招聘中
$15,000
月薪
2024-02-26 688 瀏覽
✨士林鹽酥大雞腿便當雞腿炸得鬆脆 肉厚軟嫩 有肉汁便當配料有蛋角 翠玉瓜 蘿蔔 粟米粒 小棠菜同粉絲等 飯粒分明 飯量多 好足料✨三杯蜜汁烤雞排湯麵雞扒大大件啖啖肉 肉質軟腍 味道帶蜜甜湯麵 加左肉燥 麵質爽滑 都幾大碗✨虎咬豬刈包叫左走芫荽 刈包鬆軟 五花腩肥瘦相間 肥美甘香 配上酸菜同花生碎等 中和返油膩感✨虎咬雞刈包刈包軟熟 雞扒厚肉 配上煎蛋大量青瓜絲同洋蔥絲 口感味道豐富✨芙香蘋果茶蘋果味道清香突出 幾清爽✨金橘檸檬茶味道酸甜 好清新總結:食物可以 份量十足需自行點餐 之後會有店員送餐 環境服務唔錯 價錢合理 性價比幾高
✨士林鹽酥大雞腿便當

總結:食物可以 份量十足
需自行點餐 之後會有店員送餐
環境服務唔錯 價錢合理 性價比幾高
2024-02-23 421 瀏覽
一個人Lunch 食咩好?今日簡簡單單去左食小胖台灣便當。餐牌主打地道台灣便當、手工湯麵、地道台灣小食、刈包、冷泡茶選擇,份量十足,價錢合理。士林鹽酥大雞腿+芙香蘋果茶份量十足,雞腿超大隻,大隻過隻手掌,餐廳已幫忙將雞腿切開,方便食用,雞腿粉漿而厚薄適中,炸得剛剛好,外層好香脆,雞肉嫩滑入味,仲保留到肉汁,除左雞腿,亦有不少配菜,有翠肉瓜、小唐菜、粉絲、粟米,煎雞蛋,非常豐富。虎咬雞刈包刈包鬆軟,夾著燒汁雞扒,配上荷包蛋、青瓜絲、洋蔥,清爽解膩。芙香蘋果茶蘋果味突出,濃郁果香帶有清新甜味,好似飲緊蘋果汁。
一個人Lunch 食咩好?今日簡簡單單去左食小胖台灣便當。

士林鹽酥大雞腿+芙香蘋果茶

芙香蘋果茶
蘋果味突出,濃郁果香帶有清新甜味,好似飲緊蘋果汁。

2024-02-21 283 瀏覽
同囡囡去完恐龍公園玩,我地去左偉華中心的「小胖台灣便當」食晚飯,我地都好耐冇食台灣便當啦。三杯蜜汁烤雞排便當+梔子花綠茶份量十足,雞扒又大件又厚身,雞扒外層烤得香口,外層薄薄一層蜜汁,口感嫩滑,飯入面亦有不少配菜,有小唐菜、粟米、脆肉瓜、煎雞蛋、好豐富。台灣古早味烤豬肉+金橘檸檬茶烤豬肉相對比較薄身,好入味,口感軟腍,份量夠多,配菜一樣有小唐菜、粟米、脆肉瓜、煎雞蛋、好豐富,食完成份都好飽肚。虎咬豬刈包鬆軟的刈包與肥瘦相間的五花肉巧妙融合,配上酸菜、芫茜、花生粉一起吃,吃起來滑順又不油膩。虎咬雞刈包雞扒夠大塊,配上、青瓜絲,荷包蛋、洋蔥,味道好夾

