2019-05-07 11162 瀏覽
Club one 的空中花園,一向評價不錯!環境一流!不但看到尖沙咀嘅夜景、漂亮的裝飾,亦是拍照的好地點!但當天去到的時候,下雨!他們直接關掉空中花園!真是非常可惜!場內佈置十分漂亮、環境寬躺、不會覺得好侷促,擠迫!服務員質素一般!好像要趕收工一樣!未食完已經要收!食物質素都是一般!明明朋友已經選擇比較好的菜單!但出到嚟的餸菜都是一般!唔可以話難食、但係稱不上好食!地理環境真係好方便!近地鐵站!裝修亦很不錯!但食物質素同服務員質素真係有待改善!
場內佈置十分漂亮、環境寬躺、不會覺得好侷促,擠迫!
服務員質素一般!好像要趕收工一樣!未食完已經要收!
2019-04-04 5776 瀏覽
因為有朋友結婚,所以先試到k11 間club one間空中花園,一向都聽人講話club one d 食物唔好食,今日終於見識到………首先係啲侍應全程黑口黑面…唔想做咁款,見到佢地真係唔多高興……之後分菜碟碟都唔多……第一次食到雞食埋飯都唔覺得飽……又唔好食…乳豬又勁肥,肥到好似冇肉咁…咁都可以俾客人食……唯一影左好少少嘅雞…之後完左之後…成班朋友去左食甜品糖水,仲要食窩夫先夠……club one 靚就靚,但係絕對唔係招呼親戚朋友嘅地方

2018-08-02 7970 瀏覽
和家人去文化中心聽音樂會前在尖沙咀附近晚飯於是book了Club One Sky Garden一出lift已感受到那份氣派 很喜歡Tiffany blue的藍色裝潢點好菜後周圍影相 實在太靚外面還有一個露天埸景是作舉行婚禮的場地食物方面被那些可愛造型和名字的點心吸引青頭仔 - 顔色和樣子有點似三眼仔 是流沙奶黃包 用筷子篤穿他的咀會嘔🙈真的假不了 - 由黑白皮造成的叉燒包 黑色應該是竹炭鄕下佬炒飯 - 有蝦 咸蛋和菜粒 ok蒜片厚切牛仔柳 - 用石窩盛著保存溫度 好味另一個好似叫綠野禪蔬 清清地賣相又靚而最欣賞是杏汁燉白肺 用茶壺盛著 這個勁好飲 飲完再叫多一壺😋
和家人去文化中心聽音樂會前在尖沙咀附近晚飯

