2023-09-07 21 瀏覽
最近和大老友們去了元朗的幸福森林咖啡館🌳✨ Cafe外形是小木屋的設計,有室外和室內座位,不怕熱的話室外是比較打卡的,但怕熱的我們還是坐了室內,吃完再出來拍就好了🤣 溫馨提示,這裏離港鐵站有點距離,開車來會比較方便,而且有提供免費泊車位喔~🍳班尼迪蛋配煙三文魚 $118Egg Benedict是店舖推介之一!英式鬆餅底帶煙韌口感,配上煙三文魚、水波蛋和荷蘭醬非常滿足! 伴碟的芒果也很甜喔🥭🍝辣味蕃茄醬雞胸長通粉 2.0 $108好吃!長通粉非常彈牙,醬汁很惹味,令人一口接著一口🤣 當中也夾雜着豆苗、紅椒和波菜,令味道更有層次呢😆🥗黑布冧配巴馬火腿沙律 $88沙律就正常發揮吧~🍰石板街朱古力蛋糕 $58四方形的蛋糕很可愛😝 朱古力味道濃郁,面頭的棉花糖也很軟綿,如果蛋糕再濕潤一點就更對我的口味🍫😌這裏的飲品有很多選擇呢!難得來到便試試他們的單品咖啡☕️-.冰滴咖啡 $85是洪都拉斯雪莉咖啡豆🇭🇳 雖然是ice drip,但仍然非常重whiskey酒香,並帶有車厘子、蜜糖的香氣🥃.手沖咖啡 $80選了哥斯達黎加塔拉珠的黃蜜,喝起來較甜,有橙皮、蜜糖、佛手柑的香氣🍊 不過個人還是比較喜歡ice

🍳班尼迪蛋配煙三文魚 $118

🍝辣味蕃茄醬雞胸長通粉 2.0 $108

🥗黑布冧配巴馬火腿沙律 $88
沙律就正常發揮吧~

🍰石板街朱古力蛋糕 $58

這裏的飲品有很多選擇呢!難得來到便試試他們的單品咖啡☕️
.冰滴咖啡 $85

.手沖咖啡 $80
選了哥斯達黎加塔拉珠的黃蜜,喝起來較甜,有橙皮、蜜糖、佛手柑的香氣🍊 不過個人還是比較喜歡ice drip那款😆
星期日來個元朗大自然café小旅程深木色系的單層獨立小屋 份外恬靜舒適🧚‍♀️木屋門口係文青感滿滿的打卡位✨Café位置唔近市區 有提供專屬免費泊車位🚙๑黑布冧配巴馬火腿沙律🥗 • $103黑醋沙律好開胃 內有巴馬火腿🥓、麵包脆粒粒🍞๑ Egg Benedict🥚 • $118配煙三文魚 另外可以揀配Parma Ham外表好colourful又吸睛🤩水波蛋煮得剛好 配上荷蘭醬 同埋底下煙韌 Muffin 唔錯旁邊有超清甜芒果片🥭同沙律🥗๑辣味蕃茄醬雞胸長通粉 • $148推介🥳🥳辣味蕃茄醬開胃又惹味🍅🌶️加入雞胸肉、三色椒 而且長通粉份量十足 ๑一半半pizza🍕 • $156薄薄餅底好脆口 唔會太滯可以揀兩款口味實在太happy四重芝士芝士味超香濃🧀墨魚汁饅魚嘅饅魚味極濃郁 ๑ 冰凍果茶🍹 • $40有得自選水果同茶類我就試咗蜜桃綠茶🍑仲有蘆薈粒粒 好fresh๑ Hand-Drip Coffee☕️ • $80哥斯達黎加咖啡豆: 橙皮、蜜糖、佛手柑๑ Ice Drip Coffee☕️

