2024-01-11 675 瀏覽
叫了午市套餐一碗香,等了40分鐘也沒來,問服務員就是回答在做,同時間來的其他桌都吃了10分鐘了⋯對午膳用餐的客人特別不友好。味道還是不錯的,期待以後服務有所改進吧
2023-11-22 833 瀏覽
今日突然想吃辣野,朋友話哩間味道ok,12點到落單一人套餐,等到12.50連碗飯都唔見。好唔好食未知,可能唔多想做我生意吧,問佐幾次都話炒緊,我估應該係想等到一定數量人order同一味菜先一起炒。大家見仁見智啦。另外,12點到12.50期間,人不算多,所以……新鮮程度自己諗啦,應該不會再去了,完全冇開門做生意的誠意同待客之道。最後,浪費成粒鐘坐系度咩都冇發生到。出來轉左搵其他野食了。今時今日餐飲甘難做都可以甘高斗,厲害
2023-11-22
2023-06-02 1936 瀏覽
呢間開咗有成十年,初開時已試過,味道好好,加上個時冇乜呢類菜館,感覺新鮮就入去試食。結果當時感覺食物質素唔差,做出來的味道好吸引,但就係個環境太大陸feel, 啲服務員都成口鄉音,講嘢大大聲咁。最近又再經過見間係度,又去試吓,當年的感覺都返哂嚟,食物味道都仲係咁正,好味😋環境同服務員都keep到同以前差不多😅不過佢哋真係食品打救成間舖呀😄如果,佢哋繼續保持到食物質素,環境同服務再提升啲,肯定生意會更好。
2023-05-20
2023-05-05 1554 瀏覽
呢間湖南菜館喺外邊睇平平無奇,但係你估都估唔到佢客似雲來,原因好簡單就係佢嘅菜式好惹味。如果你哋諗住中午同幾個朋友過嚟食,記得記得要早啲啊,因為好快十幾張枱就坐滿㗎喇。佢哋中午嘅午餐分為一人餐、二人餐、四人餐、同埋六人餐,平均每人$100-$150。 如果大家唔係淨係想食辣嘢係想食啲嘢未嘅小炒,不妨可以去試吓。今日我同幾位朋友就叫咗一份兩人餐同埋一份四人餐。我哋喺兩個餐揀咗以下嘅菜式(如圖),其中我哋最鍾意嘅一個菜就係「一碗香」。試吓就知佢真係好惹味嘅。

2023-05-05
2023-01-06 1524 瀏覽
這家店是被網友種草的,專門週末帶著先生去試,味道確實不錯,從香辣蝦,蝦子非常新鮮,彈牙。香乾做的也很好吃,最出色的是湖南一碗香,不過這家的菜整體都比較的油膩,當時吃的時候很好吃,不過當天晚上我倆都有點不舒服腹瀉,不知道是不是油不好
2022-12-22 824 瀏覽
非常油非常咸服务态度也很差不太干净吃完就肚子不舒服农家一碗香真的很油很油感觉油也有问题湖南味馆要比这家好多了服务员的态度也非常差一个个跟大爷似的不知道拽什么太辣鸡了
非常油非常咸
太辣鸡了
2022-12-21
  • 辣鸡
2022-12-08 779 瀏覽
第一次来吃,点了两个肉菜,一个清炒笋丝。上菜极慢,半个小时后才把肉菜端上桌,然而清炒笋丝等我们吃完也没上。每次问服务员,都回答说在做了。我不懂,做了一个小时也没做好?菜量小,其中干锅鱼籽鱼杂比较油腻,同伴吃的直犯恶心。恶心到最后实在吃不下去,不知道笋丝猴年马月才能上桌,我们直接结账走人了。付款时吐槽了一句,你们服务态度好差啊。她们并没有在意,估计听这种话也多,早就不在乎了吧。人均200,吃了一肚子恶心和不开心,就这还要付你们服务费,真是可笑。

