2024-04-23 115 瀏覽
lunch同成班同事打邊爐,呢間火鍋底幾多下,最中意個雞白同蕃茄湯。蔬菜都出色,而且幾新鮮,除了大路既生菜,油麥菜,萵筍等等之外,還有皇帝菜,菜苗同羽衣甘藍。。。有時仲有紅紫紅色既羽衣甘藍添,無苦澀味幾甜下。服務員阿姐都幾nice,然後我最中意佢有除了火鍋配料之外既小食,特別系關東煮,有牛筋,蒟蒻,蘿蔔都好甜。。。絕對唔hea,每次我都分個肚俾關東煮,加埋湯更正。更加抵死系有時候仲有薯條炸魚丸呢d 小朋友野食。。。我地次次都點最平99蚊lunch set,因為成班人目標系食菜但系個牛上來都唔算差,有牛味又唔係好肥,不過份量系少左DD.最後梗係食埋個雪糕先,我覺得食落唔係好甜同好多cream,比較似雪芭既口感。。。耐不耐就encore下,不過都係多得鱷魚個邊間牛小人赶客,我地先去左呢間試下。

更加抵死系有時候仲有薯條炸魚丸呢d 小朋友野食。。。

2024-04-18
  • 乳酪雪糕
  • 羽衣甘藍
2024-01-25 746 瀏覽
一直很喜歡扇火鍋,每個月都會吃一兩次,CP值超高,只是最近發現QR Code加單似乎是假的,每次落單都沒人理,一定要舉手叫阿姐才有用,希望能有所改善,會持續幫襯!
2024-01-05 647 瀏覽
火鍋扇同事推介,又近公司,今日午餐食一人一鍋放題。一人一鍋坐位比較窄,店員提議 鴦鍋,一人一半可坐卡位,坐得舒服啲,咁嘅服務要讃吓啦!每人一盆和牛肉,脂肪位不多,肉質軟腍,好味。自助區擺放整齊乾淨,有各種蔬菜,魚類,麵類。還有熟食咖喱飯,小吃.........…. 等。蕃茄湯底啱我胃口,茄味濃厚,配料不少。飲品有各類果汁,汽水,茶。最後係甜品,乳酪雪糕或牛奶味雪糕。一百多元左右,咁嘅質量相當好,推介。
火鍋
同事推介,又近公司,今日午餐食一人一鍋放題

每人一盆和牛肉,脂肪位不多,肉質軟腍,好味。

自助區擺放整齊乾淨,有各種蔬菜,魚類,麵類。
還有熟食咖喱飯,小吃.........…. 等。
蕃茄湯底啱我胃口,茄味濃厚,配料不少。
飲品有各類果汁,汽水,茶。
最後係甜品,乳酪雪糕或牛奶味雪糕。
一百多元左右,咁嘅質量相當好,推介。
2024-01-04
2024-01-03 430 瀏覽
我喜歡這家火鍋店,每人可以自己挑選最適合自己口味的湯底、肉品和蔬菜。我就揀了藥材湯底,偏辣,但每一口湯底都有獨特的風味。每一片肥牛都有獨特的嫩滑口感,每一份蔬菜都新鮮,令我吃得非常滿足。
2023-12-21 284 瀏覽
🍢今次去咗間餐廳,正所謂肉食愛好者嘅天堂!一入到去,氣氛熱鬧得黎舒適得嚟。首先,佢哋嘅黑毛和牛,簡直係牛肉中嘅鑽石!切得薄薄嘅牛肉片,一放上燒熱嘅鐵板,就畫出一幅崩張張嘅油花。我啱啱食咗一口,脂香入口即化,呢個滋味真係咩都換唔到!🥦蔬菜選擇一啲都唔遜色,品質新鮮,份量打得,完美啦!用來拌碟壽喜燒汁,邊個味道,涮邊個滋味,正到爆炸,每個細節都照顧到位!火紅紅嘅蕃茄壽喜燒鍋呢,就又係另一回事。蕃茄湯底一哲入口,清甜夠郁,再啖啖肉,簡直係雙倍滿足!加上,自助區仲有意想不到嘅小食選擇,我就最記得個雪糕,冷冻得啱啱好,吃完飯後一個小甜品,全日嘅疲慮都消失晒!店家服務態度又好,成個食飯過程,享受得好似皇帝咁😋。如果你同我一樣嘅肉愛好者,呢度絕對係你嘅勝地!总之,今次嘅用餐體驗,我係百分百滿足,保證再战!🍲