鄕下佬炒飯 - 有蝦 咸蛋和菜粒 ok
蒜片厚切牛仔柳 - 用石窩盛著保存溫度 好味
另一個好似叫綠野禪蔬 清清地賣相又靚

2017-11-27 7785 瀏覽
未試過服務咁差既「高級餐廳」,成餐所有服務員不停撞我張整椅。真係好想問客人點會食得開心。其他客人經過都唔會撞到。添茶居然會一手推開我,又唔出聲。超級無禮貌。服務員叫極都唔應,睇到都扮睇唔到。投訴完可以無禮貌到一句對唔住都無就掉頭走。上菜時 張d野食掉落枱面,好似拋垃圾咁。食物全部都成斤油咁倒落去,得個肥字。食物係家樂既質素,茶記服務態度,除左個場好睇之外,搵唔到任何要食呢間野既理由。未試過咁差,真係大家樂都好抵食過呢間不知所謂既野
添茶居然會一手推開我,又唔出聲。超級無禮貌。
服務員叫極都唔應,睇到都扮睇唔到。
投訴完可以無禮貌到一句對唔住都無就掉頭走。
上菜時 張d野食掉落枱面,好似拋垃圾咁。
食物全部都成斤油咁倒落去,得個肥字。
未試過咁差,真係大家樂都好抵食過呢間不知所謂既野
2017-10-22 6398 瀏覽
好在呢班人有個係識飲識食既,成日搵D隱蔽既餐廳去試。今次食既呢,一行13人係商場游左一輪先搵到部𨋢上去空中花園,上到去個場好靚,不過枱數小,一定要訂左先好約人,成個天花都係花,有鋼琴。小形宴會good fit, 野食名都幾得意同size好別緻。男人會唔飽囉~ 係個"青頭仔"令人即叫同即影。
2017-06-19 4068 瀏覽
Family day 去邊好呢 🤘🏿 一家人或者一班人又想行街又可以聚一聚飲杯茶食個包邊到好呢,小寶發現到 K11 上面原來有酒樓,今鋪真係睇潮野食潮野一剔過,盡在 K11 😂 題外話 K11 啲野特別有味道又多潮野睇,好有藝術感覺 🤤開心聚會飲杯茶食個包 👯👯👯 呢到既點心真係造型可愛又好好味,開頭先整壺燉湯補下先,用個茶壺裝都幾搞笑 😂 個茶壺其實入面好多料,唔係豬骨果啲,堅係有舊花膠 😋跟住食左一個記得個名叫不是梨既點心 😂 好搞笑,不過真係不是梨,其實係炸煎堆,整到好似梨咁樣 😂 呢個味道正正常常啦!然後就食左個鑊仔咖喱魷魚,鑊仔 keep 住冇咁快凍,不過個咖喱好正,好似街邊果隻正正咖喱味!推薦!之後食呢個名又好搞笑既叫有排餃 😂 今鋪真係有排餃 🤘🏿 一餃四式分別有黑松露、魚子、青芥末、薑片,當中黑松露同魚子都係味道比較豐富好味!仲有一個推薦既係好似斑馬咁款既叉燒包,黑色果啲斑就係竹炭粉整出黎既,而白色既斑就係本身果隻顏色,呢個叉燒包特色之處係個餡有紫薑味,食落係比較驚喜同成件事冇咁飽 🤓最後就飲杯茶就真係食個鮑,鮑魚仔係用柚子汁浸淫過既 🤘🏿 所以食落味道簡單清新,食完再
最後就飲杯茶就真係食個鮑,鮑魚仔係用柚子汁浸淫過既 🤘🏿 所以食落味道簡單清新,食完再食多一甩 😋
P.S. 呢到個環境都好舒服好靚,本身呢到係個婚宴場地黎既,所以佈置得好靚,都有好多影相位可以影,不妨放假可以 try try 🤘🏿
——————————————————————
會所 1 號空中花園
尖沙咀河內道 18 號 K11 購物藝術館 4 樓
————————————————————
2017-05-09 3726 瀏覽
新派點心, 除了要有創意, 味道亦不可忽視, 要做到兩者兼備, 才能在一眾食肆中突圍而出, 上星期六去到K11 SKY樓層的ClubOne空中花園, 品嚐了接近10款點心, 影相呃like必去.  升降機門一開,那水晶吊燈及梳化,與之前去過的ClubOne會所一號大不同,空中花園是走新派、年青的路線. 首次去到ClubOne空中花園用膳,看到天花一片花海、牆身以Tiffany Blue 做主色調,襯托出柔和之感. 看到Santorini的燈畫及白色鋼琴, 有想到希臘海邊的舒適. 除了有大圓枱, 四人枱, 亦有照到顧兩位前往享用的. 今次主打吃新派點心. 但先來一客黑蒜豬腱燉響螺湯, 原個小茶壼燉,原汁原味,壼內材料甚足,有響螺肉、瘦肉及雞腳. 湯充滿黑蒜味、清香濃郁,這湯是美容湯,因黑蒜有抗氧化作用,女生要多喝啊~ 稱得上新派點心,名字上有綽頭既,例如青頭仔、全部都係雞、不是梨.  以公雞圖案的小杯及碟奉上,名副其實,「全部都係雞」. 它,實際是糯米雞,但就以雞肉代替肥豬肉,混入瑤柱絲、蝦米及冬菇粒,頗美味!不以荷葉包著蒸,雖然缺少了荷葉獨有的清香,但糯米口感較佳,有嚼勁! 「

