2020-02-19 50 瀏覽
漁吉既海鮮丼好出名經過九龍城特登黎排隊試下🤭.🔸 蟹王丼🔸 🦀蟹肉比例好多 鋪滿成碗飯🍚 撈埋蟹籽、三文魚籽、海膽一起食 正呀😬🔸北海帆立海老丼🔸呢個相對就無咁吸引 不過都ok既.🔸蒲燒鰻魚🔸魚肉幾厚身😁🔸蒜香厚切牛舌🔸啲蒜炸得香 但牛舌無咩味😅

漁吉既海鮮丼好出名
經過九龍城特登黎排隊試下🤭
🔸 蟹王丼🔸 🦀
🔸北海帆立海老丼🔸
呢個相對就無咁吸引 不過都ok既

🔸蒲燒鰻魚🔸魚肉幾厚身😁
🔸蒜香厚切牛舌🔸啲蒜炸得香 但牛舌無咩味😅

2020-02-16 45 瀏覽
講起九龍城, 小妹淨係幫襯過泰國餐廳, 因為果度都幾多唔錯嘅泰國嘢食🤔 上次就試左呢間日本餐廳嘅刺身丼, 雖然佢係小店, 店內格局唔算大, 但勝在啲魚生新鮮, 足料, 真係唔錯☺️💯✿🦀蟹三味丼呢個蟹三味丼係店舖推薦嘅期間限定之一, 用左空運蟹腳, 香箱蟹肉同埋松葉蟹肉, 蟹腳有大大嚿蟹肉, 可以拎起成隻食,非常鮮甜! 加上啲蟹肉佈滿左成碗飯, 好足料架😍 唔怪得係店舖嘅重點推介之一, 啱晒鍾意食蟹嘅朋友👍✿🐟豪快海鮮丼另外試左個海鮮丼, 入面有三文魚, 油甘魚, 吞拿魚, 帆立貝同鮮蝦, 同樣係件件刺身都好新鮮, 可以一次過食咁多款刺身都算幾抵食喎🤓✿🐟鹽燒鯖魚鯖魚嘅外層燒得夠香脆, 擠埋青檸汁可以勾起魚嘅鮮味, 都係值得一試嘅小食🤤✿店舖仲有一個特點就係每枱都有一壺麵豉湯可以任添, 小妹試左一碗, 味道比平時嘅麵豉湯淡, 所以比較啱唔鍾意飲濃味湯嘅朋友🤔 店員都好nice, 仲會好親切咁同客人傾偈, 介紹下丼飯有咩特色, 所以諗唔到揀邊個丼飯都可以問下店員有咩好推介架🤣

🦀蟹三味丼

用餐優惠
試食活動
鹽燒鯖魚
  • 蟹三味
我 約朋友相聚,難得外出。朋友想去九龍城近來大熱的漁吉。聽聞份量十足,非常適合大胃王的朋友。-環境:餐廳環境以和式小店為主題,牆壁是由人手繪畫一位漁夫捕鑊龍蝦的情景。-HK$238蟹三味~一個花型丼碗來盛著期間限定的蟹三味,碗面鋪上滿滿香箱蟹肉+蟹膏、松葉蟹肉、蟹籽及蟹腳非常吸引大家的眼球。🤩吃前加一點檸檬汁,代替豉油是另一番風味。三款蟹肉非常新鮮,米是採用日本米,口感Q彈😄。飯的份量真是非常多,每一口飯也拌著蟹肉來吃,真是一種奢的感覺☺️-HK$138漁吉特選丼~一次品嚐9款海鮮,適合選擇困難症的我。😝長長的鰻魚沒有骨,啖啖肉,濃厚的醬汁沒有搶走鰻魚的味道;櫻花魷魚爽滑彈靭;赤蝦鮮甜彈牙;橙紅色蟹籽及魚籽,外型飽滿圓粒粒;灸燒帶子、三文魚、吞拿魚、油金魚的肉質柔軟,越吃越鮮味。-HK$98海膽天婦羅~薄薄的脆漿包著脆身的紫菜及清盈滑溜口感的海膽。-桌上還免費提供一壺麵豉湯給客人享用,在寒冷的天氣喝著麵豉湯是非常溫暖的感覺🥰-

