2020-03-27 60 瀏覽
/💛高汁黃店推介!唔好以為九龍城淨係得泰菜😂今次為大家推介日本菜🍣.🦀蟹王丼 $238成碗丼可以分成三部份🤗松葉蟹腳蟹籽、蟹膏同埋蟹肉🙈啲蟹肉同蟹膏都好多😋撈埋一齊食好正!蟹既鮮甜味仲係到😍中意食蟹既蟹迷不要錯過啊🤪唔洗自己拆就有甘多蟹肉食🤣.🍱漁吉特選丼 $198依個丼好多種類,簡唔到想食咩咩都想試既話甘簡佢啦😋實冇死!最特別係星鰻同埋櫻花魷魚🦑啲料都幾新鮮☺️.🐠蒲燒鰻魚 $88唔叫依個會後悔🤫入口即溶既鰻魚🥰.唔好睇少果壺面鼓湯完完全全好好飲💯
🦀蟹王丼 $238

🍱漁吉特選丼 $198

🐠蒲燒鰻魚 $88
唔叫依個會後悔🤫入口即溶既鰻魚🥰

唔好睇少果壺面鼓湯完完全全好好飲💯
2020-03-25
2020-03-27 70 瀏覽
難得入黎九龍城梗係要食好西啦特登搵左間黃店呢度裝修整潔一坐低店員就比部ipad你對住落單台面仲有味噌湯仼飲🤩鮮味十足 飲左兩大碗🤣揀左期間限定:蟹三味$238有三款蟹有脫左殼既長腳蟹腳香箱蟹肉同松葉蟹肉全部都好鮮甜🤩深色d既蟹肉仲有蟹膏味有少少似食甲羅燒😂😋連配角玉子都好香甜好好食😍北海帆立海老丼$178有帶子 牡丹蝦 甜蝦牡丹蝦好大隻 好新鮮呢度既丼飯仲有得揀細份d岩唒細食既人士咁就唔會唒野清酒煮大蜆$42蜆夠大隻厚肉 無沙 清酒湯底夠清甜撈埋粗粉絲好好食🤩可惜個日無唒海膽😭下次一定會再黎食😖😖😖
難得入黎九龍城

北海帆立海老丼
清酒煮大蜆
  • 清酒煮蜆
2020-03-25 31 瀏覽
店家提供麵豉湯自由斟 仲要好好飲昆布湯嘅甜度 配合溫和順喉嘅味噌底丼飯亦都係水準之上 絕對值得支持🤟.🦀蟹三味丼 $238一上枱就已經聞到濃郁嘅蟹肉味😚蟹腳以及松葉蟹肉 清香而且肉嫩細緻配合埋香箱蟹肉同蟹膏 混為一體🌊淡淡嘅海水味帶出咗蟹膏嘅獨特甜度蟹膏本質偏向軟滑清爽 唔會覺得油膩鮮味揮之不散 撈飯嚟食鹹度就岩岩好蟹肉份量十足 加埋青檸汁亦有助提鮮.🦐北海帆立海老丼 $178帆立貝微微炙燒 配以牡丹蝦赤蝦甜蝦貝類蝦類依舊都係新鮮 超級甜美🥰另外值得一提兩款丼飯嘅完成度好高採用新鮮山葵 蝦籽飽滿 微溫醋飯👍飯量亦都比平時多 食完就夠晒滿足🙌覺得淨係做到呢幾點都已經值回票價.🧀炸芝士年糕 $38煙韌軟糯嘅年糕 中間塞滿哂芝士漿🤤表現正常 反而想試吓佢地嘅清酒煮蜆
店家提供麵豉湯自由斟 仲要好好飲