星期日來個元朗大自然café小旅程
深木色系的單層獨立小屋 份外恬靜舒適🧚‍♀️
木屋門口係文青感滿滿的打卡位✨
Café位置唔近市區 有提供專屬免費泊車位🚙

๑黑布冧配巴馬火腿沙律🥗 • $103
黑醋沙律好開胃 內有巴馬火腿🥓、麵包脆粒粒🍞

๑ Egg Benedict🥚 • $118
配煙三文魚 另外可以揀配Parma Ham
外表好colourful又吸睛🤩
旁邊有超清甜芒果片🥭同沙律🥗

๑辣味蕃茄醬雞胸長通粉 • $148
推介🥳🥳
辣味蕃茄醬開胃又惹味🍅🌶️
加入雞胸肉、三色椒 而且長通粉份量十足

๑一半半pizza🍕 • $156

๑ 冰凍果茶🍹 • $40
有得自選水果同茶類
我就試咗蜜桃綠茶🍑仲有蘆薈粒粒 好fresh
๑ Hand-Drip Coffee☕️ • $80
哥斯達黎加咖啡豆: 橙皮、蜜糖、佛手柑
๑ Ice Drip Coffee☕️ • $85
洪都拉斯雪莉咖啡豆: 蜂蜜、威士忌、朱古力
2023-08-30 457 瀏覽
世外桃園寵物咖啡館🌸Egg Benedict 班尼迪蛋🍀Smoked Salmon 配煙三文魚🌟🌟🌟🌟🌟班尼迪蛋表面撒左少少鹽,班尼迪蛋勁流心,下面放了煙三文魚再夾埋鬆包一齊食,真不錯。配搭新鮮水仙芒果及新鮮沙律菜,超健康。🍀Banana Chocolate(Iced) 香蕉凍朱古力 🌟🌟🌟🌟🌟小編最愛嘅香蕉味呀,估唔到呢度香蕉朱古力味道濃郁。🌸Half half 一半半薄餅🌟🌟🌟🌟🌟🍀Four Cheese 四重芝士超濃郁芝士味鹹鹹香香咁,配搭脆卜卜嘅薄餅皮🍀Squid Ink Eel 墨汁鰻魚墨汁配搭芝士薄餅,口感不錯,鰻魚煎得夠香,配搭做薄餅,真不錯🍀Matcha Latte(Iced) 凍鮮奶抹茶濃郁抹茶味配搭鮮奶,味感柔滑。🌸Fettuccine with Wild Mushroom in Cream Truffle Sauce 🌟🌟🌟🌟🌟黑松露忌廉野菌寬義大利闊條麵 超濃郁黑松露味,黑松露醬汁多到滿瀉,每一條闊條麵都能掛汁,野菌超多,勁juice。🍀Soup of the day 是日餐湯 —蒜香煙肉薯仔湯🌟🌟🌟🌟🌟口感有d薯蓉,味道不錯,幾特別。🌸Passionfruit
世外桃園寵物咖啡館