除了有大圓枱, 四人枱, 亦有照到顧兩位前往享用的.
黑蒜豬腱燉響螺
全部都係雞
「不是梨」是我喜歡的點心之一,全因造型及味道均屬滿分之作. 無論形狀及顏色也與梨十分相似,可是兩者全沒關係.
不是梨
梨柄由丁香所造,味道獨特,單吃絕對不討好,與「啤梨」同吃,反而挺過癮!咸水角炸得口感煙韌,餡料是傳統的蝦米、冬菇及雞等.
吃了那麼多,必須吃橙冬瓜來醒醒胃,冬瓜波浸在混了醋、糖及盐的橙汁內,酸甜多汁,冬瓜波保持著那份爽口,口裏說酸,但就是吃上癮!
橙冬瓜
看到這類趣怪表情的,就知道是流心奶皇包!ClubOne 空中花園給它取了「青頭仔」這名字,皆因包皮以多種蔬菜菜汁製成,雖然味道上沒吃得出蔬菜味,但包夠軟熟、奶皇的流心度亦非常滿意.
青頭仔
空中花園不是浪得虛名的, 打開玻璃名往外走, 就是另一片天地. 佈置適合cocktail, 還有室外花牆做拍攝位.
2017-05-06
黑蒜豬腱燉響螺
青頭仔
踏入五月, 即係好快到母親節! 諗好帶媽媽食乜野好呢? 好多人都會選擇飲茶, 等我推介大家去食特式點心啦~  O咀包!! 好得意啊~ 我好鐘意綠色, 呢個包令我諗起卡通片ToyStory入便既三眼仔! 《青頭仔》先係佢既真名 (餐牌係咁寫架~), 其實係流沙奶皇包! 綠色既包皮唔係食物色素, 而係用上天然蔬菜汁製成架!  青頭仔 (3件) - HK$60  不是梨 (3粒) - HK$60 哇哈哈, 唔係梨係咩啊? 飲茶絕不能沒有它 - 咸水角! 過癮過癮, 咸水角既餡卻有梨既外型, 比到呃到啦~  雞! 全部都係雞~ 我唔係唱歌啊, 《全部都係雞》就係呢個食物既名! 呢個疑似熔岩火山係糯米雞黎架, 同傳統既珍珠雞賣相好唔同, 無荷葉包住! 而餡料係無豬肉, 所以全部都係雞!  全部都係雞 - HK$45  食到咁上下, 侍應比左個搖酒器我!? emmm, 我無叫Cocktail喎, 無啦啦比我做咩呢?! 原來係《色色蝦條》, 應該要改名做ShakeShake春卷先岩, 哈哈! 先Shake後食, 鮮蝦春卷除左餡料係蝦膠之外, 仲混合煙肉碎, 好有咬口!  色色蝦條 - HK$55
 青頭仔 (3件) - HK$60

不是梨 (3粒) - HK$60

全部都係雞 - HK$45

色色蝦條 - HK$55

橙冬瓜 - HK$65
食完d煎炸食物, 當然要清清喉嚨啦~ 《橙冬瓜》又係特別之選, 冬瓜粒粒預先用醋醃過, 享用之前用橙汁快炒, 味道酸甜多汁, 好醒胃~

原個芝士南瓜飯 - HK$150
超足料既焗南瓜飯, 濃郁既芝士南瓜汁配合清淡既蛋白炒飯, 大人小朋友都必定鐘意食!

最後當然要Order個滋潤養顏既甜品 -《 棗皇燉蛋白》! 呢個燉蛋白味道超得, 啖啖紅棗味, 但絕對唔會有鞋口既感覺, 一d紅棗渣都無, 好好味! 唯一美中不足係賣相, 相信係燉得過火, 燉蛋白既表面唔應該凹凹凸凸, 要扣分!
 棗皇燉蛋白 - HK$50

講左咁耐, 呢間酒樓係 ClubONE 空中花園, 位於尖沙咀K11商場既SKY樓層! 想黎食記得要預訂呀, 因為ClubONE提供婚現場地, 有機會有新人包場, 咁就唔會摸門釘食閉門羹啦~
2017-05-06
用餐優惠
試食活動
2017-04-10 1271 瀏覽
今天和一班吃貨朋友去婚宴酒樓飲靚茶。會所一號,除了可以擺酒,更有茶市供應一行六人飲茶飲了三千四,這就是吃貨的胃力吧。花膠濃湯燉瓜脯$70以茶碗載著花膠湯,可愛特別呢。花膠湯膠質厚重,微微黏口,花膠厚肉大片,很足料哦不是梨$60可愛的小梨子,是咸食來的哦。最近不少餐廳推介咸梨點心,外皮煙靭像煎堆,味道有點像咸水角,味道不錯呢。有排餃$80一排又一排的餃子,不論造型,味道,設計也有排搞呢。外皮青嫩煙靭,內裡蝦肉非常彈牙,放上三文魚子,黑松露,薑絲,芥末,味道合配花心哦。一客四隻的有排餃,小女子默默地食左一籠呢,其實我見旁邊的吃貨吃,我才敢吃咖喱魷魚$80除左咖喱魚蛋,咖喱也可以配魷魚呢。朋友們食得津津有味,但我覺得醬汁可以多一點點。白裡透紅$59話說小時侯,我是不吃春卷的呢,因為不喜歡春卷的餡料。長大後覺得春卷不錯吃呢,以腐皮為皮,炸得金黃香脆,淋上濃稠醬汁,令我吃兩大條哦。真的假不了$69去飲茶,吃叉燒包是常識吧。叉燒包皮以原味和竹炭包造成,黑白交錯,有點像太極的圖案哦叉燒包的叉燒餡料可多多一點點,味道不俗,但甜一點更好哦。柚子鮑魚$85一人一粒鮑魚,飲茶也飲得有氣派哦。鮑魚以乾冰伴隨,
一行六人飲茶飲了三千四,這就是吃貨的胃力吧。
花膠濃湯燉瓜脯$70

