2023-01-07 37 瀏覽
📌東記上海麵豬扒麵同雞翼麵係東記嘅招牌菜,最近佢地開咗分店,以後又有多一個地方食到佢地嘅豬扒麵喇🥳新店裝修加入綠色鐵閘、經典紙皮石等懷舊元素,食麵之餘不妨打吓卡📸✴️雞翼淨食Jumbo size嘅雞翼係我最愛,外皮炸得脆卜卜,帶點蒜香又幾惹味🤤大大隻嘅雞翼多肉又juicy,到店必試✴️雪菜肉絲 豬扒 菜飯豬扒都係東記嘅招牌,豬扒大塊又厚身,雙拼都係同樣價錢 選配雪菜肉絲,幾啱送飯而佢地嘅菜飯都唔錯,菜粒夠多而且好夠味✴️豬扒 炸醬 上海粗麵啖啖肉嘅豬扒同上海粗麵都都好夾加咗炸醬,有肉碎同爽脆口感嘅榨菜,味道辣辣地,加少少佢地嘅秘製辣椒油更加正
📌東記上海麵

✴️雞翼淨食

✴️雪菜肉絲 豬扒 菜飯
而佢地嘅菜飯都唔錯,菜粒夠多而且好夠味

✴️豬扒 炸醬 上海粗麵
啖啖肉嘅豬扒同上海粗麵都都好夾
2023-01-04 40 瀏覽
終於食到喇!之前想食好耐 試過去到大埔佢冇開😭今次去咗廣福道新店環境乾淨企理 好食!兼樣樣食物都份量十足單拼豬扒成隻碟咁大 脆卜卜好抵食!🔸豬扒菜飯($58)單拼勁大塊、長過隻碟!外層脆卜卜,豬扒厚肉多汁,完全唔會乾,好食!菜飯濕潤飽滿、少少咸味,菜量多所以好爽口。🔸豬扒雞翼米線($44)+湘味酸辣湯($2)+雪菜肉絲($10)炸物個皮好脆好香!雙拼係半塊豬扒但都大過我隻手,好厚但我哩塊偏瘦。雞翼大隻又juicy,而且醃得入味(哩樣好緊要!)。米線都好食,係滑同彈牙個隻,湯夠酸唔會好辣,同米線好夾!🔸手拍青瓜($20)可以叫原味及麻辣。好好味!酸酸地、香蒜味、好爽口!每一片都入哂味!🔸菜心($18)又係份量好多!菜好翠綠新鮮一啲渣都冇!可揀腩汁或蠔油。
終於食到喇!
之前想食好耐
試過去到大埔佢冇開😭
今次去咗廣福道新店
環境乾淨企理
好食!兼樣樣食物都份量十足
單拼豬扒成隻碟咁大 脆卜卜
好抵食!

🔸豬扒菜飯($58)
單拼勁大塊、長過隻碟!

🔸豬扒雞翼米線($44)
+湘味酸辣湯($2)
+雪菜肉絲($10)
炸物個皮好脆好香!
雙拼係半塊豬扒但都大過我隻手,好厚但我哩塊偏瘦。
雞翼大隻又juicy,而且醃得入味(哩樣好緊要!)。
米線都好食,係滑同彈牙個隻,湯夠酸唔會好辣,同米線好夾!

🔸手拍青瓜($20)
可以叫原味及麻辣。
好好味!酸酸地、香蒜味、好爽口!
每一片都入哂味!

🔸菜心($18)
又係份量好多!菜好翠綠新鮮
一啲渣都冇!
可揀腩汁或蠔油。
地址-大埔廣福道144號地舖店舖名稱—東記上海麵環境/設施-地方唔算大,大多數都係二人座位特色-炸豬扒 炸雞翼 炸墨魚條人均價格-$50-70評分-8/10細細個已經喺大埔墟街市食過,中學嘅時候佢喺舊街市,仲要係冇冷氣情況之下,之後新街市開咗佢搬咗上去,有冷氣,增加更加多人食,而家去開埋分店,係一個兒時嘅回憶,炸豬扒方面佢仍然可以保持多汁,雞翼方面唔會感覺好乾爭爭,墨魚條尤其出色,買個面抵食非常之開心,但一定要糖食,切記外賣,因為試過外賣返屋企嘅時候,已經林晒完全冇箇中口味嘅感覺,佢個湯底可以配一個叫做辣湯底,非常惹味,如果你食得辣嘅話,可以一試
地址-大埔廣福道144號地舖

