2024-03-08 173 瀏覽
觀塘區啲工廈真係臥虎藏龍,喺OpenRice搵到呢間私房菜同屋企人食飯,每一道都好驚喜,海鮮同肉類都好高質,連荷葉飯都好食過人,我哋叫咗啤酒飲,老闆話餐廳免開瓶費叫我哋下次可以帶自己酒🤩金華玉樹雞係用金華火腿同芥蘭攝入雞肉中間,係功夫菜,出面已經好少見,佢雞肉好滑又帶火腿鹹香,送酒一流澳洲龍蝦叫咗用蒜蓉粉絲蒸,斬件上好方便食,彈牙又厚肉,仲好鮮甜當然唔少得佢哋嘅招牌脆皮玻璃乳鴿,只賣$78一隻,老細話呢排先做大特價諗住儲多啲,遲啲可能貴返,要食平嘢就趁早🤭仲有碟碧綠炒花枝,花枝片仲多過西蘭花幾足料啊,炒得乾身冇落好多調味,全靠花枝鹹鮮,唔錯

2024-03-01 177 瀏覽
-朋友帶路 去咗觀塘工廠大廈到搵食原來係區內都係頗有名氣嘅餐廳😳不過如果唔係朋友介紹 我都唔識今次係Happy Friday上來食飯😌咁就緊係要食返啲好嘢😌!-先來係呢碟 👉🏻 上湯花龍蝦 🦞足足十二兩咁重 真心吸引✌🏻廚師幫忙開哂六邊 方便食用龍蝦係配脆麵底嘅 呢個我幾鍾意龍蝦汁完全滲透哂落麵底到變咗麵底唔會話好乾 又香脆又掛汁 惹味!同埋啲龍蝦都夠哂爽嫩彈牙 唔錯👍🏻-之後係呢碟 👉🏻 玻璃脆皮乳鴿好似話係新出嘅菜式 就試試佢~大家超快速地影相就趁熱食皮超脆 又夠Juicy 乳鴿好香口呢個時候真係好想配白飯🥹聽侍應介紹 話係好多工夫🤣睇怕都係啲心機野 最後食到舔舔脷-海鮮方面就叫咗蒜蓉粉絲蟶子皇鍾意佢嘅蒜蓉好夠香 夠多 唔油膩同埋啲粉絲煙煙韌韌 好好咬🩷重點係啲粉絲完全吸收晒蒜蓉嘅精華而主角 蟶子皇 雖然平時好少食但係呢度每一粒蟶子都好大粒夠晒彈牙 掛滿醬汁 真心幾惹味😚😚-最後最後就係呢款 👉🏻 冬瓜瑤柱海鮮羹估唔到呢一個海鮮羹真係咁大兜 😂😂感覺好足料 好重手 絕對係飽肚嘢原來都係師傅新出嘅菜式~睇嚟今次來食飯係好好彩 好多新野!冬瓜夠清 唔會煲到好爛😌瑤柱同埋海鮮嘅份量都唔少
朋友帶路 去咗觀塘工廠大廈到搵食
原來係區內都係頗有名氣嘅餐廳😳
不過如果唔係朋友介紹 我都唔識
今次係Happy Friday上來食飯😌
咁就緊係要食返啲好嘢😌!
先來係呢碟 👉🏻 上湯花龍蝦 🦞
足足十二兩咁重 真心吸引✌🏻
廚師幫忙開哂六邊 方便食用
龍蝦係配脆麵底嘅 呢個我幾鍾意
龍蝦汁完全滲透哂落麵底到
變咗麵底唔會話好乾 又香脆又掛汁 惹味!
同埋啲龍蝦都夠哂爽嫩彈牙 唔錯👍🏻

