餐廳: 天 · 悠蔬食
資訊:

2023-10-24 136 瀏覽
朋友是素吃的,跟她約會,尋找了一個餐廳。有很多融合菜餚,食物美味可口。餐牌的套餐有中湯或西湯選擇~亦有意粉焗飯等菜式。當然亦有中式素菜,下回也想試泰式香茅金柚鮮果沙律茅香金柚清新,令人很開胃,新鮮水果和蔬菜配搭得棒 香芒牛油果苜宿芽手卷宛如回日本一趟。 和風感滿的手卷,跟日本手卷很像喔~一個手卷沒有飯,也沒有肉配料。沒想到這裡的手卷也有口感,用紫菜包住苜蓿芽,香芒牛油果味道新鮮,苜蓿芽手卷特別,爽脆清香,棒 牛肝菌忌廉湯牛肝菌香,加上忌廉之美味,不錯。茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯不要錯過的中式湯扁意粉配香烤大啡菇口感滿滿的牛肝菌,配上燴扁意粉,多汁大啡菇,棒!多一份福氣!意粉以純植物製豬肉,配搭意粉蕃茄醬,味道、香味及質感也跟真的肉意粉相同,好好吃,不知道是否素肉,吃到一半也不感覺油膩,這款意粉很快吃完了,十分推薦。焗大啡菇,菇味好,意粉彈牙~健康意粉菜式很棒,扁意粉質地煙韌彈牙,每條面條上均沾滿了濃郁香。 粟子紫薯牛油果鮮豆包焗千層面 牛油果薯仔焗千層面 ,實在是這店的皇牌之一! 吃千層面最吸引的層層芝士,層層肉類總覺得不會油~這客素千層面吃起來很棒喔!健康飽肚,棒!栗子香紫薯口感滿滿,

泰式香茅金柚鮮果沙律
茅香金柚清新,令人很開胃,新鮮水果和蔬菜配搭得棒

香芒牛油果苜宿芽手卷

牛肝菌忌廉湯
牛肝菌香,加上忌廉之美味,不錯。

茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯
不要錯過的中式湯

扁意粉配香烤大啡菇

粟子紫薯牛油果鮮豆包焗千層面
牛油果薯仔焗千層面 ,實在是這店的皇牌之一! 吃千層面最吸引的層層芝士,層層肉類總覺得不會油~這客素千層面吃起來很棒喔!健康飽肚,棒!栗子香紫薯口感滿滿,牛油果鮮豆包香氣滿滿千層面~

最終彩蛋,甜品真的不錯!旦糕味道很甜令人快樂

香芋黑糖珍珠
黑糖珍珠彈牙,算不錯

荔枝梳打
酸酸甜甜開胃,入口不會太甜,簡單喔
2023-10-17 171 瀏覽
荃灣創新素食粉紅餐廳晚市套餐1️⃣牛肝菌桃膠忌廉濃湯自 配泰式香茅金柚鮮果沙律 (+$20)濃郁嘅忌廉濃湯夠晒入味,加埋足料嘅桃膠口感一流,另外配上咗新鮮嘅沙律,金柚酸酸甜甜好開胃!2️⃣和風照燒汁素鰻魚薄餅 ($188)雖然係素食,但係一樣做到鰻魚嘅香氣,佢用咗薄底嘅Pizza令到整體嘅口感更鬆脆香口,加上薄餅上面滿滿嘅配料加埋和風嘅照燒汁識落真係好似食緊真嘅鰻魚一樣夠晒日式風味!牛油果芋頭栗子藜麥焗千層闊麵 ($188)超級足料嘅焗千層麵,鋪滿晒濃厚嘅芝士呀加埋入面超級多嘅蔬菜配料,栗子菇類芋頭夾晒喺千層麵入面,食落口嗰種衝擊嘅滿足感真係好澎湃!3️⃣荔枝檸檬蘆薈冰茶香芋黑糖珍珠 (+$10)4️⃣椰香紫薯千層班戟 (+$28)榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕(+$5)必定要試嘅兩款甜品,充滿紫薯香味嘅千層班戟入口又唔會太甜滿滿嘅椰香慢慢滲透出嚟!另外海鹽焦糖芝士蛋糕入口甜而不漏,配埋榛子醬,簡直恰到好處!加一服務費天 · 悠蔬食 (荃灣)荃灣楊屋道18號荃新天地2地下G08-11號舖
荃灣創新素食粉紅餐廳

