2023-03-11 2822 瀏覽
♡ 隱世私房中菜|御膳 ♡-今日屋企有老人家生日~ 挑選左好多間餐廳最後簡左呢簡隱世私房中菜 😛真係誠心推薦 ! 呢度餐單菜色多元化,比起出面連鎖酒家/中菜廳更加彈性因為可以按照客人要求同喜好去進行修改😍 而且服務態度良好 🙋🏻‍♀️呢樣真係最緊要。呢度仲有分8人同12人餐單等等完全為客人度身訂造呀🙌😆- ♡ 滷水拼盤 ♡ 有金錢肚、手撕雞、豬大腸,滷水醃得入味 頗有水準。-♡ 香煎花龍蝦 🦞♡ 每隻龍蝦都好大隻 屋企人都覺得好爽口彈牙而且煎得好香。-♡ 白胡椒爆炒南非鮑魚 ♡ 平時比較少食炒鮑魚,試咗之後真係一試難忘。白胡椒同鮑魚真係好夾而且更加令食到鮑魚嘅鮮味。-♡ 古法八寶鴨 ♡ 八寶鴨好飽滿,鴨身塞滿左好多食材,包括蓮子、紅棗、薏米,冬菇,芋頭,瑤柱, 栗子, 金華火腿 ,糯米味道鹹甜鮮味 鴨同餡料都燉到好軟身要食到正宗古法嘅八寶鴨真係買少見少從味道中已感受到餐廳真係好有誠意製作~ ❤️-♡ 荷香龍躉球蒸飯 ♡ 最期待就係呢個飯 龍躉球啖啖肉 帶有魚肉嘅鮮味而且啖啖肉汁 😆 配飯食真係可以添多幾碗飯-♡ 上湯浸時蔬 ♡ 入面有白菜同菇類等等好清甜😛-♡ 流沙黃金蝦
♡ 隱世私房中菜|御膳 ♡
今日屋企有老人家生日~
挑選左好多間餐廳
最後簡左呢簡隱世私房中菜 😛
真係誠心推薦 !
呢度餐單菜色多元化,
比起出面連鎖酒家/中菜廳更加彈性
呢樣真係最緊要。
呢度仲有分8人同12人餐單等等
完全為客人度身訂造呀🙌😆
♡ 滷水拼盤 ♡

有金錢肚、手撕雞、豬大腸,
滷水醃得入味 頗有水準。
♡ 香煎花龍蝦 🦞♡

每隻龍蝦都好大隻
屋企人都覺得好爽口彈牙
而且煎得好香。
♡ 白胡椒爆炒南非鮑魚 ♡

平時比較少食炒鮑魚,
試咗之後真係一試難忘。
白胡椒同鮑魚真係好夾
而且更加令食到鮑魚嘅鮮味。
♡ 古法八寶鴨 ♡

屋企人真係比較鍾意食蝦
每一次都會食呢個菜
鹹蛋黃佈滿蝦身
真係好邪惡🤣
我哋好快就清晒碟。
♡ 砂鍋大魚頭豆腐湯 ♡

老人家最鍾意就係飲魚頭湯
呢個湯好清甜 啱晒一家大細飲
♡ 蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 ♡

一上枱個個都哇一聲
隻隻都好肥大 果然係蟶子皇
真材實料,蒜蓉好入味
連埋底嘅粉絲一齊食真係最正😆
♡ 紫薯布丁 🍮♡

布丁嫩滑爽口
每食一啖 紫薯嘅味道都起口中四溢
加上質感幼滑 個個都讚不絕口。
❥ 呢個質素,人均都係五百幾真係好抵😆最緊要係老人家食得滿意 大人細路都食得開心😛😋 下次都要再黎!
#
⇢店鋪資料:
御膳 (觀塘)
觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈12樓F室
#

