2019-09-18 249 瀏覽
每日辛苦做完嘢總會想食一餐好嘅鼓勵一下自己😛今日就嚟到位於灣仔嘅新泰東南亞餐廳~由於一早已經book咗枱嘅關係,所以一去到就可以入去享受美食😋成間餐廳嘅設計都睇得出係花咗唔少心機...除此之外,雖然待應姐姐們係識講廣東話,但係佢哋溝通都係用翻東南亞語言,令人感覺真係置身係東南亞🌴我哋被安排入座係「帳篷」裏面,感覺都幾特別😆由於都幾肚餓嘅關係,我哋兩個人都嗌咗唔少嘢食😂首先嚟到嘅係椰青🥥椰青夠哂大個,椰青水非常清甜,好解渴💦入面仲有好多椰子肉添☺️可以慢慢刮出嚟食👍🏼第二個嚟到嘅係燒豬頸肉🐖豬頸肉每一塊都係薄薄的,口感爽口彈牙🥰配撘嘅泰式醬汁亦都非常惹味😍第三個嚟到嘅係香芒軟殻蟹米紙卷🥭🦀軟殻蟹唔會炸到油淋淋,入口唔會覺得油膩👍🏼可以改善嘅地方係米紙卷比較厚身,有啲難咬,影響咗少少口感👀第四個嚟到嘅係泰式青咖喱(牛)🐂同印度薄餅~兩樣嘢係要分開嗌,薄餅唔會因爲嗌咗咖喱而附送🙈呢個係我同朋友全晚最滿意嘅菜式💕青咖喱夠香濃,充滿香料味同椰香味😚牛肉煮嘅時間控制啱啱好,肉質軟腍~薄餅口感薄脆,價錢平但係份量十足,配撘咖喱一齊食嘅話簡直係一流!!!必試嘅推介🙌🏼第五個嚟到嘅係泰式蝦炒金邊粉🦐金邊粉

由於都幾肚餓嘅關係,我哋兩個人都嗌咗唔少嘢食😂

椰青

香芒軟殻蟹米紙卷

泰式青咖喱(牛)+印度薄餅

第五個嚟到嘅係泰式蝦炒金邊粉🦐金邊粉外有一層蛋網,非常吸引✨一切開入面除咗有蝦之餘,仲有韮菜、芽菜同豆腐乾,比較特別嘅地方係入面有醃蘿蔔粒,脆脆的,加埋花生粒,令到成個口感有更多層次🤓而且金邊粉炒得乾身,甜酸度拿揑得啱啱好
泰式蝦炒金邊粉

一餐嘅最後當然要有甜品做結尾啦🥳我哋就嗌咗芒果糯米飯🥭🍚呢到嘅芒果糯米飯混合咗白糯米同黑糯米,黑糯米會較為煙韌~整體嚟講糯米嘅軟硬度適中,唔會太黏糊👍🏼椰汁味道香濃,芒果香甜🤤為今餐飯畫上咗一個完美嘅句號🤩
芒果糯米飯

部分餐牌👇🏼