晚市套餐

2️⃣和風照燒汁素鰻魚薄餅 ($188)

牛油果芋頭栗子藜麥焗千層闊麵 ($188)

3️⃣荔枝檸檬蘆薈冰茶
香芋黑糖珍珠 (+$10)

加一服務費

天 · 悠蔬食 (荃灣)
荃灣楊屋道18號荃新天地2地下G08-11號舖
2023-10-16 141 瀏覽
想黎打卡好耐~抱住得個靚字,唔會好食嘅心態黎試下,點知真係要自打咀巴!食完真係癲覆左我對素食嘅概念!🔹前菜 & 湯品🔹牛肝菌桃膠忌廉濃湯 - 真材實料本來就冇得輸,配桃膠真係第一次飲,好特別,口感好正~泰式香茅柚子鮮果沙律 -開胃沙律,配搭都好少見,花生,菠蘿,柚子,又幾夾嫁喎~🔹泰式素辣肉碎飯配迷你泰式拼盤🔹 擺盤好靚~肉碎仲係神還原泰國嘅味道~辣得好過陣,口感都同真肉碎好似~而且從隻蛋就知係用心製作~🔹牛油果芋頭栗子藜麥焗千層闊麵🔹好有驚喜嘅咬口,全部材料都有自己獨特嘅質地,但又出奇地無違和感,中間仲食到魚豆腐,好滿足~🔹凍荔枝檸檬蘆薈冰茶🔹熟悉嘅荔枝,檸檬味,加埋蘆薈,一定係好飲啦~🔹甜品🔹本身食完主食都好飽,但啲甜品實在好好食,另一個胃又要出動~椰汁南瓜糕 - 暖暖地,好煙韌,啖啖南瓜同椰汁味,好好食!宇治抹茶之旅 -推爆佢!!!有白玉、蕨餠、抹茶凍,樣樣都好好食,加埋個奶味濃嘅抹茶雪糕,真心著迷!下次要再食過!
[荃灣 - 驚艷素食]

想黎打卡好耐~
抱住得個靚字,
唔會好食嘅心態黎試下,
點知真係要自打咀巴!
食完真係癲覆左我對素食嘅概念!

🔹前菜 & 湯品🔹
牛肝菌桃膠忌廉濃湯 -
真材實料本來就冇得輸,
配桃膠真係第一次飲,
好特別,口感好正~

泰式香茅柚子鮮果沙律 -
開胃沙律,
配搭都好少見,
花生,菠蘿,柚子,
又幾夾嫁喎~

🔹泰式素辣肉碎飯配迷你泰式拼盤🔹
擺盤好靚~
肉碎仲係神還原泰國嘅味道~
辣得好過陣,
口感都同真肉碎好似~
而且從隻蛋就知係用心製作~

🔹牛油果芋頭栗子藜麥焗千層闊麵🔹
好有驚喜嘅咬口,
全部材料都有自己獨特嘅質地,
但又出奇地無違和感,
中間仲食到魚豆腐,
好滿足~

🔹凍荔枝檸檬蘆薈冰茶🔹
熟悉嘅荔枝,檸檬味,
加埋蘆薈,一定係好飲啦~

🔹甜品🔹
本身食完主食都好飽,
但啲甜品實在好好食,
另一個胃又要出動~

椰汁南瓜糕 -
暖暖地,好煙韌,
啖啖南瓜同椰汁味,
好好食!

