2019-07-28 129 瀏覽
之前聽過幾個朋友介紹過呢間東南亞餐廳今口終於有機會試下,上到餐廳係大堂裝修充滿東南亞風味,室內空間寬闊。最近天氣咁熱同朋友各點一杯飲品消暑解熱,珍多冰椰奶底香又唔太甜,內裏斑蘭啫喱Q彈。龍眼冰係餐廳推介,龍眼肉大大粒清甜。東南亞菜必點既串燒沙嗲$78(半打)價錢抵食。平時最怕肉質燒到好乾好難由竹籤咬開串燒肉但呢一份串燒串燒外層微焦得黎唔會好乾又易咬開,滿意👍🏻軟殼蟹米紙卷又有芒果同牛油果,清爽得黎又健康,好適合咁熱無咩胃口既天氣,一啖一舊啱啱好。天氣太熱胃口唔太大最後就點多一款主菜胡椒大蝦,大蝦蝦頭炸得好脆口內裏仲有少少蝦膏慢慢品嚐。

龍眼冰係餐廳推介,龍眼肉大大粒清甜。

東南亞菜必點既串燒沙嗲$78(半打)價錢抵食。

宵夜
一早約左好朋友放工後齊齊食好野,之後發現原來冇係灣仔區食過dinner,所以就上網search下,見到呢間幾多人讚又幾耐冇食過泰國野就揀左新泰一出lift同朋友既刻心心眼事關裝修好有泰國feel,影唔住影左幾張相我地兩個一早book左枱,餐廳安排左個好靚好浪漫既帳篷包廂比我地見到個下勁開心,真實環境比圖靚勁多,食飯既感覺即時唔同哂好似去左泰國/Bali渡假咁menu 都整到好靚,好多圖好colouful唯一唔好係太多選擇,搞到我地揀左大半個鐘先決定到食咩第一時間一定叫椰青($42),原本係地鐵站行過黎出哂汗,飲左個椰青水既刻一掃暑氣,成個人fresh番野食方面朋友係食肉獸,點左個蜜糖燒肋骨,燒得唔錯不過最出色係呢個飛天通菜,同朋友兩個爭住食好快食完一碟另外仲點左燒原隻魷魚($98)我覺得正正常常,不過個sauce 幾辣,唔係太食得辣既朋友係咁灌水呢個蠔仔蛋餅幾出色夠juicy唔會太乾,絕對有驚喜,推薦!食到幾飽都好,完美既一餐一定要有甜品做總結先得既呢個椰子jelly我比一百分!!!平時最憎死甜既甜品,但呢個完全唔會,佢帶有椰子清香之餘食落仲有種天然甜既感覺必試!!!
又幾耐冇食過泰國野就揀左新泰
一出lift同朋友既刻心心眼
事關裝修好有泰國feel,影唔住影左幾張相

見到個下勁開心,真實環境比圖靚勁多,食飯既感覺即時唔同哂
好似去左泰國/Bali渡假咁

menu 都整到好靚,好多圖好colouful

唯一唔好係太多選擇,搞到我地揀左大半個鐘先決定到食咩

野食方面朋友係食肉獸,點左個蜜糖燒肋骨,燒得唔錯
不過最出色係呢個飛天通菜,同朋友兩個爭住食
好快食完一碟

呢個蠔仔蛋餅幾出色
夠juicy唔會太乾,絕對有驚喜,推薦!

食到幾飽都好,完美既一餐一定要有甜品做總結先得既
必試!!!
2019-07-22
  • 椰子jelly
1K
2019-07-21 112 瀏覽
又到暑假書展開鑼既時候,放完工同朋友去行一行都已經8點幾決定係灣仔食埋飯先.今次試下久違既東南亞美食.香芒牛油果軟殼蟹卷外層米紙皮值得讚!薄得黎又煙靭,多菜少肉又健康加上炸蒜片口感更脆.串燒豬牛雞各2串,唔會燒得好乾內裏肉質仲係嫩又易咬開,配上沙嗲汁帶少少花生醬香味更濃.越式蟹肉炒粉絲鋪滿折散既蟹肉同札肉條,粉絲炒得乾身條條分明唔會痴埋一舊舊,有鑊氣.鮮胡椒炒大蝦足3隻大頭蝦,大蝦炸過後蝦殼香口,外面一粒粒鮮胡椒,胡椒汁唔會太攻鼻同辣.

