2020-11-24 1122 瀏覽
Lunch time最適合一大班人黎呢度叫餸食飯🍚辣既菜式出色,男仔都至少扒到兩碗飯🥣-干鍋萵筍💚-干鍋有個大大團火🔥照著!成個干鍋燒到熱辣辣,萵筍片、少量肉絲🐷加上大量蒜🧄同辣椒🌶️。鐵板炒臘肉🍖-無諗過個肉居然係豬耳同肥肉片,味道夠曬惹味同辣,青椒麻而辣。好地道既湖南菜味!肉雖有不足!味道搭夠😍鐵板炒牛肉🐂-大量洋蔥🧅牛肉片,爆香大火炒,好有鑊氣!甜甜地唔會辣。農家炒土雞🐔-❌不要點❌切到碎濕濕既土雞粒🐔骨多過肉🦴碎骨勁多,近乎無肉。麻辣豬耳🐷-涼拌麻辣豬耳👂🏻用辣油攪拌,少量蒜頭辣椒調香曬成個豬耳,豬耳爽口保留嚼勁!沸騰魚片🐟-大盤魚片以辣湯浸住,內有酸菜🥬,魚片比較鬆散,以及有骨🦴由於魚片無走油,不但鬆散,都唔夠入味,辣味不足😐涼拌海蜇🐡-芫荽拌海蜇,加入醋同醬油。十分開胃入味😍

干鍋萵筍💚

鐵板炒臘肉🍖

鐵板炒牛肉🐂
大量洋蔥🧅牛肉片,爆香大火炒,好有鑊氣!甜甜地唔會辣。

農家炒土雞🐔

麻辣豬耳🐷

沸騰魚片🐟

涼拌海蜇🐡
芫荽拌海蜇,加入醋同醬油。十分開胃入味😍
  • 鐵板炒牛肉
  • 涼拌海蜇
  • 麻辣豬耳
  • 干鍋萵筍
2020-01-11 2746 瀏覽
一个服务员态度超差。爱理不理,对于老食客来讲实在很让人失望。这样会把客人全部吓跑吧,当然估计店家也不在乎。Very poor attitude of their waitresses, who has no patience and no manners.

2019-09-23 2259 瀏覽
尋晚。尋晚,同朋友,去,湖南菜,去食湖南菜。揀咗灣仔呢一間試下啲湖南嘅魚頭好唔好味,因為你冇訂位,要排隊啦,另外環境呢都比較細啲,但係都坐得舒服嘅,食嘢呢就水準都幾好,尤其嗰個多椒魚頭,同埋千頁豆腐超級好好味,嗯,多椒魚頭呢,啲魚啲魚肉好滑,埋單都算合理價錢。湖南菜呢一定要提前訂位,同埋你最好一次過就訂四位,否則卡非常之細嘅。佢哋呢度比較最好食嘅呢包括第,好地道嘅湖南菜。不過泊車就唔方便喇出邊無停車位。
2019-09-14
  • 美味千頁豆腐
  • 雙色魚頭
2019-08-19 1291 瀏覽
第一次openrice評價一間餐廳,實在是在香港遇見的服務最差的餐廳。服務人員態度非常惡劣,收銀自己落錯單,反咬一口顧客嗌錯嘢。如此之差的服務質量怎麼在香港混得下去,應該會把全部的客人都氣走。我一定會勸全部的朋友不要去這家餐廳用餐。
2019-08-19
2019-01-09 2508 瀏覽
放工諗住喺附近食嘢,我同幾個同事都幾鍾意食辣,見到間湘菜館好似唔差,就決定入去試吓。當時已經冇乜人,我哋四個人即刻就有位坐,佢安排左個卡位比我地,但上面盞燈燒左,勁暗。Menu大大本好似好多選擇咁,但其實睇吓睇吓有啲都係重複,唔係真係話咁多嘢食。鐵板蔥香牛肉($148)味道幾好嘅,牛肉幾香,洋蔥都夠林,幾啱送飯。不過比較多油,同埋湘菜黎講唔夠辣!農家炒土雞($98)味道還好,但有肉嘅雞粒其實唔多,食到一半發現好多都係骨,都係個句,可以辣d!茄子炒豆角($68)呢碟唔係好得,諗住叫個菜清清地,點知整體成碟都好油膩,豆角好似未熟透咁,個味仲係好青。👎🏽安排我地坐個暗位都算,加單又成日聽唔到,最後問佢攞返張單好似要攞佢條命咁,上黎睇佢其他食評發現大家話佢服務差,呢間只此一次!😾

鐵板蔥香牛肉($148)

農家炒土雞($98)

茄子炒豆角($68)

2018-09-08 2201 瀏覽
下午12點幾嚟到,食飯時間都即刻有位。嗌咗麻辣豬耳、一個頭盆嘅粉、一客蕎麥包同炒水晶粉。麻辣豬耳幾好食,切到幼幼地,幾鐘意!個粉(頭盆)個味就唔係幾識欣賞.. 蕎麥包都唔推介,唔綿嘅一啲都,乾乾地。因為唔食得好辣,個水晶粉特別嗌咗小辣,嚟到有啲失望,因為冇哂味。•所有野未去到難食,一般啦。•食物種類都有啲類同,冇乜變化,所以好難揀食咩。•見到午市套餐幾抵食,散嗌明顯貴好多。•午市套餐加$20有得加時菜,問佢今日有咩菜,呀姐話㕑房有咩就俾咩lol 即係佢都唔知•可以接受,但應該唔會再去
下午12點幾嚟到,食飯時間都即刻有位。

嗌咗麻辣豬耳、一個頭盆嘅粉、一客蕎麥包同炒水晶粉。

麻辣豬耳幾好食,切到幼幼地,幾鐘意!