之後係呢碟 👉🏻 玻璃脆皮乳鴿
好似話係新出嘅菜式 就試試佢~
大家超快速地影相就趁熱食

夠晒彈牙 掛滿醬汁 真心幾惹味😚😚

最後最後就係呢款 👉🏻 冬瓜瑤柱海鮮羹
估唔到呢一個海鮮羹真係咁大兜 😂😂
感覺好足料 好重手 絕對係飽肚嘢
原來都係師傅新出嘅菜式~
睇嚟今次來食飯係好好彩 好多新野!
冬瓜夠清 唔會煲到好爛😌

真心推介 就算唔係觀塘附近返工
都可以嚟試吓 一定會有驚喜🤪
2024-02-28
2024-03-01 151 瀏覽
-平時好少可去觀塘搵食…始終同屋企有一段距離只係知道觀塘啲寶藏都係工廠大廈😙今次跟朋友上來呢間御膳食晚餐因為大家都係食肉獸😂就一人簡咗自己嘅心水小菜😛-先來叫咗呢碟係 ☆ 🍓士多啤梨骨🍓☆佢嘅顏色望落去一啲都唔似士多啤梨醬反而似蜜汁叉燒個隻醬咁 但賣相唔錯😌酸酸甜甜嘅味道好開胃🫡🫡雖然比較近骨位 但可以咬嘅部位都唔少醬汁清爽 有士多啤梨香 唔會好甜骨好咬 肉軟硬適中 幾好食😬😬-之後就係呢碟 ☆ 🍳大蜆燉蛋🍳 ☆聽侍應介紹近來係用沙白蜆 冇沙燉蛋底配埋廚師特別調嘅醬汁 花心機時間製作比起普通酒樓同埋中菜餐廳感覺上更用心 幾有誠意嘅菜式醬汁配上燉蛋 沒有搶風頭 更突顯蛋味而且燉蛋夠哂滑溜 好送飯 一流 🩷🩷-☆ 🐤金華玉樹雞🐤 ☆ 好特別雞件排到整整齊齊 同火腿夾雜住食落好特別 因為有種火腿嘅甜味滲出但雞味同時間都好出眾 雞肉都夠滑-☆ 🐟芙蓉蛋白蒸老虎斑🐟 ☆最後嘅一碟菜就一定係食返條魚2公斤嘅老虎斑 比起普通魚滑身好多夠滑夠嫩 細骨唔多 廚師幫忙起哂魚肉同埋佢係蛋白底 感覺都係心機野-最後 真係全部人都食到好飽好滿足佢碟碟都係心機製作😙😙相比起出面嘅酒樓同餐廳唔同個種味道係真係值得一
平時好少可去觀塘搵食…
始終同屋企有一段距離

2024-02-02
  • 士多啤梨骨
  • 金華玉樹雞
2024-02-26 167 瀏覽
喺觀塘啲樓上鋪開得越來越多,成為咗一個潮流嘅食堂,想食到鑊氣小炒甚至係生猛海鮮從此唔一定需要喺酒樓酒家食到喺樓上鋪都仲可以享受到添,其中一間就係御膳,呢度除咗有多款菜單提供仲可以按客人嘅喜好同埋預算編一個新嘅菜單,仲可以散嗌,免開瓶費帶埋啤酒過嚟飲都得!所以有好多街坊都好鍾意依度!芙蓉蛋白蒸老虎斑生猛嘅老虎斑一條都差唔多兩斤重,蒸嘅過程需時,但係成果非常之嫩,彈性相當爽口,簡單而且不失風味蒜蓉粉絲蒸澳洲龍蝦足秤嘅12両,仲要每一隻都只$380,呢個價錢絕對抵啦,整法仲要係非常特別唔係只係清蒸或者焗咁簡單而係先將龍蝦香煎咁樣做法咁樣又香又有少少鑊氣再加埋龍蝦非常彈牙好容易咁樣原隻肉拆開白胡椒爆炒南非鮑魚$68一隻南非鮑魚,爆炒即係猛火炒,有鑊氣之餘仲可以鎖住鮮味,招牌菜之一,真係唔食唔得金華玉樹雞呢一款相對係味覺同視覺雙重享受,仲要係先起肉再蒸,確保原汁原味,擺盤亦都相對優美,蒸嘅火候從雞肉嘅鮮嫩程度已經可以反映出嚟,價錢方面絕對係符合性價比有突