以茶碗載著花膠湯,可愛特別呢。
花膠湯膠質厚重,微微黏口,花膠厚肉大片,很足料哦
不是梨$60

可愛的小梨子,是咸食來的哦。

有排餃$80

一排又一排的餃子,不論造型,味道,設計也有排搞呢。

咖喱魷魚$80

白裡透紅$59

話說小時侯,我是不吃春卷的呢,因為不喜歡春卷的餡料。

長大後覺得春卷不錯吃呢,以腐皮為皮,
炸得金黃香脆,淋上濃稠醬汁,令我吃兩大條哦。
真的假不了$69

去飲茶,吃叉燒包是常識吧。

叉燒包皮以原味和竹炭包造成,黑白交錯,有點像太極的圖案哦

叉燒包的叉燒餡料可多多一點點,味道不俗,但甜一點更好哦。
柚子鮑魚$85

一人一粒鮑魚,飲茶也飲得有氣派哦。

鮑魚以乾冰伴隨,旁人看到也眼金金
鮑魚厚肉彈牙,熟至剛好,肥厚軟滑,嚼得很滿足哦。
豆腐汁南瓜紫薯$75

南瓜蓉配紫薯粒,甜甜鹹鹹,健康之選哦。
鍋鍋西施飯$130
鄉下佬炒飯$110
棗皇燉蛋白$50
2017-04-08
2017-03-09 1131 瀏覽
甫走入「會所一號」就知係專搞婚宴!主色係Frozen 公主的Tiffany blue,又有花花、燭台、貝殼等瑰麗優雅的擺設,都是女孩子大愛的夢幻裝瑝。餐廳的地方不大,然而,枱與枱之間都闊落,座位舒適,好適合一家老少。餐廳中午12時開始營業,我們是頭一批食客!我安頓好2個小B,就馬上叫嘢食。等嘅時候就四圍參觀和影相。小Bs同太陽伯伯好Friend,2個直奔戶外地方-大露台,大到可以有Backdrop,幾張戶外用的茶几及椅子。小孩可以跑跳一陣子也不影響其他人,蠻好!影完相,玩完一輪,過左超過30分鐘都未有嘢食。和店員反映一下,他們都很有禮貌地説去跟進。最後,要再過15分鐘先有第一碟㸃心。幸好,之後的㸃心都陸續送上,安撫了雷鳴的肚子!冷盤小食橙冬瓜 - 圓圓的冬瓜波波,有36mm車厘子般大,浸在橙汁裡也染成了橙色,看上去似生日蛋糕上的哈蜜瓜波!食落冰涼,冬瓜不似慣常的冬瓜被煮淋,感覺真的似哈蜜瓜,只是換成橙味矣已!甜甜地,似食水果,幾好味,直覺認為應加一球雪糕或涼粉襯底😜咸㸃色色蝦條 - 服務員拿著銀色的調酒杯走到我們的枱邊,介紹完這是「色色蝦條」,就好似食M記Shake Shake 薯條咁

冷盤小食

咸㸃
色色蝦條 - 服務員拿著銀色的調酒杯走到我們的枱邊,介紹完這是「色色蝦條」,就好似食M記Shake Shake 薯條咁上下上下Chok個杯。內裡其實係蝦膠春卷,約8-9條,每條有手指般粗幼長短。春卷外皮卜脆,shake shake 完沾了紫菜碎更加惹味,而蝦膠都香囗彈牙,加埋係食客面前表演shake shake,小朋友尤其興奮,好睇好食。
有排餃 - 係4粒蝦餃加配不同裝飾,如黑松露、三文魚子等。4款餃的味道差不多,而饀料略嫌鬆散。本人就較喜歡傳統脹卜卜,大大隻的蝦餃。

