天氣清爽,好多朋友都鍾意嚟大埔踩單車,問我有乜嘢好食推介,我一律建議食炸豬扒麵!係中學時期嘅回憶,東記上海麵,位置大埔廣福道 ,非常方便,裝修充滿懷舊色彩。豬扒牛腩,上海粗麵炸豬扒係必食!正!炸豬扒好似手掌咁大件,炸得唔乾,又甜又嫩,仲充滿肉汁。外脆內軟,豬扒肉質爽口,微微焦香味。拌著上海粗麵,粗身彈牙湯汁好食,是我喺大埔食過的炸豬扒麵中最出色的一個!雪菜肉絲豬扒菜飯平時去茶餐廳食嘅雪菜肉絲係細細條嘅,呢度就係懷舊特色,粗生大條的雪菜,全部厚切,大大條的肉絲,菜飯擺盤漂亮。味道也不錯,喜歡滑溜有油香的豬扒,感覺也是特別的自創菜式之一,雪菜配菜飯,香味道也很夾。酥炸墨魚條酥炸墨魚條主要有墨魚粒,口感獨特。炸得非常之香脆,內裏滿滿嘅墨魚鮮味,點上佢特配嘅醬料,非常之惹味。手拍青瓜我是第一次吃咁辣咁惹味的手拍青瓜,吃到厚香又爽滑的口感,超好吃!好吃得不得了!凍鴛鴦好特別,特別濃郁香味。
豬扒牛腩,上海粗麵
雪菜肉絲豬扒菜飯
酥炸墨魚條
手拍青瓜
凍鴛鴦
好特別,特別濃郁香味。
  • 酥炸墨魚卷
  • 雪菜肉絲豬扒菜飯
  • 豬扒牛腩,上海粗麵
2024-05-05 0 瀏覽
大埔人無人不曉,人氣豬扒麵*東記*開咗分店。餐廳位於大埔墟廣福道,裝潢懷舊設計,富有特色👍🏿。要數店鋪招牌名物,一定非炸豬扒莫屬。✨淨豬扒(單點)大大份豬扒超驚人🤩,一件件豬扒炸得金黃酥脆,每一口飽滿肉汁,難怪成為店鋪名物❤️。用紙盒裝住上枱,食唔晒拎走超方便🙌。✨菜肉雲吞牛丸河粉🍜菜肉雲吞有四粒,皮薄喊靚,一啖一口好過癮。牛丸爽口亦做得不錯。✨雪菜雲吞幼麵🍜雪菜份量慷慨,鹹鹹甜甜配麵不錯。

✨淨豬扒(單點)

✨菜肉雲吞牛丸河粉🍜

✨雪菜雲吞幼麵🍜
雪菜份量慷慨,鹹鹹甜甜配麵不錯。

東記上海麵,喺大埔開業多年,之前嘅舖位一路喺街市上面,依家開咗分店喺廣福道。假期晚上去,唔算多人,亦都唔使排隊,即刻點返佢嘅名物就係炸豬扒同埋炸雞翼啦。炸豬扒上枱嘅時候大大份,比較厚身,可惜唔係新鮮炸起,雖然豬扒炸得比較脆,但係冇咗熱度都係比以前冇咁好食。雞翼同樣大大隻,但炸粉厚身令到炸雞翼比較硬,同豬扒一樣炸雞翼都係凍咗,所以都係比較懷念以前新鮮炸起熱辣辣嘅味道。嚟呢度一定要食粗麵,大家可以選擇配榨菜或者雪菜,店家比嘅份量一啲都唔手軟。加多個時菜仲可以中和炸物嘅油膩感。大家可能係中午人流較多嘅時候黎,食物嘅流轉度比較快,可以食到新鮮炸起嘅食物。但要留意,中午來可能要排隊哦~

加多個時菜仲可以中和炸物嘅油膩感。

2024-04-19 36 瀏覽
🤎菜飯大大碗菜飯真的吃不完🤎雪菜肉絲雪菜十分夠味🫢加上菜飯一起吃味道不錯🧡🤎炸豬扒🤎炸雞翼炸到剛剛好又夠味✨✨炸到不會太乾果然炸物是好出色炸到香香脆脆食完一件想再食🤎牛腩上海粗麵牛楠友人話好入味😚粗麵都好有咬口😊味道不錯👍🏻🤎蠔油菜(菜心)新鮮菜心🤎冷豆腐冷豆腐配上的醬汁是陳醋、蒜蓉和少許辣椒🌶️製作而成醬汁十分出色冷豆腐都好滑☺️🤎凍檸賓推薦🤎冷豆腐🤎炸物🤎菜飯
🤎菜飯

