2019-09-25 95 瀏覽
想食泰國野又唔想走去九龍城,就搵左位於灣仔既新泰。佢地餐廳既設計同擺設都充滿泰國風情仲有好多打卡位添。店員都好主動有禮😊座位好闊落。燈光暗暗地,坐得好舒服。至於食物方面佢地都有好多選擇,咖喱、泰式炒粉麵飯、泰國特色小食、沙律都有齊哂。次次去泰國餐廳我地都必食咖喱,今次都唔例外叫左馬沙拉咖喱 有雞牛豬可以選擇,我地就揀左牛肉,咖喱入面有牛肉片、薯仔、青椒、車厘茄等等,呢個咖喱係唔辣,帶小小甜,我地就叫左印度薄餅黎點咖喱,薄餅又酥又脆,一d唔油膩,點埋咖喱一流👍🏻冬蔭公海鮮金邊粉,鋪上左幾種唔同既海鮮,好豐盛😆金邊粉入口好滑,咬落有口感,亦都好掛湯,啖啖都有濃濃既冬蔭公味鹽焗鱸魚,上菜時候熱辣辣,魚上面有小小粗鹽,肉質鮮甜嫩滑,就咁點小小鹽食已經好好味,食到魚本身既鮮甜味。亦可以點佢地既泰國辣醬,別有一番風味
仲有好多打卡位添。店員都好主動有禮😊座位好闊落。
燈光暗暗地,坐得好舒服。
次次去泰國餐廳我地都必食咖喱,今次都唔例外叫左馬沙拉咖喱

泰式美食其實係我最愛既 令人愛不釋手講起泰式料理 其實除左係九龍城食之外原來灣仔都🈶️間唔錯架 性價比超高😳水準同九龍城🈶️🉐️比較 但價錢當然都嚇你一跳啦🤢🤮頭盤 唔知咩來 我負責食 冇乜特別哇 我最愛呢隻生蝦 點泰式醬油加檸檬🍋簡直完美 食出泰式既風味而不失蝦既鮮味🤤大大粒 肉肉的田螺 肉質鮮甜😋海南雞🈶️D失色 好鞋口 雪藏雞味重 失望烏頭魚一直都係我最愛 好食 熱辣辣🤯原本打算叫鹽燒烏頭 可惜冇貨😅😅豬頸肉🈶️D薄皮 細舊 唔夠火侯 麻麻地好食重點係海鮮拼盤 哇 簡直大滿足呀 好好食 我依家都係留緊口水😭其實呢間雖然嘢食唔錯 但價錢都頗貴可能港島區租比較貴 公司飯來講好可以如果自己來食不了 我都係鍾意食九龍城地道泰式美食🤪🤪
泰式美食其實係我最愛既 令人愛不釋手

可能港島區租比較貴 公司飯來講好可以
如果自己來食不了
我都係鍾意食九龍城地道泰式美食🤪🤪

2019-09-25 112 瀏覽
呢間泰國菜從來都冇令我失望,食物味道好,環境好,服務態度都好。今次食咗佢幾出名嘅麵包炸軟殼蟹咖喱,果然出名係有原因!雖然都要$200一個,但其實好大份好飽㗎!麵包好食,外皮係少少脆,入面白色麵包好鬆軟,會索嗮d咖喱汁。軟殼蟹都幾脆,除咗d浸咗係咖喱汁入面好耐果d,其他都好脆好香口。唯獨我覺得咖喱唔夠辣,完全係HK口味,我鍾意食辣d嘅咖喱。外型都好靚呢!喇沙海鮮米線。喇沙湯好飲,但都係唔夠辣。蝦係好食嘅!但我以為會有多d其他海鮮添,原來得蝦。飛天通菜!其實就係蒜蓉辣椒炒通菜。如果食厭咗馬拉盞炒通菜,可以試下呢個。不過呢間嘅飛天通菜俾我食過嘅濕身,同有多陣豆豉味。串燒唔錯,有豬牛雞各兩串,推薦牛。服務真係好好啊!完全唔洗叫人斟水,侍應一見你飲咗少少就會主動過黎refill:)

