2017-03-09 1131 瀏覽
甫走入「會所一號」就知係專搞婚宴!主色係Frozen 公主的Tiffany blue,又有花花、燭台、貝殼等瑰麗優雅的擺設,都是女孩子大愛的夢幻裝瑝。餐廳的地方不大,然而,枱與枱之間都闊落,座位舒適,好適合一家老少。餐廳中午12時開始營業,我們是頭一批食客!我安頓好2個小B,就馬上叫嘢食。等嘅時候就四圍參觀和影相。小Bs同太陽伯伯好Friend,2個直奔戶外地方-大露台,大到可以有Backdrop,幾張戶外用的茶几及椅子。小孩可以跑跳一陣子也不影響其他人,蠻好!影完相,玩完一輪,過左超過30分鐘都未有嘢食。和店員反映一下,他們都很有禮貌地説去跟進。最後,要再過15分鐘先有第一碟㸃心。幸好,之後的㸃心都陸續送上,安撫了雷鳴的肚子!冷盤小食橙冬瓜 - 圓圓的冬瓜波波,有36mm車厘子般大,浸在橙汁裡也染成了橙色,看上去似生日蛋糕上的哈蜜瓜波!食落冰涼,冬瓜不似慣常的冬瓜被煮淋,感覺真的似哈蜜瓜,只是換成橙味矣已!甜甜地,似食水果,幾好味,直覺認為應加一球雪糕或涼粉襯底😜咸㸃色色蝦條 - 服務員拿著銀色的調酒杯走到我們的枱邊,介紹完這是「色色蝦條」,就好似食M記Shake Shake 薯條咁

冷盤小食

咸㸃
色色蝦條 - 服務員拿著銀色的調酒杯走到我們的枱邊,介紹完這是「色色蝦條」,就好似食M記Shake Shake 薯條咁上下上下Chok個杯。內裡其實係蝦膠春卷,約8-9條,每條有手指般粗幼長短。春卷外皮卜脆,shake shake 完沾了紫菜碎更加惹味,而蝦膠都香囗彈牙,加埋係食客面前表演shake shake,小朋友尤其興奮,好睇好食。
有排餃 - 係4粒蝦餃加配不同裝飾,如黑松露、三文魚子等。4款餃的味道差不多,而饀料略嫌鬆散。本人就較喜歡傳統脹卜卜,大大隻的蝦餃。

真的假不了 • 假的真不了 - 好有綽頭的點心名!其實係山竹牛肉和义燒包。义燒包的外皮是黑白花斑,好似雲石咁,除此之外,就跟一般义燒包無異,冇乜特別。「真的假不了」就有啲特色,牛肉球中央藏了一粒牛柳粒,味道不俗,但感覺還是花臣居多😝

白裡透紅 - 即鮮竹卷,蛋白茄汁底。賣相精緻,味道合乎與期。
主食

全部都係雞 - 金字塔形的糯米雞。有別於一般的做法,這個糯米雞係一層飯一層餸,又再一層飯一層餸咁疊上去。另配一小樽汁醬on side,要唔要汁,要幾多汁,你有得揀!唔淋汁食一啖,飯係軟滑的,餡料的汁稀稠適中,甜甜地,又有啲咸香,唔錯!又淋汁試吓。小樽內的汁和餡料的汁是相同的。加左汁食固然更濕潤滑溜,加倍好味!

貴花蟹肉炒粉絲 - 全餐最好味的菜式!粉絲炒得乾爽,其他配料如:蟹肉芽菜等份量恰到好處。調味又濃淡得宜,好想Encore!2個小朋友唔洗叫都食左2碗,味道可想而知。

原個芝士南瓜飯 - 另一精緻出品。將整個南瓜𢱑空,盛了海鮮芝士焗飯。焗飯似西式煮法,味道達標,南瓜肉才是重點,非常香甜!
甜點 - 青頭仔 · 紅豬豬 - 為2個小B而設的!好似三眼仔嘅奶皇包和箭豬形的豆沙包。造型有趣,逗得大人細路都好開心!奶皇饀和豆沙饀幼滑,好味😋
總結 - 食吓傾吓玩吓,不經不覺就過左3小時。餐廳的環境一流,座位寛濶,枱與枱之間有充足的空位,既不會太嘈,又不怕自己的小孩會容易碰撞到其他食客而不便(這是很多家長的煩惱😔)。食物質素中上,可以感受到廚師的心思設計。加上店員服務友善,值得Encore!!
2017-02-19