芙蓉蛋白蒸老虎斑

蒜蓉粉絲蒸澳洲龍蝦

白胡椒爆炒南非鮑魚

金華玉樹雞
2024-02-26 108 瀏覽
觀塘有一間好食嘅餐廳,提供豐富美味嘅海鮮菜式,其中招牌菜包括荔茸百花卷、避風塘炒大肉蟹、蒜片牛柳粒同蒜蓉粉絲蒸蟶子皇。呢度仲有唔同菜單同埋單點嘅選擇,如果有預算又或者有喜好想食其他嘅都可以問吓餐廳,因為餐廳可以按返客人嘅需要,編一份新嘅菜單。首先嚟講係荔茸百花卷,呢道菜用新鮮海蝦同芋頭做,一件只需80元。百花卷外皮酥脆,內餡鮮嫩多汁,海蝦嘅鮮甜味同芋頭嘅香氣完美結合,食落又濃郁又清新。再嚟就係避風塘炒大肉蟹,佢哋用越南蟹炮製,每隻一斤售價420元,價格公開透明。呢道菜特色係蟹肉鮮嫩多汁,配上避風塘炒嘅獨特醬汁,香氣四溢。雖然價錢稍高,但呢款質量優良嘅海鮮菜式絕對值得一試,尤其係對於有預算嘅海鮮愛好者。蒜片牛柳粒亦係一道以真牛柳為主要材料嘅菜式,每份重290克,售價為240元。相比其他餐廳常用嘅西冷肉,呢度嘅牛柳肉質嫩滑,口感鮮美。加埋蒜片嘅烹調方式,帶出濃郁嘅蒜香味,使呢道菜更加美味可口。最後嚟就係蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,每隻售價56元。呢道菜以蒜蓉同粉絲作為蟶子皇嘅調味材料,粉絲蒸煮後變得軟嫩可口,而蟶子皇則保持住鮮甜嘅口感。蒜蓉嘅香氣同蟶子皇嘅鮮味互相融合,帶嚟一種獨特嘅風味體驗。呢間餐

呢間餐廳提供嘅海鮮菜式味道鮮美,質量上乘。佢哋使用新鮮優質嘅食材,而且價格公開透明。仲係免開瓶費,可以帶酒過嚟飲。如果你係海鮮愛好者,我建議你一定要黎呢間餐廳試吓,絕對唔會令你失望。
觀塘真係有好多隱世美食,以下呢間私房菜都係我私心推介,位於觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈,去左幾次,每次都有唔同驚喜🥰因為客人可唔可以自己set menu或者跟餐廳菜單去點都得,唔食套餐散叫都可以上湯花龍蝦12兩呢個真係好好食!龍蝦斬件跟脆麵底,肉質鮮甜細膩的新鮮龍蝦,啖啖肉,肉質唔霉又爽,脆麵底都幾過癮,有點似肉絲炒麵🤣口感非常脆花雕雞油蛋白蒸大肉蟹蟹肉質細緻甜美☺️簡單清蒸已經好好味,加埋花雕雞油蛋白一齊蒸,吸足蒸蟹後留下的鮮美湯汁,所以蛋白超級甜!竹笙素卷如果食齋既朋友都可以點呢道菜,醬汁煮至濃稠,澆在上素卷上,好惹味,訂座時都可以同餐廳講同行有素食者,餐廳會額外再編菜單😬