店舖名稱—東記上海麵

環境/設施-地方唔算大,大多數都係二人座位

特色-炸豬扒 炸雞翼 炸墨魚條

人均價格-$50-70

評分-8/10

2022-12-14
  • 酥炸墨魚卷
1K
2022-12-21 624 瀏覽
平時搭車經過這裡門口都有好多人等位,今天同朋友行過見到唔係好多人等,梗係要入去試吓這裡出名嘅炸豬扒麵啦,餐廳裝修都好有特色,好有在街市中嘅感覺!這裡最出名嘅應該就係招牌炸物麵,有不同組合選擇,見到差不多大部分食客都會點嘅就係炸豬扒,當然都要一碗,加埋牛腩配上海粗麵,而另一個就係炸雞翼竹筍肉絲菜飯,全部落單即炸所以都要等待,反正都係點埋小食酥炸墨魚條同炸雲吞!酥炸墨魚條炸得十分香脆,外面炸得金黃,咬開入面十分彈牙爽口,裡面還有墨魚粒,真係夠晒口感!炸雲吞一樣炸得香脆,入口時十分卜卜脆,雲吞內一樣有彈口蝦肉,十分好味!兩個主食都跟住上枱,炸豬扒拼牛腩上海粗麵,大大塊切件炸豬扒同軟熟入味牛腩麵分上,豬扒厚身肉質軟熟,牛腩同樣入味軟熟,加埋個煙韌彈牙嘅上海粗麵真係十分好味!炸雞翼竹筍肉絲菜飯,大大隻香脆炸雞翼,咬開時外面十分香脆,裡面肉質嫩滑,而竹筍份量十足,入口夠晒爽口入味,加埋個菜飯真係十分滿足!配埋杯檸七,真係好有當年讀書時食豬扒麵嘅感覺!

配埋杯檸七,真係好有當年讀書時食豬扒麵嘅感覺!
2022-12-07 180 瀏覽
我諗東記上海麵對於大埔人嚟講唔會陌生 出名食豬扒麵 以前得街市熟食中心一間分店 而家就開咗間喺附近廣福道地舖 裝修同衛生會較好炸豬扒牛腩上海粗麵加腩汁炸豬扒大大塊 帶少少蒜蓉香味 牛腩炆得非常淋又入味 上海粗麵有咬口炸雞翼牛筋上海粗麵配湖辣酸辣汁一上枱畀佢既份量嚇親 只係52蚊嘅雙拼麵竟然有四隻大大隻嘅炸雞翼 雞翼外皮香脆 而且大隻厚肉又入味 牛筋炆到非常淋 好有骨膠原嘅感覺炸雲吞我不嬲都好鍾意食炸雲吞 貪佢炸完嘅雲吞皮超級脆 呢度炸雲吞都唔例外 外皮超脆帶有少少菜肉做餡炸墨魚春捲呢個都幾有驚喜 墨魚春捲本身都幾足料 食到有啲墨魚粒 而且幾彈牙 炸完之後更加香口 值得一試東記上海麵大埔廣福道144號地舖

炸豬扒牛腩上海粗麵加腩汁

炸雞翼牛筋上海粗麵配湖辣酸辣汁

炸雲吞

炸墨魚春捲

東記上海麵
大埔廣福道144號地舖
2022-12-03 66 瀏覽
上星期到了大埔郊遊,特意預留晚上嘗試這一間在大埔頗有名氣的麵店,嘗試過後果然名不虛傳酥炸墨魚條,小食先上枱,以感受到小店的誠意,墨魚條新鮮炸起,入口香脆重墨魚味,配搭泰式辣醬非常惹味墨魚丸配炸雞翼上海麵,雞翼同樣新鮮炸起,入口香脆,而且非常大隻,另外上海麵入口軟綿,配搭腩汁湯底非常滿足朋友點了雪菜肉絲炸豬扒生麵,生麵比起普通餐廳粗身彈牙,同樣感到滿意,而且餐廳的主打炸豬扒同樣驚喜,入口肉質彈牙,外層炸衣酥脆,果然名不虛傳