真的假不了 • 假的真不了 - 好有綽頭的點心名!其實係山竹牛肉和义燒包。义燒包的外皮是黑白花斑,好似雲石咁,除此之外,就跟一般义燒包無異,冇乜特別。「真的假不了」就有啲特色,牛肉球中央藏了一粒牛柳粒,味道不俗,但感覺還是花臣居多😝

白裡透紅 - 即鮮竹卷,蛋白茄汁底。賣相精緻,味道合乎與期。
主食

全部都係雞 - 金字塔形的糯米雞。有別於一般的做法,這個糯米雞係一層飯一層餸,又再一層飯一層餸咁疊上去。另配一小樽汁醬on side,要唔要汁,要幾多汁,你有得揀!唔淋汁食一啖,飯係軟滑的,餡料的汁稀稠適中,甜甜地,又有啲咸香,唔錯!又淋汁試吓。小樽內的汁和餡料的汁是相同的。加左汁食固然更濕潤滑溜,加倍好味!

貴花蟹肉炒粉絲 - 全餐最好味的菜式!粉絲炒得乾爽,其他配料如:蟹肉芽菜等份量恰到好處。調味又濃淡得宜,好想Encore!2個小朋友唔洗叫都食左2碗,味道可想而知。

原個芝士南瓜飯 - 另一精緻出品。將整個南瓜𢱑空,盛了海鮮芝士焗飯。焗飯似西式煮法,味道達標,南瓜肉才是重點,非常香甜!
甜點 - 青頭仔 · 紅豬豬 - 為2個小B而設的!好似三眼仔嘅奶皇包和箭豬形的豆沙包。造型有趣,逗得大人細路都好開心!奶皇饀和豆沙饀幼滑,好味😋
總結 - 食吓傾吓玩吓,不經不覺就過左3小時。餐廳的環境一流,座位寛濶,枱與枱之間有充足的空位,既不會太嘈,又不怕自己的小孩會容易碰撞到其他食客而不便(這是很多家長的煩惱😔)。食物質素中上,可以感受到廚師的心思設計。加上店員服務友善,值得Encore!!
2017-02-19
2017-03-09 9718 瀏覽
試過兩間 club one 的酒樓都發現各有不同, 雖然都是連鎖經營, 不同好像每間都有唔同主題, 今天行過 K11 發現了這裡有 club one 的酒樓, 所以決定去試一試個名叫sky 空中花園, 以為景色不錯,點知是舊樓景, 不過內部佈置,用具一流點心名稱大玩粵語文化及流行文字 menu 設計精美我地點左有排餃, 蟹籽燒賣, 真的假不了,不是梨, 色色蝦條, 白裡透紅, 海參瑤柱炆伊麵, 青頭仔色色蝦條:上菜時, 大玩酒吧搖調酒器, 起初唔知發現咩事, 後來才知道原來是侍應生送上“色色蝦條” 這是蝦春卷的變奏,配上七味粉,(終於明白點解要表演搖調酒器),咁樣做就可以做到每條蝦條都沾上七味粉味道方面:皮脆蝦肉份量不少,加了七味粉的鹹微辣,提升了味道 海參瑤柱炆伊麵:這個有點失望, 海參找不到,瑤柱少許, 只有大量韮黃,芽菜,冬菇絲,不過伊麵入味 真的假不了:這是叉燒包變奏, 白色包皮加了黑色材料,起初以為是加黑芝麻,不過食落無芝麻味,估佢係加竹碳,餡料無變,還是叉燒同叉燒醬汁,味道一般蟹籽燒賣:棄用黃皮做, 不過餡料同味道一般,無大驚喜青頭仔:五六十年代的流行語, 所以講食佢(個名

點心名稱大玩粵語文化及流行文字
menu 設計精美

味道方面:皮脆蝦肉份量不少,加了七味粉的鹹微辣,提升了味道
海參瑤柱炆伊麵:這個有點失望
海參瑤柱炆伊麵
真的假不了
蟹籽燒賣:棄用黃皮做, 不過餡料同味道一般,無大驚喜
蟹籽燒賣
青頭仔:五六十年代的流行語, 所以講食佢(個名),真的有點尷尬
, 它是奶黃流沙包的變奏, 見其他人按到青頭仔流口水, 可惜我太遲食佢, 流唔到口水啦!
所以要一上枱即時食,奶黃味重,甜味夠,不過量少,可能亦是流唔到口水的其中一個原因🤔🤔
青頭仔
有排餃:大玩同音異字, 做到影像同文字相配合
這蝦餃用料真重手, 當然價錢亦不平,用上大粒魚子, 一大片黑松露, 其餘兩款就是為喜歡辣同酸的人而設,wasbi同酸薑絲
魚子大粒,一咬落去真的會有爆漿的感覺

