2018-09-03 2906 瀏覽
星期日同家人來食午餐,雖然價格偏貴,不過食物十分有質素,裝修雅緻,環境清潔,房間很闊落,服務員也很有禮貌,這裏有代客泊車,盛惠$100 ,的確不便宜。試了很多款上海菜,邪惡的黃金蝦球很惹味,最欣賞是蝦已剝殼而且很大隻;傳統的燻蛋,燻魚很入味,小孩也愛吃;東玻牛肉炆得好淋,老人家吃也無障礙;醬蘿蔔很爽脆,連最普通的乾貝蛋白炒飯也炒得很香很夠味。熱辣辣的黑椒小燒餅與窩貼有水準,很香。揚州煮乾絲味道很淸淡,家鄉炒豆麵就一般。總括來說,值得推薦。
揚州煮乾絲味道很淸淡,家鄉炒豆麵就一般。
總括來說,值得推薦。

• 黃金蝦球
  • 東玻牛肉
  • 燻蛋
2018-08-01 2299 瀏覽
I haven't been to the restaurant for more than 2 years. Zhejiang Heen used to be quite inconsistent with its quality with one dish being totally awesome one time and an utter rubbish the next time.But during this visit, everything was a pleasant surprise quality wise, from its  more creative seasonal / special dishes to the old school traditional dishes being equally high standard. Sweet river shrimp - Most Shanghainese restaurants nowadays don't bother using small shrimps and instead went for t
Sweet soya river shrimps in shell

Sweet river shrimp - Most Shanghainese restaurants nowadays don't bother using small shrimps and instead went for the medium sized one which kills the essence of this dish. But they insisted on using the small river shrimps and seasoning was just right.

Sweet beans - Most sweet beans are usually fried with shredded Chinese ham. With the ham being sweetened, the original flavours of the beans are always overshadowed by the ham. But with just sweet beans, you can taste all the original flavourings of how the beans are being grown into.

Deep Fried Sha Ju Fish - Another seasonal special, with its thin batters and tender meats. Splendid.

Overall, the quality of Zhejiang Heen is back to what its Michelin one-star rating might suggest, would strong recommend anyone who loves a good Shanghainese cuisine to pay a visit.
2018-07-31
2018-07-07 1713 瀏覽
朋友係浙江軒會員,難得要約食飯,就一齊嚟試試米芝蓮一星嘅手勢餐廳係樓上鋪,有二樓三樓兩層,係灣仔a1出口轉右一直行行行,入到大廈用左邊部𨋢就到到,唔算難搵今日叫咗好多野食,所有野食都好有水準,而且賣相都好好,好值得同鍾意食中菜嘅朋友嚟食 😋

2018-06-23 1877 瀏覽
I started being a patron here way before they receive 1-Star Michelin. And over the years, they still manage to maintain the consistency. Ordered quite number of their signature dishes. Shredded mandarin fish (must ordered), smoke fish, smoke chicken and cured ham bun. Also ordered crab stir fried w rice cake, fried bean curb sheets, marinated pigeon in Shaoxing wine, tofu skin w preserved vegetables and deep fried fermented tofu.All turned out as expected in terms of flavor. Note: only accept

Note: only accept Lin-Fri reservation for non members.

2018-06-23
2018-06-17 4537 瀏覽
今天同honey 一家人預祝父親節,而爸爸是愛吃上海菜之人。今次特意選了高級上海菜府-浙江軒和他慶祝。浙江軒位於灣仔駱克道僑阜商業大廈二樓,它連續六年獲得米芝蓮一星美譽!雖然今天是父親節前夕,但午市時間,坐無虛席。餐廳裝潢古典雅緻,還設有唔少的飯廳可供私人聚會。這兒的餐點選擇唔少,而價錢則是中上食府的價位。我們一行四人,點了六道菜及兩個甜品share.花雕醉雞$120這個醉雞十分入味,充滿酒香又沒有酒精的味道。雞肉比冰鮮雞有口感,滿有雞味,應該是用了走地雞。可惜醉雞雪得太冷,口感有點硬身。油淋雞$230半隻這款油淋雞和剛才的醉雞截然不同。雞件紅卜卜的,賣相十分吸引。雞皮口感脆香,皮下沒有多餘的脂肪。雞肉相當嫩滑又有咬感,仲帶有甜甜地的醬油風味,十分滋味。長江燻魚$110這個燻魚是我吃過最好的!燻魚焦脆甘香,魚皮脆卜卜,但魚肉卻極之嫩滑,魚脂馥郁,而且滿滿黑醬油的風味,味道十分好,必點!雪菜蝦仁豆腐煲$120這道菜味道濃而清爽。豆腐十分滑溜,豆味十足,配上咸香的雪菜同鮮美的蝦仁,十分味美,真是老少咸宜。百葉小棠菜$120這小棠菜用上湯浸煮,雖然用上唔少百葉,而小棠菜也嫩口,但味道只是普普

