說起大排檔 好像沒人不認識「楚撚記」約好了7點吃飯 到店沒多久 店外已經排滿人潮風沙蒜香雞中翼 $94超脆!!!又大隻 到底怎做到外皮薄脆可口裡面的雞中翼多汁又嫩熱騰騰吃真的超棒他們的風沙蒜即便沒雞中翼 還多到可以堆個小山丘香煎黑松露手打蓮藕醬魚餅 $108這份雖然用了蓮藕醬 沒了顆粒感 但因為手打關係吃起來微chewy又不會太紮實 而且不腥 怕魚的這份也沒問題👍七味黃金炸一口金磚豆腐 $75哈哈每次到大排檔都一定要點炸豆腐 而他們的份量還不少~~外皮的炸漿糊裹得超薄 豆腐嫩滑 再加上切得小小一口好適合🈴️邊喝啤酒邊吃 上面的七味粉也沒用得過量配合上面的小粒粒蒜 不但增加口感 還豐富味蕾感受豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 $86我們選了菠菜作底的時蔬 淡淡的豆漿香氣 配上杞子吃 微甜店家所使用的材料 新鮮~~ 怕太肥膩的朋朋們 一定要來一下這份~鑊氣豉椒炒蜆 $99他們連配菜都好吃 😋耶 洋蔥🧅 甜又爽口 獲氣十足醬汁量還不少 而且蜆量也很多 不會只有殼沒肉最後他們還送了糖水 紅豆🫘 湯、綠豆湯、清心丸 可以選擇😌不過可能他們客人真的太多了到我們時只剩紅豆 🫘 湯可是這份紅豆🫘 湯還不賴 豆量足
說起大排檔 好像沒人不認識「楚撚記」
約好了7點吃飯 到店沒多久 店外已經排滿人潮
香煎黑松露手打蓮藕醬魚餅 $108
這份雖然用了蓮藕醬 沒了顆粒感 但因為手打關係
七味黃金炸一口金磚豆腐
七味黃金炸一口金磚豆腐 $75
哈哈每次到大排檔都一定要點炸豆腐 而他們的份量還不少~~
外皮的炸漿糊裹得超薄 豆腐嫩滑 再加上切得小小一口
鑊氣豉椒炒蜆
鑊氣豉椒炒蜆 $99
他們連配菜都好吃 😋耶 洋蔥🧅 甜又爽口 獲氣十足
醬汁量還不少 而且蜆量也很多 不會只有殼沒肉

最後他們還送了糖水 紅豆🫘 湯、綠豆湯、清心丸 可以選擇😌
不過可能他們客人真的太多了到我們時只剩紅豆 🫘 湯
風沙蒜香雞中翼
香煎黑松露手打蓮藕醬魚餅
七味黃金炸一口金磚豆腐
豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬
由佢舊舖食到佢搬新舖,水準都ok!今次叫咗兩個餸加一碟乾炒牛河乾炒牛河今次係第1次食,有少少失望,因為成碟都炒到偏油,味道亦比較普通,可能因為太油食吾出穫氣啫啫雞煲上次見隔離枱有叫望落幾吸引,所以今次叫咗,果然無令我失望,夠晒入味亦好足料拔絲咕嚕肉更加吾洗講,基本上次次黎都會叫好食又大份最岩大胃王嘅朋友叫黎一齊share~糖水嘅紅豆沙都好好味,入面嘅陳皮同紅豆都煲到軟綿綿,好食呢個質素見到舖頭坐滿人真係一啲都吾會出奇~