三杯蜜汁烤雞排便當+梔子花綠茶

台灣古早味烤豬肉+金橘檸檬茶

虎咬雞刈包
雞扒夠大塊,配上、青瓜絲,荷包蛋、洋蔥,味道好夾
好耐冇食過台灣野 今次近近地同好友去左沙田覓食搵到呢間有堂食又有外賣既台式便當店見到有位當然即場堂食喇😌主打古早風味既台灣地道食物 係香港都已經有3間分店偉華中心既分店 係沙田站行去幾分鐘就到裝潢簡潔 燈光柔和 環境寬敞舒服 俾人一種溫暖既感覺😇提供幾款特色便當 仲有手打湯麵 新竹米粉 小食有香港少見既刈包 飲品有熱茶同冷泡茶 價錢親民😇💥三杯蜜汁烤雞排便當雞排份量足 大大塊 食落嫩滑多汁 又唔會多肥肉仲有唔少配料 煎蛋餅 翠肉瓜 粟米 蘿蔔絲 冬粉 好豐富😋💥椒麻豬柳配肉燥湯麵豬柳相當濃味 辣得黎帶少少甜肉燥份量剛好 個湯唔會太咸麵絕對唔淋 幾有咬口☺️💥虎咬豬刈包第一次係香港食到台式刈包刈包鬆軟 咬落有質感但又唔會太厚包住大塊燒腩肉 仲有好多酸菜 芫荽有啲油脂感 幾惹味☺️💥虎咬雞刈包涵料換左一大塊燒汁雞扒 配上荷包蛋 青瓜絲 酸菜肉汁豐富 酸酸甜甜 唔會膩口 好味👍🏻💥飲品熱冬瓜茶 溫暖甜甜的😇金萱烏龍茶冷泡茶 茶味清香甘醇 可以消膩😛

好耐冇食過台灣野

💥飲品
熱冬瓜茶 溫暖甜甜的😇
金萱烏龍茶冷泡茶 茶味清香甘醇 可以消膩😛

2024-02-12 209 瀏覽
嚟到這家餐廳,一入門就聞到陣陣香氣,唔使等太耐,士林鹽酥大雞腿便當就端上咗。咬落去,皮脆肉嫩嘅雞腿,配上清新嘅蔥香,真正係咁嘅滿足😌。櫻花蝦炒米粉,食落啱啱好嘅鹹香,櫻花蝦仲帶點微妙嘅嚼勁,米粉入味,爽口彈牙,呢啲簡簡單單,就係最窩心嘅台味。麻嘛溜溜嘅麻辣鴨血寬粉,麻香微辣,湯頭滋味深長,鴨血彈牙得嚟又咁厚道。炸地瓜夾帶梅子粉,係香甜同微微酸嘅交織,一嘴咬落去,簡直令人一試鍾情👍。飲品方面,冬瓜茶同金橘檸檬茶,清新甜美,都唔會太膩。啱啱好解渫口渴,飲完之後覺得全身舒泰。感覺似喺台灣嘅攤檔上,慢慢享受人生。總之,這間餐廳為我帶來一個充滿驚喜嘅午餐時光,台式風味十足,想不到喺香港都能夠食到咁家鄉嘅口味。必定再嚟,下次唔會吃太細力,一定要試哂全部嘅選擇🌟。

和妹妹相約在沙田晚飯,打算吃得簡單一點,選了我們都未吃過的小胖台灣便當。先付費點餐,然後等店員將食物送上,等候餐點的時間都很快。士林鹽酥大雞腿湯麵配梔子花綠茶 ($70),原隻炸髀夠大隻,炸得剛好,肉質不會太乾身。湯麵是肉燥手工湯麵,麵條爽滑掛湯,又帶肉燥那份油香。梔子花綠茶是無糖的,味道清香。椒麻微辣豬柳便當配熱冬瓜茶 ($64),便當附時令配菜,有粟米粒、煎蛋角、粉絲、小棠菜及娃娃菜,加上豬柳,餸菜豐富。豬柳肉質軟稔,富椒麻香,辣度不強,帶點微甜,幾好食!冬瓜茶雖沒甜度選擇,但甜度恰好,不會過甜。飲品都屬健康之選!
士林鹽酥大雞腿湯麵配梔子花綠茶

