2023-01-17 1080 瀏覽
呢間鋪頭係lunch hour經過成日都大排長龍😍但成日都趕時間等唔到咁耐啵🙊上網見到就即刻book左嚟trytry la😛建議想食嘅朋友仔都要打去book左先🫡咁就唔怕冇得食/要等好耐啦🫢🧊特上什錦壽司御膳 $108 9/10❄️前菜 (茶碗蒸+麵豉湯+沙律)茶碗蒸 🍳個蛋好香好滑身😍配料又豐富啵,有素翅、蟹柳同日式魚蛋😙味道又唔會太咸或者冇味喎👻麵豉湯🥣就正正常常,普普通通🤣沙律🥗呢個都有小小驚喜😚唔似平啲日式餐廳嗰啲咁普通,即係蟹籽沙律/麻醬生菜咁😛佢仲有埋生果㗎!有蘋果同埋火龍果~兩個都幾甜架😆❄ 什錦壽司 (8件壽司+2件卷物)呢個都可以講話係平價嘅Omakase🤣🤣次次都充滿神秘感同埋驚喜嘅🫶🏻因為你唔會知嗰日師傅會比啲咩壽司你呀🙊但質素係會高質嘅!👻每一件壽司都大大件,一啖都食唔哂🤣要分開兩啖食🫢佢做到好似魚生包飯咁😂啲魚生勁厚,包住舊飯好正😙魚生又新鮮啵!一啲都唔覺得有腥味😍另外呢,比塊葉遮住嗰件左係火炙壽司🍣🤣燒得好香😙😙會話最鍾意食係嗰件壽司🙊如果大家離開大埔都建議大家食㗎💓性價比又高啵😍除番開先$10左右件🤣🤣但係就記得記得一定要book位先!如果唔係等到變傻都未食

🧊特上什錦壽司御膳 $108 9/10

❄️前菜 (茶碗蒸+麵豉湯+沙律)

麵豉湯🥣就正正常常,普普通通🤣

❄ 什錦壽司 (8件壽司+2件卷物)
呢個都可以講話係平價嘅Omakase🤣🤣次次都充滿神秘感同埋驚喜嘅🫶🏻因為你唔會知嗰日師傅會比啲咩壽司你呀🙊但質素係會高質嘅!👻每一件壽司都大大件,一啖都食唔哂🤣要分開兩啖食🫢佢做到好似魚生包飯咁😂啲魚生勁厚,包住舊飯好正😙魚生又新鮮啵!一啲都唔覺得有腥味😍另外呢,比塊葉遮住嗰件左係火炙壽司🍣🤣燒得好香😙😙會話最鍾意食係嗰件壽司🙊如果大家離開大埔都建議大家食㗎💓性價比又高啵😍除番開先$10左右件🤣🤣但係就記得記得一定要book位先!如果唔係等到變傻都未食得👻十分之推介大家🫶🏻

人均消費💵: $80-$150
性格比: 9/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:9.5/10🙊

2022-10-21 1596 瀏覽
之前聽朋友介紹御和亭好食 一於試試佢~我地係平日夜晚6:45pm左右去到嗰陣只有1-2枱 但7:30pm開始就full啦所以最好都打去book定枱先💡蔥吞拿魚入口即溶 果然係餐廳嘅招牌👍🏻蔥嘅比例較平時嘅多 中意食蔥嘅人會中意😛三文魚子同海膽都幾鮮甜帶子同三文魚水準都幾高 又厚又大塊 好足料好滿足🤤呢個炸雞軟骨山都好有驚喜!香脆得黎又唔會覺得好油膩/熱氣不停食都無罪惡感🤭下次一定encore!————————————————————————總結整體質素都幾好 係一間值得黎試嘅居酒屋👍🏻魚生飯好足料好鮮甜 而熟食都非常吸引 下次黎再試多啲😋
之前聽朋友介紹御和亭好食 一於試試佢~
我地係平日夜晚6:45pm左右去到

