2024-04-22 86 瀏覽
一段時間沒有到來,但水準仍保持一貫的高。今天非常幸運,門外竟有錶位泊車,而無需泊較遠的停車場。中午未到12時,門外已有人龍排隊預備入內,開店不久已坐滿,遲來的唯有等下一輪了。今天我點了”極上魚生丼御膳”,首先有沙律、湯、蒸蛋、前菜,蒸蛋是我喜歡的,口感非常細緻,之後到主食丼飯,赤海老及帶子非常新鮮,海膽、三文魚籽、碎金鎗魚腩拌飯好鮮味,份量足,每次到來都沒有失望,而價錢亦非常實惠,性價比高,值得再來。
極上魚生丼御膳
撞啱朋友生日,另一位友人係呢度翻頭客,推薦住北區嘅我哋一同去試!居酒屋位置唔算好多,不過今晚都係唔滿客,大概3 group人,20位左右。我地一行7人,都叫咗好多嘢食,魚生、熟食、沙律、天婦羅、烤豬牛、鍋物⋯⋯總括嚟講全部都無!伏!,可以放心試哂唔同食物。值得highlight係個魚湯🤩,我哋叫咗5碗,另外一鍋同一份魚湯烏冬,實在太出色,真係每人飲咗一碗有凸!個天婦羅蝦頭出色!埋單7人$2000幾,抵食!

個天婦羅蝦頭出色!
埋單7人$2000幾,抵食!
牛胸骨
2024-01-29 307 瀏覽
落街搵野食,唔知食咩好嘅時候,就幾掛住間人潮洶湧嘅御和亭。今次終於有機會同三五知己去攞位,撈下呢間嘅好味到底有幾正!🤤首先,牛蒡質感幾得意,脆口酸甜,刺激下味蕾算係開場白。至於枝豆,第一份有啲過咸,唔過順嗲嘴,轉瞬間已經攞光光。第二份就岩岩好,清新自然,得閒唞兩粒都幾嘆。😌串燒環節,哥哥,燒雞髀係明星級別!肉質嫩得滑,每啖都飽滿咁彈牙;燒墨魚仔做得幾好,唔會硬梆梆,話晒加上青檸就幾有提味。而其他雞內臟系列我就pass咗,聽朋友講都幾正。👏講到丼飯🍚,米粒粒分明,魚生片片新鮮厚切,幾滿足。只係個玉子差少少,要甜啲先至上心頭。話說返,今晚嘅扛把子非壽喜燒和鰻魚炒飯莫屬!壽喜燒嘅湯底夠晒醇厚,牛肉滑溜,飲落去暖笠笠。而鰻魚炒飯嘅燒汁香味簡直霸晒口,鰻魚滑嫩,每粒飯珠都包裹住濃濃日式燒汁,不得了!至於豚肉炒烏冬,開始覺得平平無奇,但後來發現底部嘅醬汁,混合後整體味道得嚟又香又滑,烏冬呢,夠彈牙,略嫌豚肉平庸。總括嚟講,今次食飯體驗中上,好過中也算係滿意,和朋友一齊共度愉快嘅時光,呢個就係最正嘅啦!🥳

2023-12-18 346 瀏覽
今日要出大埔做嘢,上網搵左依間餐廳,午餐覺得好抵食,而且魚生新鮮,好味🤤好彩有訂定位,去到間餐廳都幾受歡迎,非常滿座, 大家想試記得要預先打電話訂位阿,可以揀12點或者 1點,用餐時間為一小時。所有御膳有前菜、沙律、 蒸蛋、 湯和御飯。 最好係午市係免收加一阿! 價錢概當抵食, 難怪坐無虛席,可見非常之受歡迎。御和亭魚生丼御膳 $88魚生飯配料充足,有三文魚、油金魚、玉子 蟹籽、青瓜和粒粒厚切魚生。魚生加上爽脆嘅青瓜,蟹籽,口感清爽,新鮮足料。赤海老亦大隻, 食完好滿足。餐廳魚生飯底有加芝麻,令香氣倍增,食用時能感受到粒粒芝麻,層次更豐富,大食嘅朋友仔更可以要求加飯。