梔子花綠茶是無糖的,味道清香。
椒麻微辣豬柳便當配熱冬瓜茶
椒麻微辣豬柳便當

2023-11-13
士林鹽酥大雞腿湯麵配梔子花綠茶
椒麻微辣豬柳便當配熱冬瓜茶
椒麻微辣豬柳便當
平時lunchtime都心思思想食呢間台式便當🥰午市時間好多人 餐廳整潔明亮 座位好闊落 提供便當、湯麵、小食及飲品 價錢來講唔算貴 都大件夾抵食 性價比高!出餐速度都好快 岩晒打工仔既我 經過沙田午餐嘅一大好選擇☺️湯底濃郁唔會太鹹較啖味 質地彈牙又幼身 排骨大大塊另上唔會浸住個湯👍🏻貼心無比肉質鮮嫩多汁 仲有幾條青菜同肉燥 係滿滿台灣風味諗過烤雞扒可以咁juicy🤣肉質嫩滑唔鞋雞肉都比較厚身 雞皮烤得好香 啖啖嘅蜜汁味😋蘋果茶果香 但稍為偏淡咗啲 酸甜解膩👍🏻叫左兩個刈包一雞一豬 個包就一樣咁軟熟而兩個包味道都各有特色又好食 熱辣辣❣️配上煎蛋同甜甜地既烤雞排超好味 一個都夠晒飽豬果個係用豬腩肉好肥好邪惡 超多芫茜豬肥肉好夾唔會好肥膩😎

湯底濃郁唔會太鹹較啖味 質地彈牙又幼身

豬果個係用豬腩肉好肥好邪惡 超多芫茜

豬肥肉好夾唔會好肥膩😎

2024-02-05
2024-02-06 116 瀏覽
位於沙田偉華中心嘅小胖台灣便當有個好可愛😍嘅logo 餐廳光線明亮 裝潢簡潔 食物款式共分了便當、麵食及小食 套餐包一杯🥃 先去counter 落單 然後就會有店員送餐 🍜 麻辣鴨血肉燥寛粉 $64味道濃郁 份量十足 🤩鴨血及寬粉索晒湯底味道 辣辣地好惹味😋不知不覺已經食晒整碗🤣🙈🍱三杯蜜汁烤雞排便當 $62雞排size 勁大 色澤金黃 賣相誘人 味道甜甜地 😋😋 便當配料非常豐富 有配菜 蘿蔔絲 冬粉 粟米等😋 仲可以加錢轉 魯肉飯/紫菜伴飯😆 🐥虎咬雞刈包 $38 好少餐廳有賣台式刈包 🤩🤩 呢款虎咬雞 個名好有創意🤪 配料又係勁豐富 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️有大大塊燒汁雞扒 青瓜絲 酸菜 荷包蛋 醬汁好夾 整體味道好好食🤤🐷虎咬豬刈包 $38 大大塊五花腩肉 配上大酸菜 芫荽🌿 配搭好夾 好香口😋😋 🍵熱冬瓜茶🥤凍茉香蘋果冷泡茶隨套餐贈送飲品 味道都好夠味😋😋 🍽️🍴總結 🍽️🍴餐廳食物價錢 性價比高送餐速度快 係沙田抵食之選 👍🏻👍🏻

位於沙田偉華中心嘅小胖台灣便當
有個好可愛😍嘅logo
餐廳光線明亮 裝潢簡潔
食物款式共分了便當、麵食及小食 套餐包一杯🥃
先去counter 落單 然後就會有店員送餐

麻辣鴨血肉燥寛粉
三杯蜜汁烤雞排便當
三杯蜜汁烤雞排便當 $62
2024-01-02 363 瀏覽
沙田嘅台灣料理話多唔多,話小唔小🤣但我鍾意呢間性價比勁高😙份量又多,仲包埋野飲添🤍只要係門口叫完,入去等食就可以了🤤店員會送埋嚟的!🧊椒麻微辣豬柳豬柳係一口size 😙連要咬開都唔洗🤘🏻鍾意個豬柳辣得嚟又甜甜地咁🥰又唔算太咸,撈飯食就啱唒啦!😼咁嘅價錢再包埋野飲都幾抵食~🧊台灣鐵路大排骨小胖嘅大排骨唔係炸嘅😍因為怕炸嘅會好溜😅似燒/煎的!唔會燒得太乾!好易咬得開,仲甜甜地嘅😋配埋一大碗麵😂勁大碗,差啲食唔唒!麵上面仲有啲滷肉粒粒😚麵質都幾煙韌!🧊虎咬雞刈包叫左兩個唔同嘅刈包,鍾意食雞多啲🥰除左雞之外,仲會有埋其他嘅配料,又幾好食喎😛🧊虎咬豬刈包兩個刈包嚟講,我比較鍾愛食雞嗰個多啲!😗因為呢個感覺上比較肥🤣相對上冇咁多餸😗🧊芙香蘋果茶呢個幾好飲😍甜甜哋,又唔太甜😆好香蘋果味,又唔係好假嗰個嘅蘋果味🍎幾好👍🧊冬瓜茶最初以為會係凍飲🤣嚟到先知係熱飲嚟🤣不過比我想像中甜!如果冇咁甜就更好😼不過冬天飲杯熱辣辣嘅野飲都幾舒服🥰性價比:8/10好食程度😋:8/10回頭指數💓:8.5/10