拔絲咕嚕肉更加吾洗講,基本上次次黎都會叫
好食又大份
最岩大胃王嘅朋友叫黎一齊share~

糖水嘅紅豆沙都好好味,入面嘅陳皮同紅豆都煲到軟綿綿,好食
呢個質素見到舖頭坐滿人真係一啲都吾會出奇~

2024-04-28 10 瀏覽
成日都想試呢間大排檔,平時都要大排長龍,今次等咗半個鐘就入得!叫咗三款餸,三款都好推介!麻辣粉絲花甲,薯仔牛柳粒,同埋鹹蛋黃白飯魚,三個餸飯都一流!同埋好鍾意呢度嘅環境,喺室內嘅大排檔坐得好舒服,下次都會帶埋屋企人一齊食!最咪仲有送埋糖水,揀咗清心丸同埋紅豆沙,兩個都好食😋
叫咗三款餸,三款都好推介!
最咪仲有送埋糖水,揀咗清心丸同埋紅豆沙,兩個都好食😋
2024-04-09 377 瀏覽
今晚突然之間想食小菜去咗土瓜灣一間人氣大排檔食飯蜜椒薯仔牛柳粒 $118 ❤️❤️❤️❤️❤️夠鑊氣牛柳粒好夠辣腍 而且又夠濃味 有好多牛柳粒同薯仔青椒紅椒洋蔥 好豐富啫啫唐生菜煲 $88 ❤️❤️❤️❤️❤️報價蝦醬味,而且生菜好嫩滑 味道夠濃味 加咗啲蝦米調出嘅鮮味 份量好足炸饅頭配煉奶 $40 ❤️❤️❤️❤️❤️ 呢個個個都鍾意食 而且炸得好金黃咬落鬆脆柔軟🤩🤩喺呢度食晚餐,仲會附送糖水好豐富🤩 有紅豆沙同埋清心丸綠豆沙 仲叫咗支裝可樂 好滿足依家9:30後仲有八八折🤩🤩真係好抵食五個心心為最高分 楚撚記大排檔 (寶光大廈) (土瓜灣)土瓜灣馬坑涌道2C號寶光大廈地下C及D號舖
今晚突然之間想食小菜去咗土瓜灣一間人氣大排檔食飯

蜜椒薯仔牛柳粒 $118 ❤️❤️❤️❤️❤️

啫啫唐生菜煲 $88 ❤️❤️❤️❤️❤️

炸饅頭配煉奶 $40 ❤️❤️❤️❤️❤️
呢個個個都鍾意食 而且炸得好金黃咬落鬆脆柔軟🤩🤩

喺呢度食晚餐,仲會附送糖水好豐富🤩
有紅豆沙同埋清心丸綠豆沙 仲叫咗支裝可樂 好滿足
依家9:30後仲有八八折🤩🤩真係好抵食

五個心心為最高分
楚撚記大排檔 (寶光大廈) (土瓜灣)
土瓜灣馬坑涌道2C號寶光大廈地下C及D號舖
下班後與朋友聚餐,訂了這間港式大排檔小炒,環境算乾淨,以港式大排檔為主題做背景,但人多所以訂了枱也要等一會,而且有限時(差唔多夠鐘店員就會過嚟叫你埋單),價格有點偏貴雜菜煲清甜,食完濃味野要清一清個口 墨魚餅彈牙且香口,推介🩷 薯仔牛柳粒味道較為濃,牛肉不多而且質感一般,薯仔外面唔夠脆(偏腍)個人認為有其他更好的餐廳選擇 豉椒炒蜆味道及汁醬過多過咸,食完會好口渴🫣個人不太喜歡,且蜆肉比教較細粒,唔推介

雜菜煲清甜,食完濃味野要清一清個口

墨魚餅彈牙且香口,推介🩷

人氣港式大排檔—楚撚記大排檔,店舖乾淨企理,環境裝修充滿懷舊本土特色風味,經常大排長龍,非常受歡迎,所以需要預早訂位🥢 食物方面,菜式包羅萬有,由小炒至各款煲仔,甚至海鮮、雞煲都應有盡有,而且味道、水準都相當唔錯;推介密椒薯仔牛柳粒,經典小炒之選,牛柳粒香口配上面層既蜜汁,配飯一流。另外,推介飛天通菜煲,鑊氣十足,炒得熱辣辣又唔會太鹹。整體來講,地方都算闊落,坐得舒服,非常適合同一班朋友一齊飲酒相聚~
2024-03-08 361 瀏覽
🍚🥣🥢世一小炒大排檔▫️免茶免加一▫️裝修好靚,貼心地有乾濕紙巾提供,茶幾好飲。☑️西檸煎軟雞 -$108西檸汁比左好多,調味好正,酸甜開胃🤤,好中意個汁,而雞係雞扒黎,都好多件,冇骨食得好放心,外皮炸粉有d厚,但炸得好脆,雞肉卻保持嫩滑juicy。☑️金沙黃金白飯魚 -$96白飯魚份量吾少,面頭好多金沙,而且炒得均勻,令每條白飯魚都有沾到鹹蛋黃嘅味道,白飯魚同樣炸得香脆,熱辣辣,擺落口之後,鹹蛋會有入口即溶嘅感覺,口腔嘅餘韻令人食到停吾到口。☑️香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 -$118呢個黑松露控必食,而且都幾創新,其他餐廳都冇見過,一份8塊,仲有椰菜絲墊底。每塊都煎得好靚,外皮好脆,好香黑松露味,而入面嘅蓮藕粒好爽口,配上墨魚餅嘅彈牙有口感,真又香口又好味😋☑️楊州炒飯 -$92炒飯黎講小貴,但都算大碟,炒得有鑊氣,飯粒粒分明,但又唔會過硬。配料都好多,有吾少菜心莖、蝦粒、叉燒粒、蛋。味道都好好。
🍚🥣🥢
世一小炒大排檔