黑松露味濃配上彈牙蝦肉不錯

wasbi份量剛好提高蝦肉鮮味

酸薑絲配蝦肉感覺無咁油膩
有排餃
白裡透紅:個名好靚, 原來只是炸蝦肉什菜春卷, 加極少量蕃茄碎同透明芡汁
味道方面:春卷炸得鬆脆, 味道ok, 但加埋芡汁就要扣分啦!所謂白(即是蛋白)透紅(即是蕃茄粒)不過食唔到蛋白香同蕃茄味
白裡透紅
不是梨:又是改得好生鬼的名字, 因為它真的不是梨, 大家估下係咩?我估唔到, 侍應生都忍唔住提我, 它是咸水角

賣相一流, 造型似,“ 梨枝”估是炸了的八仙果條造成, “梨皮”厚薄適中, 不過餡料份量偏少同無咩材料
不是梨
茶每位要20蚊, 小食亦是, 不過茶味唔出,無茶味,有點失望
小食還可以, 花生特別脆
小食
後記:服務一流, 特別是一位女侍應生, 因為今次是同長老們一齊食, 她們最怕飲凍茶, 一定要水滾, 一位侍應生替長老加水時, 聽到媽媽長老同爸爸長老話杯茶凍要倒, 侍應生不只給她倒左杯茶, 還立即再倒熱水給她,這樣細心的服務, 真的值得一讚
  • 不是梨
2017-02-28 1038 瀏覽
難得跟男友一起放假,可以早點出門飲茶行街,男友帶我去ClubONE於尖沙咀K11 新店空中花園飲茶,原來這裡除了有晚市飲宴,也有中午茶市。餐廳裝修以淡綠色為主色,優雅高貴,平日帶長輩來飲茶吃飯絕對不會失禮。 廳餐主打新派點心,將傳統點心配上特別有又趣的名字,如果看不明白,可以請服務員解釋。 茶具也採用淡綠色,美美的。 前菜小食三款。 有排餃,好可愛的名字,四款不同口味的蝦餃,包括松露、山葵、三文魚籽及紫薑,買相滿分。超薄蝦餃皮配上飽滿蝦仁,熱辣辣非常鮮味,當中我最愛松露,好濃郁有齒頰留香的感覺。 假的真不了,原來是牛肉球。入口即化肉味香濃,咬開牛肉球中間發現原來還包著牛柳粒, 口感特別。 蟹子燒賣,大大粒好足料,外皮煙韌不會太肥膩。 海參瑤柱炆伊麵,海參切成絲,淋淋滑滑有嚼勁,伊麵較濕身吸滿醬汁非常濃味。 整體不錯,下次再帶家人來試試。

茶具也採用淡綠色,美美的。

前菜小食三款。

蟹子燒賣,大大粒好足料,外皮煙韌不會太肥膩。

整體不錯,下次再帶家人來試試。
2017-02-20
  • 有排餃
  • 假的真不了
2017-02-23 5772 瀏覽
家人當中亦有識飲識食之人,今天我們一起來到這個開業不久的空中花園,由Club One主理,小妹一向對這集團的出品印象不錯,初聞其名已經夠吸引,待小妹看過內裡乾坤。 一進大堂,已被整個蒂芙尼藍主題及水晶燈裝飾吸引著,格局有點像迪迪尼。 入到主廳,充滿著花,整個裝修充滿童話的夢幻感覺,場地明顯是為婚宴度身訂造,估計應可擺十多圍。 橙冬瓜($65),球狀的冬瓜,以橙汁醃製,賣相佳,為消暑佳品,不過橙汁的味道有點像芬達,如果換作鮮橙汁(其實Mr. OJ都好丫)效果會更佳。 色色蝦條($55),取其Shake Shake的諧音,甚有綽頭,店員會以調酒器把蝦條及紫菜調味粉一起Shake,就變成惹味的蝦條啦!蝦條還是熱騰騰,香脆可口,蝦肉餡料調味佳,為不錯的餐前小吃! 細細條,易入口,唯一要投訴的就是太少了。 家鄉黑木耳($65),味道酸酸辣辣的,有泰式風味,很刺激醒胃的一道前菜。 有排餃($80),單是名字已經很花心思,賣相也很精緻,有分別以酸薑、三文魚籽、Wasabi及松露作蝦餃面的配料,小妹挑了酸薑來吃,原來蝦餃可以做到這個層次,蝦肉鮮味爽口,餃皮薄,加上酸美美的酸薑,為味蕾帶來新鮮感