上湯花龍蝦12兩

花雕雞油蛋白蒸大肉蟹

竹笙素卷
2024-02-09
2024-02-23 101 瀏覽
香港私房菜店真是多不勝數,最適合一家大細前往,可以提前同餐廳落order,跟自己喜愛和budget編一個新菜單,可謂不二之選👍🏻.極黑豬叉燒|$135一份呢到叉燒即叫即燒,所以都要等一段時間,大約20分鐘就上菜,香氣撲鼻🥰店員介紹係用西班牙豬既梅頭位去整,肉質比起一般豬肉更鬆軟,肉汁好豐富,油脂放入口中融化,份量都唔少添花膠響螺煲雞湯|$680/鍋媽媽最鍾意飲湯,佢非常滿意☺️見到湯渣都知真材實料,好清甜,花膠好有膠質,不過想飲都要早一日預定潮州酥炸鹽水豆腐|$95食中菜當然要叫下炸野🤤呢款酥炸鹽水豆腐送酒一流台山菜花啫西班牙豬脾肉|$120例牌上菜個時熱辣辣,勁香!要小心唔好辣到咀仔🙈碧綠炒花枝|$160例牌花枝片唔會好韌,炒得岩岩好火喉
極黑豬叉燒|$135一份

花膠響螺煲雞湯|$680/鍋

潮州酥炸鹽水豆腐|$95
食中菜當然要叫下炸野🤤呢款酥炸鹽水豆腐送酒一流

台山菜花啫西班牙豬脾肉|$120例牌
上菜個時熱辣辣,勁香!要小心唔好辣到咀仔🙈

碧綠炒花枝|$160例牌
花枝片唔會好韌,炒得岩岩好火喉
2024-02-06 240 瀏覽
餐廳提供了多種菜單選擇並且可以根據客人的喜好和預算度身訂做一個新菜單他們的賣點之一是提供明碼實價的海鮮菜餚讓客人可以在預算範圍內享受美味的海鮮還以手工粵菜為特色每一道菜都經過精心的配搭口味和火候掌握蒜蓉粉絲蒸大元貝每隻售價都只係$68用左蒜蓉和粉絲蒸煮味道鮮美 一上枱就大家都瘋狂搶食!!12兩龍蝦以斬件上菜經過香煎後 味道更加鮮甜野味配上脆麵底這道菜每隻售價為$380師傅經過多次試驗 選擇了這款麵條 以提供最佳的口感金華玉樹雞已超過半個世紀,是一道手工菜呢道菜非常獨特 很難在其他餐廳找到貴在廚師的一雙巧手因為賣相賞心悅目,紅、白、綠相間加以味道清淡嫩口,有菜有肉,老少皆宜半隻金華玉樹雞的價格為$220這道菜以傳統的烹飪方法製作保持了雞肉的鮮嫩和口感避風塘炒大肉蟹以咸香鮮美的口味聞名肉蟹啖啖都係鮮甜既肉 好美味有些客人甚至會把剩下的炸蒜帶回家,用來炒牛肉這道菜每隻售價為$420,每斤計價
餐廳提供了多種菜單選擇
每一道菜都經過精心的配搭口味和火候掌握

蒜蓉粉絲蒸大元貝
每隻售價都只係$68
用左蒜蓉和粉絲蒸煮
味道鮮美 一上枱就大家都瘋狂搶食!!

12兩龍蝦
以斬件上菜
經過香煎後 味道更加鮮甜野味
配上脆麵底
這道菜每隻售價為$380
師傅經過多次試驗 選擇了這款麵條 以提供最佳的口感

金華玉樹雞
已超過半個世紀,是一道手工菜
呢道菜非常獨特 很難在其他餐廳找到
貴在廚師的一雙巧手
因為賣相賞心悅目,紅、白、綠相間
加以味道清淡嫩口,有菜有肉,老少皆宜
半隻金華玉樹雞的價格為$220
這道菜以傳統的烹飪方法製作
保持了雞肉的鮮嫩和口感

