2023-10-05 47 瀏覽
朋友住在附近的村屋所以順道來一試下車後步行至珈啡店感覺有點像世外桃園木系小屋加上陽光真的好美設有室內和室外座位文青風格的擺設 打卡一流還提供每日新鮮製造的麵包這次點了小店推薦的香橙美式咖啡我沒有打珈啡和橙汁攪勻所以每一口的味道都不一樣 很特別 有新鮮感朋友則點了熱鮮奶焙茶即點即製的辣肉腸薄餅餅皮很薄很香脆 辣肉腸和芝士配搭上新鮮的蕃茜 很好吃甜品方面點了蔓越莓橙皮朱古力蛋糕是一款近似布朗尼口感 比較結實的蛋糕香濃的朱古力味 配上蔓越莓果乾和橙皮整體不會太甜
朋友住在附近的村屋

香橙美式咖啡
辣肉腸薄餅
蔓越莓橙皮朱古力蛋糕
2023-10-04 14 瀏覽
去海灘前先去郊外食午飯餐廳環境好靚,如果駕駛人士,餐廳隔離有免費車位餐廳有手造麵包可供購買香濃車厘茄忌廉湯 $32蕃茄味香甜,不會過酸,麵包有彈性班尼迪蛋配巴馬火腿 $118蔬菜沙律非常新鮮芒果有花香味,清甜班尼迪蛋流心,size岩岩好,蛋黃醬香濃,好食!加配凍香蕉朱古力$35沒有化學味,香濃朱古力味全日早餐配南瓜芝士薯餅 $118沙律新鮮爽脆炒蛋綿滑,麵包又係好食火腿咸香南瓜薯餅配芝士原來冇咁油膩加配凍髒髒咖啡$33家人說咖啡香濃好飲熱帶果芝士蛋糕$62酸酸甜甜,好飽肚住大西北嘅朋友可以黎試下好似去左旅行咁
去海灘前先去郊外食午飯

餐廳環境好靚,如果駕駛人士,餐廳隔離有免費車位

餐廳有手造麵包可供購買

香濃車厘茄忌廉湯 $32
蕃茄味香甜,不會過酸,麵包有彈性

班尼迪蛋配巴馬火腿 $118
蔬菜沙律非常新鮮
芒果有花香味,清甜
班尼迪蛋流心,size岩岩好,蛋黃醬香濃,好食!

加配凍香蕉朱古力$35
沒有化學味,香濃朱古力味

全日早餐配南瓜芝士薯餅 $118
沙律新鮮爽脆
炒蛋綿滑,麵包又係好食
火腿咸香

全日早餐配南瓜芝士薯餅
班尼迪蛋配巴馬火腿
熱帶果芝士蛋糕
  • 班尼迪
Cafe位置較偏遠 但提供了專屬免費泊車位 方便大家駕駛前往到達後見附近都有小巴及巴士站 應該都方便前往外型走小木屋設計 有室內及室外位置 是pet friendly cafe由於天氣太過酷熱 下次再坐室外打卡 整體食物及飲品都挺高質 絕對會再去光顧 ⍢全日早餐 配南瓜芝士薯餅 $156炒蛋又滑又帶點鬆軟 一致好評南瓜芝士薯餅炸得外脆內軟吃下去會吃到拉絲的芝士及微甜的南瓜蓉 多層次口感再配上沙律菜 Parma Ham及哈蜜瓜非常輕盈清新 中和炸物帶來的少膩感整個配搭都和坊間的all day breakfast不同特別又好吃 會再encore~辣味蕃茄醬雞胸長通粉 $108長通粉煮得非常彈牙 亦相當掛汁啖啖都能吃到微辣的蕃茄醬味除了雞胸外 通粉也夾雜著拉絲芝士 菠菜及紅黃椒等令到口感更為豐富 大推!Soup of the day 跟餐+$15包括南瓜湯加少許沙律菜南瓜湯食材天然健康 又甜又香滑Dirty 跟餐+$33轉為Oat Milk +$5咖啡與Oat Milk比例剛好入口香濃滑溜 又帶有少少層次感Iced Matcha Lattee $48轉為Oat Milk +$5第一口喝到很幼
到達後見附近都有小巴及巴士站 應該都方便前往

