市區都要圍爐煮茶啦,仲要喺室內,可以舒舒服服滿滿嘆!將軍澳呢間炊二哥圍爐唔單止有圍爐煮茶,仲可以打邊爐😋😋餐廳好大,環境寬敞,裝修亦好特別,檯凳係偏矮嗰隻,營造翻地道嘅感覺👍🏻我地夜晚去食,一坐低店員就會送上圍爐煮茶嘅set,包括有一壺茶同四種食材:花生🥜、南瓜🎃、栗子🌰、紅棗,食材全部都係熟嘅,所以少3-5分鐘就食得,大家可以慢慢燒住落order😋😋第一次食感覺好新奇又養生,係好特別嘅體驗,而且係食麻辣火鍋前食d野墊肚都對胃好😁拇指小籠包 $28有10粒細細粒嘅小籠包,價錢超級平,質素亦都一啲唔馬虎,小籠包嗰底煎得金黃酥脆嘎,真係做到皮薄餡靚、外脆內軟又juicy,一啖一粒超級爽😋😋滑牛肉火鍋(小鍋/2位用) $338配料包括:滑牛肉,蝦滑,豬皮,午餐肉,豬肝,鵪鶉蛋,巴沙魚,香菜豬肉丸,蟹柳,脆皮腸,藤椒舌尖,肥腸,荀片,鴨血,冬瓜,青荀,藕片,豆腐,豆乾,朝天椒,花椒呢度嘅火鍋同平時成日唔同,嗌一個火鍋已經包晒配料,當然都可以加點配料,但建議大家嗌咗個鍋先,唔好咁心急加火鍋食材,唔夠再後加,因為入面嘅餸已經超級多,每樣

拇指小籠包 $28

滑牛肉火鍋(小鍋/2位用) $338
呢度嘅火鍋同平時成日唔同,嗌一個火鍋已經包晒配料,當然都可以加點配料,但建議大家嗌咗個鍋先,唔好咁心急加火鍋食材,唔夠再後加,因為入面嘅餸已經超級多,每樣嘢食都有好多舊,每件都好大舊添嘎,我哋兩個最後係食唔晒嘅,女仔嘅話可以三個人嗌一個小鍋都夠。

另外湯底都可以揀辣度同埋麻度,作為成都嚟嘅餐廳,我地嗌咗中辣小麻辣度好夠😋😋一上枱就聞到好香嘅辣椒同紅油味,絕對係真材實料落重本😍餐廳亦都有調味料區可以自己拎。因為全部嘢食都喺晒個鍋度,所以一滾就可以食,所以食材都好入味、好香,其中最欣賞嘅就係鴨血,配麻辣湯底簡直一流,而且超級滑又好厚。另外香菜豬肉丸亦都好驚喜,我本身係唔食芫荽嘅人,但呢個係冇芫荽味,只有好香嘅豬肉味!其他食材亦都好好味就唔逐一介紹啦

炊二哥冰粉 $20
呢個冰粉又係超級抵食,第一次喺餐廳食到咁平、亦都係我食過最好食嘅冰粉,同一般加紅糖嘅唔同,呢度嘅冰粉係桂花烏龍味,入口係清香嘅茶味,好清新,好啱食完咁重口味嘅麻辣火鍋之後食

醪糟湯圓 $18
呢個同我想像中有少少出入,以為會係平時嘅酒釀丸子咁,但原來呢個係熱嘅,入口係紅糖混合微微嘅酒釀味,感覺好養生,丸子亦都好煙韌,都係一個高質嘅甜品

低糖五穀米漿 $19
飲品方面都好特別,除咗有大路嘅汽水之外,仲有米漿可以選擇,我都係第一次飲,口感比較潔身、濃厚,味道清甜,值得一試

整體而言好推薦大家黎試下,平時出去打邊爐逐樣嗌都唔平,而且人少嘅話嗌唔到太多配料,反而呢度可以因應人數選擇適當份量嘅鍋,鍋入面都包咗好多配料,其實計落仲抵食過平時打邊爐,而且質素都好高,又可以煮下茶chill下☺️
  • 圍爐煮茶
  • 滑牛肉火鍋
今日無意之中發現將軍澳有間來自成都既四川菜,餐廳用矮身嘅木枱木凳,裝修充滿地道川菜館特色。圍爐煮茶:老鷹茶(茶味清香,先澀後甘,消滯解膩)配小食拼盤(南瓜、花生、紅棗、栗子),一邊飲茶一邊食烤小食,別一番風味,由於朋友唔係太食到辣,我哋叫鰻魚滑酸菜金湯鍋,雖然係二人鍋,我諗3-4人都夠食,湯底入面超足料,濃郁好味,有鰻魚滑、蝦滑、鴨血、豬皮、豬膶、鵪鶉蛋、沙巴魚、鳳爪等,特登嗌多個寛粉條,再配埋酸菜,湯越滾越濃,而且咁多材料,真係啖啖都唔同口感,味覺刺激,好滋味。串燒:點左雞腎同魷魚鬚,一串一口,幾過癮,串燒灑上孜然粉,好惹味飲品:沙棘原汁,平時少飲,酸中帶甜,好開胃甜品:醪糟湯圓,香濃酒味,湯圓煙靭炊二哥冰粉:冰粉係茶味幾特別,食落去冰冰涼涼好舒服,值得一試!