2022-10-05 2000 瀏覽
📖 古語有云… 四川人不怕辣, 貴州人辣不怕, 湖南人怕不辣.🥰 十年前, 喺上海第一次食湘菜, 一試難忘. 早前谷友推介灣仔 “湖南苑湘菜館”, 聽講係湖南國企老總喺香港嘅御用飯堂, 決定一戰. 餐廳格局比茶餐廳高半檔, 少少似 “十二味”, 以二至四人方枱為主. 今日四個人點咗一前菜, 四餸, 幾碗白飯, 多罐可樂.🤗 指天椒皮蛋. 皮蛋溏心, 鐵味Ok, 蒜頭指天椒同埋醬汁非常配合, 不俗!🍳 一碗香. 即係肉碎辣椒炒蛋, 送飯一流.🐂 野生椒牛肉絲. 太鹹, 今餐失敗之作.🌱 砂鍋四季豆. 將四季豆開邊, 配合辣椒, 非常惹味, 讚!🐟 雙色魚頭: 剁椒魚頭, 醬椒魚頭. 用上大頭魚, 肉滑, 剁椒味出色, 又唔會太辣. 醬椒就正常發揮.🍜 魚麵. 聽講即係上海麵, 將麵放入剁椒魚頭嘅湯汁泡幾下, 吸哂味, 有趣.😱 總結: 環境冇乜氣氛可言, 服務Ok, 一分錢一分貨. 論食物, 辣味出色, 必點指天椒皮蛋, 四季豆, 剁椒魚頭. 建議分兩轉落單, 加插唔辣或者其他味道嘅菜式, 否則碟碟差唔多味道. 性價比有吸引力, 可以再戰.

指天椒皮蛋
🍳 一碗香. 即係肉碎辣椒炒蛋, 送飯一流.
一碗香
🐂 野生椒牛肉絲. 太鹹, 今餐失敗之作.
野生椒牛肉絲
砂鍋四季豆
剁椒魚頭
魚麵
指天椒皮蛋
砂鍋四季豆
剁椒魚頭
2022-07-15 1526 瀏覽
喺灣仔鷹君見完客,附近又剩係得西餐廳,就順理成章過天橋落返地面搵食。睇個名精簡、裝潢夠地道,諗都無諗決定一戰。一行二人食量都不大,簡簡單單咗兩道地道菜,全部要求最辣。芋頭揀得唔錯,口感粉糯,唔會太生太削,但無乜顆粒感,好似食梗芋泥咁;偏濕同過油,無乜辣味,唔夠香。調味重,過鹹,似空口飲豉油,甚至蓋過魚本身嘅鮮味,如果係中意鹹魚送飯嘅人應該接受到。魚肉算嫩,緊實有彈性,骨刺粗大,容易食用;無蒸過龍,火候控制得可以。餐廳座位之間密度較高,比較嘈雜,上菜慢,服務一般。

睇個名精簡、裝潢夠地道,諗都無諗決定一戰。

一行二人食量都不大,簡簡單單咗兩道地道菜,全部要求最辣。
剁椒芋頭

偏濕同過油,無乜辣味,唔夠香。
農家蒸魚

魚肉算嫩,緊實有彈性,骨刺粗大,容易食用;
無蒸過龍,火候控制得可以。

餐廳座位之間密度較高,比較嘈雜,上菜慢,服務一般。
2022-01-17 1841 瀏覽
突然太掛住湖南菜,專登揸車去灣仔食這間湖南菜,嘗坤嘗近的滋味😋「指天椒皮蛋」皮蛋唔太靚,如果流油會更好味😋 辣度一般「青椒缽仔肉」好野味,缽仔肉香滑,不過食到尾聲有點過油😅,送飯一流😙「利椒魚頭」好辣好辣🥵 但配上魚肉也唔錯🙂,滑溜香口🥳備註:🔺唔好以為好辣,原來一點都不太辣,而且仲好香口😍🔺重點可指明小辣👍🏻👍🏻