蟹三味
🤩吃前加一點檸檬汁,代替豉油是另一番風味。
漁吉特選丼
😝長長的鰻魚沒有骨,啖啖肉,濃厚的醬汁沒有搶走鰻魚的味道;
海膽天婦羅

麵豉湯

2020-02-05
海膽天婦羅
麵豉湯
收工特登搭巴士黎九龍城食呢間出名大份又足料嘅海鮮丼。呢間漁吉位置距離太子道東巴士站只需要3分鐘,係正街角,裝修又突出,所以一定唔會行過龍。呢度係典型日式木系裝修,牆上有壁畫,座位都幾多架。餐牌上最吸引我地係漁吉特選丼($198),勝在包羅萬有,除左玉子,仲有11種魚生!主流嘅魚生,好似三文魚、油甘魚、赤蝦、赤身、左口魚邊、帆立貝、海膽都有!竟然仲有比較少見嘅星鰻,好薄身,好長一條,味道似鰻魚。呢度魚生夠新鮮,咁足料嘅丼絕對滿足曬我地~另外呢度新推出松葉蟹三味丼($238),有三條剝殼嘅松葉蟹腳,仲有大量蟹肉,同埋混有蟹膏嘅蟹肉,當然唔少得蟹籽!蟹控啱曬!原來蟹膏加蟹肉係咁正,味道依然好濃,撈飯啱曬!小食方面點左蒲燒鰻魚($88),切開有四大件。係肉質比較硬身嘅鰻魚,調味剛好唔會過鹹!呢度有一大壺面豉湯,用平時啲茶壺裝,唔講都唔知係湯!原來免費任飲!要大力搖,先倒到面豉出黎。鹹度剛好,搞到我地飲完又飲停不了!

漁吉特選丼
竟然仲有比較少見嘅星鰻,好薄身,好長一條,味道似鰻魚。
呢度魚生夠新鮮,咁足料嘅丼絕對滿足曬我地~

松葉蟹三味丼
蟹控啱曬!
原來蟹膏加蟹肉係咁正,味道依然好濃,撈飯啱曬!

蒲燒鰻魚

2020-02-10
松葉蟹三味丼
蒲燒鰻魚
2020-02-08 23 瀏覽
年青人喜歡日本菜,亞仔就帶我去到九龍城「漁吉海鮮丼專門店」食咗個超豪lunch。小店充滿日本風,一幅壁畫非常吸睛。小店雖不大,但非常窩心,日式麵豉湯任飲😍🦀蟹三味丼(期間限定推介)從未試過蟹肉比飯仲要多的丼,三款蟹肉拼在一起,有香箱蟹肉、松葉蟹和三隻長長的拆殼蟹腳,劑上青檸檬汁跟飯一超大口大口拌著吃,每啖都超滿足。🍥海膽三文魚籽丼輕輕火灸過的大馬糞海膽、鮮味十足的蟹籽、晶瑩通透油香爆汁的三文魚籽、原隻蛋黃和玉子鋪上飯面,這個組合,有誰能夠抗拒?火灸過的海膽入口更creamy,味道更濃郁,感恩能跟兒子享受這美味的午餐。蒲燒鰻魚(半條)鰻魚肉厚,非常肥美,燒汁味道恰到好處,不會太鹹或甜,灑上山椒粉,味道更豐富。

🦀蟹三味丼(期間限定推介)

🍥海膽三文魚籽丼

蒲燒鰻魚(半條)

• 海膽三文魚籽丼
  • 麵豉湯
  • 蒲燒鰻魚
2020-02-06 53 瀏覽
這間日式餐廳在九龍城,非常超正,食材新鮮,一流水準,價錢方面可以接受,。至终食面方面,尤其是隻虾,正係虾頭長個手掌!炸虾虾頭連個虾身長度有成兩呎長又多大!虾肉非常新鮮,非常爽口👍、又彈牙、超正!包住的天婦籮又脆口鬆化!真係好好味道。這碗魚生都好新鮮,買相一好靚!即叫即切,食到落口,完全冇雪味,魚生每一件超肥美,總言之,值得一試,之於其它食物都好有水準,我最喜歡食都係這個虾,真係超正!😋😋😋