講到大埔墟街市,大家都知係食炸豬排炸雞翼上海麵。不過之前如果要食,就得日頭下晝,因為街市夜晚就變叫送食飯。但係宜家就唔同啦,因為東記喺廣福道已經開左鋪。鋪就開左一段時間,我地都係近排先去食。不過街市既東記,我地都好奈冇食,今晚一於食足幾個送。所以我地叫左豬排雪茶肉絲上海麵、雞翼炸醬上海麵仲有酥炸墨魚條😋😋😋😋兩個麵都差唔多同一時間到❤️❤️炸雞翼,每隻都大大隻,仲要有四隻咁多。炸豬排亦都唔野少,如果唔係剪開左一舊舊,仲大過隻碗😍😍😍炸雞翼外皮炸脆,肉嫩滑。我感覺似係先醃好雞翼,整熟,再上炸漿先炸。雞翼肉嫩滑有調味,外皮香脆,炸漿亦都有佢地既秘製調味。雞翼大大隻,味道咸香,脆皮包裹到雞翼唔會甩,又夠鬆脆。好似雞翼咁,豬排既脆皮一樣鬆脆。豬排有一定厚度,肉係實淨有咬口,重要既係食唔到俾化學野拿過既味至於調味,我本人就唔清楚,但一齊食既人係由細食東記到大既人,一食就知係東記既味。碗上既炸醬同雪菜肉絲又係份量多,堆到成個山仔咁高雪菜肉絲當然唔係菜餐廳既行野,雪菜一條條好似肉絲咁大條,咸香有菜味。肉絲同雪絲撈埋都係咸香,配埋上海麵,有食緊懷舊菜既感覺🥰🥰🥰炸醬就比想像中有d唔同,似將雪菜榨菜肉絲整碎

兩個麵都差唔多同一時間到❤️❤️

碗上既炸醬同雪菜肉絲又係份量多,堆到成個山仔咁高

炸醬就比想像中有d唔同,似將雪菜榨菜肉絲整碎再調味,味道都惹味唔錯。

炸墨魚條感覺都足料,食到料料墨魚肉。沾一沾個泰式辣醬,香脆又惹味

炸得點就唔洗多講啦,雞翼同豬排都炸得好,其餘野當然都炸得金黃酥脆。

仲有兩杯野飲,正正常常熱檸水同凍檸蜜。

呢個價錢有呢個質素同份量,無論特登黎試,定食飯之選都係非常唔錯既選擇。街市店就算下晝想去食,分分鐘都要排九個字。所以喺廣福道開分店,雖然鋪租一定比街市貴好多,但做埋晚市,應該都做得落去。
2022-11-21 60 瀏覽
星期日周圍去,去到大埔行下食下亂打亂撞食左間又平又抵食上海麵🥰🥰🤭🤭見到裝修幾靚,懷舊感覺。點了炸雪吞,雲吞皮炸了後好香口,加入小小菜肉餡料。點小小甜酸醬。好味炸菜豬扒上海麵加湘味酸辣,味道唔算辣,豬扒炸粉薄,厚身,外脆內軟,完全無油膩感覺上海麵較淋身配上炸菜一淋一爽,感覺又變得不一樣🤭雞翼牛筋上海麵-雞翼size大,嫩滑,咬時爆汁,回想都好想再食🫣🫣牛筋都出色,分量多,忟得好淋,不錯酥炸墨魚條,外脆彈牙,點小小酸甜汁正晒咸檸7,咸檸大半個,解渴清熱😍😍正
見到裝修幾靚,懷舊感覺。
上海麵較淋身配上炸菜一淋一爽,感覺又變得不一樣🤭
酥炸墨魚條,外脆彈牙,點小小酸甜汁正晒
咸檸7,咸檸大半個,解渴清熱😍😍正
2022-11-13 395 瀏覽
近期發現廣福道有間東記上海麵午市店外特別人多,一直都諗會唔會係大埔墟熟食中心無人不識嘅東記?終於有一晚入去堂食晚餐試下!果然係食炸豬扒同炸雞翼配上海麵。一問之下,原來係東記太子爺開嘅分店!廣福道店嘅環境當然比熟食中心企理又坐得舒服改良同時都保留左木色摺枱及富有香港原味道嘅裝潢親切感滿分💯除左招牌炸豬扒同炸雞翼外仲增添左好多款餸及配料可選擇搭配不再單調但煩惱絲增加,因為樣樣都想食首先炸豬扒同炸雞翼依舊出色,多汁又香脆好多大埔人都一份咁買番屋企加料另一重點係…好大碗好大份餸好抵食特別係炸豬扒,厚肉大件有口感此外初嘗麻辣牛筋,雖則係小食,但都好大碗麻辣味適中唔會過咸過辣,牛筋靭度可以,個人鐘意再淋少少每碗都附上靚菜一兩條~有誠意仲有仲有唔好錯過枱上調味架嘅辣醬,食過你就知味道勁好味~~~ 好香好惹味!! 我加完一羹又一羹!以前係熟食中心東記無食過…走左好多年寶
近期發現廣福道有間東記上海麵

終於有一晚入去堂食晚餐試下!
果然係食炸豬扒同炸雞翼配上海麵。
一問之下,原來係東記太子爺開嘅分店!