2023-11-30 279 瀏覽
又係觀塘區美食推介!作為火鍋愛好者🍲𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐭𝐢𝐦𝐞同樣都係咁想食火鍋😋午市定量放題($𝟗𝟗)一份定量的牛肉或豚肉,然後可以出去任食丸類、蔬菜及飲品🥗食物質素超好,有很多種日本進口的蔬菜,發現他們有紫色的羽衣甘藍,平時食成本都好高,呢度仲可以任食🙀🙀🙀同經理傾咗幾句,佢話佢哋啲成本都唔低,如果有咩特色新鮮蔬菜都會入貨,所以我哋就可以食到好多唔同種類嘅款式,真係好有誠意😍😍😍最令我開心係乳酪雪糕😍😍😍🍦🍦我覺得係咁多間放題店裏面,雪糕最好食,清爽濃郁乳酪味,唔會太奶嘅感覺,超級好食😆😆😆呢間真係大推介觀塘上班一族必吃!🏰扇火鍋📍 觀塘觀塘道414號1亞太中心2樓205號舖
又係觀塘區美食推介!
作為火鍋愛好者🍲

𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐭𝐢𝐦𝐞同樣都係咁想食火鍋😋

午市定量放題($𝟗𝟗)
一份定量的牛肉或豚肉,
然後可以出去任食丸類、蔬菜及飲品🥗

食物質素超好,有很多種日本進口的蔬菜,

發現他們有紫色的羽衣甘藍,
平時食成本都好高,呢度仲可以任食🙀🙀🙀

同經理傾咗幾句,佢話佢哋啲成本都唔低,

如果有咩特色新鮮蔬菜都會入貨,

所以我哋就可以食到好多唔同種類嘅款式,

真係好有誠意😍😍😍

最令我開心係乳酪雪糕😍😍😍🍦🍦

我覺得係咁多間放題店裏面,
雪糕最好食,清爽濃郁乳酪味,

唔會太奶嘅感覺,超級好食😆😆😆

呢間真係大推介觀塘上班一族必吃!

🏰扇火鍋
📍 觀塘觀塘道414號1亞太中心2樓205號舖
2023-11-29
2023-10-30 358 瀏覽
最喜歡人午市去這餐廳吃火鍋,有多款套餐選擇,可選60分鐘或90分鐘,價錢根據肉的級數,有些餐是可以任食牛的,湯底選擇都算多,出面有不同的火鍋料,任君選擇,我最喜歡吃乳酪雪糕,值得推介的店舖。
2023-09-10 400 瀏覽
朋友介紹癲佬一於試試佢今次試既係澳洲產黑毛和牛及北海道四元豚放題套餐(HKD299/人)湯底有6款 我地今次試壽喜燒湯同清新蕃茄湯老老實實 環境唔算逼 裝修都新淨舒服 但我嚟打邊爐唔係食環境呀 (以下為真實個人感受食評❗️❗️❗️)👎🏻湯底(壽喜燒湯及清新蕃茄湯)打邊爐最緊要係咩呀?對癲佬黎講 係湯底呀!呢兩個湯底都非常極之清淡 差小小以為用緊滾水打邊爐 養生既人可能會鍾意 但我就真係要比個dislike壽喜燒湯有小小甜味 而蕃茄湯既味就好似茶記紅湯溝左好多水咁款✊🏻肉類HKD299既呢個set寫明有澳洲黑毛和牛 但講真 真係唔知和係邊呀隻牛牛味唔重已經係死罪 其次仲要鞋焓焓全場MVP係牛舌 有啲咬口 味道都唔騷 比和牛同其他牛肉更有牛味北海道豬肉就不過不失👍🏻丸類自助食材雖然選擇真係唔算多 但啲丸都出奇地有驚喜咖哩爆丸咬落去已經有陣咖喱味 之後仲會流些少汁出黎 外皮雖然粉粉地 但整體都juicy芥末爆丸第一下咬落淡淡地 本身以為無咩料到 點知咬到入去之後攻到眼淚水都出埋黎 但都是yummy的👎🏻海鮮(所謂的)要用app點既海鮮有所謂嘅蝦滑、章魚同墨魚 無啦真係好食既得自助吧到夾既魚柳 碌
朋友介紹癲佬一於試試佢
湯底有6款 我地今次試壽喜燒湯同清新蕃茄湯

