2019-10-22 104 瀏覽
同朋友都係灣仔返工,所以就去咗附近間新泰食泰國菜。一到餐廳,已經見到好靚嘅裝修,啱曬大家打卡!轉角見到啲檯凳已經見到個好靚嘅帳篷咁嘅座位,點知真係可以坐到個個位!食泰國餐點少得泰式炒金邊粉?!所以我地就嗌咗個泰式蝦炒金邊粉。朋友話唔想食太多澱粉質,所以我地就另外嗌咗個馬拉沙咖哩(牛)配印度薄餅。野飲原本想嗌啤酒(見到隔離檯飲到好正咁😭)但因為聽日要返工,所以就嗌咗芒果沙冰同菠蘿沙冰。無幾耐,炒金邊粉就到咗!Size中等,好足料!有四五隻蝦!味道夠,又唔會好油!馬拉沙咖哩就唔會好辣,如果鍾意食辣嘅就可能要試另一隻咖哩。碗咖哩都好足料!好多牛肉!除咗牛肉都有啲薯仔同青椒係裡面。印度薄餅有有六塊,點咖哩汁食一流!至於菠羅沙冰同芒果沙冰,我同朋友都話對方個杯甜過自己個杯😂不過結論都係唔會太甜同埋水果味好自然,唔係嗰啲果汁劑好假嘅水果味。以灣仔區食泰國菜價錢中等,位置都好方便!餐廳好闊落,好啱朋友坐埋靜靜傾計。仲有就係啲waitress服務態度好好!經過都會笑住打招呼🤣有機會要再黎幫襯!
同朋友都係灣仔返工,所以就去咗附近間新泰食泰國菜。
一到餐廳,已經見到好靚嘅裝修,啱曬大家打卡!

以灣仔區食泰國菜價錢中等,位置都好方便!
餐廳好闊落,好啱朋友坐埋靜靜傾計。
有機會要再黎幫襯!
2019-10-21 96 瀏覽
今晚放工嚟到灣仔w square 食晚餐,嚟到呢間泰國人主理嘅新泰✅🥰早嚟坐到卡位!原來係睇到出面ge景,都幾舒坦😁😁 叫左個牛油雞翼先🤗 好香口,好惹味!牛油味足,洋蔥亦炒得好香的😻雞翼又幾大只,啖啖肉👍🏻👍🏻 另外叫左個招牌咖哩軟殻蟹麵包 🦀🦀 雖然要208蚊,但賣相好好,份量亦足夠!可以點下個麵包🥯咖哩偏甜的 軟殻蟹都有幾只,肉幾大舊 夾埋麵包食好有口感🤤 再點左個馬拉盞通菜🥳🥳 炒得非常有鑊氣!菜好新鮮。菜葉位吸哂d醬好好撈飯🐥🐥 甜品最後叫左芒果糯米飯 🍚 係有紫糯米加普通糯米 兩種米口感有d唔同 一齊食口感十足!芒果好甜 加上椰漿一齊食超正😀😻