🌸Egg Benedict 班尼迪蛋
🍀Smoked Salmon 配煙三文魚🌟🌟🌟🌟🌟

小編最愛嘅香蕉味呀,估唔到呢度香蕉朱古力味道濃郁。

🌸Half half 一半半薄餅🌟🌟🌟🌟🌟
🍀Four Cheese 四重芝士
超濃郁芝士味鹹鹹香香咁,配搭脆卜卜嘅薄餅皮

🍀Squid Ink Eel 墨汁鰻魚

🍀Matcha Latte(Iced) 凍鮮奶抹茶
濃郁抹茶味配搭鮮奶,味感柔滑。

黑松露忌廉野菌寬義大利闊條麵

🍀Soup of the day
是日餐湯 —蒜香煙肉薯仔湯🌟🌟🌟🌟🌟
口感有d薯蓉,味道不錯,幾特別。

🌸Passionfruit and Mango Cheese Cake
熱帶果芝士蛋糕🌟🌟🌟🌟🌟
淡淡芒果味帶點熱情果味,芝士蛋糕滑身,味道唔算太甜。

======詳情======
幸福森林咖啡館 (元朗)
元朗新田下新圍村福興里23號
================

#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #元朗美食 #元朗好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #夏日打卡日常 #香港人氣打卡蛋糕地圖 #cakeoftheday #熱帶果芝士蛋糕 #蒜香煙肉薯仔湯 #黑松露忌廉野菌寬義大利闊條麵 #鮮奶抹茶 #墨汁鰻魚薄餅 #四重芝士薄餅 #班尼迪蛋配煙三文魚 #新田美食 #幸福森林咖啡館
2023-08-26
  • 班尼迪蛋配煙三文魚
  • 香蕉朱古力
  • 黑松露忌廉野菌寬義大利闊條麵
2023-08-28 254 瀏覽
繼續發掘屯元天cafe 幸福森林咖啡館(個名好台) 引起我去試吓餐廳pet friendly而且cafe有專屬泊車位丫啱晒放假想郊遊放鬆吓嘅感覺😌(餐廳好多人建議book位先😂)餐廳隔離係學校,所以家長接完小朋友放學過嚟嘆係兩間小木屋嘅造型一邊係沖咖啡同埋儲存蛋糕🍰 另外一邊就係餐廳嘅本體餐廳雖然唔太大 但係彩光充足感覺光猛舒服啊 有小旅行vibes 🤟🏻見到隔離個班尼迪蛋配煙三文魚色彩繽紛 即刻引起左我哋興趣😂(可以配煙三文魚/選擇巴拿馬火腿)水波蛋好流心 荷蘭醬嘅味道亦恰到好處(唔會過甜又唔會太杰)Muffin外面少少香脆帶點煙靭配埋煙三文魚食好滿足😌加埋沙律菜配意大利黑醋甜甜地更加開胃另外要讚一讚芒果片好甜呀再加$升級-凍香橙美式咖啡(如果想杯咖啡濃味啲,佢都有extra shot 加$5嘅選擇丫)我好鍾意呢個組合😊香橙汁嘅甜味配上黑咖啡嘅甘我加多左個shot 所以咖啡味依然香濃😌白酒忌廉藍青口青口嘅份量都唔少🤟🏻個忌廉好惹味😂配麵包一流,佢跟嗰兩塊小多士我食完之後好想再加麵包不過仲有個意粉🍝😂驚食唔晒蕃茄大蝦扁意粉扁意粉軟硬適中再配埋不同嘅黃、紅椒蔬菜🥬一齊炒好豐富而且蕃茄嘅酸
繼續發掘屯元天cafe
幸福森林咖啡館(個名好台) 引起我去試吓

餐廳pet friendly而且cafe有專屬泊車位丫
啱晒放假想郊遊放鬆吓嘅感覺😌
(餐廳好多人建議book位先😂)
餐廳隔離係學校,所以家長接完小朋友放學過嚟嘆
係兩間小木屋嘅造型