宇治抹茶之旅 -
推爆佢!!!
有白玉、蕨餠、抹茶凍,
樣樣都好好食,
加埋個奶味濃嘅抹茶雪糕,
真心著迷!
下次要再食過!
荃灣區新派素食餐廳🍃🙆🏻‍♀️出街食飯都可以健康啲~⭐店內夢幻風佈置色彩繽紛🌈😍中間有一大片天空和熱氣球🩷🩵真係好靚!🧡💛😍梳化坐位闊落舒適好適合朋友仔聚會❤️💫晚餐set好豐富,包括前菜、燉湯、主菜、飲品及甜品,另外仲可以優惠價加配小食和升級甜品🩷🤎茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯滋補燉湯,熱呼呼好味好足料,我喜歡呢個湯😋💜奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴莓乾前菜一小碟都好多料,味道清新,蘋果酸酸甜甜幾開胃👍🏻💚牛油果芋頭栗子藜麥焗千層闊麵份量十足🤩味道濃郁,兩個人share食都好夠飽🧡田園牛油果薄餅餅底好脆好好食,材料非常豐富,仲有拉芝效果,好吸引😁💛香芒牛油果苜蓿芽手卷個人推介必食😍本身我都好鍾意食紫菜手卷,呢款用苜蓿芽代替米飯,高纖低熱量,有營健康之選🥬💜椰香紫薯千層班戟特別推薦⭐呢款甜品好好食呀,好有紫薯味😋加上椰絲好有口感餐牌選擇都好多,素食份量亦夠飽肚😚仲有其他食物想試吓,唯有下次再去食啦😝原來尖沙咀都有分店,好方便呢!
荃灣區新派素食餐廳🍃
🙆🏻‍♀️出街食飯都可以健康啲~⭐
店內夢幻風佈置色彩繽紛🌈😍
中間有一大片天空和熱氣球🩷🩵
真係好靚!🧡💛😍

梳化坐位闊落舒適
好適合朋友仔聚會❤️

🤎茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯
滋補燉湯,熱呼呼好味好足料,我喜歡呢個湯😋
💜奇亞籽紫薯蘋果薯仔伴莓乾
前菜一小碟都好多料,味道清新,蘋果酸酸甜甜幾開胃👍🏻

💚牛油果芋頭栗子藜麥焗千層闊麵
份量十足🤩味道濃郁,兩個人share食都好夠飽

🧡田園牛油果薄餅
餅底好脆好好食,材料非常豐富,仲有拉芝效果,好吸引😁

💛香芒牛油果苜蓿芽手卷

💜椰香紫薯千層班戟
特別推薦⭐呢款甜品好好食呀,好有紫薯味😋加上椰絲好有口感

• 香芒牛油果苜蓿芽手卷
  • 椰香紫薯千層班戟
之前黎過食,覺得店舖環境舒服、裝修好靚而且乾淨,所以再約朋友黎食😆今次我同朋友嚟食午餐,叫咗焗烤墨西哥牛油果薄餅,悠蔬食小食拼盤,彩虹沙律,因為我哋兩位都注重健康,所以都比較少嗌澱粉質食物,份量方面都好足,熱辣辣同埋味道唔會太濃太重,所以食完唔會好頸渴😋彩虹沙律 (忘記咗幾多錢🤣)賣相非常有心思,配上少少油醋汁加埋水果感覺好清新,做頭盤非常好,有足夠嘅纖維悠蔬食小食拼盤 $178酥脆腐皮卷:有好多層腐皮,豆味突出好味泰式如餅-我朋友非常愛,口感唔錯吉列牛油果:薄身脆口炸魷魚圈:鮮味好逼真沙嗲串燒-配上微辣帶甜沙嗲醬好好味午餐G-焗烤墨西哥牛油果薄餅 $98個牛油果薄餅有驚喜,烤薄餅襯托出牛油果香,亦有炸薯角同埋紅菜頭蘋果藜麥沙律,先食沙律可以減少油膩感,健康之中帶點少邪惡由於今次朋友同我預祝食生日飯,所以加咗個椰香紫薯千層蛋糕,千層班戟皮軟滑,每一層都緊貼住唔太甜,亦都係好好味😋👍🏻環境實在好靚,裝修好有心思,忍唔住要起身打卡影相📸️落單之後,等左大概5-10分鐘,美食就開始送上,係墨西哥牛油果薄餅因為即整即焗需時,所以會耐少少,可以先食頭盤飲湯…如果黎到荃灣,想坐得舒服食得開心,呢間新

