天氣清爽,好多朋友都鍾意嚟大埔踩單車,問我有乜嘢好食推介,我一律建議食炸豬扒麵!係中學時期嘅回憶,東記上海麵,位置大埔廣福道 ,非常方便,裝修充滿懷舊色彩。豬扒牛腩,上海粗麵炸豬扒係必食!正!炸豬扒好似手掌咁大件,炸得唔乾,又甜又嫩,仲充滿肉汁。外脆內軟,豬扒肉質爽口,微微焦香味。拌著上海粗麵,粗身彈牙湯汁好食,是我喺大埔食過的炸豬扒麵中最出色的一個!雪菜肉絲豬扒菜飯平時去茶餐廳食嘅雪菜肉絲係細細條嘅,呢度就係懷舊特色,粗生大條的雪菜,全部厚切,大大條的肉絲,菜飯擺盤漂亮。味道也不錯,喜歡滑溜有油香的豬扒,感覺也是特別的自創菜式之一,雪菜配菜飯,香味道也很夾。酥炸墨魚條酥炸墨魚條主要有墨魚粒,口感獨特。炸得非常之香脆,內裏滿滿嘅墨魚鮮味,點上佢特配嘅醬料,非常之惹味。手拍青瓜我是第一次吃咁辣咁惹味的手拍青瓜,吃到厚香又爽滑的口感,超好吃!好吃得不得了!凍鴛鴦好特別,特別濃郁香味。
豬扒牛腩,上海粗麵
雪菜肉絲豬扒菜飯
酥炸墨魚條
手拍青瓜
凍鴛鴦
好特別,特別濃郁香味。
  • 酥炸墨魚卷
  • 雪菜肉絲豬扒菜飯
  • 豬扒牛腩,上海粗麵