煙韌軟糯嘅年糕 中間塞滿哂芝士漿🤤
表現正常 反而想試吓佢地嘅清酒煮蜆
2020-03-24
2020-03-24 31 瀏覽
支持良心黃店💛⁣ @weahkers 今次去九龍城唔係食泰菜係食丼飯😆小店好日本風入面有幅好大嘅壁畫好靚👍🏻⁣⁣第一次去食日本野味噌湯係用熱水壺來裝幾得意, 仲好貼心每張枱都有個貼紙提你要搖勻先, 倒出來好熱好香, 味噌湯好鮮味唔係味精湯😛飲完唔會覺得好口渴👍🏻哈哈太好味唔小心飲左兩碗😋⁣⁣點左兩個丼飯同一個小食, 原來丼飯仲有得揀少飯(200g), 咁樣幾好唔會浪費又可以食少d carbs減肥🤗不過我地好餓都叫正常份量(300g)🤣⁣⁣. 限定丼-蟹三味 🦀. <$238>⁣好想試呢個期間限定😙問左三味係咩, 原來係阿拉斯加蟹腳, 香箱蟹肉同埋松葉蟹肉🤤蟹肉好鮮甜份量好多🤗蟹腳仲好貼心已經剝好左啱哂懶人👻蟹肉仲有d蟹膏香好正😍厚燒玉子好厚好甜🥰⁣⁣. 北海帆立海老丼🦐 . <$178>⁣好大隻牡丹蝦啊🤤仲有赤蝦同甜蝦🤩每隻肉質都好新鮮, 仲有厚身嘅帆立貝, 三文魚籽同蟹籽☺️☺️好豐富,顏色好靚!食食下飯食到d酸甜嘅味, 原來兩碗飯都加左粒粒黃色嘅柚子🥳食落好清新😙⁣⁣. 清酒煮大蜆 . <$42>⁣大蜆真心大, 一共有6隻, 真心啖啖肉好
支持良心黃店💛⁣ @weahkers

. 限定丼-蟹三味 🦀. <$238>⁣

. 北海帆立海老丼🦐 . <$178>⁣

. 清酒煮大蜆 . <$42>⁣
大蜆真心大, 一共有6隻, 真心啖啖肉好鮮甜無沙😙入面仲有粉絲配埋淡淡酒香👍🏻👍🏻⁣

原本想食海膽但賣哂😭😭下次一定再去懲罰!疫情關係都可以外賣支持黃店💛去開嗰邊就試下啦真心好食☺️⁣

Ps. 佢d碗好靚食落都開心d☺️同埋女仔都係叫少飯好d我地食哂但超飽🤣⁣

推介: 🌟🌟🌟🌟🌟 (最高5星)⁣
2020-03-23
  • 蟹三味
  • 北海帆立海老丼
  • 清酒煮蜆
2020-03-19 18 瀏覽
🔆九龍城通常都係來食泰國菜,原來都不乏日式店🕞輪後時間🕤餐廳開門時間係18:00,因為Book左19:00,來到一陣就有位,餐廳盡量安排4人台都係兩人坐,避免食客坐太近👍🏻👍🏻🌟推介食品🌟1️⃣ 蟹三味 (限定丼)$238丼飯包含了松葉蟹腳,松葉蟹肉,香箱蟹肉(深色少少)非常足料,鋪滿左成會飯,材料新鮮日本運到香港,鮮味十足,入口爽甜,有海水味👍🏻配搭鮮檸檬大大提升蟹肉鮮,份量好足,飯面頭重有蟹籽,鍾意食蟹既朋友唔好錯過🤤2️⃣ 北海道帆立海老丼 $178丼飯包含了火魚炙帆立貝,牡丹蝦,赤蝦同甜蝦,蝦肉彈牙,帆立貝厚切😋不過女士食落可能會覺得有點多飯,所以餐廳貼心安排可以揀200克飯代替3️⃣ 炸芝士年糕 $38皮薄,芝士軟心又唔會太痴牙,質感有少少似糯米糍,主要應該系火喉時間控製得好先有甘好效果👍🏻💡溫馨提示💡有自助味噌湯提供,不過記得搖晃先好浸呀🥰漁吉海鮮丼專門店地址:九龍城衙前圍道84號地下A鋪好味 😋😋😋😋😋賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️價錢 🏦🏦🏦🏦✨餐廳環境✨:餐廳佈置日系裝飾🇯🇵🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員態度友善,會提供iPad 比客人,唔洗估估下個餐系咩有圖有
🔆九龍城通常都係來食泰國菜,原來都不乏日式店