🤎牛腩上海粗麵
牛楠友人話好入味😚
粗麵都好有咬口😊
味道不錯👍🏻

🤎蠔油菜(菜心)
新鮮菜心

🤎冷豆腐
冷豆腐配上的醬汁是陳醋、
蒜蓉和少許辣椒🌶️製作而成

🤎菜飯
  • 🤎冷豆腐
  • 🤎菜飯
2024-04-02 69 瀏覽
諗起豬扒麵,就會諗起大埔,諗起大埔,就會諗起豬扒麵。大概呢個就係我對東記豬扒麵嘅評價,由以前成日喺馬料水果邊出沒開始,就已經會專登過去大埔呢邊食豬扒麵,由開頭嘅一碗,好快就已經變成淨豬扒,再加淨麵。雖然係滯同埋油膩,但係非常非常滿足。嗰陣時仲係喺熟食中心嗰度食,近呢幾年就開咗地舖餐廳,自從開張咗之後,我就冇去到熟食市場嗰邊食喇,始終新舖呢邊有冷氣,又冇咁逼人,同埋唔使經過街市。講返啲豬扒,啲豬扒完全唔會好難去咬開,每啖咬落去嘅豬扒都會有肉汁同埋豬油流出嚟,其實啲炸雞翼都非常出色,但係奈何我真係得一個肚,真係食唔落咁多。同埋又唔想雙拼,搞到食少咗啲豬扒。淨麵方面,其實佢個作用唔大,純粹叫做有啲湯,有啲麵,食落去冇咁滯,不過記住唔好慳,一定要加錢落腩汁,真係好味好多㗎。
諗起豬扒麵,就會諗起大埔,
諗起大埔,就會諗起豬扒麵。

大概呢個就係我對東記豬扒麵嘅評價,
由以前成日喺馬料水果邊出沒開始,
就已經會專登過去大埔呢邊食豬扒麵,
由開頭嘅一碗,好快就已經變成淨豬扒,再加淨麵。
雖然係滯同埋油膩,但係非常非常滿足。
嗰陣時仲係喺熟食中心嗰度食,
近呢幾年就開咗地舖餐廳,
自從開張咗之後,我就冇去到熟食市場嗰邊食喇,
始終新舖呢邊有冷氣,又冇咁逼人,
同埋唔使經過街市。

講返啲豬扒,
啲豬扒完全唔會好難去咬開,
每啖咬落去嘅豬扒都會有肉汁同埋豬油流出嚟,
其實啲炸雞翼都非常出色,
但係奈何我真係得一個肚,
真係食唔落咁多。
同埋又唔想雙拼,搞到食少咗啲豬扒。

淨麵方面,
其實佢個作用唔大,純粹叫做有啲湯,有啲麵,
食落去冇咁滯,
不過記住唔好慳,一定要加錢落腩汁,
真係好味好多㗎。
2024-03-16
2024-03-10 104 瀏覽
大埔嘅粉麵店一直以來都開到成行成市,百花齊放。熟食中心嘅粉麵檔更加係聚首一堂。 東記上海麵一直以炸豬扒麵作招牌菜,由熟食中心開到落地舖。細個讀書嘅時候經常都會去,因為大件夾抵食,一碗竹筍豬扒粗麵,大滿足。 今時今日黎到地舖,舖頭用左懷舊嘅港式裝修,有鐵閘有摺枱,希望營造出昔日大牌檔嘅感覺。餐具亦都係同往時一樣。 竹筍豬扒粗麵,炸豬扒大大件,竹筍蓋過碗面,大量蔥花再加兩條菜。味道同賣相都看似同熟食中心嘅一樣,只可惜炸豬扒不熱不脆,實在有點失色。一次就可能唔好彩,但係事不過三,我兩個月內先後食過三次,仍然係有同一結果(另類維持水準?),未有勇氣食第四次。 公道啲講,無比較可能無傷害,當你曾經食過熱辣辣好脆口嘅炸豬扒就明白我點解咁失望。唔係唔好食,只係無左昔日喺熟食中心嘅驚艷。 名物還名物,出名快,不過係沉得快(笑)。

名物還名物,出名快,不過係沉得快(笑)。
竹筍豬扒粗麵
2024-03-05 87 瀏覽
東記上海麵有兩間分店今次我就去左廣福道地舖呢一間2個人叫左2個麵第一個就係最岀名既🌟炸豬扒配生麵炸物非常出色 炸粉好簿 豬扒亦唔會炸到好乾 而且份量好多 好抵食🌟炸雞翼配上海粗麵 仲加左2蚊轉酸辣湯底雞翼有5隻 炸粉一樣係非常簿酸辣湯底 好夠辣 係越食越辣個種 完全滿足到想食辣既心湯底會有小小偏油 但整體黎講 味道係ok👍🏻3點幾物去食 但一樣坐滿人坐得唔算迫 而且算闊落 同埋唔會催落單 可以慢慢睇慢慢揀😌食完都好明白點解d人會keep住去食 炸物係可以encore😋😋
東記上海麵有兩間分店