細細條,易入口,唯一要投訴的就是太少了。

有排餃($80),單是名字已經很花心思,賣相也很精緻,有分別以酸薑、三文魚籽、Wasabi及松露作蝦餃面的配料,小妹挑了酸薑來吃,原來蝦餃可以做到這個層次,蝦肉鮮味爽口,餃皮薄,加上酸美美的酸薑,為味蕾帶來新鮮感。

假的真不了($60),其實不太明白跟這道竹炭叉燒飽有可關係,Any肥,這道點心又是不容易在別處吃到,竹炭其實沒什麽味道,這個包的口感帶點硬,叉燒餡料味道則正常,這道菜反而有少許失望。

有假的真不了,當然也有真的假不了($69),實為牛肉球,店員告知內有玄機,原來牛肉球裡釀了一片安格斯牛柳粒,都頗特別。

原個芝士南瓜飯($150),是喜愛芝士的朋友必食之選,打開南瓜蓋,芝士滿滿的,配料有蝦肉及其他海鮮,調味得宜,芝士醬汁還滲透至飯粒的每寸,好好味呢!

白裡透紅($59),很漂亮的名字,其實只是鮮竹巻,裡面的餡料有蝦及蔬菜,蝦肉依舊保持優質水準,淋上蕃茄汁,味道清新。

黑蒜燉排骨($59),排骨鮮美有咬勁,調味佳,內附黑蒜一顆,此為潮流健康食物,味帶甜,略有蒜香,排骨肉質鮮味,口感爽口彈牙,以沙煲上,賣相有誠意。

全部都係雞($45),很緊貼潮流的名字,取其他皆因它是一隻糯米雞,還有兩隻公雞在小杯子及碟上,可謂一絲不苟,賣相很特別,呈圓錐形,味道方面,糯米熱騰香軟,餡料味道保持水準,再淋上醬汁,令口感更Juicy,味道更豐富。

青頭仔($60),名字真的令人想入非非,令小妹不禁點一客看過究竟,原來是河童造型的奶黃飽,雖然外型尚有改進空間,但都令家中大小興奮不已,飽皮味道帶點淡淡的綠茶味,內裡的奶皇餡料夠流沙,為有水準之奶皇飽!

紅豬豬($60),紅豆餡的炸饅頭,其小箭豬造型,又秒殺了不少菲林,小妹本身不愛紅豆,姑且一試,發現有驚喜,飽身熱騰鬆軟,紅豆餡甜度適中,不錯!

這裡整體上的食物質素佳,賣相精緻,環境夠夢幻,唯獨份量略小,大夥兒來要多點幾款才填飽肚子呢!
2017-02-22
2017-02-23 886 瀏覽
今天和家人到這家以空中花園為主題的中餐廳,內裡裝修一絲不苟,老婆和家人都很喜愛,還未坐定,已經四散到處拍照。 草原望風坡($80),材料包括洋葱、芫茜、大葱及牛展,味道酸酸甜甜的,有點泰菜Feel,開胃醒胃,為不錯的前菜。 原個芝士南瓜飯($150),賣相得,香濃的芝士加上南瓜香,為無敵之配搭,飯的配菜主要為蝦,肉質彈牙爽口,好味! 有排餃一客四件($80),賣相吸引,每件各具特色,以不同的新鮮配搭配料放上蝦餃面,實在有心思,味道都不錯,蝦肉新鮮味美。 白裡透紅($59),引人入勝之名字,實為鮮竹巻配茄醬,味道清,帶點蕃茄的微酸,淋上這個醬汁令平凡的鮮竹巻增添新鮮感,內裡的蝦肉亦很爽口彈牙。 全部都係雞($45),即是糯米雞,飯粒煙靭可口,餡料調味出色。