廣福道店嘅環境當然比熟食中心企理又坐得舒服
改良同時都保留左木色摺枱及富有香港原味道嘅裝潢
親切感滿分💯

除左招牌炸豬扒同炸雞翼外仲增添左好多款餸及配料可選擇搭配
不再單調但煩惱絲增加,因為樣樣都想食

首先炸豬扒同炸雞翼依舊出色,多汁又香脆
好多大埔人都一份咁買番屋企加料
另一重點係…好大碗好大份餸好抵食
特別係炸豬扒,厚肉大件有口感

此外初嘗麻辣牛筋,雖則係小食,但都好大碗
麻辣味適中唔會過咸過辣,牛筋靭度可以,個人鐘意再淋少少

每碗都附上靚菜一兩條~有誠意

仲有仲有唔好錯過枱上調味架嘅辣醬,食過你就知味道

勁好味~~~ 好香好惹味!! 我加完一羹又一羹!

以前係熟食中心東記無食過…走左好多年寶
2022-11-04
2022-11-12 51 瀏覽
大埔新街市嘅東記豬扒麵一直都去大埔名物,每次入去除咗食魚蛋粉外,就一定係食豬扒麵🍜平時街市嗰間次次去親都幾乎爆曬棚,點知發現原來已經靜靜雞地開咗其他分店,新店嘅環境比起街市亦舒適和乾淨得多最鍾意食嘅當然一定係佢嘅豬扒麵然後配筍和雪菜肉絲,雪菜肉絲嘅份量絕對唔馬虎,筍亦很清爽,豬扒依然能保持一貫水準,沒有太多油和很鬆脆,但飲品方面我認為仍可以改善,例如凍檸茶的茶底和檸檬都有改善空間,希望日後可以再喺唔同嘅地區開分店啦。

最鍾意食嘅當然一定係佢嘅豬扒麵然後配筍和雪菜肉絲
2022-06-12
2022-11-08 45 瀏覽
大埔嘅特色一諗起就係炸豬扒麵。新開左一排嘅分店喺大埔墟嘅地舖。解決咗喺熟食中心難搵位嘅難題。今日點選了一碗豬扒麵拼炸醬。炸豬扒分量充足,香酥可口,炸醬微辣。上海麵麵體渾圓,十分吸湯。價錢相宜,所以每隔一陣就會光顧。
大埔嘅特色一諗起就係炸豬扒麵。
新開左一排嘅分店喺大埔墟嘅地舖。
解決咗喺熟食中心難搵位嘅難題。
今日點選了一碗豬扒麵拼炸醬。
炸豬扒分量充足,香酥可口,炸醬微辣。
上海麵麵體渾圓,十分吸湯。
價錢相宜,所以每隔一陣就會光顧。
2022-10-27 372 瀏覽
細細個就聽過東記呢個名今次同朋友特登入嚟大埔再食🤣質素都係一如以往咁好😍完全冇失望💎$85 淨豬扒因為想試多啲店舖入面最出名嘅豬扒所以就特登叫一個嚟同朋友share🤣真係好好食😍超香脆炸粉均勻分布喺每一塊豬扒上面一啖咬落去口感一流😆豬扒嘅肥瘦均勻絕對係外脆內軟完全明白點解有啲區外客會特登入嚟食🥳真係好出色.💎$32 炸雲吞(6粒)炸雲吞嘅皮薄餡靚外皮好香脆再配埋泰式辣醬一齊食更加惹味🤩.💎$34 淨雲吞(8粒)呢款菜肉雲吞就係連湯相對炸雲吞味道就冇濃更加食到雲吞本身嘅風味~每一粒雲吞都大大粒😆餡料超多🥰好食.💎$18 油菜(菜心)我哋都特登叫咗碟菜心嚟解下膩估唔到份量都幾多😮菜心配埋蠔油一齊食真係好正條條菜心都綠油油好新鮮好有鮮味😎.💎$16 生麵朋友叫咗一個淨生麵面比較幼身配埋店舖嘅特色湯底一齊食都10分唔錯🥳.💎$16 上海粗麵我就叫咗舖頭特色嘅上海粗麵有少少似烏冬嘅粗度好有咬口😍好特別配埋炸豬扒一齊食好正
細細個就聽過東記呢個名