帶子三文魚丼

帶子同三文魚水準都幾高
又厚又大塊 好足料好滿足🤤
炸雞軟骨

呢個炸雞軟骨山都好有驚喜!
香脆得黎又唔會覺得好油膩/熱氣
不停食都無罪惡感🤭
下次一定encore!
————————————————————————
2022-09-21
極上魚生丼
帶子三文魚丼
炸雞軟骨
如果係大埔食日本野.呢間會係其中一間可以考慮既地方!!😆食物質素都OK雖然近年覺得質素有D退步.但係大埔黎講已經係相對高人氣🤣唔BOOK位通常都要出面排隊等🈵而WEEKEND既話都係要早D先BOOK到餐廳位置唔算係市中心.有D僻門外裝修都好有日本FEEL.入面都係木系為主不過位置唔算好寬敞.坐得會有D迫!SUSHI質素算OK.同埋係大件既!!🍣 串燒都還好🍢🍡魚湯雜菜煲同炒飯每次黎都會叫~魚湯好濃郁. 飯炒得幾香🍚 🤤💥熒光魷魚💥壽司SSS💥明太子雞翼💥燒墨魚串💥魚湯雜菜煲💥鰻魚炒飯
如果係大埔食日本野.呢間會係其中一間可以考慮既地方!!😆

食物質素都OK
雖然近年覺得質素有D退步.但係大埔黎講已經係相對高人氣🤣
唔BOOK位通常都要出面排隊等🈵
而WEEKEND既話都係要早D先BOOK到

餐廳位置唔算係市中心.有D僻
門外裝修都好有日本FEEL.入面都係木系為主
不過位置唔算好寬敞.坐得會有D迫!
SUSHI質素算OK.同埋係大件既!!🍣 串燒都還好🍢🍡

💥魚湯雜菜煲
💥鰻魚炒飯
2022-06-04
2022-06-30 1491 瀏覽
朋友介紹大埔嘅呢間「御和亭」🍣係佢平時嘅飯堂之一,啲食物新鮮又抵食,重點係門口就一大個咪錶場比你泊車🚙 真係夠晒方便,今日嚟試吓佢嘅Dinner😋🥩超列日本黑豚 $88豬扒肉質好軟淋唔會太瘦,炸得金黃外脆內軟,咬落去仲有肉汁一啲都唔會乾👍🏻醮埋佢配嘅芝麻汁幾好食,但略嫌個豬扒有啲薄🤔同埋個吉列外皮都好唔夠黏住塊豬扒,一咬會分開左個皮同塊肉🫣 配菜有日本和風dressing 嘅沙律菜🥗 夾埋啲豬扒一齊食中和番就唔會覺得太油膩😌🐔燒雞翼 $42一碟有三隻,幫你起晒肉咁串住食非常方便🍴雞翼用鹽燒燒到岩岩好,外層雞皮脆口有油脂,雞肉軟滑👍🏻🍆雜錦天婦羅 $98上台見到佢擺盤好靚,好大盤🤩最頂有個洋蔥圈🧅,掛住兩隻蝦🦐,仲有多春魚🐟茄子🍆南瓜🎃魷魚🦑青椒🫑同冬菇🍄 份量以呢個價錢嚟講真係好多CP 值高,而且熱辣辣新鮮炸起真係好香脆,又冇油益味,個皮做得夠薄脆🥳🐟油甘魚壽司 $38魚生新鮮都幾大塊但唔算厚,亦都唔算肥美,個飯就比較鬆散同隻粒比較淋😅🐚帶子壽司 $58帶子相對都大粒新鮮👍🏻🍮海鮮茶碗蒸朋友極力推界要點,果然真係好好食,蒸得嫩滑之餘個鰹魚味都好出🤤 碗入面有好多配料,蟹柳🦀魚板🐟好大粒

🥩超列日本黑豚 $88

🐔燒雞翼 $42

🍆雜錦天婦羅 $98

🐟油甘魚壽司 $38

🐚帶子壽司 $58
帶子相對都大粒新鮮👍🏻

🍮海鮮茶碗蒸
朋友極力推界要點,果然真係好好食,蒸得嫩滑之餘個鰹魚味都好出🤤 碗入面有好多配料,蟹柳🦀魚板🐟好大粒帶子🤭好鮮味
2022-06-29
  • 蒸蛋
2022-05-03 1593 瀏覽
約咗屋企人去大埔,早一日諗定食咩好!全家都係日本迷😂所以一致決定食日本菜,唔洗拗😂由於怕夜晚人太多,所以朝早就book定枱先叫咗兩個壽司拼盤、散叫咗少量壽司同埋小食先講下個拼盤,價錢唔貴,但質素比想像中好😲唔會薄切,而且食材新鮮另外散叫咗壽司,其中三文魚壽司厚到一個點😵整體嚟講,擺盤靚!賣相靚!環境舒適!服務一流!食物質素嘅性價比高!高質高質高質!絕對值得推介啊!📍大埔翠和里1號永發樓B座地下