避風塘炒大肉蟹
以咸香鮮美的口味聞名
肉蟹啖啖都係鮮甜既肉 好美味
有些客人甚至會把剩下的炸蒜帶回家,用來炒牛肉
這道菜每隻售價為$420,每斤計價
2024-01-23 374 瀏覽
呢間私房菜係我首選 😍👪佢地既用心烹調都係我地一路keep著幫襯既原因 💪👨‍🍳🥰疫情前每達節日前都會好爆場 🎉🎊睇得出好多都係舊客 😊👴👵團年飯同埋春茗菜單 🎉🧧🍽️之前已經係社交平台見到 📱👀除左呢個set好左既菜單之外,仲有度身訂做嘅菜單,好似蟶子就係我既首選🦀💰🥢呢條富貴金龍 🐉💰🐟用沙巴龍躉2斤做 🐟🔪✂️首先就起肉 🐟🔪一邊係吉列椒鹽,一邊係流沙黃金 🧂🌶️🌕再配特製嘅蛋黃醬都只係$620 💰💲魚肉好鮮味 一d都唔會鞋 🤤🙌🐟仲有籠仔糯米飯蒸大肉蟹 🦀🍚$420一隻大肉蟹 每隻足1斤2重 💰🦀📏糯米飯 真係好正😍🍚因為糯米飯太多功夫同材料出去食就最好啦 🥡🍽️仲有避風塘炒,花雕雞油蛋白蒸,四川香辣炒,古法蒜子炒,胡椒炒,薑沖炒每樣都可以特顯蟹肉既鮮味 🌶️🦀🍛🍜🌶️🦀招牌玻璃脆皮乳鴿 🕊️🍽️🥢呢個新野黎!一定要襯熱食先得 🌡️🔥🕊️$78一隻 要用好多重功夫 師傅出嚟省招牌呀真係 💰🕊️💪皮薄肉嫩🤤👌🍖蒜蓉粉絲蒸蟶子皇$56一隻 🦀🍜差不多每檯客都必食😋🍽️🥢用粉絲鋪底就可以吸收海水既鮮甜味 粉絲都真係唔夠要encore呀!!!!! 🍜🦀🤤👏👏🌟呢到既服務好好~ 😄👍👌特別係唔收開瓶費 問佢拎幾

糯米飯 真係好正😍🍚
因為糯米飯太多功夫同材料出去食就最好啦 🥡🍽️

🌟呢到既服務好好~ 😄👍👌特別係唔收開瓶費 問佢拎幾多隻杯都冇問題呀!! 🍾🥂🥤👨‍🍳💼

💸.消費. $400(每人)
🈵.回頭率. 8.9/ 10
📸.打卡率. N/A /10
2024-01-22 329 瀏覽
12月15日, 因為做節關係, 所以個日包成一圍。其實呢間餐館最出名係食蟹。但當日同桌有人唔食得, 所以無食到。最後點左鹵水拼盤(手撕雞,豬大腸,金錢肚),冬瓜瑤柱海鮮羹, 花龍蝦7至8兩5隻,斬件, ,士多啤梨骨, 傳統酥炸潮州鹽水豆腐, 蔥油雞一隻, 蒜蓉炒西蘭花. 荷香龍躉球蒸飯, 蟹油銀芽炒麵, 仲送左甜品.整體黎講, 鹵水拼盤(手撕雞,豬大腸,金錢肚)幾好食. 冬瓜瑤柱海鮮羹足料既, 味道都幾好. 份量仲多左1-2碗。可以比幾個人開心食多碗。龍蝦真心好足夠, 仲要多肉。大家都食得幾盡興。反而個士多啤梨骨其實偏甜, 麻麻地。可能嗜甜既人會鐘意既, 但個日我地麻麻。而潮州鹽水豆腐又唔夠咸又無野點黎食…所以一般般。 蒜蓉炒西蘭花一般水準啦.荷香龍躉球蒸飯, 蟹油銀芽炒麵又真係幾好食. 平時最後上既碳水化合物大家都會食剩, 今次係真心唔錯。最後送既甜品竟然唔係行貨中式糖水, 反而係紫薯布丁。甜度適中, 仲要好食又滑。正~

仲送左甜品.

