2022-09-21 2369 瀏覽
退休已個幾月,今日終於輪到同總部呢位同事食飯,今日去咗浙江軒,原來午市套餐已由$158 加到$188, 由於入口隱秘,並不如一般食肆,可以静静地傾偈,每次黎呢度都食唔哂,不過呢位同事有食力,不用打包,今次小食叫了燻魚同燻蛋,好味到不得了,我黎多次,每次都有叫燻魚,每個人都贊不絕口,(如果少啲骨就100分喇),主菜叫了葱爆牛肉同宮爆雞丁,呢度啲肉唔會醃得過份,可以保持肉味,不過可能加咗價宮保雞丁由花生轉為腰果,而我覺得花生有香脆口感,保留好啲。

• 長江燻魚
2022-09-02 2353 瀏覽
第一次嚟呢度,見佢位置都坐得舒服,但服務真係差,搵人點嘢食又一直都搵唔到,我哋四個人叫咗諗住叫啲點心,小菜, 點不知阿姐話除咗小籠包其他全部點心乜都冇,本來一心想上嚟食啲小食,點知全部都冇,焗住叫咗3個午市商務套餐,睇返網上,價錢已經有$158加到$188 ,嘢食還可以,但中間不斷出錯,我哋叫兩個鮮魚羹,佢就嚟兩個酸辣湯,叫佢換返,要三催四叫先有人過嚟處理,叫加茶,又係不斷要叫幾次先有人嚟,有個阿姐仲要講話:我哋好多嘢做㗎,總之嚟呢度食就覺得貼錢買難受,可能會員待遇會好啲掛,但我唔會比1萬蚊你都要做會員囉,冇下次😡
2022-08-03 2671 瀏覽
#灣仔返工之晏晝食咩好呢 ?是日去公司附近既浙江軒食中菜午市$158套餐一人四行 叫四個餐可以share食食到超級無敵飽基本上全部都好好食前菜最鍾意長江熏魚🤤主菜最鍾意食黑醋魚柳🤤魚煎到脆脆又熱加上醬汁 酸酸甜甜好惹味開胃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)比較一般係酸辣湯食唔到酸味🥺☹️高力豆沙放左一陣先上桌唔夠熱其他都好滿意蔥油拌麵撈埋黑醋魚柳既汁 正呀🙉菜飯都唔錯 飯粒粒分明乾爽食得開心滿足#唯有食是最治癒的 .有會員卡免加一所以埋單每人$158不過店員話下星期開始要加$30😯加幅都幾大下不過菜單都話有更改下次再試😎
#灣仔返工之晏晝食咩好呢 ?
是日去公司附近既浙江軒食中菜
基本上全部都好好食
前菜最鍾意長江熏魚🤤
主菜最鍾意食黑醋魚柳🤤
魚煎到脆脆又熱加上醬汁 酸酸甜甜
好惹味開胃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
比較一般係酸辣湯

2022-08-03
  • 長江燻魚
  • 黑醋魚柳
2022-07-22 2363 瀏覽
米芝蓮一星浙江軒整體黎講係好味嘅推介脆鱔同臭豆腐,另外黑鬆露蝦仁鍋巴同樟茶鴨都唔錯,仲有個蜜汁火方都OK,但係小籠包就比較失望,因為過個餡太大舊果,皮一夾就穿值得一讚係所有餸上台都係熱辣辣嘅Love the smelly tofu and crispy eel, shrimp in black truffle paste with rice cracker and smoked duck are nice too. Generally speaking all dishes are good, except the Shanghainese dumping which the filling is too meaty. A very important note is that all dishes are served hot.
米芝蓮一星浙江軒
整體黎講係好味嘅
值得一讚係所有餸上台都係熱辣辣嘅

2022-07-18 1947 瀏覽
浙江軒💵 Hkd 500-800 一位晚飯推介指數 🥃🥃🥃🥃每次食米芝蓮中菜都好期待,期望可以食到震懾味蕾的感覺⚓️紅酒𣲙鎮鵝肝要預訂,鵝肝比出面做得出色,好淋,入口即溶既感覺⚓️ 寧波脆鱔 都好味既,但同出面食到既差吾多⚓️ 龍鬚桂魚要預訂,魚肉好滑,睇得出好俾心機做既一道餸⚓️ 椒鹽八寶鴨要預訂,隻鴨皮夠脆,入面既飯都好入味,份量好多,五六個人食都夠⚓️ 鮮肉酥要預訂,好好味,原來以為似生煎包但好食好多
浙江軒