由於怕夜晚人太多,所以朝早就book定枱先

叫咗兩個壽司拼盤、散叫咗少量壽司同埋小食

另外散叫咗壽司,其中三文魚壽司厚到一個點😵

📍大埔翠和里1號永發樓B座地下
2022-05-01
  • 三文魚刺身
2021-08-15 4068 瀏覽
之前食過好幾次lunch set,今次第一次食呢間嘅dinner,好期待!我哋今日六點就嚟到,都已經滿咗一半位,記得要book位,唔係都幾大機會冇位~首先叫咗個和風刺身沙律 ($58)🥗睇openrice其他食評見到呢個沙律好大個,真係超級大碗🤣刺身有三文魚同油甘魚,每款大約有六至七粒,都唔算少,底下就係滿滿嘅沙律菜,配埋酸酸地類似柚子醋嘅醬汁,非常開胃😋我今次冇叫其他壽司,只係叫咗個卷物,蔥碎金鎗魚腩卷 ($68)🍣有六個小卷,呢個比起其他食物相對就普通少少~跟住就係我最想食嘅網燒安格斯牛扒 ($108)🥩一上枱真係超級香,已經切開咗一條條,燒得啱啱好,肉質好軟淋,而且亦都有牛味,旁邊配咗一啲沙律菜,今餐真係食好多菜🤣仲有男朋友最鍾意嘅鹽燒牛舌 ($72)🍢呢個價錢係兩串😆每串有三塊,牛舌鮮嫩,不過大塊嘅我一啖食就要咬耐少少😂爐端燒方面仲有燒芝士年糕 ($38)🍢原來燒芝士年糕同平時炸芝士年糕係唔同!我好鍾意呢個Q彈嘅外皮口感☺️冇炸嘅咁油膩😚壓軸登場嘅有黑松露鵝肝炒飯 ($98)🍚呢個性價比超高啊!起初對佢冇咩期望,點知啲鵝肝原來都唔少😆😆佢唔係好強油脂感,不過炒起上嚟有鵝肝嘅香氣~

蔥碎金鎗魚腩卷

網燒安格斯牛扒

燒芝士年糕

壓軸登場嘅有黑松露鵝肝炒飯 ($98)🍚呢個性價比超高啊!起初對佢冇咩期望,點知啲鵝肝原來都唔少😆😆佢唔係好強油脂感,不過炒起上嚟有鵝肝嘅香氣~我覺得如果佢可以溶少少,會更加同個飯融合🤤炒飯粒粒分明,係一個炒得好好嘅炒飯😚
黑松露鵝肝炒飯

我哋總共叫咗六樣嘢,食得超飽!仲以為會好貴,我哋埋單只係$486🤩不過睇menu見佢啲壽司刺身都唔平,如果主打食生嘢嘅可能要預多少少budget☺️餐廳環境都幾舒適,服務方面,男店員幾有禮貌,不過部分店員都有啲 cool🤣整體嚟講都係幾好嘅晚餐體驗😚
2021-08-13
蔥碎金鎗魚腩卷
網燒安格斯牛扒
燒芝士年糕
黑松露鵝肝炒飯
御和亭日本料理 (大埔)大埔翠和里1號永發樓B座地下燒自家製鰻魚 每一次幫襯必點項目!燒烤嘅時間掌握得超好~既能夠鎖住鰻魚油脂 同時底層嘅魚皮燒得煎得脆卜卜~🤤🤤魚肉夠厚身,啖啖肉!肉質爽脆~似白鱔多個鰻魚~每一次諗起都流晒口水~ 仲要佢份量好足~每一下燒鰻魚都有兩大塊😋 旁邊嘅沙律菜可以平衡返鰻魚嘅油膩感~一試難忘!正🤤牛肉壽喜鍋上枱時,牛肉係半生熟狀態~所以浸一浸要趁熱食~唔係擺長咗時間就會過老~ 有四大塊牛肉~不過牛肉偏瘦~略欠牛味~另外,湯底偏淡~除咗牛肉,仲有娃娃菜冬菇金菇豆腐~夠晒足料!鹽燒牛舌 牛舌都燒得唔錯!牛舌肉身同樣爽脆~厚切!正~和風刺身沙律刺身切得大大嚿~😍正!但有啲女仔又會鍾意切細舊啲~小粒狀可能會更加好~ 刺身十分新鮮!沙律菜伴上沙律醋而非沙律醬夠晒開胃~😋
御和亭日本料理 (大埔)
大埔翠和里1號永發樓B座地下