(以下為真實個人感受食評❗️❗️❗️)

👎🏻湯底(壽喜燒湯及清新蕃茄湯)
打邊爐最緊要係咩呀?對癲佬黎講 係湯底呀!

✊🏻肉類
HKD299既呢個set寫明有澳洲黑毛和牛
但講真 真係唔知和係邊呀隻牛
牛味唔重已經係死罪 其次仲要鞋焓焓
北海道豬肉就不過不失

👍🏻丸類
自助食材雖然選擇真係唔算多 但啲丸都出奇地有驚喜

👎🏻海鮮(所謂的)
要用app點既海鮮有所謂嘅蝦滑、章魚同墨魚 無啦
真係好食既得自助吧到夾既魚柳 碌完都係滑的 抵讚

👍🏻蔬菜
種類都多 特別既羽衣甘藍、秋葵同紅莧菜都有

👍🏻熱食/甜品
關東煮🍢好食 濃味過個壽喜燒湯底先
地瓜條都唔錯 雖然唔多脆都味道good
另外佢仲有燒賣 但因為調味料嘅豉油真係麻麻哋
所以都影響到燒賣嘅發揮🫠
甜品有乳酪雪糕同牛乳雪糕 個人推薦乳酪雪糕
牛乳雪糕死甜假奶味真係唔該收番埋先🤮
另外 仲見到有啫喱糖 我就無試啦

總結CP值係…….(5個為最高分數)
🉐

呢個價錢建議食好啲🫠埋單加埋一HKD329
今獲真係比人當水魚咁劏🥲

但朋友依然為佢平反:「唔係呀!佢個期間限定蕃茄壽喜燒好L正架!」
癲佬無試過 唔作評論 僅供參考
2023-09-09
  • 牛舌
雖然天氣好熱,但都阻止唔到我地要打邊爐的決心🤣🤣朋友話「扇火鍋」最近出了夏日限定的「蕃茄壽喜燒鍋🍅」,味道酸酸甜甜、好開胃!好啱夏天食☀️~~-🍲澳洲產黑毛和牛及北海道四元豚放題套餐 $299/位✨店員會先送上熱鍋,裡面裝住蕃茄、冬瓜、菇、秋葵等夏日蔬菜🥬~~等蔬菜加熱至冒煙後就可以鋪上牛肉🐮,然後再倒入自家製蕃茄壽喜燒汁😋😋湯底味道濃郁鮮甜,口感好清爽~配牛肉十分夾!!肉類方面,包括有澳洲產黑毛和牛🐂、北海道四元豚🐖、板鍵肉、封門柳、牛舌等可以任食~~當中至愛「澳洲產黑毛和牛」!肉質鮮嫩juicy、牛味重,油脂分佈平均🤤🤤另外仲有海鮮可以任食🐙,包括蝦滑、蟹棒、墨魚、八爪魚仔等~味道都唔錯!!-自助區方面,有多款火鍋配料、小食、飲品同雪糕可以任揀~~小食有關東煮、炸雞、炸薯角同三色蕃薯條🍟等,啱哂鍾意食香口野的朋友❤️❤️食飽飽之後仲可以去門口玩拉繩遊戲🗳️,又食又拎!大滿足😆😆
雖然天氣好熱,但都阻止唔到我地要打邊爐的決心🤣🤣
🍲澳洲產黑毛和牛及北海道四元豚放題套餐 $299/位✨

湯底味道濃郁鮮甜,口感好清爽~配牛肉十分夾!!