2017-02-22
會所 1 號在港有多間酒家食肆,多以會所飲宴場地定位。開業於尖沙咀 K11 的空中花園,可算是較新的一間。餐廳的裝潢優雅,花蹤處處,並以討人喜愛的 Tiffany Blue 作主色調。作為一個理想的飲宴場地,四正無柱的格局十分重要。餐廳以空中花園為名,除了因位處 Sky 樓層外,更設有一個室外的小花園供證婚用途。 有別於傳統中式酒家,空中花園所提供的點心佳餚均帶點嶄新元素。 小吃首先是四道冷盤小吃,橙冬瓜以橙汁浸泡冬瓜小球,橙味芳香,冬瓜甜爽。家鄉黑木耳賣相平實,帶辣的口味能喚醒沈睡中的味蕾。豆腐汁南瓜紫薯洋溢點點和風味道,選材健康,只是豆腐香氣不明顯。草原望風坡充滿泰菜風味,芫茜味濃,檸檬柚子酸感淡淡,牛肉絲頓時退守綠葉位置,為菜餚帶來穩實的口感。 點心 各款點心多以有趣的名字命名,單從名字較難參透當中玄機。色色蝦條是香口炸物,香脆的小蝦春卷以調酒用的小酒盅盛載,上菜前一刻原盅與紫菜七味粉 shake shake 拌勻,玩味十足。 有排餃一客四件,是蝦餃的變湊,面上分別放上松露、三文魚籽、秋葵芥末及酸薑,中西日風融合。筆者試了一件秋葵芥末口味,蝦肉爽鮮,配合芥末吃還不是一件熱

小吃

家鄉黑木耳
豆腐汁南瓜紫薯
草原望風坡
點心

色色蝦條
有排餃一客四件,是蝦餃的變湊,面上分別放上松露、三文魚籽、秋葵芥末及酸薑,中西日風融合。筆者試了一件秋葵芥末口味,蝦肉爽鮮,配合芥末吃還不是一件熱食「壽司」?!
有排餃
黑蒜燉排骨以雅緻的小燉盅盛載,排骨選材肥瘦適中,有不錯的鬆軟感。黑蒜是健康美味的食物,但整盅只有一小件實難滿足大家的期盼。
黑蒜燉排骨
白裡透紅其實是腐皮卷,面上伴以蛋白鮮茄製成的醬汁。與其說白裡透紅,其實紅裡透白更為貼切。腐皮卷經煎炸處理,縱使浸潤於醬汁當中,仍保留不俗的香脆感,配合卷中的爽口蝦肉粒,成就一道美味的菜餚。
白裡透紅
全部都係雞當真是一道與雞有關的菜式。有別於一般的糯米雞,這隻糯米雞被製作成金字塔狀,並置於公雞碟上。濃厚的醬汁分開呈上,同樣以印有公雞圖案的小杯盛載,果真全部都係雞!淺嚐一小口,糯米掛滿醬汁既上味,又煙韌彈牙,值得推介。
全部都係雞
「真的假不了,假的真不了。」多年前曾被熱炒的一句說話,現在變成兩道耐人尋味的點心。真的假不了外觀是平平無奇的牛肉球,食感軟滑。驚喜位藏於牛肉球的內部,釀入了一小件安格斯牛柳粒,成功將牛肉香氣提升至另一個層次。
真的假不了
至於假的真不了,其實是叉燒包,除了賣相黑白相間比較特別之外,味道上沒有太大驚喜。
假的真不了
小菜

貴花蟹肉炒粉絲是一道小菜,炒煮得乾爽,蛋香尤其出眾,評分理想。
貴花蟹肉炒粉絲
飯麵

原個芝士南瓜飯以原個南瓜偷空作盛器,賣相討好。雖然飯品的餸料份量不多,但單是拉絲芝士及甜軟南瓜兩款簡而美的食材已值得讚賞。
原個芝士南瓜飯
甜品

本想一試潮式反沙芋,奈何與此緣慳一面。轉移目標至兩款可愛包點,青頭仔名副其實擁有青頭仔河童造型,內裏是金黃流沙奶黃餡,一按而下,流沙餡料一噴出嚟,相當誘人。
青頭仔
紅豬豬呈箭豬狀,以紅豆蓉作餡,亮點是略帶脆口的外層,為包點增分不少。
紅豬豬
總括來説,空中花園的用餐環境佳,食品賣相精緻,價錢合理,值得試試!

[19/2/2017; Sun]
題外話/補充資料: 泊車情報:週五六日消費滿 $500/$800 免費泊車 1/2 小時。
2017-02-19
貴花蟹肉炒粉絲