御和亭魚生丼御膳 $88

2023-12-04
  • 御和亭魚生丼御膳
2023-10-20 1218 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 5/10/2023(Thu), Dinner🍽之前都講過大埔太和附近都有唔少餐廳小店,比起商場入面嘅大集團嘅連鎖式餐廳,喺呢邊食飯隨時有驚喜,今晚為食妙妙同A先生去咗間唔錯嘅日本🇯🇵餐廳食晚飯,順便慶祝🍾週年紀念👫。平時我哋路過都見到餐廳好多時都要等位,今晚可能我哋都比較接近關門時間去到,所以都立刻安排到座位入座。餐廳裝修平實,沒有太花巧嘅裝飾,座位尚算濶落。場內播住日文歌曲🎵,進食環境同氣氛都好輕鬆。而今晚我地order咗:🔆 料理長推介八品刺身拼盤($528)八品刺身包括有帶子、三文魚、魷魚🦑、拖羅、吞拿魚赤身、赤蝦、油甘魚同埋池魚,每款兩件,切得都算厚身。食落新鮮,唔會話雪到無晒魚味。赤蝦爽口彈牙;拖羅油脂豐富,入口即溶;赤身則魚味濃郁;三文魚油脂分布平均,入口嫩滑。🔆 御壽司🍣八貫($248)壽司八件嘅魚類同刺身拼盤的分別不大,同樣地都係新鮮好食。壽司飯握得剛好,唔會太實或者太鬆散。🔆 螢光沖漬魷魚🦑($53)鹹香爽滑,一口一隻要嚟伴酒一流。🔆 燒日本青森豚肉蘋果串($60)豚肉片包住一粒蘋果肉,燒得金黃,入口鹹香再加上蘋果嘅爽脆清甜,兩者互相配合,味道很搭配。🔆

而今晚我地order咗:

🔆 料理長推介八品刺身拼盤($528)

🔆 御壽司🍣八貫($248)

🔆 螢光沖漬魷魚🦑($53)
鹹香爽滑,一口一隻要嚟伴酒一流。

🔆 燒日本青森豚肉蘋果串($60)

🔆 燒煙肉🥓廣島蠔🦪串($68)
比起之前嘅豚肉,煙肉🥓同廣島蠔🦪嘅味道都比較濃一點,廣島蠔燒得剛熟,入口仍嫩滑有蠔汁。

🔆 鹽燒雞胸軟骨($48)
比起一般雞軟骨,呢個雞胸軟骨除咗有軟骨嘅脆口之外,仲帶有一點雞胸肉可食,口感比起單單雞軟骨豐富。

🔆 燒三文魚頭($98)
落單時店員推介嘅一道菜式,三文魚頭燒得香口,魚頭內骨膠原豐富,而且入口滿滿的魚油香氣。

🔆 獺祭純米大吟釀(300ml, $168)
甜甜哋易入口,配返今晚嘅食物都好夾。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 以食物質素同份量嚟講,價錢合理。有少少失預算係估唔到串燒係一客有兩串,A先生落單時無問到以為係逐串計,點知上檯係有兩串🙈

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐廳門口就唔少錶位🅿️,等一等好快有得泊
👉🏻 太和站或者大埔中心行過嚟都係10分鐘左右路程,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-10-05
2023-08-14 549 瀏覽
住在大埔的同事大力推薦這間餐廳 除了十分抵食 更加好味 新鮮 由於餐廳受歡迎 朋友多次提醒 想試一定要預先打電話訂位 可以訂12:00 或者 13:00 用餐時間一個鐘 餐廳位置雖然不是在大街 但午市座無虛席 所有御膳包括有 前菜 沙律 蒸蛋 湯 御飯 午市更加免收加一 以呢個價錢 十分抵食 可以理解到受歡迎之原因御和亭魚生丼御膳 $88魚生飯配料多 有三文魚 油金魚 玉子 蟹籽 青瓜 粒粒厚切魚生 新鮮足料 赤海老亦大隻新鮮 魚生肥美 加上清爽的青瓜同青瓜 是令人十分滿足的味道餐廳魚生飯底有加了芝麻 更添風味 因為魚生飯配料多 可以要求加飯