個粉(頭盆)個味就唔係幾識欣賞..

蕎麥包都唔推介,唔綿嘅一啲都,乾乾地。

•所有野未去到難食,一般啦。
•食物種類都有啲類同,冇乜變化,所以好難揀食咩。
•見到午市套餐幾抵食,散嗌明顯貴好多。
•可以接受,但應該唔會再去
蕎麥包
2018-09-07
2018-07-19 1483 瀏覽
晚上十点多,同女友一道食饭,虽说快到收工点,但竟落窗、落锁、出声逐客,其中一道菜都还未吃完,当真是太没礼貌,太影响心情,只能扫几口匆匆就撤!饭菜味精多,吃完口干明显。建议湘菜另选别家,下次不会再来。
2018-03-10 2171 瀏覽
同朋友經過,難得在港有湖南菜小店,當然要試試,果然沒有令我們失望。樸實裝修,環境整潔,簡約餐具,進入小店,看見掛在牆上的牛肉麵早餐廣告,非常吸引,再加上簡體字餐牌,地道色彩濃厚。餐牌上的菜式,款式多樣化,有蒸菜類、缽仔類、炒菜類、涼菜類....... 全部都十分正宗。鉄板水晶粉,炒得香口,好好味 😋茶油蒸腊牛肉,十分惹味 😋攸县香干炒肉,味美 😋干椒大蒜炒腊魚,口感不錯 👍醬油炒飯,炒得乾新,真的不錯 👍整體而言,味道不錯,廚師煮法正宗,非常有湖南特色。值得下次再來,試試其他菜式 👍

鉄板水晶粉,炒得香口,好好味 😋

茶油蒸腊牛肉,十分惹味 😋

攸县香干炒肉,味美 😋

干椒大蒜炒腊魚,口感不錯 👍

醬油炒飯,炒得乾新,真的不錯 👍

2018-03-09
2017-12-22 1831 瀏覽
来之前就被告知这里菜味道不错,但是服务不好。七个人被安排到过道,叫茶叫了一会儿才上。叫酒,问小瓶大瓶,服务员的声音有点大,大家开玩笑说湖南菜湖南人就这样的。点单上菜还是很快的,不过加菜比较慢。推荐红烧羊肉(锅煮一会之后,羊肉很入味,好吃)香干炒肉(真的好吃)干锅莴笋(莴笋很甜)干锅花菜(花菜甜烂)中规中矩土匪猪肝(味道可以,只是个人不太喜欢猪肝)炒肚丝(有点咸)酒酿汤圆(可以再甜点)不推荐双色鱼头(鱼肉感觉有点柴)酱炒青瓜(青瓜凉拌挺好的,为什么要炒)

推荐

红烧羊肉
(锅煮一会之后,羊肉很入味,好吃)

香干炒肉
(真的好吃)

干锅莴笋
(莴笋很甜)

干锅花菜
(花菜甜烂)

中规中矩
土匪猪肝(味道可以,只是个人不太喜欢猪肝)
炒肚丝(有点咸)
酒酿汤圆(可以再甜点)

不推荐
双色鱼头(鱼肉感觉有点柴)
酱炒青瓜(青瓜凉拌挺好的,为什么要炒)