花雕醉雞$120

油淋雞$230半隻

長江燻魚$110

雪菜蝦仁豆腐煲$120

百葉小棠菜$120

這小棠菜用上湯浸煮,雖然用上唔少百葉,而小棠菜也嫩口,但味道只是普普通通的浸菜而已。

砂窩醃篤鮮$220

這個上湯材料十足,
有咸肉、小棠菜、筍和百頁。湯身奶白,味道鮮而帶咸香。

蒸銀絲卷

這個銀絲卷十分綿密,口感軟熟,唔差

桂花酒釀湯圓$38
這個湯圓有兩顆,湯圓皮厚薄適中,質地軟糯,味道香甜,滿有芝麻香味。

桂花酒釀丸子$38
這個酒釀味道帶酸,甜甜地,食唔到桂花味,配上煙韌丸子,帶一點點的口感,是味道比較清淡的甜品

整體而言,這兒的上海菜水準頗高,而價格也是中上食府的價錢。相對另一家米芝蓮餐廳夜上海,這家稍稍優勝一點。值得一訪。
2018-06-16
米芝連浙江菜 高水準👍🏻😎 花雕蒸鰣魚 多骨但魚味濃濃的👍🏻 花膠金華火腿燉雞湯 😋😋😋 👏🏻 蜜汁火方 好正😋🎉 小籠湯包皮薄多汁 ❤️ 一d肉腥味都冇 ,食完口中只有肉的鮮甜 👏🏻☀️ 燻蛋正👍🏻 海蜇頭又正 ,素鵝脆皮 😍一行五人嚟食晚飯,嘩個湯d個花膠好厚,好棉 👏🏻 再食住煲湯的金華火腿 ,omg 👍🏻 黑醋排骨都好鬆化,個味好送飯 🙆‍♀️ 正,食完成囗黑醋芳香 🙆‍♀️ 鰣魚真係比較多骨,用花雕超香,魚味超濃,食完魚再用淨下的花雕魚汁煑麵 ,雖然飽到dean ,但依然努力吃下去 😆😘❤️
米芝連浙江菜 高水準👍🏻
😎 花雕蒸鰣魚 多骨但魚味濃濃的
👍🏻 花膠金華火腿燉雞湯 😋😋😋
👏🏻 蜜汁火方 好正😋
☀️ 燻蛋正👍🏻 海蜇頭又正 ,素鵝脆皮 😍
花雕鰣魚
花膠金華火腿燉雞湯
2018-06-10
花雕鰣魚
花膠金華火腿燉雞湯
2018-06-01 1993 瀏覽
六個前菜裡以寧波脆鱔最好味!醬汁酸酸甜甜,鱔炸得很脆,鱔面麵粉很薄,啖啖鱔肉,好味到停不到囗!前菜裡唯一需要改進的是鎮江肴肉。味道尚可,唯一不足是肉不夠軟滑,做不到入口即溶。主菜方面,第一道菜是黑松露甜豆河蝦仁。黑松露很香,河蝦仁爽囗彈牙,加上甜豆,清甜可口。第二道是蝦籽蔥燒海參。海參肉厚但煮得幼滑彈牙,入口啖啖肉,伴碟的小棠菜鮮甜,加上蝦籽的味道剛好!第三道是砂窩雲吞雞煲翅,雞湯味很鮮,沒有落味精,翅厚及多,很足料,而雲吞裏的蝦很彈牙,雲吞皮很薄,令人齒頰留香。第四道是龍鬚桂魚,桂魚肉全被挑起成一條條小魚肉,旁邊擺放木耳絲,甘筍絲及芫茜,很精美。魚肉彈牙及鮮味,完全不腥,連我老公從來不吃魚的也吃了半碗魚肉。除了魚肉,我也喜歡伴菜的木耳絲及甘筍絲,真的很爽口,清新。第五道是樟茶鴨,相對來說,是較為遜色的一道菜。雖然鴨肉質鮮嫩,但茶味道太濃,鹽略多,以致味道偏咸,幸好有麵餅伴鴨一起吃。有了麵也算可口。最後兩道菜是上湯浸菜苗及生煎包。上湯清甜,沒有味精,菜苗鮮嫩可口。生煎包熱呼呼,包皮鬆軟包底亦也很脆。一口咬下,肉汁在口裏流出,肉味鮮濃。甜品是桂花紅豆糕,桂花跟紅豆是絕配,桂花清香加上紅豆