串燒唔錯,有豬牛雞各兩串,推薦牛。

2019-09-25 61 瀏覽
對上一次食已經係呀仔未出世之前㗎啦,亞仔宜家大個咗啲冇咁痴身,終於都有時間出嚟同老公拍下拖啦,一出lift門,裝修格局好似冇變喎,今晚我哋雖然得兩個人,但係餐廳居然安排左一張長卡位枱俾我哋,仲好有泰式風情添😇我哋坐低左一打開Menu,都好多選擇下喎,我同老公商量左好耐,終於叫咗冬陰公湯海鮮金邊粉,泰式明爐魚,要烏頭,咖喱蝦,同埋叫咗一杯芒果沙冰,餐廳侍應生服務好好,反應快,我哋一話要點嘢食,即刻已經有三個侍應生回應我哋啦講番啲食物先,冬陰公湯我同老公都大贊,因為佢嘅辣度同酸度都好適中,金邊粉好滑, 而且好多料👍🏻泰式明爐烏頭魚,無泥味,新鮮,個湯底好濃,配上配菜,再加附上醮汁,酸酸甜甜辣辣,好味芒果沙冰,好香芒果味咖哩蝦

芒果沙冰,好香芒果味

咖哩蝦
  • 冬陰公
2019-09-24 75 瀏覽
今日收工同朋友去食飯慶祝生日。我地兩個都鐘意食泰國嘢,平時我自己去開九龍城食泰國菜,但因為我地兩個都係港島區番工,就揀左係呢區既泰國菜試下!餐廳個裝修好靚,成間餐廳個感覺好舒服、好乾淨同埋充滿泰國特色。我地就被安排坐係有啲紗包圍我地既卡位,好特別既體驗!首先就係沙嗲串燒,一碟有6串:牛肉、雞肉、豬肉各兩串。啲肉都唔會烤到好乾,仲有少少肉汁係裡面,加埋個沙嗲醬好掂!個人最鐘意係雞肉串!主食我地嗌左碗叻沙蝦米線一齊些牙。碗米線個湯底唔好濃郁,唔會好水好稀,一啲都唔馬夫啊!我地最後連啲湯都唔放過😎 我最鐘意就係啲豆卜會索哂啲湯,咬落去會咇少少湯汁出黎,好正!我地仲叫左麵包焗咖喱軟殼蟹。呢碟係今餐嘅重頭戲。一上菜我同朋友都係咁瘋狂同佢影相😂啲麵包好軟熟,點埋啲咖喱汁真係好好味。烤到鬆軟既軟殼蟹配埋咖喱汁,而個汁唔係淨係得汁喎,仲有唔同既蔥、芹菜等等既配料,食落去有唔同層次既口味,值得一試!呢個咖喱係甜甜地既,唔食得辣都可以試下。推介!而家出街食飯都慣左要食碟菜。今次我地叫左飛天通菜。飛天通菜同馬拉盞唔同,呢個比較重蒜香,配埋一粒粒似係豆豉一齊炒,係另一種泰式風味😋😋臨走前我見隔離枱個炒金邊粉好

串燒沙嗲(6串)

叻沙蝦米線

麵包焗咖喱軟殼蟹

臨走前我見隔離枱個炒金邊粉好似好正咁,有機會一定會再黎食多次😛😛😛
2019-09-23
生日
串燒沙嗲(6串)
叻沙蝦米線
麵包焗咖喱軟殼蟹
2019-09-22 227 瀏覽
自從公司搬離灣仔區後,就好少再踏足呢區覓食,今晚適逢約咗個朋友食飯,就去下久違嘅灣仔搵食啦!好耐無食泰國野啦,今次就係openrice search 到呢間無論係好評同埋評分都頗高嘅泰國餐廳門面裝修非常泰式,好似置身於泰國一樣!另外呢度啲位置都比較闊落,非常舒服,適合一班朋友聚餐生蝦非常新鮮,醬汁酸酸辣辣,好開胃😋另外,餐廳用冰袋而唔係直接用冰嚟冰鎮生蝦,唔會令到生蝦味道變淡👍🏻呢道馬拉盞炒通菜夠曬鑊氣,味道又唔會太濃或太鹹,可惜嘅係份量有啲少,3個人食唔夠分呀😭呢個燒牛扒有啲位置燒得比較熟,差不多全熟,有啲位置就比較生,大約三成左右,邊位就些少脆身。平時就係西餐廳食牛扒就食得多,今次係泰國餐廳食,配上泰式三味醬又係另一番風味☺️炒花甲嘅呢個醬貌似係黃咖喱/紅咖喱,醬汁較杰身,唔會太辣,有洋蔥、青椒等伴菜,再用鬆脆香口嘅酥餅蘸沾剩餘嘅醬汁,真係食到我地3個都lam lam脷呀😋平時係出面食串燒大多數都剩係得肉,今次呢道嗌嘅串燒係蔬果、肉類隔住咁串起,減低肉帶嚟嘅油膩感,另外,呢個醬汁略帶香矛味,好特別,而且唔辣,啱曬啲食唔到辣嘅朋友👍🏻甜品拼盤就啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人啦😝我哋三個人,