💵 Hkd 500-800 一位晚飯

推介指數 🥃🥃🥃🥃

每次食米芝蓮中菜都好期待,期望可以食到震懾味蕾的感覺

⚓️紅酒𣲙鎮鵝肝
要預訂,鵝肝比出面做得出色,好淋,入口即溶既感覺

⚓️ 寧波脆鱔
都好味既,但同出面食到既差吾多

⚓️ 龍鬚桂魚
要預訂,魚肉好滑,睇得出好俾心機做既一道餸

⚓️ 椒鹽八寶鴨

⚓️ 鮮肉酥
要預訂,好好味,原來以為似生煎包但好食好多
2022-05-03 3554 瀏覽
晚市重開的第一餐, 兄弟想以淮揚菜慶祝, 第一時間想起這一家酒樓, 不只是因為它被米芝連加持, 也是因為之前吃過它的午餐, 性價比相當高. 晚市菜式除了甚為正宗外, 份量也多, 四道菜三個麻甩佬吃到捧着肚子走. (笑)晚市的菜式相當傳統而精緻, 像是龍鬚桂魚, 桂魚肉幼細如肉絲, 肉質爽滑, 味道鮮香而平淡, 這道菜是廚師團隊技術的表現. 黃金蝦球對麻甩佬來說比龍井蝦仁更吸引, 除了因為味道的層次和咸香外, 蝦球的份量和尺寸同樣較為吸引. 咸蛋黃起沙夠, 也能平均沾在蝦球上, 雖然不太理解和淮揚菜的關係, 但水準還是有的.另一樣要欣賞這餐廳的地方, 是其經典菜式有半份的選擇, 例如是紅燒元蹄, 這種邪惡的菜式, 三個人完成整隻元蹄真的很吃不消. 這裡的風格和其他有點不一樣, 皮比較彈牙, 肉質比較實在, 不變的是邪惡的脂肪和濃甜濃香的味道. 燻雞和燻蛋住同一道菜式上, 很有日式親子丼的風味. 煙燻味不如想像的濃, 肉夠嫩, 蛋夠溏心, 雞皮除了有煙燻味外, 也有甘甜的鹵水味, 雞皮口感彈牙, 水準還算Ok.Zhe Jiang Heen is famous for her Huaiyan

Zhe Jiang Heen is famous for her Huaiyang cuisine. She has been awarded by Michelin One Star but the dishes are not that expensive. The shredded mandarin fish looks very fine the texture is excellent too. The taste was mainly contributed by the fish itself without any other spice. Smoked chicken with the smoked egg are nice and the braised pork knuckle is a bit different from traditional one, with firm texture of meat and spongy pork skin. It is so full!

• 龍鬚桂魚
2022-04-29 2678 瀏覽
請一對新婚朋友食飯,選擇了位於灣仔駱克道有一星米芝連的浙江軒。我們四人坐在一各,比較靜。服務態度非常好。每一位待應都一眼關七。上菜速度快,用餐中主動及積極地幫我們換碗碟。比起一些5星酒店的服務更貼心,給予客人感覺是為我們服務,想我們好好用餐。我們叫了寧波脆鱔,非常鬆脆,喜歡食酸野嘅人會欣賞個浙醋醬汁。這個煙燻子母雞半隻,友人覺得啲煙燻蛋更加出色!她吃不出雞有煙燻味,但我和另一半吃得出,亦覺得肉質都幾滑的。我們吃完突然發現好似冇食到個髀…於是睇返張相,大家睇到有雞髀嗎?🤔大家都喜歡這個蜜汁烤雙肪配蝴蝶餅。包夠鬆軟、金華火腿好香。通常東坡肉是用豬來製作,今次很特別,用牛。煮得很冧,我本人喜歡,汁都濃度適中,啱送飯。友人很鍾意這個松子雞米鍋巴卷夠鬆脆香口。我反而覺得冇乜特別,不喜歡鍋巴黐牙嘅感覺😅。唯獨吃得到雞肉的滑,但味道卻一般。灌湯小籠包沒有什麼特別,但好食的。我們好鍾意食這個高力豆沙,唔太甜,皮嘅texture好軟熟。總括坐得舒服,很滿意員工的服務態度,食物都好食的。