一邊係沖咖啡同埋儲存蛋糕🍰
另外一邊就係餐廳嘅本體
餐廳雖然唔太大 但係彩光充足

感覺光猛舒服啊 有小旅行vibes 🤟🏻
見到隔離個班尼迪蛋配煙三文魚色彩繽紛 即刻引起左我哋興趣😂

(可以配煙三文魚/選擇巴拿馬火腿)
水波蛋好流心
荷蘭醬嘅味道亦恰到好處(唔會過甜又唔會太杰)
Muffin外面少少香脆帶點煙靭

我好鍾意呢個組合😊香橙汁嘅甜味配上黑咖啡嘅甘
我加多左個shot 所以咖啡味依然香濃😌
白酒忌廉藍青口

青口嘅份量都唔少🤟🏻
個忌廉好惹味😂配麵包一流,佢跟嗰兩塊小多士
我食完之後好想再加麵包不過仲有個意粉🍝😂驚食唔晒
蕃茄大蝦扁意粉

扁意粉軟硬適中再配埋不同嘅黃、紅椒蔬菜🥬一齊炒好豐富
而且蕃茄嘅酸甜度都好平均😊 食食吓發現其實份量都唔少

• 班尼迪蛋配煙三文魚
  • 白酒忌廉青口
  • 蕃茄大蝦扁意粉
2023-08-21 26 瀏覽
週末想找個地方chill下,來到錦繡花園附近這間木屋咖啡館享受一下寧靜。店內佈置令人好舒服,有令人放鬆的感覺,有卡位、吧檯及戶外選擇,最好先訂位。🔶班尼迪蛋配風乾火腿沙律菜淋上香醋汁,十分開胃,中間配上甜甜的芒果🥭,色彩繽紛,看見已經好開胃,濃濃蛋香好creamy。🔶白酒忌廉藍青口芝士味好濃,帶少少酒香,青口新鮮飽滿。🔶香辣番茄🍅鴨胸寬條麵🍝番茄加上少少辣味,配搭幾特別,而且麵條口感韌度剛剛好,掛滿醬汁。🥤香橙🍊美式咖啡橙汁底加上香濃咖啡這個配搭原來都幾特別,雙重口感。☕熱桂花咖啡第一口淡淡桂花香,咖啡的烘焙香味好濃,飲到後面桂花味道越來越出,好特別的配搭。

🔶班尼迪蛋配風乾火腿

🔶白酒忌廉藍青口
芝士味好濃,帶少少酒香,青口新鮮飽滿。

🔶香辣番茄🍅鴨胸寬條麵🍝

🥤香橙🍊美式咖啡
橙汁底加上香濃咖啡這個配搭原來都幾特別,雙重口感。

☕熱桂花咖啡

2023-08-21 163 瀏覽
星期六朝早落完雨,爸爸媽媽帶我去一間屋企附近既cafe,Cafe睇落好似一間啡色小木屋,室外座位可以俾狗狗同主人坐。呢度有一班哥哥姐姐們都過嚟同我玩😆,仲有免費泊車🚗,等我米蘇蘇叫爸爸媽媽多啲帶我過嚟先😝!呢度用手機QR code落單📱,餐廳有手工製香脆薄餅🍕、意粉🍝、三文治🥪、沙律🥗、湯🥣、小食🍟同甜品🍰提供。飲品選擇亦有好多,包括單品咖啡、混合咖啡、精選咖啡、茶等等。亦可以加$25升級做套餐,加配$35以下既餐飲☕️。班尼迪蛋配煙三文魚 $118一切開班尼迪蛋🔪,蛋汁流出滲透落麵包到🥚,麵包烘過有少少香脆感🍞,內裏鬆軟。同埋煙三文魚一齊食,配合得幾好。伴碟有切條芒果肉🥭、黑醋汁沙律菜🥗同車厘茄🍅,芒果肉好香甜💛!墨汁鰻魚薄餅 $128手工製薄餅餅底薄身香脆,鰻魚煙煙韌韌好好食阿🤤,墨汁同鰻魚味道都好夾👍🏻。香蕉熱朱古力(+$33)Minion小小兵拉花超級可愛😍!入落有香甜既香蕉味🍌同濃郁既朱古力味🍫,好好飲阿!熱泡沫咖啡 (+$30)心形拉花打卡好靚!咖啡係nutty既咖啡豆,入口順滑☕️。檸檬蛋白撻 $58店員會係上碟前喺檸檬撻上面加上蛋白霜,食落好似泡沫咁🫧,入口即溶。檸檬撻食落

班尼迪蛋配煙三文魚 $118

墨汁鰻魚薄餅 $128

香蕉熱朱古力(+$33)