彩虹沙律 (忘記咗幾多錢🤣)
賣相非常有心思,配上少少油醋汁加埋水果
感覺好清新,做頭盤非常好,有足夠嘅纖維

悠蔬食小食拼盤 $178
酥脆腐皮卷:有好多層腐皮,豆味突出好味
泰式如餅-我朋友非常愛,口感唔錯
吉列牛油果:薄身脆口
炸魷魚圈:鮮味好逼真
沙嗲串燒-配上微辣帶甜沙嗲醬好好味

午餐G-焗烤墨西哥牛油果薄餅 $98

環境實在好靚,裝修好有心思,忍唔住要起身打卡影相📸️

如果黎到荃灣,想坐得舒服食得開心,呢間新派素食店相信都啱大家口味,好味得來唔會太油膩😆😋👍🏻
2023-10-13
生日
  • 悠蔬食小食拼盤
  • 椰香紫薯千層班戟
  • 前菜
2023-10-13 55 瀏覽
近年身邊多咗朋友食素,一個星期揀一日食素,身體都會好啲!但對於食肉獸嘅我嚟講,真係有啲難度🥹今日跟朋友去到荃灣荃新天地食素,佢話呢度唔同其他素食店,我一定鍾意咁話!去到見到好多公仔,粉色感覺好可愛、好開心,空間感足夠,坐落都好舒服!午市餐單都好多選擇,仲有特色飲品同甜品!朋友話佢地個湯同包都要試吓,因為餐廳係無五辛(蔥、蒜、韭、蕎及洋蔥),所以食完個腸胃都唔會唔舒服!👍🏻🍽️泰式炒粉絲 配 香脆腐皮卷個粉絲炒得好夠味,好好食!香脆腐皮卷整到剛剛好,脆得嚟唔熱氣!🍽️泰式鳳梨炒飯 配 沙嗲串燒同泰式炒粉絲一樣,好惹味,微辣但配上切得細細粒嘅鳳梨,味道剛剛好,每一口都有辣味有鮮味,口感非常豐富!沙嗲串燒好好食,真係有一刻以為自己食緊肉!🧋香芋黑糖珍珠香芋好香,唔會太甜,食完沙嗲串燒,解辣一流!🍰榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕海鹽焦糖真係無得輸,乳酪蛋糕好細滑,值得一試!👍🏻👍🏻👍🏻🍰椰香紫薯千層班戟啖啖椰香加香濃紫薯味,因為係千層班戟,所以食落唔會好重負擔,朋友係非甜品控,都話好食!臨走見到門口好多小玩意,店員話12歲以下可以免費扭蛋一次!小朋友一定好鍾意,下次可以帶埋阿仔嚟食❤️呢度真係好啱想試素食又係

午市餐單都好多選擇,仲有特色飲品同甜品

🍽️泰式炒粉絲 配 香脆腐皮卷

🍽️泰式鳳梨炒飯 配 沙嗲串燒

🧋香芋黑糖珍珠
香芋好香,唔會太甜,食完沙嗲串燒,解辣一流!