🌟推介食品🌟

1️⃣ 蟹三味 (限定丼)$238

2️⃣ 北海道帆立海老丼 $178

3️⃣ 炸芝士年糕 $38

💡溫馨提示💡
有自助味噌湯提供,不過記得搖晃先好浸呀🥰

漁吉海鮮丼專門店
地址:九龍城衙前圍道84號地下A鋪

好味 😋😋😋😋😋
賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️
價錢 🏦🏦🏦🏦

✨餐廳環境✨:餐廳佈置日系裝飾🇯🇵

🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員態度友善,會提供iPad 比客人,唔洗估估下個餐系咩有圖有真相

🔆總結一下🔆:用料新鮮,味道好,今次兩個人試唔到好多菜,下次會來試埋個龍王丸🐲,太吸引😋😋😋
2020-03-18 32 瀏覽
琴晚去咗食漁吉🐟🐟 喺九龍城 主打係刺身丼🦐有驚喜 大大碗超多料😆我同肥仔揀咗蟹三味同埋蟹王丼🦀🦀🦀蟹三味有兩款蟹肉同一款鞋腳 啖啖都係蟹肉好滋味☺️☺️蟹王丼就會有蟹肉海膽同三文魚子 味道變化會豐富啲😚整體來講兩個丼都好唔錯👍🏻我欣賞佢每個丼都有配青檸 加青檸食我真係第一次 味道好清新😮另外佢仲有免費任飲嘅麵豉湯我一開頭就傻豬豬以為佢係茶嚟嘅添🤣 因為佢真係成樽擺喺枱面仼你飲小食我試咗個日式年糕 OK嘅 芝士味好香年糕好煙韌 👍🏻推薦大家可以去試吓 不過都幾多人可能要訂左位先🙆🏻‍♀️
琴晚去咗食漁吉🐟🐟 喺九龍城 主打係刺身丼🦐
整體來講兩個丼都好唔錯👍🏻
小食我試咗個日式年糕 OK嘅 芝士味好香年糕好煙韌 👍🏻
推薦大家可以去試吓 不過都幾多人可能要訂左位先🙆🏻‍♀️
2020-03-17 61 瀏覽
今次去九龍城 唔係食泰菜係食丼飯!作為蟹控 就算輕微敏感都不惜一切去試一試🍱蟹三味蟹!全部都係蟹.....蟹控必食既丼 🦀熟蟹腳鮮甜帶鹹 🦀香箱&松葉蟹肉份量十足 🦀蟹膏蟹籽配上香軟日本產珍珠米撈埋一齊食 三重享受係幸福既感覺🥰忍唔住食多兩啖🍱漁吉特選丼 🐙三文魚。油甘魚。帆立貝 🦑星鰻。海膽。赤蝦。蟹籽 🦐產地直送鮮魚。左口魚邊 🦀三文魚籽。櫻花魷魚呢個丼就岩曬選擇困難症又想試曬咁多種刺身嘅朋友共有十一種魚生食材豐富 份量十足小編最鍾意係星鰻 醬汁味道適中唔會搶走左鰻魚本身既鮮甜🍱海虎蝦天婦羅由壁畫 裝修 店舖都係走日系連背景音樂都襯埋 抵讚!
今次去九龍城 唔係食泰菜

配上香軟日本產珍珠米
撈埋一齊食 三重享受
係幸福既感覺🥰忍唔住食多兩啖

🍱漁吉特選丼
🐙三文魚。油甘魚。帆立貝
🦑星鰻。海膽。赤蝦。蟹籽
🦐產地直送鮮魚。左口魚邊
🦀三文魚籽。櫻花魷魚
呢個丼就岩曬選擇困難症
唔會搶走左鰻魚本身既鮮甜
海虎蝦天婦羅