自助區方面,有多款火鍋配料、小食、飲品同雪糕可以任揀~~

食飽飽之後仲可以去門口玩拉繩遊戲🗳️,又食又拎!大滿足😆😆
朋友遠到而來 一於帶佢去打邊爐🍲啦😆位於觀塘APM附近嘅一間打邊爐餐廳環境舒適 地方寬敞 冷氣十足打邊爐🍲放題就最適合不過啦我地兩個人叫咗 🐮澳洲和牛及四元豚放題二人套餐 ($299)揀咗夏日限定蕃茄壽喜燒湯底 🤤🤤 店員先煮一煮香啲蔬菜🥬配料 鋪上和牛🐮 然後再淋上濃濃的番茄湯汁🍅🍅番茄壽喜燒湯 味道酸酸甜甜非常濃郁嘅番茄 配搭甘甜嘅壽喜燒湯汁🤤🐮澳洲和牛及四元豚放題二人套餐 包含了 2️⃣碟黑毛和牛🐮、各1️⃣碟嘅封門柳、牛舌、板腱肉、四元豚肉🐷及海鮮🦞 食完還可以用手機掃QR code 追加📲😬 每碟份量十足 基本上我地兩個人食完套餐都飽飽地 😂🫣 而且出面自助區還有不同嘅火鍋配料、蔬菜、熟食區、飲料區、雪糕區 真係食到勁飽😝🤣 🤰🏻✨黑毛和牛 油花分佈平均 肉質鮮嫩 入口即化☺️✨牛舌質感爽口帶嚼勁 充滿牛香 封門牛柳較重牛味 肉質較有嚼口✨板腱肉 顏色好鮮嫩 入口有油脂分泌✨四元豚薄薄切片 肉質仍保持嫩滑 無想像中咁鞋口海鮮則包括墨魚仔🦑 魷魚、蟹柳、蟹籽蝦滑✨蟹籽蝦滑:滿滿蝦🍤味 口感較爽口✨墨魚仔:要煮耐少少 質感彈牙😆 熟食區仲有日式關東煮 有9款不同食物 味道濃郁 魚糕蘿蔔都好

朋友遠到而來 一於帶佢去打邊爐🍲啦😆

✨板腱肉
顏色好鮮嫩 入口有油脂分泌

✨四元豚
薄薄切片 肉質仍保持嫩滑 無想像中咁鞋口

海鮮則包括墨魚仔🦑 魷魚、蟹柳、蟹籽蝦滑
✨蟹籽蝦滑:滿滿蝦🍤味 口感較爽口
✨墨魚仔:要煮耐少少 質感彈牙😆

熟食區仲有日式關東煮 有9款不同食物
味道濃郁 魚糕蘿蔔都好入味😊😊

飲品區選擇多元化 有啤酒、果汁、茶類、汽水等等 應有盡有
打邊爐我自己就鍾意飲茶類嘅菊花茶、荔枝紅茶等 解膩下火必飲😝
食到差唔多就要食返杯雪糕
呢度有牛奶雪糕🍦&乳酪雪糕🍦
牛奶雪糕 奶味香濃 我個人就一般🙈
我都係鍾情於乳酪雪糕🍦🩷
味道酸酸地甜甜地🤤 仲可以加上朱古力豆、棉花糖、朱古力彩針😆