• 香芒牛油果軟殼蟹卷
2019-07-17 151 瀏覽
之前同同事都食過好多次新泰,今次同灣仔工作的舊同事短聚當然要坐得舒服d,就去左新泰!未試過佢個海南雞,但原來味道好好,而且賣相都滿分配菜方面,有我最鍾意嘅蘿蔔(我是🐰),份量剛剛好,perfect lunch!掛住食,呢個lunch無點講好多嘢

未試過佢個海南雞,但原來味道好好,而且賣相都滿分
海南雞飯

掛住食,呢個lunch無點講好多嘢

2019-07-17 139 瀏覽
今日lunch一行人想食泰國野,就去咗新泰。裝修唔錯,坐得舒服。lunch set 有6,7款,一律$75,如果想飲特色飲品,好似椰汁冰,咸寧7,要加$8,都ok.我之前都係食海南雞,雞肉都算香滑,油飯都香,唔錯 今次我叫咗新款式,蟹肉炒粉絲。買相唔錯,不過,原來蟹肉只有面頭個幾片,粉絲裏面無。我覺得扎肉太重胡椒味,唔係我杯茶。粉絲抄得有d油。下次應該唔會再叫依款。另一款新菜,大蝦焗伊麵,土個樣好靚,3隻蝦都好大隻,我見我同事食到津津有味。下次我諗住試下

我之前都係食海南雞,雞肉都算香滑,油飯都香,唔錯

蟹肉炒粉絲

大蝦焗伊麵

大蝦焗伊麵
2019-07-16 80 瀏覽
傍晚同朋友游完水超肚餓,決定搵個地方抖反下同埋放肆咁食🤤一搭lift上到嚟發現呢度無論燈光定係飾物佈置都好有東南亞feel店員服務態度都好好,好好笑容,一坐低未order食物已經好快俾咗杯水同menu我哋先~最後我哋order左泰醬焗青口,喇沙蝦米線同埋香芒軟殼蟹米紙卷。嘢飲就叫咗杯龍眼冰首先嚟咗香芒軟殼蟹米紙卷,米紙煙煙銀銀厚薄適中,拍得住我之前喺越南食嘅!同埋個配搭好夾好豐富,入口首先係脆卜卜嘅軟殼蟹同爽口青瓜,慢慢食到少少芒果甜味,最後有啲軟殼蟹既油脂味配埋酸酸甜甜醬汁食真係好正!喇沙蝦米線係廚師推介,的確蝦係好鮮甜湯底唔會太鹹,唔會蓋過左奶味,配埋啲浸林左嘅炸洋蔥,好香,我同朋友好快連湯底都清埋haha不過如果可以再辣啲就好啦~泰醬焗青口好熨口,果然係即叫即做!一上到黎見到啲醬汁同埋辣椒爆多好興奮,青口個size同啲醬汁成咗正比,一樣咁大隻!呢個好夠辣,仲要一粒沙都冇,好抵讚龍眼冰好清甜,仲要有龍眼肉食!
傍晚同朋友游完水超肚餓,決定搵個地方抖反下同埋放肆咁食🤤

配埋酸酸甜甜醬汁食真係好正!
喇沙蝦米線係廚師推介,的確蝦係好鮮甜
不過如果可以再辣啲就好啦
~

龍眼冰好清甜,仲要有龍眼肉食!
2019-07-10 135 瀏覽
即興與友人相約在新泰東南亞餐廳午餐。地方很大,即使是繁忙時間如12:30,我們都不用等位。另外要讚的是上菜速度很快,最適合上班族在短時間醫肚。新泰東南亞餐廳的set lunch一律定價$75,另外加一,包括一杯熱飲和甜品。海南雞飯擺盤看似日式定食。油飯好食,雞可以更嫩,醬汁有點太油膩。巴東牛腩配飯牛腩炆煮到很淋,正。有點似咖哩的味道。