御和亭魚生丼御膳 $88

2023-06-30
2023-08-11 425 瀏覽
今日到大埔選擇吃個日式中午飲,朋友介紹了這家,噢!客人真不算少!幸運的是居然可以在不需要等的情況下,有位置。中午提供的日式定食選擇很多,有飯、麵、烏冬,食品不但有刺身、壽司,還有天婦羅、煎魚等等,喜歡吃午飯又天天吃不同款式的,這家非選不可。刺身井最好試出日式料理的食品新鮮水平,雖然是井都不容少看材料問題。刺身切得厚身且十分新鮮,果然不錯。煎魚又是另一煮食功夫的考試,這魚煎和烤後,肉質鮮嫩且多汁,保存了魚本身的鮮味,食品果然合格有餘。
中午提供的日式定食選擇很多,有飯、麵、烏冬,食品不但有刺身壽司,還有天婦羅、煎魚等等,喜歡吃午飯又天天吃不同款式的,這家非選不可。
呢度嘅午市性價比高質素高 相信大埔嘅居民同埋喺大埔做野嘅人都知道 所以呢間餐廳午市時段經常都full哂🤣🍴御和亭魚生丼御膳 ($88)所有御膳都會跟前菜、沙律、蒸蛋、湯、飯佢地嘅沙律d都唔hea 有埋生果喺入面😳蒸蛋亦都好滑溜👍🏻呢度嘅角切魚生丼誠意真係100分 每粒角切魚生都係好大粒 勁厚切 仲要好新鮮!❤️除左大大隻赤海老之外 仲有三文魚、八爪魚、鱆紅魚、玉子、蟹籽、青瓜唔單只種類多 份量仲唔少呢個價錢真係超值 可以理解到點解長期爆滿🫶🏻🫶🏻大家想試嘅話就記得要提早book位啦!

🍴御和亭魚生丼御膳 ($88)
所有御膳都會跟前菜、沙律、蒸蛋、湯、飯
佢地嘅沙律d都唔hea 有埋生果喺入面😳
蒸蛋亦都好滑溜👍🏻

唔單只種類多 份量仲唔少
呢個價錢真係超值 可以理解到點解長期爆滿🫶🏻🫶🏻
御和亭魚生丼御膳

大家想試嘅話就記得要提早book位啦!
2023-07-18 1211 瀏覽
中午12點嚟到大埔就即管去「御和亭」望望,想嚟食好耐但次次都排隊,今日喺無心理準備情況下竟然有位,但要1點鐘交枱,唔理咁多,嚟食過快丼飯,足以頂癮。睇午餐餐牌都真係抵食,幾十蚊到百五蚊就食到刺身丼,仲要午市無加一,唔怪得長期都咁多人排隊嚟食。❀極上魚生丼御膳 $138(碎金鎗魚腩、赤海老、海膽、帶子、三文魚籽)個人好鍾意海膽、三文魚子、碎金鎗魚腩嘅配搭,基本上喺餐牌見到就一定會叫,仲要有埋赤海老同帶子,款多但每樣份量唔算話好多,同埋海膽有啲溶溶哋。赤海老夠大隻,樣樣都鮮甜,撈埋蔥絲,一大片脆紫菜一齊食。❀御和亭魚生丼御膳 $88通常呢個價錢嘅雜錦魚生丼飯,都預咗係角切魚生。嚟到反而有驚喜,雖然望落都係角切魚生,但係好大粒,我覺得其實係厚切粒狀,並唔係切剩刺身嘅頭頭尾尾,三文魚、鱆紅魚肥美、仲有八爪魚、赤海老、蟹籽、玉子同青瓜,份量多,食完飯啲魚生要空口食。如果再想要多啲飯,係可以向店員加嘅。每樣都好新鮮,呢個價錢非常抵食。所有午市御膳已包括:前菜、沙律、味噌湯、茶碗蒸,蛋蒸得好滑,裏面有鳴門卷同粉絲。雖然食得有點衝鋒陷陣,但係都非常滿足。#御和亭日本料理地址:大埔翠和里1號永發樓B座地