熱泡沫咖啡 (+$30)
心形拉花打卡好靚!咖啡係nutty既咖啡豆,入口順滑☕️。

檸檬蛋白撻 $58
店員會係上碟前喺檸檬撻上面加上蛋白霜,食落好似泡沫咁🫧,入口即溶。檸檬撻食落甜甜酸酸🍋加上餅底脆身,配埋蛋白霜,口感同味道都豐富😋。

食物質素:🧸🧸🧸🧸
環境:🧸🧸🧸
性價比:🧸🧸🧸🧸
室外/室內寵物友善:室外

📍 幸福森林咖啡館 (元朗)
元朗新田下新圍村福興里23號
墨汁鰻魚薄餅
檸檬蛋白撻
香蕉熱朱古力
熱泡沫咖啡
💖錦田嘅錦繡花園隔離有間文青系cafe,前幾日假期入去食早餐,隔離直接有76K巴士🚌站,自己揸車🚗入去都方便,餐廳隔離就有免費🆓泊車位。用QR code📱落單方便快捷。1⃣️班尼迪蛋🍳 $118🔸Iced coconut americano🥥 +$38💖佢地嘅招牌egg benedict套餐,可自選配parma ham或者演三文魚,另外有沙律🥗同芒果🥭。荷蘭醬清新帶奶香、口感唔會厚重,混合流心水波蛋🥚流出黎嘅蛋液,配上鬆軟嘅muffin好好味🤤,自選嘅parma ham就添左份鹹香。沙律菜同車厘茄🍅配上義大利黑醋更提味,芒果切片香軟大件。💖主菜可加錢配各款飲品,要左coconut americano,清甜嘅椰子水配上americano,係適合夏天飲清爽又醒神嘅飲品。2⃣️煙三文魚配青醬菠菜忌廉汁扁意粉🍝 $108🔸Iced orange americano🍊 +$40💖好鍾意佢地嘅青醬菠菜忌廉汁。入口有芝士嘅香,又有菠菜嘅清新balance番,所以食落忌廉味濃郁得黎都感覺輕盈!搭配軟硬度適中嘅扁意粉同撕成細碎嘅煙三文魚、車厘茄等配料,飽肚得黎唔heavy~💖加配左orange american

1⃣️班尼迪蛋🍳 $118
🔸Iced coconut americano🥥 +$38

2⃣️煙三文魚配青醬菠菜忌廉汁扁意粉🍝 $108
🔸Iced orange americano🍊 +$40

💖加配左orange americano,酸甜嘅橙汁配上咖啡嘅甘,清新好飲~

3⃣️石板街朱古力蛋糕🍰 $58
💖最後要左個甜品,蛋糕體微濕潤,入口係香濃嘅朱古力🍫味,搭配面頭入口化嘅香甜棉花糖。

💖餐廳有室內外位置,大家可以帶埋主子🐕🐈黎打卡。環境好舒服,朝早唔太熱坐係出面都好chill~
2023-08-18 19 瀏覽
good food and relaxing environmentpets friendly cafe, a bit remote but worth a second visit😋味道 :7.5 / 10💰性價比:8.0 / 10💕回頭 :7.0 / 10🍴 鮮蝦牛油果水蜜桃沙律 · Prawn and Avocado Salad with Peach - $78🍴 香脆巴馬火腿忌廉蛋汁燴意大利粉 · Spaghetti Carbonara with Crispy Pama Ham - $98

😋味道 :7.5 / 10
💰性價比:8.0 / 10
💕回頭 :7.0 / 10

2023-08-15 22 瀏覽
幸福森林餐廳 位於元朗餐廳有車位提供之前已經幫襯過 環境靚 無壓力 舒服 食物水準穩定 QR cord 落單Fish & Chips 炸魚薯條炸魚兩條都有手掌長 炸粉薄 十分脆 炸魚有醃過 味道夠 魚肉滑 薯條脆 而且好多條黑松露忌廉野菌寬義大利闊條麵淡淡黑松露味 滿滿野菌 濶條麵煙煙韌韌 掛上忌廉汁 每啖都好滿足 creamy凍朱古力(跟餐平啲)薄荷凍朱古力朱古力夠凍 夠濃 解渴 而且唔細杯海道牛乳紅豆芝士蛋糕粒粒紅豆佈滿蛋糕 淡淡奶味Book得位有着數 坐到唔願走 上晝嚟會少啲人
幸福森林餐廳 位於元朗