#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

• 蒜蓉粉絲蒸蟶子
  • 白胡椒爆炒南非鮑魚
  • 流沙黃金蝦
2023-03-03 860 瀏覽
媽媽生日,一班親友十來人一齊約食飯,為左應付一嘴刁嘅親友,特登book左上次食過唔錯嘅私房菜館同佢地一齊慶祝老媽子生日。首先呢度地點位於觀塘四通八達,交通方便,地方就夠就腳,就算食得太野都吾嘅無車搭。由於今次人多我地就嗌左個12人餐食,菜式精緻得嚟又夠入味,而且份量十足,呢個餐仲要有多味海鮮,魚蝦蟹仲有蟶子花枝,價錢都相當抵食,海鮮全部都夠新鮮,清蒸都夠入味。古法豉油雞,只雞浸到啱熟,雞肉又香又滑, 加埋特制嘅豉油,令人食停口。令人印象深刻嘅係龍躉球荷葉蒸飯,炒飯底再加埋魚肉嘅鮮味,真係好出色,最尾仲有紫薯布丁及綠茶布丁作結尾,真係大滿足。套餐A 十二位用 免加一 滷水拼盤大魚頭豆腐湯花雕蛋白蒸大肉蟹蒜蓉粉絲蒸蟶子皇流沙黃金大海蝦士多啤梨骨豉油雞1隻荷香龍躉球蒸飯蟹油銀芽炒麵西蘭花炒花枝紫薯布丁,綠茶布丁
套餐A 十二位用 免加一

荷香龍躉球蒸飯

西蘭花炒花枝

紫薯布丁,綠茶布丁

2023-02-10 791 瀏覽
舊老細一家要走啦,設宴觀塘的御膳,上到去見到裝修典雅,由經驗中廚主理,老細發辧點了幾款招牌小菜,全部都好味又抵食,想不到隱藏在觀塘有如此高質素的私房菜。八寶鴨將八種以上材料(蓮子,紅棗,薏米,冬菇,芋頭,瑤柱, 栗子, 金華火腿和糯米)塞進已去骨的大鴨內,每日限造5隻,手工菜,值得期待。避風塘炒大肉蟹肉蟹啖啖肉,非常惹味。士多啤梨骨糖醋汁層次分明,排骨是一字骨,啜手指之作。碧綠炒花枝大蝦球雖是常見菜式,但花枝和蝦球處理得好,比一般酒樓更新鮮。花膠伴羊肚菌滋陰養顏,清香可口,在座女士都話要食多件。

避風塘炒大肉蟹
肉蟹啖啖肉,非常惹味。

士多啤梨骨
糖醋汁層次分明,排骨是一字骨,啜手指之作。

碧綠炒花枝大蝦球
雖是常見菜式,但花枝和蝦球處理得好,比一般酒樓更新鮮。

花膠伴羊肚菌
滋陰養顏,清香可口,在座女士都話要食多件。
2023-02-10 546 瀏覽
親戚從外地回來過年,今晚才正式出外一同食飯,當然要食好些。長輩吩咐一定要以中菜和海鮮招呼親戚,於是聽朋友介紹,到官塘試這間工廈隱世廚房。首先來個麻辣滷水拼盤,有金錢肚,豬腸和雞絲,滷得夠入味,麻辣又好上癮。之後是全海鮮:豉椒炒蜆、薑蔥炒蟹、花雕蛋白蒸龍躉球和蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,全都新鮮、足料,味道好。在外地少機會吃到粵式海鮮的親戚贊不絕口,好彩無令長輩和親戚失望。最後來個紫薯布丁作飯後甜品,好食到無朋友。
之後是全海鮮:
最後來個紫薯布丁作飯後甜品,好食到無朋友。
2023-02-10 377 瀏覽
之前新年,我一早就book咗呢間喺觀塘工廈嘅私房菜。佢嘅菜式相對嚟講,都幾特別,屋企人都讚不絕口,絕對值得再回頭我哋一行5人叫咗蒜蓉粉絲蒸龍蝦、蒜蓉粉絲蒸蟶子皇、士多啤梨骨、荷香龍躉球蒸飯、同埋花膠響螺煲雞湯。雖然食物嘅價錢唔算太平,但質素都幾高。我哋個個都好鍾意食龍蝦同個蟶子皇,因為好新鮮,份量亦好多,d蒜又夠晒多喎!而個士多啤梨骨同荷香龍躉球蒸飯個都好出色,絕對係喺水準之上!不得不提嘅係個湯,佢清甜得嚟又無咩味精,應該煲咗好耐,個湯料仲好真材實料,有唔少花膠同雞腳!最後,我哋個個都食到捧住個肚走!