「指天椒皮蛋」皮蛋唔太靚,如果流油會更好味😋 辣度一般
「利椒魚頭」好辣好辣🥵 但配上魚肉也唔錯🙂,滑溜香口🥳

備註:
🔺唔好以為好辣,原來一點都不太辣,而且仲好香口😍
🔺重點可指明小辣👍🏻👍🏻

2021-09-03 2304 瀏覽
-之前喺附近返工已經好鍾意一大班人喺度食飯,事隔半年終於又黎返呢個地方返工,終於又可以黎翻呢到叫餸食飯!-涼拌黑木耳🖤$38-打算做個小菜點知辣椒落得非常兇狠🌶️,黑醋同蒜頭比例完美🧄,超級開胃👍🏻剁椒魚頭🐟$228-分左2️⃣個口味,一個係冬菜味,一個係蒜蓉辣椒味🌶️,兩邊各有特色,魚頭油脂分布均勻,肥而不膩、肉質細嫩、鮮辣適口,風味獨具一格!火辣辣既紅剁椒,覆蓋住著白雪雪既魚頭肉🔥不過大家記得小心魚骨🐟粉蒸肉🐷$128-唔知大家之前有無睇「當男人戀愛時」呢,猶記得男主角好喜歡食粉蒸肉🐷,今次初嚐覺得口感特別,切開後可見,有肥有瘦,紅白相間❤️🤍,帶皮既五花肉用香米粉痛南乳醬包裹一起,食落糯而清香!乾鍋花菜🌼$108-必點菜!豬油炒的椰菜花同半肥瘦肉片火候十足🔥一碗香🥚$88-傳聞中去湘菜館必點既一道菜!要叫既原因就係因為勁好送飯,配料簡單:炒雞蛋碎🍳、青椒粒🫑、肉片,就絕對沒有技術難度😹但又出奇地好食!
涼拌黑木耳🖤$38

剁椒魚頭🐟$228

粉蒸肉🐷$128

乾鍋花菜🌼$108
必點菜!豬油炒的椰菜花同半肥瘦肉片火候十足🔥

一碗香🥚$88
2021-07-23 1989 瀏覽
星期五中午lunch break第一次過去吃,入座後點了二人套餐(三個菜)。結果等菜就等了30分鐘以上。半小時後一個菜都沒上,效率非常低下。店員一直說已經在催、再等兩三分鐘就好,結果還是沒有上菜。並且每個人態度都非常差,跟店長反映還一直找藉口。 我不相信連套餐中的手撕包菜做半個小時都做不好!從來沒有吃過半小時內一個菜都沒上的餐廳,weekdays在灣仔上菜還如此無效率,還如何讓人來得及吃完返工!以後不會再去!
2021-07-23
2021-07-23 1056 瀏覽
等位30min 落單之後等佐40min一個菜都未上 唔知點解一個午市套餐要等咁耐 服務態度差 服務員超級兇 再也不會來 用餐環境都一般般 差評 都好少會俾差評 真的好生氣😡 差評
都好少會俾差評 真的好生氣😡 差評
2021-03-07 2370 瀏覽
還記得十多年前年輕時代去深圳玩, 第一次吃的午餐, 就是湖南菜的毛家飯店, 吃的就是很有大陸風味, 又辣又濃味又多味精的菜式, 時光飛逝, 很久也沒接觸如此的菜式. 在香港的辣勁中菜也以川菜為主導, 湘菜餐廳並不太顯眼, 和川菜的麻辣不同, 湘菜的辣是咸辣, 味覺感受更多, 因為味蕾不會被過於麻痹.這家銅鑼灣的湘菜館, 吃的就是很傳統的住家菜, 像是我點的農家蒸魚, 用上鯇魚切塊, 再伴以辣椒蓉, 咸菜醉, 豆豉及豉油再蒸, 鯇魚去腥, 魚皮彈牙而魚肉厚實但不韌, 以咸鮮為味道主軸, 辣味徐徐滲出, 吸收了魚汁精華的豉油, 就成了送飯的好拍檔. 另外點的干鍋五香鴨, 則更為濃味, 鴨肉切丁令五香醬更能滲入骨和肉, 沒有因應香港人的口味而較輕口味, 這就是十多年前初去深圳, 充滿回憶的重口味, 當然之後就是口渴了一整天. (笑)

2020-11-26 2134 瀏覽
這店已幫襯了很多年,經常見講普通話的十次光顧,店內簡單裝修但最重要就是食物的味道非常正宗而且是即叫即做的午餐套餐非常好,夠味道直接的湖南辣! 網上很多食評批評他們的服務態度,可能就是湖南人的直白。應該是本地人不慣內地的說話口吻吧,我認為還算可以的。
2020-11-25