燒自家製鰻魚
每一次幫襯必點項目!
燒烤嘅時間掌握得超好~
既能夠鎖住鰻魚油脂 同時底層嘅魚皮燒得煎得脆卜卜~🤤🤤
魚肉夠厚身,啖啖肉!肉質爽脆~
似白鱔多個鰻魚~

牛肉壽喜鍋
上枱時,牛肉係半生熟狀態~
所以浸一浸要趁熱食~
唔係擺長咗時間就會過老~

鹽燒牛舌
牛舌都燒得唔錯!牛舌肉身同樣爽脆~厚切!正~

和風刺身沙律
刺身切得大大嚿~😍正!
但有啲女仔又會鍾意切細舊啲~小粒狀可能會更加好~
刺身十分新鮮!
沙律菜伴上沙律醋而非沙律醬夠晒開胃~😋

夜晚去食記得要book 位,唔好懶,無book位又要去唔該預左受氣,6點半去到拿飛仔等walk in, 禮貌地問我有無book 位,無就只可以坐bar 台, ok 無問題我等, 等到7點幾眼見bar 台以外好多吉位無人坐,鋪出面都無book左位既人等入座,就系唔叫walk in 既人入去食野,ok 無問題帶位小姐一早講左walk in 只可以坐bar 台, 今晚聽住帶位小姐企門口叫90號無人應,跟住叫91號,之後叫92號。。。 我見入面bar 台仲有位好耐都無人坐,我入去問,話原來90號飛去左泊車,黎緊,唔俾我入去坐,如果甘既服務都幾體貼,但問題唔合邏輯,系門口無人應飛但又知道去左泊車,最後90號飛既人系廁所位後門入,黎到同晒好多鋪頭既人,師傅打招呼,有d 題示俾到我,等緊位時後面一家三口個母親已經等到唔耐煩,口爆話間野又系甘,有位唔俾人入去坐,唔知點派位,後尾去左隔離德美食,我已等左成粒鐘,見bar 台既人仲食緊野,其他位有位無人坐,半間鋪無人坐呀系!!!最後我等左一個鐘都系走左,食唔到,應該唔會再去
2021-05-30
2021-04-21 2867 瀏覽
不論平日或假日都會有客人12點前排隊等開門,足以證明人氣高企,如果唔想等位最好打電話book定位,否則係室外等都幾熱,佢各類午市套餐絕不馬虎,加上價錢合理,所以真係好多街坊嚟食每份午市定食都包一小碟醃黃蘿蔔、沙律、茶碗蒸及麵豉湯,當中沙律最比到驚喜,佢用既沙律汁絕不求其,酸酸味味,十分開胃可口,而茶碗蒸亦十分香滑足料,一流!人氣之選: 赤海老雜錦刺身御膳 $112呢盤刺身上菜時大得十分驚人,有一大隻赤蝦、厚切三文魚、油甘魚、鰤魚、帆立貝及帶子,基本上所有刺身都係厚切,絕不馬虎,刺身種類每日供應不一,會轉款,只有赤蝦是固定的,再配上一碗熱辣辣的珍珠米飯,加上價錢合理,職員經常貼心為客人加茶水,但都唔需要收加一,絕對係抵食之選!