蒜蓉炒西蘭花一般水準啦.

2024-01-11 377 瀏覽
之前因為我朋友移民既關係黎過呢到食左次farewell飯菜式都好特別 同出面既中菜廳唔同呢到會出d 新款自家創菜式細心位加分呀最好既係呢到仲唔收開瓶費岩哂一大班人食飯呀🌟滷水拼盤有手撕雞,豬大腸,金錢肚好入味~ 花椒八角既香味好濃郁唔食牛嘅客人可以轉椒鹽豆腐椒鹽豆腐最岩既就係送酒而師傅整嘅椒鹽豆腐真係出色外面夠香脆,入面夠滑份量咁大碟 抵食~🌟蒜蓉粉絲蒸蟶子皇認真睇 粉絲放係擺底外面好多餐廳粉絲擺面而放擺係可以吸到d汁精華一滴不漏係粉絲到好正呀真係每一個細節師傅都用心做🌟荔茸百花卷要用好多功夫心機芋頭、芹菜、新鮮大海蝦鐘意食芋頭既你必叫呀🌟菊子魚呢個細size用東星12兩做聽講如果大size用沙巴龍躉2斤做保持到肉質嫩滑真係唔容易架油溫要控制得好香脆內軟就形容得岩岩好啦柚子醬都要特製 酸酸甜甜好開胃今次同屋企人食飯都叫左餐廳度下d新餸🌟手剁臘味蓉蒸山水豆腐好少係出面食到淡淡既豆腐配埋臘味既咸香味好夾呢個好好味🌟白胡椒爆炒南非鮑魚爆炒嘅意思係大火猛炒可以keep到最鮮鮑魚size好大 好鮮好彈牙辣辣地好岩我地胃口呀🌟鮮龍蝦汁蒸蛋白呢個都係新菜式因為老人家唔好咬特登叫左D易入口既菜式俾老人
之前因為我朋友移民既關係
黎過呢到食左次farewell飯
菜式都好特別 同出面既中菜廳唔同
呢到會出d 新款自家創菜式
細心位加分呀
最好既係呢到仲唔收開瓶費
岩哂一大班人食飯呀
🌟滷水拼盤
有手撕雞,豬大腸,金錢肚
好入味~ 花椒八角既香味好濃郁
唔食牛嘅客人可以轉椒鹽豆腐
椒鹽豆腐最岩既就係送酒
而師傅整嘅椒鹽豆腐真係出色
外面夠香脆,入面夠滑
份量咁大碟 抵食~
🌟蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
認真睇 粉絲放係擺底
外面好多餐廳粉絲擺面
而放擺係可以吸到d汁
精華一滴不漏係粉絲到好正呀
真係每一個細節師傅都用心做

🌟荔茸百花卷
要用好多功夫心機
芋頭、芹菜、新鮮大海蝦
鐘意食芋頭既你必叫呀

因為要好多工序
整得好味就好值得試
牛尾一般係西餐廳食到
用中式既煮法再做都必有一番風味
師傅一樣可以整到出神入化 勁呀!!
2024-01-08
2024-01-11 242 瀏覽
今晚同屋企人出去觀塘食飯,佢地鐘意食中菜,於是就去左我朋友之前介紹既工廈中菜私房菜。菜式好多都好吸引,主打功夫菜,我地叫左蒜蓉粉絲蒸蟶子皇、荔茸百花卷、滷水拼盤、白胡椒炒大肉蟹、台山菜花啫西班牙豬脾肉、蔥油雞。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇蟶子鮮甜無沙,粉絲索哂啲精華,變埋做主角。荔茸百花卷用艼頭搓成艼泥,包裹住海蝦肉,係餐廳其中道招牌菜。滷水拼盤滷水好香,味道特別,應該係師傅用左佢自己既家傳秘方,呢個係必食之選。白胡椒炒大肉蟹煮法上有唔同選擇,唔辣可以揀花雕雞油蛋白蒸、薑蔥炒或者古法蒜子。辣就有避風塘炒、四川香辣炒或者水煮。我地食得辣就揀左避風塘炒,超級惹味。芝士花龍蝦龍蝦可以斬件或者可以開邊,配埋芝士,簡直絕配。台山菜花啫西班牙豬脾肉餐廳用煲仔上,保持溫度夠熱又夠香,十分細心。而且食得出唔係普通豬,真係用西班牙豬,因為豬肉口感同味道都好正,無花無假。蔥油雞蔥油食得出係花左心機整,好香好夠味,配上嫩滑雞肉,岩哂一家大細。另外值得一提,呢度任何酒類係任帶,免開瓶費,而家出面其他餐廳,閒閒地收50至100開瓶費。