海南雞飯
擺盤看似日式定食。油飯好食,雞可以更嫩,醬汁有點太油膩。

巴東牛腩配飯
牛腩炆煮到很淋,正。有點似咖哩的味道。

2019-07-09 139 瀏覽
今天約了朋友吃飯聊天沒有定餐廳的情況下 只有四處看 隨便選一家吸引的一路在軒尼詩道走知道發現這家泰國餐廳我是被他的環境所吸引的我和朋友各自點了一個泰式海南鷄飯賣相還不錯味道就一般而且等候時間有點長不過是個聊天不錯的地方。
今天約了朋友吃飯聊天

沒有定餐廳的情況下 只有四處看 隨便選一家吸引的

一路在軒尼詩道走知道發現這家泰國餐廳我是被他的環境所吸引的

我和朋友各自點了一個泰式海南鷄飯

賣相還不錯

味道就一般

而且等候時間有點長

不過是個聊天不錯的地方。
新泰聽就聽過好多次但今次都係第一次黎食🤔一出lift我都幾驚訝 因為地方好大好闊卓同埋門面都幾靚內在環境都幾好 枱與枱間都幾多位我同友人兩個女仔都係超擦得見到menu有咁多選擇 咩都想試😂最後我地敵不過誘惑 都嗌咗幾多野食😂😂首先不得不提真係個椰子沙冰🥥!!佢係超重椰子味 加埋沙冰勁透心涼同埋係飲到一粒粒椰肉勁誇張份量好多 我地兩個人share都夠飲跟著係野食我最鍾意係冬蔭功海鮮金邊粉雖然係冬蔭功 但唔會好辣 幾惹味我唔係好食得辣都頂得順 同埋海鮮好足料每人都平均分到啲青口呀蝦呀嗰啲再飲埋湯 正而友人就鍾意食生菜包好新鮮好足料其實已經飽飽地 但我地仲叫咗紅咖哩😂我地叫咗鴨做肉類 成日覺得鴨唔易整 因為好易會老咁😂但依個又做得唔錯 啲肉都嫩嘅🤔當然要加薄餅黎點汁啦wakaka最後梗係要食菜啦 健康嘛通菜入味no problem ^^我同友人係literally捧著肚子走依餐每人食咗二百蚊度但其實我地係叫咗三至四人嘅份量😂所以其實係真係幾抵食同埋淨係個椰子沙冰已經夠我返黎encore🤣
新泰聽就聽過好多次
但今次都係第一次黎食🤔
一出lift我都幾驚訝 因為地方好大好闊卓
同埋門面都幾靚

內在環境都幾好 枱與枱間都幾多位

我同友人兩個女仔都係超擦得
見到menu有咁多選擇 咩都想試😂

最後我地敵不過誘惑 都嗌咗幾多野食😂😂
首先不得不提真係個椰子沙冰🥥!!
椰子沙冰

豬肉生菜包
紅咖哩
通菜
2019-06-29 267 瀏覽
星期五約左朋放工去食泰菜,呢間位於灣仔雖然唔近地鐵站,但好近朋友公司,就選呢間試試!已經一早book左位,門面的泰式佈置好有心思,富有泰國風情!餐廳環境寬敞舒適,我們被安排坐窗邊的卡位!睇睇餐牌,屬中上價位,我們二人就點了明爐烏頭、泰式炒金邊粉!明爐烏頭好大條,食得出好新鮮!點埋個酸辣醬更加好味👍🏼泰式金邊粉是我至愛!用蛋皮包住好有泰國傳統特色!蝦好大隻又新鮮👍🏼以為呢個南瓜布甸係凍食,點知原來係熱食!口感似南瓜燉蛋多點😅青檸梳打係用泰國的梳打水,夠哂泰式風味!我地由6:30pm坐低,邊傾偈邊食飯,食到9:30pm才離開,夠哂盡興!食物環境服務都一流,價錢當然相對地提高!屬約三五知己見面食飯,或一家人食飯之選!

餐廳環境寬敞舒適,我們被安排坐窗邊的卡位!

明爐烏頭

明爐烏頭好大條,食得出好新鮮!點埋個酸辣醬更加好味👍🏼

泰式蝦炒金邊粉

馬拉盞通菜

南瓜布旬

青檸梳打

青檸梳打係用泰國的梳打水,夠哂泰式風味!