吃下去會吃到拉絲的芝士及微甜的南瓜蓉 多層次口感
再配上沙律菜 Parma Ham及哈蜜瓜
非常輕盈清新 中和炸物帶來的少膩感
整個配搭都和坊間的all day breakfast不同
特別又好吃 會再encore~

辣味蕃茄醬雞胸長通粉 $108
長通粉煮得非常彈牙 亦相當掛汁
啖啖都能吃到微辣的蕃茄醬味
除了雞胸外 通粉也夾雜著拉絲芝士 菠菜及紅黃椒等
令到口感更為豐富 大推!

Soup of the day 跟餐+$15

第一口喝到很幼滑細緻
抹茶茶香十足 比起坊間的沒加奶蓋
所以較為清新

黑芝麻芝士蛋糕 $62
甜品全部限量發售!!
建議下單時先點 可以再按後上

📍元朗新田下新圍村福興里23號

#foodiegoodie_yuenlong
#foodiegoodie_cafe
2023-10-03 21 瀏覽
平時主要都在港島出沒,放假就要去下新界的郊外地方吸收一下新鮮空氣😮‍💨放鬆一下。很久之前bookmark了位於元朗的幸福森林咖啡館,室外位置像花園一般,室內裝修亦很有格調,打卡一流📸菜式選擇有all day breakfast、意粉、薄餅、沙律、三文治、小食,飲品方面選擇亦不少,有手沖咖啡、調味latte、不同的茶等等,來這裡可以舒舒服服地坐一整個下午,很愜意🥰🥰黑布冧配巴馬火腿沙律材料超豐富!顏色又繽紛😻微微鹹香的巴馬火腿加上香甜juicy的布冧、車厘茄、沙律菜等,以及酸酸甜甜的salad dressing,挺開胃清爽😙😙香濃車厘茄忌廉湯濃郁酸甜的湯品🥫質感很rich很creamy👍🏻四重芝士薄餅一系列手工製、薄脆的pizza🍕表面鋪上不同材料也挺吸引😝這款pizza芝士味香濃,芝士控一定喜歡🧀人均消費:$110推介指數(10分為滿分):8分

黑布冧配巴馬火腿沙律

濃郁酸甜的湯品🥫質感很rich很creamy👍🏻

四重芝士薄餅

人均消費:$110
推介指數(10分為滿分):8分
2023-10-01
2023-10-01 13 瀏覽
落左咁多日雨 終於都見到太陽🌞當全世界都去哂大商場🏬 我地就唯有尋覓世外桃源🏕️見到呢間係主打 🥚班尼迪蛋 🥚男朋友見到即😍😍🫕是日餐湯 --- 煙肉忌廉大蒜薯仔湯餐湯會跟埋麵包🥖同沙律🥗個湯濃稠度適中 好味😋 沙律配嘅黑醋好濃 好香😋😋🥚班尼迪蛋賣相 擺盤一百分💯班尼迪就90分 味道岩岩好 係有隻蛋熟左啲 扣左10分🍕Half Half 四重芝士 vs 辣肉腸可以自由配搭 岩哂我呢啲 眼闊肚窄🤭pizza配料好足 👍🏻👍🏻四重芝士好好味😋 濃味得黎 又唔會食滯辣肉腸個底都有好多芝士🤤🍝黑松露忌廉野菌寬義大利闊條麵醬汁起豐富 每一條麵都掛滿哂忌廉不過黑松露味唔太搶 但就啖啖都係野菌愈食愈滋味🧋香蕉朱古力香蕉味濃 但唔會假👍🏻係一杯會飲唔停嘅 朱古力☕️榛子咖啡香 濃 但偏甜餐廳有個專屬泊車位 仲要係免費🆓揸車過嚟真係超方便👍🏻👍🏻另外 餐廳面積唔係好大 但氣氛好舒服 有戶外位置 可以帶埋毛孩一齊chill🐶🐱仲有有小小圖書角 有好多關於抑鬱症嘅書📚唔係之後有節目 真係可以坐足 一日🌞一夜🌑
落左咁多日雨 終於都見到太陽🌞

