餐廳: 寿司の神
資訊:

2022-11-13 1019 瀏覽
壽司之神係元朗咁出名😳一定有佢原因,入面座位唔多,但勝在夠乾淨企理。上次食完已經覺得性價比好高,所以家姐生日再嚟食多次,今次比上次嘅調味更加出色,讚!❁ 前菜沙律🥗 沙律菜新鮮簡單已經好好味水雲醋物 酸酸甜甜易入口黑松露茶碗 入面有啲蟹棒、鳴門卷好吸引❁ 漬物芥辣八爪魚、牛旁、醬油漬蒜、薑竟然有八爪魚,咬落去好彈牙,芥辣味都夠,好好味。❁ 刺身成碟賣相超吸引,師傅用心擺位,有紫蘇花、四季紅、菊花、金箔,好似藝術品咁。🔸赤貝: 師傅喺你面前拍打赤貝 新鮮嘅貝類會即刻收縮。🔸北海道仙鳳趾生蠔: 加咗金箔、檸汁味道新鮮。🔸深海池魚: 我最鍾意嘅刺身,油充足,輕輕加上胡椒已經好好味。🔸秋刀魚: 時令魚,味道清。❁和食三文魚骹,職員會提你中間有條大骨,拎咗出嚟先食,肉身香軟。啲肉有片魚鱗包住,可以保持魚肉唔會散出嚟,醬汁比較甜,非常濃味。❁ 壽司🔹松葉蟹 超級打卡❤️大大杯,蟹肉海水味重配上紫蘇花,更能帶出鮮味。🔹 鰤魚 成年油甘魚,第一次食😀魚肉嫩滑油份重配上七色芝麻好特別。🔹帶子 浸完醬油再用火灸,以海苔包裹帶子肉身,令貝類多一份焦香鮮甜✨🔹中拖羅 加上法國魚子醬金箔,望落更顯矝貴🔹 蛇腹拖羅

❁ 前菜
沙律🥗 沙律菜新鮮簡單已經好好味
水雲醋物 酸酸甜甜易入口
黑松露茶碗 入面有啲蟹棒、鳴門卷好吸引

❁ 漬物
芥辣八爪魚、牛旁、醬油漬蒜、薑
竟然有八爪魚,咬落去好彈牙,芥辣味都夠,好好味。

刺身
🔸赤貝: 師傅喺你面前拍打赤貝 新鮮嘅貝類會即刻收縮。
🔸北海道仙鳳趾生蠔: 加咗金箔、檸汁味道新鮮。
🔸秋刀魚: 時令魚,味道清。

❁和食

壽司

🔹帶子

🔹中拖羅
加上法國魚子醬金箔,望落更顯矝貴

🔹 蛇腹拖羅
大推✨青蔥漬加左芝麻油,可以令到魚肉更甜而且去減去一份油價感,魚肉經師傅細心處理,食入口無筋入口即融。

🔹腦天
吞拿魚天靈蓋,成條魚100幾公斤先得幾片😎第二次食同樣係好吸引,落左柚子胡椒再火炙。

🔹甜蝦
將甜蝦打成蝦膠,下層配左鱈雪脆片,做成強烈對比,汁用蝦頭蝦學熬出來的汁,極鮮味。

🔹右口魚
經師傅火灸,右口魚係河床唔郁所以非常肥美😀✨夠肥點會唔香口。

❁ 海膽杯
師傅真係好好,超多三文魚子同海膽,極鮮味。仲比左頭先火炙右口魚剩低嘅汁比我地撈飯🥺好正

甜品
焙茶奶凍食落少許甜味,底部勁多焙茶粉😗茶味香

• 拖羅
  • 池魚壽司