2023-02-10 427 瀏覽
平時去酒樓食飯就食得多啦,但估唔到工廈都有中菜食wor🤩而且質素重好唔錯!如果唔係朋友介紹我嚟食,我都唔識tim環境《御膳》位於觀塘敬運大廈,地方雖然唔及普通酒樓咁大,但勝在環境乾淨舒服😌食物《御膳》有好多唔同款式嘅中菜,由海鮮、小菜、小炒不等😋我哋一家幾個人就試咗佢嘅芙蓉蛋白蒸老虎斑、八寶鴨、白胡椒爆炸南非鮑魚、花雕蛋白蒸大肉蟹同埋上湯浸時蔬😍每款菜式都好正,特別係d海鮮🦞好夠真材實料,同原汁原味,喺出面普通嘅酒樓應該未必食到至於個八寶鴨亦相當有驚喜⭐️亦唔係度度都可以食到😌佢入面有蓮子,紅棗,薏米,冬菇,芋頭,瑤柱, 栗子, 金華火腿 ,糯米。但每日只係限賣5隻。好彩我哋一早打去book定咋🤭🤭呢個真係好好食👍🏾強烈推介下次再有家庭聚會,或者大時大節,我都會再嚟《御膳》!

食物
芙蓉蛋白蒸老虎斑
白胡椒爆炸南非鮑魚
上湯浸時蔬

《御膳》有好多唔同款式嘅中菜,由海鮮、小菜、小炒不等😋

下次再有家庭聚會,或者大時大節,我都會再嚟《御膳》!
芙蓉蛋白蒸老虎斑
白胡椒爆炸南非鮑魚
2023-01-30 480 瀏覽
團年飯當然要食好D啦,呢間見咁多好評又近我,當然要試吓啦,最重要係可免開瓶費及切餅費又免加一,唔錯唔錯👍🏻蒜蓉粉絲蒸花龍蝦好肥美肉厚彈牙,非常新鮮花雕蛋白蒸大肉蟹花雕酒香,蛋白滑溜,啖啖肉🤤白胡椒爆炒南非鮑魚呢個我媽咪最愛,好小用白胡椒爆炒,都幾夾好好食,又唔韌蒜蓉粉絲蒸蟶子皇聖子大隻,肥美新鮮滷水鵝滷水鵝片出色,好入味椒鹽豆腐送酒一流,外脆內軟菊子魚擺盤靚,用東星斑12兩起肉加特製柚子汁,好開胃😀

蒜蓉粉絲蒸花龍蝦
好肥美肉厚彈牙,非常新鮮

花雕蛋白蒸大肉蟹
花雕酒香,蛋白滑溜,啖啖肉🤤

白胡椒爆炒南非鮑魚
呢個我媽咪最愛,好小用白胡椒爆炒,都幾夾好好食,又唔韌

聖子大隻,肥美新鮮

滷水鵝
滷水鵝片出色,好入味

椒鹽豆腐
送酒一流,外脆內軟

擺盤靚,用東星斑12兩起肉加特製柚子汁,好開胃😀
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
  • 白胡椒爆炒南非鮑魚
2023-01-30 483 瀏覽
逢星期六日都在觀塘做運動🥊嘅我 本周日因為約咗在朋友家團拜,又因晚上與家人飯聚便無法去打拳😂 繼續在新年期間… 食食食🍴-行9⃣️人 搵來搵去都係在觀塘,呢間私房菜最吸引我嘅食材就係芝士龍蝦🦞和蟶子😋😋😋真心講~ 必食!個碟芝士龍蝦下面還有炸面傳上來簡直像-座龍蝦山😍😍🤤🤤其餘還有魚頭豆腐湯 飲得出不味精、士多啤梨骨、芒果大蝦沙律、白胡椒南非鮑魚、麻辣鹵水拼盆、🦀油炒面、百寶鴨、西蘭花炒花之片等等都好美味出色只是唯一做錯左-味原本要花凋洒蛋白蒸龍躉球 變咗蒜蓉粉絲蒸,有少少失望!但總括用料上乘十足 新鮮,味道和外觀都唔錯👍🏼
芝士花龍蝦
蒜蓉粉絲蒸龍躉腩
  • 蟹油銀芽炒麵
  • 香芒沙律大蝦球
2023-01-29 269 瀏覽
新年快樂🥳 一家人食開年飯,呢度我地成日都嚟,當飯堂咁滯,有咩喜慶節日,慶祝生日都會嚟呢度,因為鍾意佢可免開瓶費及切餅費同埋免加一😂蒜蓉粉絲蒸蟶子皇呢個大蟶子非常肥美,好滿足士多啤梨骨小朋友最鍾意食,每次嚟呢度佢哋必定要求流沙黃金蝦上枱巳香氣撲鼻,蝦肉彈牙清蒸沙巴龍躉老人家最鍾意清蒸簡簡單單避風塘炒大肉蟹惹味可口,送酒一流🍻金華玉樹雞鹹香豐富,雞肉嫩滑招牌御膳炒飯粒粒分明有鑊氣大魚頭豆腐湯奶白色大頭魚湯,美味鮮甜