寧波脆鱔

煙燻子母雞半隻

大家都喜歡這個蜜汁烤雙肪配蝴蝶餅。包夠鬆軟、金華火腿好香。
蝴蝶包

東坡牛肉

松子雞米鍋巴卷

灌湯小籠包沒有什麼特別,但好食的。

高力豆沙

總括坐得舒服,很滿意員工的服務態度,食物都好食的。

2022-04-28
寧波脆鱔
蝴蝶包
松子雞米鍋巴卷
高力豆沙
2021-12-11 3422 瀏覽
朋友知道我好耐冇食過上海菜,所以特登帶我嚟呢間米芝蓮一星嘅酒樓嘗試一下。原本想點蘿蔔絲酥餅,但係竟然當日係冇蘿蔔絲酥餅…..清炒河蝦仁河蝦細細粒,蝦肉爽口,干身唔油膩小籠包皮薄, 湯汁多又鮮味,個人覺得偏甜,不過普遍上海菜都係甜味重叉子燒餅叉子燒餅夠脆口,佢跟嘅肉末唔會好似其他酒家咁炒到好乾身,所以入口亦唔會太乾口,個人好喜歡仲點咗鎮江淆肉,醬青瓜,全部比想像中出色!店員態度很好,雖然去到喺樓下有我哋嘅訂枱,但係上到樓上竟然冇我哋嘅枱,但係店員都好快作出應變,唔使我哋等太耐!

原本想點蘿蔔絲酥餅,但係竟然當日係冇蘿蔔絲酥餅…..

清炒河蝦仁
河蝦細細粒,蝦肉爽口,干身唔油膩

小籠包

叉子燒餅

仲點咗鎮江淆肉,醬青瓜,全部比想像中出色!
2021-12-08
2021-11-27 2811 瀏覽
這兩次都是在房間吃,桌子蠻大的,適合人多來吃,接待處在2樓,3樓全是房間,房內有裝修,尚算可以。食物質素不錯,只是要熟人預訂,食物材料才比較豐盛,例如蟹粉,一次自己預訂,蟹膏真的很少,另一次通過他們的老顧客預訂,蟹膏多了很多,真係天淵之別。當然,事後要給小費的。酸酸甜甜的挺開胃非常推薦這個流心蛋,很嫩滑一點也不溜這個蝦仁也非常正,蝦子越小口感越好這個蟹粉因為沒有經熟人訂,裏面的蟹膏小的可憐。雖然10月尾,但大閘蟹裏面蟹膏已經很正因為魚翅冇營養又殘忍所以我沒有食,不願置評非常推薦,我忘記叫什麼名字了,很好吃蟹粉小籠包趁熱吃,相當野味平時唔食甜品嘅我,都覺得呢個酒釀丸子好正值得一試

酸酸甜甜的挺開胃
非常推薦這個流心蛋,很嫩滑一點也不溜

這個蝦仁也非常正,蝦子越小口感越好
這個蟹粉因為沒有經熟人訂,裏面的蟹膏小的可憐。

雖然10月尾,但大閘蟹裏面蟹膏已經很正

因為魚翅冇營養又殘忍所以我沒有食,不願置評

非常推薦,我忘記叫什麼名字了,很好吃

蟹粉小籠包趁熱吃,相當野味
平時唔食甜品嘅我,都覺得呢個酒釀丸子好正
值得一試
2021-10-28
  • 酒釀丸子
2021-10-02 4730 瀏覽
第一次嚟,朋友介紹星期六晚食dinner,唔算太full😯 傳統中菜廳,唔係特別fancy, 環境乾乾淨淨。有驚喜,全部野都好好食👏🏻👏🏻👏🏻 但必食推介:海參同埋冰鎮紅酒鵝肝😌 鵝肝雖然賣相冇特別靚,但絕對要點。一啲都唔漏,口感好creamy好滑,味道帶啲甜甜地我一個人都食左3.5舊,俾100分 紅燒肉都好好食啊好軟好林🥰 海參都炆得好好食蟹粉小籠包幾好味嘅🥰奶油津白都好正👏🏻 超級creamy好杰的奶油😂 會再返黎食
第一次嚟,朋友介紹
我一個人都食左3.5舊,俾100分
紅燒肉都好好食啊
好軟好林🥰 海參都炆得好好食
2021-10-02
  • 冰鎮紅酒鵝肝
  • 海參
早兩日就訂定位,去到8點幾在座都有不少食客,多數見係4、5人一枱,坐低,待應亞哥就放底左一碟花生,同以前上海菜館做法一樣,當然係要收費。內在環境有D似舊金山D中國餐館咁😄⋯⋯我哋order左普通食物,主要想試吓食物水準,我哋叫二隻燻蛋、餛飩雞湯半份、京蔥爆牛肉、上海炒菜及灌湯小籠包。本來係想叫埋生煎包同埋窩貼,待應姐姐話因為中秋節師傅要做月餅所以小食暫時停止供應,連甜品都一樣😵‍💫燻蛋,入味,糖心蛋係好正👍餛飩雞湯(半份)足六人份量,湯底味道清甜雞肉十分軟,餛飩有肉味👍京蔥爆牛肉,除咗嫌佢油左小小之外,其他都冇乜可以彈,牛肉十分嫩滑,非常有鑊氣。呢個係上海炒菜飯,炒得好乾身,有水準。小籠包,可以話係好出色👍多肉汁,皮薄,蒸嘅火候恰到好處,我俾佢5粒星。總括來講價錢唔算係貴,食物份量足,而且水準平均,最後我哋仲要打包菜飯同埋牛肉回家吃。呢間食店值得一試👍