人氣之選: 赤海老雜錦刺身御膳 $112
赤海老雜錦刺身御膳
2021-04-21
赤海老雜錦刺身御膳
2021-03-18 2570 瀏覽
御和亭既鋪位偏偏地, 唔係大街, 唔係特登去應該都好難經過見到。 今日專程過黎食lunch~ 不過太大意冇book位, 12點半已經係要2張檯啦😭😭 各位一定要記得book位~~入到鋪頭, 店員要求用額頭量體溫, 做得好好呀, 小心駛得萬年船嘛~~我地諗都冇諗, 嗌左2個壽司set, 其實今次係我第一次食, 不過已經聽過好多好評啦, 好期待~壽司係冇指定款式, 全部師傅話事, 不過每樣都大件又新鮮, 唔會係薄切切個種, 套餐仲有跟茶碗蒸同埋湯, 沙律, 好抵食。 真心食爭鮮都要呢個價錢。 大推~~
2021-03-05 2064 瀏覽
隔咗個新年,太耐無嚟;特別想食,早上1140嚟到已經排長龍;好彩都可以12點順利入座😅早餐都未消化,腦細🈯️定要食樂意奉陪指定套餐:赤老海蝦刺身御膳$112帶子蟹肉胡麻醬烏冬$88其實post過,今次再post因為全部魚都白矇矇🥲初時以為hea左,點知有驚喜👏🏻師傅俾每件刺身都係厚切,一d都唔孤寒,仲要材料極靚😍😍食咁多次,第一次係度吃墨魚👍🏻油甘魚入口即化,我唔係好識種類,不過真係好好好食😋赤老海蝦係好長,俾竹籮遮住,講真俾$112淨食料靚刺身都唔得仲有新鮮水果沙拉🥗,麵豉湯、蒸蛋,超值!頂端是一大片帶子,拆蟹肉,真係食左兩啖打包因為太飽但太吸引,外賣回家當下午茶😅好大盒😙想食就早啲排隊☺️
隔咗個新年,太耐無嚟;特別想食,
早上1140嚟到已經排長龍;
好彩都可以12點順利入座😅

早餐都未消化,腦細🈯️定要食樂意奉陪

指定套餐:赤老海蝦刺身御膳$112
帶子蟹肉胡麻醬烏冬$88

其實post過,今次再post因為全部魚都白矇矇🥲
初時以為hea左,點知有驚喜👏🏻
師傅俾每件刺身都係厚切,一d都唔孤寒,
仲要材料極靚😍😍
食咁多次,第一次係度吃墨魚👍🏻
油甘魚入口即化,我唔係好識種類,
不過真係好好好食😋
赤老海蝦係好長,俾竹籮遮住,
講真俾$112淨食料靚刺身都唔得
仲有新鮮水果沙拉🥗,麵豉湯、蒸蛋,超值!

頂端是一大片帶子,拆蟹肉,真係食左兩啖打包
因為太飽但太吸引,外賣回家當下午茶😅

好大盒😙

想食就早啲排隊☺️
2021-02-27
2020-11-16 2377 瀏覽
此小店坐下來十分舒適, 沒有壓迫感。我和朋友二人點了一個壽司set、牛肉壽喜燒、海贍壽司、軟殼蟹卷物、炸雞軟骨。壽司set的魚生十分新鮮, 最驚喜的是有海贍壽司一件。海贍壽司$68有兩件, 鮮甜大件, 性價比高。牛肉壽喜燒的湯底濃郁, 牛肉的味道及肉質很棒, 不像一些平價牛肉。炸物的油溫控制合宜同炸粉靚, 所以炸起來十分香口。
2020-10-17 2564 瀏覽
講真,如果有行開過嚟都知道,佢哋呢一間一定排晒長龍,但係隔幾間舖嗰間日本野,完全冇人排隊之餘,入邊都只係小貓幾隻,就知道質素嘅分別。一直未有機會嚟食。好彩今次1:30過嚟,等5分鐘即刻入得。有幸可以會一會佢!見到台台都有一盒刺身定食,咁啱隔離枱有食刺身定食同埋鰻魚飯、就嗌左呢兩個:以下是前菜,已經高質。呢個蒸蛋好食,有日式魚蛋,蟹柳,同埋素翅,而且份量都幾多呢個海路刺身定食 100分!刺身一啲都唔吝嗇:有啲薄切四片,有啲厚切兩片,都好好味!同埋最緊要因為厚切 勁有滿足感!快子同刺身嘅厚薄對比圖鰻魚飯都係極高質非常之大塊亦都好厚!男朋友甚至乎覺得有少少膩!男仔都非常之夠食!都好厚!口感100分!當間餐廳係你食完之後,會想諗吓,下次幾時再可以返嚟食!你就知道佢有幾高質諗住過幾日嚟試吓晚餐menu, 希望唔使排咁耐隊啦!!!!P.S. 午市套餐唔需要+1 , $200食到呢一餐性價比極高