酸辣湯底 好夠辣 係越食越辣個種 完全滿足到想食辣既心
湯底會有小小偏油 但整體黎講 味道係ok👍🏻

3點幾物去食 但一樣坐滿人
坐得唔算迫 而且算闊落 同埋唔會催落單 可以慢慢睇慢慢揀😌
起條筷頭先,我就食咗東記上海麵嘅經典雙拼 - 雞翼雲吞配上海麵口感鬼香嘅墨魚條豬扒河。講真,個雞翼啱晒,炸到啪啦啪啦嘅脆聲搞到我停唔到口🐔。外皮脆卜卜,啖啖肉汁,真係好正宗!然後嗌嘅墨魚條,每啖都彈牙彈到過癮,微微魚香,個種墨魚嘅鮮味,喺口腔當中爆發。同佢match嘅炸豬扒,雖然冇墨魚條咁搶鏡,但仲係咁保持住標準,啱嘢滿足到我啲肉食本能🐷。至於雲吞?粒粒晶瑩剔透,真材實料,唔係咁易得罪到人。而且每位客飲品只係加個幾蚊,真係飲罷都得,食完真係咁飽咁滿足,三兩下就掃得一干二淨。啲辣醬仲要出色過嚟,加埋咗之後變成全場最佳嘅加料🌶️。總括一句,食到最尾都仲想再嚟幾碗!
2023-12-16 253 瀏覽
隔咗一年冇去食啦前排去大埔買嘢乘機去食廣福店行懷舊港風環境乾淨企理 炸豬扒、炸雞翼、墨魚卷都好好食個人推介配酸辣湯米線 👍🏻👍🏻🔸豬扒飯($60)勁大塊、啖啖肉脆卜卜之餘 炸漿有調味 好香! 菜飯濕潤飽滿、帶少少咸味。🔸墨魚條雞翼生麵($46)+雪菜($11)雞翼大隻多肉又juicy,而且醃得入味。墨魚條又係名物,魚漿中夾雜一d墨魚粒,QQ好彈牙,超好食😋!今次唔小心叫錯咗生麵,口感幾Q彈,不過我鍾意食米線多d。🔸手拍青瓜($22)有原味及麻辣。我哋揀麻辣,酸酸辣辣每一片都入哂味!開胃爽口!🔸菜心($20)菜好翠綠新鮮,嫩口好食可揀腩汁或蠔油。
隔咗一年冇去食啦
前排去大埔買嘢乘機去食
廣福店行懷舊港風
環境乾淨企理
炸豬扒、炸雞翼、墨魚卷都好好食
個人推介配酸辣湯米線 👍🏻👍🏻

🔸豬扒飯($60)
勁大塊、啖啖肉
脆卜卜之餘 炸漿有調味 好香!
菜飯濕潤飽滿、帶少少咸味。

🔸墨魚條雞翼生麵($46)
+雪菜($11)
雞翼大隻多肉又juicy,而且醃得入味。
今次唔小心叫錯咗生麵,口感幾Q彈,不過我鍾意食米線多d。

🔸手拍青瓜($22)
有原味及麻辣。
我哋揀麻辣,酸酸辣辣
每一片都入哂味!開胃爽口!

🔸菜心($20)
菜好翠綠新鮮,嫩口好食
可揀腩汁或蠔油。
門面同裝修都好懷舊,有綠色鐵閘同霓虹燈主打舊式情懷,但當然食物質素都好高先可以吸引咁多食客支持🌟淨豬扒拼雞翼 $90呢兩款都係舖頭嘅招牌,個淨餸分量多到迫爆個盒,豬扒炸到金黃香脆爆曬肉汁,雞翼都唔輸蝕大大隻啖啖肉🌟墨魚條河粉 $46之前已經食過佢嘅墨魚條,一粒粒墨魚好有口感,配湯麵當然有分湯,保留脆脆口感,河粉好滑,仲配有大量榨菜夠足料😍🌟菜心 $20食咁多煎炸嘢叫返碟菜減輕罪疚感😂 菜心幾甜,配埋牛腩汁冇得頂👏🏻🌟飲品跟餐價 $10