🍱海虎蝦天婦羅

由壁畫 裝修 店舖都係走日系
連背景音樂都襯埋 抵讚!
味噌湯
九龍城好少日本嘢食,呢間開係市政大廈附近都算幾方便?加上係黃店,一定要支持吓啦😉 結果質素好高喎,餐廳佈局市正,擺位都唔算密質質,坐得舒服啊🤪 一間刺身店最緊要食材新鮮,我最怕食到啲雪味🤡 呢度就做到新鮮又處理得好,Menu 仲可以揀少飯,女仔唔驚食唔哂喇🤩——————————————————🦀🍚蟹三味丼 $238💡蟹腳、香箱蟹肉、松葉蟹肉💡-✔心水推介🆒兩種蟹肉都好鮮甜,我個人鍾意松葉蟹肉多啲,口味重啲😙 蟹腳啖啖肉,仲會啜到有少少海水味🤣 蟹膏香而不膩😍 加埋啲蟹籽一齊食簡單係雙重享受呀🤤-🐟🍚漁吉特選丼 $198呢個價錢食哂咁多種刺身真係好抵🤭 本身唔係好食三文魚,但都覺得肉質肥厚😉 黑鰻無骨😙 同啲汁都唔會好咸 幾大條😬 帆立貝比較薄身但好爽口☺ 海膽鮮甜😜 赤蝦真係好鮮😍 好似仲有張住張住個口嘅感覺😂 因為仲有啲刺身我無咁大興趣同飽 就塞咗俾男友食😂 所以未能詳述 不過整體都真係好推介嘅👍🏻😘—————————————————💰設加一服務費🕰星期一至日 12:00 - 15:00; 18:00 - 23:00🔄Encore 指數 10/10 (食材新鮮,服務良好)
——————————————————
🦀🍚蟹三味丼 $238
💡蟹腳、香箱蟹肉、松葉蟹肉💡
✔心水推介🆒
🐟🍚漁吉特選丼 $198
—————————————————
💰設加一服務費
🔄Encore 指數 10/10 (食材新鮮,服務良好)
2020-01-21
2020-03-02 2654 瀏覽
尋尋覓覓,傳統的日本丼飯竟然在泰式餐館林立的九龍城。典型日式漁屋淡黃木系裝潢,牆上掛上漁民壁漫畫店鋪座位不多,但空間感闊落舒適。小店標榜用上純日本產米,食客能吃到純正地道的米飯。面豉湯一入座,小店已窩心地備好一壺味噌湯放於桌上客人隨便享用,飲上熱熱的一碗面豉湯,面豉湯要shake shake才倒出來否則只有像昆布湯的味道,而鹹度剛好,味道不錯的麵豉湯。蟹三味丼 $238身為蟹痴的我,已急不及待點了今晚的主角。三種不同的蟹(松葉蟹 香箱蟹 皇帝蟹),三重不一樣的滋味,最合適嗜蟹一族的我。滿滿都是蟹肉已遮蓋米飯,加上三條細心體貼已剝殼松葉蟹腳,以及手剝手拆成絲的兩款蟹肉,其中一款應混入蟹膏,滋味更濃郁。撥開蟹肉原來藏著蟹籽,本身有帶點咸味,配合蟹肉與蟹膏味道,加上軟綿綿甜香而不糊粒粒分明的米飯是丼的靈魂,恨不得要大囗大口滿足期待以久的味蕾。漁吉特選丼$198 最適合懶人特選,配料最齊全,一次過滿足你願望。有齊魚蝦蟹,吞拿魚、三文魚、左口魚群邊、星鰻、帆立貝、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、蟹籽、好幸福的滿足感!星鰻在外面少機會吃到,長長薄身一條更是少見,難怪霸氣十足坐上魚丼中間,淺嚐入口即溶的油
面豉湯
蟹三味丼 $238
身為蟹痴的我,已急不及待點了今晚的主角。