有戶外位置 可以帶埋毛孩一齊chill🐶🐱
仲有有小小圖書角 有好多關於抑鬱症嘅書📚
唔係之後有節目 真係可以坐足 一日🌞一夜🌑

2023-09-29 12 瀏覽
身爲九龍人最近有幸入元朗,就去左一間非常隱世既café【幸福森林咖啡館】。餐廳有室外同室内位置,如果帶寵物同唔落雨可以坐室外。今次本身有其他目的同埋天氣仲係比較熱,所以同朋友只係食左D輕食。黑松露磨菇湯:黑松露味非常重、好creamy同濃。分量都好多,兩個人share岩岩好。全日早餐:第一次見全日早餐有禁多水果,而且同出面好唔同,有炸南瓜芝士餅,好多parma ham同哈密瓜。食完唔會覺得好heavy。Parma ham布冧沙律:好少餐廳用布冧入菜,見到禁特別立刻叫。沙律菜非常新鮮,布冧超級甜,推薦。

2023-09-28 9 瀏覽
見到個名被吸引住所以專登同朋友過去成間既feel係好世外桃源Lunch咁岩唔算多人坐得特別舒服又唔使聽住好嘈吵既傾談聲同朋友一齊share左炸魚薯條+班尼迪蛋仲有黑松露蘑菇pizza~ 炸魚做得好好👍係肉嫩魚既鮮甜仲係到而且舊魚俾得好大件而個蛋係流心煮得剛好,隻芝士揀得好好唔會太濃搶走蛋香味,pizza既松露唔係好睇到但唔影響味道仍然食到好重好香既黑松露而且薄餅好薄脆,鐘意薄批既人會好似我咁滿意而且分切好後塊塊都會平均有蘑菇食到
見到個名被吸引住所以專登同朋友過去
成間既feel係好世外桃源
Lunch咁岩唔算多人
坐得特別舒服又唔使聽住好嘈吵既傾談聲

同朋友一齊share左炸魚薯條+班尼迪蛋
仲有黑松露蘑菇pizza~ 炸魚做得好好👍
係肉嫩魚既鮮甜仲係到而且舊魚俾得好大件
而個蛋係流心煮得剛好,隻芝士揀得好好

• 香橙美式咖啡
2023-09-28 7 瀏覽
老公同我都好喜歡探索新嘢,今次早上就出發同老公去 幸福森林 食個幸福嘅早餐 過一個幸福嘅早晨💜✔️店名 幸福森林咖啡館 好靚好吸引,去到見到環境好sweet,附近有得迫車,完全係 拍拖好去處 !隔壁就係國際學校,好特別,唔會嘈,反而在清幽中帶點活潑生氣✔️咖啡館 當然賣咖啡,好鍾意佢嘅 Orange Americano,有姿勢有實際,上層深啡色漸變成最底嘅橙色,沉重有型又帶點生氣,味道由橙汁帶出啡味,好精彩✔️另外一杯係Earl Grey Latte加一個shot,啡中有伯爵茶香,茶味又帶出啡味✔️除咗Orange Americano,發現menu仲有好多特色咖啡,例如Coconut Americano✔️Egg Benedict又係超精彩,poached egg唔會薄到一咬就流到周圍係咁論盡,蛋白有厚度,好似一個窩安全載住流心蛋黃,終於可以慢慢有儀態食egg benedict✔️All day breakfast嘅南瓜芝士薯餅又係超精彩,好少見呢種薯餅,香脆外皮配上軟糯香甜南瓜薯餅 同埋 湧入口嘅流心芝士,好想食多塊✔️焦糖單骨雞翼 都好有驚喜,外面嘅脆甜焦糖,以為自己食梗creme brulee
✔️焦糖單骨雞翼 都好有驚喜,外面嘅脆甜焦糖,以為自己食梗creme brulee,雞翼咸香入味,咸甜喺口入面好有層次