最後臨走之前 仲玩咗餐廳推出拉繩抽獎遊戲 好有趣 好似去咗日本咁😂
Lucky 抽到 wasabi口味嘅海苔粟米棒🤩
真係又食又拎 朋友都好滿意我今次嘅安排😚😚

🍽️🍴總結 🍽️🍴
餐廳位置方便又近商場 行完街就可以黎食😝 店員服務態度友善 主動為我哋加湯
餐廳打邊爐嘅和牛及自助區提供嘅食物 款式多元化 牛肉質素唔錯
下次可以同家人一齊黎食都得😆
2023-08-06
番茄壽喜燒湯
澳洲和牛及四元豚放題二人套餐
☀️炎炎夏日都無阻我們去吃火鍋! 最近觀塘扇火鍋推出夏日限定的番茄壽喜燒~ 90分鍾放題,任食黑毛和牛及北海道豚肉,更加有海鮮任食,還有多款小食和自助雪糕機🍦~▫️▫️▫️▫️▫️壽喜燒套餐 (成人$299 小童$129)▫️番茄壽喜燒店員會先送上裝滿蔬菜的熱鍋🍅🧅,有別於一般的壽喜燒,裡面已鋪滿番茄、洋蔥、蟹味菇、蓮藕、冬瓜和秋葵,再預熱至蔬菜微微冒煙,再放上和牛片,最後倒入甘甜開胃的番茄壽喜燒汁一起煮🍅 味道酸酸甜甜,番茄濃湯令配料都變得開胃好吃!-▫️澳洲產黑毛和牛澳洲產安格斯品種,長達270日的殼飼期,選用上乘部分,每片和牛都非常有光澤✨,肉味香濃🥩 和牛片再滲透著番茄壽喜燒汁的甘甜味,番茄中的果酸更加可以分解油脂,清新解膩!-▫️北海道豚肉、牛舌除了澳洲產和牛,還有北海道豚肉🐖和牛舌選擇,豚肉切得很薄身,味道同樣香濃~ 至於牛舌切得較厚,口感有嚼勁~-▫️海鮮拼盤海鮮拼盤有蟹柳、墨魚仔、魷魚🦑和蝦滑~ 特別喜歡它的蝦滑,新鮮而且有粒粒蝦籽!-▫️自助吧食品除了以上的套餐配料,餐廳還提供各色各樣的配料食材可以任你選擇~ 最推介當然是關東煮、三色薯條和牛乳乳酪雪糕🍦▫️▫️▫️▫️▫️📍扇火鍋🗺️ 觀塘觀塘道41

▫️▫️▫️▫️▫️
壽喜燒套餐 (成人$299 小童$129)
▫️番茄壽喜燒

▫️澳洲產黑毛和牛

▫️北海道豚肉、牛舌

▫️海鮮拼盤

▫️自助吧食品

▫️▫️▫️▫️▫️
📍扇火鍋
🗺️ 觀塘觀塘道414號1亞太中心2樓205號舖
[#kwfoodie火鍋]🍽扇火鍋最近小編很熱衷於吃不同的火鍋🍲然後找到了在觀塘的一間日式火鍋店🍲店舖最近新推出了蕃茄壽喜燒放題,更有澳洲產黑毛和牛任食套餐,吸引了小編到內一嚐😋((而且店員服務態度非常好👍#澳洲產黑毛和牛套餐 $299/1首先,自助吧方面有不少蔬菜🥬和熟食可以選擇,較少在日式火鍋出現的萵筍也有🙈而熟食方面,則有日本🇯🇵地道的關東煮、唐楊炸雞和日式章魚燒等😚是次小編點了夏日蕃茄🍅壽喜燒套餐,湯底是鮮甜的蕃茄濃湯,可以無限追加和自己調配喜歡的濃淡,內裏附有色彩繽紛的夏日野菜🥗,例如洋蔥🧅、菇🍄、秋葵等肉類包括了澳洲黑毛和牛、牛舌、嚴選牛肉和北海道四元豚🐷等,薄切和牛快熟,而且有濃厚牛味🤣清甜蕃茄湯底增色不少~甜品方面則有自助雪糕🍦吧,分別有乳酪雪糕🍦和牛奶雪糕🍦可以選擇,旁邊也有雪糕筒可以供客人取用,也有四款配料可以加在雪糕上🥰小編較喜歡乳酪雪糕,乳酪味濃郁,比較不甜🤣不會太膩味道小評分:😋😋😋😋😋/5🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰/5環境:💕💕💕💕/5服務:✅✅✅✅✅/5打卡指數:📸📸📸
[#kwfoodie火鍋

性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
愛火鍋的程度,就是夏天都要吃火鍋!🔥大家推介-扇火鍋-非常適合夏天又開胃的蕃茄壽喜燒黑毛和牛火鍋🥘 🌞夏日限定🍅蕃茄壽喜燒火鍋 放題澳洲產黑毛和牛及北海道四元豚套餐$299 / 90分鐘飲品櫃內的飲品非常適合控制飲食朋友的需要,除了常見的汽水及飲品外,更有自家製茶飲及無糖梳打🤓配料區,超過多款食物蔬菜、丸類任食,更有我最愛的羽衣甘藍及蓮藕😋餐廳及設有自助熟食吧,有脆炸蕃薯條、薯格、鹽酥雞、關冬煮等等…🍅蕃茄壽喜燒湯汁茄味濃郁非常適合沾牛肉、豚肉、蔬菜及海鮮,個款食材與醬汁都非常融洽👅🐂澳洲產黑毛和牛黑毛和牛油花豐富,滑嫩卻不會有油膩感!🥓板鍵肉入口軟滑,脂肪較少,有咬口!🥩必封門柳牛味香濃豐富,越嚼越滋味!👅牛舌牛舌肉質細膩,切成薄片,口感爽身彈牙!🍦乳酪雪糕絕對為必食推介,質素媲美專賣店的,不會水水的,乳酸味濃郁。
火鍋的程度,就是夏天都要吃火鍋!🔥