漁吉特選丼$198
 最適合懶人特選,配料最齊全,一次過滿足你願望。有齊魚蝦蟹,吞拿魚、三文魚、左口魚群邊、星鰻、帆立貝、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、蟹籽、好幸福的滿足感!星鰻在外面少機會吃到,長長薄身一條更是少見,難怪霸氣十足坐上魚丼中間,淺嚐入口即溶的油脂感。櫻花魷魚好滑溜溜又爽脆,鮮味有驚喜!  帆立貝是烤過的,無阻其鮮味,牡丹蝦大大隻,肉質甜而帶蝦膠的黏性,各款魚生大大件,足夠滿足,點上少少豉油提鮮,又添多層口味。

蒲燒鰻魚半條$88
肥美又厚身的鰻魚配合鰻魚汁燒至入味,燒得十分香,咬落啖啖鮮肉淋身嫩滑,魚味濃郁,魚皮膠質不錯,沾上山椒粉解膩口感清新。

想不到九龍城這間小店竟然有接近日本吃到的水準,怪不得常常都見到它滿座要等位了,想吃的話晚上七點左右來到比較穩陣。
  • 蟹三味丼
2020-03-01 65 瀏覽
服務好差,碗要自己攞,湯豉油都要自己用熱水壺裝,侍應好無禮貌(女侍應),手指掂晒碗,又單手“pet”落嚟咁,1430已經吹lastorder(就咁話“lastorder”,冇講唔好意思乜都冇),仲要埋單嘅時候一次過出晒比全世界,搞到全世界等佢慢慢收返張單。食物要半個鐘頭以上先至到,但係食材唔新鮮,有腥味,飯都唔晶瑩剔透。今日嚟嘅時候鋪頭得十個人以內,half full都未到,一個丼二百幾,但服務就仲差過茶餐廳,返屋企食百佳d刺身仲開心。唔會再試。
唔會再試。
2020-03-01
生日
2020-03-01 49 瀏覽
由於放咗工,好想食日本野,所以相將朋友去依間日式丼專門店,食魚生飯,友人特別鍾意食魚生,而且見唔少blogger 影嘅相,都係大大碗,好吸引,所以今次決定一試。門面装修十分之日式,入到去有唔少日式油畫喺牆上,四周都比較光鮮亮麗,座位都十分之闊落,果日大約7點食,所以比較少人。點餐除咗有餐紙,店員會比部iPad ,入面有食物圖片嘅參考照片,十分之貼心。而且有味噌湯,可以任飲,飲幾多碗都得,味噌湯鮮甜,味噌濃郁。蟹三味$238一碗由松葉蟹腳丶蟹肉同蟹籽,再配上青檸介芥未,組合而成嘅丼飯。蟹柳肉質鮮美,蟹肉同蟹蓋滿了飯上,有一定上嘅滿足感。蟹籽脆口,蟹肉鮮甜。蒲燒鰻魚$88鰻魚燒得可口嫩滑,肉身肥肉,肉質鮮美而不帶腥味。海膽三文魚籽丼$208🍱不得不說依個丼飯賣相十分吸引,滿到瀉嘅三文魚籽加上大大件海膽,最後加上蛋黃,畫龍點睛,令成件事加晒分啊!😍海膽大大件,一食入口第一個感覺就係好鮮甜!完全無腥味,而且好creamy!令人忍唔住一啖接一啖咁食啊!個丼飯有超多三文魚籽,粒粒都魚油飽滿、晶瑩剔透,每一口都有滿滿嘅鮮味係口中蔓延,撈埋蛋黃食更加香,簡直無得輸呀😋整體不錯,食嘢質素鮮美而大份。