餐廳有車位提供

之前已經幫襯過 環境靚 無壓力 舒服
食物水準穩定
QR cord 落單

Fish & Chips 炸魚薯條

黑松露忌廉野菌寬義大利闊條麵

凍朱古力(跟餐平啲)
薄荷凍朱古力
朱古力夠凍 夠濃 解渴 而且唔細杯

海道牛乳紅豆芝士蛋糕
粒粒紅豆佈滿蛋糕 淡淡奶味
Book得位有着數 坐到唔願走 上晝嚟會少啲人
2023-08-14 28 瀏覽
好天氣當然要出去走走 來到位於錦綉花園附近的一個近郊cafe chill一下☀️☕️Cafe分室外及室內位置 裝橫以木做為主 襯托着旁邊的草地和藍天 讓人感覺舒適療愈🧘🏼‍♀️而且是竉物友好餐廳 可攜帶竉物一起去遊玩𝘏𝘢𝘭𝘧 𝘩𝘢𝘭𝘧 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢 💰128一半半薄餅 可以選擇兩款口味 選了 瑪格麗特及辣肉腸口味 薄餅皮做到脆口 芝士香濃 𝘉𝘢𝘯𝘢𝘯𝘢 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 (𝘐𝘤𝘦𝘥) +💰35香蕉味濃 配上甜朱古力味 可口 𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘪𝘯 𝘉𝘢𝘴𝘪𝘭 𝘗𝘦𝘴𝘵𝘰 𝘢𝘯𝘥 𝘚𝘱𝘪𝘯𝘢𝘤𝘩 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦💰108煙三文魚分量十足 帶咸香 青醬做到很creamy 意粉煮得剛好 口感煙韌 配上菠菜及小蕃茄 更添口感𝘊𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘈𝘮𝘦𝘳𝘪𝘤𝘢𝘯𝘰 (𝘐𝘤𝘦𝘥) + 𝘈𝘭𝘰𝘦 +💰41美式咖啡本身帶酸味 配上椰子香 剛好中和 加入蘆薈粒口感豐富𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘮𝘪𝘭𝘬 𝘳𝘦𝘥 𝘣𝘦𝘢𝘯𝘴 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘤𝘢𝘬𝘦💰62牛乳芝士蛋糕配上很多紅豆 偏甜 口感軟綿 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘤𝘢𝘬𝘦💰62本人比較喜歡焙茶芝士蛋糕 焙茶味香濃 不會太甜 🌟交通方法

𝘏𝘢𝘭𝘧 𝘩𝘢𝘭𝘧 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢 💰128
𝘏𝘢𝘭𝘧 𝘩𝘢𝘭𝘧 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢

𝘉𝘢𝘯𝘢𝘯𝘢 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 (𝘐𝘤𝘦𝘥) +💰35
香蕉味濃 配上甜朱古力味 可口

牛乳芝士蛋糕配上很多紅豆 偏甜 口感軟綿

𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘤𝘢𝘬𝘦💰62
本人比較喜歡焙茶芝士蛋糕 焙茶味香濃 不會太甜
𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘤𝘢𝘬𝘦

🌟交通方法:先到元朗西鐵站G出口 轉程小巴76/巴士76k,錦綉花園站下車後 步行1分鐘即可到達
𝘏𝘢𝘭𝘧 𝘩𝘢𝘭𝘧 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢
𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘤𝘢𝘬𝘦
2023-08-13 25 瀏覽
平日多數響市區或商場餐廳食飯,呢日下午有時間,專程入去元朗新田下新圍村呢間真正隱世的Café邊食lunch邊享受一下慢活感覺😇元朗鐵路站附近搭巴士或小巴大約10-15分鐘車程可以到達,揸車的話大約8分鐘左右可到。Café響正一間學校隔離,路口望入去已經見到兩座深啡色小木屋,都唔難搵的。Café屬寵物友善餐廳,而且有免費泊車位,好適合揸車帶埋毛孩一齊嚟!知道cafe主打Egg Benedict,所以叫咗一份試下❇️班尼迪蛋配煙三文魚 $118▶️蛋味香濃creamy,同煙三文魚味道都幾夾。中間芒果肉超香甜,加埋側邊沙律菜,成個擺盤色彩繽紛,打卡一流!❇️手工製香脆pizza (8吋) – 墨汁鰻魚薄餅 $128▶️Pizza餅底夠薄夠香脆 (薄餅係要薄先正宗),一入口就食到非常濃郁的鰻魚香味😍,而墨汁又唔會搶過鰻魚味,估唔到兩樣味道都幾夾,忍唔住一塊接一塊咁食,good!😋❇️凍椰子美式咖啡 (+$38)▶️呢度都有幾多特色咖啡款式,其中一杯選擇平時出面好少試到的椰子美式咖啡。入口充滿椰香,但又唔會過甜亦唔會蓋過咗美式咖啡本身的味道,比起平時齋飲咖啡多咗一份味道層次,唔錯!👍🏻❇️香蕉熱朱古力 (+$
知道cafe主打Egg Benedict,所以叫咗一份試下