2019-08-04
// Satisfying Sashimi Don 🍜🥢 //.Nothing's more pleasurable than having a large bowl of kaisen don to satisfy the desire on fresh sashimi!🐟😍 Found this hidden gem in Kowloon City that serves different kinds of dons at a reasonable price, and with free miso soup to offer on each table!🤩🥣.▪蟹三味丼 Crab Legs, Female Snow Crab Meat, Male Snow Crab Meat Don 🦀🍚▪(HK$238)This exclusive crab don is obviously the perfect choice for crab lovers🦀; and it's for a limited time only!⏰🔥So be sure to come visit befo
This exclusive crab don is obviously the perfect choice for crab lovers🦀; and it's for a limited time only!⏰🔥So be sure to come visit before it's no longer on the menu!😍😋
The crab don features (蟹腳 crab legs), (香箱蟹肉 female snow crab) and (松葉蟹肉 male snow crab)!👅🦀 Pretty much a crab satisfaction all concentrated in just one single bowl!
The crab legs were long, meaty and delicious; and quite generous for 3 fleshy legs!😍 Both female and male snow crab were also savory and tasty; very satisfying when indulged to its freshness and deliciousness!😋🤤
▪漁吉特選丼 Isakichi Don 🐟🍚▪(HK$198)
Simply a must-order iconic don with all types of fresh cut sashimi and seafood to delight in!😍 The don includes some greasy and savory salmon, yellowtail, scallops and flounder👅; along with a huge piece of meaty eel, fresh juicy shrimp and hanasaki ika! It also has plenty of salmon roe and flying fish roe for some pop sensation!😝 An extra piece of scallop was added to our don to replace sea urchin as
All ingredients were impeccable when mixed together for an exquisite taste; and every spoonful was a mouthful of meaty sashimi heaven!❤☁️
The rice portion was quite large that we barely finished🍚, not to mention we were only dealing with a smaller size as it has both regular size (330g) and smaller size (200g) of rice to choose from the menu. ⚠️
▪酥炸三文魚頭 Deep-Fried Salmon Head 🐟▪(HK$68)
Drool-worthy dish that is incredibly luscious!😍 The deep-fried salmon head was crispy and greasy while the meat was still juicy on the inside!💦 It comes with a mayo dressing for you dip in that makes it extremely savory!😋😋 My type of snack to enjoy a few bottles of beer with friend!🍻
// 10% Service Charge 😛//

酥炸三文魚頭

免費麵豉湯
酥炸三文魚頭
免費麵豉湯
  • 蟹三味丼
新年快樂祝大家平安健康 有情人終成眷鼠有鼠不完的快樂幸福 有鼠不盡的金銀鈔票(老公教的台灣流行賀詞 請用國語唸🤣)初七才發賀文真的是很晚 沒辦法天生懶散開年第一餐要吃豐盛一點 食神才會追隨我拜完年在九龍城 找找看有甚麼厲害的黃店年菜吃太多好膩 看到這間日本料理有開門馬上兩眼發青光 有蟹有海膽有刺身仲要黃終於不是大魚大肉增肥餐 二話不說馬上吃每桌有整壺味噌湯隨便喝 冷天氣下很貼心款式算多份量也不細 挑了兩個丼一個小食最後飯有點吃不完 算了就當成年年有餘吧-🦀蟹三味丼 $238論期間限定這幾字的吸引力 滿滿都是蟹肉香箱蟹肉跟松葉蟹肉疊厚厚 而且不用拆肉混和蟹籽還有醬油跟新鮮芥末 拌飯一起吃蟹肉很鮮甜 三隻蟹腳反而不夠蟹肉來的好整體不錯個人覺得頗鮮味 但另一碗仲更正-🍚海膽三文魚籽丼 $208驟眼看失望以為海膽不多 但原來是疊起了用的是加拿大馬糞海膽 盲猜放了三格份量輕輕灸燒過 入口那綿密質感實在太幸福了一片再一片 鮮甜的味道讓心情整個好起來三文魚籽咸香爆汁 再搗破日本生雞蛋拌飯太美味了用來開年我很滿意 謝謝食神保佑-🍤海膽天婦羅 $98是我這個海膽控任性 明明感覺丼也吃不完但是是海膽啊還要
新年快樂祝大家平安健康 有情人終成眷鼠
有鼠不完的快樂幸福 有鼠不盡的金銀鈔票
(老公教的台灣流行賀詞 請用國語唸🤣)
初七才發賀文真的是很晚 沒辦法天生懶散

新一年還是要繼續撐黃色經濟圈 加油加油
2020-01-29
  • 海膽三文魚籽丼
2020-01-26 58 瀏覽
提到九龍城自然會想起泰國菜,不過今次朋友帶我來品嘗海鮮丼。裝潢以淺木色為主,牆有一幅漁夫捕捉海鮮的壁畫,意味著餐廳用料新鮮。 名為海鮮丼專門店,開宗明義主打海鮮丼,供應十款以上的丼,客人亦可因應自己的食量去選擇飯量,相當貼心。亦有小食和刺身提供。龍王丸 ($238)原隻熟龍蝦外觀非常霸氣,視覺看起來超澎湃,裡面還有三文魚、帆立貝、左口魚裙邊、三文魚籽和蟹籽,滿滿一大碗,賣相非常吸引。三文魚厚身肥美,蟹籽份量極多,與醋飯一起吃,更添口感。龍蝦肉質彈牙扎實,肉味道濃郁。帆立貝經火炙後,入口帶有一陣燒烤的味道,口感先紮實而後柔軟。漁吉特選丼 ($198)一碗有齊多款魚生,包括三文魚、油甘魚、產地直送鮮魚、星鰻、帆立貝、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、蟹籽、左口魚邊,相當豐富,最適合心大心細或有選擇困難症的朋友。各種魚生鋪滿了整個飯上面,讓人食指大動。左口魚邊輕輕火炙過逼出油脂,香口滑嫩。 櫻花魷魚爽口有嚼頭,口感豐富有層次。燒鱈魚片 ($38)每一口咬下去都會發出脆口的聲音,香脆可口。
提到九龍城自然會想起泰國菜,不過今次朋友帶我來品嘗海鮮丼。