🌟淨豬扒拼雞翼 $90

🌟墨魚條河粉 $46

🌟菜心 $20

🌟飲品跟餐價 $10
2023-11-18
  • 酥炸墨魚卷
2023-11-15 161 瀏覽
今日和朋友到慈山寺參觀後,見到一間充滿懷舊風味的上海麵餐廳便入去試一試。環境富有舊香港特色的元素,牆上掛着舊香港的照片,亦將他舊時店舖的裝飾呈現出來,令人有溫馨的感覺。牛腩河粉牛腩肥瘦均勻,份量相當足夠,腩汁配上河粉一絕,質素有保證。配招牌炸物 - 豬扒每碗面都可另外配一個招牌炸物,份量有一隻手掌般大小,炸皮的厚度適中,充滿鹹香味,對愛吃炸物的朋友來說十分吸引。竹筍肉絲上海粗麵竹筍條令人有驚喜,爽脆而有咬口,吃完炸物後再食竹筍可有清新的感覺,令人更有食慾。配招牌炸物 - 雞翼一共有四隻,與朋友分享十分適合,炸雞翼香脆可口,肉質鮮美。酥炸墨魚條充滿墨魚的香味,條內有粟米粒,配上特製醬汁,滋味十足。

牛腩河粉
牛腩肥瘦均勻,份量相當足夠,腩汁配上河粉一絕,質素有保證。

配招牌炸物 - 豬扒

竹筍肉絲上海粗麵

配招牌炸物 - 雞翼
一共有四隻,與朋友分享十分適合,炸雞翼香脆可口,肉質鮮美。

酥炸墨魚條
充滿墨魚的香味,條內有粟米粒,配上特製醬汁,滋味十足。

2023-11-08 164 瀏覽
和家人晚上到大埔墟,路經了這一間在大埔有名氣的上海麵店餐廳主打炸物,著名的炸豬扒非常大塊點了菜肉雲吞和炸豬扒,菜肉雲吞餡料飽滿重豬肉香,另外炸豬扒非常大塊,炸得軟熟不乾身,這個價錢有如此份量和質素,性價比高家人點了墨魚條和炸雞翼配搭生麵,他們的生麵比起坊間的粗身和彈牙,另外墨魚條和雞翼一樣非常香口多汁,他們的炸物的確是水準之作最後已猶未盡,還點了一下炸雲吞小吃,入口同樣酥脆香口,配搭泰式辣醬惹味十足
和家人晚上到大埔墟,路經了這一間在大埔有名氣的上海麵店

餐廳主打炸物,著名的炸豬扒非常大塊

2023-11-04 110 瀏覽
知道東記成日好多人等位,今日專登早d去食早餐,點知10點幾去到都已經坐得好滿🫣今次叫咗炸雞翼加雪菜粗麵,粗麵係自家製既上海麵,食落彈牙,唔會煮到好淋,而且好入味😆雞翼更加唔使講,一共有四隻,每隻都係大隻既。而且炸到熱辣辣,外皮好香脆,但d肉仲係好滑,而且調味都啱啱好,唔會過鹹😋😋雪菜肉絲份量都好多,而且雪菜比出面食到既大塊d,味道並比食開既甜啲。以前食過佢既炸豬排一樣係炸得啱啱好,好滑😆麵既份量都比較多,我今次叫咗少麵都食得好飽🤣細食既記得叫佢少麵喇🤣
2023-10-23 85 瀏覽
今日去大埔墟行吓街,找一間朋友話好食東記,她話墨魚條好,湯粉啲湯飲完會口湯!咁就去試試!要了炸雞翼炸豬扒及必食炸墨魚條及杯凍檸七,店員好有禮貌招呼!重好快到給客人,熱辣辣!😋😋😋😋
大埔內就有兩間分店了,而且兩間分店都距離也很近,不過一到午飯時間還是會排起隊來,人氣滿滿!不過吃完以後又會明白為什麼會在排隊了!豬扒+雞翼配上海粗麵(46元)這算是這裡的必點了,兩大名物!即叫即炸得,外皮非常酥脆,而裡面的肉汁豐富!雞翼是比平常大隻的,吃起來肉感滿滿!豬扒是厚切的,而且帶點肥,所以吃起來比平常的更香,口感更嫩!而上海粗麵的湯就比較清淡,建議重口味的要加腩汁或其他帶醬汁的會更香!粗麵口感爽!墨魚條+外婆肉燥元上海粗麵(46元)墨魚條炸得外脆內爽滑,而且能吃出墨魚肉是比較多的,一粒粒的在裡面,味道很香很爽滑!外婆肉燥挺有驚喜,口感豐富,又有肉香和香菇的香,裡面還好像放了有筍的,直接加到麵湯裡面吃起來更惹味!原汁牛腩(48元)選用的牛腩不會太肥,也不是燉得比較軟爛的口感的,吃的是肉感,牛肉香味比較濃,滷水汁味道也很香!淨菜肉雲吞(8粒)(36元)應該是店內新鮮現包的,吃起來非常滑嫩,菜好像是椰菜豬肉,味道很清甜,而且每粒個頭也不少,挺飽肚的!

豬扒+雞翼配上海粗麵(46元)

墨魚條+外婆肉燥元上海粗麵(46元)

原汁牛腩(48元)

淨菜肉雲吞(8粒)(36元)

2023-10-20