❇️班尼迪蛋配煙三文魚 $118
❇️凍椰子美式咖啡 (+$38)
❇️香蕉熱朱古力 (+$33)
▶️一上枱就見到Minion拉花,好可愛!🥰入口有淡淡香蕉香味,朱古力亦頗濃郁。
Café裝修及佈置充滿田園風味,另外亦有自家製每日新鮮出爐麵包售賣,侍應服務友善,間中想遠離一下煩囂,慢慢坐下食下野,呢度都不失為一個唔錯選擇!
2023-08-11
  • 墨汁鰻魚薄餅
2023-08-07 47 瀏覽
天氣好最岩就係去Cafe chill下享受下慢活既vibe! 今次就特登黎到錦綉花園隔離一個近郊既cafe!1/ 三文魚籽墨汁蟹肉意粉🍝用咗好多嘅三文魚籽同新鮮嘅蟹肉, 令味道更加豐富, 而意粉煮得剛好有彈性, 墨汁醬汁濃郁而且帶有微妙嘅海鮮味道! 三文魚籽嘅鮮味同蟹肉嘅鮮甜一齊融合, 口感豐富而又juicy!2/ 抹茶咖啡🍵抹茶控既我, 次次黎cafe都基刁上有點, 抹茶拿鐵飲落甘甜, 平衡得恰到好處!3/ 牛油果背配雞胸🥑🍗牛油果同雞胸肉結合係健康之選!新鮮既牛油果滑膩口感同雞胸肉嘅嫩滑口感形成鮮明對比, 令味道更加豐富, 而且佢有幾款麵包可以選擇, 我就揀左bagel! 烤得好脆口👍🏾4/ 香橙美式咖啡☕️新奇見個名好特別所以叫黎試下! 估唔到又幾fresh! 香橙汁配美式咖啡飲落清新又開胃, 結合埋帶出一種獨特嘅風味。香橙嘅清香同咖啡嘅濃郁苦味相互融合, 味道鮮明而且令人耳目一新!飲落去,你會感受到香橙嘅酸甜與咖啡嘅苦澀交織在一齊, 絕對值得一試!5/ 焙茶芝士蛋糕🍰用左高質素既焙茶同濃郁嘅芝士, 帶出一種濃厚而濃郁嘅味道! 每一口都帶來滿滿嘅滿足感。蛋糕體質地綿密軟滑, 同芝士

1/ 三文魚籽墨汁蟹肉意粉🍝

2/ 抹茶咖啡🍵

3/ 牛油果背配雞胸🥑🍗

4/ 香橙美式咖啡☕️

5/ 焙茶芝士蛋糕🍰
用左高質素既焙茶同濃郁嘅芝士, 帶出一種濃厚而濃郁嘅味道! 每一口都帶來滿滿嘅滿足感。蛋糕體質地綿密軟滑, 同芝士層既濃郁口感形成完美的對比!
2023-08-02 242 瀏覽
新田e個地方雖然有少少入,但我地都可以係元朗答76k去到cafe,而且超方便,落左車只需要行2分鐘就見到,同埋cafe有得泊車,只需要黎之前打電話講聲先可以👍🏻Cafe分室內室外,同埋餐廳係寵物友善既餐廳,天氣冇咁熱坐戶外真係好寫意👍🏻室內有好幾個位都好適合打卡,而且又有書可以睇下清閑下,另外要讚下餐廳仲有畫筆畫紙比小朋友畫畫,真係各個年齡層都照顧到👍🏻🔸班尼廸蛋配煙三文魚$118係cafe主力推介,上枱已經好夠igable,切開個蛋黃流心真係好治癒,配上香甜既芒果同沙律菜🔸白油忌廉藍青口$98白酒味唔會過濃,每一隻青口都裹上忌廉汁,而且青口煮得岩岩唔會過un🔸日本柚子芝士蛋糕$62是日蛋糕得3款,簡左清新口味d既柚子,蛋糕入面仲有d柚子皮粒粒🔸薄荷朱古力 跟餐+$25+15(差價)朱古力味濃但順滑,薄荷味唔會過濃🔸菠蘿冰果茶+$25+18(差價)水果茶可以簡跟爆爆珠或者蘆薈,菠蘿同茶味配合得宜Cafe仲有位麵包corner 全部都係自家製,我地買左2袋做第2日早餐添😙