以下是前菜,已經高質。

呢個蒸蛋好食,有日式魚蛋,蟹柳,同埋素翅,而且份量都幾多

呢個海路刺身定食 100分!
刺身定食

刺身一啲都唔吝嗇:有啲薄切四片,有啲厚切兩片,都好好味!
同埋最緊要因為厚切 勁有滿足感!快子同刺身嘅厚薄對比圖

鰻魚飯

都好厚!口感100分!

諗住過幾日嚟試吓晚餐menu, 希望唔使排咁耐隊啦!!!!

2020-10-17
刺身定食
鰻魚飯
2020-10-07 1828 瀏覽
喺大埔睇咗幾間食乜好,一係好full一係感覺麻麻,行行吓見到呢間同隔離德美,上網睇咗相比較之下揀咗御和亭。2個人全日冇食過嘢好餓,叫左9樣野,隔離兩枱男人嚇咗雜菜魚湯稻庭烏冬因為叫咗好多嘢,食呢個嘅時候已經好飽,加上原來好大碗,但係啲烏冬好似河粉,我自己唔鍾意食呢種,盡食咗少少就停了。燒自家製鰻魚好食!呢個真係新鮮!好爽,不過小心好多骨。鹽燒牛舌我最鍾意食燒牛舌,呢度真係算幾厚又大塊,佢仲配埋芥茉醬俾你好好食。出邊嗰啲細細塊完全唔掂。牛油果軟殼蟹卷又係好好食,牛油果又好滑,軟殼蟹要整得好食唔易,呢到做到幾好炙熱帶子壽司,炙熱左口邊壽司,炙熱油甘魚壽司好食!我係最中意炙熱,佢又夠香又唔腥。鰻魚壽司正!夠肥美廚師發板六款全部都好大件好厚好新鮮!但係師傅切得好厚,咁樣好難食到,之後叫佢可唔可以切返薄啲佢又話做唔到只可以切細舊d。。。不如你比把刀我自己切蟹肉櫻花蝦茶碗蒸都ok中規中矩,但係佢最底有粉絲我哋唔鍾意。總括都好有驚喜入去呢間食,刺身壽司嗰啲好新鮮,服務態度幾好,出菜好快,有四廚師,不過無戴帽,衛生程度就有點兒。。。
2個人全日冇食過嘢好餓,叫左9樣野,隔離兩枱男人嚇咗

雜菜魚湯稻庭烏冬

燒自家製鰻魚
好食!呢個真係新鮮!好爽,不過小心好多骨。

牛油果軟殼蟹卷

炙熱帶子壽司,炙熱左口邊壽司,炙熱油甘魚壽司
好食!我係最中意炙熱,佢又夠香又唔腥。

鰻魚壽司正!夠肥美

廚師發板六款

蟹肉櫻花蝦茶碗蒸
都ok中規中矩,但係佢最底有粉絲我哋唔鍾意。

雜菜魚湯稻庭烏冬
炙熱帶子壽司
鰻魚壽司
廚師發板6件
2020-06-27 1586 瀏覽
朝早嚟大埔做嘢,所以就約個朋友仔一齊食🍱午餐,佢就提議嚟🤩呢間小店食,佢仲話要一早就book枱,因為佢座位有限😅,如果唔book枱好難會有得食😂。我朋友叫咗🍣魚生丼🍚,我就叫咗呢個🐟花魚一夜干,wow~ 佢個外皮🔥燒到脆卜卜👍勁香口,一口咬落去🤤肉質細嫩😋鮮甜味美😍,而且咸度😊適中。而且平時食開嗰啲 lunch set 大部份係開邊半條,但佢係🤩完整一條🐟,十分實惠,值得encore 🍱!

花魚一夜干

花魚一夜干