甜品是桂花紅豆糕,桂花跟紅豆是絕配,桂花清香加上紅豆煙韌,甜度剛好,令人口味無窮。送的鮮果拼盤很精緻,有用西瓜雕花,有三款水果,包括西瓜,哈密瓜及波蘿。另外,我們叫了兩壺女兒紅,侍應們幫我們用熱水先坐暖酒,再給我們端上。我是第一次飲女兒紅,酒精度不算高,十幾爸先,容易入口,甜甜地。小酒杯很精緻,有雕花,使飯局添了幾分雅興。整體而言,這餐晚飯令人很滿意,性價比很高。

砂窩雲吞雞煲翅

• 蝦籽蔥燒海參
  • 寧波脆鱔
  • 桂花紅豆糕
2018-05-05 1631 瀏覽
商務晚飯,主人翁安排了浙江軒一樓廂房接待我們黑松露河虾仁 ; 爽口醬香蘿蔔乾 ; 入味帶甜、爽脆鎮江肴肉 ;冷熏,似食啫喱熏魚 ; 醬汁入味,唔咸唔溜,但有小骨冬荀拼甜豆 ; 脆口清新 以上菜色味道較普通,外面高級上海菜館都有的水準值得嘉許菜色:火瞳雞燉大排翅;真才實料,湯翅味濃,待應把湯渣雞同金華火眼放在桌上,變成佳餚,火腿味濃唔咸煙熏母子鷄;坦白講隻雞好‘鞋’,但重點在鷄蛋,煙熏味唔重(似日式流心蛋多啲)酒糟蒸鰣魚;雖則話鰣魚難食到,但係香港都食左幾次夜上海、紫玉蘭、留園雅敘、老雪園嘅蒸鰣魚都食過。呢間係做得最清甜而唔咸目魚紅燒肉;紅燒肉較肥較油膩,但肉好乾,最好夾包嚟食,味道普通目魚較厚身,味道亦配得較好最氣頂係服務,待應經常失蹤,要入廚房搵人。隻條鰣魚入嚟,無放上枱俾客望就分左。另外已附每人1百蚊,轉枱要三催四請幫忙執野,仲要有說話聽,講真未遇過咁差服務以價格嚟講,同區或金鐘都有選擇。餸菜要識揀,但食到一肚氣就無謂啦
商務晚飯,主人翁安排了浙江軒一樓廂房接待我們

黑松露河虾仁 ; 爽口
醬香蘿蔔乾 ; 入味帶甜、爽脆
鎮江肴肉 ;冷熏,似食啫喱
熏魚 ; 醬汁入味,唔咸唔溜,但有小骨
冬荀拼甜豆 ; 脆口清新
以上菜色味道較普通,外面高級上海菜館都有的水準

值得嘉許菜色:
火瞳雞燉大排翅;

煙熏母子鷄;