2023-09-28 7 瀏覽
今個星期去左元朗探朋友探完係他屋企附近見到一間木屋🏡原來係一間cafe於是入去坐下❤大蝦扁意粉有兩隻大蝦🍤意粉煮得軟硬適中而且蕃茄汁夠多酸酸甜甜,十分開胃👍❤手打漢堡包漢堡包焗得好脆牛肉好厚肉汁豐富再加埋青瓜蕃茄好清新❤牛油果雞胸三文治雞胸肉嫩,唔會太硬雞胸同牛油果既配搭又係無得輸加埋青瓜蕃茄感覺好健康😌仲要有沙律食完又飽肚又健康Cafe也歡迎狗主人帶狗仔一齊去狗仔都可以去散下步感受下郊區的清新空氣😊
今個星期去左元朗探朋友

❤大蝦扁意粉
有兩隻大蝦🍤
意粉煮得軟硬適中
而且蕃茄汁夠多
酸酸甜甜,十分開胃👍

❤手打漢堡包

Cafe也歡迎狗主人帶
狗仔一齊去
狗仔都可以去散下步
感受下郊區的清新空氣😊

今日同住元朗的朋友去左近錦繡花園的咖啡店佢話之前帶小朋友去學校open day發現學校隔離就有一間咖啡店我地在元朗yoho搭九巴76k大約15分鐘就到落左車只需要行前幾步就見到學校平日好多家長都會來嘆啡等放學而且餐廳pet friendly亦有專屬泊車位假日都會有好多人黎chill雖然錦繡花園聽落有少少遠但又唔係真係好似想像中甘荒蕪甘偏僻反而感覺有種放假郊遊放鬆下的小旅行vibes cafe是兩間深木色系的單層獨立小木屋一邊係沖咖啡同埋放蛋糕另外一邊就係餐廳 亦有室外座位不怕熱或者秋涼的話其實室外是比較chill但怕熱的我今次還是坐了室內用手機QR code落單除左咖啡同蛋糕之外基本上一般西餐有的薄餅、意粉、沙律、甜品都有供應咖啡選擇有好多同好特別包括單品咖啡、混合咖啡、精選咖啡等等先吸引到我的一定是香橙美式咖啡 //香脆巴馬火腿卡邦尼意粉 $168//carbonara忌廉汁不會過份杰身意粉好掛汁而且蛋味都好出加上灑在表面的芝士碎拌勻後口感整體不會覺得太heavy仲要塊火腿烤到香香脆脆係加分可以中和卡邦尼意粉既膩//香橙美式咖啡 +$40//呢杯咖啡好有驚喜飲慣Americano的我
今日同住元朗的朋友去左近錦繡花園的咖啡店

不怕熱或者秋涼的話其實室外是比較chill
但怕熱的我今次還是坐了室內

用手機QR code落單
除左咖啡同蛋糕之外
基本上一般西餐有的薄餅、意粉、沙律、甜品都有供應
咖啡選擇有好多同好特別
包括單品咖啡、混合咖啡、精選咖啡等等
先吸引到我的一定是香橙美式咖啡