早嚟坐到卡位!原來係睇到出面ge景,都幾舒坦😁😁
叫左個牛油雞翼先🤗

另外叫左個招牌咖哩軟殻蟹麵包 🦀🦀
雖然要208蚊,但賣相好好,份量亦足夠!可以點下個麵包🥯
咖哩偏甜的 軟殻蟹都有幾只,肉幾大舊 夾埋麵包食好有口感🤤

再點左個馬拉盞通菜🥳🥳
炒得非常有鑊氣!菜好新鮮。菜葉位吸哂d醬好好撈飯🐥🐥

甜品最後叫左芒果糯米飯 🍚
2019-10-20 111 瀏覽
最近心血來潮好想食泰國野,上網搵搵銅鑼灣附近有咩泰國餐廳就見到新泰,見評語都唔錯就同男朋友兩個去食。大概七點幾去到餐廳,一入去已經比佢環境吸引左,裝飾得好有feel好幽靜既感覺,坐落都好闊落好舒服。因為放工實在太肚餓兩個人都叫左好多野食,首先黎左野飲,我地叫左椰青沙冰同龍眼冰,個椰青沙冰好驚喜,好有椰香味而且份量好大,飲左一淡就停唔到,超級推薦!龍眼冰就都正常。之後上左椒鹽軟殼蟹,炒得好香,做前菜啱啱好。之後就到泰國餐廳必點既豬頸肉,都幾香口同埋一碟都有好多片,另外配左個泰式既醬汁,我自己就鍾意就咁食唔點醬多d🤤主菜叫左菠蘿炒飯同南瓜海鮮飯,半個菠蘿上面放住熱辣辣炒飯,入面有d雞肉肉鬆腰果等等,仲食到唔少舊菠蘿,去泰國餐廳叫菠蘿炒飯永遠都唔會中伏,好開胃好好食。另外南瓜海鮮飯就好多南瓜蓉,鍾意食南瓜既朋友可以叫黎試下,入面仲有好多款唔同既海鮮🙈最後仲有個鴨肉生菜包,肉碎鹹鹹地啱配生菜食🙆‍♀️兩個人食左好多野,坐左好耐環境舒服,野食質素都唔錯好地道泰國菜,而且另帶一提服務員全部都好好態度。如果大家心癮起想食泰國菜新泰係唔錯既選擇。
2019-10-16
  • 椰青沙冰,菠蘿炒飯
2019-10-18 209 瀏覽
今日有朋友生日 朋友中意食泰國菜 於是就book左係灣仔既依間新泰。餐廳環境寬敞,令人有種放鬆既感覺,好彩早去,可以坐窗邊卡位,8點到已差不多滿坐。唔理咁多,點餐前叫杯野涼下先!依杯菠蘿汁酸酸甜甜,令人食慾大增。食泰國野,生蝦刺身一定唔少得,加埋個秘制醬汁,真係食到你停唔到口!古唔到西冷牛排配上辣汁都別有一番滋味!淨係粒粒都有蜆肉,一粒沙都冇依一點已值得推薦!通菜份量比較少,好吊人癮!薄餅當飯一流!我自己對依個雞肉串燒印象好深刻,舊舊肉都咁juicy, 完全冇半點乾身既感覺,下次黎一定要encore!最後當然唔少得泰式糕點,不過甜品就一般,冇咩驚喜!總括黎講係值得推薦,無論環境定食物都係屬高質,可以放入必食餐廳list!!!

古唔到西冷牛排配上辣汁都別有一番滋味!

淨係粒粒都有蜆肉,一粒沙都冇依一點已值得推薦!

通菜份量比較少,好吊人癮!

薄餅當飯一流!

最後當然唔少得泰式糕點,不過甜品就一般,冇咩驚喜!

2019-10-15 153 瀏覽
今次係第二次食呢間泰國餐廳,環境有好泰國feel,泥黃色系嘅背景,中間主要係放大枱,側邊就4人卡位。今日2人食,都比左4人枱,好寬敞!麵包拼軟殼蟹賣相好靚。軟殼蟹已經剪好曬,方便進食!咖哩汁椰香味好重,所以一點也不辣!麵包一定要點咖哩汁!再加一口軟殼蟹!又脆又軟,雙重口感!啲食物好夠熱!即叫即煮🤤👍🏻燒烏頭如果鐘意食魚的鮮味,清淡啲嘅朋友,就可以試呢個!佢嘅肉質好軟稔,又吾多骨,啖啖肉。裏面釀咗香茅香料,好香好清新。甜品椰汁西米糕上層椰奶奶涷,好creamy!下層就係西米加馬蹄同粟米。本人不喜歡太多馬蹄,有點喧賓奪主,認為椰奶先係重點。所以,呢個甜品相對地冇咁好吃。整體環境衛生,職員都來自泰國,食物都真係幾正宗,質素都有中上。

麵包拼軟殼蟹

燒烏頭
甜品椰汁西米糕
上層椰奶奶涷,好creamy!

2019-10-10 298 瀏覽
放假前夕同朋友去揾好野食!今次就揀左係灣仔既新泰。其實係銅鑼灣times square 後面行過去都好近🙈一去到見到環境都幾靚,燈光少少暗,夜晚同朋友傾計氣氛幾舒服。由於我同朋友放左工之後太肚餓,即刻睇有咩食。泰國菜黎講,其實佢選擇都好多。我地就穩陣啲食番啲好多地方都有既,咁先可以知道好唔好食。我地叫左一個小食拼盤,Pad Thai, 麵包咖哩軟殻蟹,仲有一杯椰子沙冰同芒果糯米飯。首先講下個小食拼盤先,可以一次過試哂4款小食,整體都幾味 。Pad Thai方面呢,好有驚喜。本身好怕有啲Pad Thai好酸,但呢到味道啱啱好,份量好多,蝦都好大隻,食落仲係好熱!至於麵包焗咖哩軟殼蟹絕對係我全晚至愛!個咖哩汁好重椰香味,唔會好辣。蟹雖然已經浸住係咖哩到,入味之於食落仲係好脆!麵包又焗得啱啱好唔會太過硬,用黎點咖哩好正!最後叫埋個椰子沙冰同芒果糯米飯做甜品!椰子沙冰好清甜,而芒果糯米飯有白同黑糯米,上到黎仲係好熱,好好味!