酒糟蒸鰣魚;
雖則話鰣魚難食到,但係香港都食左幾次

目魚紅燒肉;
紅燒肉較肥較油膩,但肉好乾,最好夾包嚟食,味道普通
目魚較厚身,味道亦配得較好

最氣頂係服務,
待應經常失蹤,要入廚房搵人。
隻條鰣魚入嚟,無放上枱俾客望就分左。

2018-04-02 1935 瀏覽
慶祝生日晚飯,煙燻雞蛋有啲苦味。小籠包多糖多肉汁。百頁結扣肉都不錯。臭豆腐太乾了。八寶鴨皮脆肉嫩,但糯米飯的餡料少了一點。蒜蓉鱔糊味道濃郁,其餘菜式中上。最後甜品高力豆沙好好味,用上了黃糖另外一番風味。
2018-04-02
生日
  • 高力豆沙
2018-02-26 2151 瀏覽
-海蜇蘿蔔絲很普通-薰蛋👍🏼-素鵝還好-甜豆是必吃,蝦仁是配角-砂窩餛飩雞,中規中矩-東坡牛肉👍👍-薺菜炒年糕很入味-蜜汁烤雙方是炸腐皮及蜜汁金華火腿,不錯-水果及桂花糕是送的。擂沙湯圓要俾錢,好好味。
2018-02-19 2387 瀏覽
浙江轩是其中一家在香港我最喜欢的上海/浙江菜(上海的同志们对不起对于我来说实在没法细分),而且我觉得一星的评分确实有道理。这些年来这里一直保持了水准。这里的萝卜干做的非常好(也挺贵)。黄金虾球和龙井虾仁双拼,做得各有特色。赛螃蟹这次就做得一般了,味道不够突出。烟熏母子鸡-浙江轩的薰蛋我觉得是在香港少有做得比较好的,在这道菜来说我觉得蛋比鸡好吃。油炸臭豆腐也是我觉得香港做得数一数二的,配上辣椒酱简直一绝。这个地方绝对是我想吃本帮菜时候的首选。

这里的萝卜干做的非常好(也挺贵)。

黄金虾球和龙井虾仁双拼,做得各有特色。

赛螃蟹这次就做得一般了,味道不够突出。

这个地方绝对是我想吃本帮菜时候的首选。
浙江軒 米芝蓮一星名不虛傳👍🏻👍🏻絕對系小編食滬菜嘅首選😍環境優雅 充滿濃厚嘅中國風 別樹一格當晚座無虛席 侍應態度欣勤 帶有笑容 但似乎人手不足😂是日屋企人提早食團年飯 小編果然無揀錯地方🤗 1️⃣蠔皇原隻鮮鮑擺設有心思 有紅黃椒加上西蘭花點綴 雖然系罐頭鮑 但食得出師傳用心將鮑魚煨得淋滑入味 perfect!! 😋😋2️⃣蝦子花膠海參 嘩嘩嘩!!! 店員將菜上枱一刻 大家忍唔住都要相機食先😂😂呢個菜做得相當出色!!大廚非常有心思 系窩外面再加上一個錫紙窩 keep 住入面花膠同海參嘅熱度 小編欣賞!!花膠食到小編心花怒放😍 好有趙頭好入味又唔硬 👍🏻海參就煨得好淋好滑 小編一夾再夾😂識食嘅朋友千萬唔好放過入面嘅京葱 京葱煮得淋會帶出一種甜味 呢碟菜式系小編至愛😋😋下次必定再點!!3️⃣黃金蝦球 呢排新加坡嘅黃金魚皮咁出名 令小編對黃金食品頗有興趣嘩 熱辣辣嘅黃金蝦球 連平日要求多多嘅老媽子都讚不絕口😂😂咸蛋黃 未食都已經聞到佢嘅香味每一粒蝦球都被濃濃嘅咸蛋黃包住 好味!!蝦球食落好新鮮 好彈口 超想encore 多一碟😋😋4️⃣松子雞米窩巴卷好得意丫 好似雪糕筒咁 😂😂 打卡時間又到 外面系脆米通
浙江軒 米芝蓮一星名不虛傳👍🏻👍🏻

2️⃣蝦子花膠海參
花膠食到小編心花怒放😍 好有趙頭好入味又唔硬 👍🏻
海參就煨得好淋好滑 小編一夾再夾😂
識食嘅朋友千萬唔好放過入面嘅京葱 京葱煮得淋會帶出一種甜味
呢碟菜式系小編至愛😋😋下次必定再點!!