🍰榛子海鹽焦糖乳酪蛋糕
海鹽焦糖真係無得輸,乳酪蛋糕好細滑,值得一試!👍🏻👍🏻👍🏻

🍰椰香紫薯千層班戟

呢度真係好啱想試素食又係食肉獸嘅我,仲有甜品滿足埋第二個胃!嘢食好食,店內空間足夠舒服,仲可以比小朋友扭蛋拎小禮物,所以親子都嚟食都非常適合👍🏻👍🏻👍🏻
2023-10-05
2023-10-12 47 瀏覽
屋企人有糖尿病出街揀餐廳都要揀下唔可以揀d多碳多鹽既黎食之前食過一次素食見荃灣近近地帶屋企人去食❤️紫薯蘋果沙律蘋果新鮮好爽口加左紫薯又幾夾❤️素腩煲菜飯素腩扮到真既肉一樣但似係用腐皮整加左好多菇有冬菇、猴頭菇個汁好鮮味又健康❤️意飯腐皮卷西班牙飯好有咬口配左黑松露汁,好濃味腐皮卷好有層次好香酥❤️菜樹菇竹苼黃耳百合燉湯我最欣慰呢個湯飲完感覺到血液運行得好快成個湯好有藥材味❤️椰汁南瓜糕南瓜糕好有咬口又唔太甜,食得好安樂❤️海鹽焦糖乳酪蛋糕食完都已經好飽不過蛋糕細細件食完唔會太大罪惡感焦糖味濃💁‍♀️天 · 悠蔬食 (荃灣)👣荃灣楊屋道18號荃新天地2地下G08-11號舖
屋企人有糖尿病

有冬菇、猴頭菇
個汁好鮮味又健康

❤️意飯腐皮卷
西班牙飯好有咬口
配左黑松露汁,好濃味
腐皮卷好有層次
好香酥

❤️菜樹菇竹苼黃耳百合燉湯
我最欣慰呢個湯
飲完感覺到血液運行得好快
成個湯好有藥材味
❤️椰汁南瓜糕
南瓜糕好有咬口
又唔太甜,食得好安樂
❤️海鹽焦糖乳酪蛋糕
食完都已經好飽
不過蛋糕細細件
食完唔會太大罪惡感
焦糖味濃

💁‍♀️天 · 悠蔬食 (荃灣)
👣荃灣楊屋道18號荃新天地2地下G08-11號舖
2023-10-05 137 瀏覽
中秋節帶屋企人去食個齋, 見佢地食得開心就好😚因為十五多人食齋,當晚訂位要先比訂位費$200,18:15入座~準時去到,見餐廳座位都排得比較迫, 見普通4人卡位都要坐5個人,令到走廊好窄,辛苦曬啲員工~雖然座位排得迫,但就未見有滿座, 從我嘅字裡行間應該都睇得出唔係坐得咁舒服🥶但就返食物而言, 水準就很不錯~ 雖然我食齋次數不多, 但新派齋都會好重調味同埋用好多油去炒/炸. 但呢間感覺食完都好舒服,仲係有食到食物原貌嘅感覺😋 最好食就係個烤麩! 個汁嘅調味好食過出面上海店食嘅四喜烤麩!其次就係炒飯~入面嘅九層塔真係令個炒飯生色不少!最普通係個蜜汁脆鱔, 因為實在太硬喇, 咬到牙骹都軟埋..當日元宵佳節仲送左一碗芝麻湯圓, 飲完個熱薑水, 同屋企人食飽賞月, 莫名地有一種滿足感~
中秋節帶屋企人去食個齋, 見佢地食得開心就好😚
但呢間感覺食完都好舒服,仲係有食到食物原貌嘅感覺😋
烤麩
其次就係炒飯~入面嘅九層塔真係令個炒飯生色不少!
泰式鳳梨炒飯