最後叫埋個椰子沙冰同芒果糯米飯做甜品
2019-10-05 459 瀏覽
第三次嚟呢度食飯,今次多人啲可以叫多啲嘢食,點左甜蝦,雞肉牛肉串燒,小食拼盤,綠咖喱,薄餅,雞翼,pad thai等等。食得好過癮好滋味。小食拼盤嘅炸蝦餅真係好好味,唔驚熱氣嘅話可以食多幾舊。仲有雞翼真係冇得頂,如果送酒就一流。每次黎都係平日嘅夜晚,但次次都爆滿,可以見到佢哋嘅食物一直都保持穩定嘅水準,而且性價比高,好多回頭客。三次都係食呢間分店,唔知另外一間分店水準係點,有機會都去另一間分店試吓。
2019-09-05
2019-10-03 343 瀏覽
今日約左朋友黎到新泰東南亞餐廳灣仔店食晚飯,一入到黎嘅感覺同普通東南亞餐廳好唔同,佢嘅裝修靚好多,食嘢都舒服啲。蒜蓉炒貴妃苗 $75平時香港人食嘅菜都係生菜,菜心,西蘭花個啲。貴妃苗就真係好少食,呢個炒貴妃苗口感好特別,食落好有層次😍😍不過就略嫌油左少少,如果唔鍾意食咁油膩可以試下同侍應講小啲油😂😂日本南瓜焗海鮮飯$118呢個焗飯其實唔係咁”東南亞”🤣,不過佢嘅賣相好靚😍😍啲飯同埋料都放晒喺個南瓜入面,免頭仲有一層好厚嘅芝士🤤🤤🤤鍾意食焗飯嘅人一定要點呢一個!鹽焗鱸魚$128鹽焗魚有鱸魚同埋烏頭揀,我哋就求其揀咗鱸魚黎試。呢份鹽焗鱸魚嘅賣相都好靚🤩🤩,侍應特登俾我哋影完相先至幫我地拆皮,魚嘅肉好鮮嫩😋😋再加埋佢肚入面攝咗啲香料,令到成條魚嘅味道提升咗好多,再加埋個酸酸辣辣嘅醬汁,真係流晒口水呀🤤🤤

蒜蓉炒貴妃苗 $75

日本南瓜焗海鮮飯$118

鹽焗鱸魚$128

2019-10-02
  • 日本南瓜焗海鮮飯
2019-10-01 390 瀏覽
夜晚8點幾9點嘅時候,想搵間近灣仔站嘅餐廳食飯。最後,簡左呢間餐廳。不得不提嘅係,佢地嘅裝修真係好有泰國風味,連啲員工嘅衣著都一樣咁有泰國feel我地叫左1個菜、2個餸同埋一個炒飯。食到勁飽!見到「飛天通菜」個名咁特別,叫左黎試!只係少少辣,啲辣味唔會蓋過其他香料嘅味道,所以我自己覺得個味道幾好。之後叫左個燒豬頸肉,呢個豬頸肉切得好薄,所以食岩唔會韌,咬兩咬就得啦。再加埋佢地個醬,酸酸甜甜。重點係勁大份,勁多塊,呢個真係抵食。呢個泰國街邊豬肉串配嘅醬同豬頸肉個個一樣,都係酸酸甜甜。我地覺得佢燒得岩岩好,所以食落口都幾多肉汁,就咁食同配飯食都可以。仲有叫左個蝦醬炒飯,呢個炒飯個份量好大。上到嘅時候,見到好有心思,配左啲炒蛋絲同埋臘腸。雖然佢係蝦醬,但可以放心嘅係唔會太咸之餘,仲會食到淡淡嘅蝦醬味,所以調味係岩岩好。