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
呢個大蟶子非常肥美,好滿足

士多啤梨骨
小朋友最鍾意食,每次嚟呢度佢哋必定要求

流沙黃金蝦
上枱巳香氣撲鼻,蝦肉彈牙

清蒸沙巴龍躉
老人家最鍾意清蒸簡簡單單

避風塘炒大肉蟹
惹味可口,送酒一流🍻

金華玉樹雞
鹹香豐富,雞肉嫩滑

招牌御膳炒飯
粒粒分明有鑊氣

大魚頭豆腐湯
奶白色大頭魚湯,美味鮮甜
2023-01-21 471 瀏覽
今年終於可以一家人出去食團年飯,諗都唔駛諗提早半個月訂枱,雖然年廿九,但八點呢-輪依然满座就知道呢間隱世私房菜有料到。店家提早五日what’s app溝通好菜單,人齊馬上起菜,每碟份量相當多,味道剛剛好唔會話太濃,特別係碗花膠響螺湯非常清甜,每人分到兩碗(掛住飲冇影相),花鵰蛋白蒸肉蟹,肉蟹啖啖肉,蛋白有酒香非常好餸飯,玉樹臨風雞擺碟有心思,雞味濃而肉嫩滑,平時唔多食雞都吃咗兩件,東星斑兩斤,火候控制得剛剛好,食到乾乾淨淨,基本上每一道菜都好味到食晒,唯一可以彈係上湯浸菜仔,話菜仔其實每條都粗大,可能趕上菜而浸得唔夠淋,所以食剩小小。8個人食咗10道菜,仲有碟超大份御膳炒飯(無影相)加三個白飯,真係好跨張,對於食環境的這裡一定非你首選,但想食好味而抵食的,呢度一定唔會令人失望。
花鵰大肉蟹蒸蛋白

芒果布甸
玉樹臨風雞
炒大花甲
2022-12-27 936 瀏覽
食到好似飯堂咁,聖誕出面多人又貴,中餐就唔駛擔心同人迫,私房菜更加唔怕趕你走😂 所以聖誕大餐都係嚟呢度食,一家大細又坐得舒服,自己帶酒又得,非常盡興😎今次味味餸都好岩合哂我心水,真係老少咸宜都啱食 😋 我地12人餐樣樣都好有睇頭🥳八寶鴨蟹油銀芽炒麵上湯浸時蔬士多啤梨骨白胡椒爆炒南非鮑魚薑蔥炆龍躉腩麻辣滷水拼盤蒜蓉粉絲蒸蟶子皇薑蔥炒大肉蟹雜菌大魚頭豆腐湯份量都唔小,足夠拎我地個個都飽住走😆嚟緊團年飯唔駛講,一定都係嚟呢度啦😃

薑蔥炆龍躉腩
麻辣滷水拼盤
薑蔥炒大肉蟹
雜菌大魚頭豆腐湯

份量都唔小,足夠拎我地個個都飽住走😆
嚟緊團年飯唔駛講,一定都係嚟呢度啦😃
2022-11-26 1134 瀏覽
最近特別想吃粵菜,特意過來官塘,因為聽朋友說,他們家味道很正宗。果然名不虛傳。招牌御膳炒飯米飯粒粒分開,沾上了醬油和鮮美的調味,招牌菜式,必點推薦花雕蛋白蒸大肉蟹一整只肉蟹,在蒸煮之後,鮮美又有營養,蟹黃寫膏,掀開蓋子,就能吃到,簡直就是這個季節大自然的恩賜。潮州滷水鵝肉質鮮嫩多汁,配上米飯🍚,就是經典士多啤梨骨我的最愛,糖汁包裹着豬骨,味道層次分明,甜美入心流沙黃金蝦清蒸沙巴龍躉還可以換汽水哦