最普通係個蜜汁脆鱔, 因為實在太硬喇, 咬到牙骹都軟埋..
蜜汁脆鱔
金華素火腿奶油津白
2023-09-29
烤麩
泰式鳳梨炒飯
2023-09-20 140 瀏覽
荃灣素食之選Lunch清清腸胃,揀左個素鰻魚食,賣相真係80%似魚,食落少少咬口,醬汁味道都還原到鰻魚飯。↓Set Lunch有西湯+包 OR 沙律+中湯,仲包杯餐飲,非常之抵。↓猴頭菇蕃茄焗飯食落都幾飽肚,即叫即焗,所以等左一耐,但上枱真係有芝士拉絲效果,打卡一流
荃灣素食之選

↓猴頭菇蕃茄焗飯

2023-09-03
2023-09-13 207 瀏覽
跟吃素的朋友午餐當然我都要奉陪。選了荃灣西站附近的「天·悠蔬食」這是一間新派創新的素菜館。餐廳坐位舒適,粉色的設計令人感到非常開心。午市套餐選擇也不少,有焗飯、意粉、刺身菇…。「泰式鳳梨炒飯配沙爹串燒」好出色的串燒啊!緊黏著惹味濃香的沙爹汁醬,充滿花生、椰香、蒜…的味道,串燒質感更似肉類,共有二串一同分享。炒飯除了素菜材料之外,靈魂之所在是鳳梨,砌得比米飯粒稍大的鳳梨完全融入,整個飯味道香濃可口,刺激着味蕾。「泰式炒粉絲配香脆腐皮卷」腐皮卷外面酥脆」內𥚃是比較濕潤的腐皮,粉絲炒得乾身,也不錯。

午市套餐選擇也不少,有焗飯、意粉、刺身菇…。

「泰式鳳梨炒飯配沙爹串燒」

「泰式炒粉絲配香脆腐皮卷」
這間粉紅色的餐廳看上去像一間普通cafe,其實是間素食餐廳來的!位於荃新天地二期地下,位置算是方便易達,是荃灣人食素選擇之一,尤其初一十五時總大排長龍。午餐菜單豐富多樣,從經典中式、西式到創新的素食料理都有,今次我點了一中一西,兩者都份量充足,尤其是+$10配的湯+沙律都好大份。主菜味道都不錯,材料配搭多樣,西檸菇配素滷肉羽衣甘籃菜飯($98),不說都不知是素肉來的,跟滷肉飯口感很似,西檸菇也做到西檸雞的味道,很好下飯。焗烤牛油果墨西哥薄餅 配 紅菜頭蘋果藜麥沙律及香脆薯角 ($98)證明吃素都可以飽到上心口少少🤭🤭!牛油果墨西哥薄餅內有焗熱了的生菜,所以口感軟淋。南瓜扁豆玉米濃湯配香脆法包 (+$10)青木瓜甘筍花生雪耳湯 配 松露清新鮮蔬藜麥沙律 (+$10)
這間粉紅色的餐廳看上去像一間普通cafe,
其實是間素食餐廳來的!

主菜味道都不錯,材料配搭多樣,
西檸菇也做到西檸雞的味道,很好下飯。

牛油果墨西哥薄餅內有焗熱了的生菜,所以口感軟淋。

南瓜扁豆玉米濃湯配香脆法包 (+$10)
2023-09-06 118 瀏覽
​想清清淡淡又一餐🦭但又唔想食烚菜🥬行過牛角😂見到呢間素菜都幾靚仔就一於食佢利申本來都唔特別食素食,純粹行過見到個menu幾好先食😂🦭直接一句:「真係滿滿既驚喜!」今次肥豹試左🦭1. 茄子猴菇栗子豆腐煲諗住穩穩陣陣試下啲菜類先🥦一啖落去,仲以為係火腩🥩點知係猴菇黎,個一梳梳既口感做得好好🦭再黎以為係肥豬肉,點知一口落去入口即溶😋原來係豆腐黎👍🏻個汁真係不得了,完全扣曬入去每一個菜料入面👍🏻濃得黎唔咸👍🏻👍🏻2. 小食拼盤​又一驚喜之作🔥個拼盤包含左炸春卷啦、蝦餅、墨魚餅、炸牛油果同埋沙嗲片串🦭首先佢所有炸物都做得好脆身👍🏻特別要講講佢個沙嗲串,做工非常仔細,係連個種肉類既粗糙表面都整到出黎👍🏻👍🏻非常西利👍🏻個咖哩汁又係非常惹味😋食完個拼盤都飽左😂份量好多😂3. 素鰻魚pizza (set)食完中菜同東南亞菜,係時候食下啲西野😂佢個set係包含餐湯、前菜同埋甜品,咁因為想清淡啲就前菜、甜品都要中式😂不過佢既中湯非常舒服,係個種媽媽既味道🦭前菜就烤夫,亦都係比得好多👍🏻個甜品就黑糖冬瓜糕🧁清甜清甜既🦭至於個鰻魚pizza非常出色,餅皮薄批黎,烤得非常脆👍🏻用左豆干加紫菜扮鰻魚🐟味道非常日