泰式生蝦

馬拉盞通菜

燒西冷牛扒

泰式炒花甲

印度酥餅

串燒羊肉
甜品拼盤就啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人啦😝我哋三個人,每款都分到一舊,分別有椰汁大菜糕、綠豆糕、斑蘭椰汁糕、椰汁西米糕同芒果糯米飯,我最鍾意食椰汁西米糕,西米又煙韌,粟米又爽口,一舊甜品就滿足曬兩個口感,不過如果加返一粒粟米喺面做點綴就perfect啦!☺️
泰式甜品大拼盤

印度酥餅
串燒羊肉
泰式甜品大拼盤
2019-09-20 96 瀏覽
中秋過了還是高溫持續,胃口欠佳就想吃一頓泰菜,搜尋灣仔區就找到這間附近上班族都推薦的泰菜餐廳。先來個無骨鳳爪沙律做前菜。份量不多,味道也一般般,不推薦。再來一打串燒,見其他食評都不太推薦牛就點了雞和豬。串燒味道是香口的,但點了醬汁就不太分辨到那款是雞那款是豬。主菜點了豬頸肉、青檸烏頭、雞肉青咖哩、薄餅、咸魚炒芥蘭和炒金邊粉。主菜也有水準,但各人最愛居然是炒金邊粉。意猶未盡再追加了兩客羊肉串燒跟蝦醬炒飯,炒飯又很快被掃光,羊肉串就太韌也不入味,不推薦。

先來個無骨鳳爪沙律做前菜。份量不多,味道也一般般,不推薦。

• 泰式蝦炒金邊粉
2019-09-18 129 瀏覽
這晚朋友剛放工,約她在灣仔附近吃飯,我們大概九點半到達,那裏的人已經不算多,大概還有三成客人。 我們挺喜歡它這裏的設計,非常漂亮,也很有東南亞的色彩。我們入座後服務員隨即送來水和餐牌。 我們挺餓的,而且金邊粉是重點推薦,所以叫了一個。金邊粉上來的時候我們都忍不住驚歎一聲,因為確實弄得很漂亮。上面一層蛋漿拉出來的花紋,包裹著金邊粉,與一般的不同。切開,裏面熱氣騰騰的,更是吸引~味道也很足,金邊粉的口感也挺爽。我們也叫了一份印尼薄餅和一份菜-參峇炒羊角豆(其實是秋葵)印尼薄餅剛上來的時候沒那麽脆,要等它涼一點才脆。 那個菜挺好吃的,我個人也喜歡秋葵,加上它有一點辣辣得很開胃。最後便是芒果糯米飯了~很香不過就是飯有一點硬。

上面一層蛋漿拉出來的花紋,包裹著金邊粉,與一般的不同。

我們也叫了一份印尼薄餅和一份菜-參峇炒羊角豆(其實是秋葵)