❀極上魚生丼御膳 $138
(碎金鎗魚腩、赤海老、海膽、帶子、三文魚籽)
❀御和亭魚生丼御膳 $88

#御和亭日本料理
地址:大埔翠和里1號永發樓B座地下
2023-06-28 495 瀏覽
收工約左都係大埔返工既朋友食飯,見到呢間都幾多好評,價錢唔算貴,就試試好唔好食💪因為朋友唔食牛,唔食熟魚,所以今次就叫刺身拼盤,牛油果軟殻蟹卷,蘋果豚肉串,明太子雞翼,食日本野當然唔少得啤酒🤣🤣🤣刺身拼盤,每件都大大件,厚切夠凍,不錯😋我本身好鐘意食卷物,所以叫左牛油果軟殼蟹卷,味道都幾好🥰蘋果豚肉串,甜甜地,幾清新,少咗油膩感😍明太子雞翼就啖啖肉🍗餐廳全場滿座,離開個陣都有人等位,CP值都幾高👍如果喺大埔想食日本嘢,呢間都係唔錯嘅選擇,但係要記得訂位。不過如果想坐耐啲慢慢食,我應該會揀過第二間🤣

刺身拼盤,每件都大大件,厚切夠凍,不錯😋

我本身好鐘意食卷物,所以叫左牛油果軟殼蟹卷,味道都幾好🥰

蘋果豚肉串,甜甜地,幾清新,少咗油膩感😍

明太子雞翼就啖啖肉🍗

餐廳全場滿座,離開個陣都有人等位,CP值都幾高👍

2023-06-20
2023-06-18 369 瀏覽
前晚同屋企人又去咗食呢間呢晚餐我地order咗牛油果軟殼蟹卷呢個組合基本上係唔會難食而佢嘅軟殼蟹都幾大隻好滿足仲有雜錦天婦羅d蝦又幾大隻同埋都好大份味道就正常發揮因為屋企人唔想食生冷野就order咗黑鬆露鮑魚炒飯黑鬆露配炒飯又係一個冇得輸嘅組合鮑魚份量都幾多而我就食咗雜錦魚生丼有帶子、赤蝦、海膽、吞拿魚蓉同三文魚子本身想order返上次個角切點知佢賣曬冇貨呢個雖然魚生都新鮮但感覺冇每切咁驚艷但都不過不失
前晚同屋企人又去咗食呢間呢晚餐

就order咗黑鬆露鮑魚炒飯
黑鬆露配炒飯又係一個冇得輸嘅組合
鮑魚份量都幾多

而我就食咗雜錦魚生丼
有帶子、赤蝦、海膽、吞拿魚蓉同三文魚子
本身想order返上次個角切
點知佢賣曬冇貨
呢個雖然魚生都新鮮但感覺冇每切咁驚艷
但都不過不失

2023-06-14 243 瀏覽
大埔其實有好多隱世小店而且質素非常高呢間呢lunch set一定係首選而要排隊就一定晚餐都好正不過今次講下lunch先必點嘅有五色刺身丼刺身的款色係跟當日有咩新鮮嘅而上碟所以次次黎食都有唔同而飯係分開一碗個人就呢樣好欣賞因為有時真係d飯會放喺個底又難夾而且温度都好影響每次食都有驚喜而另一樣就order咗佢期間限定嘅蟹丼入面有天婦羅軟殼蟹蟹、蟹膏、蟹肉同伴碟嘅洋蔥圈同蘆筍而lunch set仲配有沙律、味噌湯同茶碗蒸真係好抵食而且味道好好
大埔其實有好多隱世小店

個人就呢樣好欣賞
因為有時真係d飯會放喺個底又難夾而且温度都好影響
每次食都有驚喜

而另一樣就order咗佢期間限定嘅蟹丼
入面有天婦羅軟殼蟹蟹、蟹膏、蟹肉
同伴碟嘅洋蔥圈同蘆筍

而lunch set仲配有沙律、味噌湯同茶碗蒸
真係好抵食而且味道好好

2023-05-25 479 瀏覽
本身好怕刺身唔新鮮,不過見佢lunch 成日排大隊,就比個機會佢🫣叫左個六點刺身拼盤,每款2切,好新鮮得黎仲要厚切!好正!象拔蚌好甜,吞食魚超肥油脂好均勻,食落口就融🫶🏻見佢咁新鮮,再叫個黑松露帶子蝦卷😎蝦好爽口,令到成件事好正,再配鮮甜帶子同飛魚,昇華左勁多 !燒明太子個人覺得正常發揮,不過好聰明用青瓜拎到飛魚子唔會太鹹。食咗咁多凍嘢叫返個熱食,牛肉壽喜燒🤩🤩🤩好正,牛肉係靚牛,脂肪分布均勻得黎牛味好濃,個日本醬油湯底唔會太鹹,good ending !