明爐烏頭
泰式蝦炒金邊粉
馬拉盞通菜
青檸梳打
2019-06-26 160 瀏覽
吃過整頓晚餐後,最大的感覺是這裡以泰式的香料食材搭上中式的烹煮技巧,以成功製作出迎合香港人口味的菜式。難怪整晚人頭湧湧,更有不少外藉人士的踪影。羊肉咖喱 配印度薄餅有別於傳統的羊肉咖喱,不知是否泰國風味的緣故,這款咖喱除了賣相較深色之外,味道也相對深沉一些,沒有一般咖喱散發的椰香,對這款咖喱甚為陌生的我,只能太約說得出比平常的咖喱多了一點肉香與五香粉的味道,相比青咖喱等款色確實少一陣清新的風味;然而,這碗內涵的羊肉份量甚為豐富,採用的羊肉位置也包括近羊腩和其他脂肪不多的部份,個人則比較欣賞羊腩的油脂和少量騷味,配以香酥的薄餅沾上咖喱汁,令人再三回味。難得這裡的印度薄餅有相當的厚度之餘,亦能做到牛油與鬆化的效果,美味的程度令人聯想起牛角包。鮮胡椒大蝦起初還擔心太過辛辣的胡椒蝦,沒想到上菜時竟然是半炸的三隻大蝦淋上胡椒汁,不但完全沒有半點辛辣,半透明的胡椒汁更帶點清爽的香甜味,以輕淡的方式襯托著大蝦的鮮甜。半炸的蝦早已開邊挑腸,外殻沾上薄粉來炸,即使沾上胡椒汁後仍帶點香脆,三隻蝦肉的均份量十足,雪白的蝦肉仍保持彈性而鮮甜,質素像大隻的虎蝦,每啖都令人滿足。清炒翡翠苗單看賣相已十分吸引胃口,

羊肉咖喱 配印度薄餅

印度薄餅
馬來咖喱配羊肉

清炒翡翠苗
蒜香炒翡翠苗

單看賣相已十分吸引胃口,青綠而幼嫩的翡翠苗爽口而甜美,加上帶點咸香的蝦米作點綴,配上以雞湯入饌的翡翠苗,味道層次多元而豐富。

2019-06-13
印度薄餅
馬來咖喱配羊肉
蒜香炒翡翠苗
2019-06-26 141 瀏覽
食過新泰好幾間分店,私心比較喜歡呢一間分店,食物水準最出色。不曉這一間是否總店呢?食物有保證但交通就無咁方便,地鐵行去唔近,最好搭陸路交通。夏日解渴之最 - 椰青,冷藏得好夠凍(拍手)椰青有雄壯的身驅亦有內涵架,已經削至薄薄的椰衣內椰水滿滿。食泰國菜有選擇的時侯,我都會叫屋頂型椰青而非圓形椰皇,微鹹的椰青水最能補充水份。平時煲湯的椰肉就係取自圓形椰青,脆爽纖維密。而飲用的椰皇椰肉猶如蒟蒻,用小匙輕輕一刮又成為一道甜點。椰肉非常creamy,又愛又恨的椰子油更把椰水變得混沌。大雜燴的蟹肉炒粉絲色彩繽紛,粉絲的彈性有如幼條版的紅薯粉,口感不錯。無想過東南亞菜都可以有低油少鹽的菜式,又不等於淡味呢。用香氣濃烈的菜快炒,有三色椒.蔥段.洋蔥.芫茜。以這個價錢不怎期望有多少蟹肉,見實物蟹肉份量絕對收貨。蟹肉雖小,但全都用上蟹鉗肉,不會吃到碎骨。說實在不能說是有蟹味,勝在還有好好味的扎肉陪襯。講究時間功夫的蔗蝦回頭率很高,根本是傳統蔗蝦三倍放大版。蔗需破開,蝦膠壓為泥再要撻到爽口彈牙,聽到如此繁複的工序心已很累。蝦肉帶淡淡魚露鹹香更突顯蝦膠的鮮味,非常建議沾甜酸醬同吃。炸蔗蝦始終比較熱氣,食完蝦肉

食物有保證但交通就無咁方便,地鐵行去唔近,最好搭陸路交通。

椰皇

夏日解渴之最 - 椰青,冷藏得好夠凍(拍手)