一啖歷盡甜酸苦味 我覺得很不錯

//Egg Benedict 班尼迪蛋 $148//
一定要打卡的Egg Benedict
賣相夠晒出色
有麵包、荷蘭醬同蛋就當然
有沙律菜伴碟都好基本

餅皮夠香脆 焙茶的茶香很突出
而芝士味道亦好濃烈
兩者之間的平衡做得很好
  • EggBenedict
⭐ 環境:這家幸福森林咖啡館真的是一個讓人心靈愉悅的地方!踏進店內,整個空間仿佛置身於一片綠意盎然的森林中。清新的空氣、溫暖的木質裝潢,整個感覺讓人非常放鬆。店內還有許多綠色植物點綴,讓整個環境更加舒適宜人,絕對是一個放鬆身心的好地方。☘️⭐ 服務:這裡的服務真的是一流的🌺!工作人員態度親切有禮。他們非常細心地為我們介紹每道菜的特色,並且提供了很棒的建議。不僅如此,他們還非常關心客人的用餐體驗,隨時關注是否需要補充飲料或紙巾。整體感覺就像是在家裡用餐一樣溫馨。⭐ 大蝦扁意粉:這款意粉真是太好吃了!蝦子鮮嫩多汁,搭配著香濃的蕃茄醬汁🍅和不同款式的香草,口感和味道都完美結合。每一口都讓我感受到滿滿的幸福!⭐ 四艇芝直pizza:這個pizza真的是相見恨晚!酥脆的餅底上鋪了芝士🧀 Pizza上有蜜糖🍯 芝士份量也不少 入口時帶來了濃濃的芝士香氣,好吃到停不下來!每一口都讓我感受到了幸福與滿足。⭐ Parma ham布冧沙律:這道沙拉真是清爽又美味!新鮮的Parma ham搭配上脆嫩的蔬菜🥬、車厘茄,每一口都充滿了不同的層次感。沙拉醬汁的酸甜恰到好處,讓整個沙拉更加開胃可口。絕對不誇張地說,幸

絕對不誇張地說,幸福森林咖啡館給我帶來了一場美食和心靈的雙重饗宴!如果你也想要一個舒適愉快的用餐體驗,絕對要來這裡一試!🌳🍽️

幸福森林咖啡館
📍 地址:元朗新田下圍村福興里23號

#元朗美食 #幸福森林咖啡館 #大蝦扁意粉 #四艇芝直pizza #Parma ham布冧沙律
2023-09-24 16 瀏覽
▫️ 三文魚籽墨汁蟹肉意粉($128)👉🏻 三文魚子同蟹肉份量超級多!由頭食到尾都仲有😍意粉口感好彈牙亦都好掛汁⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 牛油果雞胸三文治🥑 ($88)👉🏻 個包烘到外脆內軟,唔會好乾身,牛油果有好多片,質感好綿滑,雞胸質地好鮮嫩,配埋酸酸甜甜嘅汁好惹味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️煙三文魚忌廉芝士三文治🥪 ($88)👉🏻煙三文魚超大大塊,肥美唔會過鹹,配忌廉芝士係冇得輸嘅組合,Bagel 質地柔軟,本身有少少鹹鹹地⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 三文魚籽墨汁蟹肉意粉($128)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 牛油果雞胸三文治🥑 ($88)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️煙三文魚忌廉芝士三文治🥪 ($88)

⭐️⭐️⭐️⭐️

呢間係一間寵物友善餐廳,位於錦綉花園隔離,帶有文青cafe feeling 📔,可以帶埋毛孩一齊hea 下抖抖氣佢有專屬泊車位比顧客用👍🏻搭車的話可以係yoho 搭76K 巴士,大約15分鐘車程,步行2分鐘左右就能到達Cafe 有室內及室內的格局某d 位置透光度十足,用黎打卡一流餐廳係用QR code 落單的,挺方便的Bendito Desayuno 全日早餐 配南瓜芝士薯餅 $118 呢個全日早餐好豐盛,擺盤精美,可以選擇南瓜芝士薯餅/蕃茄芝士薯餅有意大利醋沙律,鮮甜的哈密瓜,Parma ham,炒滑蛋+自家製麵包南瓜芝士薯餅食得出唔同的層次,外層香脆可口,中層南瓜蓉綿滑清甜,內層芝士帶流心o既感覺炒蛋帶有牛奶味,質感嫩滑,配合麵包一起吃都幾夾Fish & Chips 炸魚薯條 $108 炸魚有2條,都幾長下,炸得恰到好處,又唔會太多炸粉,魚肉味道足夠,揸d 檸檬汁落去,再點下沙律醬,更加好味。至於薯條🍟份量算多,炸得夠脆身Egg Benedict 班尼迪蛋 $118 這可配巴馬火腿 / 煙三文魚班尼迪蛋表面有少許鹽,切下去,蛋漿就流出🤤,蛋下面放有煙三文魚再夾埋底層的麵包一起吃,味
佢有專屬泊車位比顧客用👍🏻