2017-09-26 1604 瀏覽
9月26號晚上7點11分落街7點50分先有餸菜。但嗰兩枱遲叫餸就好快到。我坐先我叫先但嗰兩枱已經上哂餸!服務員根本冇服務過,茶吾冲,態度惡劣, 悔氣 !茶都要收十元,点解吾冲茶!又要加一服務費但係冇服務,早知查下評價先入去。最初入坐話要坐卡位點知佢話有人留坐,之後比左其他人入嚟(講國語)嘅就畀佢地坐,連續兩張卡位。香港D大陸服務員好差勁!我們食野要受氣。
2017-09-26
2017-04-08 2193 瀏覽
專門為了寫這個差評來註冊一個openrice account。也是第一次評價一間餐廳,實在是在香港遇見的服務最差的餐廳。週六四月八日晚間6:20分,打電話訂座準備與家人晚餐,接電話的服務人員態度非常惡劣,聲調很高,說了句直接過來之後就掛了電話。之後我再第二次打過去,詢問她經理或負責人在不在時,她非常高聲的說了句經理不在然後直接將我的電話掛掉。如此之差的服務質量怎麼在香港混得下去,應該會把全部的客人都氣走。我一定會勸全部的朋友不要去這家餐廳用餐。
2017-03-30 1705 瀏覽
12:37下的单, 1:22才上齐菜。整整9个字。催一下服务员也好不耐烦。-上班去吃餐饭能把人逼疯。要是中午想吃餐快点的千万别来这家。菜也炒的好油,不健康,少吃为妙!
菜也炒的好油,不健康,少吃为妙!
2017-02-26 1546 瀏覽
第一次評價一間餐廳,簡直活久見的服務,衝著美食去的,却被服务倒足了胃口!!,這麼服務質量怎麼在香港混得下去?? 在大陸估計這種服務員早被揍了千百回了吧? 絕對不是挑剔,簡直是欺人。 昨晚去吃,首先菜的味道不錯,就是這服務水平簡直''稱絕'',本來叫服務員過來加單,順便問下我們剛點的一道菜有沒有落單,结果那服务员站在將近5張大桌距離的位置一隻手插著腰,一隻手玩手機(餐廳的入座率不高,沒什麼客人,服務員比較清閒)玩手機的這位也是給我們落單的人員! 這位懶懶的說了句:咩事?然後我告訴她,可她還是沒過來,遠遠的低著頭對著手機說了句:廚房整咁,等陣!(語氣非常不友好) 出來吃個飯,也都沒必要鬧不愉快,於是我們忍了。後來上別的菜時,於是就問了另一位服務員那道菜有沒有落單,然後這位服務員說今天沒有這道菜!!! 一臉懵,我們就說之前那位服務員說有啊,還說在廚房,然後就把那位凶巴巴的大姊叫了過來,這位大姐一過來氣勢夠凶哦,說了一句:一開始就說沒有啦。 好,我們的火徹底上來了,她簡直是離譜加過分,後面吵了幾句埋單走人!
2016-10-08 2149 瀏覽
吃過好多回了. 香港少見的真湖南菜. 食唔慣辣辣度可以同侍應講調整下. 有一味黃鱔有時有有時無. 有時必點. 許多菜送酒都一流. 最好配中國白酒. 59-60度茅台為佳. 如果能食辣,配劣質白酒亦別有風味. 此店有哈爾濱啤酒. 亦可一試. 甜品就不要叫了. 湖南甜品是姐妹團子一類. 香港沒有正宗的. 有也不一點吃得慣. 還有幾個菜也做得不錯,辣椒炒蛋、攸縣香干..豬潤炒得尤其好. 如果唔想食港式湖南菜,想試有層次感的辣與鮮香. 值得一試.
  • 黃鱔
  • 魚頭
  • 雞雜
2014-07-18 4721 瀏覽
午餐跟同事突然想吃一下辣,想起新開張了一陣子的湘菜,三名女子衝進重口味一番!午市提供1人,2人,4人,6人午餐,另有散叫菜牌,我們叫了2份一人餐$68,另加鐵板水晶粉及一客燒賣(半打),1人餐叫了辣豆干炒豬肉片和酸辣豆粒炒肉碎(忘記了菜名),各付上一個白飯,辣豆干炒豬肉片上檯香噴噴,味道帶微辣,十分惹味,白飯未到,我仨已經吃掉了1/3 , 要停手等白飯來再來是鐵板水晶粉,上桌時鐵板滋滋響,看到鐵板底的蛋汁是剛下鑊,慢慢煎熟,跟水晶粉混在一起添了蛋香,水晶粉挺煙韌,但師傅下手太重,整碟菜太鹹,要用白飯送才吃得下 ; (燒賣不太推介啦, 皮太粉不夠香,內裡的糯米飯調味有點怪,如果不加點辣醬,實在有點難嚥。最後的酸辣豆粒炒肉也不俗,豆炒得爽脆,辣椒吊味味道剛好,又不太油膩,配飯一流。整體餐廳服務一般, 1人午餐質素不錯,下次可以一試晚飯,另外菜牌有改進空間(太大陸化了) , 茗茶每位收$10,結賬$292 .
午餐跟同事突然想吃一下辣,
想起新開張了一陣子的湘菜,
三名女子衝進重口味一番!

午市提供1人,2人,4人,6人午餐,
另有散叫菜牌,

1人餐叫了辣豆干炒豬肉片和酸辣豆粒炒肉碎(忘記了菜名),
各付上一個白飯,
辣豆干炒豬肉片上檯香噴噴,
味道帶微辣,十分惹味,白飯未到,我仨已經吃掉了1/3 ,
要停手等白飯來

再來是鐵板水晶粉,上桌時鐵板滋滋響,
看到鐵板底的蛋汁是剛下鑊,
慢慢煎熟,跟水晶粉混在一起添了蛋香,
水晶粉挺煙韌,但師傅下手太重,
整碟菜太鹹,要用白飯送才吃得下 ; (

燒賣不太推介啦,

皮太粉不夠香,內裡的糯米飯調味有點怪,
如果不加點辣醬,實在有點難嚥。

最後的酸辣豆粒炒肉也不俗,
豆炒得爽脆,辣椒吊味味道剛好,
又不太油膩,配飯一流。

茗茶每位收$10,結賬$292 .
2014-07-17