餐廳: 榮華南洋冰室
資訊:

「榮華」代表興盛意思、而「南洋」是指南方的海洋,即東南亞國家,包括馬來西亞,新加坡等地區。榮華南洋冰室當然係提供美味多元化嘅東南亞美食啦🥥藍綠色嘅餐廳外牆,加上黑底金字牌匾,搶眼奪目之餘仲有南洋休閑嘅感覺🌀餐廳內用左南洋傳統裝潢,掛了數幅油畫同名人留言簽名,地下用上舊式階磚、加上深啡色木枱木凳,有當地街邊飲食文化風味。餐廳提供非常多選擇,最出名係海南雞飯配油飯同燒牛柳粒茄紅飯。仲有其他泰式菜式、西多士、菠蘿油等等嘅小食🌮海南雞飯配油飯🍗每日限量發售、一早去到當然要試吓啦。店員放低碟熱辣辣嘅海南雞脾飯。雞肉鮮嫩肥美,用白胡椒八角等香料調成白滷水醃製,配上香茅雞油飯,粒粒香濃惹味。燒牛柳粒茄紅飯🥩牛柳軟腍配合黑椒醬汁、甜辣適中、蕃茄膏炒過嘅米飯,口感及味道極佳,成碟食晒一粒飯都無剩😋🐻‍❄️評分:🐼🐼🐼🐼4/5

海南雞飯配油飯🍗

燒牛柳粒茄紅飯🥩