蝦醬炒飯
蝦醬炒飯
2019-10-01 223 瀏覽
新泰東南亞餐廳朋友每月都有聚會, 他們喜歡嘗試各類型菜式,今次嘗試泰國菜, 於是參考 OpenRice,找一間正宗泰國、東南亞風味餐廳。餐廳正門裝修宏偉,富有泰國風格,配上柔和燈光,掛畫、枱、椅子、擺設等佈置使人身在泰國。椰青 $45大大的椰青,冰凍椰子水很清甜, 厚厚白雪椰肉很有口感,又可以清熱。馬拉盞炒通菜 $75新鮮青嫩通菜,馬拉盞芡汁內有蝦米、紅椒等配料,非常惹味,必食!串燒羊肉 $88材料有鮮茄、黃椒、洋蔥、菠蘿此等蔬菜,厚厚的羊肉燒烤,肉汁味濃,特選香茅芡汁還可癖除騷味,顏色配搭頗為吸引!泰式炒花甲 $108新鮮活花甲,配料有洋蔥、青椒、紅椒,香草加入紅黃咖哩炒有點微辣,芡汁濃味,驚喜花甲完全冇沙,附上印度薄餅配搭一流。
新泰東南亞餐廳

椰青 $45

馬拉盞炒通菜 $75

串燒羊肉 $88

泰式炒花甲 $108

2019-10-01 348 瀏覽
香港真的太多泰菜餐廳,但質素參差,這家是我和朋友常去的其中一間,貪其環境舒適,食物質素高🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️。.之前一直去開尖沙咀分店,今次就去灣仔分店一試。比前者環境更寬闊👍🏻,尤其我們安排坐在卡位,更有情調❤️~餐牌除了大路泰國菜式,更有些很特別的選擇🙇🏻‍♀️。先來一個香芒軟殼蟹🦀米紙卷($88)開胃一下,非常足料!點上魚露酸酸辣辣,很喜歡它的米紙十分煙靭☺️。燒鱔($128)比較少見,叫來一嘗,竟是全晚最驚艶的一味😍!烤得金黃,外皮焦糖面酥脆,內裏爽脆又油香滿溢,非常新鮮🥰!塗上燒汁帶甜,少少像日式鰻魚,點上泰式甜辣醬汁,中和油脂又惹味👍🏻!再來泰式炒椰菜仔($95)「故作」健康一下,頗有鑊氣,加上炸蒜很香口,份量也不少👍🏻~泰式燒春雞🍗釀黃茅黃飯($188)照片賣相吸引,而且很特別,不可不試☺️!圓滾滾的燒雞很香香料味!內面滿滿的黃飯,滲入雞油,很香口😋,帶有香茅味又有點清新~春雞點上蜜糖醬汁,很配👍🏻!旁邊的沙拉🥗也調味不馬虎,份量又多!二人叫四道菜有點誇張哈哈😂大滿足🥰尤其讚賞上菜快、不停倒水的服務,不是最便宜的選擇,但就是吃得舒服的一家餐廳🍽~

餐牌除了大路泰國菜式,更有些很特別的選擇🙇🏻‍♀️。

香芒軟殼蟹米紙卷

燒鱔
泰式炒椰菜仔
泰式燒春雞釀黃茅黃飯
2019-10-01 95 瀏覽
之前已經吃過一次新泰,記憶中係好好吃!最近又好想吃多一次,結果就山長水遠禁去港島區吃🤣一上到去就係好有特色的設計同擺設,感覺已經係泰國,個電梯位又好闊落!入到去感覺好舒服,枱與枱之間又有一段距離,我地3個人佢比左卡位我地,足足夠6個人坐,所以我坐得好爽啲野又可以亂放😂我地叫了一杯椰青沙冰3個人分,大杯到呢!!由飯前喝到飯尾都仲飲緊,佢一啲都吾稀,好清新既椰青水味!仲要冰融晒都吾會淡味,好正!!!!!小食拼盤!大碟到吃吾哂!個生菜包好重香草味好正!蝦🦐也很爽好好吃!!佢仲有2個醬比你揀,我當然揀老麥泰式辣醬!另一個係波羅味,係有啲酸既~泰國菜必備Pad Thai!!!!比較濃味小小,但入面材料十足!蝦亦好大隻好新鮮!麵包焗咖哩軟殼蟹!!!個curry好重椰汁味,好多汁比我地送包吃,而且好多soft Shell crab~~~~ Jeng ahhhhhh!!!個包好有心機係烘過,有小小lone 好好吃!!!!最後當然叫左個甜點!個芒果好甜!!!!個椰汁係熱騰騰㗎!一流!!!都吾算貴,性價比高!!!!