燻蛋

燻蛋,入味,糖心蛋係好正👍
餛飩雞湯
京蔥爆牛肉
上海菜炒飯

呢個係上海炒菜飯,炒得好乾身,有水準。

2021-09-11
燻蛋
餛飩雞湯
京蔥爆牛肉
上海菜炒飯
  • 沙煲雲吞雞
2021-09-03 2757 瀏覽
看了小红书上的评论来这边体验一下,结果菜色一般不说了。服务员态度也欠妥,更可怕的是吃虾仁吃出了铁丝球,难以想象一家开在hk的餐厅食物的卫生尚不能保证。总而言之,令人失望!from一个江浙人
清炒虾仁
2021-08-28 2214 瀏覽
看電視的飲食節目介紹,才知道灣仔有這家老店,約朋友來吃午餐,點了2份1人餐:#前菜:2人可點2款,雞絲粉皮,芝麻醬香濃,好味!四喜烤麩,上海特色冷盤,也好吃!#湯:我喝酸辣湯,少辣偏酸,味道不融和;朋友喝香莤鮮魚羹,她說味道比較淡。#小菜:2人可點2款,雪菜肉絲炒蛋,肉絲很夠味,炒蛋有點老,小扣分!清炒河蝦仁(加40元),滬菜特色,好吃!#主食:點了1碗上海菜飯和1蔥油伴麵,share吃,2樣都好味!#甜品:高力豆沙,椰棗拉糕,各2件,飯後吃點甜,完滿!
#甜品:高力豆沙,椰棗拉糕,各2件,飯後吃點甜,完滿!
2021-05-17
2021-08-01 2534 瀏覽
✨女兒紅醉乳鴿酒味清香 乳鴿入味 但味道唔會過濃肉質結實 口感軟腍✨龍鬚桂魚桂魚鮮味 口感嫩滑有彈性 略油左少少✨甜豆蝦仁甜豆香甜 蝦仁爽脆鮮味 略油左少少✨煙燻子母雞煙燻蛋 煙燻味濃 流心程度唔錯 蛋味香濃 調味略淡煙燻雞 煙燻味比蛋更濃烈 雞皮下脂肪都幾多肉質正常 唔算好嫩滑但又唔會乾柴✨目魚紅燒肉魷魚好厚身 入味 口感彈牙紅燒肉 入味 皮軟滑 肉質軟腍帶油脂甘香味道鹹甜適中唔會過濃✨鮮肉酥上枱時熱辣辣外層薄薄嘅酥皮鬆化鮮肉餡 肉質鮮嫩 肉汁豐富✨高力豆沙外層蛋白鬆軟帶空氣感豆沙餡幼滑 甜度適中食物味道唔錯餐廳分兩層 二樓環境較細 但都坐得舒適服務唔錯 點餐時有主動俾意見 驚我地叫太多食唔晒 見我地三個人又主動建議子母雞減一隻燻蛋 加茶水都做到足價錢合理
✨女兒紅醉乳鴿

食物味道唔錯
餐廳分兩層 二樓環境較細 但都坐得舒適
價錢合理
2021-06-07 3117 瀏覽
浙江軒是多年米芝蓮一星的中菜館,主理傳統江浙菜,雖然是米芝蓮一星餐廳,但價錢還是合理的,除貴價食材如鮑參翅肚外,其他菜色價錢合理。試咗醉乳鴿、脆鱔、薰蛋等大路菜式,這些不過不失,另外還有較少見的菜式,如鍋巴卷,重點是卷起的鍋巴依然脆口及完整;龍鬚桂魚,也是手工菜,味道於上海菜算清淡,但絕對是手工菜,將桂魚起肉再成絲,絲絲嫩滑完整,味道也調得適中。最尾那個是鮮肉酥是必食推介,但需要預訂,喜歡那個酥皮,然後內裏的餡肉鮮味juicy, 熱辣辣食十分好吃,曾經在上海看到,但香港還真是第一次見到

鮮肉酥
2021-02-25