2023-07-18 1220 瀏覽
中午12點嚟到大埔就即管去「御和亭」望望,想嚟食好耐但次次都排隊,今日喺無心理準備情況下竟然有位,但要1點鐘交枱,唔理咁多,嚟食過快丼飯,足以頂癮。睇午餐餐牌都真係抵食,幾十蚊到百五蚊就食到刺身丼,仲要午市無加一,唔怪得長期都咁多人排隊嚟食。❀極上魚生丼御膳 $138(碎金鎗魚腩、赤海老、海膽、帶子、三文魚籽)個人好鍾意海膽、三文魚子、碎金鎗魚腩嘅配搭,基本上喺餐牌見到就一定會叫,仲要有埋赤海老同帶子,款多但每樣份量唔算話好多,同埋海膽有啲溶溶哋。赤海老夠大隻,樣樣都鮮甜,撈埋蔥絲,一大片脆紫菜一齊食。❀御和亭魚生丼御膳 $88通常呢個價錢嘅雜錦魚生丼飯,都預咗係角切魚生。嚟到反而有驚喜,雖然望落都係角切魚生,但係好大粒,我覺得其實係厚切粒狀,並唔係切剩刺身嘅頭頭尾尾,三文魚、鱆紅魚肥美、仲有八爪魚、赤海老、蟹籽、玉子同青瓜,份量多,食完飯啲魚生要空口食。如果再想要多啲飯,係可以向店員加嘅。每樣都好新鮮,呢個價錢非常抵食。所有午市御膳已包括:前菜、沙律、味噌湯、茶碗蒸,蛋蒸得好滑,裏面有鳴門卷同粉絲。雖然食得有點衝鋒陷陣,但係都非常滿足。#御和亭日本料理地址:大埔翠和里1號永發樓B座地

極上魚生丼御膳
❀極上魚生丼御膳 $138
(碎金鎗魚腩、赤海老、海膽、帶子、三文魚籽)
御和亭魚生丼御膳
❀御和亭魚生丼御膳 $88