豬扒嘅肥瘦均勻
絕對係外脆內軟
完全明白點解有啲區外客會特登入嚟食🥳
真係好出色
💎$32 炸雲吞(6粒)

炸雲吞嘅皮薄餡靚
外皮好香脆
再配埋泰式辣醬一齊食更加惹味🤩
💎$34 淨雲吞(8粒)

呢款菜肉雲吞就係連湯
相對炸雲吞味道就冇濃
更加食到雲吞本身嘅風味~
每一粒雲吞都大大粒😆
餡料超多🥰好食
💎$18 油菜(菜心)

我哋都特登叫咗碟菜心嚟解下膩

有少少似烏冬嘅粗度
好有咬口😍好特別
配埋炸豬扒一齊食好正
2022-10-23 239 瀏覽
住喺大埔幾年,一早知道有大埔名物炸豬扒,但個人唔太喜歡熟食中心嘅環境,所以一直都未有幫襯,直至最近搭車經過見到廣福道有得食,裝修新潮衛生,坐得比較舒服,決定週末嚟襯下熱鬧 東記上海麵。週六日一般好多時間都會有人排隊等位,大概10分鐘有得入座。餐牌簡而精,必食推介 招牌炸物麵:猪扒,雞翼!手拍青瓜 $20麻辣口味夠晒刺激,青瓜酸酸甜甜好開胃。炸雲吞 $32跟住小食炸雲吞,香脆多汁,配搭甜酸醬一起吃,回味再回味!招牌炸物麵牛腩配炸豬扒 生麵 $52追加炸醬 +$10東記上海麵 招牌菜之一,一定要食炸豬扒,大大塊炸豬扒,鬆脆可口,多肉汁,炸起新鮮熱辣即食最滋味。牛腩一樣好味,濃郁腩汁,牛腩炆得夠晒淋,生麵爽口彈牙,加醋食更提升鮮味。追加炸醬 好有誠意,一碗仔另上,炸醬香辣入味,仲食到啲西芹好有口感,拌麵吃一流。菜飯雪菜肉絲拼炸雞翼 $58好耐冇食過雪菜肉絲,配搭菜飯另有一番風味。主角當然係炸雞翼,勁鬆脆,雞翼肉質嫩滑,食落爆汁,鹹香味道濃郁。凍鴛鴦、凍奶茶 🥤 $10跟餐凍飲,只係加$10,凍鴛鴦、凍奶茶絕對係香港地道風味,奶茶味同鴛鴦味一樣濃郁,入口香滑。價錢公道,服務細心,食物有質素,回

手拍青瓜 $20
麻辣口味夠晒刺激,青瓜酸酸甜甜好開胃。

炸雲吞 $32
跟住小食炸雲吞,香脆多汁,配搭甜酸醬一起吃,回味再回味!

招牌炸物麵
牛腩配炸豬扒 生麵 $52
追加炸醬 +$10

菜飯
雪菜肉絲拼炸雞翼 $58

凍鴛鴦、凍奶茶 🥤 $10

價錢公道,服務細心,食物有質素,回頭再食之選。
  • 炸豬扒
  • 炸雞翼
2022-10-23 68 瀏覽
我幾次都係外賣自取 佢地一到預計時間就按佐可取餐 但每次一到店都未得 仲要等多半個鐘!咁你未得唔好按啊 我可以做其他嘢 好浪費時間希望可以改善下。已經試過幾次係咁。出邊等又多人
希望可以改善下。已經試過幾次係咁。出邊等又多人
外賣自取
2022-10-22 71 瀏覽
上個週末和朋友到大埔郊遊,一直說找個機會嘗試大埔著名的豬扒麵,沒有想過我們從大美督過來的時候已經日落黃昏,他們新街市的店已經關門了,幸好原來他們在大埔開了一間分店,於是我和朋友便到了這間分店上網看過他們的餐牌和總店的款式是完全一樣,幸好他們開了分店,不然都沒有機會晚市時間過來嘗試炸雲吞,遠足過後和朋友都想大量補充,於是點了一些小吃,炸雲吞餡料不多,可是雲吞皮炸了過後非常香脆,反而成為了主角原味牛腩, $46的價錢份量不少,另外牛腩肉質鬆軟不硬實,底味香濃主角上場,炸醬豬扒酸辣湯底上海麵,豬扒份量果然多,另外不得不說酸辣湯底非常高質素,酸辣的味道有層次,配搭炸醬有一種加強的效果,十級推薦一直以來都沒有嘗試大埔著名的豬扒麵,嘗試過後非常滿意,我和朋友一定會再來拜訪