​想清清淡淡又一餐🦭
但又唔想食烚菜🥬
行過牛角😂見到呢間素菜都幾靚仔就一於食佢
利申本來都唔特別食素食,純粹行過見到個menu幾好先食😂

🦭直接一句:「真係滿滿既驚喜!」

今次肥豹試左🦭

1. 茄子猴菇栗子豆腐煲

2. 小食拼盤

3. 素鰻魚pizza (set)

食完中菜同東南亞菜,係時候食下啲西野😂佢個set係包含餐湯、前菜同埋甜品,咁因為想清淡啲就前菜、甜品都要中式😂不過佢既中湯非常舒服,係個種媽媽既味道🦭前菜就烤夫,亦都係比得好多👍🏻個甜品就黑糖冬瓜糕🧁清甜清甜既🦭至於個鰻魚pizza非常出色,餅皮薄批黎,烤得非常脆👍🏻用左豆干加紫菜扮鰻魚🐟味道非常日系個種炸鰻魚👍🏻唔錯唔錯👍🏻

豹言豹語:

無諗過素菜都有咁多花款🦭一直以黎都覺得係羅漢齋個類,今次都有啲開眼界👍🏻同埋鋪頭感覺都好年輕👍🏻門口仲有個位特登比小朋友玩👍🏻真係好貼心🦭
2023-09-05 179 瀏覽
係荃灣有間裝修好清新,精緻又優雅既餐廳。位置闊落舒適,多人飯局都可以☺️主要係亞洲菜式,主打素食,款式仲好多元化👏🏻👏🏻▫️羊肚菌黃耳蘿蔔燜素腩煲+羽衣甘藍飯淨睇賣相已好吸引,蘿蔔同冬菇都燜得好入味,素腩咬落去唔會爛哂,配埋菜飯勁健康🫶🏻◾️泰式素辣肉碎飯+迷你拼盤呢個泰式套餐好出色,打破只有中式素食傳統。辣肉碎配上迷你青辣椒,辣得好過癮,同真正泰式肉碎飯係一樣😋😋拼盤上既肉串,味道好香。春卷用左蘿蔔絲,炸得好脆口,食到停唔到口👅▫️宇治抹茶之旅用左抺茶mochi+抺茶啫喱,仲有抺茶雪糕🍦完完全全每一啖都充滿抹茶味🍵,仲有煙韌既麻糬,男女都岩食。食飽再叫呢個甜品,清新又完美😍套餐仲有前菜+湯品+飲品🥤前菜細細一碟,湯品勁足料👍🏻👍🏻
係荃灣有間裝修好清新,精緻又優雅既餐廳。
位置闊落舒適,多人飯局都可以☺️
主要係亞洲菜式,主打素食,款式仲好多元化👏🏻👏🏻