亦有小食和刺身提供。

龍王丸 ($238)
龍王丸

三文魚厚身肥美,蟹籽份量極多,與醋飯一起吃,更添口感。

龍蝦肉質彈牙扎實,肉味道濃郁。

漁吉特選丼 ($198)
漁吉特選丼

左口魚邊輕輕火炙過逼出油脂,香口滑嫩。

櫻花魷魚爽口有嚼頭,口感豐富有層次。

燒鱈魚片 ($38)
每一口咬下去都會發出脆口的聲音,香脆可口。
燒鱈魚片
1K
2020-01-25 16 瀏覽
九龍城真係有好多好野食,今次就比我同屋企人搵到一間好好味既丼飯店,仲要係黃店黎架!啲野食好吸引,有好多款唔同既丼飯同埋小食。我地點左蟹三味丼,呢個蟹三味丼好豐富啊,入面有蟹肉、蟹膏同埋蟹腳!蟹好新鮮,蟹膏好濃郁,好滿足啊!另外仲點左漁吉特選丼,呢個招牌丼入面有勁多料,包括三文魚、油甘魚、產地直送鮮魚、墨鰻、帆立貝、海膽、三文魚籽、原隻雞蛋黃同蛋籽,必食之選!小食方面,我地點左蒲燒鰻魚,鰻魚燒到好香,正!
啲野食好吸引,有好多款唔同既丼飯同埋小食。

小食方面,我地點左蒲燒鰻魚,鰻魚燒到好香,正!
  • 漁吉特選丼
2020-01-23 19 瀏覽
明明岩岩先去完日本,但係又心思思食魚生飯😍 呢間九龍城既丼飯都好多選擇,仲會有期間限定既款,可惜呢日已經賣曬☹️食物未到之前,枱面有一壺麵豉湯,記住搖一搖先倒呀!食物一上枱緊係影相先,啲料多到好澎湃呀😱龍王丸 $238浮誇既原隻龍蝦🦞賣相100分,燒過既龍蝦肉爽口彈牙,仲有勁多蟹籽、三文魚籽,撈埋啲醋飯,啖啖都卜卜聲,超滿足漁吉特選丼 $198貪心嘅我一定揀呢個,勁多款魚生,起碼有10樣野,每塊新鮮得黎又厚切,諗起都流口水,最鐘意條星鰻,肥美又有油香😋😋😋

食物未到之前,枱面有一壺麵豉湯,記住搖一搖先倒呀!

食物一上枱緊係影相先,啲料多到好澎湃呀😱

龍王丸 $238

漁吉特選丼 $198
  • 龍王丸
  • 漁吉特選丼
2020-01-22 26 瀏覽
魚生丼飯小店位於九龍城,在十字路口的L位 非常搶眼, 店舖裝修極具日本特色,牆身既日本風大畫非常吸睛🤓。🦀蟹三味丼💲238用了阿拉斯加蟹腳、香箱蟹肉、松葉蟹肉 和 蟹子,蟹肉鋪到滿滿的😍,部份蟹肉與蟹膏混和 所以染上了啡色,充滿著蟹膏既蟹肉味道非常香濃😋,另一部份是淨蟹肉,味道則是鮮甜😋,蟹腳都已經拆了殼,懶人之選🥳。🆕期間限定.🐟海膽三文魚籽丼💲208賣相相當吸引,有海膽、三文魚籽、原隻雞蛋黃 和 蟹籽,海膽好新鮮creamy!三文魚籽同蟹籽鋪滿了整個飯面🥺,三文魚籽非常鮮甜,撈埋蛋黃食更加香😋。.蒲燒鰻魚 (半條) 💲88鰻魚好厚肉,切開了4份,配有山椒粉,不過就咁食者已經好正。.📌味噌湯任飲🍲👍🏼📌點餐時有ipad附上睇圖片選擇📌要早少少入座,8點後開始要等位