🔸班尼廸蛋配煙三文魚$118

🔸白油忌廉藍青口$98

🔸日本柚子芝士蛋糕$62

🔸薄荷朱古力 跟餐+$25+15(差價)
朱古力味濃但順滑,薄荷味唔會過濃
🔸菠蘿冰果茶+$25+18(差價)
水果茶可以簡跟爆爆珠或者蘆薈,菠蘿同茶味配合得宜

• 班尼廸蛋
之前見唔少人介紹過呢間位於元朗下新圍村內的隱世cafe,由元朗西鐵站出發都要約15分鐘車程,Cafe係一間走深木調單層獨立小屋,有室內亦有室外位置,唔怕熱坐出面影相都好靚架! 佢地主打班尼迪蛋、Handmade薄餅、意粉、咖啡,亦有多款自家製甜點,放假黎好Chill!班尼迪蛋 $108大廚推介! 流心水波蛋配煙三文魚十分滋味,旁邊仲有沙律菜同芒果片,黎到值得一試辣味蕃茄醬雞胸長通粉2.0 $108個辣味番茄醬汁香濃惹味,長通粉食落有咬口,雞胸份量都好多檸檬蛋白撻 $58內層甜酸合宜的檸檬吉士醬配搭鬆脆的撻皮及上層蛋白霜,作為甜點好開胃香橙美式咖啡$47美式梳打咖啡 $45兩杯飲品都好fresh,香橙酸酸甜甜,同Americano都好夾,另外果杯係Americano之中加入梳打,清新解膩

班尼迪蛋 $108

辣味蕃茄醬雞胸長通粉2.0 $108
個辣味番茄醬汁香濃惹味,長通粉食落有咬口,雞胸份量都好多

檸檬蛋白撻 $58
香橙美式咖啡$47
美式梳打咖啡 $45
2023-07-31 45 瀏覽
在元朗站駕約10分鐘到車程,元朗下新圍村附近有一間森系十足嘅深木色小木屋CAFE「幸福森林咖啡館」,路口有指示牌,提供免費泊車位,駕車朋友必LIKE! 當天即使是下雨天,仍然見附近街坊食客來呢到享受悠閒的假日時光!黑松露野菌忌廉湯 $35濃濃熱湯,口感幼滑,每一口都充滿黑松露菌和野菌碎的風味🍵😉Egg Benedict & Parma Ham巴馬火腿 $118輕食必點班尼迪蛋,喜歡流心水波蛋,簡約出色為我帶來一個美滿的Good Morning呀😍香辣蕃茄鴨胸闊條麵  $98少少酸酸辣辣好惹味🍝配套餐+$25 Flat White(Hot)靜靜地歎杯咖啡,☕值得駐足細味😋甜品: 焙茶芝士蛋糕 $62蛋糕滲出醇厚茶味,口感綿密,入口回甘,值得一試!

黑松露野菌忌廉湯 $35
濃濃熱湯,口感幼滑,每一口都充滿黑松露菌和野菌碎的風味🍵😉

香辣蕃茄鴨胸闊條麵  $98
少少酸酸辣辣好惹味🍝

配套餐+$25 Flat White(Hot)
靜靜地歎杯咖啡,☕值得駐足細味😋

甜品: 焙茶芝士蛋糕 $62
蛋糕滲出醇厚茶味,口感綿密,入口回甘,值得一試!
2023-07-29