▫️免茶免加一
▫️裝修好靚,貼心地有乾濕紙巾提供,茶幾好飲。

☑️西檸煎軟雞 -$108
西檸煎軟雞

☑️金沙黃金白飯魚 -$96

☑️香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 -$118

☑️楊州炒飯 -$92

2024-03-07
西檸煎軟雞
2024-03-04 156 瀏覽
晚市長期出現人龍,即使過了晚上八時,亦出現五至十人排隊待用餐。老實說,小炒味道只屬一般,職員態度囂張服務質素有待改善。試了咕嚕肉,味道不錯,但不會再度回訪,因沒有期望中那麼好吃。
老實說,小炒味道只屬一般,職員態度囂張服務質素有待改善。
2024-02-24 328 瀏覽
好友相聚🤜,今次就去到土瓜灣楚撚記。土瓜灣嘅楚撚記係特別多人,日日都好多人排隊🕘,而且條隊仲好長。佢真係好適合一大班人叫餸食飯,飲吓啤酒🍻。而且佢出名好多餸都好有特色,好值得特登嚟食🍽️!拔絲焦糖香燒脆腩仔😻係我每一次食楚撚記都會叫嘅餸,喺又肥又香嘅燒腩仔外面為咗一圈麥芽糖😽,將麥芽糖夾住燒腩仔再點少少芥末食,呢道餸味道真係好特別!鳳尾蝦多士🦐又係一個好精緻嘅菜唔係週圍有得食!炸得好香脆而且又有鮮蝦味真係好好食。金沙蛋黃九肚魚🐟有鹹香味而且炸到好鬆脆,真係非常之邪惡,但係送飯同送啤酒都一流。無論係椒鹽九肚魚定係呢一味金沙蛋黃九肚魚,都係香港嘅特別整法,好有香港大排檔特色!雖然三個人食,但係都唔夠喉,仲叫咗個蜆介鯪魚球!蜆介醬係呢一道餸嘅靈魂,又鹹鹹地咁而且好有鮮味,配埋有鮮魚味炸到好酥脆嘅鯪魚球,真係好好食嘅港式美食!最後當然要同大家介紹楚撚記嘅招牌豬油撈飯🍚!邪惡程度爆燈,唔需要同大家多講。快啲去排隊攞枱試下啦!

金沙蛋黃九肚魚
鳳尾蝦多士
  • 豬油撈飯
  • 拔絲焦糖香燒脆腩仔
2024-02-22 187 瀏覽
好耐未食過小菜,之前嚟楚撚記都係喺舊舖嗰邊,而家轉咗呢邊都係第一次去,面積大好多,有更多特色嘅壁畫同佈置,之前已經唔記得有冇限時,但依家限時兩小時,一定要預早book,如果唔係分分鐘都要等個幾鐘先入得,好彩Walk in攞到位,四個人食餸菜啱啱好👍🏻🐷楚撚記原隻脆皮炸豬手 $166 :其實每次嚟到幾乎爆滿,有幾道菜都係較遲嚟,好似呢款炸豬手咁食到一半先上菜,豬手表層炸到外脆,金黃色,食落脆卜卜😋,幫你片開晒,睇落去都幾乎原隻上,就咁望落去豬手肉都幾多😍,真材實料,食落唔算鹹,配酒一流👍🏻🐷菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭) $119 :咕嚕肉平時喺出邊食開嘅比較肥,脂肪比例較高,不過呢度嘅咕嚕肉已梅頭肉為主,所以幾乎啖啖肉🤤,食落都幾夠鑊氣,賣相幾靚,拔絲咕嚕肉唔係度度有,拼埋一齊食甜甜酸酸咁,一定要嗌返個白飯🤣🐷脆皮炸大腸(鳳梨底) $108 :其中一道必食菜就係呢款炸大腸配菠蘿,賣相睇落幾精緻,炸到真係脆皮,而大腸裏面嘅脂肪唔算多👍🏻,加埋菠蘿食一定唔會膩👏🏻👏🏻🥘老火菜乾煲豬肺湯(細) $118 :四個人叫返個細嘅老火湯就差唔多,裏面嘅配料超多👏🏻,飲落清潤,味精唔係好覺有,事關食完餐飯之後