我地叫了一杯椰青沙冰3個人分,大杯到呢!!
2019-09-29 92 瀏覽
呢度環境好好!有唔少既卡位,又大又舒服,私隱度大大提升,可以暢所欲言。馬沙拉咖哩(豬) $88咖哩好香,味道好濃,唔算辣,岩晒唔食得辣又中意食咖哩既我!食落有好多味道、香料既感覺,又有啲甜甜地,好特別!個汁用黎食飯或薄餅都一流!豬肉份量都多,好稔!印度薄餅 $32有8小塊,油酥味好香!薄薄既一層加一層,好脆口!呢個可以話係我食過最好食既薄餅!日本南瓜焗海鮮飯 $98 個南瓜好大個!南瓜肉好甜,正!海鮮有蝦、魷魚同青口等,好爽口!個飯撈埋醬汁同南瓜肉食無得頂!馬拉盞炒通菜 炒得好爽脆!味道好夠,好香蒜味,菜又翠綠!有好多乾蝦米!好味!呢度食物既價錢唔貴,質素高!值得再黎!

馬沙拉咖哩(豬) $88

咖哩好香,味道好濃,唔算辣,岩晒唔食得辣又中意食咖哩既我!

印度薄餅 $32

日本南瓜焗海鮮飯 $98

馬拉盞炒通菜

炒得好爽脆!味道好夠,好香蒜味,菜又翠綠!

有好多乾蝦米!好味!

呢度食物既價錢唔貴,質素高!值得再黎!

2019-09-28 96 瀏覽
😋 No.314 香港 | Sun Thai Restaurant 🔹地址: 灣仔轩尼诗道314-324号 W Square 2楼🔹这绝对是一家适合聚餐的餐厅,很难见到在香港这么宽敞的泰国餐厅,还有大圆桌!🔹不得不说我吃上头了,是真的,回家直接倒头睡到第二天早上,也不知道是什么原因。🔹还有这家实在是太划算了,物美价廉,还要再来!🔸红咖喱牛肉:信我你就点,不仅分量足,而且味道也很惊喜,咖喱是浓郁的,但是是厚重的浓郁,用了其他的调料沫在里面,所以口感很丰富,搭配牛肉,浇在米饭上的话我可以吃两碗。🔸炒金边粉:中规中矩,没有惊艳的地方,但分量足。🔸春卷:食材丰富,春卷皮劲道透亮,配的酱我可真是太喜欢了,是我最喜欢的美国风格的泰式甜辣酱,从美国走了以后很久没有吃到了。🔸菠萝饭:好大一份!虾仁腰果统统都有,没有很甜,菠萝虽然没有很多,但用了很多新鲜菠萝汁,所以味道还是浓郁的!🔹人均100-150,口味8/10,服务7/10,环境8/10
🔹还有这家实在是太划算了,物美价廉,还要再来!
🔸炒金边粉:中规中矩,没有惊艳的地方,但分量足。
2019-09-28 81 瀏覽
如果有人話食泰國野,大家正常都會話去九龍城!但今次有朋友話係洌仔有一間幾好食的泰國野,我就抱住戰戰兢兢的心情一齊去食。去到餐廳門口,見到都幾似樣,信心都即刻大左!坐低左朋友就開始睇餐牌叫野~最後都係叫返的一般人會叫的泰菜....好似生蝦....冬陰公等等.....坐左10分鐘左右第一道菜就黎...呢的生蝦非常好食! 蝦爽口,有甜味! 有的泰國菜只會俾一的雪蝦你食..完全冇味...但呢間就唔係!個汁都有泰國8,9成似....不過呢個就比例辣....我同朋友都食到雪雪聲....呢個真心有9分好食!!食完生蝦就到冬陰公湯! 呢個湯都好好飲...因為料都好足,又唔會太辣~ 同埋椰汁味唔會極重...令其他野都冇曬味!唯一美中不足就係隻蝦比較差~但總括黎講都係好飲的!第三道上既係燒尤魚~ 呢個就普普通通! 尤魚都算唔錯~ 不過係有小小唔夠熱~ 如果可以熱的就真係100分!個味都係絕對有泰國味~ 呢個係比較酸,因為係泰國食尤魚的汁同生蝦的都係唔一樣!最後兩樣係椒鹽軟殼蟹同蟹肉炒粉絲~ 呢兩樣比起之前3道菜係比較遜色。如果下次各位再去就可以唔駛試呢兩樣!總括黎講~呢餐都係好食既~ 因為坦白講,就算真係

坐低左朋友就開始睇餐牌叫野~
坐左10分鐘左右第一道菜就黎...
呢個真心有9分好食!!
唯一美中不足就係隻蝦比較差~但總括黎講都係好飲的!

總括黎講~呢餐都係好食既~ 因為坦白講,就算真係係九龍城,有時都唔會每一樣野都一定好食~ 所以呢間泰菜叫5道菜有3道好食已經算好好!

2019-09-24
  • 泰式生蝦