最後便是芒果糯米飯了~很香不過就是飯有一點硬。

2019-09-18 249 瀏覽
每日辛苦做完嘢總會想食一餐好嘅鼓勵一下自己😛今日就嚟到位於灣仔嘅新泰東南亞餐廳~由於一早已經book咗枱嘅關係,所以一去到就可以入去享受美食😋成間餐廳嘅設計都睇得出係花咗唔少心機...除此之外,雖然待應姐姐們係識講廣東話,但係佢哋溝通都係用翻東南亞語言,令人感覺真係置身係東南亞🌴我哋被安排入座係「帳篷」裏面,感覺都幾特別😆由於都幾肚餓嘅關係,我哋兩個人都嗌咗唔少嘢食😂首先嚟到嘅係椰青🥥椰青夠哂大個,椰青水非常清甜,好解渴💦入面仲有好多椰子肉添☺️可以慢慢刮出嚟食👍🏼第二個嚟到嘅係燒豬頸肉🐖豬頸肉每一塊都係薄薄的,口感爽口彈牙🥰配撘嘅泰式醬汁亦都非常惹味😍第三個嚟到嘅係香芒軟殻蟹米紙卷🥭🦀軟殻蟹唔會炸到油淋淋,入口唔會覺得油膩👍🏼可以改善嘅地方係米紙卷比較厚身,有啲難咬,影響咗少少口感👀第四個嚟到嘅係泰式青咖喱(牛)🐂同印度薄餅~兩樣嘢係要分開嗌,薄餅唔會因爲嗌咗咖喱而附送🙈呢個係我同朋友全晚最滿意嘅菜式💕青咖喱夠香濃,充滿香料味同椰香味😚牛肉煮嘅時間控制啱啱好,肉質軟腍~薄餅口感薄脆,價錢平但係份量十足,配撘咖喱一齊食嘅話簡直係一流!!!必試嘅推介🙌🏼第五個嚟到嘅係泰式蝦炒金邊粉🦐金邊粉

由於都幾肚餓嘅關係,我哋兩個人都嗌咗唔少嘢食😂

香芒軟殻蟹米紙卷

泰式青咖喱(牛)+印度薄餅

第五個嚟到嘅係泰式蝦炒金邊粉🦐金邊粉外有一層蛋網,非常吸引✨一切開入面除咗有蝦之餘,仲有韮菜、芽菜同豆腐乾,比較特別嘅地方係入面有醃蘿蔔粒,脆脆的,加埋花生粒,令到成個口感有更多層次🤓而且金邊粉炒得乾身,甜酸度拿揑得啱啱好
泰式蝦炒金邊粉

一餐嘅最後當然要有甜品做結尾啦🥳我哋就嗌咗芒果糯米飯🥭🍚呢到嘅芒果糯米飯混合咗白糯米同黑糯米,黑糯米會較為煙韌~整體嚟講糯米嘅軟硬度適中,唔會太黏糊👍🏼椰汁味道香濃,芒果香甜🤤為今餐飯畫上咗一個完美嘅句號🤩
芒果糯米飯

• 印度薄餅
  • 香芒軟殼蟹米紙卷
  • 炭燒豬頸肉
2019-09-16 130 瀏覽
講開食泰國菜,每次少會諗到去九龍城食,但如果想印多少少,坐得舒服啲,又好食,一直都冇乜頭緒,直至去咗新泰,其他分店我未試過,不過灣仔呢間真係好特別!首先,一入到去,啲裝修已經好奢華,好有泰國風味,好似真係置身於泰國咁!睇真啲原來呢間餐廳拎咗好多獎,搞到我更加期待!!(哈哈 睇吓佢係唔係實至名歸)首先嘢飲方面, 我就叫咗芒果沙冰,朋友就叫咗梳打,兩杯嘢飲都係正常發揮,我覺得芒果沙冰嘅味道唔做作,相信應該真係用水果整嘅第一碟叫嘅菜式就係酸辣無骨鳳爪,賣相平凡,但味道地道,值得一贊如果真係要挑剔嘅話,我就認為份量可以多少少,不過講真前菜又唔會食得好多 哈哈之後我哋就叫咗一個海鮮冬陰公,有別於其他餐廳,呢度就咁用一隻碟去裝住,其實我覺得幾user friendly因為可以清楚睇到啲湯有啲咩食材,呢個冬陰公酸嘅味道比較濃烈,加埋香茅味重,所以飲落去都唔會覺得太嗆口仲有呢個蛋包炒飯,我覺得廚師嘅技術真係好好,因為一上菜嘅時候係完整一個蛋咁嘅樣,而且蛋皮非常薄,炒飯嘅材料十足,而且飯身較軟,蛋皮又保存住溫度,真係啖啖都好有鑊氣不得不一提嘅就係呢個炭燒豬頸肉,我會俾8分佢!入口非常煙銀,配喆醬汁就一流