蟹肉炒粉絲

蔗蝦

蝦肉帶淡淡魚露鹹香更突顯蝦膠的鮮味,非常建議沾甜酸醬同吃。炸蔗蝦始終比較熱氣,食完蝦肉再啜蔗汁減低罪惡感

飯後友人去甜品櫃八卦,有個南瓜中注入布甸好像蠻可口,下次要留肚先有quota食甜品 哈哈。
2019-06-20
2019-06-20 107 瀏覽
餐廳位置W Square二樓,由lift口一出已經見到裝修好有泰國風味,氣氛幽靜。樓上鋪就係夠大,唔會好似地鋪咁坐得咁逼,每枱都有曬自己空間,梳化凳亦坐得舒服,幾適合三五知己黎慢慢聚舊傾計。餐牌既option亦好多,飲品、小食、肉、咖哩、海鮮、飯麵、甜品各有起碼十款揀,仲有唔少平時少見既款式。前菜方面要左個生蝦,生蝦夠曬厚度,食落肥美新鮮,連埋酸辣汁、蒜頭同檸汁一樣食,味道豐富,超級開胃。平時好難係街外食到貴妃苗,今次難得見到,當然要試一試。炸蒜同蒜頭將苗炒得好香,有少少鹽調味,味道剛好,唔會太重。一碟份量雖然多,但因為炒得好爽口,就算食好多都唔覺滯。最後仲叫左個奄列海鮮炒飯,填填肚。碟飯既外形幾精緻,入面既海鮮亦都好夠,夠曬咖哩味。炒飯既油膩感比蕃茄仔同炒飯中和返。最後埋單差不多要300蚊,價錢包括唔算係特別平,但如果考慮埋環境同食物質素,都係值既。

2019-06-18 99 瀏覽
Had an awesome dinner with my friend at this restaurant.This place is great for friends/family gathering given its comfy well-spaced seats. There are quite a number of booths for customers to choose from, something that adds marks to this restaurant. We ordered a few dishes, including 1. Seafood fried rice ($85)Good presentation. The amount is just enough for us, the taste is a bit blend 2. Grilled Pork Neck Serve ($68)We loved it! It tastes much better than we expected. Recommend!3. Mango with
1. Seafood fried rice ($85)
3. Mango with sticky rice and coconut milk ($62)
This is my personal favorite. Can't wait to order this again next time
4. Logan Cooler ($38)
Authentic Logan flavor
5. Fresh Young Coconut Smoothies ($38)
Absolutely worth ordering. This tastes superb! I prefer this drink over Logan cooler.
2019-06-15 153 瀏覽
這次lunchtime 到灣仔附近,剛好W Square 有不同的餐廳可供選擇。基於朋友比較喜歡吃泰國菜,於是就選了這家新泰東南亞餐廳。整體環境都舒適衛生,硬件富東南亞特色。燈光則是較集中在桌上,不會覺得整家餐廳太「光殘殘」,然而幫相機食先仍有很好的拍攝效果。其實中午時間有優惠二人餐,大約$210幾蚊,由小食到主食都會吃上幾款,可是為了點到更愛吃的食物只好選擇單點了。三色冰其實賣相不錯,特意把黃色小粉團舖上表面,不會全沉在杯底。椰汁等成分甜度適中(雖然朋友比較嗜甜的說😳)椰青一打開椰青水快滿瀉,而且最重要的是 - 夠凍!之前實在喝太多太溫的椰青水,所以只是哪家餐廳把椰青冰好,我也極感動🙂椒鹽軟殻蟹配料豐富,使得整體味道口感都不會單調。軟殻蟹身雖被切身小塊,但還是很實在地吃到裡面的蟹肉跟蟹膏,不是只有軟軟外皮蒙混過關。可是淨食有少許鹹,配搭平淡的主食會更佳。蒜茸越南牛油雞翼份量不少,賣相很好,蒜茸味道豐厚。如果牛油香味能夠更突出的話就perfect 喇!泰式菠蘿炒飯雖然不比坊間的便宜,可是它是原個菠蘿上碟,整體容量大概是四碗飯呢!而且也很足料,蝦仁大大隻,菠蘿等配菜無一缺少,味道滿不錯

三色冰

三色冰