叫左個六點刺身拼盤,
食咗咁多凍嘢叫返個熱食,牛肉壽喜燒🤩🤩🤩
2023-04-20 702 瀏覽
御和亭都係另一間我同屋企人好鍾意嘅餐廳!我哋基本上每次去都會嗌差唔多嘅嘢😀😂今次就同大家介紹吓😋🥗和風刺身沙律 $63沙律菜夠Fresh! 刺身有三文魚,油甘魚同埋八爪魚🐙。三文魚粒係平時嘅四倍咁大😳蟹籽都好乾爽!同一般日本餐廳沙律唔同;佢唔係用芝麻醬,而係用好香嘅醋,令成件事更加開胃!😋🐟帶子三文魚丼$102呢個飯雖然望落好簡單,但其實性價比超級高!😍 三文魚片有一隻手指公咁厚!特別鍾意佢個飯🍚加咗啲(應該) 煎香過嘅芝麻,即刻提升咗另一個層次!🍲一休豚肉鍋$88豚肉鍋湯底非常清甜,用大量娃娃菜同豚肉薄片熬成。豚肉片唔會太肥膩,加埋粉絲 蘿蔔 豆腐等,係暖心又營養均衡嘅一道菜。

🥗和風刺身沙律 $63

🐟帶子三文魚丼$102

🍲一休豚肉鍋$88

2023-03-06 912 瀏覽
今日嚟到大埔相約朋友食飯聚會醒起好耐冇食呢間日本野約好大家早少少一齊去排隊嚟到店前已有一條長人龍好彩係第一轉入到最後一張枱-睇過餐牌,可能隔咗好耐冇嚟食多咗新菜式問過店員今日冇燒鮪魚魚頭set 可惜呀,最鍾意呢個大家揀好咗就落單好快就上前菜今日有牛肉粒加少量蔬菜,牛粒肉質細嫩沙律菜加埋水果好清新又開胃茶碗蒸足料而蛋夠滑嫩味增湯味道剛好不會太咸一夜干燒魚御膳 $98魚外皮烤得酥脆香口,食落綿潤而鮮味十足特上什錦壽司御膳 $108賣相好吸引,魚生鮮美而腴潤,食落清甜美味軟殻蟹御膳 $108擺盤非常吸睛,軟殻蟹炸得香酥而蟹肉潤滑又味道濃郁其他蔬菜天婦羅脆嫩爽口真的非常美味的午餐,而且午市不加一,性價比高值得再來~
今日嚟到大埔相約朋友食飯聚會
醒起好耐冇食呢間日本野
約好大家早少少一齊去排隊
嚟到店前已有一條長人龍
好彩係第一轉入到最後一張枱
睇過餐牌,可能隔咗好耐冇嚟食多咗新菜式
問過店員今日冇燒鮪魚魚頭set 可惜呀,最鍾意呢個
大家揀好咗就落單

好快就上前菜
今日有牛肉粒加少量蔬菜,牛粒肉質細嫩
沙律菜加埋水果好清新又開胃
茶碗蒸足料而蛋夠滑嫩
味增湯味道剛好不會太咸

一夜干燒魚御膳 $98
魚外皮烤得酥脆香口,食落綿潤而鮮味十足

特上什錦壽司御膳 $108
賣相好吸引,魚生鮮美而腴潤,食落清甜美味

軟殻蟹御膳 $108
擺盤非常吸睛,軟殻蟹炸得香酥而蟹肉潤滑又味道濃郁
其他蔬菜天婦羅脆嫩爽口

真的非常美味的午餐,而且午市不加一,性價比高
值得再來~