🧊椒麻微辣豬柳

性價比:8/10
好食程度😋:8/10
回頭指數💓:8.5/10
2023-12-19 276 瀏覽
見過呢間野好多次,唔止沙田仲有其他分店,都幾多人食,今次中秋出到沙田周圍都好多人,於是就嚟呢度試下,唔洗排隊,不過入面都8成滿。先比錢買餐再坐低,等送餐過嚟。燒大雞扒飯啲雞扒都幾厚,唔會太乾豬扒麵啲麵唔係好多,湯比較清,有啲肉燥,不過都係冇乜味 豬扒有啲乾有啲鞋蕃薯粒好多酸梅粉太酸,蕃薯幾好食,幾香鹽酥雞,幾脆,唔厚皮,有4-5舊套餐飲品有4款揀,都係自家樽裝茶,都幾大支,幾香,幾好飲,呢個芙香蘋果就好香蘋果味
先比錢買餐再坐低,等送餐過嚟。

燒大雞扒飯
啲雞扒都幾厚,唔會太乾

豬扒麵

蕃薯粒
好多酸梅粉太酸,蕃薯幾好食,幾香

鹽酥雞,幾脆,唔厚皮,有4-5舊

2023-09-29
2023-12-10 256 瀏覽
係沙田新公園玩完,又唔想係新城市食咁貴就搵左呢個係偉華既台式便當🍴椒麻豬柳配肉燥湯麵肉燥既分量比較小,而且都係肥豬肉黎,而呢間店寫明係手工麵,個麵又真係幾好食,幾掛湯,有咬口,唔會太淋,湯底亦都唔錯,唔會覺得味精好重椒麻豬好食👍🏻椒香重味道偏甜,幾惹味,係會想一口接一口,豬柳都算軟淋🍴士林鹽酥炸雞腿便當炸雞腿個炸粉好厚,而且成隻腿好乾,咬左落去完全冇肉汁,而個飯既配菜係好豐富,但唔知點鮮好似唔太新鮮,整體好一般,唔推薦另外叫左兩樣小食🍴梅香脆地瓜落單時走左地瓜粉,所以係原味黎,呢個幾好食,上枱時熱辣辣,做到外脆內軟既口感,而且地瓜唔係空心,係好紮實既🍴五味醬拌茄子麻麻地,五味醬唔係我杯茶😂食完有種唔知食左咩味既感覺,木魚碎又唔係好夾整體都係一般,但要講店員好細心,見到我有小朋友都主動準備多分餐具比我食物方面麵食係比較出色,小食脆地瓜都係唔錯既選擇