🥘老火菜乾煲豬肺湯(細) $118 :四個人叫返個細嘅老火湯就差唔多,裏面嘅配料超多👏🏻,飲落清潤,味精唔係好覺有,事關食完餐飯之後都唔算好口渴😆

🧧金翅撈到打橫行-楚撚記撈起拼盤 $128 :話晒都仲係新年,梗係要叫返個撈起拼盤啦,基本嘅菜式一定有,呢度加多咗魚翅同埋蟹肉😍,同個名真係超夾,撈起撈起,大家一齊撈起,風生水起💪🏻💪🏻

🐷楚撚沙拉骨 $105 :呢款沙拉骨醬料同咕嚕肉嘅醬料相似,不過加咗沙律醬,食落更加惹味,沙拉骨嘅肉質爽嫩,唔會好靭,幾入味😋😋

🦑香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $118 :墨魚餅都係必食嘅一道菜,將兩面輕輕煎到金黃色,裏面釀咗足料嘅黑松露同蓮藕😍,食落口感豐富,墨魚味較重👍🏻

🥬楚撚記小炒王 $108 :呢款小炒王反而一般,唔夠鑊氣,裏面嘅腰果都唔係好脆,魷魚較少😩,份量唔算好多,價錢較貴

🥬鮮人蔘濃湯時蔬 $92 :另外一款濃湯小白菜其實都幾大碟,裏面嘅菜煮到啱啱好😆,唔會太生又唔會太熟,面層已經放咗鮮人蔘喺度,但個湯底飲落又冇乜人蔘嘅味😕

🍚懷舊豬油撈飯(碗)(復刻版) $28 :最後梗係要叫返個豬油撈飯啦,復刻版其實就係一舊豬油,透過飯嘅熱力而將豬油溶解,再撈勻喺飯裏面👍🏻,而另外一個版本係正常嘅豬油撈飯,配有一瓶醬油同豬油,直接倒落去就可以食得,兩者分別唔太大,只係打卡比較特別🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

🍹馬灣可樂 $25:呢款汽水唔係度度有,個味道就好似薑啤咁,另外再加咗肉桂嘅味,係幾特別嘅,不過唔係個個鍾意😆

🍹Coke zero $15 :通常啲大排檔都會有玻璃樽嘅可樂,聽聞好飲啲,呢度嘅汽水大部份都係玻璃樽,懷舊之餘又真係比一般嘅罐裝多氣啲,必叫之選❣️❣️

❣️最後仲有糖水送,紅豆沙或者綠豆清心丸,送既都算唔錯嫁啦
2024-02-01 164 瀏覽
成日聽人講依間好食,終於有機會嚟試下!拔絲焦糖香燒脆腩仔 - 脆腩仔嘅皮幾香脆,肉亦都唔會好肥,幾好食!拔絲焦糖就甜甜地,鍾意食甜野嘅話都應該會鍾意!懷舊豬油撈飯 - 真係好耐冇食過依味!啲飯粒粒分明,好香!得意嘅係自己郁手將豬油同飯撈埋一齊Haha古法枝竹雙冬羊腩煲 - 羊腩煲($298)幾抵食!以依個價錢嚟講嘅話,羊腩嘅份量比出面其他一啲餐廳多,羊腩嘅口感都好,重點係羊腩煲嘅味道較得好!酥炸鯪魚球配蜆蚧 - 個人認為蜆蚧偏鹹少少,酥炸鯪魚球嘅味道同口感都幾好,鯪魚球本身就好食,就算唔同蜆蚧一齊食都OK!蒜蓉炒芥蘭 - 正常水準!頭抽豉油皇銀芽炒麵 - 好有「鑊氣」!我唔係特別鍾意食豉油皇炒麵,但依個真係幾香,簡簡單單嘅一味有驚喜,而且麵嘅口感都幾好!鳳尾蝦多士 - 好耐冇食過依個懷舊小吃!依道都做得幾好,蝦多士嘅多士部分唔會好厚,整體嘅口感同味道都👍!馬灣可樂 - 覺得幾得意所以叫左,同我地平時飲嘅可樂唔一樣,佢係冇添加人工香料嘅,個味道有啲似我地細個成日食嘅「酸沙可樂糖」。整體嚟講,每一味餸都有水準,飲啤酒嘅戰鬥碗都好得意!另外,依度嘅環境設計都特別有「香港味」👍!*建議大家提早
成日聽人講依間好食,終於有機會嚟試下!

蒜蓉炒芥蘭 - 正常水準!