飲品:沙棘原汁,平時少飲,酸中帶甜,好開胃

甜品:醪糟湯圓,香濃酒味,湯圓煙靭

2024-03-27 37 瀏覽
是旦係户户送叫個外賣先、忽然之間想食下鰻魚、所以叫左個鰻魚飯食下、加多五花肉食食、叫完見到佢間鋪好靚、下次有機會要到場試下😆鰻魚肉都比較厚實、鮮味多汁、加埋辣菜脯、咔咔聲、酸中帶辣、米飯粒粒分明、頂不錯的選擇☺️叫埋五花肉、麻香撲鼻、食落有口感、不過一啖一口的份量、剛剛好

鰻魚川菜脯中華炒飯

鰻魚川菜脯中華炒飯
五花肉
今日去咗呢間四川火鍋店,主打圍爐煮茶🫖和全料火鍋🔥。晚市送一份輕量圍爐煮茶,可以一邊品茶,一邊把栗子🌰、紅棗、花生🥜、番薯🍠烤暖來食,之後就可以食火鍋!今次我地叫咗蕃茄牛腩鍋🍅🐄,入面有牛腩、玉米🌽、新鮮彈牙嘅蝦滑🦐、超厚嘅午餐肉、香菜豬肉丸、腸仔和蕃茄等,係全材火鍋,好足料呀!蕃茄湯底好鮮甜開胃。食完火鍋都差唔多飽,因為蝦滑太好食,所以散叫咗一份,$48有12粒🦐!超抵!另外仲叫左份魷魚🦑、幾香口嘅拇指小籠包、酒釀湯圓、低糖黑豆漿。
今日去咗呢間四川火鍋店,主打圍爐煮茶🫖和全料火鍋🔥。

魷魚

酒釀湯圓

低糖黑豆漿

魷魚
酒釀湯圓
低糖黑豆漿
2024-03-26 20 瀏覽
這家餐廳裝潢很有心思,座位比一般椅子矮一些。首先,店員送來了一份精緻的前菜,包括花生、南瓜、栗子和紅棗。這些小吃開胃又美味,放在爐邊烤,增添了用餐的愉悅感。接著,我點了他們的招牌菜之一,鰻魚滑酸菜鰻骨金湯鍋。這道菜以鰻魚滑和酸菜作為主要材料,湯底鮮美,鰻魚滑口感柔軟,不錯。此外,他們還提供了多種醬料,包括蒜蓉、蔥、芫荽、辣椒、辣椒粉、炸蒜、花生和芝麻,可以根據個人口味調配。我還點了一些配菜,例如加金針菇。這個配菜的金針菇鮮嫩可口,與其他菜品搭配得很好。另外,他們的拇指小籠包也非常出色,餡料豐富,皮薄湯多,非常美味。最後,我還點了一份玉米粒和牛肉串,玉米粒鮮甜可口,牛肉串則烤得香嫩,不過肉跟平時吃的不一樣。炊二哥冰粉和醪糟湯圓炊二哥冰粉清涼可口。醪糟湯圓則帶有濃郁的醪糟香氣,湯圓Q彈可口。

這家餐廳裝潢很有心思,座位比一般椅子矮一些。

炊二哥冰粉和醪糟湯圓

2024-03-25 29 瀏覽
四式茶飲,有栗子、紅棗、花生🥜,同埋南瓜。餐廳建議食材,可以係爐上面熱大概3分鐘。而茶飲好特別,味道非常清香,啱晒解油解膩。鮮榨沙棘果汁,濃濃金黃色,味道酸酸地而少甜,幾開胃。串燒魷魚酥,有好多串,爐底仲有蠟燭熱著。魷魚刪除,味道濃郁,加埋啲燒烤粉,好香口。點左鴛鴦鍋,蕃茄湯併麻辣湯,蕃茄湯底,香香甜甜,酸酸地,幾醒胃,而麻辣燙點咗小辣,見到湯底好多花椒、辣椒等等,味道非常濃郁。配料非常多,首先呈現喺眼前嘅,最多就係主打嘅牛柏葉、份量非常多,其餘仲有鵪鶉蛋、巴沙魚、香菜豬肉丸、蝦滑魚滑等等。散叫寬粉, 口質煙煙韌韌。最後嗌咗個甜品,酒糟丸子,酒咗非常濃郁,小丸子煙煙韌韌。
四式茶飲,有栗子、紅棗、花生🥜,同埋南瓜。

鮮榨沙棘果汁,濃濃金黃色,味道酸酸地而少甜,幾開胃。

串燒魷魚酥,有好多串,爐底仲有蠟燭熱著。
魷魚刪除,味道濃郁,加埋啲燒烤粉,好香口。

散叫寬粉, 口質煙煙韌韌。

最後嗌咗個甜品,酒糟丸子,酒咗非常濃郁,小丸子煙煙韌韌。