不得不一提嘅就係呢個炭燒豬頸肉,我會俾8分佢!入口非常煙銀,配喆醬汁就一流!
唯一飲恨嘅就係我同朋友都開始有啲飽,食唔晒

始終出街食飯,一定要叫碟菜,呢隻馬拉盞通菜,馬拉盞嘅味好夠,仲有少少辣辣地咁!配埋炒飯一齊食嘅話,仲易入口!
2019-07-03
  • 芒果沙冰
  • 馬拉盞炒通菜
  • 炭燒豬頸肉
沙嘩啲級~終於有機會食到呢一間長期係灣仔區好評到不得了嘅泰國餐廳😍。好彩訂咗位食午市,去到有超多人喺門口排隊,好墟冚🤣成功落左單之後仲等左15分鐘先有嘢食,仲要唔覺意傳左比隔離檯,之後先食返🤷🏻‍♀️ANY肥,講返個泰式蝦醬炒飯先🤔個蝦醬味唔算鹹,味道突出,食落亦幾香。重點係:感覺上少油(泰國菜黎講好難得!)同冇咩味精!🤩連平時好細食嘅我都食舔舔脷,食晒成個飯🥳 -午市套餐(泰式蝦醬炒飯) | $75-新泰東南亞餐廳 灣仔軒尼詩道314-324號 W Square 2樓-
泰式蝦醬炒飯

午市套餐(泰式蝦醬炒飯) | $75
新泰東南亞餐廳
灣仔軒尼詩道314-324號 W Square 2樓
泰式蝦醬炒飯
終有機會試左朋友口中介紹, 係灣仔的正宗小泰國 - 新泰東南亞餐廳, 堅無介紹錯。兩個胃食港女食到飽到上心口, 我地諗住叫輕食有小食 - 「蒜香越南牛油雞翼($68)」 , 有粉-「冬蔭功海鮮金邊粉($75)」, 有魚 - 「酥炸香矛魚配青芒果沙律($168)」.  但當以上菜色逐一上檯時, 先知碟碟份量非常足料同大碟。「蒜香越南牛油雞翼」成6隻, 同埋蒜香 + 牛油好香濃, 係一定要試的小食, 之後到「冬蔭功海鮮金邊粉」絕不馬虎, 大大隻青口、超多蝦同墨魚, 仲有佢個金邊粉好彈牙。然後當條魚上檯時, 我地兩個港女呆了太足料太大份, 點食? 必必必必必食推薦「酥炸香矛魚配青芒果沙律」, 廚師好有心思將整條魚起左一條條肉, 然後用香矛炸, 令食時有厚肉同無骨之方便同快感。另外有個提議, 因為此魚包括了青芒果沙律好爽胃, 建議大家可以獨立叫一個青芒果沙律來試。

蒜香越南牛油雞翼
冬蔭功海鮮金邊粉
酥炸香矛魚配青芒果沙律
題外話/補充資料: 青芒果沙律好爽胃, 建議大家可以獨立叫一個青芒果沙律來試。
2019-09-05
蒜香越南牛油雞翼
冬蔭功海鮮金邊粉
酥炸香矛魚配青芒果沙律
2019-09-05 196 瀏覽
放工後乘電車過來吃晚飯,餐廳離電車站很近,很方便。餐廳環境充滿泰國風情,有些服務員也是泰國人,恍如置身泰國一樣。被安排坐在靠窗的位置,環境舒適,適合和朋友或家人聚會。先來一杯芒果沙冰,夏天飲沙冰的確是透心涼。串燒分別是雞肉,豬肉和牛肉各兩串,可以自由配搭不同肉類實在非常貼心,不會吃膩。沙爹不算辣,平時不吃辣的朋友也適合吃。幾款串燒都烤得很香口,是不錯的小食選擇。咖喱有好多款選擇,個人比較喜歡吃青咖哩,椰香味濃又不會太辣。肉類都有幾款可以選,這次就選擇了青咖喱雞。雞肉很嫩配料份量也豐富,是抵食之選。吃咖喱當然要配印度薄餅,薄餅酥軟有咬口,配咖喱吃簡直完美。馬拉盞通菜份量比預期多,通菜很嫩不會有渣,調味也剛剛好很惹味。每碟菜份量都很多,抵食又高水準,侍應服務態度非常好,絕對是性價比高之選。
放工後乘電車過來吃晚飯,餐廳離電車站很近,很方便。

