2024-04-02 298 瀏覽
呢一間餐廳要喺將軍澳Pop轉一架升降機上一樓,可能因為上左一層,所以都幾靜環境都幾舒服,唔會好嘈,幾啱同朋友傾偈,本身係朋友想試吓圍爐煮菜又唔想返大陸咁遠而揀呢一間餐廳,主打成都嘅菜式,入到去地方幾寬敞,啲凳係特別矮嘅,有種圍爐煮茶嘅道地感!一入到去首先會有圍爐主茶嘅餐前小菜,如果係午市嘅話就會有唔同嘅茶底同埋配料,好似好特別!晚市嘅話呢就會簡單啲~ 店員首先會喺爐中間放咗一壺茶,然之後就會有四種小菜,全部食材都已經熟咗,只需要加熱3-4分鐘就得,同朋友夾下夾下好過癮!有栗子、紅棗、花生同埋南瓜,份量唔多,每樣幾件,但係都好新奇嘅體驗,同埋整體十分之乾淨衛生,傾下計燒下幾過癮。同朋友揀咗一個鰻魚滑酸菜金湯鍋$288,因為我同朋友都唔食得太辣,呢個金湯香得來就唔會太辣,啱啱好!佢另外有一個蕃茄牛腩,我都係唔辣嘅選擇,當然食得成都菜嘅話辣嘅話都會好香口!我同朋友喺度揀緊小菜配料嘅時候,店員好貼心咁行過嚟同我哋講其實一個鍋入面已經有咗好多材料,可以到時個鍋上咗睇睇份量先,唔夠再加,果不其然個鍋已經有咗好多材料🤣 多到嚇親,材料方面真係好大方!基本上餐牌入邊嘅配料入邊都有,包括鰻魚滑、鵪鶉蛋、

我同朋友喺度揀緊小菜配料嘅時候,店員好貼心咁行過嚟同我哋講其實一個鍋入面已經有咗好多材料,可以到時個鍋上咗睇睇份量先,唔夠再加,果不其然個鍋已經有咗好多材料🤣 多到嚇親,材料方面真係好大方!基本上餐牌入邊嘅配料入邊都有,包括鰻魚滑、鵪鶉蛋、豬肝、巴沙魚、午餐肉、豆皮、香腸、蝦滑、滑牛肉、筍片等等,鰻魚話我係第一次食,香嫩唔會腥,質感係香糯軟滑,同平時嘅蝦滑墨魚滑質感都幾唔同,好新鮮特別!我同朋友想食多啲肉,就加左碟滑牛肉,好好食,$58嚟講份量非常之多夠兩個人食!同埋因為個湯好香,所以就加咗一個冬瓜,吸湯入邊嗰啲精華,煮完又軟熟又好味!出邊有個調料區可以自己加減口味~

另外都叫咗10串串燒嘅雞腎,佢其實每一串都好似半隻手指咁大寸,係小串串,但係$18.10寸呢個價錢嚟講十分之公道,我建議大家唔好走辣,因為上面嘅辣粉同香料加埋雞腎先夠香脆惹味,雞腎爽口好好食,下面仲有一個小火微微保溫加熱啲串串,所以唔會急住食,可以一路食火鍋一路得閒食兩串,唔會話越食越凍都幾貼心!

另外叫咗一個$28嘅拇指小籠包,好鍾意佢細細粒,咁樣嘅話唔會太滯太飽食唔到其他嘢,大概有10粒到,出邊煎得幾香脆,仲有芝麻喺上面好香口,入邊嘅話肉汁都幾多,外脆內軟唔會好厚皮☺️

下次再食下完整版嘅圍爐煮茶先!
  • 拇指小籠包
  • 圍爐煮茶