菜式好多都好吸引,主打功夫菜,我地叫左
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇、荔茸百花卷、滷水拼盤
、白胡椒炒大肉蟹、台山菜花啫西班牙豬脾肉、蔥油雞。

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
蟶子鮮甜無沙,粉絲索哂啲精華,變埋做主角。

荔茸百花卷
用艼頭搓成艼泥,包裹住海蝦肉,係餐廳其中道招牌菜。

滷水拼盤

白胡椒炒大肉蟹

芝士花龍蝦
龍蝦可以斬件或者可以開邊,配埋芝士,簡直絕配。

台山菜花啫西班牙豬脾肉

蔥油雞

2024-01-11 142 瀏覽
係觀塘食私房菜 首遺一定係御膳啦位置係觀塘市中心 係APM 另一邊過條馬路就可以到,超級方便呀‼️➡️滷水拼盤 (手撕雞,豬大腸,金錢肚)前菜通常都會叫呢個大大份 有3樣可以揀豬牛雞都有齊哂不過如果唔食牛既你可以問佢轉其他野好似椒鹽豆腐呀咁 完全冇問題既~➡️蒜蓉粉絲蒸大元貝 ($65一隻)搭配了蒜蓉和粉絲一起蒸 又入味又juicy味道勁鮮甜且口感豐富大元貝的鮮味和蒜蓉的香氣完美結合每啖都能食到食材的原汁原味粉絲充分吸收蒜蓉&元貝既鮮味➡️花膠響螺煲雞湯($680一鍋)以響螺和花膠作主 湯的湯底鮮香濃郁帶有響螺的鮮味和花膠的滑嫩口感響螺既肉質好濃郁加上結合埋花膠的豐富口感好好飲呀!!!營養價值又夠哂喎➡️極黑豬叉燒$135最新嘅菜色選用西班牙黑毛豬已經加分啦因為如果用坊間用既豬肉 黑毛豬既成本會貴3倍即叫即燒 肉質鮮嫩多汁搭配著經過烤制的表皮酥脆帶有一定的肥美口感 口感非常出色雖然要等20分鐘 但都冇問題啦➡️花雕蛋白蒸大肉蟹 ($420)約一斤2 真明碼實價呀~大肉蟹鮮嫩多汁搭配著花雕酒和蛋白一齊蒸味道好香好甜花雕酒的香氣與蛋白的滑嫩口感相結合令蟹的鮮味更加突出咁平咁抵食 呢個係必叫啦➡️蒜蓉炒豆
係觀塘食私房菜 首遺一定係御膳啦

➡️滷水拼盤 (手撕雞,豬大腸,金錢肚)
前菜通常都會叫呢個
大大份 有3樣可以揀
豬牛雞都有齊哂
不過如果唔食牛既你可以問佢轉其他野
好似椒鹽豆腐呀咁 完全冇問題既~

➡️蒜蓉粉絲蒸大元貝 ($65一隻)
搭配了蒜蓉和粉絲一起蒸 又入味又juicy
味道勁鮮甜且口感豐富
大元貝的鮮味和蒜蓉的香氣完美結合
每啖都能食到食材的原汁原味
粉絲充分吸收蒜蓉&元貝既鮮味