被安排坐在靠窗的位置,環境舒適,適合和朋友或家人聚會。
芒果沙冰

先來一杯芒果沙冰,夏天飲沙冰的確是透心涼。
串燒(6串)

青咖哩雞

印度薄餅

吃咖喱當然要配印度薄餅,薄餅酥軟有咬口,配咖喱吃簡直完美。
馬拉盞炒通菜

芒果沙冰
串燒(6串)
青咖哩雞
印度薄餅
馬拉盞炒通菜
2019-09-03 166 瀏覽
泰國野是我們的最愛每次約會都會選擇泰式菜小食選擇最愛的泰式豬頸肉 份量都多 每人吃了好多塊 還是吃不完的附上的醬汁 有點辣有點酸 跟豬頸肉蠻配的 而肉烤得剛好 不會太乾 泰國菜又點會少了泰式蝦炒金邊粉一上菜已經被賣相吸引 很有心思的蛋網完完整整把金邊粉包圍住一打開 熱辣辣的金邊粉流出 再沾上少少青檸汁 更令味道突出想清清地 肉碎生菜包是一個不錯的選擇可選雞或豬肉 最後我們選了豬肉 味道唔會太辣 而且生菜超新鮮 將肉碎包住 一整個放在口裡 超讚有菜的新鮮 配上微辣的肉碎 是絕配喔!整體食物份量偏大 CP值超高!座位超闊敞 跟朋友聊聊天也不錯(我們的座位)飲品點了芒果沙冰和菠蘿沙冰 都好大杯 唔會太甜P.S.店員好細心 如果菜式有辣 都有所提醒 🤗
泰國野是我們的最愛

可選雞或豬肉
最後我們選了豬肉
味道唔會太辣 而且生菜超新鮮
將肉碎包住 一整個放在口裡 超讚
有菜的新鮮 配上微辣的肉碎 是絕配喔!
泰式肉碎生菜包

整體食物份量偏大 CP值超高!
座位超闊敞 跟朋友聊聊天也不錯

泰式蝦金邊粉
泰式肉碎生菜包
芒果沙冰  菠蘿沙冰
2019-09-03 104 瀏覽
今日放工約左朋友係灣仔附近食飯,大家都不約而同咁想食泰國野,所以就上網睇下有邊間近,就係google map search到依間新泰東南亞餐廳,thanks to google,因為依間餐廳實在泰泰泰好味冇諗過樓上鋪都咁多人,差唔多8點去到都坐滿哂人,好彩多數都係大枱,兩個人既枱唔洗等就有。基於太肚餓既關係,我地兩個人竟然order左5個餸朋友同我都中意食生冷野,不得不提就係個泰式生蝦,一黎夠凍,蝦肉又彈牙又爽口,而且個sauce調得好好,又辣又酸好開胃香芒軟殼蟹米紙卷 中意食軟殼蟹既問題千萬唔好錯過,隻蟹比我想像中大,雖然食落有d油膩,但配左芒果同菜就溫和返,perfect終於食主菜,叫左個青咖哩雞,個人好中意椰奶味,叫我食幾個青咖哩都肯,椰汁味好重,d雞好入味,記住要order個印度薄餅,但要小心熱,好燙手,d roti好脆好鬆軟,夾埋咖哩=100分😛最後叫左個炒羊角豆,原來係秋葵黎,不過不失,平時出面食唔到,不坊一試! 食左咁多濃味野,飲返杯椰青沙冰真係最好不過,唔太甜,但好在夠凍,好fresh

基於太肚餓既關係,我地兩個人竟然order左5個餸

香芒軟殼蟹米紙卷

最後叫左個炒羊角豆,原來係秋葵黎,