2024-03-10 104 瀏覽
大埔嘅粉麵店一直以來都開到成行成市,百花齊放。熟食中心嘅粉麵檔更加係聚首一堂。 東記上海麵一直以炸豬扒麵作招牌菜,由熟食中心開到落地舖。細個讀書嘅時候經常都會去,因為大件夾抵食,一碗竹筍豬扒粗麵,大滿足。 今時今日黎到地舖,舖頭用左懷舊嘅港式裝修,有鐵閘有摺枱,希望營造出昔日大牌檔嘅感覺。餐具亦都係同往時一樣。 竹筍豬扒粗麵,炸豬扒大大件,竹筍蓋過碗面,大量蔥花再加兩條菜。味道同賣相都看似同熟食中心嘅一樣,只可惜炸豬扒不熱不脆,實在有點失色。一次就可能唔好彩,但係事不過三,我兩個月內先後食過三次,仍然係有同一結果(另類維持水準?),未有勇氣食第四次。 公道啲講,無比較可能無傷害,當你曾經食過熱辣辣好脆口嘅炸豬扒就明白我點解咁失望。唔係唔好食,只係無左昔日喺熟食中心嘅驚艷。 名物還名物,出名快,不過係沉得快(笑)。

名物還名物,出名快,不過係沉得快(笑)。
竹筍豬扒粗麵