🌞夏日限定🍅蕃茄壽喜燒火鍋 放題
澳洲產黑毛和牛及北海道四元豚套餐
$299 / 90分鐘

🍅蕃茄壽喜燒湯汁

🐂澳洲產黑毛和牛
黑毛和牛油花豐富,滑嫩卻不會有油膩感!
🥓板鍵肉
入口軟滑,脂肪較少,有咬口!
🥩必封門柳
牛味香濃豐富,越嚼越滋味!
👅牛舌
牛舌肉質細膩,切成薄片,口感爽身彈牙!

🍦乳酪雪糕
絕對為必食推介,質素媲美專賣店的,不會水水的,乳酸味濃郁。
  • 乳酪雪糕
  • 澳洲產黑毛和牛
  • 羽衣甘藍
  • 牛舌
2023-08-02 95 瀏覽
上星期同朋友去咗觀塘亞太中心嘅扇火鍋食壽喜燒放題,呢個餐仲可以一次過食壽喜燒加火鍋,大滿足。 日本產黑毛和牛及沖繩豚放題套餐 $359任食系列包括澳洲產黑毛和牛、澳洲產長期殼飼牛、嚴選牛肉、上級牛肉、美洲產豚肉、日本產豚肉。黑毛和牛好嫩滑,油脂分布平均,蘸上蛋汁一齊食更加滑。海鮮種類算多,有海蝦、八爪魚仔、墨魚滑、蟹棒等。配菜包括冬菇、蕃茄、秀珍菇、豆腐等等,吸收壽喜燒汁嘅精華好入味。火鍋自助區就有超過30款食物仼食。最後食埋乳酪雪糕好飽,食完仲有得玩抽繩遊戲,又食又拎。🤣

日本產黑毛和牛及沖繩豚放題套餐 $359

海鮮種類算多,有海蝦、八爪魚仔、墨魚滑、蟹棒等。

火鍋自助區就有超過30款食物仼食。
最後食埋乳酪雪糕好飽,食完仲有得玩抽繩遊戲,又食又拎。🤣

扇火鍋推出左夏日限定嘅蕃茄壽喜燒火鍋放題,湯底充滿清新嘅蕃茄同蔬菜,炎炎夏日食更加可以喚醒味蕾午市澳洲產黑毛和牛套餐除左有主角黑毛和牛,仲有牛板鍵、封門柳、牛舌、北海道四元豚、海鮮小拼盤、份量非常慷慨!蕃茄壽喜燒湯底酸酸甜甜,即使食咁多肉都唔會覺得好滯,而且入面本身有好多蔬菜、菇類等等,所以都唔會話太過膩!「黑毛和牛」嘅脂肪比例係個人最喜歡,食落有油脂香氣,口感最軟腍「封門柳」嘅肉味最香濃「牛舌」係薄切嘅,好爽口熟食區有關東煮,台式炸物,而蔬菜區嘅選擇都應有盡有,估唔到一般火鍋放題少見嘅羽衣甘藍、蟹味菇都可供選擇!而打完邊爐,當然食埋甜品先圓滿!呢度有自助軟雪糕機,可以自己吱乳酪雪糕同牛奶雪糕,加埋朱古力/士多啤梨醬,就最perfect!臨走仲可以喺門口玩拉繩抽獎遊戲,小朋友玩就最開心喇!

「封門柳」嘅肉味最香濃
「牛舌」係薄切嘅,好爽口

臨走仲可以喺門口玩拉繩抽獎遊戲,小朋友玩就最開心喇!