招牌御膳炒飯
米飯粒粒分開,沾上了醬油和鮮美的調味,招牌菜式,必點推薦

潮州滷水鵝

肉質鮮嫩多汁,配上米飯🍚,就是經典

士多啤梨骨
我的最愛,糖汁包裹着豬骨,味道層次分明,甜美入心

流沙黃金蝦

清蒸沙巴龍躉

還可以換汽水哦

2022-11-25 849 瀏覽
有朋友過來香港旅行,想要嚐試一下正宗粵菜風味,發現官塘有一間,評價不錯,特意過來宴請賓客。白胡椒爆炒南非鮑魚第一道菜,一定要上鮑魚啦,肉質鮮嫩又緊實。白胡椒的微辣,配上爆炒的鍋氣,簡直就是一流。避風塘炒大肉蟹這也是特色香港避風塘菜系,現在秋天正是吃蟹的好時機,肉質肥美,甜美又有超級豐富的蛋白質。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇新鮮出爐,海鮮配上粉絲,在蒜蓉的調味下面,連湯汁都要全部喝到肚子裡面。金華玉樹雞雞肉很嫰滑,配上新鮮蔬菜,特別精緻的菜品蒜蓉粉絲蒸花龍蝦蝦好大一直,粉絲蒜蓉絕對是經典絕配菊子魚肉質緊致鮮美,補充膠原蛋白

金華玉樹雞
雞肉很嫰滑,配上新鮮蔬菜,特別精緻的菜品

蒜蓉粉絲蒸花龍蝦
蝦好大一直,粉絲蒜蓉絕對是經典絕配

菊子魚
肉質緊致鮮美,補充膠原蛋白
2022-10-30 1146 瀏覽
觀塘上樓私房菜多的是,想一大班人食得開懷,御膳確是一個好選擇八寶鴨八寶鴨,即將8種不同食材釀入其中,雖然需花心思及時間,絕對令你一試難忘士多啤酒骨用士多啤梨來製作士多啤梨骨,有效地去除了豬肉的油膩感。加上士多啤梨清新的香味,提升了整個菜式的味道。蟹油銀芽炒麵炒得乾爽,香噴噴,惹味非常蒜蓉粉絲蒸大元貝新鮮蒜及炸蒜頭鋪在表面,超惹味啊!
大元貝超爽口彈牙,粉絲亦盡收海鮮的精華。麻辣滷水拼盤內有金錢肚、手撕雞、大腸以及青瓜絲。陣陣麻辣,超醒胃

士多啤酒骨

蟹油銀芽炒麵
炒得乾爽,香噴噴,惹味非常

蒜蓉粉絲蒸大元貝
新鮮蒜及炸蒜頭鋪在表面,超惹味啊!
大元貝超爽口彈牙,粉絲亦盡收海鮮的精華。

麻辣滷水拼盤
內有金錢肚、手撕雞、大腸以及青瓜絲。陣陣麻辣,超醒胃
2022-10-21 1048 瀏覽
要食正宗上等粵菜,這間位於觀塘的餐廳可以話係最佳選擇。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇好多地方都有蒜蓉粉絲蒸蟶子,但係唔係每一個地方所煮出來的都有這間餐廳咁好食。 原因好簡單,所有食材都係新鮮而且係上級食材, 蟶子真的非常新鮮肥美,咬落去口感一流而且吃到蟶子嘅新鮮味道,而且時間拿捏得非常之好,唔會太乾亦都唔會太濕,配合其他配料嘅味道可見大師功夫。菠蘿鳥淨係賣相都見到非常吸引,全部新鮮水果放上嘅一碟水果拼盤。菠蘿、奇異果、提子、士多啤梨全部都新鮮醒胃。看得到的新鮮,令人開胃消滯繼續品嚐其他美食。踏雪金巢外觀美麗,師傅油炸嘅時間拿捏得非常之好。唔會太乾亦都唔會見到油膩。金黃色,香味撲鼻咬落脆口,芋絲肉絲及各種食材配合得相得益彰。菊子魚選用兩斤沙巴龍躉做,技巧出眾外面炸工令到魚散發香味,吃落魚肉仍然保持鮮嫩,加上特製醬汁可以話係色香味俱全。八寶鴨肉質鮮嫩原來內有乾坤,啱晒一衆食家追求味道豐富功夫技巧嘅美味粵菜。這個需要時間工夫配合嘅高級粵菜,外面好小花時間做, 如果想品嚐記住要預訂。避風塘炒蟹食避風塘炒蟹唔一定要去灣仔, 而家觀塘都可以吃出正宗香噴噴夠晒嘢未嘅避風塘炒蟹。蟹肉肥美大大嚿配合高技術嘅避風塘炒法
要食正宗上等粵菜,這間位於觀塘的餐廳可以話係最佳選擇。

菠蘿鳥

踏雪金巢

避風塘炒蟹

蟹肉肥美大大嚿配合高技術嘅避風塘炒法,香口炒出大肉蟹,食過返唔到轉頭。

這間餐廳仲係免開瓶費切餅費,服務非常好。