*建議大家提早Book位!
2024-01-25 105 瀏覽
門口細細內裡容納人口都頗多,懷舊裝修,不過地下好多紙巾。整體食物欠缺鑊氣,部份食物份量過少,尤其蜜椒薯仔牛柳粒少得可憐。12款食物,無乜邊款出色,味道欠佳可能一切歸咎於過於繁忙煮吾切,入座前都排左一個鐘頭隊,實在多人幫襯,職員上菜時仲要倒瀉啤酒導致大脾涼浸浸。比較正常味道菜式:老火菜乾煲豬肺蜜椒薯仔牛柳粒黃沙豬膶杞子浸菠菜比較失望的菜式:菠蘿拔絲咕嚕肉-拔糖花吾係拔肉脆皮炸大腸鳳梨底-軟皮椒鹽鮮魷-肉吾够厚,吾香口腊味糯米飯-無料,飯粒過爛
門口細細內裡容納人口都頗多,懷舊裝修,不過地下好多紙巾。
比較正常味道菜式:
老火菜乾煲豬肺
蜜椒薯仔牛柳粒
黃沙豬膶杞子浸菠菜

比較失望的菜式:
菠蘿拔絲咕嚕肉-拔糖花吾係拔肉
脆皮炸大腸鳳梨底-軟皮
椒鹽鮮魷-肉吾够厚,吾香口
腊味糯米飯-無料,飯粒過爛
2024-01-21 154 瀏覽
楚撚記真係好多人去食,夜晚去食真係長期都要排隊等位😉但好多食物都真係好好食🥹🔸黑松露蓮藕墨魚餅 $108一入口超級驚喜黑松露味真係超級重🤩墨魚餅煎得又香又脆😚蓮藕同墨魚與煎餅混合得好好🤍我哋一大班人係encore咗一次💕🔸椒鹽鮮魷 $103上面有炸蒜,魷魚炸得好脆好香口😍真係大排檔必點菜式之一,呢個我哋有encore一次😆🔸蜜椒薯仔牛柳粒 $113薯仔粒外面脆脆🥔牛柳粒都好淋,配料仲有洋蔥,三色椒🫑好惹味!!!🔸濃湯粉絲海鮮煲 $98叫咗好多炸嘢所以就叫個清淡啲😙菜都住得偏淋少少🥬海鮮有干貝蝦魷魚等等.粉絲都好吸湯汁~🔸腐乳通菜 $72通菜配腐乳真係一個好好嘅組合💕腐乳味好重仲好掛汁添🤭送飯食好適合!!🔸綠豆清心丸呢個甜品係送的,有頗多綠豆💚🤤好味度 : 9/10🔙回頭率 : 10/10

🔸黑松露蓮藕墨魚餅 $108

🔸椒鹽鮮魷 $103

🔸蜜椒薯仔牛柳粒 $113

🔸濃湯粉絲海鮮煲 $98

🔸腐乳通菜 $72

🔸綠豆清心丸
呢個甜品係送的,有頗多綠豆💚

🤤好味度 : 9/10
🔙回頭率 : 10/10
2024-01-20 100 瀏覽
一入到門口,就見到裏面的裝飾是傳統香港大排檔的特色,店舖環境都很乾淨,地下也有地氈,不怕地滑,菜單選擇有很多,而且更加是用QR code來付款,對顧客來說十分方便,菜式選擇很多,份量也很充足,我當時是7:00 Walk in入去的,裏面也有位置,我特別喜歡他們的西檸雞、咕嚕肉和沙嗲牛肉粉絲煲,原汁原味,裏面的環境讓我感到大排檔都可以是很乾淨的,上菜速度也很快, 10分適合做晚餐的地方,下次應該會約埋其他朋友一起吃這間大排檔,有下次!
2024-01-18
2024-01-09 149 瀏覽
今日三個人去去左楚撚記到食晚飯,6點幾去都好快有位,入坐後差唔到6:30就開始要排隊,所以建議各位唔想排隊就早少少喇😝首先嗌左個炸豬手,泥到賣相幾好,皮佢唔似平時啲燒肉咁脆,有啲脆又有啲煙煙unun 咁!好食!配搭埋雞醬同芥辣醬,即刻中和返冇咁油膩👍🏻之後仲嗌左個菠蘿咕嚕肉,呢個就正正常常,不過系攞盤方面睇得出都好有心思,每一碟都有裝飾下,有叮叮糖同拉糖做配搭🩵🩵🩵然之後成餐飯我最愛既就係呢煲啫啫唐生菜🥬夠熱!味道岩岩好!又有蝦乾👍🏻推介大家食!糯米飯不過不失啦,佢夠味!不過唔係好熱最後仲有甜品送添❤️❤️❤️

然之後成餐飯我最愛既就係呢煲啫啫唐生菜🥬
夠熱!味道岩岩好!又有蝦乾👍🏻推介大家食!

糯米飯不過不失啦,佢夠味!不過唔係好熱

最後仲有甜品送添❤️❤️❤️

2024-01-09