蟹三味$238
蟹三味
蟹籽脆口,蟹肉鮮甜。
蒲燒鰻魚$88
鰻魚燒得可口嫩滑,肉身肥肉,肉質鮮美而不帶腥味。
蒲燒鰻魚

海膽三文魚籽丼$208🍱
海膽三文魚籽丼

整體不錯,食嘢質素鮮美而大份。
2020-02-29
蒲燒鰻魚
2020-02-26 39 瀏覽
每次來九龍城都是吃泰菜,今天決定改嚐日本菜看到不少人推介漁吉,便決定來嚐嚐。食物: 4/5整體新鮮、份量極多!建議女生可選少飯!▪️漁吉特選丼集齊多款刺身,一次滿足我所有願望像我般有選擇困難症的人可直接點這款有三文魚、呑拿魚、星鰻、帶子、海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊及蟹籽!其中我最愛吃左口魚邊及帶子夾海膽,兩款經火炙後,特別香!▪️蟹三味丼作為蟹控🦀,當然不會錯過這款懶人首選!全部已預先除去蟹殻,啖啖蟹肉,非常方便!集齊了香箱蟹肉及松葉蟹肉,一款清新鮮味、一款濃蟹味,味道截然不同!再配上蟹腳及蟹籽,可謂蟹味十足▪️芝士年糕炸得剛好外層不會太油,外脆內軟!下次來九龍城吃厭了泰菜的話,漁吉都是一個好選擇
每次來九龍城都是吃泰菜,今天決定改嚐日本菜
看到不少人推介漁吉,便決定來嚐嚐。

食物: 4/5
整體新鮮、份量極多!建議女生可選少飯!

▪️漁吉特選丼
集齊多款刺身,一次滿足我所有願望
像我般有選擇困難症的人可直接點這款

其中我最愛吃左口魚邊及帶子夾海膽,兩款經火炙後,特別香!

▪️蟹三味丼
作為蟹控🦀,當然不會錯過這款
懶人首選!全部已預先除去蟹殻,啖啖蟹肉,非常方便!

▪️芝士年糕
炸得剛好
外層不會太油,外脆內軟!

下次來九龍城吃厭了泰菜的話,漁吉都是一個好選擇
2020-02-25 17 瀏覽
聽同事推介所以去咗男朋友公司附近九龍城食丼飯😙因為本人幾鐘意食丼飯同事介紹呢間丼飯料靚,大碗🍚期間限定「松葉蟹🦀三味丼」$238入面有蟹腳,香箱蟹肉,松葉蟹肉🤩🤩一次過滿足我幾個願望🤩可以食到好多唔同款蟹肉🦀🤭仲要唔洗用手整走蟹殼甘麻煩🤣🤣🤣適合懶人食D 蟹肉好新鮮,份量幾多💞本來想試佢另一款期間限定「黃金伊勢海老丼」,我見佢poster d 龍蝦🦞好吸引,可惜龍蝦sold out 😭唯有下次先試友人叫左 漁吉特選丼 $178都好正,好足料 ,好多唔同餸三文魚、油甘魚、墨饅等
聽同事推介所以去咗男朋友公司附近九龍城食丼飯😙