Cafe 有室內及室內的格局
某d 位置透光度十足,用黎打卡一流
餐廳係用QR code 落單的,挺方便的

炒蛋帶有牛奶味,質感嫩滑,配合麵包一起吃都幾夾

Fish & Chips 炸魚薯條 $108

Egg Benedict 班尼迪蛋 $118
這可配巴馬火腿 / 煙三文魚
班尼迪蛋表面有少許鹽,切下去,蛋漿就流出🤤,蛋下面放有煙三文魚再夾埋底層的麵包一起吃,味道好夾
旁邊配時令的水仙芒果及黑醋汁沙律菜,開胃又健康
2023-09-19
  • 班尼迪蛋配煙三文魚
2023-09-22 7 瀏覽
今日入元朗遊車河,順便放狗,黎到呢間寵物友善餐廳,環境唔錯,坐低食個食下野,休息下。🍄🍕Black Truffle with Mixed Mushroom 黑松露野菌薄餅 $108~即點即整,香氣撲鼻,食素嘅人都可以試吓👍🏻🐟🥚🥗Tuna Crudo with Caviar and Boiled Egg黑魚籽配吞拿魚雞蛋沙律 $108~ 賣相已經100分,仲有半生熟嘅吞拿魚、加上黑魚籽,味道夠鮮。配搭雞蛋沙律,夠哂健康。🍈🐖🎃🧀🍞Bendito Desayuno 全日早餐Toast with Cheesy Pumpkin、Melon con jamon 吐司配南瓜芝士薯餅、風乾火腿伴蜜瓜~ 南瓜芝士薯餅夠晒香口,蜜瓜鮮甜,好特別嘅全日早餐,一定要試吓😋

黑松露野菌薄餅 $108
~即點即整,香氣撲鼻,食素嘅人都可以試吓👍🏻

黑魚籽配吞拿魚雞蛋沙律 $108

🍈🐖🎃🧀🍞Bendito Desayuno 全日早餐
吐司配南瓜芝士薯餅、風乾火腿伴蜜瓜

2023-09-22
2023-09-19 11 瀏覽
迷你手打漢堡配薯條牛肉漢堡肉質帶粉嫩,牛肉味濃很juicy,配上芝士、番茄、洋葱等配菜,是經典不敗的味道,粗薯條炸得十分香口,用了少少辣椒粉和鹽調味,唔錯唔錯。白酒忌廉藍青口忌廉汁濃厚帶微微白酒酸味,用伴碗既法包索一索啲汁,每啖都好 creamy 好rich,青口份量唔少,粒粒肉質飽滿,勁回味。香脆巴馬火腿卡邦尼意粉上面鋪住一大塊資料到脆卜卜嘅巴馬火腿,卡邦尼汁用最傳統嘅方法去煮.由芝士 每黑胡椒同蛋黃製造而成個醬汁超級濃味同creamy,完全係我杯茶,鍾意食 creamy 嘅一定要叫,超高質 pasta 。凍髒髒咖啡飲起來很滑順、咖啡味道也頗香濃凍香橙美式咖啡香橙的酸感加分很多,令美式喝起來不苦澀,仲越喝越香,口感更有層次。
迷你手打漢堡配薯條

白酒忌廉藍青口

香脆巴馬火腿卡邦尼意粉

凍髒髒咖啡

飲起來很滑順、咖啡味道也頗香濃

凍香橙美式咖啡