🦀蟹三味丼💲238
🆕期間限定
🐟海膽三文魚籽丼💲208
海膽三文魚籽丼

蒲燒鰻魚 (半條) 💲88
蒲燒鰻魚 (半條)
鰻魚好厚肉,切開了4份,配有山椒粉,不過就咁食者已經好正。
📌味噌湯任飲🍲👍🏼
📌點餐時有ipad附上睇圖片選擇
📌要早少少入座,8點後開始要等位

2020-01-22
海膽三文魚籽丼
蒲燒鰻魚 (半條)
  • 蟹三味
九龍城係香港其中一個美食天堂,多泰國野食就係一都知,但原來都有間勁好食嘅日本丼,因為我早幾日就同男朋友去左,確實係有驚喜! . 蟹三味 $238 以三款蟹肉組成,分別有松葉蟹肉,加左蟹膏嘅香箱蟹肉,同蟹腳。先分別試左三款蟹肉,全部都鮮甜無比,其中蟹腳肉質厚實鮮味。食左一半之後再將3款蟹肉拌勻,一啖食嘅幾款口味,無論係蟹控定海鮮控都一定停唔到口!! . 蟹王丼 $238 由於個人勁鐘意食蟹,所以另一個丼都有蟹~ 除左之前介紹過嘅香箱蟹肉之外,重有三文魚籽、希靈魚、海膽等魚生所為配搭,新鮮就不在話下,同時分量十足,即使係男人都可以食得好飽。 . 海虎蝦天婦羅 $88 首先虎蝦新鮮爽口,加上一層薄薄嘅炸衣,香脆之餘唔會過油,好有水準。 . 麵豉湯重係任斟任飲嫁!! . @📍漁吉海鮮丼專門店 九龍城衙前圍道84號地下A舖 .

蟹三味 $238

蟹王丼 $238

海虎蝦天婦羅 $88

麵豉湯重係任斟任飲嫁!!
@

📍漁吉海鮮丼專門店
九龍城衙前圍道84號地下A舖

2020-01-21 21 瀏覽
九龍城出名食泰國嘢我諗大家都知,但其實仲有間高質魚生飯㗎!整體黎講魚生都新鮮足料,而且麵豉湯任斟仲幾幾好飲,加上係黃店黎到九龍城冇理由唔試下😋.🔻蟹三味評分:7/10價錢:$238呢個真心啖啖肉!肉質唔單止鮮甜,仲有少少香濃嘅蟹膏,真係好啱撈埋d飯一齊食😋而且重點喺啱晒唔鍾意剝蟹殼嘅懶人呀.🔻北海帆立丼評分:8/10價錢:$178原本有海膽,但當日缺貨嘅關係所以以帆立貝代替。有別於其他嘅丼飯,佢除咗個碗夠大就連三文魚籽都真係好多,帆立貝夠晒大大粒同鮮甜,底下仲有蟹籽添㗎🤤cp值超高呢.🔻蒲燒鰻魚評分:8.5/10價錢:$88雖然唔平,但呢條鰻魚夠晒肥美而且仲好嫰滑,再配上入味嘅鰻魚汁,好正呀.📍漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)九龍城衙前圍道84號地下A舖
🔻蟹三味

價錢:$178
🔻蒲燒鰻魚

評分:8.5/10
價錢:$88

📍漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)
九龍城衙前圍道84號地下A舖
  • 蒲燒鰻魚
  • 北海帆立丼
2020-01-19 20 瀏覽
九龍城真係一個美食天堂,除咗有正宗嘅泰國菜,仲有新鮮嘅日本丼。蟹三味一上枱真係嘩咗一聲,滿滿嘅蟹肉🦀,仲有大大隻嘅蟹腳,每一啖飯都充滿蟹肉同蟹膏嘅鮮味,再加上蟹子咬落去卜卜脆。漁吉特選丼每樣海鮮都有🦐🦑🐟,唔怕心大心細,樣樣都好新鮮,就好似啱啱喺海到捉翻黎禁,仲好大份好抵食🥰明太子雞翼已經拆咗骨,裏邊有滿滿嘅明太子,出邊炸到脆卜卜,非常香口。餐廳嘅麵豉湯,係自助模式,放喺枱上面,鍾意飲幾多都得。

明太子雞翼
已經拆咗骨,裏邊有滿滿嘅明太子,出邊炸到脆卜卜,非常香口。

餐廳嘅麵豉湯,係自助模式,放喺枱上面,鍾意飲幾多都得。