🍴椒麻豬柳配肉燥湯麵

🍴士林鹽酥炸雞腿便當

另外叫左兩樣小食

🍴梅香脆地瓜

🍴五味醬拌茄子

食物方面麵食係比較出色,小食脆地瓜都係唔錯既選擇
2023-12-10
行過沙田,肚仔餓鳴叫,去咗間小胖台灣便當。入面既裝潢簡簡單單,但係滿座客人都幫襯到嘅,咪唔係講笑!首先個台灣雞排,幾可以狂呼一句:重磅登場!佢嘅面皮仲係啱啱好,唔會太脆亦唔會太濕軟,一啖咬落去,「咔嚓咔嚓」嘅聲令人心情大好 😍 邊食邊諗:咁滑嘅肉質,幾時先可以開心咁食埋一轉?配上既酸菜,微酸爽口,真係畀個讚💯!跟住試咗條台灣香腸,啲肉香融合埋甜味,款款係晒得意!食完唔覺肉膩,相反令人回味無窮,啱哂愛啖啖肉嘅朋友。另外,佢哋送上嘅珍珠奶茶就真係送上香港食客,冇得輸嘅心水之選啊!珍珠Q彈,奶茶滑潤,幾滴冇得輸咁擺,一試難忘。🍵👌總括嚟講,小胖台灣便當,真係幫到襯,可以令你夠晒本地最啱味嘅台灣嘎啦!點餐時多講句"謝謝您的服務",總會有意想不到嘅收穫㗎!下次你想食點平價,又想快啲飽肚,試吓呢度啦!👍🍚🎉

說起台式便當,大家定必會想起大大份的鹽酥雞、紅燒牛肉還有酥炸排骨吧。台式便當文化由日治時期傳入,後來隨著台灣人的飲食習慣逐漸變化,成為現在主菜份量大、配菜款式豐富的台灣便當。小胖台灣便當是連鎖餐廳,主打經典的台式料理及夜市小食。到訪的沙田店設計簡潔,燈光明亮,氛圍輕鬆舒適。在counter點餐坐下不久,食物便全部到齊了,上菜速度真的十分快,讓肚子餓的我們都很滿意。食物整體的味道不錯,套餐份量大,我們最後也吃不完。若你想享受一頓快捷、便宜又好吃的台式料理,很推薦你來嚐嚐這家餐廳呢。推介三杯蜜汁烤雞排便當 HKD62雞排的調味十分不錯,甜味中帶點點焦香,肉質亦很嫩滑士林鹽酥大雞腿便當 HKD68雞腿非常大份,肉身很厚,外皮酥脆而肉質仍保持嫩滑,熱辣辣的很好吃梔子花綠茶花香味很突出,卻仍可嘗到綠茶的風味,十分清爽解膩

推介
三杯蜜汁烤雞排便當 HKD62
雞排的調味十分不錯,甜味中帶點點焦香,肉質亦很嫩滑

士林鹽酥大雞腿便當 HKD68

梔子花綠茶
花香味很突出,卻仍可嘗到綠茶的風味,十分清爽解膩

2023-12-02 91 瀏覽
如果你對台式刈包有興趣,咁就可以試下小胖台灣便當嘅刈包!品嚐台灣特色的美食。首先是虎咬雞刈包。這款刈包以嫩滑多汁的雞肉為主角,搭配上特製的醬料,味道鮮美。外皮刈包軟熟,內裡滋味十足。另外還有虎咬豬刈包。這款刈包以豬肉為主,肉質鮮嫩,搭配上獨特的調味料,口感豐富。除了刈包,我們叫了麵食套餐,附帶冷泡茶或熱飲。其中一個麵食套餐是台灣鐵路大排骨手工麵配肉燥。這碗麵食以Q彈的手工麵搭配上豐富的肉燥,配料豐富,口感十分滿足。另一個麵食套餐是士林鹽酥大雞腿手工麵配肉燥。這碗麵食以鹽酥大雞腿為主角,搭配上手工麵和肉燥,味道豐富,肉質嫩滑。

2023-11-25 106 瀏覽
首先要讚下次次食小胖,外賣自取出餐速度都好快👍🏻呢個飯係第一次食,以為係一塊塊豬柳,原來係一舊舊,都幾方便食,豬柳嘅椒麻味好重,本身鍾意重口味嘅應該會幾鍾意。有好多配料,例如係粉絲、粟米、半隻蛋、同埋啲蘿蔔絲。整體係正常味道。嘢飲叫咗槴子花綠茶,完全無添加糖的,只有茶包,還可以,清新🤓
首先要讚下次次食小胖,外賣自取出餐速度都好快👍🏻

有好多配料,例如係粉絲、粟米、半隻蛋、同埋啲蘿蔔絲。

整體係正常味道。

外賣自取