➡️花膠響螺煲雞湯($680一鍋)
以響螺和花膠作主 湯的湯底鮮香濃郁

即叫即燒 肉質鮮嫩多汁
搭配著經過烤制的表皮酥脆
帶有一定的肥美口感 口感非常出色
雖然要等20分鐘 但都冇問題啦

➡️花雕蛋白蒸大肉蟹 ($420)
約一斤2 真明碼實價呀~
大肉蟹鮮嫩多汁

每一口都可以食到豆苗的原汁原味
簡單而不失美味 劃上左完美既句號

仲免開瓶費架😍😍

2024-01-10 115 瀏覽
有好多朋友都介紹我黎觀塘呢間食,就係因為佢免開瓶費,歡迎帶酒類,仲有冰桶雪櫃酒杯welcome你飲到大醉爤醉呀滷水拼盤呢個基本上係我每次黎都會必叫既,有手撕雞,豬大腸,金錢肚,最最最鐘意就係佢既秘制辣椒油,麻香辣通通都齊,我都有買辣椒油返屋企架白胡椒炒大肉蟹大肉蟹的肉質鮮嫩大肉蟹就當然啖啖肉啦搭配著濃郁的白胡椒風味,令整道菜帶有一定的辣味和香氣清蒸沙巴龍躉2斤蒸到啱啱好 夠滑保留了龍躉原有的鮮甜味道清蒸時添加了一些蔥、薑和蒜等調味料提升了整道菜的風味龍躉的肉質鮮嫩多汁,味道鮮美搭配著清淡的蒸煮方式,能夠充分展現食材的原汁原味惹味蒜香西班牙豬串骨用西班牙豬經過烤制之後,表皮酥脆肉質嫩滑多汁有口感蒜香調味料增添左濃厚的香氣和獨特的風味濃郁而多層次蒜香和豬肉的結合非常完美士多啤梨骨招牌菜黎架啦 11年一直受歡迎士多啤梨鮮美多汁帶有一定的酸甜味有時食咕嚕肉悶 係下士多啤利骨都唔錯呀~御膳炒飯檯檯客都點呢個炒飯有帶子粒, 蝦球粒, 牛柳粒, 再加秘制醬油令炒飯更加豐富美味師傅堅持用牛柳粒出面好多餐廳用西冷代替而牛柳粒成本貴好多 真心落足本架~

滷水拼盤

白胡椒炒大肉蟹

清蒸沙巴龍躉2斤
搭配著清淡的蒸煮方式,能夠充分展現食材的原汁原味

惹味蒜香西班牙豬串骨

士多啤梨骨

御膳炒飯

2023-12-30 165 瀏覽
鹵水拼盤(手撕雞,豬大腸,金錢肚)大蜆什菌豆腐湯(洗鑊水🤔)花雕蛋白蒸龍躉球(唔夠味)蒜蓉粉絲蒸蟶子皇白胡椒爆炒南非鮑魚(好濕)流沙黃金蝦(最好食呢味)大蜆燉蛋上湯浸時菜古法八寶鴨(唔知點解食咁多次阿媽都仲要食呢味嘢,我最怕淋pat pat既鴨)蟹油銀芽炒麵(唔夠味)綠茶布甸(黎到個色係慘綠我打個突,我以為係薄荷嘢黎)人頭5百,無記憶點,私房菜黎講算伏!
鹵水拼盤(手撕雞,豬大腸,金錢肚)
大蜆什菌豆腐湯(洗鑊水🤔)
花雕蛋白蒸龍躉球(唔夠味)
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
白胡椒爆炒南非鮑魚(好濕)
流沙黃金蝦(最好食呢味)
大蜆燉蛋
上湯浸時菜
蟹油銀芽炒麵(唔夠味)
綠茶布甸(黎到個色係慘綠我打個突,我以為係薄荷嘢黎)
人頭5百,無記憶點,私房菜黎講算伏!
2023-11-05
生日