2017-03-09 9718 瀏覽
試過兩間 club one 的酒樓都發現各有不同, 雖然都是連鎖經營, 不同好像每間都有唔同主題, 今天行過 K11 發現了這裡有 club one 的酒樓, 所以決定去試一試個名叫sky 空中花園, 以為景色不錯,點知是舊樓景, 不過內部佈置,用具一流點心名稱大玩粵語文化及流行文字 menu 設計精美我地點左有排餃, 蟹籽燒賣, 真的假不了,不是梨, 色色蝦條, 白裡透紅, 海參瑤柱炆伊麵, 青頭仔色色蝦條:上菜時, 大玩酒吧搖調酒器, 起初唔知發現咩事, 後來才知道原來是侍應生送上“色色蝦條” 這是蝦春卷的變奏,配上七味粉,(終於明白點解要表演搖調酒器),咁樣做就可以做到每條蝦條都沾上七味粉味道方面:皮脆蝦肉份量不少,加了七味粉的鹹微辣,提升了味道 海參瑤柱炆伊麵:這個有點失望, 海參找不到,瑤柱少許, 只有大量韮黃,芽菜,冬菇絲,不過伊麵入味 真的假不了:這是叉燒包變奏, 白色包皮加了黑色材料,起初以為是加黑芝麻,不過食落無芝麻味,估佢係加竹碳,餡料無變,還是叉燒同叉燒醬汁,味道一般蟹籽燒賣:棄用黃皮做, 不過餡料同味道一般,無大驚喜青頭仔:五六十年代的流行語, 所以講食佢(個名

點心名稱大玩粵語文化及流行文字
menu 設計精美

味道方面:皮脆蝦肉份量不少,加了七味粉的鹹微辣,提升了味道
色色蝦條
海參瑤柱炆伊麵:這個有點失望
海參瑤柱炆伊麵
真的假不了
蟹籽燒賣:棄用黃皮做, 不過餡料同味道一般,無大驚喜
蟹籽燒賣
青頭仔:五六十年代的流行語, 所以講食佢(個名),真的有點尷尬
, 它是奶黃流沙包的變奏, 見其他人按到青頭仔流口水, 可惜我太遲食佢, 流唔到口水啦!
所以要一上枱即時食,奶黃味重,甜味夠,不過量少,可能亦是流唔到口水的其中一個原因🤔🤔
青頭仔
有排餃:大玩同音異字, 做到影像同文字相配合
這蝦餃用料真重手, 當然價錢亦不平,用上大粒魚子, 一大片黑松露, 其餘兩款就是為喜歡辣同酸的人而設,wasbi同酸薑絲
魚子大粒,一咬落去真的會有爆漿的感覺

黑松露味濃配上彈牙蝦肉不錯

wasbi份量剛好提高蝦肉鮮味

酸薑絲配蝦肉感覺無咁油膩
有排餃
白裡透紅:個名好靚, 原來只是炸蝦肉什菜春卷, 加極少量蕃茄碎同透明芡汁
味道方面:春卷炸得鬆脆, 味道ok, 但加埋芡汁就要扣分啦!所謂白(即是蛋白)透紅(即是蕃茄粒)不過食唔到蛋白香同蕃茄味
白裡透紅
不是梨:又是改得好生鬼的名字, 因為它真的不是梨, 大家估下係咩?我估唔到, 侍應生都忍唔住提我, 它是咸水角

賣相一流, 造型似,“ 梨枝”估是炸了的八仙果條造成, “梨皮”厚薄適中, 不過餡料份量偏少同無咩材料
不是梨
茶每位要20蚊, 小食亦是, 不過茶味唔出,無茶味,有點失望
小食還可以, 花生特別脆
小食
後記:服務一流, 特別是一位女侍應生, 因為今次是同長老們一齊食, 她們最怕飲凍茶, 一定要水滾, 一位侍應生替長老加水時, 聽到媽媽長老同爸爸長老話杯茶凍要倒, 侍應生不只給她倒左杯茶, 還立即再倒熱水給她,這樣細心的服務, 真的值得一讚
青頭仔
有排餃