3️⃣黃金蝦球
呢排新加坡嘅黃金魚皮咁出名 令小編對黃金食品頗有興趣
嘩 熱辣辣嘅黃金蝦球 連平日要求多多嘅老媽子都讚不絕口😂😂
咸蛋黃 未食都已經聞到佢嘅香味
每一粒蝦球都被濃濃嘅咸蛋黃包住 好味!!
蝦球食落好新鮮 好彈口 超想encore 多一碟😋😋

4️⃣松子雞米窩巴卷
好得意丫 好似雪糕筒咁 😂😂 打卡時間又到
外面系脆米通 配合內裡嘅雞碎粒 perfect match!! 小朋友必點嘅菜式!!!
外面嘅米通真系好脆 成舊又唔會易散 似乎幾考大廚功夫☺️☺️☺️

5️⃣蟹粉撈麵
蟹粉多到呢 蓋住成碗麵😍😍
記住 要加上少少醋食 !!
加醋能帶出蟹嘅鮮味 簡直一絕!!😋😋

6️⃣酥皮鮮肉飽
一上枱 店員提醒要熱食
大家忍唔住即刻夾左舊😂😂小編未影相嫁!!!
影自己個粒比大家睇😂
平日食得小籠包生煎包多 呢個小編第一次見
聽店員講上海人會食呢種”上海月餅”
酥皮鬆化 一d都唔厚 鮮肉有肉汁 正!😋😋

8️⃣鮮果拼盤
唔錯 食左幾舊菠蘿消化一下😂

今晚小編大滿足🤗🤗屋企人都食得好開心
Happy Chinese New Year 😊😊

朋友是長居香港的上海人一名,亦是擁有浙江軒會藉的常客。今次托朋友的福,帶我們一嘗他口中說「無得輸」的上海菜。店內裝修具氣派,食指大動之前先來個眼睛的享受。東坡牛肉-先生不吃豬肉,對於他來說看到這份東坡牛肉簡直是莫名其妙的興奮!獻汁用了紅酒煮,味道有點似西式紅酒汁牛扒,肉質鬆軟,很入味,一試難忘。鹹蛋黃鍋巴蝦仁- 必試的浙江特色菜。原來上海人吃蝦仁要選細隻的,細蝦仁的鮮味比大蝦仁更重,又長知識了。八寶飯-甜度剛剛好的八寶飯,吃完開始有飽足感。酒釀丸子-酒味比較重,丸子軟身,不會太黏牙。

店內裝修具氣派,食指大動之前先來個眼睛的享受。

八寶飯-甜度剛剛好的八寶飯,吃完開始有飽足感。

酒釀丸子-酒味比較重,丸子軟身,不會太黏牙。
2018-01-09 2269 瀏覽
冬大過年,冬至個日同屋企人出去食好少少是常識吧。浙江軒的冬至菜單傳統得來質素高,岩哂屋企幾大長老。蟹粉燒餅 👍👍👍 蟹味超濃郁,夾落燒餅一齊食,中和左味道,一啲都唔夠膩,成盆蟹粉比我地清哂咁濟。火朣雞燉大排翅。小弟睇見菜單唔知咩係火「朣」,請教完google大神一輪,相信正字應該係「火瞳」,取金華火腿中段位置,亦係整隻火腿膠質與香氣最豐厚的部位,難怪同平時飲到的雞湯有些少分別,鹹香味特別濃郁!酒糟蒸鰣魚。魚很肥美。長老們話是平時難得吃到的傳統菜式,亦蒸得很到位。東坡牛肉,一個字:超正!醬汁非常入味,東坡牛肉入口即融。冬荀豆苗。簡單的菜式。但荀同豆苗皆十分嫩,食左咁多濃味野,食甜品之前清一清。各大長老都十分滿意。

東坡牛肉,一個字:超正!醬汁非常入味,東坡牛肉入口即融。

2017-11-05 2958 瀏覽
服务依旧好好味道有Michelin Star 当然有保证我个人喜欢臭豆腐,因为香港已经难揾到,蒸最臭,但炸既口感又好,自己要适可而止。萝卜丝酥饼又係一绝,超级好食,讚。