▫️羊肚菌黃耳蘿蔔燜素腩煲+羽衣甘藍飯

◾️泰式素辣肉碎飯+迷你拼盤
拼盤上既肉串,味道好香。春卷用左蘿蔔
絲,炸得好脆口,食到停唔到口👅

▫️宇治抹茶之旅
用左抺茶mochi+抺茶啫喱,仲有抺茶雪糕🍦

套餐仲有前菜+湯品+飲品🥤
前菜細細一碟,湯品勁足料👍🏻👍🏻
前菜
宇治抹茶之旅
2023-09-04
前菜
宇治抹茶之旅
荃灣真係好多高質餐廳,今次要講講呢間高質糖果系打卡素食,尖沙咀亦有分店!和風照燒汁素鰻魚薄餅 $188 瓜、菇幾多汁,鰻魚 拉絲芝士加持,滿足感完全唔覺得食緊素!鮮果脆脆芭菲 $38完美忌廉玫瑰花打卡造型亦有內餡 底層奇亞籽 加上雙色火龍果中間木糠同朱古力碎朱古力雪糕仲有脆脆Oreo,太有內餡了吧!荔枝檸檬蘆薈冰茶 荔枝味香氣突出泰式奶茶千層班戟 $58 千層班戟皮軟滑,每一層都緊貼住唔太甜悠蔬食小食拼盤 $178 酥脆腐皮卷:好多層腐皮,豆味突出 泰式如餅、沙嗲串燒、酥炸蒟蒻吉列牛油果:吉列皮唔錯,薄身脆口蒟蒻造魷魚圈:鮮味好逼真附的微辣帶甜沙嗲醬好出色!!

和風照燒汁素鰻魚薄餅 $188

瓜、菇幾多汁,鰻魚 拉絲芝士加持,滿足感完全唔覺得食緊素!

鮮果脆脆芭菲 $38
完美忌廉玫瑰花打卡造型亦有內餡 底層奇亞籽 加上雙色火龍果

荔枝檸檬蘆薈冰茶
荔枝味香氣突出

泰式奶茶千層班戟 $58

千層班戟皮軟滑,每一層都緊貼住唔太甜

悠蔬食小食拼盤 $178

酥脆腐皮卷:好多層腐皮,豆味突出
泰式如餅、沙嗲串燒、酥炸蒟蒻
吉列牛油果:吉列皮唔錯,薄身脆口
蒟蒻造魷魚圈:鮮味好逼真
附的微辣帶甜沙嗲醬好出色!!
  • 和風照燒汁素鰻魚薄餅
  • 悠蔬食小食拼盤
2023-08-21 121 瀏覽
之前曾到訪此素食餐廳,CP值高, 所以再次到訪。店舖環境舒適、乾淨,而且店員都好有禮貌問我同朋友食咩。我同朋友點了《I餐》蜜汁素叉燒拼黑松露炒滑蛋配羽衣甘藍菜飯及《H餐》泰式鳳梨炒飯配沙嗲串燒。落單之後,等左5-8分鐘,美食便送上。《I餐》蜜汁素叉燒拼黑松露炒滑蛋配羽衣甘藍菜飯份量方面都好足,夠鑊氣同熱辣辣;素叉燒,但咬落去吾煙韌,都好松化,味道方面很香,真係好似食梗新叉燒,吾錯💪🏿👍🏿。《H餐》泰式鳳梨炒飯配沙嗲串燒份量亦大份,串燒辣辣地之如都夠入味,泰式炒飯炒到粒粒金黃,亦有鑊氣, 覺得都好好食,吾錯💪🏿👍🏿。如果來荃灣, 又唔想食肉, 呢間素食店係不二之選😊😊😋
之前曾到訪此素食餐廳,CP值高, 所以再次到訪。

店舖環境舒適、乾淨,而且店員都好有禮貌問我同朋友食咩。

落單之後,等左5-8分鐘,美食便送上。
《I餐》蜜汁素叉燒拼黑松露炒滑蛋配羽衣甘藍菜飯

《H餐》泰式鳳梨炒飯配沙嗲串燒

如果來荃灣, 又唔想食肉, 呢間素食店係不二之選😊😊😋