因為本人幾鐘意食丼飯
同事介紹呢間丼飯料靚,大碗🍚

期間限定「松葉蟹🦀三味丼」$238
入面有蟹腳,香箱蟹肉,松葉蟹肉🤩🤩
一次過滿足我幾個願望🤩
D 蟹肉好新鮮,份量幾多💞

友人叫左 漁吉特選丼 $178
都好正,好足料 ,好多唔同餸
三文魚、油甘魚、墨饅等
2020-02-20 55 瀏覽
/漁吉海鮮丼專門店 ISAKICHI/ 蟹三味丼 💰HKD$238 (期間限定‼️)漁吉特選丼 💰HKD$198明太子雞翼 💰HKD$38 -九龍城有「小泰國」的稱號,到那食泰菜是常識吧。想不到,九龍城有間海鮮丼的專門店,在門外看到店內有幅「和風」十足的壁畫,就決定了試試這間丼飯專門店吧﹗一進門,店員有禮地招待客人,會主要奉上茶和味噌湯給客人暖暖胃。特別的是味噌湯是「任斟」的,味道濃郁。客人只要填寫點餐紙再遞給店員便可以喝著味噌湯等待丼飯的到來。-◾ 蟹三味丼  ~期間限定‼️蟹三味分別是蟹腳、香箱蟹肉和松葉蟹肉;還配上蟹籽給客人享用,「蟹味」十足。蟹腳味道鮮甜,而兩款蟹肉的份量超多,把飯與蟹肉拌著吃,每口都是鮮甜的蟹肉,超滿足的。再加上蟹籽的點綴,一口飯既有蟹肉鮮甜的味道,又有蟹籽帶來的清脆口感,真幸福。喜歡蟹的你就不要錯過啦~-◾ 漁吉特選丼特選丼雖然不是期間限定的丼物,但勝在配料份量十足,總是拿不定主意的你選這個就合適不過。配料有三文魚、油甘魚、產地直送鮮魚﹙當晚是赤身﹚、星鰻、帆立貝、海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、蟹籽和左口魚邊,總共有十一款海鮮﹗所有海鮮還
/漁吉海鮮丼專門店 ISAKICHI/
蟹三味丼 💰HKD$238 (期間限定‼️)
漁吉特選丼 💰HKD$198
明太子雞翼 💰HKD$38

◾ 蟹三味丼  ~期間限定‼️

◾ 漁吉特選丼
特選丼雖然不是期間限定的丼物,但勝在配料份量十足,總是拿不定主意的你選這個就合適不過。配料有三文魚、油甘魚、產地直送鮮魚﹙當晚是赤身﹚、星鰻、帆立貝、海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、蟹籽和左口魚邊,總共有十一款海鮮﹗所有海鮮還算新鮮,唯獨三文魚差一點;而有些會經過特別的處理,像帆立貝和左口魚邊會經過炙燒,咬下去時炙燒的香氣撲鼻、油脂味更加突出。還有平常少見的櫻花魷魚,顏色如名字般粉粉的,味道有點甜,口感爽口彈牙。醋飯透著少許的醋味,帶到開胃作用,不過個人略嫌飯有點硬。
*當晚沒有海膽,由帆立貝代替其

◾ 明太子雞翼
雞翼大隻飽滿,外皮炸得香脆可口,而肉則由明太子、雞肉、蔥和芝麻所釀製而成,味道辣辣的,口感實在。當作小食來吃也算可以的。

►好食指數:8/10
海鮮新鮮,味道鮮甜。期間限定的蟹三味丼帶來每口都是蟹肉的滿足感;漁吉特選丼配料十足,能夠一個丼飯吃上多款的海鮮。喜歡吃蟹和選擇困難症的你經過可以一試。
2020-01-27
2020-02-19 97 瀏覽
必食之選「蟹三味」$238:蟹腳、香箱蟹肉、松葉蟹肉,份量大配料多,蟹肉非常鮮味, 蟹腳大大隻,下次還是選擇少飯,這樣可以多點一款小食。海膽三文魚子丼$208,三文魚籽和海膽份量都很多,海膽有四大塊,但有少少腥味,個人不太喜歡。※丼飯(期間限定):正常飯量330克,少飯200克其實一向都唔知道「丼」是什麼意思,原本係日文Donburi,即用大碗放上飯和不同菜餚就是丼飯,怪不得在快餐店裡聽到職員叫丼飯做大碗飯。小食:蒲燒鰻魚(半條)$88,鰻魚燒得很香,加埋醬汁和白芝麻,更加好味!漁吉味噌湯(免費),餐廳每張桌子上都放了一個暖壺,可以添飲,並有圖示貼在枱角,提示客人「緊記先拿起暖壺搖一搖」,雖然是沒有湯渣,但感覺充滿誠意。環境方面,日式小店格局,地方不大,約40個座位,乾淨舒適,牆壁上有人手繪畫的本日大漁旗和鯉幟圖,寓意滿載、豐收,讓食客滿載而歸。
必食之選
海膽三文魚子丼

※丼飯(期間限定):正常飯量330克,少飯200克
蒲燒鰻魚(半條)
漁吉味噌湯

2020-02-17
海膽三文魚子丼
蒲燒鰻魚(半條)
漁吉味噌湯
  • 「蟹三味」